Dodaj do ulubionych

Ceny usług

16.03.24, 10:23
Pytanie głównie do emigrantek odwiedzających Polskę albo na odwrót. Czy korzystacie z usług typu kosmetyczka, fryzjer, masaż, zabiegi etc. w Polsce i czy są one tańsze niż w waszym kraju?
Bo ja patrzę na ceny maseczek i w Anglii są porównywalne, wcale tak taniej w Polsce nie jest.
Obserwuj wątek
    • ritual2019 Re: Ceny usług 16.03.24, 10:28
      Nie jezdze do Polski (mamy plan pojechac w tym roku ale jeszcze nie 100%) korzystam z uslug w Anglii.
    • arista80 Re: Ceny usług 16.03.24, 10:43
      Nie. Do Polski jeżdżę tylko turystycznie i do rodziny. Dentystę, fryzjerkę, kosmetyczkę i innych specjalistów mam u siebie na miejscu.
    • sanyie5 Re: Ceny usług 16.03.24, 10:50
      Ja mam wrażenie, ze jednak taniej w Polsce.
      Na pewno szewc, krawcowa.
      Dentysta chyba jednak też taniej w Polsce - na świeżo - wyrwanie zeba (nie 8mki) ok. 85 euro (ile w Polsce ktoś wie?)
      Leczenie kanalowe + korona - 1200 euro.

Fryzjer dla 2latka - zwykle podcięcie - 15 euro (tez jestem ciekawa ile w Polsce).
      • shellyanna Re: Ceny usług 16.03.24, 10:51
        Za wyrwanie ósemki płaciłam ponad 600 zł
        • ekstereso Re: Ceny usług 16.03.24, 17:49
          Ja płaciłam za ósemkę córki 600 zł dwa lata temu, jak jeszcze była na naszym utrzymaniu.
      • shellyanna Re: Ceny usług 16.03.24, 10:51
        Za mojego kilkulatka płace 80 zł.
      • chatgris01 Re: Ceny usług 16.03.24, 10:52
        Mnie dentysta jednak taniej we Francji, bo ubezpieczenie mi wszystko zwraca.
      • mia_mia Re: Ceny usług 16.03.24, 11:05
        Obcięcie dziecka, takie proste to od 20 do 100zł, różnice są znaczące. To jest rozpiętość jakiej ja doświadczyłam, a pewnie bywa większa.
      • kanna Re: Ceny usług 16.03.24, 11:17
        Leczenie kanałowe (4 kanały) + odbudowa zęba 1500 zł.
      • koronka2012 Re: Ceny usług 16.03.24, 20:12
        Wyrwanie zęba można załatwić na NFZ, fryzjera za sześć dych ciężko będzie znaleźć, przynajmniej nie w dużych miastach, no chyba że pójdziesz do Hair cut express.

Ja za podcięcie płacę stówę albo 120 nie pamiętam.
        • kamin Re: Ceny usług 17.03.24, 09:16
          Za strzyżenie dziecka (chlopca) płacę ok 30 zł w osiedlowym salonie.
    • shellyanna Re: Ceny usług 16.03.24, 10:50
      Zależy jakich usług. Ale tak, zaczynaja być na tyle porównywalne, ze dwie znane mi osoby przesyły przylatywać specjalnie do PL do fryzjera czy kosmetyczki.
      Nadal droższe są zabiegi med est, ale różnica jest coraz mniejsza.
      Podobnie ceny masaży. Ostatnio sprawdzałam i die zdziwiłam, ze niektóre zabiegi są droższe w Polsce.

Z takich ewidentnych dowodów to leczenie ortodontyczne. Na tyle ceny poszybowały w PL w górę ze turystyka w tym zakresie tez przestała mieć sens.
      • mia_mia Re: Ceny usług 16.03.24, 11:01
        Tylko trzeba porównywać ceny w podobnym standardzie, czyli jeśli w Polsce korzysta się z najdroższych punktów to porównywać to z najdroższymi w swoim kraju i tu różnice podobno są znaczące nadal (nie korzystam z drogich usług za granicą, wiem od znajomych)
        • shellyanna Re: Ceny usług 16.03.24, 11:04
          Tak, standard porównywalny. Właśnie o to chodzi.
    • chatgris01 Re: Ceny usług 16.03.24, 10:54
      Nie korzystam. Zauważyłam tylko, że fryzjerzy są w Polsce dużo tańszy, jak kosmetyczki to nie wiem.
      • shellyanna Re: Ceny usług 16.03.24, 11:12
        Chat, i w Polsce i we Francji możesz zrobić taniej. Fryzjer, nie żaden fryzjer gwiazd, tylko po prostu dobry fachowiec to u mnie 280 zł za samo cięcie.
        W salonie Sasoon w Londynie to samo kosztuje 55 funtów.
        Wiec totalnie porównywalnie cenowo.
        • chatgris01 Re: Ceny usług 16.03.24, 11:47
          No u mnie najtańszy fryzjer 37,50€ za samo cięcie, bez modelowania.
          W moim rodzinnym miasteczku w Polsce za cięcie z modelowaniem 70-80 zł.
          • pepsi.only Re: Ceny usług 16.03.24, 12:35
            Wczoraj zapłaciłam 60zł, za strzyżenie z modelowaniem.

Ale bardziej zastanowiło mnie coś innego- pani fryzjerka ma w połowie pusty terminarz, totalne zaskoczenie. Mogłam wybrać sobie godzinę, i to z dnia na dzien.
            (O tej porze roku, wiosna i okres przedświąteczny, w poprzednich latach czas oczekiwania to było nawet 10-14dni, bo wszystko zarezerwowane. )
            • chatgris01 Re: Ceny usług 16.03.24, 13:19
              Ja 60 płaciłam tam 5-6 lat temu, ceny trochę wzrosły (ale i tak jest dużo taniej, niż we Francji, BTW, we Francji cena przez te 5 lat wzrosła o 1,50€, z 36€)
            • shellyanna Re: Ceny usług 16.03.24, 13:32
              Musi być doskonała w tym co robi 😁
              • pepsi.only Re: Ceny usług 16.03.24, 15:02
                Nie narzekam 😁, zrobiła dokładnie to, czego oczekiwałam, umyła, ostrzygła i wymodelowała, wstałam dziś rano, umyłam, ułożyłam po swojemu, i też fajnie leżą.
                Czego chcieć więcej 🙂🙃
            • little_fish Re: Ceny usług 16.03.24, 20:10
              Ja u mojej fryzjerki ledwo się wbiłam w termin na za 5 tygodni 😂
          • szorstkawelna Re: Ceny usług 16.03.24, 20:10
            chatgris01 napisała:

> No u mnie najtańszy fryzjer 37,50€ za samo cięcie, bez modelowania.
            > W moim rodzinnym miasteczku w Polsce za cięcie z modelowaniem 70-80 zł.
            >

Wielkość miast porównywalna?
            • chatgris01 Re: Ceny usług 16.03.24, 20:20
              szorstkawelna napisała:

> Wielkość miast porównywalna?

Tak, nawet to polskie trochę większe (niecałe 18 tysięcy mieszkańców, a francuskie niecałe 15 tysięcy).
        • pyza-wedrowniczka Re: Ceny usług 16.03.24, 15:14
          280 zł za samo cięcie to dużo powyżej standardowej ceny fryzjera. Ja płacę 140 zł, ale moja mama ma fajnego fryzjera za 90 zł (przywoity salon, nie żadna pani Zosia na pięterku bloku).
          • marta.graca Re: Ceny usług 16.03.24, 17:46
            Zgadzam się. Ja płacę 130 zł za cięcie u jednego z najdroższych fryzjerów w mieście wojewódzkim.
        • kamin Re: Ceny usług 17.03.24, 09:23
          280 zł za samo cięcie to dużo. W większości miast zmieścisz się w połowie tej ceny. To jest cennik zwykłego fryzjera z Łodzi.
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Ceny usług 17.03.24, 12:59
          280 zł za samo cięcie w Polsce to jest wysoka cena nawet w dużym mieście.
    • konsta-is-me Re: Ceny usług 16.03.24, 10:54
      Są praktycznie takie same -Drezno -Wroclaw.
      Ale jak komukolwiek mówię że Polska wcale nie jest tańsza ( z wyjątkiem pensji) to nikt nie wierzy.Aczkolwiek jeśli popatrzeć uczciwie - czyli stosunek zarobki - ceny, to Niemcy są dużo tańsze.
      • snakelilith Re: Ceny usług 16.03.24, 12:26
        Może Drezno jest takie tanie, u mnie w NRW nie jest tanio. Moja fryzjerka bierze za zwykłe ścięcie włosów 45 euro, a to nie jest luksusowy salon. I nie stolica. Jednoosobowy salonik, tyle że babka potrafi jeszcze ciąć, bo za 35 euro, to ja mogę sobie pójść też do sieciówki i się wkurzać, że mi uczennice spierniczyły włosy. W salonie z dobrą renomą stylistka bierze za ścięcie 60 -65 euro, blond kosztuje 300 euro.
        A 45 euro czyli mniej więcej 200 zł, to moja bratowa daje w Polsce za ścięcie, blond, jakieś odżywki i modelowanie, ale i tak robi to co najwyżej 2 razy w roku, bo ma do Polski za daleko, by to się faktycznie opłacało. Ja nie praktykuję czegoś takiego, bo bywam w Polsce za rzadko i nie ma tam zaufanych usługodawców.
        • montechristo4 Re: Ceny usług 16.03.24, 12:31
          To chyba w naprawdę małym i tanim miasteczku takie ceny. Pod Warszawą blond i strzyżenie, modelowanie to cena 500-700 zł.
          • snakelilith Re: Ceny usług 16.03.24, 13:11
            Pod Hamburgiem i Monachium też zapłacisz więcej, więc nie porównuj jabłek u gruszkami.
        • lena.morgenstern Re: Ceny usług 16.03.24, 17:44
          Podobnie jest w moich okolicach - za pasemka/ombre muszę zapłacić ponad 250 €. Starsza córka ma jeszcze więcej włosów, więc jej pasemka kosztują ok. 300 €, a młodsza przy swojej burzy loków płaci koło 100 € za samo umycie/podcięcie/wymodelowanie.
          U niemieckich fryzjerów modelowanie, a często i suszenie liczone jest extra (nie mówię o zakładach gdzie idzie się bez terminu i panie dostają suszarkę do ręki, żeby się samemu wysuszyć. Tam wszystko liczone jest extra - odżywka, suszenie, układanie. Kobiety robią więc to same i wychodzą z tych salonów takie „niedorobione”)
          W Polsce mam i zaufaną fryzjerkę, i kosmetyczkę, i masażystkę - u fryzjerki płacę koło 400 złotych za siebie i podobnie za starszą córkę. Jesteśmy bardzo zadowolone. Jestem tam zawsze, gdy odwiedzam rodzinę.
          W Niemczech płacę za wszystko około 2 do 3 razy więcej niż w Polsce.
          Usługi kosmetyczne jak i fryzjerskie są w moich okolicach na niższym poziomie niż te, świadczone w Polsce. Być może przyczyną jest, iż tutejsze kobiety bardzo rzadko z nich korzystają - lubią być naturalne i nie kładą aż takiego nacisku na wygląd. Moje niemieckie koleżanki chodzą raz w roku do kosmetyczki, są i takie, które w ogóle nie chodzą. Do fryzjera też raczej co kilka miesięcy - najczęściej tylko na podcięcie.
          Kładą za to nacisk na ekologię i minimalizm - uzywają jak najmniej kosmetyków,, regularnie robią profesjonalne czyszczenie zębów, chodzą do osteopaty, na masaże.
          Dentystę, jak i innych lekarzy, mam tutaj na miejscu. Wszystkie koszta pokrywa mi prywatne ubezpieczenie.

Jeszcze jedno - koleżanki Niemki, które były w Polsce bardzo chętnie korzystały z usług kosmetycznych, fryzjerskich czy też z masaży. Wszystkie były, jak do tej pory, zadowolone - i z jakości, i z ceny.
          • snakelilith Re: Ceny usług 16.03.24, 20:13
            lena.morgenstern napisała:

>
            > W Polsce mam i zaufaną fryzjerkę, i kosmetyczkę, i masażystkę - u fryzjerki pła
            > cę koło 400 złotych za siebie i podobnie za starszą córkę. Jesteśmy bardzo zado
            > wolone. Jestem tam zawsze, gdy odwiedzam rodzinę.

Moja rodzina w Polsce mieszka w 12 tys. mieście. Ja w Niemczech w regionie z 5 milionami ludzi, więc u siebie mam o wiele większy wybór przeróżnych punktów usługowych, kosmetycznych i medycznych. Nawet gdybym chciała podczas wizyty w Polsce z czegoś tam skorzystać, to nawet nie mam specjalnie gdzie.
            • lena.morgenstern Re: Ceny usług 16.03.24, 20:33
              U mnie jest dokładnie odwrotnie - tu, w Niemczech mieszkam „na zadupiu“, choć okolica urocza, to wszędzie daleko. Moje rodzinne miasto w Polsce ma ponad 100 tys. mieszkańców, więc wybór jest większy i bardziej zróżnicowany.
              Poza tym, wydaje mi się, że w Twoich okolicach łatwiej znaleźć usługi fryzjersko-kosmetyczne na fajnym poziomie. Tak przynajmniej słyszałam od rodziny i znajomych.
              No i też nie jeździłabym do Polski specjalnie ze względu na kosmetyczkę czy też fryzjera. Po prostu zaoszczędzam sobie sporą sumkę (3 dziewczyny 🤪) przy okazji odwiedzin rodziny.
              • snakelilith Re: Ceny usług 16.03.24, 20:43
                lena.morgenstern napisała:

>
                > Poza tym, wydaje mi się, że w Twoich okolicach łatwiej znaleźć usługi fryzjersk
                > o-kosmetyczne na fajnym poziomie. Tak przynajmniej słyszałam od rodziny i znajo
                > mych.

No u mnie jest tego masa. Nawet jak Niemki nie przykładają aż takiej wagi do tego rodzaju usług, to Turczynki czy inne Orientalki już tak i coś takiego znajdę zawsze.
    • mia_mia Re: Ceny usług 16.03.24, 10:56
      Od razu przychodzą mi do głowy dwie bajecznie bogate dziewczyny, z praktycznie nieograniczonym budżetem, korzystają z usług tam gdzie mieszkają akurat, ale do Polski przylatują często i bardzo chętnie obskakują tu wszystkie usługi, bo są dużo tańsze i nie ukrywają, że wolą zapłacić 1000 zł niż 1000 USD, chf czy funtów, zwłaszcza, że jakość tych usług w Polsce jest co najmniej na bardzo dobrym poziomie, często lepszym niż w droższych krajach. Gdybym mieszkała w drogim kraju, dobrze skomunikowanym to prawdopodobnie chętnie uprawiałabym turystykę i urodową i medyczną.
      • apallosa Re: Ceny usług 16.03.24, 12:50
        Ja owszem - uprawiam turystykę fryzjersko- medyczną, ale to dlatego, że mam ,,swojego" fryzjera od 17 lat, swoich stomatologów ( małżeństwo), no i świetna panią od medycyny estetycznej.
        Za fryzjera obecnie place 250 złotych plus napiwek ( farbowanie, obcięcie końcówek, modelowanie), pedicure i manicure - 150 zł razem, fachowcy świetni,sprawdzeni.
        Szlag mnie trafił ,kiedy mój fryzjer stwierdził, że już nie opłaca mu się mieć własnego zakładu i szuka tzw.krzesla w innym salonie, albo wręcz będzie jeździł po domach...niech robi, co chce ,gdzie on pójdzie tam i ja za nim. A miałam go naprzeciwko okna dosłownie..
        To samo kosmetyczka- świetna, sensowna babka , najpierw w pandemii zmieniła lokal, a potem wyjechała..
        Panią kosmetolog mam w górach, gdzie jeździmy od parunastu lat i ona też zamknęła jedna lokalizację, ale ma drugi lokal i też będę u niej bywać ,,ab mortum usrandum" jak SP. Joanna Chmielewska pisywała...
      • thank_you Re: Ceny usług 16.03.24, 14:20
        Znane mi turystki urodowo medyczne uprawiają te turystykę, bo:
        a. i tak są tu często
        b. jakość usług jest dużo wyższa
        • snakelilith Re: Ceny usług 16.03.24, 20:04
          thank_you napisała:

>
          > b. jakość usług jest dużo wyższa

Nie jest wyższa, tylko w zachodniej Europie za podobny poziom usług trzeba dużo więcej zapłacić, więc jak ktoś może zaoszczędzić, to oszczędza.
          • taje Re: Ceny usług 17.03.24, 00:21
            Moim zdaniem jakość jest wyższa w Polsce, przynajmniej porównując Polskę i Luksemburg. Od lat nie chodzę do lokalnych fryzjerów, bo niezależnie ile zapłacę, panie nie mają pojęcia jak dobrze obciąć. Więc wolę dopłacić (lot do Polski) i mieć dobrze ścięte włosy. To samo z kobido twarzy - w Polsce (Warszawa) dużo wyższa jakość. O mezoterapii czy medycynie estetycznej już nawet nie wspominam, tu w ogóle nie ma pewnych wydawałoby się standardowych zabiegów w ofercie, albo nie ma żadnego wyboru - jak zamykanie naczyniek to tylko jeden przestarzały rodzaj laseru. Może w Niemczech jest inaczej ale Luksemburg jest pod tym względem ileś lat do tyłu wobec Polski.
            • taje Re: Ceny usług 17.03.24, 00:29
              *naczynek
            • snakelilith Re: Ceny usług 17.03.24, 12:53
              taje napisała:

> Moim zdaniem jakość jest wyższa w Polsce, przynajmniej porównując Polskę i Luks
              > emburg.

Ale Luksemburg ma zaledwie 640 tys mieszkańców. To w porównaniu z Warszawą pipidówa, coś jak moje miasto, tyle tylko, że ja mam kilka takich w obrębie zbiorkomu, a i do tych z większą propozycją dobrych i luksusowych usług jak Düsseldorf i Köln mam bliziutko.
              Więc to nie generalnie Niemcy, czy Polska, tylko kwestia regionu. Dziewczyny z prowincji Niemiec też pewnie nie mają większego wyboru. Tak samo jak moja mama w Polsce. Mieszka w miasteczku z 12 tys mieszkańców, gdzie są dwa salony fryzjerskie, oba wołające o pomstę do nieba. Nieraz będąc na miejscu poprawiam mamie fryzurę nożyczkami kupionymi w Rossmannie, a fryzjerką jestem bardzo chałupniczą.
              A dlaczego Luksemburg nie jest np. takim Düsseldorfem, które u mnie jest miastem z propozycją high end, to trudno powiedzieć. W Luksemburgu nie mieszkają przecież biedni i mało wymagający ludzie, może zapytaj, gdzie oni tną włosy?
          • thank_you Re: Ceny usług 17.03.24, 09:06
            Te dziewczyny nie maja zmartwień tego typu. smile Fryzjer/kosmetyczka/manicurzystka/lekarze (medycyna estetyczna) - generalnie wszystko co kręci sie w sferze Beauty u nas jest na topowym poziomie. Nawet w NYC narzekają na jakość wykonania manicure/pedicure. smile A czy u nas jest tak tanio? Za manicure i pedicure płace 4 stówki, to prawie 100 e. Fryzjer to bodajże 670 zł za podciecie końcówek, odrosti odświeżenie koloru na długości, żadne rozjaśnianie/pasemka czy cos w tym stylu. Żaden top czy ktoś znany w jednym i drugim przypadki, za to z niesamowitym poszanowaniem naturalności i wykonanie perfekcyjnie. Kobido to kilka stow. Ilosc zabiegów oferowanych przez świetnych lekarzy, którzy mają holistyczne podejście do tematu. smile
            • snakelilith Re: Ceny usług 17.03.24, 12:38
              thank_you napisała:

> Fryzjer to bodajże 670 zł za podciecie końcówek, od
              > rosti odświeżenie koloru na długości, żadne rozjaśnianie/pasemka czy cos w tym
              > stylu. Ż

Jak wynika z wątku dziewczyny w Polsce nie płacą takich cen za to co napisałaś, więc wybierasz po prostu salony, gdzie usługi są drogie, z tego powodu na wysokim poziomie. Za podcięcie końcówek i kolor to płaci się u mnie w lepszych salonach od 250 euro wzwyż. W miastach jak Düsseldorf, akurat sprawdziłam, bo miałam najwyraźniej w głowie ceny przedpandemiczne, zwykła korektura koloru to 415-505 euro plus 40 euro cięcie (np. mekhairart). Zapłaciłabyś więc za swoją "naturalność" nie 670 zł, a 2300 zł. Jedno posiedzenie kobido kosztuje od 80-150 euro, czyli 340-645 zł i to wcale nie u wielkich specjalistów. Serio, przeciętne kobiety tyle płacą za usługi kosmetyczne w Polsce?
              Więc jakbyś sobie nie racjonalizowała tego, że ludzie chcą przyoszczędzić, to Polska JEST ciągle tańsza dla zagranicznych klientek.
              • thank_you Re: Ceny usług 17.03.24, 13:18
                Ale one nie musza oszczędzać, wiec to ty nie musisz sobie racjonalizowac, ze ktoś cos robi dla oszczędności. Moj salon nie jest żadnym topowym ani lepszym salonem, podobnie manicurzystka - totalnie średnia półka, ale metoda prób i błędów wypróbowana i jestem z niej zadowolona, wiec jnie szukam i nie zmieniam.
                Podcięcie włosów w lepszym salonie jest od 300 zł Wzwyż, koloryzacja to 8 stowek, do tego jakas pielęgnacja i rachunek wychodzi spory. A jesli myślisz, ze latanie na zabiegi (czyli czas + kasa na dojazd taxi na lotnisko/do tych wszystkich usług + bilet lotniczy za kilka tysięcy), to oszczędność, to grubo sie mylisz. smile Owszem, Polska jest nieco TANSZA ale wtedy, gdy załatwiasz to wszystko PRZY OKAZJI. I powtórzę - to nie cena jest wyznacznikiem powodow, dla których tu przylatują na zabiegi, a ich JAKOŚĆ.
    • krwawy.lolo Re: Ceny usług 16.03.24, 12:37
      Za ścięcie włosów płacę w Najjaśniejszej 20 peelenów.
      • szorstkawelna Re: Ceny usług 16.03.24, 20:14
        krwawy.lolo napisał:

> Za ścięcie włosów płacę w Najjaśniejszej 20 peelenów.

A ja u osiedlowego fryzjera place dla syna 60zl. U sieciowkowego 120zl. Ceny z zapyzialej Gdyni.
    • chicarica Re: Ceny usług 16.03.24, 13:18
      To zależy.
      Dentysta, kosmetyczka, jakieś pedikiury - chodzę na miejscu. Często te usługi świadczone są przez Polki.
      U fryzjera ostatnio (dziewczyna Polka) zapłaciłam prawie 3 tys. kr (jakieś 1200 zł) i zadowolona byłam tak średnio, nie było ani źle, ani specjalnie dobrze.
      W Polsce mam od wielu lat zaufaną i dobrą fryzjerkę, koszt u niej to około 400 zł obecnie ale zawsze jestem bardzo zadowolona. Specjalnie nie latam, ale jak jestem to się umawiam bo naprawdę jest tam fajnie.
      Depilację laserową robiłam w Polsce ale wtedy częściej latałam.
      U mnie na miejscu przede wszystkim jakość pewnych usług jest gorsza moim zdaniem. Paznokcie - ostatnio robią Ukrainki i robią to starannie, ja akurat nie korzystam ale znajome są zadowolone. Półka wyżej w stosunku do tego co było wcześniej podobno.
    • homohominilupus Re: Ceny usług 16.03.24, 14:44
      Dentysta- robię wszystko w ES, pan świetny specjalista, ceny porównywalne z Pl lub nawet niższe, plomba 50 e, implant 1500. A do tego większość nam zwracają z ubezpieczenia z pracy małżonka.
      Fryzjer- chętnie robiłabym w Pl ale nie ze względu na cenę, a umiejętności. Mówię o cięciu, bo farbę robie sama. Ostatnio w Warszawie zapłaciłam 50 zł i bylam w szoku jak mi dobrze pani obcięła, pisałam tu o tym kiedyś. Niestety, na kolejne podciecie pójdę tutaj, koszt ok 18 e.
      Pedicure, płaciłam ostatnio chyba 25 e ale pani robiła tak beznadziejnie, że odpuscilam i pójdę w Warszawie.
    • heca7 Re: Ceny usług 16.03.24, 19:10
      Córka robi absolutnie wszystko w Polsce. Lekarza często załatwia przez teleporadę. Mamy abonament medyczny więc czemu ma nie korzystać? Fryzjera ogarnia też w Polsce.
      • snakelilith Re: Ceny usług 16.03.24, 20:02
        Ale wtedy to trzeba w tej Polsce regularnie bywać. Ja do fryzjera chodzę co 8 tygodni. Gdybym wliczyła koszty podróży do Polski, to mogłabym od razu skorzystać z jakiegoś celebryckiego fryzjera w Düsseldorfie i nie miałabym stresu podróży.
        Ubezpieczona medycznie też jestem w De, więc nie płacę za żadne usługi u lekarza, jedynie dentysta ma dopłaty za bardziej luksusowe rozwiązania, ale tam oprócz profesjonalnego czyszczenia zębów co 10 miesięcy dawno nic nie robiłam. Mam tam też super higienistkę i nie chcę jej zmieniać.
        Korzystam u mnie też z osteopaty, czasem z masażu, ale to znowu lepiej mieć pod nosem, a nie z bolącymi plecami jechać/latać ponad 1000 km.
        • heca7 Re: Ceny usług 16.03.24, 20:46
          Ona ma 22 lata wink Więc nie ma problemów z kręgosłupem. Ale przylatuje co trzy miesiące. Wcześniej przez internet umawia wizyty. Leki ma poustawiane więc na razie tak jest dobrze.
          Do fryzjera chodzi za każdym razem. W tej chwili fryzura na wczesną Małgorzatę Ostrowską (piosenkarkę). Tylko w morskiej zieleni i włosów duuużo więcej wink
          • nika_1985 Re: Ceny usług 16.03.24, 23:56
            Jak przylatuje do Polski to staram się korzystać z fryzjera. Podcięcie 60 zł u mojej pani Basi na osiedlu a podcina super. Byłam u mnie w IT i cena o wiele wyższa.
            Ostatnio rehabilitacja we Włoszech- mało oplacalna 70 euro za 1h W Pl taniej wyszło.
            Osteopata 50 euro. Również w Pl taniej mam na Śląsku.
            Jedynie co super opłacało się we Włoszech zrobić to rezonans - 50 euro. W Pl jak dzwoniłam to 600zl.
            Dentystę też.oplaca się w Pl robić mimo wszystko niż w Italii,ale ja i tak żeby załatwiam przy okazji jak jestem w Tiranie.
            Nie żebym specjalnie jeździła do Pl na te wszystkie usługi, ale np. masaż ciała kosztuje 45 min 50 euro..a.moj sąsiad w Pl swietny masażysta bierze w domu 80 zł i masuje mnie 70 minut.
            Dlatego staram się korzystać, jak znam, jestem zadowolona z efektów i jeszcze cenowo jest opłacalnie.

• madameleloupblanc Re: Ceny usług 17.03.24, 00:25
      Ostatni raz w PL bylam w 2020. Za rzadko jezdze by obiektywnie oceniac.
    • mayaalex Re: Ceny usług 17.03.24, 09:29
      Jak bywalam w PL czesciej, to korzystalam wiecej ale pomału sie przestawilam i po prostu znalazlam swoje miejsca w Brukseli. Wlosy to akurat ostatnio obcielam we Francji, za 65 euro (sieciowka ale ladnie wygladajaca), rok temu w Poznaniu za 150 PLN (dobry fryzjer) - w Brukseli porownywalny salon skasowalby pewnie blizej 100 euro (no i przede wszystkim we Francji mialam czas i po prostu weszlam i poprosilam o ciecie, w Brux nie mam czasu i trzeba sie umawiac z wyprzedzeniem).
      Za czyszczenie zebow zaplacilam ostatnio w PL tyle, co tutaj (moje ubezpieczenie zwraca mi to niezaleznie gdzie robilam).
      Podstawowe zabiegi medycyny estetycznej tez maja podobne ceny (botox, peelingi, mezo, prophilo) ale w Pl mam bardzo fajna lekarke wiec jesli tylko tam jestem to zawsze ja odwiedzam. Tu tez znalazlam fajna ale to nie jest ten sam poziom jednak (za to jest jednoczesnie swietna rodzinna wiec sie jej trzymam).
      Za to za korki dla dzieci i ich trenerow place chyba mniej w Belgii niz placilabym w Poznaniu - 20 euro za godzine FR z wykwalifikowana nauczycielka z Francji, ktora dojezdza do nas i 20 euro za pol godziny basenu (za zajecia indywidualne na basenie placilam w Poznaniu 160 zlotych za godzine dwa lata temu).
      • shellyanna Re: Ceny usług 17.03.24, 12:12
        Do kogo chodzisz w Poz (med est.)?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka