Dodaj do ulubionych

Polipy w nosie 😭

31.01.24, 20:35
Przy okazji wizyty u laryngologa (uszy) wyszło, że są polipy w nosie. Zalecenie płukanie zatok, krople i steryd do smarowania. Potem rezonans, żeby sprawdzić, co się z nimi dzieje i czy nie ma ich więcej np w zatokach.
Któraś z Was miała do czynienia? W internecie dużo piszą o usuwaniu i o tym, że często odrastają. Chętnie dowiem się o tym jak to skutecznie wyleczyć.
Obserwuj wątek
    • mama-ola Re: Polipy w nosie 😭 31.01.24, 20:44
      Jeśli interesuje Cię doświadczenie sprzed 50 lat, to pamiętam, że osoba z mojej rodziny miała odrastające polipy. Były usuwane co kilka lat operacyjnie w szpitalu. Straciła węch. Z tym, że medycyna na pewno poszła do przodu.
      • panna_lila Re: Polipy w nosie 😭 31.01.24, 21:09
        No właśnie o takich przypadkach piszą w internecie i te do których dotarłam były sprzed mniej niż 50 lat. Było o tym odrastaniu i utracie węchu☹️
        • z_lasu Re: Polipy w nosie 😭 31.01.24, 22:46
          Przez 50 lat zasady działania polipów się nie zmieniły - nadal odrastają smile Ale węch to ja akurat po operacjach odzyskuję.
          • panna_lila Re: Polipy w nosie 😭 01.02.24, 10:52
            miąłam nadzieję, że postęp medycyny i z tym odrastaniem sobie poradziłsad Wiesz może jaka jest przyczyna ich powstawania?
    • kachaa17 Re: Polipy w nosie 😭 31.01.24, 20:44
      Mój ojciec miał i miał usuwane ale to chyba raczej w zatoce a nie w nosie. I one odrastają. Czy brał jakieś leki to nie pamiętam.
      • panna_lila Re: Polipy w nosie 😭 31.01.24, 21:12
        Dziękuję za Twoją odpowiedź. Ja gdyby nie lekarz to bym nie wiedziała, że je mam😕 ale w sumie może lepiej że teraz wyszło niż za jakiś czas z grubszą sprawą.
        • kachaa17 Re: Polipy w nosie 😭 31.01.24, 21:23
          One z czasem dają objawy zapchanego nosa i powodują też problemy z zatokami. Mój tato miał już chyba 3 razy usuwane.
        • alfa36 Re: Polipy w nosie 😭 31.01.24, 22:40
          Jakie badania pokazują polipy?
          • odnawialna Re: Polipy w nosie 😭 31.01.24, 23:41
            endoskopia laryngologiczna
    • odnawialna Re: Polipy w nosie 😭 31.01.24, 21:50
      U mojej córki zaczęło się, gdy miała 7 lat. Od razu z grubej rury, przeziębienie, silne bóle głowy, zapchany nos, krwawienie, szpital, o pierwszej diagnozie już mi się nie chce pisać, ostatecznie zdiagnozowano polip w zatoce.
      Usuwany endoskopowo, po 2 latach odrósł, znów usunięty, niestety po kolejnych 2 latach powtórka z rozrywki. Wreszcie lekarz kazał zrobić testy alergiczne i wyszło wysokie uczulenie na pleśnie. Dostała leki na alergię, bierze od wiosny od późnej jesieni. Od 3 lat spokój, właśnie w styczniu miała kolejną kontrolę i lekarz zadowolony, kazał odstawić sterydy, podobno w nosie i zatokach cisza.
      Natomiast ma te zatoki tak wrażliwe, że każde przeziębienie zaczyna się od zawalonych zatok i koszmarnego bólu głowy.
      • magata.d Re: Polipy w nosie 😭 01.02.24, 09:21
        U mnie też pojawiają się w nosie polipy, na tle alergicznym, w okresie pylenia. Znikają po kroplach sterydowych, i przy regularnym braniu lekow przeciwalergicznych jest dobrze. Ale musze trzymać się zasad typu, leki zaczynam brać zanim alergia/objawy na dobre się rozkręcą, żadnych kropli do nosa poza zaleconymi (taki nasivin to zabójstwo), uważać na przeziębienia itp.
      • panna_lila Re: Polipy w nosie 😭 01.02.24, 10:53
        dziekuję za informację i współczuje doświadczeń Tobie i bólu Twojej córce❣️
    • magata.d Re: Polipy w nosie 😭 01.02.24, 09:22
      Poszukaj dobrego lekarza, może uda się zaleczyć.
      • panna_lila Re: Polipy w nosie 😭 01.02.24, 10:57
        właśnie się rozglądam, jak ktos zna specjalistę od polipów w Warszawie chetnie sie do niego udam. Pani laryngolog w przychodni wydałała się sensowna, ale taki "expert polipolog" przydałby się do konsultacji. Narazie mam stres przed płukaniem zatok i przed tym sterydem, bo podobno masakrycznie wysusza nossad
        • kachaa17 Re: Polipy w nosie 😭 01.02.24, 14:46
          Ja się też bałam pierwszy raz wypłukać zatoki w okazało się, że to nic strasznego.
    • majenkirr Re: Polipy w nosie 😭 01.02.24, 09:41
      Miałam usuwane 10-15? lat temu (nie pamiętam dokładnie kiedy). Rano pojechałam do szpitala, po zabiegu mąż mnie odebrał, bo byłam skołowana po narkozie. Nic mi nie odrosło, sama na siebie byłam zła, że się tak późno zdecydowałam, moje były ogromne, już mi nosem wychodziły 🤣.
      • panna_lila Re: Polipy w nosie 😭 01.02.24, 10:54
        miałas więcej niż jeden?
        • majenkirr Re: Polipy w nosie 😭 01.02.24, 12:19
          Tak. I to po obu stronach. Mam astmę i różne alergie, to czasem idzie parze.
    • cisco1800 Re: Polipy w nosie 😭 01.02.24, 10:55
      Mój ojciec lata temu miał usuwane. Nie odrosły
      • panna_lila Re: Polipy w nosie 😭 01.02.24, 14:27
        dajesz nadzieję👍

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka