Dodaj do ulubionych

Cholesterol - czas na statyny?

24.11.23, 21:36
Wyniki to cholesterol całkowity 232, HDL 72, nie-HDL 159, LDL 137, trójglicerydy 110. Dieta jest raczej w porządku - minimalne ilości czerwonego mięsa w postaci 1-2 plasterków szynki, a tak to filety i mięso bez skóry drobiu, czasem ryby, brak słodyczy, jajka maks. 3 razy w tygodniu na miękko, ser żółty 1-2 plastry dziennie, pieczywo tylko żytnie lub pszenne pełnoziarniste (własne), dużo niesolonych orzechów, czasem tylko grzeszki w postaci sklepowego serka waniliowego i solonych prażonych pestek i orzechów, a tak to głównie warzywa, brązowy ryż i makaron, tofu, itd. Więc tu raczej się za wiele nie da zrobić.
Ruch jest w postaci szybkiego marszu przez godzinę 3-4 razy w tygodniu i siłownia 2-3 razy w tygodniu. Tu też nie ma zbyt wiele do korekty. BMI trochę powyżej na górnej granicy 25,6-25,8.

W poprzednim roku wyniki były nieco gorsze i teraz się poprawiły, ale np. 4 i 3 lata temu były lepsze mimo sporo wyższej wagi i gorszego odżywiania. Pacjent to mężczyzna 50 lat.
Obserwuj wątek
    • danka88 Re: Cholesterol - czas na statyny? 24.11.23, 21:51
      Poczytaj sobie o skutkach ubocznych . Z cholesterolu pójdzie w cukrzycę. Lepiej zmienić nawyki żywieniowe, zacząć się ruszać i zamiast do apteki iść do zielarni
      • akseinga1975 Re: Cholesterol - czas na statyny? 24.11.23, 21:59
        Statyny to ostatecznosc. Duzo skutkow ubocznych.
      • mayaalex Re: Cholesterol - czas na statyny? 24.11.23, 21:59
        Ale czy Ty przeczytalas post startowy? Nie zebym komukolwiek chciala wciskac statyny ale w tym wypadku nawyki zywieniowe i ruch juz nie za bardzo mozna zmienic i o to pyta autorka.
      • alfa36 Re: Cholesterol - czas na statyny? 26.11.23, 13:26
        No ale jak się nie da? Pytam niżej, bo mam genetycznie wysoki cholesterol i nie wiem, czy walczyć dietą, tyle że tu już niewiele zrobię. Jedynie mogę pomyśleć nad stresem.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Cholesterol - czas na statyny? 25.11.23, 01:40
      Odstawić na 2 miesiące wszystko, co pochodzi od krowy, kozy i owcy, a potem sprawdzić cholesterol.
      Większości bardzo ładnie spada.
    • magda.z.bagien Re: Cholesterol - czas na statyny? 25.11.23, 21:26
      Ten serial żółty codziennie do wyeliminowania.
    • brenya78 Re: Cholesterol - czas na statyny? 25.11.23, 21:29
      "ale np. 4 i 3 lata temu były lepsze mimo sporo wyższej wagi i gorszego odżywiania."

Może było lepsze niż się wydaje...
    • brenya78 Re: Cholesterol - czas na statyny? 25.11.23, 21:30
      Nie widzę w diecie oliwy z oliwek.
      • daszka_staszka Re: Cholesterol - czas na statyny? 25.11.23, 21:41
        Czy oliwę robi się z czegoś innego niż z oliwek, że tak to podkreślasz?
        • nangaparbat3 Re: Cholesterol - czas na statyny? 26.11.23, 07:20
          Kalka z angielskiego.
          Okropnie mnie wkurza, jak mało który błąd językowy. Niestety coraz powszechniejszy.
    • daszka_staszka Re: Cholesterol - czas na statyny? 25.11.23, 21:43
      Stres, praca siedząca i niedosypianie też powodują wzrost cholesterolu. Wiele leków np. niektóre antydepresanty mają w skutkach ubocznych wzrost poziomu cholesterolu. Poszukajcie dobrze przyczyny takiego stanu, zamiast ładować się w statyny. Poza tym zobacz jakie były normy dla cholesterolu 30.lat temu a jakie są dzis
      • alfa36 Re: Cholesterol - czas na statyny? 26.11.23, 09:52
        No tak, ale jeśli nie jesteśmy w stanie wyeliminować stresu? Ja nie do końca rozumiem działanie statyn. Jeśli mam genetyczny wysoki cholesterol plus tak sobie żyję (stres), to powinnam brać statyny, czy walczyć dietą i trybem życia dalej?
      • wisma_atria Re: Cholesterol - czas na statyny? 26.11.23, 17:49
        Ale to że kiedyś normy były wyższe a teraz są niższe nie jest spowodowane tym, że lobby statynowe chce zwiększać zyski wbrew temu co twierdzi internet.
        Po prostu od kilkudziesięciu lat prowadzi się badania i obserwacje od jakiego poziomu cholesterolu nie-hdl wzrasta ryzyko choroby układu krążenia (CVD) i żeby umieralność z tym związaną znacząco zmniejszyć towarzystwa lipidologiczne i kardiologiczne ustalają stosowne, choć i tak konserwatywne targety.
        Wkurza mnie ze naprawdę mądrzy ludzie, którzy się na tym znają usiłuja ratować ludziom zdrowie, a ludzie, którzy używają, kurcze pojęć *dobry cholesterol", "zły cholesterol" myślą że są mądrzy i rozpowszechniajac brednie, sypia tym pierwszym piach w koła.
        I zamiast eliminować umieranie *na serce" mamy epidemie.
        Np. Przeciętna kobieta ma 1/32 szansy ze umrze na raka piersi, za to 1/3 szansy ze umrze na chorobę krążenia.

• wisma_atria Re: Cholesterol - czas na statyny? 25.11.23, 22:48
      Jak jestem fanką statyny, moim zdaniem na razie nie ma takiego dramatu z tym cholesterolem żeby startować statyny. Ewentualnie ezetimbe (samo obniża 15-20%) możnaby zacząć, ale też bez paniki szczególnie że jeszcze niedawno wyniki były bardziej optymalne.
      Za to z punktu widzenia zdrowia układu krążenia, lepiej by było obniżyć trojglicerydy ponizej 100, a jeszce lepiej niżej.
      Łatwiej też dietą i suplementacja (omega-3) to zrobić niż obniżyć cholesterol nie hdl.
    • lisciasty_pl Re: Cholesterol - czas na statyny? 25.11.23, 22:56
      Jaja sobie robisz? Żywienie głównie węglowodanami, mało białka, mało dobrych tłuszczy i szukasz powodu żeby truć człowieka statynami? Albo wyjątkowa bezmyślność albo celowe trollowanie.
    • ardzuna Re: Cholesterol - czas na statyny? 26.11.23, 18:44
      Może czas na przejście na wegetarianizm? Jestem w podobnym wieku i cholesterol idealny.
      • ardzuna Re: Cholesterol - czas na statyny? 26.11.23, 18:45
        Plus odchudzenie jednak. Nad BMI można tu jeszcze popracować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka