Dodaj do ulubionych

Eksperyment kulinarny 🤣

23.03.24, 11:26
Znalazłam przepis na placuszki bez mąki pszennej. Miałam podejrzenia, że nie wyjdą, ale zaryzykowałam 😁. Oczywiście nie wyszły, na dowód zdjęcie. Raczej nie miały prawa wyjść... Ale szkoda mi było ciasta (serki waniliowe, rozgnieciony banan, jajka, mąką migdałowa, proszek do pieczenia), więc wrzuciłam do piekarnika. Uwaga, wyjaśniam 😉chciałam szybko go nagrzać, więc włączyłam termoobieg z grillem. No i zapomniałam wyłączy grill. Przypomniałam sobie po jakimś czasie. Stąd spieczona gora. No nie idzie mi w kuchni dzisiaj...🤣.
I co dalej? Co na górę? Może być masa kajmakową (mam pół puszki), mogą być wiśnie i galaretką, może być masa czekoladowa, może masą budyniową? Szukam inspiracji. Wymieniłam co mam w domu, bo do sklepu nie mam chęci lecieć... co byście dały? Spód wydaje się być do jedzenia łyżeczka. Jest b. mało słodki. Może steżeje potem w lodówce.
Jestem gotowa na wszelkie eksperymenty. A może jakieś bakalie?
To co wyszło z placków i ciasto:
Obserwuj wątek
    • kochamruskieileniwe Re: Eksperyment kulinarny 🤣 23.03.24, 11:34
      Przed chwilą spróbowałam okruszki. Podejrzewam, że sak smakuje przepyszny jagielnik. Jedynie dobra góra może go uratować. Aczkolwiek bardzo ładnie pachnie.
      • eliszka25 Re: Eksperyment kulinarny 🤣 23.03.24, 12:23
        Jeśli to nie jest nawet smaczne, to bym po prostu wywaliła. Jak dla mnie zbyt duże ryzyko, że po dodaniu jeszcze czegoś na górę nadal będzie niezjadliwe i tylko zwiększysz swoje straty.
        • kochamruskieileniwe Re: Eksperyment kulinarny 🤣 23.03.24, 12:49
          Nie to nie jest niesmaczne. Jest bez wyrazu.
          • kochamruskieileniwe Re: Eksperyment kulinarny 🤣 23.03.24, 12:52
            Na razie posmarować masa kajmakową. I kombinuje dalej.Moze coś w stylu ciasta milionera? Ja się łatwo nie poddaje. A może coś fajnego wyjdzie?
    • alpepe Re: Eksperyment kulinarny 🤣 23.03.24, 11:39
      A nie możesz po prostu kosz i zrobić restartu, zamiast kombinować?
    • homohominilupus Re: Eksperyment kulinarny 🤣 23.03.24, 12:17
      Hah, moj mąż zabrał się kiedyś za robienie natillas w termomixie. Natillas to taki waniliowy krem, jakby budyń ale rzadszy.
      Jajka, mleko, cukier, wanilia. Zamiast cukru wsypał sól. Masa poszła do kibla.
      No to jeszcze raz, bo on się łatwo nie poddaje. Nie wiem co zrobił ale masa wystrzeliła z termomixa jak lawa z wulkanu. Dodam, że tego samego dnia rano sprzątałam kuchnię.
      Tak, że ten. Nie jesteś sama.
      • midge_m Re: Eksperyment kulinarny 🤣 23.03.24, 13:22
        Dlatego właśnie ten Thermomix z hasłem że teraz wszystko ci wyjdzie to ściema, bo w gotowaniu nie ma pewników. Mam nadzieję że mąż się poddał z Thermomixem (i kuchnia już nie ucierpi) ale że jeszcze kiedyś spróbuje.
        • homohominilupus Re: Eksperyment kulinarny 🤣 23.03.24, 16:36
          On nie lubi używać tego ustrojstwa, głównie stoi i się kurzy. Gotuje bez jego pomocy.
    • kochamruskieileniwe Re: Eksperyment kulinarny 🤣 23.03.24, 17:32
      A jednak dobrze, że nie wypaliłam 😁
      Jako ciasto jest absolutnie bez wyrazu, ale jako spod sprawdza się znakomicie. Zapewnia ładny zapach i miłą dla języka teksturę. Jest lekko wilgotne, miękkie.
      Zużyłam przy okazji "resztki i wpadki".
      Posmarowałem masą krówkową, na to dałam czarne porzeczki ( coś w rodzaju dżemu, ale słabo wysmażone - pozostałość z sokownika, przesmażone lekko z tu z cukrem, na to mascarpone karmelowe wymieszane z gorzką czekoladą. Wyszło bardzo dobre (opinia rodziny i koleżanki, która wpadła na kawę). Już prawie zjedzone. Ocalały szczątki.
      • kochamruskieileniwe Re: Eksperyment kulinarny 🤣 23.03.24, 17:33
        Wywaliłam, miało być.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka