Dodaj do ulubionych

Eksperyment kulinarny 馃ぃ

23.03.24, 11:26
Znalaz艂am przepis na placuszki bez m膮ki pszennej. Mia艂am podejrzenia, 偶e nie wyjd膮, ale zaryzykowa艂am 馃榿. Oczywi艣cie nie wysz艂y, na dow贸d zdj臋cie. Raczej nie mia艂y prawa wyj艣膰... Ale szkoda mi by艂o ciasta (serki waniliowe, rozgnieciony banan, jajka, m膮k膮 migda艂owa, proszek do pieczenia), wi臋c wrzuci艂am do piekarnika. Uwaga, wyja艣niam 馃槈chcia艂am szybko go nagrza膰, wi臋c w艂膮czy艂am termoobieg z grillem. No i zapomnia艂am wy艂膮czy grill. Przypomnia艂am sobie po jakim艣 czasie. St膮d spieczona gora. No nie idzie mi w kuchni dzisiaj...馃ぃ.
I co dalej? Co na g贸r臋? Mo偶e by膰 masa kajmakow膮 (mam p贸艂 puszki), mog膮 by膰 wi艣nie i galaretk膮, mo偶e by膰 masa czekoladowa, mo偶e mas膮 budyniow膮? Szukam inspiracji. Wymieni艂am co mam w domu, bo do sklepu nie mam ch臋ci lecie膰... co by艣cie da艂y? Sp贸d wydaje si臋 by膰 do jedzenia 艂y偶eczka. Jest b. ma艂o s艂odki. Mo偶e ste偶eje potem w lod贸wce.
Jestem gotowa na wszelkie eksperymenty. A mo偶e jakie艣 bakalie?
To co wysz艂o z plack贸w i ciasto:
Obserwuj w膮tek
    • kochamruskieileniwe Re: Eksperyment kulinarny 馃ぃ 23.03.24, 11:34
      Przed chwil膮 spr贸bowa艂am okruszki. Podejrzewam, 偶e sak smakuje przepyszny jagielnik. Jedynie dobra g贸ra mo偶e go uratowa膰. Aczkolwiek bardzo 艂adnie pachnie.
      • eliszka25 Re: Eksperyment kulinarny 馃ぃ 23.03.24, 12:23
        Je艣li to nie jest nawet smaczne, to bym po prostu wywali艂a. Jak dla mnie zbyt du偶e ryzyko, 偶e po dodaniu jeszcze czego艣 na g贸r臋 nadal b臋dzie niezjadliwe i tylko zwi臋kszysz swoje straty.
        • kochamruskieileniwe Re: Eksperyment kulinarny 馃ぃ 23.03.24, 12:49
          Nie to nie jest niesmaczne. Jest bez wyrazu.
          • kochamruskieileniwe Re: Eksperyment kulinarny 馃ぃ 23.03.24, 12:52
            Na razie posmarowa膰 masa kajmakow膮. I kombinuje dalej.Moze co艣 w stylu ciasta milionera? Ja si臋 艂atwo nie poddaje. A mo偶e co艣 fajnego wyjdzie?
    • alpepe Re: Eksperyment kulinarny 馃ぃ 23.03.24, 11:39
      A nie mo偶esz po prostu kosz i zrobi膰 restartu, zamiast kombinowa膰?
    • homohominilupus Re: Eksperyment kulinarny 馃ぃ 23.03.24, 12:17
      Hah, moj m膮偶 zabra艂 si臋 kiedy艣 za robienie natillas w termomixie. Natillas to taki waniliowy krem, jakby budy艅 ale rzadszy.
      Jajka, mleko, cukier, wanilia. Zamiast cukru wsypa艂 s贸l. Masa posz艂a do kibla.
      No to jeszcze raz, bo on si臋 艂atwo nie poddaje. Nie wiem co zrobi艂 ale masa wystrzeli艂a z termomixa jak lawa z wulkanu. Dodam, 偶e tego samego dnia rano sprz膮ta艂am kuchni臋.
      Tak, 偶e ten. Nie jeste艣 sama.
      • midge_m Re: Eksperyment kulinarny 馃ぃ 23.03.24, 13:22
        Dlatego w艂a艣nie ten Thermomix z has艂em 偶e teraz wszystko ci wyjdzie to 艣ciema, bo w gotowaniu nie ma pewnik贸w. Mam nadziej臋 偶e m膮偶 si臋 podda艂 z Thermomixem (i kuchnia ju偶 nie ucierpi) ale 偶e jeszcze kiedy艣 spr贸buje.
        • homohominilupus Re: Eksperyment kulinarny 馃ぃ 23.03.24, 16:36
          On nie lubi u偶ywa膰 tego ustrojstwa, g艂贸wnie stoi i si臋 kurzy. Gotuje bez jego pomocy.
    • kochamruskieileniwe Re: Eksperyment kulinarny 馃ぃ 23.03.24, 17:32
      A jednak dobrze, 偶e nie wypali艂am 馃榿
      Jako ciasto jest absolutnie bez wyrazu, ale jako spod sprawdza si臋 znakomicie. Zapewnia 艂adny zapach i mi艂膮 dla j臋zyka tekstur臋. Jest lekko wilgotne, mi臋kkie.
      Zu偶y艂am przy okazji "resztki i wpadki".
      Posmarowa艂em mas膮 kr贸wkow膮, na to da艂am czarne porzeczki ( co艣 w rodzaju d偶emu, ale s艂abo wysma偶one - pozosta艂o艣膰 z sokownika, przesma偶one lekko z tu z cukrem, na to mascarpone karmelowe wymieszane z gorzk膮 czekolad膮. Wysz艂o bardzo dobre (opinia rodziny i kole偶anki, kt贸ra wpad艂a na kaw臋). Ju偶 prawie zjedzone. Ocala艂y szcz膮tki.
      • kochamruskieileniwe Re: Eksperyment kulinarny 馃ぃ 23.03.24, 17:33
        Wywali艂am, mia艂o by膰.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj si臋

Nakarm Pajacyka