zanetka.x 01.12.23, 11:06 Czy po wybuchu afery wiatrakowej nadal popieracie opozycję, czy jednak zaczynacie mieć nadzieję ze PIS będzie nadal rządzić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
husky_cat Re: Afera wiatrakowa 01.12.23, 11:14 Jaka afera? Rzekomy lobbysta, który okazał się pracownikiem Sejmu? 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Afera wiatrakowa 01.12.23, 12:49 Ja już rysuję laurkę dla Jarka z przeprosiami, że głosowałam na lewice. Z kotem Odpowiedz Link Zgłoś
pitupitt Re: Afera wiatrakowa 01.12.23, 13:22 Kotka to on ma w głowie, kolejny już nic nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: Afera wiatrakowa 01.12.23, 13:24 Laurkę z kotem, Jarka z kotem, czy może lewicę z kotem? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Afera wiatrakowa 01.12.23, 13:44 Narysuje mu lewicę z kotem ...na wiatraku. A dmuchać w ten wiatrak będzie Tusk. Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Afera wiatrakowa 09.12.23, 16:27 Jeszcze mogą być przeprosie z kotem (laurka z przeprosiami, przeprosie z kotem). Odpowiedz Link Zgłoś
pitupitt Re: Afera wiatrakowa 01.12.23, 13:21 Pisowskim trolom już dziękujemy, możecie spie...ć. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Afera wiatrakowa 01.12.23, 13:39 Powiem ci, że masz idealnie dobranego nicka. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Afera wiatrakowa 01.12.23, 21:54 alpepe napisała: > Powiem ci, że masz idealnie dobranego nicka. > Aaaaaaaa teraz dopiero dołożyłam polskie znaki i wyszło mi, że to ZANĘTKA.X (od zanęcać 🤣). Odpowiedz Link Zgłoś
malaperspektywa Re: Afera wiatrakowa 01.12.23, 13:54 PIS to dla mnie zło wcielone. Nawet gdyby opozycja nawyprawiała nie wiem co, to nigdy nie poparłabym PISu. Prędzej założyłabym własne ugrupowanie. Po moim trupie. Nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Afera wiatrakowa 01.12.23, 14:05 nigdy na tych ograniczonych umysłowo ludzi nie będę głosowała. Ostatnio w sprawie in vitro wygadywali takie bzdury, że aż słuchac się nie chciało. Na wiatrakach nie znam się ale zakładam, opowiadają podobne bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Afera wiatrakowa 01.12.23, 22:06 Wiatraki to PIS blokował od długiego czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Afera wiatrakowa 01.12.23, 14:29 Jasne! Mam nadzieję i jeszcze na dodatek wróciłam do KK, leżę krzyżem już 4 godziny w intencji Jaśnie Prezesa Kaczyńskiego, oby mu ziemia lekką była! Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Afera wiatrakowa 01.12.23, 15:34 Afery w pisie były codziennie. Przez 8 lat. Nigdy nie poprę PiSu. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Afera wiatrakowa 01.12.23, 17:01 Tak, jołasiu. Leć do prezesa i pochwal się swoją skutecznością. Powiedz mu, że już zapewniłaś mu zwycięstwo w wyborach samorządowych i do Parlamentu Europejskiego. Za wpis dostaniesz 2 zł, lizaka i pocałunek Macierewicza. Może będziesz mogła umyć kuwetę Kota. Odpowiedz Link Zgłoś
husky_cat Re: Afera wiatrakowa 01.12.23, 19:48 Akurat Kot jest jedynym mądrym i porządnym w tym towarzystwie Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Afera wiatrakowa 01.12.23, 17:08 Chyba tylko pisowcy chcieli by aby Jarek rządził. Na czym polega ta afera wiatrakowa? Odpowiedz Link Zgłoś
premeda Re: Afera wiatrakowa 01.12.23, 17:17 Wywłaszczać pod wiatraki mają, bo rolnicy to wcale ale wcale rączek nie zacieraja, że na ich polu będzie stał wiatrak 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: Afera wiatrakowa 01.12.23, 21:49 Współczuję ludziom, którzy kupili działki budowlane graniczące z terenem rolnym. Jeszcze się nie wybudowali, zatem wiatrak może stanąć nawet bliżej niż 300 m od ich planowanego dopiero domu. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 08:58 mysiaapysia napisała: > Współczuję ludziom, którzy kupili działki budowlane graniczące z terenem rolnym > . Jeszcze się nie wybudowali, zatem wiatrak może stanąć nawet bliżej niż 300 m > od ich planowanego dopiero domu. I co tym strasznego? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 10:47 Myśl. Ktoś wydał całkiem sporo kasy, aby wybudować się na wsi, a teraz będzie miał za oknem wiatraki. Nie trzeba umieć dużej wyobraźni, aby zauważyć krzywdę takich właścicieli. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 10:55 Racja. Polska to piękny kraj ale był tyle czasów pod niemieckim i ruskim butem, że jest masę pożytecznych idiotów gotowych bronić każdego łajdactwa sprzedajnych polityków. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 10:56 Gdzie byłeś, gdy PiS wycinał (i ciągle wycina) lasy? Odpowiedz Link Zgłoś
demono2004 Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 13:49 bywalec.hoteli napisał: > Racja. Polska to piękny kraj ale był tyle czasów pod niemieckim i ruskim butem, > że jest masę pożytecznych idiotów gotowych bronić każdego łajdactwa sprzedajny > ch polityków. Polacy lubia być pod zaborami. Inaczej nie potrafią Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 14:26 Zapomniałaś dodać, że również bardzo sobie cenią życie pod rządami załup-go i zaszcza-go dziada, którego przerasta zawiązanie butów i prawidłowe założenie zegarka. Prawdziwy mąż stanu, cały świat (pisowskiemu suwerenowi) zazdrości. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 21:27 na szczęście coraz więcej ludzi w Polsce nie chce być jednak pod zaborami Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 21:31 bywalec.hoteli napisał: > na szczęście coraz więcej ludzi w Polsce nie chce być jednak pod zaborami Czemu dali wyraz w ostatnich wyborach, pogrążając tyranów. Hurrra!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 22:08 A jak lasy wycinali?? Albo mierzeję przekopali? Rzeki zatruli...spałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Afera wiatrakowa 06.12.23, 10:45 bywalec.hoteli napisał: > że jest masę pożytecznych idiotów gotowych bronić każdego łajdactwa sprzedajnych polityków. Piszesz dokładnie o sobie. Bronisz tego pisowskiego łajdactwa jak mało kto. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 10:55 Gdzie "za oknem"? W ogóle zapoznałaś się z projektem tej ustawy? Ktoś się wybudował pod lasem a tu bach! i lasu nie ma, za to jest np. trasa szybkiego ruchu. A na uroczych łączkach, gdzie wychodził z pieskami, hale magazynowe. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 11:10 Tak, zapoznałam bardzo dokładnie. A teraz Ty włącz myślenie i wyobraź sobie w jaki sposób będzie liczona odległość 300 m 9d zabudowań, czy od tych już istniejących, czy od potencjalnych według miejscowego planu. Otóż od istniejących. Jeśli ktoś ma jeszcze niezabudowaną dzialkę bliżej miejsca, gdzie staną wiatraki i będzie chciał wybudować dom, to i owszem, będzie 200 m albo nawet bliżej tych wiatraków. One są naprawdę wysokie i naprawdę psują widok. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 11:48 Ale przecież nikt ci nie zagwarantuje, że w pobliżu wymarzonego domu (wybudowanego czy nie) nie powstanie coś uciążliwego. Dużo bardziej niż wiatrak, np. przemysłowa hodowla kurczaków. Nikt nie stawia wiatraków gdzie bądź, bo to po prostu wyrzucanie pieniędzy w błoto. Stawia się tam, gdzie są odpowiednie warunki. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Afera wiatrakowa 04.12.23, 22:51 mysiaapysia napisała: > Tak, zapoznałam bardzo dokładnie. A teraz Ty włącz myślenie i wyobraź sobie w j > aki sposób będzie liczona odległość 300 m 9d zabudowań, czy od tych już istniej > ących, czy od potencjalnych według miejscowego planu. Otóż od istniejących. Jeś > li ktoś ma jeszcze niezabudowaną dzialkę bliżej miejsca, gdzie staną wiatraki i > będzie chciał wybudować dom, A jeśli ma zabudowaną lub niezabudowaną działkę na terenie wywłaszczanym pod CPK i szprychy, to co ma zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: Afera wiatrakowa 05.12.23, 17:33 Co mają wiatraki do cpk? Zwłaszcza że wiatraki dotyczą terenu całego kraju. Opisuję dokladnie problemy związane z ustalaniem faktycznej odległości od wiatraków. Dyskutujemy argumentami merytorycznymi, a nie zastępczymi. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Afera wiatrakowa 05.12.23, 17:48 Czy w dziejach wiatraków zdarzyła się już taka sytuacja? Że ktoś miał niezabudowana działkę, w międzyczasie postawiono wiatrak nie biorąc pod uwagę planu zabudowy, i okazało się, że po zbudiwanou domu ma wiatrak parę metrów za płotem? Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Afera wiatrakowa 05.12.23, 19:27 > ktoś miał niezabudowana działkę, w międzyczasie postawiono wiatrak nie biorąc pod uwagę planu zabudowy, Nie było takiego przypadku, bo dotychczas (do czasu wprowadzenia tej ustawy) wiatraki stawiano tylko tam, gdzie pozwalały na to plany zabudowy. Afera polega na tym, że chcieli wprowadzić ustawę, która by pozwalała na stawianie wiatraków wbrew planom zabudowy. Wiatraki miałyby mieć pierwszeństwo - żeby zrobić dla niech miejsce, można by było wywłaszczać ludzi i odrolniać ziemie bez względu na ich klasę. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Afera wiatrakowa 09.12.23, 20:14 > To jest twoja interpretacja. Owszem, i na dodatek błędna. To był tylko projekt ustawy, oficjalni autorzy (posłowie KO) się z niej wycofali, bo ktoś dokładnie przeczytał projekt i ujawnił tzw "wrzutkę wiatrakową" (Projekt w tytule ani w większości treści nie mówi nic o wiatrakach. Jest tylko jakiś paragraf z gwiazdką, małą czcionką napisany.) Czyli na chwilę możemy odetchnąć z ulgą, ale nie wolno tracić czujności, bo wiadomo, że lobbyści nam nie odpuszczą... Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Afera wiatrakowa 05.12.23, 19:32 > A jeśli ma zabudowaną lub niezabudowaną działkę na terenie wywłaszczanym pod CPK i szprychy, to co ma zrobić? CPK to infrastruktura państwowa, która ma służyć wszystkim, pod drogi, autostrady itp zawsze ludzie byli, niestety, wywłaszczani. Wiatrak może sobie postawić na cudzym polu prywatny inwestor, np. Ty, jeśli Cię stać, i Ty będziesz z niego czerpać korzyści. A chłop siłą wyrugowany... Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Afera wiatrakowa 05.12.23, 21:14 Ale wiesz, pitrolliku, łgać to trzeba umieć I dotyczy to zarówno ciebie, jak i twoich ulubieńców z PiS. Jaki "siłą wyrugowany" chłop? (A komu służyło CPK, to raczej ogólnie wiadomo. Na pewno nie "społeczeństwu") Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Afera wiatrakowa 06.12.23, 09:52 > Jaki "siłą wyrugowany" chłop? Normalnie. Jest sobie chłop, nazwijmy go Ślimakowski, ma pole rolne, ziemia 1. klasy. I przychodzą do niego obcy ludzie, mówią, że nad tym jego polem dobrze wieje i że chcą tu wiatrak postawić. 500 m od zabudowań. Powołują się na ustawę wiatrakową, przyjmują jego ziemię, tyle ile trzeba pod wiatrak i resztę infrastruktury, wypłacają odszkodowanie zgodnie z orzeczeniem rzeczoznawcy. Potem mają z tego zyski (Ślimakowski nie). I włala! > A komu służyło CPK, to raczej ogólnie wiadomo. Na pewno nie "społeczeństwu" Nie 'służyło" tylko "będzie służyło", bo jeszcze nie jest wybudowane. (I nie wiadomo, czy będzie wybudowane, bo D.Tusk nie chce realizować tej inwestycji w całości). CPK to węzeł komunikacyjny - duże lotnisko, dworzec kolejowy i tory rozbiegające się po całym kraju. Komu ma to służyć, jak nie społeczeństwu - kosmitom? Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Afera wiatrakowa 06.12.23, 10:15 A skąd wzięłaś, kłamczuszku, te "przyjmują jego ziemię"? (nb. skoro "przyjmują" to chyba im dobrowolnie dał?). A co do CPK - tak samo "posłuży", jak "służy" społeczeństwo przekop mierzei. Tzn. społeczeństwo zapłaciło ciężkie miliardy za coś, co jest wykorzystywane przez dwa kajaki i jeden jachcik dziennie. A co do lotnisk - jak się sprawuje port lotniczy w Radomiu? Pamiętasz swojego guru Suskiego? Jak opowiadał, że z Radomia bliżej na południe Europy, to ludzie będą latać Tyle warte te towje - powtarzane za najbardziej ordynarną propagandą - opowiastki co brednie Suskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Afera wiatrakowa 06.12.23, 10:29 > A skąd wzięłaś, kłamczuszku, te "przyjmują jego ziemię"? Z projektu ustawy wiatrakowej. Właściciel ziemi może zostać wywłaszczony za odszkodowaniem, jeśli jego ziemia jest potrzebna pod cele publiczne. I w projekcie ustawy wiatrakowej prywatne wiatraki zostały zaliczone do takich "publicznych celów". > (nb. skoro "przyjmują" to chyba im dobrowolnie dał?) Miałam na myśli "przejmują", nie "przyjmują". Literówka. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Afera wiatrakowa 06.12.23, 10:41 "Z projektu ustawy wiatrakowej" I po co tak kłamać? Nic z tego, o czym piszesz, w tej ustawie nie ma, a w szczególności nie ma zapisu, że postawienie wiatraka to "cele publiczne". Rolników pozbawianych ziemi pod wyimaginowane CPK już ci nie żal? Nawet bez prawa zebrania już posianych plonów... Ludzi, których się wyrzuci z domu bez środków na zakup następnego (bo odszkodowanie realnie na to nie pozwoli), bo sobie ktoś "szprychę" wyrysował przez środek osiedla? Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Afera wiatrakowa 06.12.23, 10:49 > a w szczególności nie ma zapisu, że postawienie wiatraka to "cele publiczne". Tu akurat masz rację (nie chciałam na forum wchodzić w prawnicze technikalia). Projekt ustawy wiatrakowej ma odnośnik do innej ustawy, w których cele publiczne są wymienione i je modyfikuje. Projekt ustawy wiatrakowej to jest bardzo dobra robota, trwają poszukiwania autora, bo B.Budka na pewno tego nie wymyślił. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Afera wiatrakowa 06.12.23, 10:58 "Wchodzić w prawnicze technikalia" Pytajniczek nie potrafiący znaleźć najprostszej informacji "nie chce wchodzić w prawnicze technikalia". Nic już zabawniejszego dziś nie przeczytam! Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Afera wiatrakowa 06.12.23, 10:37 > Tzn. społeczeństwo zapłaciło ciężkie miliardy za coś, co jest wykorzystywane przez dwa kajaki i jeden jachcik dziennie. Przekop Mierzei to była przede wszystkim inwestycja godnościowa. Już nie musimy pytać Putina o zgodę, żeby przepłynąć z polskiego terytorium na polskie terytorium. Może też mieć znaczenie gospodarcze, do tego trzeba współpracy samorządu z rządem. Ale to temat na inny wątek... Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Afera wiatrakowa 06.12.23, 10:43 Inwestycja godnościowa... Gdzie takie srogie prochy dają? Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Afera wiatrakowa 06.12.23, 10:45 > Inwestycja godnościowa... Gdzie takie srogie prochy dają? O prochach, to nic nie wiem, ale o godności i patriotyzmie uczyli mnie w domu i szkole. Ty nie masz takich doświadczeń edukacyjnych? Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Afera wiatrakowa 06.12.23, 10:56 To słabo nauczyli. Bo nie masz o godności pojęcia. Jakbyś miała, nie szmaciłabyś się tak. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Afera wiatrakowa 06.12.23, 11:13 > Bo nie masz o godności pojęcia. Jakbyś miała, nie szmaciłabyś się tak. Cenzuro! Proszę o pozostawienie tej wypowiedzi mdro na wieczną rzeczy pamiątkę. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Afera wiatrakowa 08.12.23, 19:36 Ale po co? Prawie każdy na tym forum tak postrzega twoje trollowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Afera wiatrakowa 06.12.23, 11:07 demodee napisała: > godności i patriotyzmie uczyli mnie w domu i szkole. Ktoś kto popiera złodziei, kłamców, cwaniaków i największych szkodników i pasożytów swojej ojczyzny, będzie innych uczył patriotyzmu. Masz tupet. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Afera wiatrakowa 06.12.23, 11:14 > Ktoś kto popiera złodziei, kłamców, cwaniaków i największych szkodników i pasożytów swojej ojczyzny, Ależ ja nigdy nie głosowałam na KO! Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Afera wiatrakowa 06.12.23, 11:23 demodee napisała: > > Ktoś kto popiera złodziei, kłamców, cwaniaków i największych szkodników i pasożytów swojej ojczyzny, > Ależ ja nigdy nie głosowałam na KO! Dokładnie. Głosowałaś na mafię PiS. O patriotyzmie to ty gó...wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Afera wiatrakowa 08.12.23, 19:39 > Ktoś kto popiera złodziei, kłamców, cwaniaków i największych szkodników i pasożytów swojej ojczyzny, Oczywiście, że nigdy nie głosowałaś na K.O. pp, swój ciągnie do swego Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Afera wiatrakowa 06.12.23, 10:49 demodee napisała: > Przekop Mierzei to była przede wszystkim inwestycja godnościowa. Godnościowa???? 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 Jak to leciało - wstali z kolan i wyrżnęli łbem w parapet... Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Afera wiatrakowa 06.12.23, 10:50 > Godnościowa???? 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 Wiem, godność to dla niektórych powód do śmiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Afera wiatrakowa 06.12.23, 10:55 O, znowu nie umiesz przeczytać dwóch słów naraz Dobra, kończę, mnie za udzielanie się na tym forum nie płacą (tobie też nie powinni, bo bardzo marne efekty masz). Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Afera wiatrakowa 06.12.23, 11:01 demodee napisała: > Wiem, godność to dla niektórych powód do śmiechu. Owszem - robienie z siebie idioty w imię 'godności' to powód tylko do śmiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Afera wiatrakowa 06.12.23, 11:40 idiotę to ty robisz z siebie - dla putina i to za darmo! Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Afera wiatrakowa 06.12.23, 12:32 O, bywalec "niech ta Ukraina wreszcie przestanie walczyć, bo ludzie giną" się odezwał. Jak tam uściski pisowskiego ministra z ministrem najbliższego przyjaciela Putina? Musiał Sęk pojechać po wytyczne, przekazane przez Ławrowa? Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Afera wiatrakowa 08.12.23, 19:27 demodee napisała: > > Godnościowa???? 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 > > Wiem, godność to dla niektórych powód do śmiechu. Godności to ty byś nie rozpoznała nawet jakby cie w tyłek ugryzła. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Afera wiatrakowa 06.12.23, 11:00 Ja nie rozumiem dlaczego polityczni pożyteczni idioci tego nie rozumieją, zwłaszcza w kontekście agresywnego, napadającego i mordującego ludzi na Ukrainie państwa rossyjskiego. Cieśnina piławska u russkich też nie była wielokrotnie poszerzana i pogłębiana. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Afera wiatrakowa 08.12.23, 18:35 To pisi suweren po efektownym powstaniu z kolan nadal nie posiadł godności? Trzeba było w tym celu przekopać mierzeje? A, to takie pisie technikalia. Odpowiedz Link Zgłoś
demono2004 Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 14:35 mdro napisała: > Gdzie "za oknem"? W ogóle zapoznałaś się z projektem tej ustawy? > > Ktoś się wybudował pod lasem a tu bach! i lasu nie ma, za to jest np. trasa szy > bkiego ruchu. A na uroczych łączkach, gdzie wychodził z pieskami, hale magazyno > we. > Nie wiadomo, gdzie one staną. Tak sie składa, ze mieszkam na terenie bardzo zabudowanym i mnie wiatraczka nie postawią. Martwić sie bedą ci, co pobudowali się przy terenach rolnych czy terenech, ktore nie są uzytkowane/zabudowane. Oni niech sie martwią Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 14:40 demono2004 napisała: > Nie wiadomo, gdzie one staną. Tak sie składa, ze mieszkam na terenie bardzo zab > udowanym i mnie wiatraczka nie postawią. Martwić sie bedą ci, co pobudowali się > przy terenach rolnych czy terenech, ktore nie są uzytkowane/zabudowane. Oni ni > ech sie martwią Ale czym się mają martwić? To chyba normalne że buduje si różne rzeczy. Wolę wiatrak od fermy norek. Gdy ktoś nie chce mieć sąsiadów to kupuje tysiac hektarów i stawia dom na środku działki. S. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 14:49 No i zepsułeś pp całą zabawę😕 Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Afera wiatrakowa 06.12.23, 18:26 > Gdy ktoś nie chce mieć sąsiadów to kupuje tysiac hektarów i stawia dom na środku działki. To mu nic nie pomoże, jeśli przejdzie projekt ustawy wiatrakowej! Bo inwestor wiatraka może na tej działce postawić wiatrak i właściciel działki nie ma nic do gadania (500 metrów od domu, jeśli duży wiatrak i 300m, jeśli mały). Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Afera wiatrakowa 06.12.23, 18:28 > Bo inwestor wiatraka może na tej działce postawić wiatrak A, i jeszcze taki smaczek, że ten wiatrak nie może być nowszy (nowszy, nie starszy!) niż wyprodukowany przed 4 laty. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Afera wiatrakowa 06.12.23, 21:37 demodee napisała: > A, i jeszcze taki smaczek, że ten wiatrak nie może być nowszy (nowszy, nie star > szy!) niż wyprodukowany przed 4 laty. Przypomnij może, co to za ustawa? Bo nie pamiętam Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Afera wiatrakowa 09.12.23, 20:26 Dokument zatytułowany jest : "Projekt nowelizacji ustawy, dotyczący wsparcia odbiorców energii, przedłużający zamrożenie cen energii do 30 czerwca 2024 r." Czytaj więcej na Prawo.pl: www.prawo.pl/biznes/projekt-ustawy-przedluzajacej-zamrozenie-cen-energii-na-2024-rok-a-stawianie-wiatrakow,524296.html Wrzutki wiatrakowej już tam nie znajdziesz, bo Koalicja Obywatelska się wycofała, ale powyżej link do artykułu na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Afera wiatrakowa 06.12.23, 21:47 demodee napisała: > > Bo inwestor wiatraka może na tej działce postawić wiatrak > > A, i jeszcze taki smaczek, że ten wiatrak nie może być nowszy (nowszy, nie star > szy!) niż wyprodukowany przed 4 laty. Wskaż ten zapis. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Afera wiatrakowa 06.12.23, 21:47 demodee napisała: > To mu nic nie pomoże, jeśli przejdzie projekt ustawy wiatrakowej! Bo inwestor w > iatraka może na tej działce postawić wiatrak i właściciel działki nie ma nic do > gadania (500 metrów od domu, jeśli duży wiatrak i 300m, jeśli mały). Wskaż ten zapis. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 14:40 demono2004 napisała: > Martwić sie bedą ci, co pobudowali się > przy terenach rolnych czy terenech, ktore nie są uzytkowane/zabudowane. Oni ni > ech sie martwią No! W nocy podejdzie taki wiatrak razem z buką i przez okno zrobią "Buuuuuu"! Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 11:09 mysiaapysia napisała: > Myśl. Ktoś wydał całkiem sporo kasy, aby wybudować się na wsi, a teraz będzie m > iał za oknem wiatraki. Nie trzeba umieć dużej wyobraźni, aby zauważyć krzywdę t > akich właścicieli. A o tym było? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 11:11 Czy to w ogóle nie jest konflikt interesów? W tej sytuacji albo pan Bolesta powinien zrezygnować z polityki albo pani Bolesta zrezygnować z pracy w firmie wiatrowej. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 11:44 bywalec.hoteli napisał: > Czy to w ogóle nie jest konflikt interesów? W tej sytuacji albo pan Bolesta pow > inien zrezygnować z polityki albo pani Bolesta zrezygnować z pracy w firmie wia > trowej. Powinni się rozwieść. S. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 21:27 snajper55 napisał: > bywalec.hoteli napisał: > > > Czy to w ogóle nie jest konflikt interesów? W tej sytuacji albo pan Boles > ta pow > > inien zrezygnować z polityki albo pani Bolesta zrezygnować z pracy w firm > ie wia > > trowej. > > Powinni się rozwieść. > > S. ale i rozstać - też jakaś opcja na rozwiązanie tego konfliktu interesów Odpowiedz Link Zgłoś
premeda Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 11:56 Jaka krzywda właścicieli mysiu?, Ja mam za oknem obrzydliwe tuje sąsiada i jakoś muszę z tym żyć. Czy może cichaczem iść mu tuje wyciąć? I uwierz wolę widok nawet na dwa wiatraki niż jednego drącego dzioba koguta o czwartej rano 😡 No ale to jest wieś i kogut jest u siebie tak samo jak ja. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 22:06 Nie wiesz co piszesz, serio. Zielone tuje Ci przeszkadzają. Nie pisz głupot. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Afera wiatrakowa 01.12.23, 22:06 MOj osobisty teśc czeka od chyba 6 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Afera wiatrakowa 01.12.23, 22:32 premeda napisała: > Wywłaszczać pod wiatraki mają, bo rolnicy to wcale ale wcale rączek nie zaciera > ja, że na ich polu będzie stał wiatrak 😄 Bzdury piszą w wielu miejscach. Kłania się Ustawa o Gospodarce Nieruchomościami ( z roku 1997 Dz.U. 2023 poz. 344) Wywłaszczać można wyłącznie pod cele społeczne, więc w zasadzie głównie pod drogi, nigdy pod wiatraki. Pod wiatraki można co najwyżej skusić rolnika wysoką kwotą albo zamianą za lepszy grunt w sensownej odległości. Odpowiedz Link Zgłoś
premeda Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 08:14 Nie chciałam się rozpisywać o bzdurach w ustawie, bo tych jest mnóstwo. To "wywłaszczenie" mnie szczególnie urzeklo 😀 ale faktycznie powinnam była wziąć je w cudzysłowów. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 08:59 premeda napisała: > Nie chciałam się rozpisywać o bzdurach w ustawie, bo tych jest mnóstwo. Nie chciało ci się pisać więc postanowiłaś nakłamać Odpowiedz Link Zgłoś
premeda Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 09:09 Jakie nakłamać? Ironii nawet z emotikonem nie rozpoznajesz? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 11:49 bistian napisał: > Bzdury piszą w wielu miejscach. Kłania się Ustawa o Gospodarce Nieruchomościami > ( z roku 1997 Dz.U. 2023 poz. 344) Wywłaszczać można wyłącznie pod cele społec > zne, więc w zasadzie głównie pod drogi, nigdy pod wiatraki. Pod media też można. Był to mój argument gdy dyskutowałem z sąsiadem o przeprowadzeniu przez jego grunt wody i prądu. S. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 12:50 snajper55 napisał: (o wywłaszczeniu) > Pod media też można. Był to mój argument gdy dyskutowałem z sąsiadem o przeprow > adzeniu przez jego grunt wody i prądu. Ale to nie jest wywłaszczenie, tylko służebność. Czasami się ustanawia służebność na drodze sądowej. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 13:17 bistian napisał: > Ale to nie jest wywłaszczenie, tylko służebność. Czasami się ustanawia służebno > ść na drodze sądowej. Tak, masz rację, mój błąd. S. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Afera wiatrakowa 09.12.23, 20:31 > Wywłaszczać można wyłącznie pod cele społeczne, więc w zasadzie głównie pod drogi, nigdy pod wiatraki. Ale widzisz, autorzy projektu ustawy chcą do tej zamkniętej listy infrastruktury pod cele społeczne, dopisać też wiatraki. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Afera wiatrakowa 04.12.23, 19:41 Tak samo jak pod to słynne lotnisko w Baranowie? Odpowiedz Link Zgłoś
purchawkapuknieta Re: Afera wiatrakowa 01.12.23, 19:40 W skrócie: 1. Niemiecka firma Simens (producent wiatraczków) ma kłopoty finansowe 2. Polsce odblokowano część KPO na wiatraczki, niemal identyczną, jaka przydałaby się Simensowi 3. W Polsce przedstawiana jest ustawa dotycząca wiatraczków O ustawie: 1. przerzucenie kosztów mrożenia cen energii na Orlen 2, Spólki z branży OZE (dziwnym trafem głównie niemieckie) zostają zwolnione z tych kosztów 3. Zmniejszenie odległości stawiania wiatraczków 4. Możliwość stawiania wiatraczków na gruntach rolnych 5. Wywłaszczenia Kto pierwszy wejdzie ze swoimi wiatraczkami na polskie Eldorado, ten jest rzeczywistym autorem tej ustawy. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Afera wiatrakowa 01.12.23, 19:43 I już nie dziwi, że Kościół jest największym obszarnikiem ziemskim w Polsce. Gnoje się obłowią. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Afera wiatrakowa 01.12.23, 22:07 Ale o tym ze odległośc tych wiatraków to pis zwiększył a potem je zupełnie blokował to nie przejdzie przez wąskie piswoskie gardełko? Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 09:06 purchawkapuknieta napisała: > 2, Spólki z branży OZE (dziwnym trafem głównie niemieckie) Skąd info, że 'niemieckie'? Podzielisz się? > 3. Zmniejszenie odległości stawiania wiatraczków Powrót do poprzednich norm. Przypomnijmy, że PiS jako jedną z pierwszych decyzji po dojściu do władzy całkowicie zabił rozwój tej branży. > 4. Możliwość stawiania wiatraczków na gruntach rolnych A teraz gdzie stoją? Na miejskich? > 5. Wywłaszczenia A to już czyste kłamstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 10:48 Przecież purchawkapuknięta to jest ta nawiedzona od rozsiewania fejków w rodzaju "burmistrz Barcelony sika na chodniku"... Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Afera wiatrakowa 09.12.23, 20:37 > > 4. Możliwość stawiania wiatraczków na gruntach rolnych A teraz gdzie stoją? Na miejskich? Grunty rolne, to jest taka ziemia, na której można uprawiać żywność. Jest pod szczególną ochroną. I według projektu ustawy oficjalnego autorstwa Koalicji Obywatelskiej na takiej chronionej ziemi, na gruntach rolnych można będzie postawić wiatrak, bo gleba glebą, ale górą fajnie wieje i dlaczego tego wiatru nie zmonetyzować? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli [...] 02.12.23, 09:14 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
wbka1 Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 09:51 Bywalec, a nie pomyślałeś, że obrażasz ematkę wymyślając ją od gnoi? Ja jestem zwolenniczką Unii, a po ostatnich rządach PiS-u nigdy wiecej takiej suwerenności nie chce ogladać. Zakłamane i zdemoralizowane do szpiku kości towarzystwo krzyczy na temat wiatraków. Może sie uda po raz kolejny otumanić ten biedny naród. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 09:52 Miałem na myśli polityków! Choć masz rację, należy winić również tych, którzy takich polityków popierają. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 10:50 Jak patrzysz w lustro, wielbicielu złodziei z PiS? Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 10:50 A bywalec łyka fejki jak gęś kluski... Pamiętasz, bywalec, jak się plułeś pt. "Trzaskowski jest niski i gruby"? Prawie jak józek z córką Szczerby... Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Afera wiatrakowa 05.12.23, 17:20 Oczywiście na co miało byc wydane to KPO decydował PiS, myślisz że oni chcieli dobrze Simensowi zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Afera wiatrakowa 01.12.23, 17:21 Żanetko, czy po sromotnie przegranych wyborach nadal bedziesz na swoj niudolny i ciapusiowaty sposob trollowac pisem, czy znajdzieaz sobie innego, rownie zalosnwgo pracodawcę? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 11:52 bene_gesserit napisała: > Żanetko, > > czy po sromotnie przegranych wyborach nadal bedziesz na swoj niudolny i ciapusi > owaty sposob trollowac pisem, czy znajdzieaz sobie innego, rownie zalosnwgo pra > codawcę? Będzie w sieci reklamować torebki "Gucci". S. Odpowiedz Link Zgłoś
lukrrecja Re: Afera wiatrakowa 01.12.23, 17:43 Po wybuchu afery wiatrakowej mogę jedynie wybuchnąć śmiechem. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Afera wiatrakowa 01.12.23, 22:08 Za PISowcom wybuchła żyłka pierdząca...jakże mnie to raduje Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 09:07 lukrrecja napisała: > Po wybuchu afery wiatrakowej mogę jedynie wybuchnąć śmiechem. Oby tylko takie były! Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 09:28 Trzeba nagłaśniać takie próby i walczyć z nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 09:31 bywalec.hoteli napisał: > Trzeba nagłaśniać takie próby i walczyć z nimi. Nagłaśniać CO - komcie pod artykulikami? AAA... to bywalec i poziom jego mózgu Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 09:50 evening.vibes napisała: > bywalec.hoteli napisał: > > Trzeba nagłaśniać takie próby i walczyć z nimi. > > Nagłaśniać CO - komcie pod artykulikami? Trzeba nagłaśniać to jak nowo wybrani posłowie próbują działać na rzecz niemieckiej firmy kosztem pieniędzy Polaków i polskiej firmy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 09:58 bywalec.hoteli napisał: > Trzeba nagłaśniać to jak nowo wybrani posłowie próbują działać na rzecz niemiec > kiej firmy kosztem pieniędzy Polaków i polskiej firmy!!! A działają bo ktoś w komciach tak napisał? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 10:02 „— Mamy za mało informacji na temat okoliczności powstania tego projektu, ale wrażenie rzeczywiście jest takie, że nie chodzi o nasze dobro, ani odnawialną energię, ale o to, co do tej pory ciążyło na Platformie Obywatelskiej, Koalicji Obywatelskiej, czyli blatowanie się polityków z biznesem. Dla PiS to paliwo, na którym będą chcieli jechać — ocenia dyrektorka Instytutu Stosunków Międzynarodowych i Polityk Publicznych UJK w Kielcach.” Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 10:07 bywalec.hoteli napisał: > „— Mamy za mało informacji na temat okoliczności powstania tego projektu, ale w > rażenie rzeczywiście jest takie, że nie chodzi o nasze dobro, ani odnawialną en > ergię, ale o to, co do tej pory ciążyło na Platformie Obywatelskiej, Koalicji O > bywatelskiej, czyli blatowanie się polityków z biznesem. Dla PiS to paliwo, na > którym będą chcieli jechać — ocenia dyrektorka Instytutu Stosunków Międzynarodo > wych i Polityk Publicznych UJK w Kielcach.” Przecież pani pisze o PR-rze (którym zajmuje się zawodowo) a nie o merytoryce ustawy. Kwestia odmrożenia zabitego przez PiS OZE jest wałkowana od 8lat. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 10:09 evening.vibes napisała: > Przecież pani pisze o PR-rze (którym zajmuje się zawodowo) a nie o merytoryce > ustawy. Nie przeczytałeś akapitu wcześniej? — To jest argument z tej samej grupy zarzutów jak ośmiorniczki. Hasło "afera" koncentruje uwagę opinii publicznej, nawet jeśli nie znamy wszystkich szczegółów, nawet jeśli dla większości społeczeństwa nie są to kwestie priorytetowe. Pojawiają się już wpisy w mediach społecznościowych, że to niemieckie wpływy, więc to narracja, na którą PiS czeka — mówi Onetowi prof. Kasińska-Metryka. To typowy pisiurski rzyg - 'Niemcy', 'afera' a suweren się emocjonuje Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 10:42 Evening.vibes, to już gadacie samo ze sobą? 😂😂😂 Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 10:52 Merytorycznie - tzn. na temat tego, że nie jesteś w stanie przeczytać ze zrozumieniem tekstu, który komentujesz - się nie odniesiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
enaw11 Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 11:21 Ty zupełnie nie rozumiesz co czytasz ! Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 15:05 Uffff, jaka to ulga, że istnieje taki nagłaśniacz jak ty! Inaczej już bym jęczała pod niemieckim butem. Stokrotne dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
septembra Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 09:32 Marzę o powrocie afer do skali ośmiorniczek. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 10:48 > czy jednak zaczynacie mieć nadzieję ze PIS będzie nadal rządzić? 🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 11:18 Posypałam głowę popiolem i juz stawial oltarzyk prezesowi. Wybieram pisowski esport z Rosjii węgla, gazu itp a nie polski wiatr. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 11:52 Henna, A wiesz jaka jest różnica między eksportem a importem? PS Roborock zarąbisty 💪 dzięki za polecenie Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 13:27 Wiem. Chodzilo mi o spojrzenie na kraj, ktory dokonuje eksportu, czyli Rosję. A nie na kraj importowy. Przeciez Rosja eksportuje pisom te dobra. Nie, ze pisy importują. Cos pomylilam? Rosja nie dokonuje eksportu? Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 12:47 yenna_m napisała: > nie polski wiatr. Tymczasem polski wiatr w praktyce: Odpowiedz Link Zgłoś
norra.a Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 13:23 A tak miało być stabilnie, praworządnie, z poszanowaniem mniejszościowych akcjonariuszy spółek skarbu Państwa... Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 14:03 www.bankier.pl/wiadomosc/Dzien-rekordow-na-GPW-WIG20-caly-na-zielono-8656476.html To wiadomość z 1 grudnia. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 15:06 Ja się rozglądam za włosiennicą. Odpowiedz Link Zgłoś
demono2004 Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 13:41 No ta afera wiatrakowa to mistrzostwo i to jedyne w swoim rodzaju . Macie swoje KPO Nie głosowałam na zadną partie, brałam udział jedynie w referendum. Gratuluję tym, którzy wybrali KO Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 14:15 demono2004 napisała: > No ta afera wiatrakowa to mistrzostwo i to jedyne w swoim rodzaju . > Macie swoje KPO Taka tam afera, ktoś podmienił tekst, pewno Ty? A już na poważnie, takie gadanie o wiatrakach, żeby wszystkich straszyć, a my mamy fatalne warunki pod wiatraki, jeszcze gorsze, niż Niemcy. U nich gdzieś pod duńską granicą, są dobre warunki przez większą część roku i nad Bałtykiem, a wiatraki stoją gęsto również w innych miejscach. Tak się zastanawiam, po co tam stawiają? Żeby ściągać dopłaty? Koło Magdeburga? Przecież tam nie ma warunków na wiatraki. U nas też będą nad morzem, przy rzekach i większych jeziorach, w innych miejscach, to już raczej mała opłacalność. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 14:26 bistian napisał: > A już na poważnie, takie gadanie o wiatrakach, żeby wszystkich straszyć, a my m > amy fatalne warunki pod wiatraki, jeszcze gorsze, niż Niemcy. Różnie są opinie. 60% to chyba nieźle? "Poniższa mapa przedstawia mezoskalowa rejonizację Polski pod względem zasobów energii wiatru w kWh * m2 / rok. Wydzielono 5 rejonów o różnych zasobach energii dla wysokości 30 m nad pow. grumtu. Z mapy tej wynika, że około 60 % kraju posiada dobre warunki do wykorzystania wiatru, jako źródła czystej energii." www.uwm.edu.pl/kolektory/silownie/wiatr.html S. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 15:20 snajper55 napisał: > Różnie są opinie. 60% to chyba nieźle? Te wszystkie inwestycje działają w podobny sposób. Najpierw się ustala podatki i cła, żeby zarobić, potem się robi inwestycję i dokłada z tych zabranych pieniędzy. Komuna w pełnej krasie. Ja nie znam opłacalności takiego interesu, ale gdy widzę wiatraki leniwie obracające się przez większą część roku, to mam obawy. Zdaję sobie sprawę, że wyższe wiatraki mają lepsze warunki i że duża prędkość wiatru nie jest pożądana, ale i tak mam wątpliwości, bo to jednak kosztowana sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 20:35 Nowoczesny wiatrak pracuje od 4 m/ s prędkości wiatru z ok 10 obr/min, maksymalnie 25 m/s i 20 obr/min. Wraz z kosztami wyprodukowania, uzyskaniem neodymu (zatrucie środowiska) i niezbyt długa eksploatacja, kosztami połączenia z siecią krótkim rocznym czasem pracy to średnio opłacalny interes. Wymaga też pracy innych elektrowni dla pokrycia zapotrzebowania w "ciszy wiatrowej". Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Afera wiatrakowa 04.12.23, 19:47 Czy analizujesz też opłacalność cudzych sklepów czy kin? Może te sprawy zostawić jednak właścicielom? S. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Afera wiatrakowa 04.12.23, 23:01 Jeżeli, że względów politycznych, z budżetu państwa będziemy dopłacać do prądu wyprodukowane go przez turbiny wiatrowe, to koszt ich pracy będzie mnie interesował, podobnie jak koszt węgla z dopłatami, koszt pszenicy z rekompensata mi i inne, tego typu koszty. Odpowiedz Link Zgłoś
demono2004 Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 14:37 No ale co ich to obchodzi, ze panuja tu takjie a takie warunki pod wiatraczki? Co maja zrobić, to zrobią i nikt nie bedzie mial nic do gadania. Mnie to nie spędza snu z powiek, poniewaz mnieszkam w miescie i mnie tu tego nikt nie postawi. Odpowiedz Link Zgłoś
premeda Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 14:50 U mnie między Wrockiem a Legnicą jest dużo i wciąż nowe stawiają. Obawy były przy pierwszych farmach teraz następne jak wchodzą, to zainteresowanie jest duże ale wszyscy dopytują o konkrety typu którędy dojazd, jakie wiatraki (wchodzą już wyższe wolnoobrotowe), czy będzie magazyn, jakie dotacje dla gminy i na co itd. Tak samo biogazownie, firmy mają prezentacje typu przedstawiamy się i chwalimy, a zasypywane są konkretami i też nikt nie protestuje. Odpowiedz Link Zgłoś
premeda Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 14:55 I jeszcze odnośnie tego nieszczęsnego wywłaszczenia to wszystkie firmy zaczynają od umów przedwstępnych na dzierżawę i nie znalazł się nikt kto odmówił 😀 raczej okoliczni rolnicy ręce zacierają Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 15:14 Bo wy ukryta opcja niemiecka jesteście, to nie dziwota. Mnie, mieszkance pisowskiego zagłębia nikt nie wmówi, że wiatrak to wiatrak, a wiatr to wiatr. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 15:14 premeda napisała: > U mnie między Wrockiem a Legnicą jest dużo i wciąż nowe stawiają. Obawy były pr > zy pierwszych farmach teraz następne jak wchodzą, to zainteresowanie jest duże > ale wszyscy dopytują o konkrety typu którędy dojazd, jakie wiatraki (wchodzą j > uż wyższe wolnoobrotowe), czy będzie magazyn, jakie dotacje dla gminy i na co i > td. Tak samo biogazownie, firmy mają prezentacje typu przedstawiamy się i chwal > imy, a zasypywane są konkretami i też nikt nie protestuje. Tak samo kiedyś było z kolejami żelaznymi czy samochodami. Najpierw strach i protesty, straszenie przerażającymi konsekwencjami używania takich sprzecznych z naturą wynalazków. Potem powoli się oswajano. S. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 15:10 Dzięki za gratulacje! Co do KPO, to jeszcze nie mamy, ciekawe dlaczego... Podpowiesz pp? Odpowiedz Link Zgłoś
alux Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 20:51 demono2004 napisała: > No ta afera wiatrakowa to mistrzostwo i to jedyne w swoim rodzaju . > Macie swoje KPO > Nie głosowałam na zadną partie, brałam udział jedynie w referendum. Gratuluję t > ym, którzy wybrali KO Łykaj jeszcze na zapas tą tępą propagandę ze szczujni TVP, bo zaraz zniknie. Pamiętasz Dziennik TV z czasów komuny? Jak nie to przypomnę. W tym dzienniku nigdy nie było, że rząd coś źle robi, nie było żadnych afer itd., ale ta szczujnia TVP przebiła tamte czasy kilka razy w podawaniu nieprawdy, manipulowaniu itd. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 14:06 Mam nadzieję, że PIS będzie nadal rządzić! Dostatecznie wyczerpująca odpowiedź pisowski klaunie? Odpowiedz Link Zgłoś
demono2004 Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 14:44 Będziecie wywłaszczani www.tiktok.com/@politicon2/video/7307616894750657825 Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 15:18 demono2004 napisała: > Będziecie wywłaszczani > > www.tiktok.com/@politicon2/video/7307616894750657825 TVP I wszystko jasne. 🤣🤣🤣 S. Odpowiedz Link Zgłoś
demono2004 Re: Afera wiatrakowa 03.12.23, 15:44 snajper55 napisał: > demono2004 napisała: > > > Będziecie wywłaszczani > > > > www.tiktok.com/@politicon2/video/7307616894750657825 > > TVP I wszystko jasne. 🤣🤣🤣 > > S. To ja ci wklejam wypowiedz Patryka Jaskulskiego z KO www.tiktok.com/@wolnoscslowa2.0/video/7307952102058331425 Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 15:19 Ciebie już dawno z rozumu wywłaszczono i jakoś żyjesz, tak, że spoko. Odpowiedz Link Zgłoś
demono2004 Re: Afera wiatrakowa 03.12.23, 15:46 mizantropka_20 napisała: > Ciebie już dawno z rozumu wywłaszczono i jakoś żyjesz, tak, że spoko. > To sobie zobacz wyzej, co powiedział Jaskulski z KO Pod głupie przyłącza będą ludzi wywłaszczać i jeszcze śmie mówić, ze to lezy w interesie mieszkańców Brawo! Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Afera wiatrakowa 08.12.23, 18:41 To znaczy mnie wywłaszczą, bo ty masz głupie przyłącza z pisowską szczujnią? Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Afera wiatrakowa 04.12.23, 22:53 demono2004 napisała: > Będziecie wywłaszczani > Nie mieszkamy w Baranowie. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 15:18 Ja oczywiście natychmiast odstąpię od opozycji i biegnę do pisu. Bo co to ma być, że jacyś niemcy zarobią stawiając u nas wiatraki? U nas przecież wiatrów nie ma. A każdy zarobek szwaba to moja osobista strata. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Afera wiatrakowa 02.12.23, 19:17 Z czym masz problem? Przeciez PUS wygral wybory i utworzył rząd! Przecież PIS rządzi to jak opozycja może miec na coś wplyw? "Za wszystko dziękuję serdecznie. Pan premier dostał tekę do formowania nowego rządu i wierzę, że to mu się uda – powiedział prezydent podczas uroczystości w Pałacu. Podkreślił, że Mateusz Morawiecki zapewniał go, że jest w stanie utworzyć koalicję rządzącą. – Wierzę, że jeszcze niejedno dobre przed nami – zaznaczył Andrzej Duda" dorzeczy.pl/kraj/502911/prezydent-duda-powierzyl-morawieckiemu-misje-formowania-rzadu.html m.300polityka.pl/live/2023/11/24/morawiecki-rozmawiamy-z-parlamentarzystami-kilku-ugrupowan-to-kilkadziesiat-poslow-obiecalismy-poufnosc/ "Rozmawiamy z parlamentarzystami kilku ugrupowań – stwierdził Mateusz Morawiecki na konferencji prasowej. – Rozmawialiśmy, ja i moi współpracownicy, z kilkudziesięcioma posłami różnych formacji politycznych, ale obiecaliśmy oczywiście tutaj poufność tych negocjacji, bo wiadomo, że nasi konkurenci polityczni będą probowali, by w takich przypadkach szantażować, straszyć. Już to się odbywa, a chcemy zapewnić bezpieczeństwo naszym rozmówcom – mówił dalej." Żródła z prawej strony, żeby nie było, że niemiecki Onet czy żydowska GW. Odpowiedz Link Zgłoś
guacamole2020 Re: Afera wiatrakowa 04.12.23, 21:19 'Ludzi łatwiej oszukać niż przekonać, że zostali oszukani'. Widać to doskonale w komentarzach. Same gwiazdy, przekonane o swojej wyższości nad drugą opcją. ' Nas, takich oświeconych nie da się oszukać'. No jasne, że nie XD.forum.gazeta.pl/forum/w,567,176999537,176999537,Afera_wiatrakowa.html# Osobiście uważam, że raz jeden wydarzyło się, ze polityk mówił prawdę: Premier Gyurcsany "W ciągu ostatniego półtora roku-dwóch lat cały czas kłamaliśmy. To było oczywiste, że nie mówiliśmy prawdy" W każdym razie miałam niezły ubaw oglądając wywiad jakiegoś non-nama z KO który motał się jak kłębek wełny, ale za nic nie mógł przypomnieć sobie kto i dlaczego dodał te zapisy do ustawy. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Afera wiatrakowa 05.12.23, 19:47 Po nieudanej próbie zmontowania namiastki afery nadal popieramy demokratyczną większość, a prezes przestępczej agenturalnej mafii PIS zaliczył kolejne samozaoranie. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Afera wiatrakowa 05.12.23, 19:53 > prezes przestępczej agenturalnej mafii PIS zaliczył kolejne samozaoranie. Ale prezes PiS nie miał nic wspólnego z projektem tej ustawy! W jej tworzeniu brali udział posłowie z "demokratycznej większości" właśnie! Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Afera wiatrakowa 08.12.23, 18:48 Z projektem, nie, ale z przeinaczaniem jego zapisów, manipulowaniem i straszeniem debilnego pisiego suwerena Jarosław Łupieżca Zawsze Dziewica Kaczyński miał dużo wspólnego. Naprawdę tego nie widzisz pp? Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Afera wiatrakowa 09.12.23, 19:51 > Z projektem, nie, Ale jak to? Przecież Koalicja Obywatelska przyznała się oficjalnie do autorstwa wrzutki wiatrakowej. Teraz są jednak podejrzenia graniczące z pewnością, że jej ojcem biologicznym jest prawnik z kancelarii świadczącej usługi dla dużych firm z branży energetycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Afera wiatrakowa 09.12.23, 20:46 Hm. Więc uważasz, że demoniczny Jarosław Kaczyński tak zachachmęcił w dobrej ustawie autorstwa KO, że aż KO musiała się z wrzutki wiatrakowej wycofać? D.Tusk uważa, że następnym razem, jak się będzie chciało robić przekręty, to trzeba to robić ostrożnie, bo PiS strasznie patrzy na ręce: www.pap.pl/aktualnosci/donald-tusk-projekt-tzw-ustawy-wiatrakowej-przygotowala-po-nie-ma-tam-nic-tajemniczego Odpowiedz Link Zgłoś
zanetka.x Re: Afera wiatrakowa 06.12.23, 11:46 sprawa jest raczej poważna, już nawet prokuratura prowadzi w tej sprawie śledztwo Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Afera wiatrakowa 06.12.23, 12:08 zanetka.x napisała: > sprawa jest raczej poważna, już nawet prokuratura prowadzi w tej sprawie śledztwo Strach się bać. Obecny dwutygodniowy minister sprawiedliwości, Marcin Warchoł, ogłosił we wtorek, że Prokuratura Okręgowa w Warszawie (organ kontrolowany przez zdemoralizowanego prawnie Ziobrę, który nie widział nic nadzwyczajnego w przestępczych działaniach Sasina w sprawie wyborów kopertowych) rozpoczęła śledztwo w sprawie tzw. ustawy wiatrakowej. Powodem wszczęcia postępowania jest podejrzenie o popełnienie przestępstwa związane z płatną protekcją w kontekście przygotowania projektu przepisów w ramach danego projektu oraz procesu legislacyjnego z nim związanego. Zawiadomienia o podejrzeniu popełnienia przestępstwa złożyli parlamentarzyści reprezentujący Suwerenną Polskę, tj. Jacek Ozdoba i kredkowy poseł Janusz Kowalski – znany z buractwa i prostactwa – oraz przedstawiciele upadłej partii Prawo i Sprawiedliwość, Joanna Lichocka i Krzysztof Szczucki. legaartis.pl/blog/2023/12/05/prokuratura-jeszcze-kontrolowana-przez-ziobre-wszczyna-sledztwo-w-sprawie-afery-wiatrakowej/ Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Afera wiatrakowa 09.12.23, 19:54 > przestępczych działaniach Sasina w sprawie wyborów kopertowych Ale sędzia z Iustitii chyba ogłosił, że te działania Sasina nie nosiły znamion przestępstwa. Więc chyba prokuratura, po wyroku niezawisłego sądu, nie może się już zajmować tą sprawą, nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Afera wiatrakowa 06.12.23, 12:53 zanetka.x napisała: > sprawa jest raczej poważna, już nawet prokuratura prowadzi w tej sprawie śledzt > wo 🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Afera wiatrakowa 08.12.23, 18:44 Serio pisowski klaunie, jesteś tym faktem zdziwiona? Przecież to jeszcze TA prokuratura. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Afera wiatrakowa 09.12.23, 19:57 > Już nawet prokuratura prowadzi w tej sprawie śledztwo Jak się Koalicja Obywatelska zorientowała, że niektórzy czytają jednak projekty ustaw i sprawa ujrzała światło dzienne, to wycofali się z pomysłu. A może postraszenie ziobrowską prokuraturą też zrobiło swoje? Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Afera wiatrakowa 09.12.23, 20:09 demodee napisała: > > Już nawet prokuratura prowadzi w tej sprawie śledztwo > > Jak się Koalicja Obywatelska zorientowała, że niektórzy czytają jednak projekty > ustaw i sprawa ujrzała światło dzienne, to wycofali się z pomysłu. A może post > raszenie ziobrowską prokuraturą też zrobiło swoje? Raczej nie chcieli pogrzebać ważnej ustawy dotyczącej zablokowania cen energii na czas użerania się i tłumaczenia o co chodzi i ze pis robi gownoburzę tylko po to by ją zrobić. Tusk odrobił lekcje po tym gdy bez odpowiednich konsultacji i tłumaczenia wprowadził wydłużenie wieku emerytalnego co doprowadziło w sumie do odsuniecia od władzy i do dzis odbija się czjawką. W przypadku wiatraków potrzeba czasu by ludziom naświetlić cele i korzyści a także odeprzeć ataki pisvktory probuje udowodnić ze tworca ustawy jest wielbłądem. Wiele osób pewnie już uwiedzylo, ze 300m dotyczy wszystkich wiatraków a nie tylko małych indywidualnych dla dużych gospodarstw rolnych czy zakładów produkcyjnych, wielu uwierzyło w wywłaszczanie, w promowanie niemieckiej firmy ktora w sumie nie jest jakimś Orlen na tym rynku ale sam pis ostatnio u nich zamówił wiatraki dla firm morskich itd itp. Pis zagrał na nakręcenie afery i skłócenie koalicjantow jeszcze przed przejęciem rządów wiec odłożyli sprawę ns później Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Afera wiatrakowa 09.12.23, 21:01 > Raczej nie chcieli pogrzebać ważnej ustawy dotyczącej zablokowania cen energii na czas użerania się i tłumaczenia o co chodzi i ze pis robi gownoburzę tylko po to by ją zrobić. Zależało im na ważnej ustawie dot. cen energii i dlatego wrzucili wrzutkę wiatrakową? Odpowiedz Link Zgłoś