Dodaj do ulubionych

Matczak - teoria

02.11.23, 22:55
W zeszły weekend stary Matczak znów odpalił.
Tym razem nie chce by zbyt mocno rozliczać pis i ich pomagierów za to co wyprawiali przez osiem lat.

Ale mi chodzi o zmianę narracji Matczaka jaką widać od dłuższego czasu.
Mam teorię, że on zaczął robić po tym jak zatrzymano jego syna Matę za posiadanie marihuany.(to że była to jakaś jakaś minimalna ilość to inna sprawa).
Od tego momentu Matczak właśnie zmienił narrację na symetrystyczną. Tak jakby dostał propozycję nie do odrzucenia. Ty zmieniasz narrację a my damy spokój twojemu synowi.
Obserwuj wątek
    • geez_louise Re: Matczak - teoria 02.11.23, 23:04
      Klasyczna metoda prania mózgu. Wystarczyło, że zasugerowali mu, że wystarczy jedna nieco przychylniejsza wypowiedz, a przestaną się czepiać dzieciaka, resztę wykonuje już „prana głowa” sama.
    • grruu.u Re: Matczak - teoria 02.11.23, 23:08
      Przecież Matczak od dawna pozycjonuje się jako konserwatywna opozycja wobec tych okropnych radykałów
      • lella_two Re: Matczak - teoria 03.11.23, 00:27
        Oczywiście, że tak. Nie ma sensu szukać drugiego dna, tam gdzie jest tylko jedno.
      • seeview Re: Matczak - teoria 03.11.23, 07:24
        Dodajmy - sam nazywając siebie liberałem, bo sprowadza pojęcie do kwestii czysto ekonomicznych i to takich utkwionych w latach 90.
    • abria Re: Matczak - teoria 03.11.23, 08:34
      A moja teoria jest taka, że PiS go "obraził reformą prawa", bo nie skonsultował jej z nim. No i Matczak strzelił focha i na siłę zaczął udawać opozycjonistę bo poczuł, że jak to tak, takiego wybitnego konstytucjonalistę jak on wykluczono?!? Ale gdyby PiS zaprosił go jako ważnego eksperta za mnóstwo monet, to on by poparł PiS, bo jednak ta partia to mu się całkiem podoba.
    • borsuczyca.klusek Re: Matczak - teoria 03.11.23, 08:45
      A kogo obchodzi Matczak i jego motywacje 🙄
      • arthwen Re: Matczak - teoria 03.11.23, 12:50
        O to, to. Podpisuję się wink
    • iuscogens Re: Matczak - teoria 03.11.23, 08:47
      To jest facet, który mentalnie nadal tkwi w latach 90.
    • gorzka.gorycz Re: Matczak - teoria 03.11.23, 09:03
      Chyba czytałam inny tekst, bo tam było głównie o jednoczeniu społeczeństwa zamiar o dalszym dzieleniu. A Matczak jest bardzo inteligentnym człowiekiem i warto się zastanowić nad tym, co pisze, zamiast od razu buzować jak czajnik.
      • grruu.u Re: Matczak - teoria 03.11.23, 09:08
        Jego problemem jest to, że jest inteligentny ale nie wybitny, do czego ma aspiracje. Chciałby być intelektualistą, ale u niego nie ma świeżej myśli, jest sprawne referowanie przeczytanych tekstów.
        • kubek0802 Re: Matczak - teoria 03.11.23, 09:20
          On naucza teorii i filozofii prawa, a ten przedmiot kojarzy mi się raczej z odtwórczym pojmowaniem prawa a nie świeżą myślą. Tak też go odbieram w przestrzeni medialnej.
          • nangaparbat3 Re: Matczak - teoria 03.11.23, 17:18
            To bardzo ciekawe. Czemu teoria i filozofia prawa wydają Ci się odtwórcze niejako z definicji?
            • kubek0802 Re: Matczak - teoria 03.11.23, 18:55
              Nie wiem czy z definicji. Moje wrażenie wynika bardziej ze sposobu prowadzenia tych zajęć i zakresu tematycznego które znam z pierwszej ręki. Nie wykluczam że jest mylne.
              • daniela34 Re: Matczak - teoria 03.11.23, 19:04
                No ale to tak jakby powiedzieć, że prawo karne jest odtwórcze, bo studentom na II roku opowiada się odtwórczo o tym, co jest w kodeksie, ewentualnie o teorii prawa karnego ukształtowanej lata temu.
                Tak, teoria czy filozofia prawa na studiach magisterskich to przedmioty odtwórcze. Ake jako jedna z poddziedzin nauki prawa zupełnie nie. To co robi np. Bartosz Brożek zupełnie nie jest odtwórcze.
    • wena-suela Re: Matczak - teoria 03.11.23, 09:22
      Matczak to stary prawicowy nudziarz z rozdętym ego i parciem na szkło. Dla mnie to zupełnie niezrozumiałe dlaczego Wyborcza tak go lansuje i robi filozofa z miernoty. Najlepiej podsumował go Varga w przedostatnim Newsweeku. Historia Maty z marihuaną nie ma tu nic do rzeczy. Przeciwnie, dodała staremu wiatru w żagle.
    • daniela34 Re: Matczak - teoria 03.11.23, 09:26
      Sprawa Maty jest już prawomocne zakończona - tak tylko nadmienię.
      • lauren6 Re: Matczak - teoria 03.11.23, 12:52
        Bez znaczenia.
        Już mu pokazali, że jeśli będzie fikał to na syna znajdą się paragrafy.
        • leosia-wspaniala Re: Matczak - teoria 03.11.23, 16:59
          Taaak, bo Matczak to taka ważna figura, że akurat na jego syna trzeba szukać paragrafow, żeby uciszyć ojca. Nie na syna Tuska, nie na dzieci innych polityków czy dziennikarzy, tylko na konserwę Matczaka.
    • lauren6 Re: Matczak - teoria 03.11.23, 12:51
      Obstawiam, że jest dokładnie tak jak piszesz.
      • leosia-wspaniala Re: Matczak - teoria 03.11.23, 16:57
        Co za bzdury. Przecież on się wcale nie zmienił.
    • bene_gesserit Re: Matczak - teoria 03.11.23, 17:07
      Hehe, i akurat uparli się na samego Ojca Rapera, który go wychował pracując osiemnaście godzin siedem dni w tygodniu. Taka wielka, znacząca persona, że trzeba było szantażu. A Gazeta sie nie kapnęla, że ma u siebie piątą szantażowaną kolumnę, która nagle zmieniła narrację. Nie zmieniła, o ile go czytam, zawsze jest konserwą.
      • kubek0802 Re: Matczak - teoria 03.11.23, 19:00
        Ja po ostatniej rozmowie z nim w tvn gdzie był gościem z jeszcze jednym prawnikiem odniosłam wrażenie, że jakoś miękko gada o tym co należałoby teraz zrobić żeby wyprostować bałagan prawny. I nie powiem w jakąś delikatną konsternację wpadłąm.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka