Dodaj do ulubionych

Praca zdalna z Polski

07.01.24, 10:14
Witam. Nie mam gdzie zapytać , orientuje się ktoś jak to jest z pracą u niemieckiego pracodawcy, mieszkając w Polsce ma stałe? Czy jest to możliwe? Wiem że tak ale nie wiem jak to wygląda. Mam w rodzinie dwie osoby które wrócily po latach do Polski i szwagier tylko pracuje zdalnie przez polskiego pośrednika wykorzystując swoj j.niemiecki ,ale jest im ciężko , bo płacą słabo, więc się marnuje według mnie mając takie możliwości. Czy ktoś coś wie?
Obserwuj wątek
    • sol_13 Re: Praca zdalna z Polski 07.01.24, 10:20
      Ale co my mamy wiedzieć?
      Spytaj swojego niemieckiego pracodawcy, czy dopuszcza świadczenie pracy z zagranicy.
      Moja korpo np nie dopuszcza świadczenia pracy spoza PL.
      • sol_13 Re: Praca zdalna z Polski 07.01.24, 10:29
        Tu omówienie aktualnych przepisów, wynika z nich że dla firmy zarejestrowanej w Niemczech bezpośrednio mogłabyś pracować maksymalnie w wymiarze 49%.

www2.deloitte.com/pl/pl/pages/doradztwo-prawne/articles/newsletter-strefa-pracodawcy-podatki-i-prawo/Praca-zdalna-z-zagranicy-na-nowych-zasadach.html
      • princesswhitewolf Re: Praca zdalna z Polski 07.01.24, 10:30
        Wiekszosc firm podkresla ze praca zdalna ale musisz przebywać w danym kraju
        • sol_13 Re: Praca zdalna z Polski 07.01.24, 10:32
          Tak, właśnie ze względów podatkowych i ubezpieczeniowych opisanych w powyższym artykule. Ale może zacznie się to zmieniac po podpisaniu tej Umowy Ramowej.
    • trampki-w-kwiatki Re: Praca zdalna z Polski 07.01.24, 10:35
      Są korposy, które jasno mówią, że taka praca sto procent z Polski to nie jest praca zdalna tylko relokacja, więc rozwiązują umowę, podpisujesz umowę z ich polską spółką, pracujesz na gruncie polskiego prawa pracy i zarabiasz zgodnie z polską siatką płac.
      Ale nie wiem czy mówimy o korpo czy to jakiś niemiecki Helmutex.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Praca zdalna z Polski 07.01.24, 10:58
      A czemu w Polsce nie szuka pracy stacjonarnej, do której jest potrzebny niemiecki?
      Czemu to ma być zdalna u niemieckiego pracodawcy?
      • trampki-w-kwiatki Re: Praca zdalna z Polski 07.01.24, 11:04
        Zapewne chodzi o to, żeby mieć niemieckie zarobki w Polsce smile
        • joanna2105 Re: Praca zdalna z Polski 07.01.24, 11:16
          W sumie mógłby zapytać pracodawcy pomijając pośrednika , z którym tylko ma kontakt. Wiem ,że przy działalności jest tak ,że nie można przekroczyć ileś dni w roku,myślałam że bez niej jest inaczej. Czyli praca zdalna z każdego miejsca na ziemi to tylko w filmach 🙂 A pracuje zdalnie , bo nie mieszka w dużym mieście i ciężko o taką pracę. Wydaje mi się że wykorzystując niemiecki ma szansę zarobić trochę więcej niż najniższa, ma niewiele ponad to.
          • wrota.do.lasu Re: Praca zdalna z Polski 07.01.24, 11:23
            Dochodzą chyba też w przypadku.np Luxemburga jakieś obostrzenia dot.ilosci dni pracy stacjonarnej z kraju zatrudnienia.
            I tu nie chodzi o wolę pracodawcy a chyba kwestie podatkowe, urz. skarbowego....nie do końca wiem ale u M dziewczyny- Fancuzki pracujące w Lux muszą jeździć, nie mogą pracować zdalnie.
            Oczywiście coś za coś bo pracownicy Lux maja x razy większe wynagrodzenie niż w Pl.
          • joanna2105 Re: Praca zdalna z Polski 07.01.24, 11:26
            Nie oczekują wiele , ale w zimie ledwo ciągną ,bo duża część wypłaty idzie na opał, a siostra z natury żyje wręcz jak ascetka, więc nie mają dużych wymagań ,ale szkoda mi ich że teraz im ciężko podczas gdy znają niemiecki perfekt.
            • wrota.do.lasu Re: Praca zdalna z Polski 07.01.24, 11:28
              Jeśli chcą pracować tylko onlinecto niedawno widziałam oferty pracy linii lotniczych - online obsługa klienta, chat z j.niemieckim.
            • leosia-wspaniala Re: Praca zdalna z Polski 09.01.24, 09:32
              A czemu nie szukają pracy zdalnej w Polsce? W Polsce perfekcyjny niemiecki jest w cenie, w Niemczech to podstawa, jak polski w Polsce.
          • ichi51e Re: Praca zdalna z Polski 07.01.24, 11:27
            Praca zdalna z każdego miejsca to chyba tak naprawdę wchodzi w grę kiedy masz własną firmę i klientów z całego świata. Ale pewnie ilość branż ograniczona
            • princesswhitewolf Re: Praca zdalna z Polski 07.01.24, 11:30
              No nie za bardzo. Ze wzgledu na rezydencje podatkowa jest sie przypisanym do jakegos kraju i w umowie jest ze pracowac mozesz na terenie kraju swojej rezydentury podatkowej tylko chyba ze jestes na business trip w innym oddziale.
              O to w tym watku chodzi
              • princesswhitewolf Re: Praca zdalna z Polski 07.01.24, 11:32
                Acz znam jedna co udaje ze pracuje z UK a wiekszosc czasu przebywa w Grecji. No ale ona pisze programy
              • mysiulek08 Re: Praca zdalna z Polski 07.01.24, 14:27
                bzdury opowiadasz, jest tak jak jak pisze ichi, pracujemy w ten sposob, nie wazne skad, nie wazne dla kogo, rozliczamy sie fakturami exportowymi, kasa wplywa na konto w kraju rezydencji

i tak, jest to calkowicie legalne
                • princesswhitewolf Re: Praca zdalna z Polski 07.01.24, 17:46
                  ale chyba nie mowimy o wlasnej dzialanosci ( bo to wiadomo ze zalezy od danej osoby )tylko osobach na etacie jak zrozumialam, na posadach np w korporacjach
                  • mysiulek08 Re: Praca zdalna z Polski 07.01.24, 18:18
                    ichi napisala
                    Praca zdalna z każdego miejsca to chyba tak naprawdę wchodzi w grę kiedy masz własną firmę i klientów z całego świata. Ale pewnie ilość branż ograniczona

do tego ty sie odnioslas

No nie za bardzo. Ze wzgledu na rezydencje podatkowa jest sie przypisanym do jakegos kraju i w umowie jest ze pracowac mozesz na terenie kraju swojej rezydentury podatkowej tylko chyba ze jestes na business trip w innym oddziale.

to ja ci wyjasnilam, ze jest tak pisze ichi, ze bedac freelancerem/majac firme wykonujaca uslugi, mozesz pracowac skad chcesz i gdzie chcesz
                    • trampki-w-kwiatki Re: Praca zdalna z Polski 07.01.24, 18:22
                      No ale to zależy jakiego rodzaju jest to B2b. Bo u nas w Polsce to jest takie "świadczenie usług dla kogo się chce" ale faktycznie jest to świadczenie pracy od 8 do 16, dla jednego "pracodawcy", który dostarcza sprzęt do tej pracy, gwarantuje nadzór i kontrolę kierowniczą oraz ustala zasady pracy, w tym zasadę, że można wykonywać czynności w kraju takim a takim po uprzednim zgłoszeniu.
                      • mysiulek08 Re: Praca zdalna z Polski 07.01.24, 18:31
                        odnosze sie tylko do wpisu prince, ze nie da sie pracowac zdalnie tak jak napisala to ichi, szczegoly typu jak to sie dzieje w PL nie sa w kregu moich zainteresowan

beda w PL pracowalam dla firmy A bedacej w X, po czym zostala wystawiona faktura exportowa w kraju rezydencji, gdzie tez wplywa kasa za wykonywane uslugi
                    • princesswhitewolf Re: Praca zdalna z Polski 07.01.24, 19:32
                      Wkleilam sie jak zwykle w zlym miejscu drzewka sorry
            • alina460 Re: Praca zdalna z Polski 07.01.24, 15:10
              Tak, działalność gospodarcza albo B2B. Pozostali muszą pracować w kraju zatrudnienia.
            • bi_scotti Re: Praca zdalna z Polski 07.01.24, 18:51
              Taxes gdzies trzeba placic, of course smile Ale to jest de facto uklad pomiedzy pracodawca a pracownikiem gdzie ta praca jest wykonywana. Czy w fabryce, czy online z domu. Czy z domu kolo fabryki, czy z domu na drugiej polkuli. Again, jesli taxes sa placone jak nalezy (zarowno przez firme jak i employee), sam fact wysylania produktu (np. coded program czy graphic designs etc.) via Internet z sasiednej ulicy czy z sasiednego kraju jest bez znaczenia. Pytanie jest jakie sa umowy podatkowe pomiedzy PL a krajem, z ktorego ktos tam ma pracowac ale to musi sprawdzic pracodawca zanim wyrazi zgode na to, ze pracownik bedzie wysylal wykonane prace skads tam. BTW, tzw. digital nomads to nie sa wylacznie osoby self-employed, wielu pracuje dla kogos ... again, pod warunkiem ze kwestie podatkowe sa clearly ustalone & przestrzegane. Life.
              • snakelilith Re: Praca zdalna z Polski 07.01.24, 19:54
                W poście założycielskim jest mowa o Polsce i Niemczech. Oba kraje są Unii, więc nie ma żadnych problemów z podjęciem pracy w jednym, gdy mieszka się (stale) w drugim. Oba kraje mają umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania, więc podatki płaci się raz - zwykle w tym kraju, w który się pracuje. T
                o może jednak powodować, że jest się nieco inaczej opodatkowanym i jeżeli pomiędzy krajami istnieją różnice w kosztach utrzymania, to może wyjść to nieco niekorzystnie, bo europejskie systemy opodatkowania bazują na pewnych socjalnych zasadach obowiązujących w konkretnym kraju (kwoty wolne od podatku).
                Pracodawca do podatków nic nie ma i może nawet nie wiedzieć na jakiej zasadzie pracownik musi się rozliczać z Urzędem Skarbowym, on jedynie musi wyrazić zgodę na pracę zdalną. To pracownik musi się zorientować, czy zdalna praca z innego kraju mu się będzie opłacać.
                Może też być, że ubezpieczenie zdrowotne będzie droższe (bo potrącane np na niemieckich warunkach).
    • clk Re: Praca zdalna z Polski 07.01.24, 11:30
      Ja niewiele powiem ale kiedyś robiłam rozeznanie. (Nie myślałam nad Polską ale bardziej Hiszpanja).
      Problem pojawia się przy składkach podatkowych, emerytalnych. Do tego np. w Niemczech jest reguła na temat ile dni musisz przebywać w Niemczech żeby płacić tej składki, albo ich nie płacić. Wiem że wiele firm robi jak napisała tutaj inna dziewczyna. Niby pozwala ci na pracą za granicą a potem chce zmienić umowę i płaci mniej
    • palacinka2020 Re: Praca zdalna z Polski 07.01.24, 11:31
      Moze pracowac zdalnie dla polskiego pracodawcy. Szukaj w Warszawie czy Katowicach. Zaplaca wiecej niz minimalna krajowa, oczywiscie o ile ma sie jakies umiejetnosci poza znajomoscia niemoeckiego.
    • snakelilith Re: Praca zdalna z Polski 07.01.24, 11:36
      Jeżeli chodzi o ogólną regulację prawną, to zdalna praca dla niemieckiego przedsiębiorstwa z zagranicy jest legalna i dozwolona. Ale tu pracodawca decyduje na jakich warunkach jest to możliwe. Może się zgodzić, ale nie musi.
      Ponadto sprawy podatkowe regulowane są odgórnie, to znaczy, że pracując ponad 183 dni dla niemieckiego pracodawcy z zagranicy (albo gdy 90% twoich dochodów z tej pracy pochodzi) płacisz w Niemczech podatki, nawet jak nie masz tam zameldowania.
      Ze względu na zamieszkanie w Polsce może być, że nie będzie ci przysługiwać kwota wolna od podatku dla niemieckich pracowników i opodatkowanie wyjdzie mniej korzystne, znaczy z pensji zostanie mniej, choć niższe koszty utrzymania w Polsce mogą mimo tego dać sytuację na plus. Niemcy mają do tego tabele na wszystkie kraje, więc argumentowanie, że w Polsce jest już tak samo drogo jak w Niemczech nie pomoże. Tak robią z opodatkowaniem niemieckiej emerytury, więc pewnie też z innymi dochodami.
      Wziąć pod uwagę musisz, że ze względu na miejsce zamieszkania w Polsce musisz też rozliczyć się podatkowo w Polsce, choć zgodnie z umową o unikaniu podwójnego opodatkowania nie płacisz podwójnego podatku.
      Wszelkie ubezpieczenia społeczne odprowadza się też w Polsce.
      I zwrócić należy uwagę na sprawę ubezpieczenia zdrowotnego, bo w Niemczech jest ono obowiązkowe (przez pracodawcę) i jesteś ubezpieczona w Niemczech, ale nie w NFZ.
      By móc leczyć się w Polsce musisz spełnić pewne formalności w tej kasie ubezpieczeniowej, gdzie jesteś ubezpieczona w Niemczech i dokument tam wydany zarejestrować w Polsce (wojewódzki oddział NFZ).
      Czy wszystkie niemieckie kasy (w Niemczech nie ma jednego funduszu jak NFZ) współgrają z takim rozwiązaniem, to nie wiem, bo to one zostaną poproszone o pokrycie kosztów.
      • joanna2105 Re: Praca zdalna z Polski 07.01.24, 12:30
        Maz miał styczność z niemieckimi podatkami,jak i polskimi będąc w Niemczech ,ale myślałam że kwestia pracy połowu roku nie dotyczy osoby na umowie o pracę,jak ma miejsce u szwagra. Co do NFZ sama byłam w podobnej sytuacji.
        Dziękuję za wszelkie informacje.
        • snakelilith Re: Praca zdalna z Polski 07.01.24, 12:53
          Nie bardzo wiem, co dla ciebie oznacza "umowa o pracę". Ale według moich informacji, w Niemczech nie ma rozróżnień w rodzaju umów, a liczy się całościowy czas pracy.
          Chyba, że umowa jest z polskim pracodawcą, który ma tam jakieś zlecenia w Niemczech, wtedy może być, że to on (firma) płaci podatki w Niemczech, a nie jego pracownicy pracujący w Polsce.
    • szara.myszka.555 Re: Praca zdalna z Polski 07.01.24, 15:14
      Można założyć działalność i pracować w relacji B2B, i po prostu wystawiać faktury.
    • tokyocat Re: Praca zdalna z Polski 07.01.24, 17:58
      Moj jeden kolega mieszka w Polsce i pracuje zdalnie dla Amazon Niemcy. Pracuje z domu dla serwisu serais po sprzedazy. Nie wiem jak sie to po polsku nazywa, litige.
      • alina460 Re: Praca zdalna z Polski 07.01.24, 18:20
        Ale nie wiemy, na jakich warunkach. Może B2B?
        • tokyocat Re: Praca zdalna z Polski 07.01.24, 18:54
          Nie, jest normalnie zatrudniony.
          • alina460 Re: Praca zdalna z Polski 07.01.24, 20:53
            A to ciekawe.
    • alina460 Re: Praca zdalna z Polski 07.01.24, 18:21
      Też bym chciała pracować dla firmy niemieckiej, bo teraz to robię przez polskie pośrednictwo. Czytaj: kiepskie warunki płacowe.
    • mirka.de Re: Praca zdalna z Polski 08.01.24, 20:39
      można pracować zdalnie z dowolnego miejsca w Polsce dla firmy niemieckiej na podstawie polskiej umowy o pracę
      opłacane są polskie składki ZUS
      podatek w Polsce

firma, w której pracuje zatrudnia dużą część pracowników biurowych na takich zasadach

więc jest to możliwe
      umowa w pln stawka negocjowana adekwatnie dla stanowiska, doświadczenia i wszelkich innych faktów branych pod uwagę w sprawach ustalania wynagrodzenia

opłaca się obu stronom

polecam na fb kilka grup, gdzie regularnie wstawiane są oferty pracy
      np.praca z językiem niemieckim
      • snakelilith Re: Praca zdalna z Polski 08.01.24, 21:21
        mirka.de napisała:

> można pracować zdalnie z dowolnego miejsca w Polsce dla firmy niemieckiej na po
        > dstawie polskiej umowy o pracę
        > opłacane są polskie składki ZUS
        > podatek w Polsce
        >
        > firma, w której pracuje zatrudnia dużą część pracowników biurowych na takich za
        > sadach

Ale ta firma, to jest chyba polski pośrednik, co? Bo prawo niemieckie jest jasne. Jak zatrudnia cię niemiecka firma, to podatki są do płacenia w Niemczech. Jak pracujesz dla Niemców przez polskiego pośrednika, ewentualnie przez filię firmy zarejestrowaną w Polsce, to pracujesz praktycznie w Polsce, ale wtedy warunki płacowe mogą być gorsze.
        • mirka.de Re: Praca zdalna z Polski 08.01.24, 21:34
          zatrudnienie bezpośrednio w niemieckiej firmie

warunki płacowe indywidualnie negocjowane, fakt w złotówkach

zatrudniamy osoby z takich zakątków Polski, gdzie wynagrodzenie patrząc regionalnie jest b.wysokie

ale mamy osoby i z Warszawy, które nie narzekają

odpowiadając na pytanie początkowe -warto szukać, jest możliwość zatrudnienia bezpośrednio w niemieckiej firmie, pracując z Polski
          zachowamy kontakt z językiem, dla wielu osób to ważne a i bardzo dobra znajomość języka w połączeniu z innymi kompetencjami daje dobrą bazę do negocjacji
          • snakelilith Re: Praca zdalna z Polski 09.01.24, 00:37
            mirka.de napisała:

> zatrudnienie bezpośrednio w niemieckiej firmie
            >
            > warunki płacowe indywidualnie negocjowane, fakt w złotówkach

Nie wiem na jakich warunkach są te zatrudnienia i nie wiem, co znaczy "wasza firma". Normalnie niemiecka firma nie może płacić w złotówkach.
            Więc musisz podać więcej szczegółów i napisać jak to jest możliwe, bo to jest niezgodne z unijnymi zwyczajami. Możesz się jako Polka zatrudnić w niemieckiej firmie, ale wtedy płacą ci w euro, niezależnie od tego, czy praca jest na miejscu, czy zdalna z Polski.
            • mirka.de Re: Praca zdalna z Polski 09.01.24, 08:53
              nie mam zamiaru niczego udowadniać
              a tym bardziej podawać szczegółów odnośnie mojej firmy czy podstaw prawnych
              to wynik pracy prawników specjalizujacch się w prawie pracy niemieckich i polskich za co zapłaciliśmy sporo € , więc nie podam tych informacji na forum

odpowiedziałam na pytanie z postu startowego - tak, jest to możliwe
              • snakelilith Re: Praca zdalna z Polski 09.01.24, 10:44
                WOW, jak tajemniczo. big_grin
                Tu nie chodzi jednak o UDOWADNIANIE, ale jak podajesz informację, to warto napisać też, na jakiej zasadzie jest to możliwe, inaczej nikomu to tu nie pomoże.
                Najwyraźniej twoja firma ma jednak oddział w Polsce, albo coś w Polsce zarejestrowanego, albo uprawia outsourcing i korzysta z shared service, czyli zatrudnia zewnętrznych pracowników na innych (czytaj gorszych) warunkach niż pracowników wewnętrznych, co nie kosztuje aż tak dużo euro, bo inaczej by się firmie nie opłacało. Dla pracownika nie jest to idealne wyjście, bo on wtedy formalnie nie jest pracownikiem tej firmy, zarabia mniej i zwykle ma tylko ograniczoną czasowo umowę o pracę.
                • mirka.de Re: Praca zdalna z Polski 09.01.24, 11:54
                  naprawdę ktokolwiek podałby na forum dane firmy i szczegóły umowy, sposoby rozliczania wynagrodzeń?

jeszcze raz powtarzam, odpowiedziałam na pytanie - czy jest możliwość zatrudnienia bezpośrednio u niemieckiego pracodawcy na zasadzie pracy zdalnej z Polski - tak jest

a informacje mam z pierwszej ręki

jeśli ktoś jest zainteresowany może szukać pod tym kątem

sami swojego czasu prowadziliśmy rekrutację poprzez popularny portal

odnosnie warunków i wysokość wynagrodzenie jest ustalane bezpośrednio i nie ma znaczenia co ja albo Snake napiszą na forum
                  • snakelilith Re: Praca zdalna z Polski 09.01.24, 14:22
                    mirka.de napisała:

> naprawdę ktokolwiek podałby na forum dane firmy i szczegóły umowy, sposoby rozl
                    > iczania wynagrodzeń?

W ogóle nie chodzi o szczegóły typu nazwa firma i wysokość wynagrodzeń, a tylko to na jakiej zasadzie twoja, jak domyślam się (bo nie napisałaś tego wyraźnie), niemiecka firma zatrudnia polskich pracowników, którzy zarabiają w złotówkach i płacą podatki w Polsce. To, że praca zdalna z Polski jest w Niemczech możliwa i całkowicie legalna to wiadomo, o tym pisały inne forumki i w tym także ja. Nie trzeba w ogóle zatrudniać się przez polskich pośredników i innych zdzierców, a można całkiem normalnie kierować się bezpośrednio do niemieckich firm i pytać o warunki pracy zdalnej. Dla kogoś, kto włada niemieckim nie jest to problem.
                  • niemcyy Re: Praca zdalna z Polski 09.01.24, 14:49
                    mirka.de napisała:

> odpowiedziałam na pytanie - czy jest możliwość zatrudni
                    > enia bezpośrednio u niemieckiego pracodawcy na zasadzie pracy zdalnej z Polski
                    > - tak jest

Pytanie bylo: jak to wyglada.

joanna2105 napisała:

> Czy jest to możliwe? Wiem że ta
                    > k ale nie wiem jak to wygląda.
    • madame_edith Re: Praca zdalna z Polski 09.01.24, 00:22
      Podpowiedz szwagrowi niech poszuka w jakimś Shared Service Center. To są zagraniczne firmy, zatrudniają wprawdzie oddziały w Pl, ale zapewniam, że płacą wystarczająco (nie w okolicach najniższej krajowej). Pracuje się zdalnie, więc można mieszkać w Polsce gdziekolwiek.
      • alina460 Re: Praca zdalna z Polski 09.01.24, 13:41
        Ja pracuję w SSC w Polsce na rynek niemiecki i zapewniem Cie, że zarobki nie mają nic wspólnego z tymi w Niemczech, albowiem oscylują w okolicach najniższej krajowej. Polskiej najniżej krajowej, rzecz jasna.
        • snakelilith Re: Praca zdalna z Polski 09.01.24, 14:26
          A nie próbowałaś zatrudnić się bezpośrednio u niemieckiej firmy? Jeżeli nie u tej konkretnej korzystającej z usług SSC, bo to jest praktyka dające firmie oszczędność, ale np. u konkurencji, gdzie niekoniecznie coś takiego stosują. Inicjatywne zapytania i CV są dziś mile widziane, bo wszędzie brakuje specjalistów do pracy.
        • madame_edith Re: Praca zdalna z Polski 09.01.24, 14:59
          Nie po to sie tworzy SSC, żeby zarobki były jak w tzw high cost countries. Niemniej porządne firmy płacą przyzwoicie i oferują bardzo sensowne ścieżki rozwoju. Absolutnie też wierze, że nie wszystkie, ale warto szukać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka