taki-sobie-nick 28.12.23, 00:32 sknep.pl/2023/03/09/fast-fashion-od-podszewki-ciemna-strona-szybkiej-mody/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
taki-sobie-nick Re: Zara - praca niewolnicza 28.12.23, 00:33 No i wyjaśniło się, dlaczego tak często mogą zmieniać kolekcje. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Zara - praca niewolnicza 28.12.23, 00:43 Bez tego tekstu o tym nie wiedziałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Zara - praca niewolnicza 28.12.23, 00:44 Nie, a jest obowiązek? Zresztą i tak nie kupowałam w zarze. Odpowiedz Link Zgłoś
muszebosieudusze Re: Zara - praca niewolnicza 28.12.23, 00:50 taki-sobie-nick napisała: > Nie, a jest obowiązek? > Nie, nie ma. In other news: producenci żywności pakują do niej masę syfu typu najtańszy i rabunkowo pozyskiwany tłuszcz, uzależniające od cukru syropy, sztuczne barwniki i konserwanty, a plastik w który to pakują często jest niemożliwy do ponownego przetworzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Zara - praca niewolnicza 28.12.23, 09:41 muszebosieudusze napisała: producenci żywności pakują do niej masę syfu typu najtańszy i rabunkowo pozyskiwany tłuszcz, uzależniające od cukru syropy, sztuczne barwniki i konserwanty, a plastik w który to pakują często jest niemożliwy do ponownego przetworzenia. > > Ale o jakiej "żywności" mowa? Przecież wiadomo że wysoko przetworzonych produktów się nie kupuje ... Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Zara - praca niewolnicza 28.12.23, 15:08 Sporo ludzi ewidentnie o tym nie wie, skoro sklepowe półki uginają się od takich produktów. Odpowiedz Link Zgłoś
muszebosieudusze Re: Zara - praca niewolnicza 29.12.23, 03:56 sueellen napisała: > Ale o jakiej "żywności" mowa? Przecież wiadomo że wysoko przetworzonych produkt > ów się nie kupuje ... No, tak samo jak poliestrowego fast fashion. Oh, wait… Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Zara - praca niewolnicza 28.12.23, 00:52 O fast fashion mówi się od ładnych kilku lat. I nie dotyczy to (co widać też w tym artykule) tylko Zary. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Zara - praca niewolnicza 28.12.23, 01:18 Urodziłeś się wczoraj i już umiesz czytać? Odpowiedz Link Zgłoś
awf-33 Re: Zara - praca niewolnicza 28.12.23, 00:43 Przymusowa praca w obozach i rujnowanie środowiska. Naprawdę warto mieć co chwilę nową szmatę? (ubraniem tego nazwać nie można) Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Zara - praca niewolnicza 28.12.23, 09:12 Wiesz, patrząc na te szalejące tłumy wczoraj i dzisiaj w sklepach to inni mają odmienne zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Zara - praca niewolnicza 28.12.23, 09:18 No i co z tego, że inni mają odmienne? Mama ci nie mówiła: "Ty nie jesteś wszyscy"? Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Zara - praca niewolnicza 28.12.23, 09:32 Koniecznie bojkotujmy, to zdecydowanie sprawi ze zycie ludzi w Bangladeszu czy Pakistanie sie poprawi jak i stan srodowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
filifionka.b Re: Zara - praca niewolnicza 28.12.23, 09:55 Ach, czyli te tłumy w Zarze to z troski o ludzi w Pakistanie i o środowisko? No to uffff, ulżyło mi! Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Zara - praca niewolnicza 28.12.23, 10:28 Alez nie, bojkot to troska o ludzi w Bangladeszu oraz o srodowisko. Wszak likeidacja fabryk w tych krajach sprawi ze ludzie beda wolni a srodowisko czyste jak lza. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Zara - praca niewolnicza 28.12.23, 16:39 Dzieci powinny być w szkole, a nie w fabryce. Odpowiedz Link Zgłoś
k.messi Re: Zara - praca niewolnicza 28.12.23, 16:48 Zgadzam się. Myślisz, że odmówienie sobie sweterka z jakiegokolwiek sklepu sieciowego sprawi, że w magiczny sposób w Bangladeszu powstanie szkoła...? Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Zara - praca niewolnicza 28.12.23, 16:55 kropkaa napisała: > Dzieci powinny być w szkole, a nie w fabryce. Powiedz to wladzom w Bangladeszu. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Zara - praca niewolnicza 28.12.23, 20:20 Jest popyt, jest podaż. Przecież te fabryki powstały z jakiegoś powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Zara - praca niewolnicza 29.12.23, 13:36 kropkaa napisała: > Jest popyt, jest podaż. Przecież te fabryki powstały z jakiegoś powodu. No shit, Sherlock. Jednak to nie wlasciciele tych fabryk ustanawiaja prawo w tych krajach. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Zara - praca niewolnicza 29.12.23, 14:24 Napewno? W każdym kraju ustanawia się prawo albo wygodne dla władzy, albo dla właścicieli tego kraju. W kapitalizmie właścicielami kraju są jego najbogatsi mieszkańcy, niekoniecznie obywatele. Odpowiedz Link Zgłoś
awf-33 Re: Zara - praca niewolnicza 28.12.23, 14:26 alina460 napisała: > Wiesz, patrząc na te szalejące tłumy wczoraj i dzisiaj w sklepach to inni mają > odmienne zdanie. No i to mnie boli. Zatrważa mnie postawa „po nas choćby potop”. Odpowiedz Link Zgłoś
cegehana Re: Zara - praca niewolnicza 29.12.23, 16:18 Oczywiście nie warto. Tylko co warto? A) chodzić na golasa, B) robić to co nasze babcie: zbierać, prząść, szyć, reperować, dziergać i poświęcać na to długie godziny. C) placic uczciwie za tę pracę i rezygnować w tym celu z potrzeb wyższego rzędu jak siedzenie na ematce, retinol i wakacje. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Zara - praca niewolnicza 28.12.23, 09:26 No, ale jak zabronić szybkiej mody to będziesz beczeć tu na forum: jak można? Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Zara - praca niewolnicza 28.12.23, 09:42 Dlaczego? Od lat żyje bez tzw szybkiej mody. I żyję. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Zara - praca niewolnicza 28.12.23, 13:31 Pisałam do autorki/autora wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Zara - praca niewolnicza 28.12.23, 16:40 Przecież to jakieś trololo. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Zara - praca niewolnicza 28.12.23, 17:00 Tym bardziej jestem ciekawa. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Zara - praca niewolnicza 28.12.23, 14:49 Firmy, które próbują szyć w Polsce płacąc ludziom polskie stawki i z przyzwoitych materiałów padają jak muchy, bo niewiele osób chce czy może kupować takie produkty. Nie mówimy o koncernach, a drobnych przedsiębiorcach. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Zara - praca niewolnicza 28.12.23, 16:43 Nie wiem. Od lat nie kupiłam nic w Zarze, a kupiłam w polskich slow fashion firemkach. Co mnie zaskoczyło? Jakość. Nawet zwykła sukienka z wiskozy, non stop noszona latem i prana, wygląda świetnie. Tak samo len - jakość nieporównywalna ze szmatkami z zarohaemu. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Zara - praca niewolnicza 28.12.23, 17:06 Niewiele osób jest w stanie zapłacić 600-1000 i więcej zł za codzienną sukienkę, a takie często są ceny w tych sklepach. Nawet gdyby chcieli to ich nie stać, a tańsze to nie są materiały lepsze niż w Zarze albo zwyczajnie są brzydkie. Polecisz jakieś firmy? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Zara - praca niewolnicza 28.12.23, 17:24 Sukienka z wiskozy, która latem non stop noszę, jest z Od czapy. Mam od nich kilka sukienek. Mała czarna lniana to Tatuum (no ok, to może nie slow fashion, ale polska marka). Poza tym kaszmirowy golf od Sistu, jeśli chodzi o slow. Szpilki Ryłko - naprawdę piękne i wygodne, na Black Friday poniżej 300 zł były. Poza tym kupiłam jeszcze kaszmirowe golfy z Falconeri - pisałam na forum, jedna wariatka niezłą aferę rozpętała. I nawet nawet lnianą sukienkę (ale raczej na upał na co dzień, nie do biura) i dzianinowe sukienko-swetry z dużą zawartością welny kupiłam w Marc O'Polo. Też nie slow fashion, ale i nie zarohaem. Niestety wspieram Inditex przez Massimo Dutti, ale mają coraz gorsze składy więc coraz mniej kuszą. Kupiłam też piękna, wełnianą małą czarną w Hugo Boss - zakup na lata, a już straciłam nadzieję, że trafię na ideał. Jedwabne spódnice w Lovli Silk, bluzki w Lily Silk (to chyba raczej jedwabne korpo, coś mi się wydaje). Tyle, że ja nawet po domu chodzę bardzo prosto, a do biura klasycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Zara - praca niewolnicza 28.12.23, 17:30 Aha, jeszcze jedno. Bardzo podoba mi się czerwona, długa sukienka z Risk made in Warsaw (Alina chyba się zwie), ale faktycznie 700 zł za wiskozę to lekka przesada. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Zara - praca niewolnicza 29.12.23, 16:52 Mi się ciuchy Rosk bardzo podobają. Niestety ich talia wypada mi pod biustem. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Zara - praca niewolnicza 28.12.23, 22:55 To nie są ubrania na budżet Kowalskiej, która kupuje na wyprzedażach w Zarze, a w dodatku nie żadne małe polskie manufaktury. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Zara - praca niewolnicza 29.12.23, 02:56 Kowalska idzie do Zary i wychodzi z torbami, a po roku musi wrócić, bo jej akrylowe sweterki wyglądają, jakby ściągnęła psu z legowiska. Ja swoje swetry od czasu do czasu ogolę i będę śmigać kolejny sezon. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Zara - praca niewolnicza 29.12.23, 08:22 Są osoby, które kupują w lumpeksach i na wyprzedażach w zarze, a nawet dużo tańszych sklepach nie dlatego, że chcą co sezon wymieniać garderobę i kochają akryl i poliester, a dlatego, że to szczyt ich możliwości finansowych i też będą w tym chodzić latami. Nie wspominam nawet o nastolatkach, którzy rosną, a oprócz tego z oczywistych powodów wolą wyglądać modnie zamiast chodzić w ponadczasowych modelach sweterków z kaszmiru, studentach, dzieciach niszczących ubrania, bo są dziećmi. Ja na ubraniach z marek premium nie raz się nacięłam (tak samo jak pozytywnie zaskoczyłam czymś tańszym), a jeśli trafię na coś super to też nie zakładam tych rzeczy do sprzątania, a w czymś jednak trzeba chodzić w takich zupełnie codziennych sytuacjach. Oczywiście część osób musi co weekend kupić kolejny ciuch albo kilka i w zależności od możliwości finansowych idą do lumpeksu, Pepco, Zary albo do Vitkaca, ale zdaję sobie z różnorodności ludzkich sytuacji, nie wszyscy mają takie podejście. Przy mnie w jednym z najdroższych butików z ciuchami dla dzieci sprzedawczyni dostała telefon, żeby spakowała wszystko co ma z Monalisy z dwóch rozmiarów, a dla Antosia niech wybierze co uważa w rozmiarze X (do wyboru są tam Bossy, Armani i podobne marki). Czym to się różni od wyjścia z sieciówki z workiem ubrań poza zerem na końcu rachunku i tym, że matce nawet się nie chciało podjechać i obejrzeć czy pomierzyć dzieciom ubrań. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Zara - praca niewolnicza 29.12.23, 10:29 Zawsze były, są i będą skrajności. Tak samo jak rosnące dzieci i nastolatki. Jednak nie wydaje mi się, że rozwiązaniem jest moda fast fashion. Zresztą i tak przy Shein i podobnych okaże się zaraz, że Zara to pestka. A nastolatki trzeba edukować od razu i wbijać im, że nie potrzebują ton szmat. Zresztą chyba jest jakaś korelacja w domu pomiędzy ogólnymi zasadami dla wszystkich, jakoś nie widzę tego, że matka ma minimalistyczną szafę, a nastolatka co tydzień wraca z torbami ciuchów. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Zara - praca niewolnicza 29.12.23, 10:31 Można próbować, aczkolwiek typową cechą nastolatków jest to , że wpływ ma na nich grupa rówieśnicza a nie rodzice. A wręcz często chcą w ramach buntu robić dokładnie odwrotnie niż rodzice. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Zara - praca niewolnicza 29.12.23, 11:53 Znajome nastolatki okupują Vinted i lumpexy, a czas ich zajmuje pielęgnacja wieloetapowa, także nie jest tak źle Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Zara - praca niewolnicza 29.12.23, 13:57 To już bardziej w liceum i nie u wszystkich przychodzi taka zmiana i podejścia i często stylu. Tylko idzie to w różnym kierunku, w zależności na jakie środowisko się trafi. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Zara - praca niewolnicza 29.12.23, 12:16 Odnoszę wrażenie, że dzisiejsze nastolatki są bardzo świadome jeśli chodzi o bycie eko i świetnie się odnajdują w lumpeksach. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Zara - praca niewolnicza 29.12.23, 14:06 Na pewno nie podstawówkowe nastolatki, które marzą o butach za 3000 i dresach po kilka tysięcy Cieszę się, że mój syn póki co przepoczwarza się w skata, te ciuchy też nie są tanie, ale jeszcze da się przeżyć, łażącego na łowy do lumpeksu jakoś go sobie nie wyobrażam, chociaż jego niektórzy koledzy handlują swoimi ciuchami, szukają w internecie okazji, łapią jakieś dripy. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Zara - praca niewolnicza 29.12.23, 13:53 U mojej siostry trochę tak jest, ona gustuje w najwyższej półce, ale ma jakiś umiar, a jej córka uwielbia szmaty, buty, kosmetyki i wszystko, HM, pozostałe sieciówki, shein, mogłaby bywać codziennie. Ja bym się raczej w przypadku nastolatków doszukiwała korelacji odwrotnej z rodzicami😉 Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Zara - praca niewolnicza 29.12.23, 15:09 U mnie akurat ani Vinted ani lumpexy, ale trochę hamuję zakupy szmat. Owszem, latwo nie jest, ale tragiczna jakość tych akrylowych sweterków z Zary pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Zara - praca niewolnicza 29.12.23, 16:55 Nie kropka, uogólniasz. Akrylowy sweterek gdzie byś nie kupiła, będzie wyglądał tak sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Zara - praca niewolnicza 29.12.23, 19:28 Zgadza się, szczególnie po dwóch, trzech praniach wygąldają fatalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
shule_aroon Re: Zara - praca niewolnicza 29.12.23, 14:02 kropkaa napisała: > Sukienka z wiskozy, która latem non stop noszę, jest z Od czapy. Mam od nich ki > lka sukienek. Mała czarna lniana to Tatuum (no ok, to może nie slow fashion, al > e polska marka). Poza tym kaszmirowy golf od Sistu, jeśli chodzi o slow. > Szpilki Ryłko - naprawdę piękne i wygodne, na Black Friday poniżej 300 zł były. > Poza tym kupiłam jeszcze kaszmirowe golfy z Falconeri - pisałam na forum, jedna > wariatka niezłą aferę rozpętała. > I nawet nawet lnianą sukienkę (ale raczej na upał na co dzień, nie do biura) i > dzianinowe sukienko-swetry z dużą zawartością welny kupiłam w Marc O'Polo. Też > nie slow fashion, ale i nie zarohaem. > Niestety wspieram Inditex przez Massimo Dutti, ale mają coraz gorsze składy wię > c coraz mniej kuszą. > Kupiłam też piękna, wełnianą małą czarną w Hugo Boss - zakup na lata, a już str > aciłam nadzieję, że trafię na ideał. > Jedwabne spódnice w Lovli Silk, bluzki w Lily Silk (to chyba raczej jedwabne ko > rpo, coś mi się wydaje). > Tyle, że ja nawet po domu chodzę bardzo prosto, a do biura klasycznie. Tatuum już nawet 25 lat temu nie szyło w Polsce, a Ty pitolisz że handamade in Poland. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Zara - praca niewolnicza 29.12.23, 15:07 Nie pitolę, że szyją w Polsce, tylko, że marka polska. Ostatnio poprawili się ze składami i wrócilam do nich, choć ceny też poprawili. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Zara - praca niewolnicza 29.12.23, 15:45 Co to znaczy polska marka? Wiele tzw. polskich marek powstało w Polsce natomiast właściciele od dawna nie nie są polscy. Tatuum zerknęłam też nie należy już do pierwotnych właścicieli, przynajmniej w części, bo pakiet większościowy ma fundusz, choć w tym wypadku wygląda na to, że polski i w drugą stronę, marki pozycjonowane na zagraniczne są jak najbardziej polskie. Gdybyś chciała wspierać polskie marki kupowałabyś w Mohito, reserved, gino rossi, jenny fairy, 4f. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Zara - praca niewolnicza 29.12.23, 16:03 Przede wszystkim patrzę na skład. Co od razu dyskwalifikuje Reserved i Mohito. Kiedyś Reserved miało linię biznes i faktycznie dużo ubrań miałam. Gino rossi kiedyś odwiedziłam, ale rozmiarówka mi nie podeszła. Jenny Fairy nie znam, nazwa nic mi nie mówi, jeśli nie ma ich w ch koło mnie, nie będę jeździć po mieście, aby ich poznać. 4f mnie nie interesuje, bo rzeczy sportowych kupuję bardzo mało i najbardziej lubię Nike. Nie mam potrzeby żadnej misji, mam potrzebę zakupu tego, co mi pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Zara - praca niewolnicza 29.12.23, 16:25 Reserved, Zara, HM i inne sieciówki od jakiegoś czasu wypuszczają linie premium, które mają bardzo dobry skład typu wełna, kaszmir, len, jedwab Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Zara - praca niewolnicza 29.12.23, 19:30 Wiem. W H&M kupiłam nawet pasek skórzany, dokładnie taki, jakiego od dawna szukałam. Odpowiedz Link Zgłoś
shule_aroon Re: Zara - praca niewolnicza 30.12.23, 21:13 mia_mia napisał(a): > Reserved, Zara, HM i inne sieciówki od jakiegoś czasu wypuszczają linie premium > , które mają bardzo dobry skład typu wełna, kaszmir, len, jedwab I męskie rzeczy są o niebo lepszej jakosci. Dwa lata temu na wyprzedażach full rozmiarówka w przypadku wielu ubrań.z mężem nabyliśmy ten sam golf, z tym, że on XL, ja S skróciłam go u krawcowej trochę, bo jednak jestem nizsza niż przeciętny facet,na którego szyją i mam krótszy tułów. Damskie premium nie ma porównywalnej jakości. Pink tax ma się znakomicie w branży ubraniowej, nie mam na myśli marek typowo premium, tylko te które wymieniasz. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Zara - praca niewolnicza 28.12.23, 10:30 No ale temat znany od wielu lat. Poruszany tu na grupie tez od wielu lat. Zaskakujące dla mnie są te uduchowione podelki, które mięsa nie jadają, bo szkoda zwierząt, futra nie założą. Ale kasa za kampanie reklamowe od firm, które czerpią zyski z pracy niewolniczej, z pracy dzieci jest już ok. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Zara - praca niewolnicza 28.12.23, 17:06 Nie rozumiem obiekcji. Przecież o wszystkim decyduje rynek, zapotrzebowanie, maksymalizacja zysku dla właściciela, koncentracja kapitału. Wszyscy składamy się na to, żeby majątek Elona wzrósł o dziesiątki miliardów. Na tym polega najlepszy system na świecie. A beneficjenci ochlapow są szczęśliwi. Odpowiedz Link Zgłoś
kotbieta Re: Zara - praca niewolnicza 28.12.23, 17:36 Takie życie, co zrobić, zawsze ktoś będzie wykorzystywany. Nie ma żadnego powodu, żeby mój i tak skromny na tle bogaczy standard życia miał cierpieć z tego powodu. Na tej samej zasadzie mam również mocno gdzieś całą tę ekologię i ocieplanie klimatu. Po nas choćby potop. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Zara - praca niewolnicza 28.12.23, 20:09 Świat nie jest sprawiedliwy, jak powiedział Swierdlow strzelając do cara. To tłumaczy każde świństwo? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Zara - praca niewolnicza 29.12.23, 22:04 kotbieta napisała: > Takie życie, co zrobić, zawsze ktoś będzie wykorzystywany. Nie ma żadnego powod > u, żeby mój i tak skromny na tle bogaczy standard życia miał cierpieć z tego po > wodu. Nie chodzi o bogaczy, tylko o ludzi, którym się płaci połowę stawki minimalnej w danym kraju, a chodzą na 12-godzinne zmiany. W tym - zasadniczy argument ematki - PRACUJĄCE DZIECI. Odpowiedz Link Zgłoś
1012ja Re: Zara - praca niewolnicza 29.12.23, 07:47 A ja bym chciała przeczytać co z tym zrobić, tzn. jak zniechęcić firmy lub uniemożliwić im takie praktyki. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Zara - praca niewolnicza 29.12.23, 11:56 Też mi się wydaje, że dopóki nie będą do działań zmuszone rządy Bangladeszu czy Chin, to możemy sobie gadać. A rząd Chin jak wiadomo bardzo jest chętny do rozmów i wspólnych działań. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Zara - praca niewolnicza 29.12.23, 14:33 Zakładasz, że importerow może do Polski sprowadzać cokolwiek i skadkolwiek? Teraz wiesz, dlaczego sprowadza się zboże z Ukrainy i LPG z Białorusi. Odpowiedz Link Zgłoś