12.03.24, 18:24
Moje drogie, bym sobie chciała - w perspektywie paru miesięcy, bardziej na Święta - sprawić zabawkę.
Głównie do rysowania, ze względu na Procreate, bo ostatnio mi znów wena wróciła. Ale wiem, że ona przychodzi i odchodzi, więc umyśliłam, że może nie ograniczać się do zwykłego tableta graficznego i kupić właśnie iPad. No bo rysowanie się znudzi, a inne rzeczy zostaną.

I teraz pytanie, w co warto zainwestować, według was? Kupić iPada Air albo wręcz mini, mieć to Procreate i już, czy odkładać więcej i walnąć sobie wersję Pro? W życiu nie miałam nic od Appla. Co ematka doradza?
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: iPad 12.03.24, 18:29
      Jestem wielką fanką Mini, mam już drugi i nie zamieniłabym na inny - leki, poręczny, dobra jakość obrazu, dobrze się z niego czyta.
      Do grafiki pewnie lepszy będzie większy, ale pro to straszna kobyła.
      I jeżeli chodzi o rysiki, to imho nieoryginalne są dużo lepsze - lepiej wyważone od oryginału, lżejsze.
    • bieda_tubka Re: iPad 12.03.24, 19:03
      nigdy nie miałam tylu pieniążków, ale zawsze mi się podobały te jabłuszka!
      • marusia_ogoniok_102 Re: iPad 12.03.24, 21:17
        Ja też nie mam, ale może się uzbiera tongue_out
    • ichi51e Re: iPad 12.03.24, 19:21
      Jeśli chcesz rysować czymś innym niż palcem to moim zdaniem warto kupić taką specjalną naklejkę na ekran bo malowanie po tablecie średnio satysfakcjonujace
      • marusia_ogoniok_102 Re: iPad 12.03.24, 21:18
        Jak dzisiaj w sklepie próbowałam to było fajnie! Zresztą, za dzieciaka miałam takiego Wacoma - rysowało się po touchpadzie i patrzyło na komputer, to dopiero mi robiło koordynację. Szkoda, że już nie działa...

• mysiulek08 Re: iPad 12.03.24, 19:27
      jak wykonczyl sie moj tablet samsunga to, dla odmiany, choc fanem nie jestem, sprawilam sobie ipada 9, akurat byly w duzej promocji i za te cene bym nie kupila samsunga z ta jakoscia ekranu, wiec moze i taka tansza opcje rozwaz

ale pisze to z pozycji abnegata aplowego, chcialam tylko cos do ogladania i czytania w lozku czy na kanapie
      • mysiulek08 Re: iPad 12.03.24, 19:28
        a, jest lekki i cienki ale znowu, moge porownywac tylko do podobnego w rozmiarze samsunga
    • celandine Re: iPad 12.03.24, 19:28
      Moja córka rysuje bardzo dużo na opadzie (liceum plastyczne), ma zwykły, nie pro. Używa procreate i clip studio. Naklejki na ekran przeszkadzają w rysowaniu.
      • kolteta Re: iPad 13.03.24, 12:14
        Zgadzam się! U mnie to samo, córka też w LO plastycznym.
        • havena Re: iPad 13.03.24, 12:51
          Moja tez w Plastyku i rowniez ma Air'a i bardzo sobie chwali. Rysik oryginalny. Apple'a nie znosi, ale z iPada korzyst namietnie.
          • marusia_ogoniok_102 Re: iPad 13.03.24, 13:11
            Z tego co patrzę, to Air ma tylko opcję na 64 giga albo na 256 giga, a przy tym drugim cena robi się prawie porównywalna z pro. A rysownicy z jutuba mówią, że 128 giga to takie minimum. Waszym córkom starcza tyle pamięci, czy mają tą lepszą wersję?
            • havena Re: iPad 13.03.24, 16:04
              Dysk 64 GB w zupelnosci jej wystarcza.
            • celandine Re: iPad 13.03.24, 17:42
              Mojej starcza. Nie kupię jej droższego opada niż ten zwykły, bo nosi do szkoły a tam wiadomo, wypadki się zdarzają. Poza tym poprzedni ipad zdechł sam z siebie dokładnie po upłynięciu gwarancji, naprawę wycenili tak, że kupiłam nowy, ale jeśli one tak co 3 lata umierają, to wolę te najtańsze (i tak drogie) kupować. Opłacam też ten program graficzny. W każdym razie z tego, co moja mówi, ipad jest znacznie lepszy do rysowania niż te tańsze tabliczki graficzne z ekranem jak huion czy XP cośtam, a oczywiście gorszy niż wacom.
              • berdebul Re: iPad 13.03.24, 17:45
                Mój ma ponad 5, jest w ciągłym użyciu i żyje. Nie ma reguły, jak z każda elektroniką.
              • marusia_ogoniok_102 Re: iPad 13.03.24, 17:46
                O widzisz, a gorszy niż Wacom dlaczego?
                • celandine Re: iPad 13.03.24, 18:06
                  Chodzi na zajęcia, na których rysują na wacomach, tych dużych cintiq pro i ponoć to zupełnie inna jakość pracy, profesjonalna, no ale cena to chyba że 3000 Euro, więc mam szczerą nadzieję, że nie będę tego musiała kupić za jakiś czas...
          • kolteta Re: iPad 13.03.24, 13:13
            Rysik tylko oryginalny bo jak się okazuje w zamiennikach nie wszystkie funkcje działają jak trzeba.
    • bei Re: iPad 12.03.24, 21:40
      Mini tylko do torebki i traktuję te chwile jak za karę, a Pro darzę miłością wielką.
    • fogito Re: iPad 13.03.24, 05:39
      Mam wersję Air i jest leciutka. Używam w pracy. Mój syn ma Pro i to ciężkie jak licho jest. Ale moc ma większą. Jeśli ńie będziesz nosić to inwestuj w Pro.
      • fogito Re: iPad 13.03.24, 05:41
        Ps mini bym nie kupiła.
      • marusia_ogoniok_102 Re: iPad 13.03.24, 07:38
        Raczej nie sądzę żebym chciała nosić ze sobą... też bardziej się skłaniam do pro, jak szaleć to szaleć, tyle że cena mnie odstrasza.
        • berdebul Re: iPad 13.03.24, 08:13
          Idź do sklepu i potrzymaj go w rękach. Mnie to zniechęciło.
    • brenya78 Re: iPad 13.03.24, 13:34
      Jeśli nigdy nie miałaś nic od Appla to nie rób sobie tego. Tym sprzętem posługują się tylko ofiary syndromu sztokholmskiego, czyli te które zaakceptowały i przyzwyczaiły się do używania tego GOWNIANEGO sprzętu.
      • mysiulek08 Re: iPad 13.03.24, 16:15
        przesadzasz, jestem zdecydowanie antyaplowa, ale z ipada jestem calkiem zadowolona, choc telefonu i kompa nie kupie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka