Dodaj do ulubionych

Olej Kujawski

23.02.24, 11:27
Emamy bo wy wiecie wszystko. O co chodzi z olejem Kujawskim? Dlaczego on jest taki tani? Połowę tańszy od tych z innych firm. Gdzieś mi mignęło, że ludzie go bojkotują bo jest z Ukrainy i jest zły. Tylko nie bardzo rozumiem dlaczego zły, zły bo nie z PL czy zły bo jakiś zanieczyszczony? Taki problem przy piątku mam😀 Cena Kujawskiego 5,65 a innej firmy prawie 10 lub ponad 10zl.
Obserwuj wątek
    • dramatika Re: Olej Kujawski 23.02.24, 11:33
      Miejska legenda, że niby z ukraińskiego, złego rzepaku. Firma dementuje, ale trochę niekonsekwentnie obniża cenę tongue_out Byłby to chyba pierwszy przypadek skuteczności bojkotu konsumenckiego na polskim rynku, ale jest chyba drugie dno, bo ostatnio kilka innych towarów znacząco potaniało.
      • panirobak82 Re: Olej Kujawski 23.02.24, 11:37
        Dziękuję za wytłumaczenie. Teraz sama się zastanawiam czy go używać😀
        • ardzuna Re: Olej Kujawski 24.02.24, 01:23
          Lepiej zjedz trochę robaków.
          • livia.kalina Re: Olej Kujawski 27.02.24, 13:44
            Zła Unia od dawna nas już zmusza do jedzenia robaków.
      • gdanskamarylka Re: Olej Kujawski 23.02.24, 12:02
        >>>Byłby to chyba pierwszy przypadek skuteczności bojkotu konsumenckiego na polskim rynku

Nie licz na to. Twoi kumple go masowo wykupują big_grin
        • dramatika Re: Olej Kujawski 23.02.24, 12:04
          gdanskamarylka napisała:

> Nie licz na to. Twoi kumple go masowo wykupują big_grin

A twoi kumple walą wódę z Biedry za 9,99.
          • snajper55 Re: Olej Kujawski 23.02.24, 13:46
            dramatika napisał(a):

> gdanskamarylka napisała:
            >
            >
            > > Nie licz na to. Twoi kumple go masowo wykupują big_grin
            >
            > A twoi kumple walą wódę z Biedry za 9,99.

Tanią wodę z ukraińskiego zboża.

S.
            • dramatika Re: Olej Kujawski 23.02.24, 13:47
              snajper55 napisał:

> > A twoi kumple walą wódę z Biedry za 9,99.
              >
              > Tanią wodę z ukraińskiego zboża.

No przecież to właśnie napisałam.
    • mdro Re: Olej Kujawski 23.02.24, 11:44
      Niedawno inne oleje były znacznie tańsze i pewnie się Kujawski nie sprzedawał, to obniżyli cenę.
      • dramatika Re: Olej Kujawski 23.02.24, 11:46
        mdro napisała:

> Niedawno inne oleje były znacznie tańsze i pewnie się Kujawski nie sprzedawał,
        > to obniżyli cenę.

Dajcie mdrową do wątku o fitnesach, bo wywija niezłe szpagaty big_grin
        • iwles Re: Olej Kujawski 23.02.24, 12:09

A ty myślisz, że nikt nie kupuje olejów i sam nie zauwazyl niższych cen? 🤣🤣🤣
          • mdro Re: Olej Kujawski 23.02.24, 13:11
            Dramatiś czymś błysnął? (mam tego konfiarskiego trolla z kremlowskim przekazem wygaszonego, z kontekstu się domyślam wink).
            • dramatika Re: Olej Kujawski 23.02.24, 13:15
              mdro napisała:

> mam tego konfiarskiego trolla z kremlowskim przekazem
              > wygaszonego

Nie szkodzi big_grin
              • iwles Re: Olej Kujawski 23.02.24, 13:16

Przeciez to nie było do ciebie 🤣🤣🤣
      • arim28 Re: Olej Kujawski 26.02.24, 18:49
        Chodza sluchy, ze oleje, oliwy maja podrozec bo byl i jest nieurodzaj na oliwki.
        • kokosowy15 Re: Olej Kujawski 26.02.24, 19:40
          Chodziły słuchy, że podrożeją oleje rzepakowego, bo był nie urodzaj. Teraz można kupić 2 litry za 10 zł. Podrożał cukier - teraz jest po 3 zł. Masło osiagalo nie optyczne ceny - teraz kupiłem po niecałe 3 zł. Po prostu - zarabiają pośrednicy, handlarze i inni biznesmeni
          .
    • beata985 Re: Olej Kujawski 23.02.24, 11:48
      A Cukier w Lidlu po 3 zł...😱..powariowali czy cóś?
      • mdro Re: Olej Kujawski 23.02.24, 13:09
        Jest wojna cenowa Biedronki z Lidlem. Niedługo pewnie wkroczy UOKiK i się skończy, ale na razie wariują. Osobiście ubolewam, bo chyba przez to jakieś przestoje w produkcji/dostawach są i połowy produktów, które na ogół kupuję, nie ma na półkach.
        • dramatika Re: Olej Kujawski 23.02.24, 13:14
          mdro napisała:

> Jest wojna cenowa Biedronki z Lidlem.

Następna z przekazem prosto od ekspertów, że proszę się rozejść, nic się nie stało, to tylko kapitalizm big_grin
          • iwles Re: Olej Kujawski 23.02.24, 13:14

A co się stało?
            • memphis90 Re: Olej Kujawski 24.02.24, 14:23
              Też się chętnie dowiem czemu od kilku tygodni nie ma pesto calabrese w lidlu…
    • ariathedevil Re: Olej Kujawski 23.02.24, 11:54
      next.gazeta.pl/next/7,151003,30727408,biedronka-i-lidl-na-wojnie-cenowej-ludzie-nie-moga-uwierzyc.html
    • bywalec.hoteli Re: Olej Kujawski 23.02.24, 11:59
      nie tylko olej kujawski jest znacząco tańszy od innych - ale np. masło widziałem wczoraj w żółtym sklepie za około 3 zł
      • dramatika Re: Olej Kujawski 23.02.24, 12:10
        bywalec.hoteli napisał:

> nie tylko olej kujawski jest znacząco tańszy od innych - ale np. masło widziałe
        > m wczoraj w żółtym sklepie za około 3 zł

Ta partia masełka pewnie nieopatrznie miała na opakowaniu kraj pochodzenia, ale spokojnie, następna partia nie będzie miała.
        • iwles Re: Olej Kujawski 23.02.24, 12:13

Ale "pewnie", czy "na pewno"?
          Może idź i sprawdź.
        • heca7 Re: Olej Kujawski 23.02.24, 13:07
          A tam, w Stokrotce też było kilka dni temu masło. Z aplikacją, jak się wzięło dwie sztuki to za 2,99 każda. Wyprodukowano w Polsce, kraj pochodzenia śmietanki UE.
        • maslova Re: Olej Kujawski 23.02.24, 16:20
          > Ta partia masełka pewnie nieopatrznie miała na opakowaniu kraj pochodzenia, ale spokojnie, następna partia nie będzie miała

Wczoraj kupione:
          • dramatika Re: Olej Kujawski 23.02.24, 16:41
            maslova napisała:

> Wczoraj kupione:

To jest fascynujące, w jakiej wy banieczce żyjecie. Dociera tam do was jeszcze prąd, czy TVN odpalacie z generatora?

superbiz.se.pl/wiadomosci/ujawniono-liste-firm-sprowadzajacych-zboze-z-ukrainy-mlekovita-wydala-komunikat-23-02-aa-rzGy-QUX7-U4Zt.html
            • iwles Re: Olej Kujawski 23.02.24, 17:46
              dramatika napisał(a):

> maslova napisała:

> To jest fascynujące, w jakiej wy banieczce żyjecie. Dociera tam do was jeszcze
              > prąd, czy TVN odpalacie z generatora?

A możesz wyjaśnić, co twój link o eksporcie zboża ma wspólnego z masłem?

• chococaffe Re: Olej Kujawski 23.02.24, 16:50
            a ile tam jest tłuszczu mlecznego bo nie widzę?
            • alicia033 Re: Olej Kujawski 23.02.24, 17:02
              chococaffe napisała:

> a ile tam jest tłuszczu mlecznego bo nie widzę?

82 g w 100g, czyli tyle, ile zgodnie z prawem powinno być w maśle.
            • arthwen Re: Olej Kujawski 23.02.24, 17:02
              82% z tego co widzę. Lewy dolny róg opakowania, z przodu wink
              • chococaffe Re: Olej Kujawski 23.02.24, 17:49
                Jest, faktycznie.
    • gdanskamarylka Re: Olej Kujawski 23.02.24, 12:01
      Uwielbiam ten rodzaj bojkotu, który te ruskie trolle uskuteczniają przy udziale pożytecznych idiotów - kupię i wyleję do zlewu big_grin

Producent się zapłacze big_grin
      • hanusinamama Re: Olej Kujawski 23.02.24, 12:05
        Miałam to pisac. Producent ma w d... czy jego produkt zostanie spożyty czy wylany.
        Za to lokalna oczyszczalnia ścieków już moze mieć problem.
      • dramatika Re: Olej Kujawski 23.02.24, 12:08
        gdanskamarylka napisała:

> Uwielbiam ten rodzaj bojkotu, który te ruskie trolle uskuteczniają przy udziale
        > pożytecznych idiotów - kupię i wyleję do zlewu big_grin

No chyba właśnie nie kupują, skoro producent drastycznie zaniża cenę tongue_out
        • semihora Re: Olej Kujawski 23.02.24, 12:44
          Nie kompromituj się.

Obniżanie ceny to marketingowa strategia na kryzys wizerunkowy, nie na brak popytu. Internet zalewają (!) trolle z filmikami o pozbywaniu się oleju do zlewu albo toalety - przy czym olej najpierw kupują w sklepie. Normalnie sprytny, qfa, plan. Na tak wielu poziomach sprytny, że tylko pozazdrościć intelektu.
          • dramatika Re: Olej Kujawski 23.02.24, 12:50
            semihora napisała:

> Obniżanie ceny to marketingowa strategia na kryzys wizerunkowy, nie na brak pop
            > ytu. Internet zalewają (!) trolle z filmikami o pozbywaniu się oleju do zlewu a
            > lbo toalety - przy czym olej najpierw kupują w sklepie.

Ale co stryjenka opowiada, z jakiego powodu miałby być ten kryzys wizerunkowy? Skoro głupie trolle kupują i wylewają, to trzeba wręcz podnieść ceny smile
            • semihora Re: Olej Kujawski 23.02.24, 12:55
              Już ci napisałam, trollciu, żebyś się nie kompromitował.

🙄
              • dramatika Re: Olej Kujawski 23.02.24, 13:00
                semihora napisała:

> Już ci napisałam, trollciu, żebyś się nie kompromitował.

No weź, nie bądź taka. Wytłumacz plebsowi skąd niby ten kryzys wizerunkowy, skoro popyt wzrósł, bo trolle kupują sad
                • iwles Re: Olej Kujawski 23.02.24, 13:08

Plotka niejednego już złamała i przyczyniła się do zrujnowania biznesu.
                  Dzięki rozpowszechnianiu plotek przez takie durne trolle jak ty, którym "się wydaje" i że "podobno".
                  • dramatika Re: Olej Kujawski 23.02.24, 13:10
                    iwles napisała:

>
                    > Plotka niejednego już złamała i przyczyniła się do zrujnowania biznesu.

A, czyli jednak kupowanie, wylewanie, filmowanie i wrzucanie tego do internetu nie było jednak takie bezsensowne? To z czego cieszycie japy? big_grin
                    • iwles Re: Olej Kujawski 23.02.24, 13:14

Plotka trollu, którą probujesz tu przeforsować, dotyczy przyczyny wylewania, a nie samego wylewania.
                      • dramatika Re: Olej Kujawski 23.02.24, 13:19
                        iwles napisała:

> Plotka trollu, którą probujesz tu przeforsować, dotyczy przyczyny wylewania, a
                        > nie samego wylewania.

Plotka czy nie, okazuje się, że kupowanie i wylewanie jednak jest skuteczne, jeśli ktoś chce nagrabić firmie. A tyle się narechotałyście big_grin
                        • iwles Re: Olej Kujawski 23.02.24, 13:53

Czyli znowu nie rozumiesz, co się pisze po polsku big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin
    • panirobak82 Re: Olej Kujawski 23.02.24, 12:45
      Tylko ja nie piszę o cenach w Biedronce czy Lidlu. Mówię o zwykłym osiedlowym sklepie
    • chococaffe Re: Olej Kujawski 23.02.24, 12:52
      Bardzo uwaznie kupuję jedzenie. Nigdy sam kraj pochodzenia nie był dla mnie wyznacznikiem jakośći i bezpieczeństwa.

p.s. Kujawskiego nie kupuję teraz ani 10 lat temu itd
      • simply_z Re: Olej Kujawski 23.02.24, 12:58
        Serio? ja nie kupuje produktow zywnosciowych z Chin
        • chococaffe Re: Olej Kujawski 23.02.24, 13:25
          Herbaty eko też?
      • dramatika Re: Olej Kujawski 23.02.24, 13:04
        chococaffe napisała:

> Bardzo uwaznie kupuję jedzenie. Nigdy sam kraj pochodzenia nie był dla mnie wyz
        > nacznikiem jakośći i bezpieczeństwa.

Koleżanka przyznaje się tutaj do grzechu przeciwko klimatyzmowi. Przecież "lokalne" produkty są bardziej eko.
        • chococaffe Re: Olej Kujawski 23.02.24, 13:26
          Jak mam wybór - lokalnie
          • dramatika Re: Olej Kujawski 23.02.24, 13:33
            chococaffe napisała:

> Jak mam wybór - lokalnie

Kogo w ogóle interesuje co jesz i czym się podcierasz? To jest wątek o dziwnej sytuacji z cenami niektórych produktów, a nie o twoich preferencjach konsumenckich.
            • chococaffe Re: Olej Kujawski 23.02.24, 13:43
              Ciebie
      • alfa36 Re: Olej Kujawski 23.02.24, 21:41
        A co z kujawskim było nie teges?
        • dramatika Re: Olej Kujawski 24.02.24, 00:21
          alfa36 napisała:

> A co z kujawskim było nie teges?

Prezes kujawskiego napisał, że aborcja jest zła. I wtedy cała Polska ogłosiła bojkot big_grin
          • alfa36 Re: Olej Kujawski 24.02.24, 10:25
            Że 10 lat temu co było 😁
    • konsternacjax Re: Olej Kujawski 23.02.24, 13:34
      Od lat smażę na oliwie z oliwek, ale powiem jedno: zawsze unikam tych szalonych promocji, nie kupuje masła za 3zł, nawet nie chcę myśleć co w nim jest. Mnie z takich tematów zaskoczyły papierosy, kupuję czasem Tacie, pali on od lat L&M lighty, teraz w sklepach pytają czy chcę wersję tańszą czy droższą, okazuje się, że koncern wypuścił jakąś tańszą wersję, ponownie - lepiej nie myśleć co tam jest w składzie.
      • dramatika Re: Olej Kujawski 23.02.24, 13:40
        konsternacjax napisała:

> Od lat smażę na oliwie z oliwek
        > że koncern wypuścił jakąś tańszą wersję, ponownie - lepiej nie myśleć co tam j
        > est w składzie.

Już miałam się czepiać, że następna megalomanka, której się wydaje, że opisem swoich preferencji kulinarnych wzbogaci wątek o zupełnie czym innym, ale zafascynowała mnie troska o zdrowie Taty z powodu składu papierosów big_grin
        • milupaa Re: Olej Kujawski 24.02.24, 00:20
          Na oliwie z oliwek się nie smaży, to jest oliwa na zimno, do sałatek 🤦
          • snajper55 Re: Olej Kujawski 24.02.24, 01:34
            milupaa napisała:

> Na oliwie z oliwek się nie smaży, to jest oliwa na zimno, do sałatek 🤦

Smaży się, smaży.

"Rozwiewamy wątpliwości! Oliwa z oliwek jest odpowiednia do smażenia, a nawet bardziej wskazana od wielu innych rafinowanych olejów roślinnych i tłuszczów pochodzenia zwierzęcego."

akademiasmaku.pl/artykul/czy-mozna-smazyc-na-oliwie-z-oliwek,320

Sądzisz ze Grecy smażą na smalcu?

S.
            • milupaa Re: Olej Kujawski 24.02.24, 02:24
              Mi smażone na oliwie z oliwek nie smakuje, oliwa podgrzana traci smak. I uważam, że sie nie smaży. Lepszy jest olej rzepakowy, masło klarowane lub kokosowy (ale ten specyficznie smakuje i nie do wszystkiego pasuje).
              • snajper55 Re: Olej Kujawski 24.02.24, 08:43
                milupaa napisała:

> Mi smażone na oliwie z oliwek nie smakuje, oliwa podgrzana traci smak. I uważam
                > , że sie nie smaży. Lepszy jest olej rzepakowy, masło klarowane lub kokosowy (a
                > le ten specyficznie smakuje i nie do wszystkiego pasuje).

Co kto lubi. Na południu Europy to oliwa jest tym tłuszczem pierwszego wyboru, także do smażenia. Choć do smażenia lepsza jest rafinowana, oczyszcxona.

S.
            • hell-raiser1 Re: Olej Kujawski 24.02.24, 06:16
              snajper55 napisał:

> milupaa napisała:
              >
              > > Na oliwie z oliwek się nie smaży, to jest oliwa na zimno, do sałatek 🤦
              >
              > Smaży się, smaży.
              >
              > "Rozwiewamy wątpliwości! Oliwa z oliwek jest odpowiednia do smażenia, a nawet b
              > ardziej wskazana od wielu innych rafinowanych olejów roślinnych i tłuszczów poc
              > hodzenia zwierzęcego."
              >
              > akademiasmaku.pl/artykul/czy-mozna-smazyc-na-oliwie-z-oliwek,320
              >
              > Sądzisz ze Grecy smażą na smalcu?
              >
              > S.
              Gdzieś to wyczytał. Oliwa extra virgin jedynie.
      • alicia033 Re: Olej Kujawski 23.02.24, 14:30
        konsternacjax napisała:

> Od lat smażę na oliwie z oliwek, ale powiem jedno: zawsze unikam tych szalonych promocji, nie kupuje masła za 3zł, nawet nie chcę myśleć co w nim jest.

to, co w tych za 10 zł: tłuszcz mleczny ze śmietanki, bo inaczej nie mogłoby się to nazywać masłem.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Olej Kujawski 23.02.24, 14:31
        Mało kto ma takie myślenie, dla większości najważniejsza jest cena, byle było tanio.
        • chococaffe Re: Olej Kujawski 23.02.24, 14:46
          Może tej większości nie stać?
          • hanusinamama Re: Olej Kujawski 27.02.24, 12:19
            Ale serio uważacie, ze w maśle za 8zł jest masło, a wtym za 4zł nie?
            Ceny mleka na rynkach światowych nie mają tu wpływu?
            Jak coś jest w PL sprzedawane jako masło to musi zawierać tłuszcz mleczny. W dodatku o określonej zawartości procentowej
            • kokosowy15 Re: Olej Kujawski 27.02.24, 14:37
              Może ceny mleka mają niewielki wpływ, choć nie zauważyłem żeby staniało ostatnio. Cena towaru w detalu zależy prawie wylacznie od poziomu zysku przedsiębiorcy. Gdy drożeje paliwo, drożeje chleb. Gdy tanieje paliwo, też drożeje chleb, bo ludzie i tak muszą kupić.
      • chococaffe Re: Olej Kujawski 23.02.24, 14:37
        Niskie ceny w dużych sklepach często wynikają z wymuszaniu niskich cen u dostawców i przedłużonych terminów płatności.
      • milupaa Re: Olej Kujawski 24.02.24, 00:19
        Ale przecież promocje dotyczą produktów, które zwykle są w innych(wyższych) cenach, więc co ma w nich być innego niż zawsze? Ja często kupuje na promocji owoce i warzywa, może mają nadmiar i muszą się pozbyć, a może już zaczynają być mocno dojrzałe i zaraz zaczną się psuć. Może po prostu ludzie jednak przykręcili sobie śrubki i mniej kupują a sklepy za mało zarabia a więc kuszą.
      • mandre_polo Re: Olej Kujawski 24.02.24, 06:37
        Nie ma żadnych wymagań co do jakości oliwy z oliwek więc też mają dolewki olejów. Nie wiesz jakiej jakości oliwy uzywasz
        • alicia033 Re: Olej Kujawski 24.02.24, 07:59
          mandre_polo napisał(a):

> Nie ma żadnych wymagań co do jakości oliwy z oliwek

doprawdy?
          sip.lex.pl/akty-prawne/dzienniki-UE/rozporzadzenie-delegowane-2022-2104-uzupelniajace-rozporzadzenie-parlamentu-72069299
      • hanusinamama Re: Olej Kujawski 27.02.24, 12:18
        Hmmm o jest w maśle? Pomyślmy...Tłuszcz mleczny??
    • reinadelafiesta Re: Olej Kujawski 23.02.24, 13:41
      Masz nadzieję, zielony ludziku, że trochę zamętu posiejesz? To zrób to inteligentniej.
    • iberka Re: Olej Kujawski 23.02.24, 13:41
      Wyjaśnienie jest zapewne poniżej wink. Od siebie dodam, że nie używam tego oleju od hmmm prawie dekady (generalnie mało smażenin jemy + mega pryskał zawsze + tandetne reklamy = skutecznie mnie zniechęcili).
    • ayelen40 Re: Olej Kujawski 23.02.24, 13:50
      Jakby był z ukraińskiego rzepaku, toby się wołyński albo zaporoski nazywał przecież.
      • dramatika Re: Olej Kujawski 23.02.24, 13:57
        ayelen40 napisała:

> Jakby był z ukraińskiego rzepaku, toby się wołyński albo zaporoski nazywał prze
        > cież.

Dokładnie. Producent wołami na czerwono - czarno by napisał, że banderowski, to jasne. Dlaczego miałby to ukrywać?
        • ayelen40 Re: Olej Kujawski 23.02.24, 14:04
          Tu w Niemczech jak był z Ukrainy to się Olenka nazywał (raz widziałam, potem znikł).
      • ariathedevil Re: Olej Kujawski 23.02.24, 20:11
        Chciałaś powiedzieć z ruskiego ?www.wrp.pl/niemal-dumpingowe-ceny-ziarna-z-rosji-psuja-rynek-pszenicy/
    • galaxyhitchhiker Re: Olej Kujawski 23.02.24, 14:58
      Gdzie jest połowę tańszy? U mnie kosztuje prawie 10 za litr i jest najdroższy z rzepakowych.
    • ukrytaczara Re: Olej Kujawski 23.02.24, 16:48
      Olej kujawski podobno śmierdzi. Ludzie leją do baku, bo tanszy niż inne paliwo.
      • iwles Re: Olej Kujawski 23.02.24, 17:39
        ukrytaczara napisała:

> Olej kujawski podobno śmierdzi. Ludzie leją do baku, bo tanszy niż inne paliwo.

I samochód im jeździ?
        Wow!
        • b.bujak Re: Olej Kujawski 23.02.24, 20:57
          iwles napisała:

> ukrytaczara napisała:
          >
          > > Olej kujawski podobno śmierdzi. Ludzie leją do baku, bo tanszy niż inne p
          > aliwo.
          >
          >
          > I samochód im jeździ?
          > Wow!

tesla nie pojedzie, ale stary dobry diesel da radę wink
    • szadoki22 Re: Olej Kujawski 23.02.24, 20:26
      tak
    • milupaa Re: Olej Kujawski 24.02.24, 00:13
      Podobno trwa walka dyskontów o najtańszy koszyk 🙂 Tak w radio mówili. Co ta wygrana w rankingu daje nie wiem. Może wtedy klienci bardziej kupują u zwycięzcy. Ja w ogóle nie zwracam uwagi na żadne koszyki, kupuje gdzie mi wygodniej i to, co lubię, pewne produktu wolę z Biedry, inne z Lidla a jeszcze inne z pozostałych marketów.
      • ukrytaczara Re: Olej Kujawski 24.02.24, 01:32

Podobno trwa walka dyskontów o najtańszy koszyk

Nie . Śmierdzący i toksyczny towar okazał się z Ukrainy, a nie z Kujaw.
        • milupaa Re: Olej Kujawski 24.02.24, 02:16
          Psychiatra piętro wyżej.
          • ukrytaczara Re: Olej Kujawski 24.02.24, 10:13
            milupaa napisała:

> Psychiatra piętro wyżej.

No to masz niedaleko. Życzę ci więc, żeby lekarz cię wreszcie dobrze zdiagnozował.
            • iwles Re: Olej Kujawski 24.02.24, 10:17

Wypieranie, że nie potrzebuję się lekarza-fachowca, to też rodzaj jednostki do leczenia, ukrytaczaro 🤣
              • ukrytaczara Re: Olej Kujawski 24.02.24, 12:12
                iwles napisała:

>
                > Wypieranie, że nie potrzebuję się lekarza-fachowca,
                >

No to nie wypieraj.
                • iwles Re: Olej Kujawski 24.02.24, 13:41

Przeciez to o tobie 🤣🤣🤣
                  • ukrytaczara Re: Olej Kujawski 24.02.24, 14:18
                    iwles napisała:

>
                    > Przeciez to o tobie 🤣🤣🤣
                    >
                    >
                    >

Nie, o tobie.
    • chococaffe Re: Olej Kujawski 24.02.24, 03:56
      a propos wpisów troli - tzw przemysłowe zboże z Ukrainy zostało wprowadzone na rynek polski za czasów PiS, z rok temu. PiS o tym wiedział i nic nie robił, bo wiele polskich film kupujacych było z nimi związanych.

np

businessinsider.com.pl/biznes/te-firmy-sprowadzaja-zboze-z-ukrainy-co-je-laczy-z-pis/qeyf03q

I znowu będzie jak z handlem wizami: migranci źle, opychanie wiz na lewo cacy. Teraz trole znowu strzelają sobie w stopę licząc na to, że im głosniej będą krzyczeć tym bardziej ludzie zapomną kiedy to miało miejsce.

Jaki następny punkt z putinowskiej listy będą realizować?
    • irma223 Re: Olej Kujawski 24.02.24, 06:06
      Kujawski w tym tygodniu w Biedronce jest w promocji, stąd ta jego obniżona cena. Normalnie jest po 9,99 zł/l. Choć bywało, że był i po 12,99 zł/l. Ja Kujawskiego używam od lat, nie narzekam na jakość. Kujawski jest z Kujaw, nie z Ukrainy.
      Akcja rolników przeciw Kujawskiemu zaczęła się stąd, że wśród firm, które kupują ukraińskie płody rolne zauważono też producenta Kujawskiego. Producent już tłumaczył, że z Ukrainy kupuje jakiś jeden składnik do produkcji produktów, które potem eksportuje na Ukrainę.
      No ale fama poszła i akcja się rozpoczęła...
      • ariathedevil Re: Olej Kujawski 24.02.24, 07:14
        To swoją drogą. Zresztą jeśli kupował, to kupował legalnie. Rządził pis i na Nowogrodzką trzeba jechać protestować, a nie normalnym ludziom życie utrudniać. A wylewanie oleju do rur, to szczyt kretynizmu. Jeszcze inna sprawa jest ciekawa: Rosja już w w 2023 wprowadziła ceny dumpingowe pszenicy. Dużo produktów potanieje.
        • mimfa Re: Olej Kujawski 24.02.24, 09:49
          Raczej nie chodzi o sam fakt kupowania, ale o jakość kupionego towaru.
        • irma223 Re: Olej Kujawski 24.02.24, 09:54
          ariathedevil napisała:

> wylewanie oleju do rur, to szczyt kretynizmu.

Owszem, od czasu, jak zobaczyłam, jak wyglądają zarośnięte tłuszczem kolektory, zawsze najpierw wycieram naczynia z tłuszczu, zanim je wsadzę do zmywarki.
          Poza tym ja jestem z pokolenia na tyle bliskiego pokoleniom wojny i czasów przedwojennych, że wpojono mi szacunek dla każdego jedzenia. Jeśli coś się u nas zepsuje i trzeba wyrzucić zawsze odczuwam wręcz wstręt do samej siebie, że do czegoś takiego dopuściłam. Wyrzucanie dobrego jedzenia nie mieści mi się w głowie.
      • dramatika Re: Olej Kujawski 24.02.24, 11:51
        irma223 napisała:

> Akcja rolników przeciw Kujawskiemu zaczęła się stąd

Jakich "rolników'? To normalny bojkot konsumencki wywołany tak zwaną "listą Kołodziejczaka", na której to liście mają się znajdować firmy importujące żywność z Ukrainy. Jest wśród nich producent oleju Kujawskiego.

> Producent już tł
        > umaczył, że z Ukrainy kupuje jakiś jeden składnik do produkcji produktów, które
        > potem eksportuje na Ukrainę.

A to jak wyjaśnił, to oczywiście sprawy nie ma, można się rozejść big_grin
        • irma223 Re: Olej Kujawski 24.02.24, 12:05
          Jasne, jak Dramatiś mówi, że bojkot jest konsumencki, to tak jest.
          Ja jakoś nie zauważam. Zbojkotować własne, rodzime firmy, bo zakupiły coś kiedyś pochodzącego z Ukrainy? A co potem, jak już te firmy upadną?
          • mmk9 Re: Olej Kujawski 24.02.24, 12:12
            Jak upadną, to kupimy znowu ukraińskie albo rosyjskie, przetworzone rękami polskiego robotnika, ale już pod niemieckimi auspicjami. Te zaś są ekologiczne, bez sladu węglowego i praworządne. Achtung! Eins, zwei, drei! Hopsen!
          • dramatika Re: Olej Kujawski 24.02.24, 12:14
            irma223 napisała:

> Jasne, jak Dramatiś mówi, że bojkot jest konsumencki, to tak jest.

To oczywiście spekulacja, wglądu w papiery firmy nie mam, ale ty też nie masz.
            Druga prawdopodobna opcja jest taka, że nakupili rzepaku od "ukraińskiego" agroholdingu dwadzieścia razy taniej niż od polskiego producenta i mogą sobie teraz pozwolić na zjazd cenowy.

> Ja jakoś nie zauważam. Zbojkotować własne, rodzime firmy

"własne, rodzime firmy" big_grin

Bunge Limited – globalny koncern rolno-spożywczy z siedzibą w Stanach Zjednoczonych, prowadzący działalność w ponad 40 krajach świata.
            • ukrytaczara Re: Olej Kujawski 24.02.24, 12:21
              dramatika napisał(a):

>
              > Bunge Limited – globalny koncern rolno-spożywczy z siedzibą w Stanach Zjednocz
              > onych, prowadzący działalność w ponad 40 krajach świata.

smile))))))))))))))))))
              • dramatika Re: Olej Kujawski 24.02.24, 12:52
                ukrytaczara napisała:

> smile))))))))))))))))))

Nie wiadomo czy się śmiać, czy płakać, bo typowy fajnopolak, jako że nie ma żadnego kontaktu z rzeczywistością, nie ma też świadomości, że w zasadzie wszystkie kiedyś polskie marki są teraz własnością globalnych koncernów. Jedyne co nam, Polakom, zostało to ta ziemia i jej płody rolne, stąd też zresztą wzięła się opinia, że jesteśmy krajem "pszenno buraczanym", no bo taka prawda. Jedyne co jeszcze produkujemy to te zimnioki i buroki, ale to też chcą nam odebrać wpuszczając na nasz rynek produkty koncernów działających na Ukrainie, które są wielokrotnie tańsze, bo nie obwarowane normami. I w sumie można o tym nie wiedzieć, zwłaszcza jak się jest typowym 30-40 latkiem zasuwającym całymi dniami spłatę kredytu (najdroższego w Europie), nie mającym czasu nawet na ściekowe media, nie mówiąc o ich jakiejkolwiek weryfikacji. Ale to, co wypisują tutaj propagandowe szczekaczki, że "nic się nie stało, proszę się rozejść, to tylko kapitalizm i konkurencja" powinno być karane jako dezinformacja na szkodę interesu państwa.
                • ukrytaczara Re: Olej Kujawski 24.02.24, 15:26
                  . Jedyne co nam, Polakom, zostało to ta ziemia i jej płody rolne,

I za to uwielbiam cię czytać, że niesiesz kaganek oświaty pod strzechy.
            • iwles Re: Olej Kujawski 24.02.24, 13:55
              dramatika napisał(a):

> Bunge Limited – globalny koncern rolno-spożywczy z siedzibą w Stanach Zjednocz
              > onych, prowadzący działalność w ponad 40 krajach świata.

Ale odróżniasz "firmę" od "udziałowca"?
              Chyba nie baŁdzo.

• alicia033 Re: Olej Kujawski 24.02.24, 14:13
                iwles napisała:

> Ale odróżniasz "firmę" od "udziałowca"?
                > Chyba nie baŁdzo.
                >
                W akurat w tym przypadku ten udziałowiec ma 100 procent udziałów, iwles...
                • iwles Re: Olej Kujawski 24.02.24, 14:38

Chodziło o to, że firma historycznie jest rodzima, od czasów powojennych. Dopiero w okresie restrukturyzacji jej udziały zostały sprzedane.
                  Wiec można powiedzieć, że olej kujawski to nasza polska tradycja, nie amerykańska 😝
                  • dramatika Re: Olej Kujawski 24.02.24, 14:59
                    iwles napisała:

>
                    > Chodziło o to, że firma historycznie jest rodzima, od czasów powojennych.

Nie, chodziło o to, że irma223 nie ma pojęcia, co się wokół niej dzieje i wydaje jej się, że jak produkt ma nazwę "olej kujawski", to wytwarza go polski Janusz, który pójdzie z torbami w wyniku bojkotu konsumenckiego.
                    Nie wiem czy to nie zbytnie okrucieństwo, ale radzę irmie223 sprawdzić też kto produkuje wędliny "Krakus" tongue_out
                    • snajper55 Re: Olej Kujawski 24.02.24, 15:38
                      dramatika napisał(a):

> Nie, chodziło o to, że irma223 nie ma pojęcia, co się wokół niej dzieje i wydaj
                      > e jej się, że jak produkt ma nazwę "olej kujawski", to wytwarza go polski Janus
                      > z, który pójdzie z torbami w wyniku bojkotu konsumenckiego.

Nie no, skąd. Olej kujawski wytwarza czarnoskóry Martin w Montanie i to on pójdzie z torbami w wyniku bojkotu konsumenckiego.

S.
                      • dramatika Re: Olej Kujawski 24.02.24, 15:48
                        snajper55 napisał:

> Nie no, skąd. Olej kujawski wytwarza czarnoskóry Martin w Montanie i to on pójd
                        > zie z torbami w wyniku bojkotu konsumenckiego.

Straszyć bezrobociem to mogłeś w 2005 r. Dziś o robola jest walka, także spokojna twoja rozczochrana, jak się zwinie jeden amerykański korpos, to polski najemnik z dnia na dzień zatrudni się w drugim (pomijam, że oba te korposy nalezą do innego, jeszcze większego).
                        Niemniej przyznaję, twój tok rozumowania emanuje swoistą, fascynującą estetyką. Polaczkowi ma wystarczyć, że ma pracę najemną, po rączkach całować i nie interesować się do kogo leci kasa z zysków, bo jakież to ma znaczenie. Kapitał nie ma narodowości przecież.
                    • alicia033 Re: Olej Kujawski 24.02.24, 15:49
                      dramatika napisał(a):

> Nie, chodziło o to, że irma223 nie ma pojęcia, co się wokół niej dzieje i wydaje jej się, że jak produkt ma nazwę "olej kujawski", to wytwarza go polski Janusz, który pójdzie z torbami w wyniku bojkotu konsumenckiego.
                      > Nie wiem czy to nie zbytnie okrucieństwo, ale radzę irmie223 sprawdzić też kto
                      > produkuje wędliny "Krakus" tongue_out

irma223 to ruski troll. Rzadko odpalany ale zdążył się tu już zdekonspirować.
    • paskudek1 Re: Olej Kujawski 24.02.24, 13:14
      Dzisiaj byłam w Carrefourze. Olej kujawaki 9,90 obok olej Wielkopolski 9,99. Za litr. To tyle w kwestii taniości oleju, Kujawskiego
    • dwa_kubki_herbaty Re: Olej Kujawski 24.02.24, 15:26
      Kujawski jest z rzepaku a nie ze słonecznika, a ponoć o śrutę slonecznikową i kukurydzianą chodzi, ale ludzie wiedzą lepiej i z czego jest olej rzepakowy ;P
      A ze koncern sprowadza zboża ze wschodu od zawsze to jest bojkot.
      Kto jest bez winy niech rzuca, ja tam kupie sobie na zapas.

• snajper55 Re: Olej Kujawski 24.02.24, 15:41
        dwa_kubki_herbaty napisała:

> Kujawski jest z rzepaku a nie ze słonecznika, a ponoć o śrutę slonecznikową i k
        > ukurydzianą chodzi, ale ludzie wiedzą lepiej i z czego jest olej rzepakowy ;P
        > A ze koncern sprowadza zboża ze wschodu od zawsze to jest bojkot.
        > Kto jest bez winy niech rzuca, ja tam kupie sobie na zapas.

Nie znasz się. Olej kujawski jest produkowany z ukraińskiej pszenicy zawierającej drobnoustroje i pasożyty, niegrozne dla Ukraincow ale dla nas zabojcze. [sarkazm]

S.
        • dwa_kubki_herbaty Re: Olej Kujawski 24.02.24, 16:02
          O!
          👍
    • jusytka Re: Olej Kujawski 25.02.24, 20:00
      Jeśli jakakolwiek firma sprowadza trefne zboże z Ukrainy bo jest tanie, to ja już od nich nic nie kupię Lista krąży po internecie, można się z nią zapoznać Olejowi Kujawskiemu już dziękuję.
      • kokosowy15 Re: Olej Kujawski 25.02.24, 22:38
        Nie wiem, dlaczego macie jakieś zastrzeżenia. Przecież ukraińscy oligarchowie, właściciele Ukrainy sprzedają surowce polskim oligarchom, właścicielom Polski. Na tym polega kapitalizm, kupuje się tanio, sprzedaje drogo,, za wszystko zapłacą indywidualnie klienci.
        • dramatika Re: Olej Kujawski 25.02.24, 23:02
          kokosowy15 napisał(a):

> Przecież ukraińscy oligarchowie,
          > właściciele Ukrainy sprzedają surowce polskim oligarchom, właścicielom Polski.
          > Na tym polega kapitalizm

Doskonałe rozpoznanie sytuacji, tyle że to nie jest żaden kapitalizm, tylko korporacjonizm, czyli feudalizm.
    • princesswhitewolf Re: Olej Kujawski 25.02.24, 20:22
      nie uzywam olejow nasiennych.

Najzdrowszym olejem do smazenia jest oliwa z oliwek, do smazenia w nizszej temperaturze Moze tez byc olej ze slodkich migdalow. W wysokiej temp olej z awokado. Do wys temp tez kokosowy ale szalu nie ma z nim. Dlaczego te a nie nasienne ? A z racji zawartosci duzej ilosci kwasow jednonienasyconych, ktore sa zdecydowanie stabilniejsze podczas obrobki termicznej od kwasow wielonienasyconych.

Oleje nasienne w obrobce termicznej zamieniaja sie w transfaty

Rzepakowy to taki olej polbiedy miedzy nasiennymi ( nie!) a wyzej wymienionymi ( tak!)
      • dwa_kubki_herbaty Re: Olej Kujawski 26.02.24, 14:37
        He?
        W polsce najlepszy jest olej rzepakowy do smażenia i olej słonecznikowy do sałatek, majonezów itp.
        Dla zdrowotnosci również olej lniany.

• princesswhitewolf Re: Olej Kujawski 26.02.24, 14:47
          Moze przeczytaj jeszcze raz co napisalam. Slonecznikowy to olej nasienny. Dlaczego jest niezdrowy w smazeniu znajdziesz w necie - tluszcze trans powstajace w wysokiej temperaturze. Masa o tym jest w internecie

Olej lniany nie nadaje sie do smazenia bo ma niska temp palenia. Tylko na zimno. Poza tym ultra szybko sie utlenia i w zasadzie juz po paru dniach od ekstrakcji oleju z nasion traci wiekszosc swoich wartosci spozywczych i to nawet trzymany w lodowce w ciemnej butelce.

Rzepakowy moze nie jest fatalny w skutkach dla zdrowia jak slonecznikowy gdy sie go podgrzewa, ale wiekszosc oleju rzepakowego jest fatalnej jakosci bo w procesie filtracji uzywa sie heksan. Proporcja omega 6 do omega3 tez nie jest korzystna w tym oleju.

Jesli uzywasz rzepakowy to swiezy najlepiej od producenta ma wtedy zielonkawy kolor a nie zolty jak kujawski ktory nadaje sie jako olej napedowy
        • princesswhitewolf Re: Olej Kujawski 26.02.24, 14:48
          o tu poczytaj: potreningu.pl/artykuly/zdrowie/dlaczego-warto-zrezygnowac-z-oleju-slonecznikowego-2260
          • kokosowy15 Re: Olej Kujawski 26.02.24, 16:09
            Rozmowa w wątku jest o oleju Kujawskim, a on pochodzi z rzepaku a nie słonecznika. Wymienione przez ciebie są olejami znacznie droższym, a gdy napisałem że to forum dla elity, zostałem krytykowany. No i nie wymieniłaś smalcu, który nie wpływa na smak smażonego mięsa i jest odporny na wysoką temperaturę, a oliwa jest niesmaczna.
            • ayelen40 Re: Olej Kujawski 26.02.24, 16:17
              Smalec jak najbardziej wpływa na smak mięsa. Smakuje ono zupełnie inaczej niż smażone na innych tluszczach, ponadto to rakotwórczy dieta na dłuższą metę i to znacznie bardziej niż przy smażeniu na "czym innym" (rzepakowy bądź oliwie do smażenia albo choćby klarowanym maśle).
            • princesswhitewolf Re: Olej Kujawski 26.02.24, 16:24
              kokosowy przeczyta sobie jeszcze raz moja wypowiedz. Mowie tez o rzepakowym i konkretnie jaki nadaje sie jeszcze.

Serio to nie jest forum dla najbiedniejszych.

Smalec to nie olej a mowa byla o olejach. Jesli chodzi o smazenie to smalec jest ok jesli ktos nie jest wegetarianinem. Ja smaze jajecznice na masle klarowanym ktore tez jest ok
              • ayelen40 Re: Olej Kujawski 26.02.24, 17:14
                Smalec używany regularnie zdecydowanie nie jest ok.
                • kokosowy15 Re: Olej Kujawski 26.02.24, 17:38
                  Jak zwykle, opinie specjalistów są podzielone, więc każdy wierzy w to, co chce.
                • princesswhitewolf Re: Olej Kujawski 26.02.24, 20:40
                  Jest jednym z bezpieczniejszych tłuszczy do smazenia ale oczywiscie nikt nie powinien smazyc na bog wie jakich ilościach smalcu.

Temp dymienia sie jest wysoka w smalcu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka