Dodaj do ulubionych

Problem z atmosferą w pracy

15.11.23, 19:21
Osoba, której jesteście przełożoną zaczyna traktować Was źle, tak po prostu od paru dni bez powodu pokazuje Wam na każdym kroku, że Was nie lubi. Z innymi prowadzi prywatne rozmowy, śmieje się, jest bardzo uprzejma, a Wam ledwo jest w stanie powiedzieć cześć i ew.parę konkretnych zdań związanych z pracą. Podoytywałam sie już jej w czym rzecz, czy ma może gorszy nastrój? Słyszę odpowiedź zdawkową, że wszystko ok. Starałam się zachowywać naturalnie, uśmiechać, zagadywać, rozmawiać jak z każdą inną osobą w firmie (jest nas tylko parę osób), ale mam już dość, bo wysysa moją całą energię w ciągu dnia pracy. Mam wrażenie, że tylko czeka na moje wpadki, aby jakoś dogadać. Niestety parę razy słyszałam, że za plecami coś tam na mój temat mówi, rozmowy cichły jak się nagle w pomieszczeniu z nią pojawiałam, a pozostałe koleżanki wydawały się wtedy zażenowane.
Co robić? Olewać? Udawać nadal że wszystko ok? Obawiam się o jakość pracy w tej atmosferze i o to, że szefostwo zauważy, ze coś jest nie tak.
Pierwszy raz tak mam, do tej pory relacje były klarowne w firmach.
Obserwuj wątek
    • krolewska.asma Re: Problem z atmosferą w pracy 15.11.23, 19:28
      zachowywać naturalnie, uśmiechać, zagadywać, rozmawiać

Jejku
      Normalna jesteś
      w pracy zachowujesz się normalnie?
      Nawet jak są jakieś problemy to ty się uśmiechasz i zagadujesz zamiast gasić Pożar???
      • krolewska.asma Re: Problem z atmosferą w pracy 15.11.23, 19:29
        Hahaha nie normalnie tylko naturalnie
    • taniax Re: Problem z atmosferą w pracy 15.11.23, 19:30
      Ty jesteś jej przełożoną? To jakaś nowość żeby pracownik źle traktował szefa bo do tej pory raczej ludzie udawali przyjazne nastawienie nawet jeśli myśleli swoje,
      • taje Re: Problem z atmosferą w pracy 15.11.23, 20:14
        Nie tak często, ale zdarza się mobbing przełożonego przez podwładnego.
        • princesswhitewolf Re: Problem z atmosferą w pracy 15.11.23, 20:26
          Dokladnie. Zwlaszcza gdy podwladny glupawy i mysli ze manipulacjami cos uzyska.
        • triismegistos Re: Problem z atmosferą w pracy 16.11.23, 00:12
          To prawda, widziałam na własne oczy 🙄
          • szarmszejk123 Re: Problem z atmosferą w pracy 16.11.23, 14:33
            Haha, ostatnio podwładny mojego męża na porannym zebraniu ni z tego ni z owego wydarł się na mojego meża, że ma natychmiast położyć jaja na stół 🤣 bym nie uwierzyła, ale zebranie było nagrywane ( za zgodą i wiedzą uczestników, z zupełnie innego powodu) pierwszy raz coś takiego widziałam :p
            Koleś sobie za bardzo wziąl do serca sugestię większej inicjatywy,🤣
            • znowu.to.samo Re: Problem z atmosferą w pracy 16.11.23, 21:25
              Rzecz dzieje sie w polsce?
    • ewka.n Re: Problem z atmosferą w pracy 15.11.23, 19:44
      Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze. Zwłaszcza obecnie (inflacja, drożyzna etc.) Nie została pominięta przy ostatnich podwyżkach? Albo dostała dużo mniej niż inni? Albo odstaje in minus z wynagrodzeniem od kolegów/koleżanek? Ostatnio trochę ze zdziwieniem przekonałam się jak zwłaszcza teraz, gdy "sytuacja jest dynamiczna" (inflacja), że wielu pracowników wymienia się z informacjami między sobą ile zarabiają.

Jeśli może mieć podstawy do fochów z tej przyczyny, zapytaj czy zmiana jej zachowania, którą zauważyłaś, nie wynika z tego, że jest z czego w pracy niezadowolona.
      • stokrotka00000 Re: Problem z atmosferą w pracy 15.11.23, 19:51
        Nie sądzę, że o to chodzi. Zarabia tyle samo co inne osoby.
        • bene_gesserit Re: Problem z atmosferą w pracy 16.11.23, 17:34
          Może postrzega cię jako zagrożenie? Zachowanie jak u umniejszaczki - nie zrobi lepiej od ciebie, więc deprecjonuje twoja pracę. Jeśli pasuje, wygugluj Jay Carter "Wredni ludzie"
    • heniek.8 Re: Problem z atmosferą w pracy 15.11.23, 19:48
      > Osoba, której jesteście przełożoną zaczyna traktować Was źle,

Jest rynek pracownika, to pracownicy źle traktują przełożonych, to naturalne
      przy recesji trochę złagodnieje
    • eriu Re: Problem z atmosferą w pracy 15.11.23, 19:50
      Osoba niżej może mobingować kogoś wyżej. Być czujną. Rozważyć zgłoszenie przełożonemu, że obserwujesz zmianę zachowania tej osoby.
      • princesswhitewolf Re: Problem z atmosferą w pracy 15.11.23, 20:25
        Dokladnie
      • stokrotka00000 Re: Problem z atmosferą w pracy 15.11.23, 20:45
        No właśnie boję się takiego rozwiązania, aby to nie poszło w złą stronę. Szef albo zbagatelizuje problem albo ostatecznie któraś z nas zwolni, aby nie mieć takich sytuacji.
        • princesswhitewolf Re: Problem z atmosferą w pracy 15.11.23, 20:48
          Zgadza sie. Tylko jest ryzyko ze ta cwaniara obroci przeciwko tobie caly zespol. Moze zatem z kadrami i poufnie
          • stokrotka00000 Re: Problem z atmosferą w pracy 15.11.23, 20:50
            Inni są bardzo w porządku, chyba się lubimy i widzą, że jestem zaangażowana w pracę i uczciwa. Ale tak boję się takiego obrotu. Jednak nie chce działać pochopnie aby nie zaogniać
            • princesswhitewolf Re: Problem z atmosferą w pracy 15.11.23, 21:00
              Mozesz tez podjac jej gre. Czyli nie byc taka otwarta, zdawkowa. Jak podchodzi to zaczac szeptac i patrzec z lekkim poplochem w oczach. No i zobaczysz jak sie ona zacznie zachowywac. Jak zapyta czy wszystko w porzadku odpowiadac ze świetnie.
            • eriu Re: Problem z atmosferą w pracy 16.11.23, 00:03
              Dlatego piszę rozważ poinformowanie swojego przełożonego i kadry żeby mogli poobserwować Was. Tylko na piśmie w razie czego (w formie maila) miej ślad z tego informowania potem albo nagraj rozmowę z szefem na wszelki wypadek żeby się nie wyparł. A żeby nie było, że to ona pierwsza pójdzie i nada ton, że to Ty z nią nie rozmawiasz albo coś, kiedy już się zniechęcisz do zagadywanie.

Jedna osoba potrafi zepsuć sytuację i to nawet przez to że pewne osoby, które nie są przeciwko danej osobie się po prostu nie sprzeciwią. Bo dlaczego ktoś jej nie powie co ona wygaduje tylko patrzą zażenowani?
    • szorstkawelna Re: Problem z atmosferą w pracy 15.11.23, 20:03
      Od dawna jesteś jej przełożoną? To duża firma?
      • stokrotka00000 Re: Problem z atmosferą w pracy 15.11.23, 20:47
        Nie, to firma kilkunastoosobowa, jestem przełożoną, ale nie wykorzystuje stanowiska, traktuje wszystkich bardzo koleżeńsko i to się sprawdzało. Była super atmosfera i cała praca bez większego nadzoru po prostu zrobiona.
        • princesswhitewolf Re: Problem z atmosferą w pracy 15.11.23, 20:50
          >traktuje wszystkich bardzo koleżeńsko i to się sprawdzało.

A i tu jest problem. Bo widzisz niestety jest takie powiedzenie angielskie...familiarity brings contempt.

Osoba pod toba musi miec nie lada klase by blisko trzymana mogla byc w kolezenskich ukladach i nie zaczela sie panoszyc albo zachowywac jak ta Twoja podwladna.

W pracy jednak nie nalezy sie za bardzo spoufalac z podwladnymi
          • stokrotka00000 Re: Problem z atmosferą w pracy 15.11.23, 21:22
            Chyba masz rację, ale szkoda bo atmosfera wtedy już nie taka
            • eriu Re: Problem z atmosferą w pracy 16.11.23, 00:09
              Bycie managerem i wymaganie nie jest wykorzystywaniem stanowiska tylko stawianiem granic. Nie warto udawać, że jest inaczej. I owszem może być dobra atmosfera z rozumieniem granic. Po prostu jasne są kwestie odpowiedzialności.
    • princesswhitewolf Re: Problem z atmosferą w pracy 15.11.23, 20:24
      Ja bym nic nie robila ale jak obroty beda spadac to wiadomo jakie stanowisko mozna zredukowac.
      • stokrotka00000 Re: Problem z atmosferą w pracy 15.11.23, 20:48
        Aż takiej władzy nie mam, to mogą zrobić prezesi co najwyżej, a im wspominać o tej syt się obawiam, o czym piszę wyżej
        • princesswhitewolf Re: Problem z atmosferą w pracy 15.11.23, 21:02
          Rozumiem w pelni. Mialam z manipulantkami do czynienia. Proponuje podjac jej gre.
    • kachaa17 Re: Problem z atmosferą w pracy 15.11.23, 21:11
      Przyznam, że nie wiem ale nigdy bym nie pomyślała, że przełożony może się obawiać podwładnego. Raczej jest tak, że przełożony wykorzystuje swoją przewagę.
      Czy to jest tak, że jesteś jej przełożoną dłuższy czas i ona się tak nagle zaczęła zachowywać czy doszła do Twego zespołu?
      • stokrotka00000 Re: Problem z atmosferą w pracy 15.11.23, 21:20
        Już dłużej z nami pracuje. Wiesz ja się jej nie obawiam, po prostu słabo mi na myśl, że znów mam z nią być cały dzień
        • kachaa17 Re: Problem z atmosferą w pracy 15.11.23, 21:22
          Ale masz obawy, że może Ci zaszkodzić. Piszesz, ,s boisz się zgłosić to wyżej.
          • stokrotka00000 Re: Problem z atmosferą w pracy 15.11.23, 22:01
            A to tak prawda. Nie wiem jak to by się rozwinęło
    • joana.mz Re: Problem z atmosferą w pracy 15.11.23, 21:27
      może weź na rozmowę po kolei każdego z zespołu informując wczesniej, że jest problem z atmosferą, który musi prędzej czy później zostać rozwiązany, podpytaj o możliwe przyczyny każdego z osobna, może dostaniesz jakąś wskazówkę, a nawet jeśli nie to niech mają świadomość, że będziesz drążyć temat.
    • kk345 Re: Problem z atmosferą w pracy 15.11.23, 21:27
      Zapytaj ją w cztery oczy, o co chodzi i z czym ma problem. Zachowaj się jak dorosła przełożona, a nie koleżanka z gimnazjum
    • iwles Re: Problem z atmosferą w pracy 15.11.23, 21:40

Nie zostawiłabym tego.
      Rozmowa w cztery oczy: niech szczerze powie, o co jej chodzi, bo Ty widzisz, że coś się zmieniło.
      Zaczęłabym od pytania, czy ma jakieś kłopoty, a potem dopiero przeszła do meritum.
      I nie mieszalabym do tego innych pracowników
    • jieva1 Re: Problem z atmosferą w pracy 15.11.23, 22:02
      Miałam podobną sytuację jako przełożona.
      Byłam nowym kierownikiem w firmie, budowałam nowy zespół, mieliśmy wykonywać czynności, które wcześniej były rozproszone po praktycznie wszystkich obszarach. Dział budowany z osób z zewnątrz. I trafiła mi się taka osoba w zespole. Po okresie próbnym zaczęło się pokazywanie charakteru. Złe zachowanie do współpracowników spoza działu i do mnie. Także obgadywanie za plecami mojej osoby. Niestety była niedyskretna, a ja pomimo krótkiego stażu wyrobiłam sobie dobrą opinię. Przeprowadziłam z nią rozmowę, delikatnie dopytywałam czy ma jakieś problemy. Zwróciłam uwagę na komunikację wewnątrz a szczególnie między działami z którymi współpracowaliśmy. Pomogło na kilka tygodni. Widziałam, że zaczyna to też źle wpływać na mój dział. Niestety zostało mi jedno wyjście, wręczenie wypowiedzenia z jasnym określeniem jakie są powody pomimo, że miała umowę na czas określony. Wpłynęło to bardzo pozytywnie na dział, współpracę z innymi spoza działu i na mnie. Najgorsze było to, że ta osoba wogóle nie była w stanie zrozumieć co robiła źle.
    • triismegistos Re: Problem z atmosferą w pracy 16.11.23, 00:23
      Miałam taką osobę w pracy. Prawie rozwaliła cały zespół i skutecznie napsuła krwi chyba każdemu. Od kilku miesięcy jej nie ma i to aż niewiarygodne jak bardzo atmosfera się polepszyła.
    • panirobak82 Re: Problem z atmosferą w pracy 16.11.23, 00:23
      Miałam podobną sytuację. W poprzedniej firmie. Tylko ja jestem taka co w serce to na języku i nic mnie tak nie w.urwia w pracy jak właśnie dorosłe kobiety zachowujące się jak małe dziewczynki. Do mojego nowego zespołu została przydzielona dziewczyna w moim wieku i też były jakieś szepty, śmiechy a jak ja wchodziła cisza itp. Sprawę rozwiązałam jasno na jednym z zebrań. Po omówieniu planu na najbliższy tydzień zapytałam A. czy ma jakiś problem ze mną bo głupia nie jestem widzę co robi i uważam, że jeśli jej coś nie pasuje proszę dla dobra zespołu, żeby powiedziała mi to teraz przy wszystkich członkach zespołu. Wcześniej poinformowałam o swoim zamiarze konfrontacji z A. swojego przełożonego. Laska jie była zupełnie gotowa na taka konfrontację w poniedziałkowy poranek, zaczęła się wić, chrzanić, że nie wie o czym mówię itp. Ja nie dałam za wygraną i waliłam jej przykładami, kiedy słyszałam jak o mnie mówi i komu i od razu konfrontował z resztą zespołu. Widziałam, że się zestresowała została zapędzina w kozi róg. Po tym udawała miła i sympatyczną ja ja trzymałam na dystans i zwolniła się po dwóch miesiącach. Śmieci wyniosły się same, po prostu. Uważam, że albo się z nią skonfrontujesz albo na pewno powinnaś poinformować przełożonych. Takie wstrętne panny potrafią dużo namącić.
      • kachaa17 Re: Problem z atmosferą w pracy 16.11.23, 07:29
        Fajnie to załatwiłaś
      • misiamama Re: Problem z atmosferą w pracy 16.11.23, 15:17
        Uważam że jest to jedyna dobra rada w tym wątku, czyli a) powiadomić przełożonego b) podjąć temat przy zespole. Natomiast wymaga dużej pewności siebie a wątkodajka ewidentnie boi się tej czarnej owcy. Być może słusznie, może ta gra właśnie na zwolnienie wątkodajki i zastąpi ją w podskokach. Tym bardziej radziłabym nie robić niczego bez jasnej komunikacji i porozumienia z szefem oraz zdecydowanie nie prowadzić rozmów w cztery oczy.
        • jieva1 Re: Problem z atmosferą w pracy 16.11.23, 16:04
          Zgadzam się, ja też w mojej sytuacji wszystkie kroki miałam uzgodnione z moim przełożonym i działem HR. Łącznie z notatką służbową z pierwszej rozmowy z pracowniczką dotyczącej jej zachowania. Wszystko formalnie, żadne rozmowy po kątach, podpytywanie itp. Każdy krok uzgodniony mailowo. Jest to pomocne bo, po pierwsze mamy podkładkę, po 2 jest pewność że wszystkie ustalenia są jasne, po 3 nikt się nie wyprze ustaleń i też sytuację zgłoszoną formalnie trudniej zamieść pod dywan, po 4 w razie jakiś problemów odwołanis się pracownika mamy wszystko na papierze. Rozmowę przeprowadziłabym przy wsparciu HR.
          • kachaa17 Re: Problem z atmosferą w pracy 16.11.23, 16:43
            Jak to mała firma to może nie być HR-ów. U mnie np. nie ma.
            • stokrotka00000 Re: Problem z atmosferą w pracy 16.11.23, 17:27
              U nas też nie ma HR firma liczy łącznie kilkanaście osób. Mam nad sobą szefa i to wszystko
              • jieva1 Re: Problem z atmosferą w pracy 16.11.23, 21:10
                To niestety jest urok małych firm. Procedury często przeszkadzają, a z drugiej strony w takich sytuacjach można się na nie powołać.
    • szmytka1 Re: Problem z atmosferą w pracy 16.11.23, 11:28
      Praca jest po to żeby pójść, wykonać swoją robotę, zarobić pieniądze i żyć poza pracą. Układy towarzyskie mam z koleżankami, praca to tylko współpracownicy. Lubią się czy nie, ważne by robili co do nich należy, nie zawalali terminów, a ploteczki i smieszkowanie są dla mnie drugorzedne
      • zapozno23 Re: Problem z atmosferą w pracy 16.11.23, 11:43
        Tak właśnie trzeba. Żadnych przyjaźni czy układów koleżeńskich w miejscu pracy.
        • panirobak82 Re: Problem z atmosferą w pracy 16.11.23, 13:15
          Nie zawsze to jest od nas zależne. Wystarczy, że znajdzie się jedna osoba, która postanowi narobić nam koło pióra bo je się nie podobamy, jest zazdrosna jest socjopatą itp. nawet jeśli mi nie wchodzimy w jej grę może nam bardzo zaszkodzić.Może pisać donosy, może nastawić resztę słabszych jednostek żeby i one donosiły o naszej niekompetencji bez powodu itd.
          W takiej sytuacji jak znalazła się autorka nie można zostać obojętnym bo to działa na jej niekorzyść
          • zapozno23 Re: Problem z atmosferą w pracy 16.11.23, 17:51
            Myślisz że tak nie mam, a właśnie mam tak lub nawet gorzej. No i co z tego. Udało mi się sobie samej wytłumaczyć, że to tylko praca, tylko ludzie z pracy, nie muszą mnie lubić, ja nie muszę ich lubić, mam wykonywać swoją robotę jak najlepiej. Za to dostaję kasę, a reszta czasu jest moja. Najzdrowsze podejście, serdecznie polecam wszystkim mobbingowanym albo obgadywanym itd.
            • zapozno23 Re: Problem z atmosferą w pracy 16.11.23, 17:54
              W ogóle wszystkim polecam, nawet przy fajnych układach w pracy lepiej nie angażować się jeśli chodzi o takie układy. Robić robotę 😀 Piwo wypić ze znajomymi spoza pracy.
              • simply_z Re: Problem z atmosferą w pracy 16.11.23, 23:45
                Mam sporo znajomych z roznych prac, wiec bzdura.
                • zapozno23 Re: Problem z atmosferą w pracy 17.11.23, 00:12
                  No i super. Wszystko zależy od pracy i ludzi. Jak świetnie trafisz i są fajni ludzie, można spróbować. Akurat mi nie było dane jakoś dobrze trafić i nauczyłam się że trzeba oddzielać życie osobiste od pracy. Była to trudna nauka
    • natalyaxx Re: Problem z atmosferą w pracy 16.11.23, 14:08
      Trochę to dziwne, taka super atmosfera, wszystkich traktujesz równo, jest koleżeńsko, a jednocześnie nikt Ci nie chce powiedzieć o co chodzi? To chyba jednak to koleżeńskie traktowanie nie do końca się sprawdza. Wzięłabym każdą osobę z osobna na rozmowę, a przede wszystkim polecam mniej "koleżankowania" w pracy, bo takie relacje nigdy się długo w miejscu pracy nie utrzymują.
      • joana.mz Re: Problem z atmosferą w pracy 16.11.23, 23:29
        no właśnie też na to zwróciłam uwagę... Taka osoba jest w stanie zmaniulować cały zespół niestety.
        Miałam podobny problem w pracy i taką intrygantkę... Ja już tam nie pracuję, ale wiem, że astmosfera nadal jest tam beznadziejna - w skrócie laska wyżywa się na jednej (wybrała sobie ofiarę), widzą to wszyscy z zespołu, wspierają, ale nikt z tym nie zrobi NIC bo każdy się boi o swój tyłek. Nikt nie chce znaleźć się na miejscu ofiary. A to co się dzieje to taka tajemnica poliszynela. Ja uważam, że cały zespół jest wtedy odpowiedzialny za brak jakiegokolwiek działania, ale wcześniej należy z każdym porozmawiać.
    • szmytka1 Re: Problem z atmosferą w pracy 16.11.23, 14:36
      Ludzie, co działa na jej niekorzyść, że nie spijają sobie z dziubkow i jej się wydaje, że tamta coś na nią gada? Chce na siłę skracać dystans, jak ja nie cierpię ludzi, którzy z wszystkimi muszą się przyjaźnić. Tamta mowi czesc, odpowiada na pytnia sluzbowe i jest to w sam raz relacja przelozony-podwladny.
    • klaramara33 Re: Problem z atmosferą w pracy 16.11.23, 15:11
      Strasznie niekompetentna przełożona, zwiewaj od takiej, miałam różnych przełożonych i zawsze trzymałam się długo pracy gdy były jasne komunikaty w razie moich błędów, a nie jakieś humorki.
      • klaramara33 Re: Problem z atmosferą w pracy 16.11.23, 15:16
        Dopiero przeczytałam,że jesteś przełożoną. No więc wziąć na stronę i zapytać co się dzieje i podkreśl,że w pracy atmosfera jest ważna, a ty uwaąasz,że ona ją psuje i takie tam , pogadanka a co to ty rządzisz nie ona, oczywiście kulturalnie i z szacunkiem pokaż co się liczy w pracy.
    • jammer1974 Re: Problem z atmosferą w pracy 16.11.23, 17:35
      Martwisz sie ze ktos kto jest Twoja podwladna zaczyna o tobie zle mowisz? Serio?
      Jestes pewna ze to nie ona jesf Twoja szefowa?
      • dwa_kubki_herbaty Re: Problem z atmosferą w pracy 16.11.23, 18:05
        Ja rozumiem, że bycie szefem jest dożywotnie?
        Ile razy robiono przewroty, obalano władzę, zabijano królów?
        To natura ludzka.
        Prosty przykład: polityka.
        Nigdy u was w firmie nigdy nie zwolniono kierownika czy dyrektora a na jego miejsce nie wskoczył pracownik, który złożył papiery w konkursie czy też dostał awans?
        Tutaj prwnoe podobna sytuacja, dziewczę kopie doły, nastawia negatywnie ludzi, powoli, powoli do celu.

• alewcale Re: Problem z atmosferą w pracy 16.11.23, 18:24
          Ale intrygi....level hard. Praca biurwy to jednak hardcore i nigdy nie zmienię zdania co do tego.
          • dwa_kubki_herbaty Re: Problem z atmosferą w pracy 16.11.23, 18:28
            Dzięki bogu, ze na produkcji pełen szacunek maja pracownicy do szefostwa i im się w pas kłaniają 👍😂
            • alewcale Re: Problem z atmosferą w pracy 16.11.23, 18:43
              eee no intrygi są wszędzie, ale biuro to masakra. I d..a tyje od siedzenia.
    • kozica111 Re: Problem z atmosferą w pracy 16.11.23, 19:00
      Ja bym się nie starała.Czasem bywa tak że osoba nie pasuje do zespołu.
    • ekstereso Re: Problem z atmosferą w pracy 16.11.23, 19:04
      Wszystko jakoś pójdzie jak przestaniesz się bać.
    • cegehana Re: Problem z atmosferą w pracy 16.11.23, 19:06
      Zrób celowo jakąś wpadkę i jak Ci dogada będziesz miała podstawy, żeby wyciągnąć jakieś konsekwencje (w zależności od tego co powie).
    • samanta1010 Re: Problem z atmosferą w pracy 17.11.23, 15:55
      to jest niestety czeste w korporacjach, podwladny idzie naskarzyc i jest nieruszalny.
      • alewcale Re: Problem z atmosferą w pracy 17.11.23, 16:04
        hohoho...konkurs intryg pełną gębą.
    • sol_13 Re: Problem z atmosferą w pracy 18.11.23, 19:06
      Zwolnić przy pierwszej nadarzającej się okazji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka