Dodaj do ulubionych

Ile macie par okularów?

23.02.24, 09:47
Macie jedne uniwersalne czy traktujecie je jako coś w stylu biżuterii i dopasowujecie do stroju?
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Ile macie par okularów? 23.02.24, 09:50
      Dwie pary korekcyjnych plus słoneczne - korekcyjne. Dobieranie do stroju to za droga zabawa w przypadku mojej wady.
      • sol_13 Re: Ile macie par okularów? 23.02.24, 21:46
        Tak samo. Jedne do pracy, drugie w samochodzie zapasowe+słoneczne korekcyjne.
      • millli40 Re: Ile macie par okularów? 24.02.24, 11:07
        W przypadku mojej też za droga impreza, mam jedne nowsze , jedne starsze i słoneczne, zmieniam co 2 lata mniej więcej.
    • sabek81 Re: Ile macie par okularów? 23.02.24, 09:55
      Jedną parę korekcyjnych, 5 par przeciwsłonecznych niekorekcyjnych.
    • conena Re: Ile macie par okularów? 23.02.24, 10:00
      mam dwie pary przeciwsłonecznych korygujących i kilka par korekcyjnych, ale nie pamiętam ile. noszę wymiennie, w zależności od humoru lub jak jestem ubrana. z tym, że ja lubię kontrastowo je dobierać, dzisiaj mam wiszące złote kolczyki, więc oksy mam grubsze plastiki, w kolorze nazwanym przez producenta champagne. mam też kilka kolorowych, złote oczywiście też.
      teraz sobie na lato zamówiłam w maziaje multikolor i juz się ich doczekać nie mogę.
    • szarmszejk123 Re: Ile macie par okularów? 23.02.24, 10:03
      Dwie pary korekcyjnych- jedne zwykle, drugie fotochromy, których nie lubię.
      I właściwie to chciałam was zapytać, czy one po czasie się trochę "zużyją" i przestaną się ściemniać na tak długo? Bo kuźwa, nawet zakupów nie mogę w tym zrobić, chodzę po sklepie w okularach przeciwsłonecznych jak jakaś kretynka 🤣
      • szarmszejk123 Re: Ile macie par okularów? 23.02.24, 10:03
        A, mam też słoneczne korekcyjne ale miałam je na nosie że dwa razy.
      • marta.graca Re: Ile macie par okularów? 23.02.24, 11:07
        Mojemu mężowi po latach ściemniają się nadal tak samo.
        • szarmszejk123 Re: Ile macie par okularów? 23.02.24, 11:11
          😩 co za bezsens.
          • pseudo_stokrotka Re: Ile macie par okularów? 23.02.24, 18:55
            Dlatego zrezygnowałam z fotochromow.
            Zrobiłam sobie taki super hiper drogie, i w pomieszczeniach sie nie rozjaśniały calkowicie. Wyglądałam jak Jaruzelski.
            • daniela34 Re: Ile macie par okularów? 23.02.24, 23:29
              Dlatego ja sobie ich nie zrobiłam. Efekt Jaruzelskiego widziałam u innych i odpuściłam.
              • damartyn Re: Ile macie par okularów? 23.02.24, 23:36
                W przypływie szaleństwa też sobie kiedyś zrobiłam progresy z fotochromem. Leżą w schowku w samochodzie. Używam tylko, jak już zapomnę przeciwsłonecznych.
                • marta.graca Re: Ile macie par okularów? 24.02.24, 10:11
                  Ja sobie przeciwsłoneczne zrobiłam tak ciemne, że też miałam efekt Jaruzela ( a właściwie mojej prababci).
              • szarmszejk123 Re: Ile macie par okularów? 24.02.24, 16:17
                Mnie je dali gratis, to wzięłam 🤷 oprawki ładne, to chciałam nosić no ale niedasie, głupio.
            • szarmszejk123 Re: Ile macie par okularów? 24.02.24, 16:18
              No właśnie, ja też widzę Jaruzelskiego 😅😅😅 straszne to jest :p
      • little_fish Re: Ile macie par okularów? 24.02.24, 09:55
        Zużycie, mam wrażenie, następuje w drugą stronę - im starsze tym trudniej się rozjaśniają...
      • iwles Re: Ile macie par okularów? 24.02.24, 10:13
        szarmszejk123 napisał(a):

>czy one po czasie się trochę "zużyją" i p
        > rzestaną się ściemniać na tak długo? Bo kuźwa, nawet zakupów nie mogę w tym zrobić.

A to nie wiem. Fakt, że nie od razu, ale też nie aż tak długo, zakupy spokojnie robię z już jasnymi szkłami (dluzsze, bo takie wpadam do żabki po bulki i wypadam, to faktycznie nie zdaza sie rozjasnic).
        Mam szkła transitions czarne. Ale kusi mnie, żeby kolejne zrobić np. fioletowe 🤣
      • tairo Re: Ile macie par okularów? 24.02.24, 17:00
        Fotochromy są różne, nie muszą się ściemniać do całkiem czarnych.
        Zanim zaczęłam nosić soczewki miałam fotochromy, ale ściemniały się tylko trochę i nie do czerni, tylko bardziej naturalnego brązu i było to dużo bardziej komfortowe niż zwykłe okulary. Jak ci się w sklepie ściemniają to znaczy, że jest bardzo mocne światło w sklepach, mocniejsze niż zdrowe dla oczu.
        • szarmszejk123 Re: Ile macie par okularów? 26.02.24, 09:32
          Nie sciemniaja się w sklepie, tylko bardzo wolno ( baaaardzo) rozjaśniają po wejściu do pomieszczenia.
    • ichi51e Re: Ile macie par okularów? 23.02.24, 10:07
      Ja mam dwie pary z czego jedna zepsuta i muszę wymienic.
      • ichi51e Re: Ile macie par okularów? 23.02.24, 10:08
        Dobieranie do stroju by nie przeszło bo moje okulary (ze względu na szkła) zawsze strasznie drogo wychodzą uncertain
    • snakelilith Re: Ile macie par okularów? 23.02.24, 10:16
      Do stroju to ja sobie mogę dopasować tanie plastiki do czytania, które biorę do kieszeni na zakupy. Tu faktycznie można zaszaleć. Zakładam jednak tylko, gdy chcę przeczytać w sklepie etykiety.
      Resztę, a mam trzy pary, do różnych dystansów, bo do progresywnych nie dałam rady się przyzwyczaić, mam w kolorze i formach, które można nosić do większości moich rzeczy. Preferuję pewny styl i okulary też muszą do niego pasować.
    • topcia78 Re: Ile macie par okularów? 23.02.24, 10:36
      Mam kilka par różnokolorowych korekcyjnych
      (około 10) i noszę dobierając do stroju. Gdybym miala wiecej kasy to zapewne mialabym wiecej 🤣
      Przeciwsłonecznych nie lubię więc mam tylko 2 szt.
    • edw-ina Re: Ile macie par okularów? 23.02.24, 11:00
      Kilkanaście par przeciwsłonecznych i dwie pary do pracy przy komputerze. Tak, traktuję je jak dodatek, w związku z czym staram się dobierać do stroju. Ale równie dobrze jest to wymówka, bo po prostu bardzo lubię ciemne okulary i często trudno jest mi odmówić sobie nowej pary.
    • princy-mincy Re: Ile macie par okularów? 23.02.24, 11:02
      Mam dwie pary okularów do komputera, lubię obie, noszę wymiennie.
      Mam też dwie pary do oglądania telewizji, jazdy autem po ciemku.
      Zastanawiam się, czy nie zrobić trzecich do komputera, ale to raczej tylko z próżności.
    • lauren6 Re: Ile macie par okularów? 23.02.24, 11:03
      3: na codzień, przeciwsłoneczne i stare zapasowe, na ciut słabszą wadę wzroku.
    • kk345 Re: Ile macie par okularów? 23.02.24, 11:04
      Zważywszy na koszty progresów, to taniej jest zainwestować w biżuterię, niż w kilka par okularów.
    • marta.graca Re: Ile macie par okularów? 23.02.24, 11:06
      Moje okulary kosztują 2500 zł, a nie jestem wąską specjalistką. Mam parę, którą noszę i zastępczą na wypadek uszkodzenia. Do tego mam słoneczne korekcyjne.
    • kachaa17 Re: Ile macie par okularów? 23.02.24, 11:13
      Mam jedną parę korekcyjnych, teraz wyrabiam sobie nowe bo mi się wada powiększyła. Jakoś nie wyobrażam sobie dobierania okularów pod stój.
    • eagle.eagle Re: Ile macie par okularów? 23.02.24, 11:13
      Dwie, jedną na wszelki wypadek , bo stare jeszcze bez cylindrów.
      Ostatnio, średnio co 2 -3 lata wzrok mi się zmienia więc nie kupuje więcej.
    • palacinka2020 Re: Ile macie par okularów? 23.02.24, 11:27
      jedna, bo ciagle gubie
    • afro.ninja Re: Ile macie par okularów? 23.02.24, 12:01
      Chciałabym, mam ulubione marki i określony styl. Ale mnie nie stać.
      Mam trzy pary. Jedne przeciwsłoneczne z korekcją.
    • kaki11 Re: Ile macie par okularów? 23.02.24, 12:05
      Korekcyjnych 2 pary, ale ja noszę tylko do komputera i jedne mam w biurze drugie w domu. Przeciwsłonecznych obecnie 3, z czego jedne są samochodowe (w zasadzie to były okulary męża, ale już zostały przypisane jako te dyżurne do samochodu) a dwie pozostałe to faktycznie takie na co dzień, do chodzenia, i je sobie faktycznie dobieram.
    • jaktolecialo Re: Ile macie par okularów? 23.02.24, 12:26
      Jedne na co dzień - jestem krótkowidzem, drugie przeciwsłoneczne z korekcją. Obie pary liczą już po kilka lat i być może w tym roku zrobię sobie drugie przeciwsłoneczne, bo z nich dużo więcej korzystam
    • heca7 Re: Ile macie par okularów? 23.02.24, 12:27
      Do czytania jedne ale chyba kupię drugie jak będę wymieniać szkła. Takie żeby mieć zawsze w samochodzie.
      Przeciwsłonecznych mam cztery. Jedne mają granatowe oprawki, drugie brązowe, trzecie białe i czwarte czarne.
    • zielonazaba9999 Re: Ile macie par okularów? 23.02.24, 12:40
      2 pary: jedną starą powykrzywianą, w której chodzę i drugą nową w których się źle czuję (chyba źle dobrane szkła). Muszę iść dobrać nowe.
    • igge Re: Ile macie par okularów? 23.02.24, 12:45
      Za mało. Pal licho dobieranie do stroju ale ja notorycznie gubię, odkładam bezwiednie, szukam i wolałabym mieć kilka par zapasowych w pewnym miejscuwink.
    • eskaen Re: Ile macie par okularów? 23.02.24, 12:50
      Mam 9 par, jedne do czytania i dwie pary przeciwsłonecznych. Kocham okulary, mogłabym mieć więcej ale mój lokalny optyk nie ma zbyt dużego wyboru a do innych mi nie po drodze.
    • taje Re: Ile macie par okularów? 23.02.24, 14:29
      Druga opcja - dużo. Nie noszę kolczyków i ogólnie mało biżuterii, więc kompensuję sobie oprawkami.
    • mika_p Re: Ile macie par okularów? 23.02.24, 14:32
      Korekcyjne do dali, korekcyjne do bliży, przeciwsłoneczne korekcyjne do dali.
      Rozważam kupno nowych, ładniejszych, stare zostawię w domu, tylko nie wiem, które, dal czy bliż. Chyba bliż.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka