Dodaj do ulubionych

Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi

25.12.23, 21:36
Chodzi o gościa, który zabił rodzinę na chodniku i był pod wpływem extasy.
Potępiam ze wszystkich sił, oby surowo ukarany został.
ALE
Zobaczyłam dziś filmik policji z zatrzymania go. Prowadzili go z radiowozu do komendy, to zatrzymanie miało miejsce chyba wczoraj, nie wiem ile w Międzyzdrojach było stopni.
Ale kurczę, faceta prowadzili po kałużach boso i w samych slipkach.
Ja rozumiem, czyn zasługuje na całkowite potępienie, ale czy naprawdę tak traktujemy w cywilizowanym kraju zatrzymanych? Pokazywać w tv faceta w samych slipach, poza tym nagiego prowadzonego w grudniu po chodniku boso?
Nie do końca mi się to podoba.
Jak mnie kiedyś z jakiegokolwiek powodu zatrzymają to też jest opcja że prawie nagą, bosą i do tego jeszcze sfilmują i puszczą w tv?
Obserwuj wątek
    • conena Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 21:38
      Przecież gościu cały czas jest napruty, pewnie sam się nie chciał ubrać.
      • nat007 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 11:25
        Zgadzam sie.
      • babcia47 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 14:23
        conena napisała:

> Przecież gościu cały czas jest napruty, pewnie sam się nie chciał ubrać.
        >
        Dokladnie, podano dzisiaj ze czlowiek odmówił ubrania się i ostatecznie musielinjego ciuchy spakować do reklamówki w nadzieji ze w końcu się zgodzić sam ubrać a przecież musieli go zatrzymać o zabrać na posterunek
    • maslova Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 21:40
      Facet kompletnie nie chciał współpracować, nie chciał się ubrać, więc policja nie miała wyjścia, musiała go wyprowadzić bez ubrania.
      • jasnoklarowna Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 21:47
        O tym nie słyszałam, jeśli faktycznie nie współpracował to trochę tłumaczy, ale mogli go chociaż czymś okryć. Szedł spokojnie, trzymany chwytem, zgięty w pół, nie wyrywał się. Oni go nie przeprowadzali z celi do łazienki tylko po kostce chodnikowej na zewnątrz.
        Nie bronię gościa tylko się zastanawiam, czy tak to się zawsze odbywa? czy chociaż dali szansę by te buty mógł założyć?
        • sloneczna_paraolka1 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 00:34
          jasnoklarowna napisała:

> O tym nie słyszałam, jeśli faktycznie nie współpracował to trochę tłumaczy, ale
          > mogli go chociaż czymś okryć. Szedł spokojnie, trzymany chwytem, zgięty w pół,
          > nie wyrywał się. Oni go nie przeprowadzali z celi do łazienki tylko po kostce
          > chodnikowej na zewnątrz.
          >l

Weź już nie marudź.
          Nie rzucał się bo ten chwyt boli jak się "stawiasz"
          Zmusza do uległości. Skoro dla ciebie ważniejszy jest jego konfort niz życie rodziny i policjantów. To nie ma o czym dyskutować.
          Ludzie morsują i nie umieraja przez chwilowy chłód.
          Nie trzymali go skutego na mrozie, a przeprowadzili z domu do auta.
          • longina84 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 00:36
            Jako feministka, a więc ktoś komu zależy na równości - gdyby kobietę w samych majtkach przyłapały kamery, byłaby afera niezależnie od oskarżenia.
            • septembra Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 00:40
              Latem ulice są pełne panów topless i to jednak nie to samo co w przypadku kobiet.
              • dr.amy.farrah.fowler Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 27.12.23, 12:57
                Gdzieeee? Bo nikt normalny nie chodzi z gołą klatą po ulicy i nawet niektóre kurorty za to sekują.
                • septembra Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 27.12.23, 14:53
                  To fakt, normalni tak nie chodzą. Ale jest mnóstwo nienormalnych.
                • iwles Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 27.12.23, 15:52
                  dr.amy.farrah.fowler napisał(a):

> Gdzieeee? Bo nikt normalny nie chodzi z gołą klatą po ulicy i nawet niektóre ku
                  > rorty za to sekują.
                  >

A kto twierdzi, że on jest normalny?

Korwin-Mikke też z gołą klatą i w slipkach robił zakupy, więc to chyba nie jest zabronione?
                  • yadaxad Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 27.12.23, 16:36
                    Nie ma formalnie ludzi normalnych i nienormalnych, tylko odpowiadający za swoje czyny i ci co nie. W końcu fotografie morsująch w slipkach taplający się w zamarzającej wodzie nie są dziwne. Porównywalność jest najczęściej argumentacją od czapy.
                    • tt-tka Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 27.12.23, 16:40
                      Ten za swoje czyny odpowiada. Zatem ma, czego chcial. Rozebral sie sam, wiedzac, ze ma urzedowe spotkanie tongue_out
                    • septembra Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 27.12.23, 21:59
                      Porównywalność to cecha, a nie czynność. Ale poza tym się zgadzam, porównywanie tego pana do nagiej kobiety uważam za argument mocno od czapy.
        • doloresamigo Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 14:18
          „Nie współpracował” to w wielu takich sytuacjach eufemizm.
          To nie film z Jasonem Stathamem albo innym Brucem Willisem, ze starannie zainscenizowanymi sytuacjami wymagającymi ekwilibrystyki, gdzie bohaterscy wybawcy trzema ruchami z gracją unieruchamiają naprutego i grzecznie pytają czy włoży ubranko. Dziewczyny, które miały do czynienia z osobami chcącymi popełnić w och domu samobójstwo, z własnymi członkami rodziny z pobudzeniem w przebiegu demencji albo z dzieciakami pod wpływem narkotyków i zagrożeniem życia, mogą potwierdzić.
          Tak samo nie da się zapewnić godności i komfortu osobie reanimowanej na twardym mokrym trotuarze, z głową w śniegu z deszczem, na błotnistej alejce w trakcie ulewy… no ratujesz sytuację i tyle. Takie sytuacje się dzieją szybko, bardzo dynamicznie …nie będzie drugiego klapsa, jak w filmie. On się może wyrwać, rzuca się, wrzeszczy jest pobudzony, miałaś kiedyś doczynienia osobiście z taką osobą? Brzydko to wyglada, owszem, ale tak samo „ brzydko” wyglada cięcie na umierającym z krwotokiem ubrania nożyczkami i ratowanie go w ulewie z piorunami, a chaszczach trudno dostępnych, gdzie karetka nie wjedzie.

jasnoklarowna napisała:

> O tym nie słyszałam, jeśli faktycznie nie współpracował to trochę tłumaczy, ale
          > mogli go chociaż czymś okryć. Szedł spokojnie, trzymany chwytem, zgięty w pół,
          > nie wyrywał się. Oni go nie przeprowadzali z celi do łazienki tylko po kostce
          > chodnikowej na zewnątrz.
          > Nie bronię gościa tylko się zastanawiam, czy tak to się zawsze odbywa? czy choc
          > iaż dali szansę by te buty mógł założyć?
      • kocynder Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 23:06
        A skąd?! Policja powinna grzecznie poczekać, aż wytrzeźwieje i poprosić, by zechciał się ubrać. Tak, by pikajace serduszko nie pisało o niecywilizowanych policjantach i biednym ćpunów, który zabił trzy osoby...
        • panna.nasturcja Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 23:10
          Czytałam, że on był trzeźwy.
          • asia_i_p Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 23:13
            Trzeżwy, jeśli idzie o alkohol. Poza tym ecstasy i jakiś rodzaj dopalacza.
            • panna.nasturcja Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 23:15
              Ok, ja czytałam jak jeszcze pisali, że trzeżwy a testy na obecność innych substancji dopiero zrobiono. W tej sytuacji jest raczej oczywiste, że nie reagował racjonalnie i odmówił ubrania się.
    • cegehana Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 21:40
      Prowadzili go boso, bo był niebezpieczny i nieobliczalny na tyle, by dać mu choćby pare minut na ubranie. A że nie musieli robić z tego show to się zgadzam.
      • akseinga1975 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 21:52
        Policja wydala oswiadczenie, ze nie chcial sie ubrac i ze spakowali ubranie i buty do reklamowki i wzieli ze soba. Wyslali to oswiadczdnie do mediow.
        • akseinga1975 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 21:53
          Jaka twarz mial kask.
      • memphis90 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 11:25
        Pan miał czas od 20 dnia poprzedniego do godz 14 dnia następnego by się ubrać…
        • trzebasiebawic Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 12:43
          Celne spostrzeżenie.
    • alina460 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 21:40
      Strasznie współczujemy temu panu
      • jasnoklarowna Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 21:44
        tu nie chodzi o współczucie panu, ale o pewne standardy. Zatrzymana kiedyś możesz być Ty, ja, twoja przyjaciółka czy partner. Czy tak powinni nas wówczas traktować?
        • klaviatoorka3.0 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 21:53
          tak.
          Jesli mnie lub moich bliskich musiałoby eskortować kilku policjantów do prokuratury, to z pewnością nie za brak kwitka parkingowego czy za stłuczkę na skrzyżowaniu równorzędnym.
          Może tez po zabiciu dwóch policjantów we wrocławiu są teraz ostrzejsze procedury wobec narkomanów, nie nam oceniać procedury
          • nangaparbat3 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 22:01
            Czasem policja zatrzymuje omylkowol osobe niewinna.
            Ale ciebie i Twoich bliskich coś takiego na pewno nigdy nie spotka, prawda?
            • demodee Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 22:26
              > Czasem policja zatrzymuje omylkowol osobe niewinna.

I dlatego nie należy używać kajdanek, rewidować i stosować innych środków przymusu. Bo osoba zatrzymana może okazać się niewinna.

Naprawdę, dziwne rozumowanie...
              • taki-sobie-nick Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 22:30
                Mamy zimę. W zimie nie chodzi się w slipach i boso.
                • demodee Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 22:58
                  Ale po extasy to chyba ludziom jest gorąco? Siedział w domu w slipkach i boso, bo narkotyk jeszcze z niego nie wywietrzał albo wziął następną działkę. Jak go policja zgarnęła, to nie chciał się ubrać, bo mu gorąco było.
                  • taki-sobie-nick Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 23:01
                    forum.gazeta.pl/forum/w,567,177096237,177096237,Mam_mieszane_uczucia_tak_sie_chyba_nie_robi.html?p=177096295
                • szare_kolory Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 00:04
                  taki-sobie-nick napisała:

> Mamy zimę. W zimie nie chodzi się w slipach i boso.

Mamy przepisy zabraniające wsiadania naprutym kierowcom za kółko. Koncentrowanie uwagi na tym czy aby d.u.p.a nie zmarzła zabójcy rodziny jest aberracją. Wrażliwe duszyczki ulegające porywom estetycznych wrażeń niech może obejrzą sobie jak wyglądają tr.upy ofiar takich wypadków.
                  • taki-sobie-nick Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 00:09
                    szare_kolory napisała:

> taki-sobie-nick napisała:
                    >
                    > > Mamy zimę. W zimie nie chodzi się w slipach i boso.
                    >
                    > Mamy przepisy zabraniające wsiadania naprutym kierowcom za kółko. Koncentrowani
                    > e uwagi na tym czy aby d.u.p.a

Mnie nie interesuje jego d.u.p.a., tylko żeby policja zachowywała się zgodnie z prawem, czyli dowolnie.

Facet przepisy złamał, zabił kilka osób i powinien bardzo długo siedzieć. Ale to nie znaczy, że policja ma robić co chce.
                    • taki-sobie-nick poprawka! 26.12.23, 00:11
                      tylko żeby policja zachowywała się zgodnie z
                      > prawem A NIE dowolnie.
                    • kocynder Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 02:43
                      No a co takiego potwornego i NIEZGODNEGO z prawem zrobili policjanci w tym konkretnie przypadku?
                    • szare_kolory Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 09:19

> Mnie nie interesuje jego d.u.p.a., tylko żeby policja zachowywała się zgodnie z prawem,

A co mówi przepis? Bądź uprzejma przytoczyć. Dyskusja wtedy będzie konkretniejsza a nie o tyłku, nomem-omen, Maryny.

> Facet przepisy złamał, zabił kilka osób i powinien bardzo długo siedzieć. Ale t
                      > o nie znaczy, że policja ma robić co chce.

Czy komuś wydaje się, że policja go rozebrała? Albo, że powinna mu na zadek naciągnąć gacie?
                    • kk345 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 10:01

> szare_kolory napisała:
                      >
                      > > taki-sobie-nick napisała:
                      > >
                      > > > Mamy zimę. W zimie nie chodzi się w slipach i boso.
                      > >
                      > > Mamy przepisy zabraniające wsiadania naprutym kierowcom za kółko. Koncent
                      > rowani
                      > > e uwagi na tym czy aby d.u.p.a
                      >
                      > Mnie nie interesuje jego d.u.p.a., tylko żeby policja zachowywała się zgodnie z
                      > prawem, czyli dowolnie.
                      >
                      > Facet przepisy złamał, zabił kilka osób i powinien bardzo długo siedzieć. Ale t

Ty się zdecyduj, czy policja ma się zachowywać dowolnie, czy nie może robić, co chce.
                    • doloresamigo Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 15:03
                      Oczywiście, ze policjant nie powinien robić co sobie chce. Chyba nie myślisz, przez te liczne afery z ostatnich lat z udziałem policjantów, że każdy jeden policjant robi, co chce i wbrew społeczeństwu. Szkoda, ze tak zaufanie spadło na pysk, niestety.
                      Uwierz, że są sytuacje, gdzie ochrona życia tej osoby oraz osób postronnych może niestety tak wyglądać, że jest tylko niezbędne minimum: dostał kask, zgodnie z procedurami, aby nie zagryzł innych i nie przegryzł sobie żył przykładowo. A Ty po dopalaczach i narkotykach nikogo nie widziałaś osobiście, prawda?
                      Nie powinni dziennikarze szczuć tym gołym tyłkiem, bo się robi symetryzm, jak jest to wyrwane z kontekstu ( „ biedny, nagi jak jezuzek z betlejem, a taki spokojny, nawet mu ubranka nie zaoferowali, świnie”)
                      Któraś tutaj forumka pisała, jak ściągała córkę z problemem narkotykowym z okna, przypomnijcie sobie, poćwiczcie empatię i wyobraźnię.

robitaki-sobie-nick

• memphis90 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 11:27
                  Pan się rozebrał będąc już w areszcie, przed składaniem wyjaśnień, które miało miejsce następnego dnia. po zatrzymaniu.
                  • yadaxad Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 11:51
                    Przesłuchiwać można go nawet nagiego, jak ma takie zaburzenie. Natomiast publikowanie czyjejś nagości bez jego zgody jest chyba w kodeksie, bez względu czy jest skazany, psychiatrycznie badany, czy w trakcie procesu. Nagie zdjęcia nie są elementem żadnej kary. Tu nieubranie nie było wynikiem sytuacyjnego zaskoczenia, którego zobrazowania nie dało uniknąć przy opublikowaniu.
                    • memphis90 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 11:56
                      Jeszcze raz - pan się rozebrał w areszcie. Z domu wyszedł w ubraniu. Nie ma więc mowy o „zaskoczeniu sytuacyjnym.” Pan miał możliwość się ubrać, policja miała nawet jego gacie w siatce - ale nie chciał. Nie ma danych osobowych, nie ma pokazanej twarzy, nie ma gołych genitaliów - więc o jakiej „publikacji nagości bez zgody” mówimy…?
                    • iwles Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 11:56

Ale on był nagi? W sensie - miał genitalia na widoku?
            • no_name33 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 23:08
              nangaparbat3 napisała:

> Ale ciebie i Twoich bliskich coś takiego na pewno nigdy nie spotka, prawda?
              >

Moi bliscy nie są naprutymi świrami i na pewno założyliby buty i nie dyskutowali z policją.
              Czytałaś, że facet nie chciał się ubrać? Czy widzisz tylko to, co chcesz?
              • taki-sobie-nick Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 23:17
                Co nie zmienia faktu, że policja bywa zbyt brutalna także wobec zwykłych obywateli.
                • demodee Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 23:23
                  > Co nie zmienia faktu, że policja bywa zbyt brutalna także wobec zwykłych obywateli.

Ale jak to? Idzie sobie zwykły obywatel ulicą i, ni z tego ni z owego, policja zachowuje się brutalnie wobec tego obywatela?
                  • lajtova Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 09:40
                    Tak. Igor Stachowiak sobie szedł i został zabity.
                    Ukrainiec z Wrocławia(nie pamiętam imienia/nazwiska) jechał spokojnie komunikacją i został zabity. Jego winą było to, że był pod wpływem alkoholu i zasnął.
            • septembra Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 00:30
              nangaparbat3 napisała:

> Ale ciebie i Twoich bliskich coś takiego na pewno nigdy nie spotka, prawda?
              >

Jeśli ciebie zatrzymają to też dostaniesz szansę żeby się ubrać. Jeśli nie będziesz chciała to też będziesz szła boso i w majtkach. Nie wiem gdzie tu afera.
              • nangaparbat3 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 10:48
                Afera stąd, że początkowo nie było powiedziane, że zatrzymany odmówił ubrania się.
                • kocynder Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 10:56
                  Bo zapewne nikomu nie przyszło do głowy, że zidiociałe pikające serduszka nie przyswoją, iż naćpany osobnik, który zamordował trzy osoby, ciskający się i rzucający do zatrzymujących go policjantów nie zachowuje się racjonalnie... Już były (fakt, nie na emamie) komentarze, że niepotrzebnie go skuli, bo przecież on by na pewno nie uciekł...
                • semihora Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 12:28
                  nangaparbat3 napisała:

> Afera stąd, że początkowo nie było powiedziane, że zatrzymany odmówił ubrania s
                  > ię.
                  >

I dlatego należało rozpaczać nad jego losem...
          • cegehana Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 22:28
            Dlaczego z pewnością? Historia zna incydenty brutalności służb nawet bez stłuczki, jest w naszym interesie ocenianie procedur nawet jeśli akurat nie jesteśmy narkomanami i mordercami.
            • memphis90 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 10:26
              Ale czy tu mówimy o brutalności służb i postępowaniu wbrew prawa czy o sytuacji, w której nacpany morderca 3 osób odmówił założenia gaci?
              • spirit_of_africa Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 11:04
                Ale dopoki policja nie wydała oświadczenia to tak naprawdę jie było wiadomo czy cpun gaci założyć nie chciał czy nie pozwolono mu założyć.
                • szare_kolory Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 11:19
                  spirit_of_africa napisała:

> Ale dopoki policja nie wydała oświadczenia to tak naprawdę jie było wiadomo czy
                  > cpun gaci założyć nie chciał czy nie pozwolono mu założyć.

I doprawdy ta wiedza w kontekście tego zdarzenia nie była kluczowa. Aż tu nagle obrońcy skąpo odzianej pupci młodzieńca wchodzą cali na biało, nie cytując w dodatku przepisów mówiących o zatrzymaniu. Idźmy dalej: kajdanki pewnie zrobiły sińce na nadgarstkach, a i sami policjanci nie uprawiali, zapewne, podczas zatrzymania życzliwej, współczującej rozmowy. Co więcej, w więzieniu może być narażony na dalsze niewygody.
                  Osoby, które w kontekście tak szokujących zdarzeń zwracają uwagę na dreszcze na d.u.p.i.e oskarżonego może powinny się zastanowić nad całą sytuacją. To nie był lincz, to była jego niewygoda. W porównaniu do cierpiącej jedynej ofiary tego wypadku pomijalna.
                  • wkswks Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 11:27
                    Podpowiem ci: jak widzisz kask na łbie, to wiedz, że tym jest agresywny. Nie dziękuj, zapamiętaj!
                  • volta2 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 11:32
                    może mają młodocianych ćpunów w domu i tak na zapas zaczęły się martwić? skoro szarpaniana ze stachowiakiem to dla nich spokojne zatrzymanie, to ja nie mam pytań, zwykła troska to to nie jest
                  • runny.babbit Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 11:54
                    Ależ wszystko ma ręce i nogi, przecież wg logiki niektórych po co w ogóle karać tego faceta, i tak już życia rodzinie nie wróci, konsekwencje poniósł - autko ma rozbite i biedaczyna pewno wyrzuty sumienia. Dość już wycierpiał. Niewygoda związana z aresztowaniem i uwięzieniem to już przegięcie.
                • memphis90 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 11:29
                  Z domu wyszedł w ubraniu…
              • cegehana Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 12:52
                Mówimy tu o brutalności służb, która nie dotyczy tylko winnych, tylko naćpanych ani tylko agresywnych (a szkoda).
        • septembra Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 00:27
          jasnoklarowna napisała:

> tu nie chodzi o współczucie panu, ale o pewne standardy. Zatrzymana kiedyś może
          > sz być Ty, ja, twoja przyjaciółka czy partner. Czy tak powinni nas wówczas trak
          > tować?

Widziałaś wycinek z zatrzymania i wyciągasz zbyt dalekie wnioski.
        • babcia47 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 14:31
          jasnoklarowna napisała:

> tu nie chodzi o współczucie panu, ale o pewne standardy. Zatrzymana kiedyś może
          > sz być Ty, ja, twoja przyjaciółka czy partner. Czy tak powinni nas wówczas trak
          > tować?

Swego czasu RPO, obecny minister interweniował w takiej sytuacji i upominał się o zachowanie godności osoby zatrzymanej. Jest jednak różnica gdy w momencie zatrzymania policjanci nie pozwalają na ubranie się i wywlekają taks osobę w samych gacusch a sytuacja gdy ta osoba jest proszona o ubranie a jednak odmawia współpracy. Policjant to nie niańka by siła ubierać delikwenta tym bardziej że to nie niemowlak tylko kawał chlopa
        • ponis1990 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 28.12.23, 03:20
          No to ja Ci powiem, że jeśli kiedykolwiek bym popełniła taki czyn, to daję Ci przyzwolenie na prowadzenie mnie w samych gaciach po chodniku, bo za takie coś co ten pan zrobił nie miałabym dla siebie litości. Tak samo nie mam litości do nawalonych wsiadających za kółko.
    • kk345 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 21:44
      Policja podaje, że gość odmówił ubrania się i założenia butów, więc zabrali ciuchy i buty w reklamówce, na wypadek, gdyby zmienił zdanie na komendzie. Mieli dorosłego chłopa na haju ubierać na siłę?
      • jasnoklarowna Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 21:48
        tej informacji nie widziałam, trochę rozjaśnia sytuację.
      • nangaparbat3 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 21:59
        Jeśli tak, to trudno. Chociaż pozostają wątpliwości co do publikowania filmiku.
        • demodee Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 22:02
          > Chociaż pozostają wątpliwości co do publikowania filmiku.

Dlaczego? Wiemy, że podejrzany został złapany. Brawo policja!
        • kocynder Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 23:26
          A z ciekawości - wiesz KTO opublikował ów film? Policja? Czy może np ktoś z sąsiadów nakręcił telefonem? Zostaje wątpliwość na ile etycznym jest publikowanie w mediach takiego filmu, ale fakt że "etyka dziennikarska" to oksymoron to news średniej wielkości...
          • jasnoklarowna Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 23:48
            Ja widziałam w TVN 24 więc nie wiem kto nagrał.
        • septembra Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 00:31
          nangaparbat3 napisała:

> Jeśli tak, to trudno. Chociaż pozostają wątpliwości co do publikowania filmiku.
          >

Może niech opublikują filmik z momentu gdy ta 12 latka się dowiaduje że jej rodzice i brat nie żyją, może współczuciem dla mordercy nieco w narodzie zelżeje.
          • nangaparbat3 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 10:55
            On powinien zostać i myślę że zostanie surowo ukarany.
            Z jakiegos os jednak powodu zaprzestano karania pręgierzem. Teraz się do tego wraca, w każdym razie w tym sensie, że emocje oglądających filmiki z ponizonymi przestępcami nie różnią się od tego, co czuli wyszydzajacy przykutego do pręgierza.
            • kocynder Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 11:02
              No dobra, Nanga. To teraz poproszę o KONKRETNĄ odpowiedź:
              CO powinni zrobić policjanci i JAK postąpić - facet zamordował trzy osoby. Jest naćpany, rzuca się, szarpie, odmawia współpracy w jakiejko0lwiek kwestii, nawet naciągnięcia na doopsko portek. I...?
              • nangaparbat3 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 11:44
                W tej sytuacji ci konkretni policjanci powinni byli zrobić to co zrobili - spakować ciuchy i zabrać go jak chciał.
                Ale już nie powinno się publikować filmiku - podobno TVN się popisał.
                Nie powinno się też wzywać do linczu. Nawet teoretycznie.
                • kocynder Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 11:55
                  A wiesz, że ten filmik udostępnili policjanci? Czy dopuszczasz możliwość, że sfilmował jakiś sąsiad i wysłał do mediów? Do tego to całkiem odrębny temat, etyka dziennikarska to oksymoron, a tematem wątku nie jest "czy powinno się publikować taki filmik", a "oj biedny naćpany morderca, bo go pokazali z gołym tyłkiem!".
                  • yadaxad Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 12:16
                    Zupełnie nie chodzi o to, czy on jest biedny, czy mu się należało. Może mu się "należy" prywatne ząb za ząb. Ale prywatne wymierzanie sprawiedliwości jest karalne. Zawsze ktoś może uważać, że komuś należy się pokazanie całemu światu jego nagości. Niczym te obrazki nie są uzasadnione choćby dobrem śledztwa i ze względów etycznie prawnych intymność nawet zbrodniarza powinna być dotrzymywana. Niech dostanie 20 lat, a za to od publikujących na papierosy w ciupie za karę. Chronienie intymności powinno być dotrzymywane, by np. nie zobaczyć siebie samego w tv , bo to taki wzięty materiał, jak uciekamy nadzy z pożaru. Bo jak jest etyczna luka, to zawsze coś się przeciśnie.
                    • kocynder Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 12:25
                      Mieszasz dwie RÓŻNE sprawy, więc trudno polemizować.
                      1. Publikacja nagrania. Nie wiadomo kto jest jego autorem, natomiast zgadzam się, ze stacje kupujące i emitujące takie filmiki powinny odpowiadać. Nie wierzę, żeby filmik był autorstwa policji, prędzej właśnie jakiś "miluchny" sąsiad. I owszem, powinien za to odpowiadać.
                      2. Chronienie intymności podczas zatrzymania. Super. No to co powinni zrobić policjanci, żeby "chronić intymność" w sytuacji: przychodzi patrol zatrzymać faceta, który zabił trzy osoby.Jest tylko w galotach, naćpany jak bombowiec, szarpie się, rzuca do policjantów, odmawia założenia portek. Policjanci powinni:
                      a. ubrać go siłą?
                      b. poczekać dwie doby aż wytrzeźwieje?
                      c. zatrzymać jak stoi?
                      d. inne? Jakie?
                      • jasnoklarowna Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 22:03
                        Na czas przeprowadzania publicznego kryć czymkolwiek, choćby kocem, kurtką.
                        • maleficent6 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 22:30
                          I jak sobie to technicznie wyobrażasz?
                        • memphis90 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 27.12.23, 16:46
                          Ale dlaczego? Sam się rozebrał. Nie chciał koca ani kurtki. Zakazu chodzenia w slipach zdaje się nie ma?
                          • maleficent6 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 27.12.23, 17:12
                            Tzn. ja myślę, że tutaj należy podkreślić dwie kwestie.
                            Pierwszą jest pytanie, na ile można mu przypisywać racjonale myślenie czy też to, że on coś kalkulował. Z dużym prawdopodobieństwem gościu był po prostu tak nafaszerowany prochami, że mu było gorąco. I tyle, żadnej głębszej myśli.
                            Drugą sprawą jest to, że policja nie mogła go siłą ubrać, bo ubranie siłą jest stosowaniem przemocy w sposób przekraczający uprawnienia. Naćpanego i naprawdę agresywnego człowieka nie da się też ubrać na siłę. No nie da się, musieliby go w ośmiu trzymać albo uśpić. Okryć kocem też nie można, bo policjant musi kontrolować ręce. I teraz tak, widzę już jak policjant prowadzi agresywnego i niebezpiecznego typa, jednocześnie przytrzymując mu kocyk 🤷 i zanim któraś zakrzyknie, że przecież mogli mu kocyk pod kajdankami wcisnąć albo dziurę wyciąć, to najpierw niech sama przećwiczy okrywanie kocem szarpiącego się ćpuna.
                          • yadaxad Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 27.12.23, 17:25
                            Oczywiście, że miał jak chciał. Tylko państwo ma człowieka pod swoim przymusem pod -opieką- i musi mieć inteligencję i umiejętność by przekaz tej -opieki- nie wzbudzał konsternacji, oburzenia, protestu, bo jak widać, przynajmniej konsternacja powstała. Być może, gdyby policja nie miała tyle za uszami, było by to kompromitujące go, zachowanie delikwenta. Ale wcale zadbanie o to by przekaz wyglądał profesjonalnie nie było jakimś problemem nie do przeskoczenia. Dla służby, która twierdzi, że jest solidna i profesjonalna. Bezradni w pijarze, bo kretyn się rozebrał.
                            • iwles Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 27.12.23, 17:37

No przecież ma opiekę państwa- jak się przeziębienie, to ma lekarza za darmo i w dodatku bez kolejki.
                              • yadaxad Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 27.12.23, 17:52
                                Obrazków, których się nie odwidzi, ma policja na koncie dość. Dodawać sobie niewinnie, tylko z nieporadności raczej nie powinna.
                                • iwles Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 27.12.23, 18:15

Jesteś za tym, by policja używała siły I przemocy wobec osób aresztowanych i w kajdankach w sytuacjach do tego nie uprawnionych?
                            • tt-tka Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 27.12.23, 18:15
                              Aresztanta panstwo ma pod straza, a nie pod opieka.
                              Jestem ostatnia do obrony policji po latach jej istnienia i dzialania, ale akurat tu zrobili dokladnie to, co nalezalo.
                              • nangaparbat3 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 28.12.23, 04:59
                                tt-tka napisała:

> Aresztanta panstwo ma pod straza, a nie pod opieka.
                                >
                                Jeśli go pozbawia wolności, to bierze za niego odpowiedzialność. Za to, co się z nim dzieje.
            • septembra Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 12:13
              nangaparbat3 napisała:

> On powinien zostać i myślę że zostanie surowo ukarany.
              > Z jakiegos os jednak powodu zaprzestano karania pręgierzem. Teraz się do tego w
              > raca, w każdym razie w tym sensie, że emocje oglądających filmiki z ponizonymi
              > przestępcami nie różnią się od tego, co czuli wyszydzajacy przykutego do pręgie
              > rza.
              >

Przecież to nie jest żadne karanie pręgierzem, tylko zatrzymanie. A filmik? Jakby ktoś nagrał moment wypadku to też by trafił do publicznej wiadomości.
              I szczerze mówiąc bardziej by mnie oburzał film z wypadku niż z zatrzymania, bo mnie gołe stópki mordercy na chodniku ani nie wzruszają ani też szczególnie nie cieszą.
    • demodee Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 21:44
      Pokazali twarz? Jak nie, to, moim zdaniem, jest w porządku.

Niech inni wiedzą, że jak zabiją kogoś pod wpływem extasy, to też będą tak prowadzeni do radiowozu - w slipkach i boso.
      • taki-sobie-nick Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 22:11
        demodee napisała:

> Pokazali twarz? Jak nie, to, moim zdaniem, jest w porządku.
        >
        > Niech inni wiedzą, że jak zabiją kogoś pod wpływem extasy, to też będą tak prow
        > adzeni do radiowozu - w slipkach i boso.

Chętnie poznam inne elementy twojej wizji państwa.
        • demodee Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 22:22
          > Chętnie poznam inne elementy twojej wizji państwa.

Nie ujawniam ich na razie.
          • taki-sobie-nick Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 22:26
            Coś jak Ogórek, kiedy kandydowała z SLD.
            • lajtova Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 09:41
              O kurcze. Własnie dokonałas czegoś niemożliwego. Obraziłaś Ogórkową.
    • brenda_bee Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 21:45
      Mówili, że nie chciał się ubrać. A poza tym nie mam wobec niego litości, dla mnie mogli go w tym błocie wytarzać.
    • klaviatoorka3.0 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 21:56
      Biedny miś
      w slipkach i boso, męczył się straszliwie

jak dla mnie, mogli go nawet ciągnąć za uszy
      myślę, że 12latka bez rodziców i brata, za to z połamanymi nogami cierpi o wiele bardziej
      • akseinga1975 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 21:58
        Policja przewidujac nagonke przekazala takie info. Trudno zeby goscia na sile ubierali.
        • berdebul Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 22:49
          Człowieka na prochach, który nue współpracuje po prostu nie da się ubrać uncertain
    • nangaparbat3 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 21:57
      Zgadzam się z Tobą.
      A ciekawe, czy są jakieś przepisy w tej kwestii.
      • nangaparbat3 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 22:04
        Policja zapewnia, że nie chciał się ubrać. Ty o zmienia postać rzeczy.
        • jasnoklarowna Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 23:50
          No zmienia, ja tej informacji w reportarzu i w momencie zakladania watku nie miałam.
          • alina460 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 08:00
            W reportażu
        • leosia-wspaniala Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 10:06
          Musisz mu więc współczuć z innego powody.
      • septembra Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 00:32
        nangaparbat3 napisała:

> Zgadzam się z Tobą.
        > A ciekawe, czy są jakieś przepisy w tej kwestii.
        >

Nie, no skąd. Na pewno nie ma procedury zatrzymania podejrzanego..
        • nangaparbat3 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 10:58
          Tak sądzę. Ale chodzi mi o szczegóły ci do przyodziewku
    • pupu111 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 22:21
      Zgadzam sie z tobą, mam nadzieję, ze to była jakas koniecznosc. Tez mi sie takie rzeczy nie podobają, ponizanie zatrzymanych, od wymierzania kar sa sądy.
      • demodee Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 22:29
        > ponizanie zatrzymanych

Sam się poniżył i odczłowieczył.
        • taki-sobie-nick Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 23:08
          Ale ty sugerujesz, że to winna być normalna procedura

forum.gazeta.pl/forum/w,567,177096237,177096237,Mam_mieszane_uczucia_tak_sie_chyba_nie_robi.html?p=177096295
      • husky_cat Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 23:03
        No popatrz, a on zabił troje ludzi bez sądu
        • taki-sobie-nick Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 23:07
          Sugerujesz lincz?
          • husky_cat Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 23:15
            Szczerze mówiąc to wcale nie byłoby mi go wtedy szkoda, tyle sugeruję ☺
            Natomiast pisanie o tym, że od wymierzania kar są sądy w kontekście cpuna, który wymierzyl karę śmierci trojce niewinnych ludzi uważam za kpine. Podobnie jak troskę o jego zdrowie, godność czy samopoczucie
            • taki-sobie-nick Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 23:19
              husky_cat napisała:

> Szczerze mówiąc to wcale nie byłoby mi go wtedy szkoda, tyle sugeruję ☺
              > Natomiast pisanie o tym, że od wymierzania kar są sądy w kontekście cpuna, któr
              > y wymierzyl karę śmierci

Nie - to było zabójstwo. Od definiowania takich rzeczy mamy kodeks karny.

Jeśli chcesz zrezygnować z kodeksu karnego i sama stanowić prawo (a tu się zalicza twierdzenie "wymierzył karę"), to zostają ci tylko lincze.
              • husky_cat Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 23:24
                Po raz kolejny; on się nacpal i zabił trzy osoby, niezależnie od kwalifikacji czynu mamy do czynienia ze śmiercią trzech osób i ich morderca nad którym niektóre forumki z niewiadomych przyczyn się pochylaja z troską.
                • taki-sobie-nick Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 23:25
                  Zabójcą. Nikt się nie pochyla z troską, mówimy o procedurach, czyli - nawiążę do znanego ci słowa - o praworządności.
                  • husky_cat Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 23:28
                    Ależ nie, mówimy o rzekomym ponizaniu cpuna;
                    "Tez mi sie takie rzeczy nie podobają, ponizanie zatrzymanych, od wymierzania kar sa sądy."
                    • taki-sobie-nick Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 23:32
                      Tak. Ćpun jest przestępcą. Policja jest reprezentantem prawa. Sąd jest od osądzenia ćpuna - przestępcy.

Są też INNI przestępcy i INNE przestępstwa. Chodzi o relację przestępca - prawo. Łapiesz?

• husky_cat Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 23:39
                        Ależ nie, początkowy wpis tego fragmentu mówi;
                        "Tez mi sie takie rzeczy nie podobają, ponizanie zatrzymanych, od wymierzania kar sa sądy."
                        Nie ma mowy o łamaniu prawa, a jedynie o rzekomym ponizaniu cpuna, co miałoby być dla niego kara.
                        Lapiesz? smile
                      • lajtova Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 09:45
                        W tej chwili nie jest. Nie wiem jaki jest w tej chwili status tego człowieka, ale na pewno nie jest w tym momencie przestępcą*.

* Jeśli piszemy o tym wydarzeniu. Nie znam jego przeszlości.
                        • memphis90 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 13:48
                          >na pewno nie jest w tym momencie >przestępcą*.

Czyli że przestępcą/mordercą/bandytą/gwalcicielem stajesz się w chwili złapania na gorącym uczynku tudzież osadzenia? Wcześniej - póki nikt prócz ofiary o tym nie wie - nie jesteś? Ojczym skatowanego na śmierć Kamila dopiero (być może…) zostanie zwyrodnialcem i sadystą, na razie (wyroku póki co nie ma) nim nie jest i nie był nim kiedy dzieciak był poddany torturom, ani teraz kiedy już gnije w ziemi…?
                    • nangaparbat3 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 11:01
                      husky_cat napisała:

> Ależ nie, mówimy o rzekomym ponizaniu cpuna;
                      > "Tez mi sie takie rzeczy nie podobają, ponizanie zatrzymanych, od wymierzania k
                      > ar sa sądy."

Jasne.
                      Ćpuna nie można poniżyć, tak jak prostytutki nie można zgwałcić.
                      • husky_cat Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 11:07
                        Nie bardzo rozumiem po co to porównanie, prostytutka swoim życiem i pracą krzywdzi wyłącznie siebie, a ten cpun zabił trzy osoby.
                        W obecności osieroconej 12 latki także byś marudzila o godności mordercy jej rodziny?
                        • nangaparbat3 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 11:47
                          A to ta dziewczynka gonponiza?
                          • memphis90 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 12:12
                            No to kto go poniża, skoro już wiesz, że sam się rozebrał do majtek i odmówił ubrania z powrotem?
                            • kocynder Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 12:18
                              Jak to "kto"? Złe policjanty! Bo biedusia zatrzymali, świnie i szubrawcy! A przecież on już poniósł straty, autko stracił, stres miał, to już nie można się pastwić! No a już pomysł więzienia to ZEMSTA chorego społeczeństwa na biednym chłopcu z dobrego domu!
                              • kocynder Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 12:19
                                UWAGA DLA ŚREDNIO LOTNYCH: TO WYŻEJ TO IRONIA!
                                • nangaparbat3 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 14:50
                                  Ironia i kosmiczna hiperbolizacja.
                                  Kto konkretnie żałuje mu więzienia?
                            • nangaparbat3 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 14:47
                              memphis90 napisała:

> No to kto go poniża, skoro już wiesz, że sam się rozebrał do majtek i odmówił u
                              > brania z powrotem?
                              >

Na pewno ci, co upowszechniają filmik.
                              • memphis90 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 16:50
                                No ale to był jego wybór, żeby się rozebrać do majtek na czas transportu do prokuratora.
                          • husky_cat Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 14:12
                            Nie, to ty i pozostałe pikajace serduszka ponizacie zarówno ta 12 latke jak i jej rodzine oraz każda ofiarę cpuna czy pijaka rozprawiajac o godności i ponizaniu mordercy
                            • nangaparbat3 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 14:49
                              husky_cat napisała:

> Nie, to ty i pozostałe pikajace serduszka ponizacie zarówno ta 12 latke jak i j
                              > ej rodzine oraz każda ofiarę cpuna czy pijaka rozprawiajac o godności i ponizan
                              > iu mordercy

Nie. .
                              Wszystko jest wyjaśnione w tym co zacytowała lajtova, nie napiszę tego ani w dziesiątej części równie dobrze, więc nie będę powtarzać.
            • taki-sobie-nick Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 23:20
              husky_cat napisała:

> Szczerze mówiąc to wcale nie byłoby mi go wtedy szkoda, tyle sugeruję ☺

Tym sposobem dojdziemy do linczów na niewinnych (i trzeźwych) świrach, którzy nie pdobają się wsi, nielubianych teściowych etc.
              • husky_cat Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 23:26
                Nie rozpedzaj się tak, na razie mamy trzy ofiary cpuna, w tym siedmioletnie dziecko i 12 latke w szpitalu, ranne dziecko osierocone tuż przed Świętami.
                • taki-sobie-nick Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 23:30
                  Ależ ja się nie rozpędzam i mam nadzieję, że faceta wsadzą na długo, może na dożywocie.

A teraz chwilowo oderwij się od faceta i spróbuj spojrzeć na problem szerzej, czyli: co się dzieje, kiedy ludzie biorą sprawy w swoje ręce. NIE TYLKO sprawę tego faceta. Sprawy tysiąca osób, które coś zrobiły (albo i nie).
                  • husky_cat Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 23:34
                    Ależ rozpedzasz się, na razie rozmawiamy o cpunie prowadzonym przed policję w samych majtkach co niezmiernie oburza pikające serduszka. Nie o linczu.
                    Tylko o cpunie i jego "godności"
                    • lajtova Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 09:46
                      Ten człowiek ma niezbywalne prawa.
                      • husky_cat Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 10:13
                        Dla mnie nie ma żadnych. I przede wszystkim nie jest człowiekiem
                        • paskudek1 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 10:30
                          husky_cat napisała:

> Dla mnie nie ma żadnych. I przede wszystkim nie jest człowiekiem

TY bardzo łatwo odczlowieczasz.
                          • mlekoczykakao80 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 10:33
                            Nie jest człowiekiem ,no skądże, jest robotem albo roślina ew małą człekokształtną.
                            Jprdl
                            • husky_cat Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 10:48
                              Dokladnie tak, jak każdy pijany lub nacpany za kierownicą.
                          • husky_cat Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 10:49
                            Nacpany morderca trzech osób to akurat sam się odczlowiecza
                            • mlekoczykakao80 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 10:55
                              Czyli na krzesło go?
                              • husky_cat Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 11:09
                                A co, chciałbyś go bronić?
                                • mlekoczykakao80 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 11:13
                                  Nie no, skądże, wsadźmy go na krzesło, bez wsadzanie gąbki do wody, ofc!
                                  • husky_cat Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 14:15
                                    Niezły pomysł, dla każdego pijaka za kierownicą oraz takich, którzy jeżdżą bez prawa jazdy.
                                    Plus publikacja zdjęć głupiej mamusi, która ukrywa przestępstwa syna. Znajomi i pracodawca takiej osoby mają prawo wiedzieć z kim mają do czynienia ☺
                                    • mlekoczykakao80 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 14:32
                                      Czyli usmażyłabyś kogoś żywcem na krześle? Dobrze zrozumiałam?
                                      • husky_cat Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 14:38
                                        Jestem za kara śmierci, dobrze zrozumialas.
                                        A ty ukrywasz pijaka jezdzacego bez prawa jazdy, dobrze zrozumiałam?
                                        • mlekoczykakao80 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 14:42
                                          Nie, źle. Nikogo nie ukrywam.
                                          Za taką nieludzką karą śmierci też jesteś?
                                          Jeżeli tak, to dużo to o tobie mówi.
                                          • husky_cat Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 14:50
                                            Czyli zawiadomilas policję jak każdy uczciwy obywatel?smile
                                            Tak, jestem za karą śmierci także na krześle, ponieważ nie jest ona wykonywana na niewinnych, tylko na najgorszych zwyrolach, którzy bynajmniej nie byli ludzcy wobec swoich ofiar.
                                            • nangaparbat3 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 14:52
                                              husky_cat napisała:

> Czyli zawiadomilas policję jak każdy uczciwy obywatel?smile
                                              > Tak, jestem za karą śmierci także na krześle, ponieważ nie jest ona wykonywana
                                              > na niewinnych, tylko na najgorszych zwyrolach, którzy bynajmniej nie byli ludzc
                                              > y wobec swoich ofiar.

Czasem na niewinnych i czasem zostaje to udowodnione.
                                              Trzeba więcej czytać, to byś wiedział.
                                              • husky_cat Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 15:11
                                                Po pierwsze jestem kobietą, trzeba czytać wpisy osób, na które się odpowiada.
                                                Po drugie, obecnie zdarza się to rzadko.
                                            • longina84 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 15:10
                                              O, to akurat bardzo dyskusyjne. Przeczytaj non-fiction Grishama "Niewinny", dokument doskonale pokazuje, że gdy opinia publiczna żąda krwi za przewinienie, krew się szybko znajdzie, a przez to, że szybko, to niekoniecznie krew sprawcy, który później do śmierci - naturalnej! - często lata na wolności. Dalej - cele śmierci - o tym też gdzieś czytałam to najbardziej obciążający podatkowo system penitencjarny.
                                            • mlekoczykakao80 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 15:11
                                              Najpierw mi napisz, kogo miałam zgłaszać i o jakim pijanym kierowcy piszesz, bo ja pojęcia nie mam.
                                • paskudek1 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 13:04
                                  husky_cat napisała:

> A co, chciałbyś go bronić?

Może Ci się to wydać dziwne ale należy mu się po prostu UCZCIWY I PRAWIDŁOWY PROCES. Tylko i aż tyle. Ja się nad nim ani lituję ani go nie chcę zabić na miejscu. Tym się różnimy że nawet w przestępcy widzę człowieka. Złego, takiego któremu należy się kara ale człowieka. Ty odczlowieczasz na pstryknięcie. Wystarczy że ci się czyjś kolor skóry nie spodoba.
                                  • husky_cat Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 14:18
                                    Może ci się to wydac dziwne, ale mnie interesuje ofiara i jej prawa, a nie prawa przestępcy.
                                    Tym się właśnie różnimy, na szczęście dla mnie.
                                    Z tego co widziałam to pan jest biały, a nikogo nie odczlowieczam ze względu na kolor skóry, ja po prostu nie uważam, że prawem człowieka jest nielegalne przekraczanie granic i zamieszkanie akurat w Europie
                                    • nangaparbat3 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 14:56
                                      Ciebie nie interesuje ani ofiarą, ani prawa, ciebie interesuje wyżywanie się na innych bezkarne i pozornie nie obcoiazajace twego sumienia.
                                      • husky_cat Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 15:13
                                        Nanga, tu zawsze jako pierwsza bronisz wszelkiego rodzaju zwyroli
                                        • nangaparbat3 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 15:51
                                          Bronie świata bez publicznych egzekucji, dozwolonych prawem tortur i poniżania.
                                          • memphis90 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 16:54
                                            Ale to nie jest sytuacja jak z amerykańskimi więzieniami, w których więźniowie byli siłą rozbierani do naga, prowadzeni na smyczy, polewani wodą i fotografowani. To jest sytuacja, w której zatrzymany z powodu podejrzenia popełnienia ciężkiego przestępstwa jakim jest zabójstwo 3 ludzi samodzielnie rozbiera się w areszcie do gaci, bo mu się uroiło, że z gołą d… prokurator nie będzie go przesłuchiwał.
                                            • yadaxad Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 17:20
                                              Jakby to było takie ok, to by ten filmik z doprowadzania był pokazywany co wiadomości. Nie jest. To czy ten delikwent był dość, czy nie wiele dotknięty w tym wypadku -odarciem z intymności- nie jest tu istotne. Tylko rozmywanie odpowiedzialności, że bez czyjejś zgody nie udostępnia się jego nagości. Mało to jest problemów z nastolatkami co chcą się zabić, bo nie ma absolutnego przekonania, że to delikt. Bo to przecież bywa i co tam. To, że filmiki z zatrzymań z nagimi bandytami rano na podłodze bywały, nie oznacza, że to w porządku. W czasie filmowania "od boku" i łatwości rozpowszechniania pewne zasady muszą być betonowo jasne.
                                              • memphis90 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 21:20
                                                Ale pan nie był nagi. Miał bieliznę.
                                                • yadaxad Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 21:52
                                                  Odpowiednio wyglądający przekaz doprowadzenia z komunikatem, że zamglony pokazywany stan fizyczny pana jest jego zachowaniem z premedytacją , wzbudziłby z pewnością dalszą niechęć do typa, a nie kontrowersje. A tak był w swojej wyrazistości podprogowy widok. Wystarczyło pamiętać, że ze "sprzedawania" cudzej nagości są kłopoty.
                                              • doloresamigo Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 21:40
                                                To prawda.
                                                Ale to trzeba adresować do nagrywających ( raczej w tym przypadku nie policja)i publikujących ( jakiś dziennikarz, stacja telewizyjna itp).

yadaxad napisał(a):

> Jakby to było takie ok, to by ten filmik z doprowadzania był pokazywany co wiad
                                                > omości. Nie jest. To czy ten delikwent był dość, czy nie wiele dotknięty w tym
                                                > wypadku -odarciem z intymności- nie jest tu istotne. Tylko rozmywanie odpowied
                                                > zialności, że bez czyjejś zgody nie udostępnia się jego nagości. Mało to jest p
                                                > roblemów z nastolatkami co chcą się zabić, bo nie ma absolutnego przekonania, ż
                                                > e to delikt. Bo to przecież bywa i co tam. To, że filmiki z zatrzymań z nagimi
                                                > bandytami rano na podłodze bywały, nie oznacza, że to w porządku. W czasie film
                                                > owania "od boku" i łatwości rozpowszechniania pewne zasady muszą być betonowo
                                                > jasne.
                                    • paskudek1 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 18:11
                                      Ciebie kotku gówno ofiary obchodzą bo, jak ofiarą była jakaś anonimowa Niemka zgwałcona przez żołnierza to ochoczo przyklaskiwałaś gwałtowi. Daruj sobie głodne kawałki o sprawiedliwości. Pojęcie to znasz wyłącznie z literatury a i tam skrzętnie omijasz. Interesuje cię lincz i nic więcej.
                              • szare_kolory Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 14:44
                                mlekoczykakao80 napisała:

> Czyli na krzesło go?

To Twoja propozycja. O ile rozumiem, to podział w tym wątku koncentruje się wokół linii "wzruszamy się gołym zadkiem przestępcy vs. uważamy, że to nie jest najważniejsze".
                                • nangaparbat3 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 14:57
                                  szare_kolory napisała:

> mlekoczykakao80 napisała:
                                  >
                                  > > Czyli na krzesło go?
                                  >
                                  > To Twoja propozycja. O ile rozumiem, to podział w tym wątku koncentruje się wok
                                  > ół linii "wzruszamy się gołym zadkiem przestępcy vs. uważamy, że to nie jest na
                                  > jważniejsze".

To nie jest najważniejsze, ale jest ważne.
                                  • szare_kolory Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 17:03
                                    nangaparbat3 napisała:

> To nie jest najważniejsze, ale jest ważne.

No pewnie, warte poświęcenia temu całego wątku.
                      • memphis90 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 10:54
                        Miał prawo założyć gacie i buty i z niego nie skorzystał.
          • septembra Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 00:38

> Sugerujesz lincz?

Ta dysproporcja razi. Z jednej strony mamy mordercę dziecka i jego rodziców, ostatnia z rodziny ranna i ze świadomością końca swojej rodziny. Z drugiej strony mamy pana który nie chciał się ubrać i szedł boso.

I nie, nie trzeba być zwolennikiem linczu żeby się popukać w głowę na to ubolewanie że panu mogło być zimno.
            • taki-sobie-nick Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 00:41
              septembra napisała:

>
              > > Sugerujesz lincz?
              >
              > Ta dysproporcja razi. (...)

Nie umiesz czytać ze zrozumieniem.

Jeśli nie chciał się ubrać, to było mu zimno, logiczne.

Natomiast podwątek jest o tym, czy - jeśli przestępca CHCE się ubrać - należy go prowadzić boso i w slipkach.

Aha - niebezpiecznego ćpuna, zabójcę, tak. Mordercę nie.
              • taki-sobie-nick Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 00:43
                Morderstwo wiąże się z zamiarem zabicia osób.
                • lajtova Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 09:47
                  W tym przypadku jest zamiar ewentualny.
              • taki-sobie-nick Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 00:44
                A swoją drogą przydałoby się wykrywać ćpuna, ZANIM siądzie za kierownicą.
                • kocynder Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 10:03
                  Niby jak? Przy każdym samochodzie ma stać policjant z testerem? I absolutnie każdego chcącego wsiąść za kółko testować? No bo przecież tabletkę/skręta można w każdej chwili...
                • kocynder Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 10:07
                  Dodajmy do tego, że nawet i tu, na ematce jest całkiem liczne grono "pikających serduszek", które w wątkach o nielatach biorących auto na przejażdżkę po alko czy po prochach spłycają ("Oj tam, normalny etap młodości!"), uspokajają ("najważniejsze, że nic się nie stało!") i bronią przed ko0nsekwencjami ("No, źle zrobił, ale to nie powód, żeby mu obcinać kieszonkowe/odbierać radość prezentów pod choinką/wywoływać w domu awantury!")... Zapewne ów trzydziestopięciolatek był właśnie takim synusiem, którego mamunia łagodziła, zamiatała pod dywan, nie karała, żeby nie miał traumy...
                • doloresamigo Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 20:28
                  No i to jest jedna z takich idealnych sytuacji, gdzie dałoby się przewidywać: to nie pierwszy wyskok takiej osoby- miał już zakaz prowadzenia pojazdów?

Kto normalny jedzie w warunkach recydywy- po odebraniu/ zatrzymaniu prawa jazdy????
                  Klasyczna triada: 1.brak uprawnień do prowadzenia pojazdu ( odebrane/ zatrzymane -często nie po raz pierwszy za podobne czyny)
                  2. Ekstremalne przekroczenie prędkości
                  3. jazda pod wpływem środków psychoaktywnych- często cała gama ( czyli osoba głęboko krzyżowo uzależniona od najcięższych środków, alkohol to tylko małe miki)
                  To jest triada zabójcy, albo raczej mordercy drogowego.

> A swoją drogą przydałoby się wykrywać ćpuna, ZANIM siądzie za kierownicą.
              • septembra Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 00:45

> septembra napisała:
                >
                > > taki-sobie-nick napisała:
                > >
                > > > Sugerujesz lincz?
                > >
                > > Ta dysproporcja razi. (...)
                >
                > Nie umiesz czytać ze zrozumieniem.

Trudno, to poddam się w tym miejscu.
            • nangaparbat3 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 11:10
              septembra napisała:

>
              > > Sugerujesz lincz?
              >
              > Ta dysproporcja razi. Z jednej strony mamy mordercę dziecka i jego rodziców, os
              > tatnia z rodziny ranna i ze świadomością końca swojej rodziny. Z drugiej strony
              > mamy pana który nie chciał się ubrać i szedł boso.
              >
              > I nie, nie trzeba być zwolennikiem linczu żeby się popukać w głowę na to ubolew
              > anie że panu mogło być zimno.

Nie chodzi o to, że panu mogło być zimno, tylko o to, jak państwo traktuje - może traktować - osoby, które pozbawia wolności.

Nie chodzi o tego konkretnego pana, tylko o zasady.

Dyskusja co prawda zaczeła się od nieporozumienia, ale na poziomie ogólnym, już abstrahując od tego konkretnego przestępcy, jak najbardziej ma sens.
              • kocynder Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 11:15
                Nie "ogólnie" a o tym konkretnym przypadku. Ignorujesz niewygodne pytania, ale powtórzę: co i jak powinni byli twoim zdaniem zrobić policjanci, by chronić jego "godność": naćpany zabójca trzech osób, rzuca się, szarpie, odmawia współpracy, odmawia naciągnięcia na doopę portek. Co powinien zrobić zatrzymujący go patrol?
                • nangaparbat3 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 15:52
                  kocynder napisała:

> Nie "ogólnie" a o tym konkretnym przypadku. Ignorujesz niewygodne pytania, ale
                  > powtórzę: co i jak powinni byli twoim zdaniem zrobić policjanci, by chronić jeg
                  > o "godność": naćpany zabójca trzech osób, rzuca się, szarpie, odmawia współprac
                  > y, odmawia naciągnięcia na doopę portek. Co powinien zrobić zatrzymujący go pat
                  > rol?
                  >

Odpowiedziałam, drzewko się za szybko wyrównuje 😊
              • septembra Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 12:23
                nangaparbat3 napisała:

>
                > Nie chodzi o tego konkretnego pana, tylko o zasady.
                >
                > Dyskusja co prawda zaczeła się od nieporozumienia, ale na poziomie ogólnym, już
                > abstrahując od tego konkretnego przestępcy, jak najbardziej ma sens.
                >

To nie było nieporozumienie, tylko oskarżyliście policję o umyślne poniżanie mordercy, na podstawie szczątkowych informacji.

Po uzupełnieniu informacji należałoby się po prostu z tych oskarżeń wycofać zamiast brnąć w "dobra, to teraz abstrahujemy od tego mordercy i pogadajmy przestępcach tak bardziej ogólnie".
                • yadaxad Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 12:36
                  Policja ma swoją służbę prasową, policjantów, którzy go prowadzili sprawa nie dotyczy. Powinno być w instynkcie publikacyjnym dotrzymywanie prawa.
          • sloneczna_paraolka1 [...] 26.12.23, 00:42
            Treść postu jest niedostępna.
            • longina84 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 00:48
              Ja co do meritum się zgadzam, ale świat chyba niestety nie jest taki prosty i gdyby stosować takie metody, to równocześnie nie moglibyśmy wówczas i to w odniesieniu - nawet - do porządnych obywateli krzyczeć: kons-ty-tuc-ja
            • lajtova Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 09:49
              Nie! Uczciwy, słuszny proces. Z prawem do oborny oraz zachowanie wszystkich prcedur wynikających z KPK.
              • husky_cat Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 10:19
                A co z uczciwym i słusznym procesem dla ofiar, co z ich prawem do obrony?
                • krolewska.asma Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 10:21
                  Skoro nawet neozatrzymanie było transmitowane w neowiadomosciach to wycinki z neoprocesu też będą
                • paskudek1 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 10:33
                  husky_cat napisała:

> A co z uczciwym i słusznym procesem dla ofiar, co z ich prawem do obrony?

A za co chcesz sądzić te ofiary? Bo ten facet będzie osadzony za popełniony czyn. I MMA nadzieję że surowo ukarany. Ale ZGODNIE Z PRAWEM a nie z wolą tłumu chciwego krwi.
                  • kocynder Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 10:40
                    A co to ma do tematu wątku? Co do zasady: niech bydlę ma uczciwy proces. Z tym, że ja uważam, że osobnicy, którzy po pijaku czy naćpani siadają za kierownicę powinni odpowiadać za zabójstwo z premedytacją - ale to ja.
                    Natomiast wątek nie jest o tym czy ćpuna zlinczować, czy pogłaskać po główce, tylko o tym, czy fakt przeprowadzenia naćpanego, szarpiącego się gnoja, który odmawia ubrania się skutego i w samych gaciach z domu do wozu jest poniżający? Oraz pikające serduszka broniące godności ćpuna jakoś nie podejmują tematu CO niby i JAK mięli zrobić policjanci, żeby nie było "poniżające" ale żeby osoby z przeciwnej strony nie rzucały się do nich, że się cackają z mordercą?
                    • doloresamigo Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 20:43
                      Mieli zapytać Pana i zgłosić zapotrzebowanie i zapisać się na audiencję w dogodnym dla Pana terminie, kiedy Pan mógłby Panów Wladzow przyjąć godnie i z rozmachem w z góry ustalonym terminie, kiedy czułby się na siłach i miałby ochotę i byłby odpowiednio przygotowany.

kocynder napisała:

> A co to ma do tematu wątku? Co do zasady: niech bydlę ma uczciwy proces. Z tym,
                      > że ja uważam, że osobnicy, którzy po pijaku czy naćpani siadają za kierownicę
                      > powinni odpowiadać za zabójstwo z premedytacją - ale to ja.
                      > Natomiast wątek nie jest o tym czy ćpuna zlinczować, czy pogłaskać po główce, t
                      > ylko o tym, czy fakt przeprowadzenia naćpanego, szarpiącego się gnoja, który od
                      > mawia ubrania się skutego i w samych gaciach z domu do wozu jest poniżający? O
                      > raz pikające serduszka broniące godności ćpuna jakoś nie podejmują tematu CO ni
                      > by i JAK mięli zrobić policjanci, żeby nie było "poniżające" ale żeby osoby z p
                      > rzeciwnej strony nie rzucały się do nich, że się cackają z mordercą?
                      >
                  • husky_cat Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 10:50
                    Ależ to morderca je osadzil i skazał na śmierć. Zupełnie niezgodnie z prawem. Umknęło ci to?
                    • paskudek1 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 11:23
                      Morderca nikogo nie osądza, zwłaszcza taki, który zabija w wypadku samochodowym. Poza tym jeśli już idziemy tokiem twojego rozumowanai to tak postępując i myśląc jak ty stawiasz się DOKŁADNIE na miejscu mordercy. Nie jesteś więc w niczym od niego lepsza. Co zresztą udowadniasz na każdym kroku swoimi wpisami.
                      • husky_cat Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 14:24
                        Wypadek ma miejsce wtedy gdy kierujący spowoduje go nie ze swojej winy, ten się nacpal i jechał za szybko, można więc go uznać za mordercę z premedytacją.
                        Oczywiście i powiesz to tej 12 latce, że morderca jej rodziny i osoba, która go odczlowiecza za ten czyn to jedno i to samo?
                        Powiesz to rodzinom innych ofiar pijakow i cpunów za kierownicą?
                        Jestem lepsza od niego ponieważ uwaga; ja nikogo nie zabilam i zawsze jeżdżę zgodnie z przepisami oraz od ciebie ponieważ dla mnie liczy się ofiara i jej prawa, a dla ciebie ważniejsze są prawa i godność mordercy
                        • paskudek1 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 14:26
                          Weź zluzuj co? Ja nikogo nie usprawiedliwiam. Ja tylko mówię że, MIMO WSZYSTKO, to są też ludzie. Chociaż ty wolisz tego nie widzieć. Ale ty widzisz ludzi tylko w tych którzy co się podobają. Łatwo i wygodnie. Jak się kogoś nielubianego skrzywdzi, zawsze można powiedzieć że nie człowiek. A kto by się przejmował nie człowiekiem prawda?
                          TY masz po prostu problem z wartościami. Wyznajesz je wtedy kiedy TOBIE jestem wygodniej
                          • husky_cat Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 14:32
                            To może ty wyluzuj zanim zaczniesz ludzi porównywać do nacpanego mordercy trojga ludzi?
                            Tak, nie podobają mi się nacpani i pijani kierowcy, nie podoba mi się zagrożenie jakie stwarzają, a już najbardziej mi się nie podoba gdy zabijają ludzi na chodniku, na pasach czy w innych autach.
                            Nie podoba mi się to i nie zamierzam tego zmieniać
                            • paskudek1 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 18:14
                              Ależ mają ci się prawo NIE PODOBAĆ naćpani kierowcy. Mnie się TEŻ NIE PODOBAJĄ wbrew temu So sądzisz. Ale tak samo nie podoba mi się odcxlowiczanie ich ttlko dlatego że TOBIE się nie podobają. Bo na tej samej zasadzie odmawiasz człowieczeństwa muzułmanom np.
    • no_name33 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 23:05
      A co, mieli go na siłę ubierać?
      Nie umrze od tego. Ludzie specjalnie chodzą boso, żeby wzmocnić odporność.
      To był jego wybór. Sam nie szanuje swojego zdrowia, życia oraz życia innych.
    • livia.kalina Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 23:17
      Widziałam komunikat policji, ze facet był dokładnie w takim stroju, jakiego sobie życzył i nie dał sie ubrać. Cały czas, podczas konwoju, mieli w reklamówce jego ciuchy, gdyby jednak zmienił zdanie.
    • znowu.to.samo Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 23:23
      Mogli go chociaż kocem okryć, bo powiało średniowieczem. Jeszcze zabrakło szafotu i kata
      • demodee Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 23:41
        > Mogli go chociaż kocem okryć,

Ale wtedy jego adwokat oskarżyłby policjantów o przemoc termiczną wobec zatrzymanego...
        • jasnoklarowna Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 25.12.23, 23:53
          Przemoc termiczna spowodowała zaplucie mojego tableta. Dawno już nie miałam takiej akcji
          😃😃😃😃
      • doloresamigo Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 20:50
        A nie wydaje Wam się, ze wyglada na to, że może ma skutecznego prawnika - piarowca, który kuje żelazo, póki gorące. Teraz policja się tłumaczy ( oświadczenie prasowe), społeczeństwo skłócone, gniew i wina rozcieńczone……

znowu.to.samo napisała:

> Mogli go chociaż kocem okryć, bo powiało średniowieczem. Jeszcze zabrakło szafo
        > tu i kata
        >
    • sloneczna_paraolka1 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 00:30
      Ta mieli mu pozwolić się ubierać żeby znowu ktoś kogoś zastrzelił?
      Nic mu nie będzie , nagi nie był majtki miał.
      Potrafi nacpany zabić ludzi i uciec to i to przezyje.
    • kozica111 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 08:47
      Myślisz, ze to kara dla niego, niestety nie, jest to osoba z dużymi problemami która zmieniła życie wielu osób.Zmieniła w sposób drastyczny.
    • zamyslona_ona02 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 09:23
      Serio, jakbyś kogoś zabiła to tak bardzo martwiłabyś się swoim wizerunkiem w telewizji? To chyba już jakieś zaburzenie.
      Ludzie po niektórych narkotykach często nie czują zimna, bólu, dlatego też trudno się przed nimi bronić, walniesz go czymś w obronie własnej a on nic.
      • doloresamigo Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 21:08
        Otóż to.
        Jeżeli już -nie zdziwiłabym się linii obrony, pod tytułem rozcieńczenie jednoznaczności tej sytuacji i monolitycznego gniewu społecznego w tej drastycznej sytuacji.
        To jest tak niewyobrażalna tragedia i dozgonny ból i cierpienie tej dziewczynki i całych rodzin na całe życie, a czynnik losowy pomijalny ( mam na myśli definicję wypadku), natomiast czynnik premedytacji i wyrządzenia bezinteresownego, aspołecznego zła wręcz psychopatycznego maksymalny. Szkodliwość społeczna i możliwość naprawienia się „od samości”- zerowa. Bez leczenia przymusowego i pozbawienia faceta (i jemu podobnych) narzędzia zbrodni, te sprawy sie powtarzają i będą zawsze powtarzać.

To nie komponenta wypadku tu wkurwia- tylko działania głupiego, bezmyślnego i zamierzonego ( picie, ćpanie w ogóle, oraz beztroskie wsiadanie za kierownicę po).

A konkretny prawnik jego może radzić jak tę winę i jej odbiór społeczny rozwodnić trochę: niech się biją ( gawiedź) o racje, później będą następne sprawy, a ta przycichnie….łatwiej będzie procesowo cisnąć w stronę lżejszego wymiaru kary.

Więc nie kłóćmy się zajadle, bo stanowisko większości forumek widzę, że w miarę zbieżne ( może niektórym trudno się przyznać i wycofać, gdy dowiedziały się, ze chłop sam nie chciał się ubrać a nie znowu „ta zła policja” z nadwyrężonym mocno PR z ostatnich 8 lat)
        Stwierdziłysmy, ze gad powinien zostać osadzony przed sąd w praworządnym państwie, jego gacie nie maja tutaj żadnej roli, trzeba pomyśleć jaki społeczny być może projekt ustawy czy petycje mogłyby tutaj cos zmienić na przyszłość.
        Wartością, o którą warto zawalczyć jest zmiejszenie liczny takich i podobnych wypadków jak ten, ten z synem Peretti, ten z Warszawy ( gdzie ojciec pchnął wózek z dzieckiem i matkę, a sam zginął, a kierowca walił tez 160/ h albo i więcej w centrum miasta), ten gdzie rodzina szla takze chodnikiem z kościoła intakze cała prawie zginęła, oraz ten gdzie niedawno zginęła cała rodzina na autostradzie z Mat..kiem, który jechał 260?
        Tam jest wspólny mianownik.

zamyslona_ona02 napisał(a):

> Serio, jakbyś kogoś zabiła to tak bardzo martwiłabyś się swoim wizerunkiem w te
        > lewizji? To chyba już jakieś zaburzenie.
        > Ludzie po niektórych narkotykach często nie czują zimna, bólu, dlatego też trud
        > no się przed nimi bronić, walniesz go czymś w obronie własnej a on nic.
    • lajtova Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 09:43
      P0licja...Twierdzi, podaje, zapewnia...Wy wierzycie p0licji?! Oszalałyście już doszczętnie?!
      • nangaparbat3 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 11:19
        lajtova napisał(a):

> P0licja...Twierdzi, podaje, zapewnia...Wy wierzycie p0licji?! Oszalałyście już
        > doszczętnie?!

Fakt, że trudno. Z drugiej jednak strony bywam często w sobotnie i niedzielne wczesne poranki w okolicach naszego rynku i niezależnie od pogody pętają się tam ludzie półnadzy, zazwyczaj całkiem ich sporo, zima też. Więc to co mówi policja trzyma się kupy..
        • lajtova Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 11:47
          Trzyma się kupy. Bo to scenariusz napisany przez p0licję. Widocznie mieli tam jednego z IQ powyżej 50 i im to składnie napisał.
      • doloresamigo Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 21:47
        A ta mroczna policja to jakiś monolit?? Nie oceniaj książki po okładce, a ludzi po szufladkach. Tak, wiele, bardzo wiele musi się zmienić w policji, ale takie nienawistne plucie na oślep, niemerytoryczne, nie pomaga.

lajtova napisał(a):

> P0licja...Twierdzi, podaje, zapewnia...Wy wierzycie p0licji?! Oszalałyście już
        > doszczętnie?!
    • elwirahanckok Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 09:46
      Wiesz co ,zjadłas chyba za dużo pierogów z grzybami.
    • gunila7 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 09:47
      Mi przyszło do głowy, że ten człowiek nie chciał się ubrać, bo miał jakieś charakterystyczne ubranie, po którym ludzie mogliby go rozpoznać. A może za dużo myślę, a on wcale.
      • kocynder Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 09:58
        Myślę, że za dużo myślisz... wink Po prostu jak go namierzyli i zatrzymali to jeszcze był naćpany po kokardy i nie jarzył co się dzieje. Wypadek spowodował około 18:00, aresztowano go chyba jakoś przed południem następnego dnia - myślisz, że extasy i dopalacze razem zdążyły już mu wywietrzeć? Bo ja wątpię.
        A co do tego, że paniczowi "nie pozwolono" się przyodziać - zapewne pozwolono by mu naciągnąć portki i bluzę (wcześniej starannie przetrzepane) ale pan NIE WSPÓŁPRACOWAŁ, bo w zrytym prochami łbie miał sieczkę.
        • memphis90 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 11:18
          Aresztowano go po 2h od zdarzenia, następnego dnia składał wyjaśnienia w prokuraturze. Tj nie składał, bo odmówił. Z domu był wyprowadzony na bosaka, ale w ubraniu, do gaci rozebrał się przed składaniem wyjaśnień w prokuraturze następnego dnia.
          • doloresamigo Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 23:29
            Będzie szedł po linii obrony, ze niepoczytalny, ale to tak nie działa. Jak był napruty, to można to zbadać czym i ile, a jeśli poprawił jeszcze po zdarzeniu, to tez są na to sposoby w medycynie sądowej, aby odróżnić kiedy brał / pił pierwotnie, a kiedy poprawił.

memphis90 napisała:

> Aresztowano go po 2h od zdarzenia, następnego dnia składał wyjaśnienia w prokur
            > aturze. Tj nie składał, bo odmówił. Z domu był wyprowadzony na bosaka, ale w ub
            > raniu, do gaci rozebrał się przed składaniem wyjaśnień w prokuraturze następneg
            > o dnia.
            >
    • lajtova Godność 26.12.23, 09:54
      Konstytucja wywodzi nasze prawa z trzech fundamentalnych wartości: godności, wolności i równości. Godność jest najważniejszym z tych terminów. Możemy rozumieć ją zarówno jako źródło i podstawę wolności i praw człowieka lub jako odrębne, przysługujące nam prawo.

Godność przysługuje każdemu z nas, każdemu człowiekowi, bez względu na jakiekolwiek cechy – wiek, płeć, niepełnosprawność, chorobę, pochodzenie, poglądy itd. – niezależnie również od naszego zachowania.

Obowiązkiem państwa, społeczeństwa i innych ludzi jest uznawanie i nienaruszanie tej godności. Oznacza to zapewnienie wszystkim „minimum szacunku” oraz takich ram do samorealizacji, które umożliwią działanie zgodne z naszą wolą i systemem wartości. Naruszeniem godności będzie każda sytuacja, gdy człowiek staje się wyłącznie przedmiotem działań podejmowanych przez władzę.

Godność jest przyrodzona – jej źródłem nie jest Konstytucja lub inny akt prawny, ale sam fakt bycia człowiekiem (prawo naturalne). Jest również nienaruszalna – co oznacza, że żaden, nawet najważniejszy interes publiczny nie może uzasadniać ingerencji w naszą godność. Nie można jej w żaden sposób stracić, nawet wskutek najbardziej nagannego zachowania czy popełnienia najcięższego przestępstwa, nie może zostać nam odebrana i nie możemy się jej zrzec.

• krolewska.asma Re: Godność 26.12.23, 09:59
        Dlaczego więc nie szanujecie godności prezydenta wybranego przez naród w wyborach powszechnych ?
        • paskudek1 Re: Godność 26.12.23, 10:35
          krolewska.asma napisała:

> Dlaczego więc nie szanujecie godności prezydenta wybranego przez naród w wybora
          > ch powszechnych ?
          >
          A ktoś go wywlokl z pałacu prezydenckiego siłą?
          • semihora Re: Godność 26.12.23, 12:40
            >>>A ktoś go wywlokl z pałacu prezydenckiego siłą?

I to jeszcze w samych gaciach?
      • kocynder Re: Godność 26.12.23, 10:00
        Pięknie brzmi. A teraz życiowo. Facet zamordował trzy osoby, jest naćpany że na oczy nie widzi, rzuca się, ciska, nie współpracuje. Co policjanci powinni zrobić, twoim zdaniem? Ale tak konkretnie, bez ogólnikowych pierdów.
        • memphis90 Re: Godność 26.12.23, 11:05
          To kopiuj- wklejka z neta. Lajtova powinna podać autora…
        • nangaparbat3 Re: Godność 26.12.23, 11:25
          Myślę, ze ogólnikowe pierdy, napisane przez kogoś bardzo mądrego i znającego s IE na rzecz (Lajtowa, dzięki za ten cytat, ale podaj kto jest autorką?) dotyczą nie tyle tej konkretnej sytuacji, ale licznych w wątku wypowiedzi wzywających do pozbawienia przestępcy godności czy wprost do linczu
          • kocynder Re: Godność 26.12.23, 11:28
            A ja się nie pytam o inne wypowiedzi, ani o osoby nawołujące do linczu, a o KONKRETY w tej właśnie a nie innej sprawie. Lajtova jakoś dziwnie zamilkła, ty te masz gdzieś odpowiedź na dwukrotnie zadane ci pytanie...
            • lajtova Re: Godność 26.12.23, 11:43
              Jakie pytanie?
              • kocynder Re: Godność 26.12.23, 11:48
                CO powinni zrobić policjanci i JAK postąpić - facet zamordował trzy osoby. Jest naćpany, rzuca się, szarpie, odmawia współpracy w jakiejko0lwiek kwestii, nawet naciągnięcia na doopsko portek. I...?
                • lajtova Re: Godność 26.12.23, 12:15
                  To policjanci powinni wiedzieć a nie ja.
                  No ale po 6 tygodniach szkolenia przy niezbyt wysokim IQ kandydatów rozumiem, że mogą mieć z tym problem.
                  • kocynder Re: Godność 26.12.23, 12:36
                    No to postąpili słusznie. Jak on miał w doopie przepisy i życie kilku osób, tak oni uznali rację wyższą (zatrzymania) niż "chronienie jego intymności" - skoro chce latać z gołym tyłkiem to jego sprawa. Powiedz to tej dwunastolatce jak się wybudzi i dowie, że nie ma rodziny, że bronisz honoru i czci mordercy jej mamusi, tatusia i braciszka...
            • nangaparbat3 Re: Godność 26.12.23, 16:02
              Nie, ja na pewno odpowiedziałam, że jeśli nie chciał się ubrać, to powinni zrobić co zrobili - SSD pakować ubranie z zabrać razem z nim.
              Natomiast nikt nie powinien upowszechniać filmiku.
              • kocynder Re: Godność 26.12.23, 16:15
                A wiesz, że to policja upowszechniła? Czy może milusi sąsiad sfilmował i rozesłał mediom? Co do upubliczniania via tv to już podpada pod dyskusję o etyce dziennikarskiej, a jest to zjawisko równie częste jak randka z Yeti na środku Manhattanu.
                • nangaparbat3 Re: Godność 26.12.23, 16:22
                  Nie wiem, kto to powszechnie poza tvnem. Że TVN przegina, to wiem od lat.
                  • yadaxad Re: Godność 26.12.23, 16:44
                    Z przeginaniem bym nie licytowała, nie wiem czy byli tu jedyni, ale to jest wpadka dziennikarsko psychologiczna. Czego oczy nie widzą tego sercu nie żal, co cała dyskusja udowadnia. Inaczej by istniało -wypiselowane- porno.
                    • nangaparbat3 Re: Godność 26.12.23, 18:54
                      Nie byli jedyni. Wreszcie wrzuciłam w google międzyzdroje porkuratura i od razu wyskoczyły mi zdjęcia. Wciąż wiszą, na przykład superexpress pokazuje, czy nawet Rzepa, skądinąd opatrzone bardzo sensowną wypowiedzią prawnika.
          • memphis90 Re: Godność 26.12.23, 11:37
            >Lajtowa, dzięki za ten cytat, ale podaj kto >jest autorką?
            Bodnar zdaje się…
            • nangaparbat3 Re: Godność 26.12.23, 16:03
              Dzięki.
          • lajtova Re: Godność 26.12.23, 11:43
            To pochodzi ze strony RPO.
        • lajtova Re: Godność 26.12.23, 11:46
          Po pierwsze nie powinni pozwolić na filmowanie mediom.
          Mogli filmować sami do celów śledztwa.
          p0icja uwielbia jak media filmują zatrzymania w głośnych sprawach. Pokazują wtedy jacy to oni nie są silni i zdecydowani.
          A dziki tłum przyklaskuje...
          • kocynder Re: Godność 26.12.23, 11:49
            A wiesz, że filmowały media czy np sąsiad telefonem, a potem wysłał filmik do mediów?
          • memphis90 Re: Godność 26.12.23, 12:03
            Czekaj, czekaj. Czyli że teraz postulujesz, że policja powinna zakazywać mediom filmowania działań tejże policji…? Jedynie policja może filmować działania policji dla samej policji i nikt poza tym? Dobrze zrozumiałam…? 😱😱😱
            • lajtova Re: Godność 26.12.23, 12:15
              A skąd media wiedziały o tej akcji?
              • memphis90 Re: Godność 26.12.23, 13:58
                Nie, nie, nie. Chwilę temu postulowałaś, że policja powinna mediom zakazać i uniemożliwić dokumentowanie działań policji. Czyli np również pałowania kobiet na marszach, używania gazu po otoczeniu ludzi kordonem i innych takich. Tylko policji miało być wolno filmować policję i tylko dla potrzeb policji…
                • yadaxad Re: Godność 26.12.23, 14:11
                  Gdyby policjant zdarł przy demonstracji z kobiety ubranie i tłukł po częściach intymnych to pokazywanie na żywo tej kobiety byłoby uzasadnionym pokazywaniem nieprawidłowych działań policji? Może dla kogoś tak, bo to wredna "aborcjonistka" i jej się takie upokorzenie należy. Ofiara, czy przestępca, prawo godności służy każdemu.
                  • kocynder Re: Godność 26.12.23, 14:22
                    Ale przyswój, tu nikt z naćpanego gnojka ubrania nie zdzierał ani nie tłukł go po częściach intymnych niczym. Zdjął łachy SAM, odmówił ubrania się na powrót, "bo nie" i co?
                  • memphis90 Re: Godność 26.12.23, 17:02
                    Gdyby policja zdzierała z demonstrantek ubrania - to oczywiście że obywatele powinni mieć możliwość zobaczyć dowód takiego działania na własne oczy, zamiast zdawać się na relacje dajmy na to z TVPiS… Oczywiście z poszanowaniem danych osobowych demonstrantek, wypikselowaniu twarzy i miejsc intymnych - ale i aktualnej sprawie dane i twarz zatrzymanego nie były ujawnione, więc chyba nie o tym dyskutujemy?
    • mlekoczykakao80 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 10:03
      Na ematce tak się robi: lincze, poniżanie zatrzymanych, telefon na policję do własnego dziecka itd
      • kocynder Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 10:14
        Zapewne mamusia tego trzydziestopięciolatka miała dokładnie takie same poglądy jak ty. I dlatego teraz pewna dwunastolatka lezy sama w szpitalu, a cała jej rodzina w kostnicy. Bo mamusia chroniła synusia...
        • mlekoczykakao80 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 10:19
          Spoko, mój dostał na tyle kar, że debilny prezent go nie zdemoralizuje, i tak ma osobistego ojca na tyle cietego, że można by pomyśleć, że to ematka
          • yadaxad Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 10:52
            Okrytego trudno by się prowadziło tak by się nie wyślizgnął z koca i nie zaczął zwiewać, potem to - stój, strzelam-, pewnie by nie słuchał, trzeba by było strzelać, tak że "nagość" była dbaniem o jego życie, jeśli sam nie chciał się ubrać.
          • maleficent6 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 12:47
            Twój syn już jest zdemoralizowany w jakimś stopniu. I ani kary ani ich brak tego nie zmieni.
          • wkswks Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 12:51
            Z pedagogicznego doświadczenia z trudna młodzieżą: największy bajzel w głowie maja dzieci, gdzie jeden rodzic jest zbyt surowy a drugi zbyt pobłażliwy, czyli twoj przypadek mlekoczykakao. I te dzieci to również urodzeni manipulanci bo jakoś w takim
            Domu funkcjonować trzeba.
    • bazia_morska Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 11:01
      Co do tego, jak byl ubrany to się nie wypowiem, ale rzeczywiście publikowanie takich scen w tv mnie obrzydza (nie z litości dla sprawcy, ale z ulegania prymitywnym odruchom tłumu).
    • tt-tka Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 11:06
      Mozliwosci sa nastepujace
      - ubrac aresztowanego przy uzyciu sily (niedozwolone)
      - zaniechac aresztowania, dopoki nie ubierze sie sam i dobrowolnie
      - doprowadzic do aresztu w takim stroju, w jakim delikwent jest
      ktora wybierasz ?
      • yadaxad Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 11:19
        Problem jest w tym, czy to sytuacja do ogólnej -oglądalności-, czy w takiej sytuacji z widokiem, dziennikarstwo powinno się wstrzymać. W końcu nie wszystko z przestępstw się się pokazuje, by się oczy napasły drastycznymi obrazkami.
        • kocynder Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 11:25
          A tu wchodzimy na śliski grunt oksymoronu "etyka dziennikarska".
        • runny.babbit Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 11:56
          yadaxad napisał(a):

> Problem jest w tym, czy to sytuacja do ogólnej -oglądalności-, czy w takiej sy
          > tuacji z widokiem, dziennikarstwo powinno się wstrzymać. W końcu nie wszystko z
          > przestępstw się się pokazuje, by się oczy napasły drastycznymi obrazkami.
          Chyba tylko dlatego, że jeszcze grożą za to jakieś kary. Inaczej media nie miałyby żadnych oporów
      • maleficent6 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 12:49
        Punkt pierwszy niewykonalny. Naćpanego i agresywnego delikwenta nie da się ubrać siłą, po prostu jest to niewykonalne. Musieliby go uśpić.
        • wapaha Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 14:26
          maleficent6 napisała:

> Punkt pierwszy niewykonalny. Naćpanego i agresywnego delikwenta nie da się ubra
          > ć siłą, po prostu jest to niewykonalne. Musieliby go uśpić.

Jak widać cokolwiek.by nie zrobiła policja - jest zrobione zle 🤪
          • maleficent6 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 15:13
            W tym wypadku nie bardzo mieli inną możliwość niż prowadzić go w tych gaciach. Kocem przykryć go nie mogli, wbrew propozycjom, które padły tu gdzieś wyżej 🤷
            • yadaxad Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 15:36
              Przecież nie problem, że była konieczność wyprowadzenia go tak jak sobie zażyczył, bo jego życiu to nie zagrażało, nawet jak dostanie kataru. Tylko niepotrzebnie można było oglądać "na ostro" jego ciałko. Powinno być rozmazane.
              • maleficent6 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 15:42
                No ale to ci policjanci, którzy go prowadzili, robili jemu i sobie zdjęcia z tyłu? Bo nie bardzo rozumiem w czym jest problem? 🤔
                Koleś miał majtki na tyłku, nie było tam żadnego "na ostro".
                • kocynder Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 15:47
                  Myślę, że Yadaxad chodzi o to, że cała sylwetka jaśnie pana powinna być "wypikselowana". Bo to bak szacunku dla jego intymności.
                  • wapaha Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 15:54
                    kocynder napisała:

> Myślę, że Yadaxad chodzi o to, że cała sylwetka jaśnie pana powinna być "wypiks
                    > elowana". Bo to bak szacunku dla jego intymności.
                    >

Niech pikseluje ten kto zamieszcza materiał..
                    • yadaxad Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 16:22
                      Owszem. Nawet jeśli policja udostępniła film "na ostro", to upowszechniający odpowiadają za pokazywanie szczegółów. Do wyprowadzania, tak jak to było możliwe, nic nie mam, nawet jakby chciał wyjść całkiem nago i gdyby go to podniecało. Ale to co nie jest w ramach dóbr osobistych do upowszechniania, upowszechniane być nie powinno i sankcjonowane. I w ramach nie dbania o komfort tego delikwenta, ale tych, którzy mogą się bez własnej zasługi tak upowszechnieni, bo nie ma wbitego do głowy odruchu, że tego się nie pokazuje. Już pomijając, efekt uboczny, że ten obrazek instynktownie i niepotrzebnie wzbudza nieuzasadnione współczucie przez efekt lustrzany.
                  • maleficent6 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 15:57
                    No fajnie. Tylko że to dalej nie jest wina policji, że pan został ukazany w pełnej krasie. Wątek się skupia na złej policji, a to chyba nie policja robiła sobie te zdjęcia.
                    Zresztą bez przesady, gacie miał, twarzy nie widać, o jakiej intymności mówimy...
                    • babcia47 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 16:45
                      maleficent6 napisała:

> No fajnie. Tylko że to dalej nie jest wina policji, że pan został ukazany w peł
                      > nej krasie. Wątek się skupia na złej policji, a to chyba nie policja robiła sob
                      > ie te zdjęcia.
                      > Zresztą bez przesady, gacie miał, twarzy nie widać, o jakiej intymności mówimy.
                      > ..
                      Jakoś widok roznegliżowanych celebrytek i celebrytow, w samej bieliźnie lub ubraniach ktorych właściwie nie ma aż tak nie oburza ematek
                      • kocynder Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 16:53
                        No bo one nie są niewinne, te celebrytki. Poza tym raczej rzadko bywają w tym negliżu prowadzane skute przez policję.
    • nangaparbat3 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 11:13
      No była taka pani. Pozwolili jej wejść do łazienki i tam kogoś zastrzeliła.
      • memphis90 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 12:07
        Znowu? Drugi raz przywołujesz (prawdopodobnie) zamordowaną przez służby Barbarę Blidę (!!!) żeby porównać ją do nacpanego mordercy 3 osób, który sam rozebrał sie w areszcie do gołej dudy bo mu się uroiło, że uniknie wyjaśnień w prokuraturze???

Jeszcze raz napiszę - WSTYD!!! Potworny WSTYD 🤮🤮🤮
        • nangaparbat3 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 19:04
          Tego w drzewku nie widć za bardzo, odpowiedziałam parasolce na jej:

-------a mieli mu pozwolić się ubierać żeby znowu ktoś kogoś zastrzelił?

I to był sarkazm, a nie porównywanie ze sprawcą wypadku i śmierci trzech osób.

Poza tym naucz się liczyć do dwóch.
          • memphis90 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 21:39
            1. Tamta odnoga cała poleciała i Twój wpis nagle znalazł się kilkanaście miejsc poniżej jako osobny - wygląda na powtórzony
            2.Sarkazm względem kogo? Parasolki, która sama pisze sarkastycznie? Stawiasz w jednej linii pana, który sam zdjął gacie i Barbarę Blidę, co do której istnieją podejrzenia, że została zamordowana. Jest to totalnie nie na miejscu. 👎
      • babcia47 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 16:48
        nangaparbat3 napisała:

> No była taka pani. Pozwolili jej wejść do łazienki i tam kogoś zastrzeliła.
        >
        Tak zastrzeliła siebie chociaz byly na ten temat różne przypuszczenia czy na pewno sama
        • nangaparbat3 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 19:05
          Wiem.
          Odpowiedziałam na Parasolki:
          a mieli mu pozwolić się ubierać żeby znowu ktoś kogoś zastrzelił?
          • memphis90 Re: Mam mieszane uczucia-tak się chyba nie robi 26.12.23, 21:42
            Tak konkretnie to odpowiedziałaś na „jakie znowu?”… Chodziło oczywiście o młodziana, który rzekomo po przeszukaniu założył bluzę z bronią w kieszeni i z tej broni zamordował 2 policjantów. Ty postanowiłaś w ramach obrony nacpanego mordercy, który zdjął w areszcie gacie wrzucić Barbarę Blidę 🤮🤮🤮

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka