swinka-morska 12.12.23, 10:00 Wiem, wiem, o książkach dla dzieci i nastolatków było już parę razy, ale mam wrażenie, że zawsze dla innej grupy wiekowej. Szukam pomysłów na prezenty książkowe dla 14-latki - mola książkowego. Będę wdzięczna za wszystkie pomysły i inspiracje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jkl13 Re: książki dla 14-latki 12.12.23, 10:10 Ja w ramach prezentu dla znanej mi 14-latki, mola książkowego, nabyłam bon do empiku. Z tego co wiem, nastolatka czyta głównie fantastykę, ale z uwagi na ilości przeczytanych książek nawet nie będę orobowala kupić czegoś, czego jeszcze nie czytała. Dlatego uważam bon za lepsze rozwiązanie, sama kupi sobie to, co chce. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: książki dla 14-latki 12.12.23, 10:20 Z bonami do empiku jest ten problem, że nie wszystko da się nim kupić, np. odpadają wszelkie produkty cyfrowe oraz te rzeczy, które nie są sprzedawane bezpośrednio przez Empik ("Kartą prezentową i eKartą nie zapłacisz za: karty prepaid, muzykę mp3, produkty i gry cyfrowe, e-booki, audiobooki, abonamenty Empik Go, papierowych wydań książek oznaczonych jako "Selfpublishing", Empik Bilety, czy też produkty lub usługi innych sprzedawców niż Empik S.A"). Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: książki dla 14-latki 12.12.23, 10:28 Przecież kartą prepaid nabija się konto w Empiku i z tej puli można płacić? Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: książki dla 14-latki 12.12.23, 10:33 Ja nie wiem w praktyce, jak to działa, przytaczam zastrzeżenie ze strony Empiku. Moim zdaniem lepiej po prostu dać pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: książki dla 14-latki 12.12.23, 13:04 jkl13 napisała: > Ja w ramach prezentu dla znanej mi 14-latki, mola książkowego, nabyłam bon do e > mpiku. Z tego co wiem, nastolatka czyta głównie fantastykę, ale z uwagi na ilo > ści przeczytanych książek nawet nie będę orobowala kupić czegoś, czego jeszcze > nie czytała. Dlatego uważam bon za lepsze rozwiązanie, sama kupi sobie to, co c > hce. Tutaj problemem może być to, że bon do Empiku dostanie od kogoś innego, a jest nadal w tym wieku, że fizyczny prezent bardzo ją ucieszy (więc opcja "garść kart empiku i nic innego" nie będzie najlepsza). Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: książki dla 14-latki 12.12.23, 14:42 Ale jeśli jest molem książkowym, to po pierwsze na pewno ma określone preferencje, a po drugie mogła już przeczytać, to co kupisz, więc jeśli koniecznie chcesz kupić książkę, to się od niej dowiedz, którą, albo kup coś innego, na przykład jakieś kosmetyki, które 14latkę też na pewno ucieszą. Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: książki dla 14-latki 12.12.23, 15:25 To dziecko jest bardzo plastyczne i otwarte na propozycje. Upatruję w tym dobrej okazji, żeby podsunąć coś fajnego jako przeciwwagę dla przeróżnych Monetów które "wszyscy czytają" albo tysiąctomowej serii o kocich wojownikach, którą, mam wrażenie, pisze jakaś AI. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: książki dla 14-latki 12.12.23, 10:15 A ona jest "molem książkowym" pod jakim względem? Tzn. co czytuje? Raczej klasykę czy modne w danej chwili powieści dla nastolatek (w rodzaju "Rodziny Monet" obecnie)? Czytuje fantastykę? 14 lat to już dość poważny wiek, sporo lektur jest już w zasięgu. Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: książki dla 14-latki 12.12.23, 13:06 mdro napisała: > A ona jest "molem książkowym" pod jakim względem? Tzn. co czytuje? Raczej klasy > kę czy modne w danej chwili powieści dla nastolatek (w rodzaju "Rodziny Monet" > obecnie)? Czytuje fantastykę? Czytuje fantastykę, ale Rodzina Monet też została wchłonięta (wszystkie koleżanki w klasie czytały). Momentami ma trochę dziecinne zainteresowania, np. nadal ekscytuje się nowymi tomami serii o kocich wojownikach. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: książki dla 14-latki 12.12.23, 15:11 "nadal ekscytuje się nowymi tomami serii o kocich wojownikach" O, to jeszcze wychodzi? Moja siostrzenica pasjami czytała (i to nie jest dla dzieci, raczej właśnie dla nastolatek 11-13). Może jej kup kolejną część czegoś, co czyta? Niezłą (na moje oko) listę podała niżej tygryskowata (choć w większości nie są to zbyt ambitne pozycje . W ramach uzupełnienia: choć (jako osoba dorosła) nie przepadam za Jadowską, to np. "Cud Miód Malina" jest dość fajna. Z klasyki fantastyki: "Ziemiomorze" Le Guin, może "Świat Dysku" Pratchetta (niekoniecznie od całkiem pierwszych części, ale można np. pierwsze części podcyklu o wiedźmach albo o straży). Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: książki dla 14-latki 12.12.23, 15:23 Niedawno zastanawiałam się, czy Pratchett już by jej dobrze wchodził? Może rzeczywiście już czas na spotkanie z kufrem z myślącej wierzby i Smiercią (zazdroszczę jej i wszystkim tym, którzy dopiero będą to czytać!). Odpowiedz Link Zgłoś
tygryskowata Re: książki dla 14-latki 12.12.23, 20:06 Nie tylko nie są ambitne - spora część to totalne gnioty, ale dziaciaki to pasjami czytają, i polecają sobie, i wymieniają się nimi, i rozmawiają o nich. Niech czytają, gust sobie jeszcze wyrobią (czytając również taki badziew) Ja i tak spisałam te lepsze, pomijając totalne dno typu rodzina monet (za ostatni tom z chęcią pozwałabym autorkę, która świadomie pisze o „drżeniu całego ciała w momencie jak dotknął mojego uda” - do grupy odbiorców 9+) A, z ambitniejszych tytułów: Orwell ładnie wszedł, szczególnie Rok! Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: książki dla 14-latki 13.12.23, 08:20 Ale chyba między innymi dla takich fragmentów dzieciaki czytają tę serię i to w tajemnicy przed rodzicami. Kiedy robi się taaaką wieeelką tajemnicę ze wszystkiego. Moje dziecko miało w ręce nieliczne pozycje z twojej listy, na razie nie zaklikało. Na półkach tiktokowych w bibliotece często ląduje też Holly Black - pisze sprawnie, ale alko leje się tam wiadrami (podobno dlatego, że przecież dzieci mają z nim do czynienia, w takim świecie żyją). Niektórych to razi. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: książki dla 14-latki 12.12.23, 15:14 No zamów jej jeden z tych zestawów z Wojowników. Jedna przedsprzedaż (przewodnik po…) się chyba właśnie skonczyla, ale jest poprzedni tom serii … Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: książki dla 14-latki 12.12.23, 10:28 Można kupić bon do wybranej księgarni, jak ma czytnik to może abonament do Legimi? Odpowiedz Link Zgłoś
tygryskowata Re: książki dla 14-latki 12.12.23, 10:35 Jeśli to bliska nastolatka, to podpytałabym, co czytuje i co już ma (jest moda na posiadanie na półce całych kolekcji z wydawnictw młodzieżowych). Dzieciaki sporo teraz kupują przez tiktokowe polecajki, więc łatwo niechcący zdublować. Może bon do empiku? Jest bezpieczny przy obecnej ilości wdawanych pozycji dla młodzieży… Jeśli konkret - zerknij na dwie dylogie: *Dunbridge Academy *Starts/Ends with us Colleen Hoover *Westwood Academy (akurat to jest literacko okropne, ale dzieciaki się tym fascynują) *Zakon Drzewa Pomarańczy oraz trylogie: *Inheritance Games (plus nowy 4 tom nawiązujący The Brothers Hawthorne) *Lato Jenny Han *Do wszystkich chłopców… Jenny Han *Moon Weroniki Schmidt *Flawless Marty Łabęckiej *Save Mony Kasten *Silver Kerstin Gier *Czerwień rubinu Kerstin Gier Na topie jest też: *Lato złamanych zasad *Malibu płonie *11 papierowych serc *Zawsze nie trwa wiecznie oraz Z tej strony Sam *seria Clone Aleksandry Negrońskiej *trzy „dzieła” Ali Hazelwood *trzy książki Lynn Painter * Hate List Jennifer Brown i pokrewna (rodzima wersja) My beloved Monster Marty Łabęckiej *My best friend’s Big Brother Sandry Ozolin *nowowydana seria Dotknij Mnie Tegereh Mafi. Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: książki dla 14-latki 12.12.23, 13:04 Dzięki za wszystkie tytuły! Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: książki dla 14-latki 12.12.23, 15:27 Z Nowej Baśni - tej od Wojowników - pokazała się ostatnio Akademia Ransmoor, jedna z tych „gier książkowych”. Może warto zerknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
ageman Re: książki dla 14-latki 12.12.23, 21:42 tygryskowata napisała: > > Na topie jest też: > > *Malibu płonie > Ja bym nie kupila tego dla 14- latki. Główny temat to kto z kim i kiedy sie przespał. W tle bogactwo, narkotyki, alkohol i imprezy. Nie przetrawiłam. Aga Odpowiedz Link Zgłoś
tygryskowata Re: książki dla 14-latki 12.12.23, 23:03 Ja połowy z nich nie kupiłabym - ale dzieciaki same kupują - a ileż z tych gniotów jest zakupionych właśnie z prezentowych kart empiku! Dzięki temu sama mam okazję zapoznać się z aktualnymi trendami w młodzieżowym czytelnictwie Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_kita Re: książki dla 14-latki 12.12.23, 14:21 Jeśli to miłośniczka to jednak bałabym się kupować książki. Lepiej bon do Empiku, to sama sobie kupi co potrzebuje i co chce. Ja mam taką zapaloną czytaczkę (15 lat), od dawna nie ryzykuje z kupnem książek bo ona ma ich tyle przeczytane ze cokolwiek bym wymyśliła to ona na pewno już to ma pochłonięte. Bon do Empiki zawsze ją cieszy i jest zawsze wykorzystany (często kupuje kolejny tom z serii a ja nie wiedziałabym że np 2 już przeczytała i chce 3). Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: książki dla 14-latki 12.12.23, 14:46 Wypieki defensywne - fantastyka o bohaterce w jej wieku, bardzo przyjemna i dobrze napisana. Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: książki dla 14-latki 12.12.23, 15:21 Wygląda bardzo fajnie i wiem, że tego nie czytała. Dzięki i proszę o więcej podpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: książki dla 14-latki 12.12.23, 15:42 To nówka sztuka jest, dlatego polecam PS No i ma świetną korektę Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: książki dla 14-latki 12.12.23, 21:22 14 lat to jeszcze czas na Riordana. Jeśli nie czytała, kup jej "Złodzieja piorunów" i "Morze potworów". Moją córkę (co prawda była wtedy młodsza) to strasznie wciągnęło i w gruncie rzeczy trzyma do dziś (a niedługo pełnoletność). Plusem jest inteligentne wykorzystanie mitologii greckiej (w innych cyklach innej mitologii, jest z germańską, jest z egipską) i dość fajni bohaterowie, minusem nieprzyzwoite długość cyklu i nieunikniona wtórność kolejnych tomów. Inne propozycje to to książki o Calpurni Tate Jacqueline Kelly - te są naprawdę dobre. Pratchett powinien już wejść, jeśli osoba jest dość oczytana. Zacznij może od "Zadziwiającego Maurycego" - to jest świetne, a dodatkowo nie generuje wrażenie, ze trzeba wszystkie tomy przeczytać (co czasem zniechęca). Odpowiedz Link Zgłoś
ageman Re: książki dla 14-latki 12.12.23, 21:47 paszczakowna1 napisała: > 14 lat to jeszcze czas na Riordana. Jeśli nie czytała, kup jej "Złodzieja pioru > nów" i "Morze potworów". Moją córkę (co prawda była wtedy młodsza) to strasznie > wciągnęło i w gruncie rzeczy trzyma do dziś (a niedługo pełnoletność). Plusem > jest inteligentne wykorzystanie mitologii greckiej (w innych cyklach innej mito > logii, jest z germańską, jest z egipską) i dość fajni bohaterowie, minusem niep > rzyzwoite długość cyklu i nieunikniona wtórność kolejnych tomów. > > Inne propozycje to to książki o Calpurni Tate Jacqueline Kelly - te są naprawdę > dobre. > Zgadzam się i z Riordanem i z Calpurnią. Aga Odpowiedz Link Zgłoś
atanazja0 Re: książki dla 14-latki 13.12.23, 01:11 Jeśli oczytana to może być za duża. Moja córka Calpurnię czytała jak miała 10 lat, Riordana - 11-12. Rzeczywiście obie serie świetne Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: książki dla 14-latki 13.12.23, 10:50 Calpurnia była jedną z ulubionych lektur (i nadal ją wspomina). Riordana czytała częściowo, lubi wszystkie mitologie, pewnie nadal by się podobał. Odpowiedz Link Zgłoś
ageman Re: książki dla 14-latki 12.12.23, 22:04 Polecam: -"sto godzin nocy" Anny Woltz, - trylogie Gemmy Malley: "deklaracja", "w sieci", "jutro", - "10 tysiecy drzwi" Alix E. Harrow, - "Susza" N. Shusterman, J. Shusterman, - "Niepowszedni" Justyny Drzewickiej. Powyższe książki to mix przygody, dylematów moralnych, wyborow między sercem a rozumem, wiernosci w przyjaźni, odpowiedzialności za innych, miłości, fantastyki. Czyli wszystko to, co rozkminia na codzień młody człowiek. Pozdrawiam Aga Ps. A na półkach Empiku królują młodzieżowe romanse Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: książki dla 14-latki 13.12.23, 10:52 ageman napisała: > Polecam: > -"sto godzin nocy" Anny Woltz, > - trylogie Gemmy Malley: "deklaracja", "w sieci", "jutro", > - "10 tysiecy drzwi" Alix E. Harrow, > - "Susza" N. Shusterman, J. Shusterman, > - "Niepowszedni" Justyny Drzewickiej. > > Powyższe książki to mix przygody, dylematów moralnych, wyborow między sercem a > rozumem, wiernosci w przyjaźni, odpowiedzialności za innych, miłości, fantast > yki. Czyli wszystko to, co rozkminia na codzień młody człowiek. > > Pozdrawiam > Aga Dzięki! > > Ps. A na półkach Empiku królują młodzieżowe romanse No właśnie. I dlatego chciałabym uniknąć wyposażenia jej w kolejne karty empiku. Oczywiście to przywilej młodych czytelników, że najpierw czytają trochę chłamu, żeby potem sobie gusty wyrobić, ale to co jest obecnie na półkach jest naprawdę słabe. Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: książki dla 14-latki 12.12.23, 22:23 Polecam serie Lustrzanna, francuska fantastyka, mało chyba popularna w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
tygryskowata Re: książki dla 14-latki 12.12.23, 23:06 Dzięki, zamówiłam (choć to nie mój wątek) Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: książki dla 14-latki 13.12.23, 08:27 Po przeczytaniu wątku: podsunęłabym coś z klasyki, ładne wydanie, może ilustrowane - ostatnio kilka takich się ukazało. 14 lat to już mądry człowiek, a skoro lubi czytać, to szkoda dawać kolejnych "Monetów". Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: książki dla 14-latki 13.12.23, 08:44 Widzę, że Świat Książki ma teraz jakąś serię "edycja kolekcjonerska". Są tam np. opowiadania Poego czy Portret Doriana Greya. Ale to by trzeba zobaczyć na żywo ewentualnie. Odpowiedz Link Zgłoś
makinetka82 Re: książki dla 14-latki 13.12.23, 22:48 Seria "Wampiry z Morganville" Odpowiedz Link Zgłoś
reveiled Re: książki dla 14-latki 14.12.23, 12:01 "Dziewczyna w rozowym" Joanny Radosz i seria "Wszyscy mamy zle w glowach" Martyny Pawlowskiej-Dymek. Odpowiedz Link Zgłoś