Dodaj do ulubionych

Mam pytanie kto płaci

02.04.24, 06:17
Mam kilkanaście lat młodszego partnera. Nie wyobrażam sobie żyć bez niego. Kocham go. Ale mimo że jestem starsza i inaczej patrzę na wszystko niż np 30 latkowie to mam pytanie. Jesteśmy niezależni finansowo. Wyjeżdżamy. Wszystko pięknie. Płacimy 50/50. Kiedy przychodzi czas żeby to facet płacił za kobietę. Ja jestem po rozwodzie i w moim małżeństwie były pieniądze wspólne na jedno konto. Jestem nauczona takiego życia. Ja się podstosuję do wszystkiego ale.. miałam faceta starszego i to on miał gest za wszystko płacić. Teraz mam młodszego i w zasadzie stać mnie płacić. Ale czuję się jakoś nie za dobrze. Nie wiem dlaczego.
Wiele razy mi kupił dużo rzeczy, zaprosił mnie. Ale jadąc np do hotelu, wyjazd weekendowy płacimy 50/50. Oczywiście jest sex, jesteśmy jak mąż z żoną.Tak się czuję po poprzednim małżeństwie. Ja jestem uczciwa i nie musi mnie nikt sponsorować, płacę za siebie, place nie raz za niego. Ale nie wiem jak to teraz wygląda. Nie będę za 200-300 zł robić problemu ze y za mnie zapłacił a ja zaoszczędzę. Natomiast czuje się z tym źle.
Obserwuj wątek
    • magda.nawrocka35 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 06:20
      Dodam że za mąż raczej nie wyjdę. Ale jestem z nim szczęśliwa. Pieniądze nie są najważniejsze, nie potrzebuję sponsora. Ale chodzi mi chyba raczej o maniery. Bo jestem skłonna się odwdzięczyć np zaplaci mi za wyjazd za 500 zł a ja mogę za 2000 zł w zamian. Mi chodzi o zachowanie bardziej.
      • m_incubo Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 09:19
        magda.nawrocka35 napisała:

> Bo jestem skłonna się odwdzięczyć np zaplaci mi za wyjazd za 500 zł a ja mogę z
        > a 2000 zł w zamian.

A jak ci kupi kwiaty za 50 zł, to też się jakoś odwdzięczasz? Kupujesz mu w rewanżu dizajnerski kubek czy coś?
        • magda.nawrocka35 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 12:15
          Tak odwdzięczam się kolacją za 100
          • m_incubo Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 12:23
            O, fajnie.
            Ale chyba tym bardziej nie powinno ci zależeć, by zaczął ci coś sponsorować, bo może się okazać, że będziesz musiała wziąć kredyt by się odwdzięczyć.
      • imponderabilia22 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 12:05
        Jesteś frajerką?
    • profes79 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 06:35
      Podobno mamy równouprawnienie.
      • magda.nawrocka35 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 06:39
        O Jezu to wiem, nie pytałam o to
        • bylam.stara.mostowiakowa Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 06:45
          No chyba młody nie po to wziął się za starą żeby za nią płacić, z choinki się urwałaś?
          • magda.nawrocka35 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 07:36
            Ja bez pracy i bez mieszkania to na pewno będę go sponsorować. Jestem niezależna od niedawna
          • magda.nawrocka35 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 07:37
            Wziął mnie biedna po rozwodzie. Nie wziął ale tak to wyglądało. Bardzo mnie kocha a ja jego. Mimo tego że nie mam gdzie mieszkać.
            • madame_edith Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 08:23
              Kompletnie nie klei mi się narracja „jestem niezależna” i „nie mam gdzie mieszkać”. Jedno z drugim nie bardzo idzie w parze.
              • magda.nawrocka35 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 08:25
                A ty masz mieszkanie,mąż ma mieszkanie,dzieci mają mieszkania?
                Jesteś niezależna czy zależna od męża? Możesz sobie kupić dziś drugie mieszkanie?
                Nie mam po rozwodzie gdzie mieszkać. Mimo tego finansowo jestem niezależna np mogę płacić połowę kosztów. Ale mieskzac muszę u niego
                • borsuczyca.klusek Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 08:37
                  Jeżeli nie masz mieszkania to może rozsądniej byłoby na nie odkładać zamiast rozbijać się po hotelach?
                • ayelen40 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 08:55
                  No to czemu mąż wziął mieszkanie, a nie Ty?
                  • tanebo001 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 08:58
                    Pewnie dlatego że za nie zapłacił...
                    • magda.nawrocka35 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 09:32
                      Dla dziecka jest mieszkanie
                      • tanebo001 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 09:36
                        Czyli zostawiłaś z ojcem dziecko?
                        • magda.nawrocka35 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 11:46
                          Jezu dziecko ma 20 parę
                          • ikoniecikropka Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 11:59
                            A Ty 35, jak napisałaś niżej... Też wcześnie urodziłam, ale jeśli aż tak... Albo miałaś trudne życie albo kiepsko trolujesz.
                      • 3-mamuska Re: Mam pytanie kto płaci 03.04.24, 00:16

> Dla dziecka jest mieszkanie

Czyli po rozwodzie oddaliście mieszkanie dziecku, a sami jesteście bezdomi zamiast sprzedać mieszkanie podzielić się kasą dobrać kredytu i być na swoim?
                        I ty sie przejmujesz ze facet płacić chce pol na pol?
                  • m_incubo Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 09:14
                    Pewnie dlatego, że było jego.
                • kk345 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 09:24
                  >mieskzac muszę u niego
                  No to NIE jesteś niezależna finansowo. Jeśli pan by poprosił, zebyś się wyprowadziła, to gdzie byś zamieszkała?
                • madame_edith Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 09:30
                  Nie mam męża, mam za to mieszkanie 😁
                • vivi86 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 11:29
                  Dla mnie niezaleznosci finansowa to życie na wysokim poziomie z dochodu pasywnego, ale cóż...
                • ikoniecikropka Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 11:37
                  Wcale się nie dziwię, że pieniądze w tym związku takie ważne i że chciałabyś, by to on płacił w takiej sytuacji jak Twoja. Ale to nie jest rozwiązanie na dłuższą metę, musisz inaczej ogarnąć swoje finanse, by w razie rozstania, było Cię stać na wynajem. A do niego może dojść, jeśli jesteście związkiem bez równości i nie macie wspólnej linii działania, nie uzgodniliście jej.
                • sol_13 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 23:59

> A ty masz mieszkanie,mąż ma mieszkanie,dzieci mają mieszkania?

Złe forum wybrane 😅
      • vivi86 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 11:25
        Pytanie jak to hula w zakresie ogarniania chaty bo tu już bywa różnie.
    • anorektycznazdzira Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 06:58
      Nie rozumiem Twojego podejścia. Niby facet "wiele razy kupił dużo rzeczy, zaprosił", niby "żyjecie jak mąż z żoną", niby Ci nie zależy- a przeżyć nie możesz, że on za mało sponsoruje.
      Sponsorowanie Cię to nie są maniery, to jest sponsorowanie. To po pierwsze. W małżeństwie też bywa, że on zarabia gorzej, chwilowo lub zawsze, co wtedy? Nie ma manier? To po drugie.
      Małżeństwa (oraz związki twierdzące, że są jak małżeństwo) mają kwestie finansowe omówione. Jasno i otwarcie. Nikt tam nie kwasi czy drugie się szarpnęło na hotel.
      • mamkotanagoracymdachu Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 07:26
        anorektycznazdzira napisała:

>
        > Sponsorowanie Cię to nie są maniery, to jest sponsorowanie.

Ależ oczywiście, że są, cała ogromna gałąź sv opisuje kto, kiedy i za co powinien płacić.

Ja w związku mam pełną wspólnotę finansową, więc nie ma to teoretycznie zadnego znaczenia, a jednak nada zdarza się, że jedno z nas zaprasza gdzieś drugie i wtedy to zapraszająca osoba „płaci”.
    • kachaa17 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 07:23
      Rozumiem o co Ci chodzi. Też bym chciała, żeby facet miał gest. Takie płacenie pół na pól to trochę jak obcym człowiekiem. Może płaćcie na zmianę?
      • magda.nawrocka35 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 07:35
        Ale na zmianę to nadal 50/50
        • eagle.eagle Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 07:59

> Ale na zmianę to nadal 50/50

Komu to nie pasuje? Tobie czy jemu ?
          • magda.nawrocka35 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 08:23
            No mi
            • niemcyy Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 10:06
              To sobie szukaj sponsora, który będzie płacił, bo jest seks.

Troll?
              • tanebo001 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 10:11
                Odmawiam!
            • eagle.eagle Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 10:43
              Ale co Ci nie pasuje? Chciałabyś więcej czy mniej ?
        • kachaa17 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 10:49
          To zależy, na zmianę to nie zawsze jest dziś Ty jutro ja a pojutrze znowu Ty. Ja zmoim przyszłym mężem płaciłam na zmianę ale raczej on płacił więcej bo więcej zarabiał o to jest dla mnie ok. Przecież nie za wszystko się płaci tyle samo.
    • eagle.eagle Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 07:32
      Najlepiej jakbyście o tym pogadali. Tylko pamiętaj że tak jak ty bardzo boisz się aby nie być przez niego sponsorowaną to jemu też może nie być dobrze w roli utrzymanka.

Drugim wyjściem jest abyście na zmianę wynajmowali hotel. Raz ty raz on, kto wynajmuję ten płaci.

• magda.nawrocka35 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 07:39
        Ja jestem po związku nauczona i nawyki mam inne niż teraz i najgorzej jak człowiek ma nawyki to go wkurza odwrotność. Ja nie mam potrzeby sponsorowania
        • eagle.eagle Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 07:59
          To gadaj z nim, tak aby i on się w tym dobrze czuł. Może ustalacie ryczałt że np wyjazd weekendowy to koszt średnio 1000 zł i 500 zwraca druga strona.
          • claudel6 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 21:04
            nic chyba nie rozumiesz. ona nie chce dzielić na pół, chce by facet jej czasem wyjazd postawił. w 100%.
            • eagle.eagle Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 21:47
              claudel6 napisała:

> nic chyba nie rozumiesz. ona nie chce dzielić na pół, chce by facet jej czasem
              > wyjazd postawił. w 100%.

Tak, teraz już to wiem.
        • anorektycznazdzira Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 08:01
          Ależ masz, inaczej byś się nie wkurzała.
        • briar_rose Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 11:43

> Ja nie mam potrzeby sponsorowania

Nic z tego nie rozumiem. Jak on by cię sponsorował, to byłoby wszystko dobrze, a ty jego to już nie? O co tu chodzi? Czemu on ma cię sponsorować? surprised
          • imponderabilia22 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 12:13
            briar_rose napisał(a):

> magda.nawrocka35 napisała:
            >
            > > Ja nie mam potrzeby sponsorowania
            >
            > Nic z tego nie rozumiem. Jak on by cię sponsorował, to byłoby wszystko dobrze,
            > a ty jego to już nie? O co tu chodzi? Czemu on ma cię sponsorować? surprised

Bo tak została nauczona przez strasznego partnera.
            • memphis90 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 15:36
              Została nauczona, ale potrzeby nie ma, dlatego zakłada wątek jak bardzo powinien sponsorować ją mlodzy facet, w którego mieszkaniu mieszka, bo na własne/wynajem jej nie stać 🤔
      • beneficia Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 08:45
        Tylko pamiętaj że tak jak ty bardzo boisz s
        > ię aby nie być przez niego sponsorowaną

Ależ ona właśnie chce, żeby on jej wszystko stawiał.
        Sama pisze, że musi u niego mieszkać i że nie pracuje, więc to oczywiste, że chce faceta -sponsora.
        • ayelen40 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 08:57
          No jak u niego mieszka, to chyba on już wystarczająco sponsoruje?
          • magda.nawrocka35 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 09:32
            Płacę wszystko 50/50
            • aqua48 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 10:41

> Płacę wszystko 50/50

Ale płacisz mu też czynsz? I opłaty za mieszkanie. Moim zdaniem czepiasz się i oczekujesz żeby było jak w poprzednim związku,. A to jest inny człowiek oraz inny związek.zmień swoje przyzwyczajenia i ciesz się tym co masz zamiast szukać dziury w całym, albo zmień partnera.
              • magda.nawrocka35 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 11:48
                Płacę tak wszystko na pół. Może się czepiam dlatego pytam czy mam racje
                • memphis90 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 15:37
                  Nie masz.
                • anorektycznazdzira Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 18:01
                  Wszystko na pół to nie znaczy za siebie. Jak mieszkasz u obcego, to mu płacisz nie pół rachunków, tylko pół rachunków+czynsz najmu. Jeśli tego nie robisz to owszem, płacisz za swoją wodę, prąd czy śmieci, ale NIE płacisz za mieszkanie. Mieszkasz za darmo bo jesteście parą. Czyli on Ci sponsoruje mieszkanie.
        • tanebo001 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 09:03
          To już rozumiem motywy pierwszego męża...
    • piataziuta Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 07:47
      >Kiedy przychodzi czas żeby to facet płacił za kobietę.

Wtedy kiedy dajesz "sex". Dajesz "sex", a on płaci.
      Wait...ale to jakbyś była młodsza.
      • magda.nawrocka35 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 07:54
        Młodsza czyli?
        • gryzelda71 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 08:35
          A ile on ma lat?
      • marta.graca Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 09:10
        Przecież nie tylko jedna strona "daje seks".
        • piataziuta Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 09:23
          https://media.tenor.com/O9mhSJ6WNn0AAAAe/irony.png
    • angazetka Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 08:09
      Nie rozumiem. O jakie przyjście czasu, że facet płaci za kobietę, ci chodzi?
      • ichi51e Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 09:34
        Czy tylko mi się wydaje że watkodajka ma oczekiwania postawione na głowie? Najpierw się spotykacie każdy płaci za siebie potem facet stawia a na końcu wszystko wspólne więc 50:50? Czy wszystko wspólne więc co twoje co moje a co moje to zostaw?
        • anorektycznazdzira Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 18:04
          Jeszcze nie do końca tak. Bardziej tak, że wszystko 50:50 ale nie wszystko i nie zawsze bo czasem on płaci za nią. A także nie zależy jej na byciu sponsorowaną ale ***j ją strzela że facet za nią nie płaci. Nie żeby chciała być sponsorowana, co to to nie. Tylko by chciała, żeby za nią płacił tak, jak poprzedni partner.
    • homohominilupus Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 08:13
      Dama w kapeluszu?
    • primula.alpicola Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 08:53
      No to robisz problem, czy nie robisz, bo się pogubiłam?
    • ichi51e Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 09:06
      Czasu się zmieniły powiem że imho nigdy . Płacicie 50/50 co jest mi tak z tym układem?
      • raczek47 [...] 02.04.24, 09:24
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • cranberries1983 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 09:17
      czyli brakuje Ci, ze ten nowy nie płaci za Ciebie?
      moze się go zapytaj o to
      jaka jest jego sytuacja finansowa?
    • mgla_jedwabna Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 09:21
      Jeśli facet nie płacił za oboje na początku, to już nigdy nie zacznie. Zazwyczaj to ewoluuje w drugą stronę - na początku romantyczne gesty i fundowanie, potem bardziej jak małżeństwo - wspólne życie, rozmowy o zepsutej pralce i wspólne koszty.
    • zla.m Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 09:22
      Podsumujmy:
      - nie masz pracy - żyjesz z oszczędności albo z tego, co partner kupi
      - nie masz mieszkania - mieszkasz u partnera. Do czynszu się raczej nie dokładasz, bo w poście startowym wyrzygujesz hotele, ale nie mieszkanie.

I pytasz "kiedy on zacznie płacić za wszystko"
      Wg mnie już i tak płaci za większość.
      • magda.nawrocka35 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 09:34
        Płacę wszystko 50/50 nic za mnie nie płaci
        • kk345 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 09:38
          Płacisz połowę czynszu, raty kredytowej, rachunków i remontów?
          • magda.nawrocka35 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 11:50
            Tak
            • ikoniecikropka Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 11:52
              Zaraz, partner ma kredyt? I Ty spłacasz raty?
              • magda.nawrocka35 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 11:59
                Nie ma kredytu wynajmujemy na pół
                • borsuczyca.klusek Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 12:08
                  Skoro wynajmujecie na pół to wynajmujecie na pół a nie że ty mieszkasz u niego.
                  • ikoniecikropka Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 12:13
                    Oj, sypie się wersja, bardzo.
                  • m_incubo Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 12:16
                    Raczej chodzi o to, że teraz płacą na pół, ale zanim ona się pojawiła, to płacił bez problemu całość, bo już tam wynajmował, natomiast ją stać na tę połowę, ale nie stać na wynajęcie samej mieszkania, więc musi się do kogoś przykleić.
                    • magda.nawrocka35 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 15:02
                      Wynajęliśmy razem
    • beataj1 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 09:26
      Dla mnie to jest oczywiste, że to jest optymalny układ. Nie jesteście małżeństwem. Macie indywidualny, wygodny układ. Nie planujesz go zmieniać. Częścią tego układu jest równowaga. Również finansowa.

Jako osoba mająca od lat swoje własne konto i finanse w związku powiem tak: płacenie 50:50 to jest nie tylko równowaga kasy, to też jest równowaga władzy. Nikt nie wkłada więcej i nikt nie musi w sobie pielęgnować poczucia krzywdy.
      To co miałaś z mężem, miałaś z mężem. Teraz męża nie masz i zakładam, że stoją za tym jakieś powody i z tego co piszesz jest ci z tym wygodnie. I niech tak pozostanie. Układ jest inny niż małżeński i dobrze.

Poukładaj sobie to w głowie - znacznie lepiej od bycia księżniczką jest być ministrem swoich własnych finansów.
      • magda.nawrocka35 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 09:36
        Dzięki, brakowało mi tego co napisałas. Cały czas płacę za siebie 50/50. Nie muszę być sponsorowana. Mam pieniądze. Ale nie ja tyle by kupić mieszkanie za 500 tys. Po prostu kupiłam już jedno dla dziecka, które teraz mieszka tam.
        • kk345 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 09:40
          >Mam pieniądze. Ale nie ja tyle by kupić mieszkanie za 500 tys. Po prostu kupiłam już jedno dla dziecka, które teraz mieszka tam.

Czyli ty co prawda nie masz gdzie mieszkać, jeśli coś się posypie, ale za to dziecko ma wygodnie. Super, jakby co, wprowadzisz się do niego, ucieszy się big_grin
          • kk345 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 09:41
            No chyba, ze w tym mieszkaniu z dzieckiem mieszka też ex mąż, to wtedy zostajesz z ręką w nocniku
        • gryzelda71 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 09:41
          Moj bosze, a jak mlodyvpartner cię wyprosi z mieszkania to gdzie się podziejesz?
          • magda.nawrocka35 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 11:50
            Nie mam gdzie
            • niemcyy Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 12:00
              Ale to twój problem, a nie faceta, który w tym momencie będzie ex. Udajesz czy naprawdę nie ogarniasz?

Możesz iść do dziecka, skoro miałaś gest, a teraz patrzysz, jak wysępić od kogoś.
        • beataj1 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 09:46
          No ale żaden partner z głową na karku nie dołoży ci się do mieszkania.
          To musisz ogarnąc sama lub zdecydować że nie ogarniasz a np idziesz w wynajem.
        • borsuczyca.klusek Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 09:49
          No to ponawiam radę. Zamiast rozbijać się po hotelach pomyśl o własnym dachu nad głową
        • majaa Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 11:09
          Czyli kupiłaś mieszkanie dziecku, a sama mieszkasz u partnera, bo na drugie własne mieszkanie Cię nie stać. Rozumiem, że przynajmniej będzie Cię stać na wynajem, gdyby z partnerem przestało się układać? Bo jak nie, to co, wprowadzisz się do dziecka czy pod most? Imo, to to jest teraz najistotniejsza sprawa do przemyślenia. Bo widzę, że marzy Ci się, żeby było jak w małżeństwie, a tymczasem Wasz układ jest całkiem inny i w razie draki to zostajesz goła i wesoła.
          • magda.nawrocka35 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 11:52
            Tak to prawda,wcześniej musiałam u rodziców mieszkac, albo z ex. Przypadkowo poznałam się z partnerem.
            • majaa Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 12:50
              Aha, więc masz jeszcze ewentualnie opcję mieszkania z rodzicami... cóż, no jest to jakieś tam wyjście, przynajmniej nie grozi Ci spanie pod mostem.
              W każdym razie, skoro Twój partner realizuje wizję związku "pół na pół" i tradycyjna postawa dżentelmena wydaje się być mu obca, to masz trzy możliwości: albo przyjąć to z całym dobrodziejstwem inwentarza i przywyknąć, albo rozstać się, jeśli nie jesteś w stanie zaakceptować jego wizji, albo zaproponować swoją wizję. Ta ostatnia opcja wiąże się jednakże z pewnym ryzykiem "kwasów", bo nie wiesz tak do końca, jak przypuszczam, co on tam sobie faktycznie myśli i jak to wszystko odbierze. Możesz jeszcze jakiś czas poobserwować sytuację, ale skoro Cię to męczy, to pewnie i tak prędzej czy później będziesz musiała na coś się zdecydować.
              • eriu Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 13:20
                Ale jaka postawa dżentelmeńska we wspólnym życiu dziewczyno? Przecież on jej kupuje różne rzeczy sama przyznała. Po prostu jej nie sponsoruje życia i dlaczego by miał? To jest dorosła kobieta. Ma swoje pieniądze i może też pracować.
                • majaa Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 13:47
                  Z tego, co zrozumiałam z jej wypowiedzi, to dzielą się wydatkami mniej więcej po połowie, a ona by chyba chciała, żeby czasem po prostu zafundował jej randkę, żeby się taka dopieszczona poczuła, czy coś w tym stylu😉
                  • magda.nawrocka35 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 15:06
                    Tak właśnie chodzi o coś więcej niż 50/50 a ja czasem 100/0
                    • eagle.eagle Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 16:37
                      Ale to już musisz ze swoim partnerem pogadać.
                      Że czujesz się czasami nie dopieszczona i potrzebujesz aby Cię zabrał na romantyczną kolację czy wyjazd bez podziału kosztów.
        • imponderabilia22 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 12:19

> Dzięki, brakowało mi tego co napisałas. Cały czas płacę za siebie 50/50. Nie mu
          > szę być sponsorowana. Mam pieniądze. Ale nie ja tyle by kupić mieszkanie za 500
          > tys. Po prostu kupiłam już jedno dla dziecka, które teraz mieszka tam.

Ale rozumiem, że masz dożywocie w tym mieszkaniu? Powiedz że masz....
      • ayelen40 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 09:37
        Bardzo mądrze napisane.
      • magda.nawrocka35 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 12:04
        Niestety w głowie układ małżeński. Rozumiem już że tak jest ok. Zarabiamy identycznie. Płacimy 50/50. Z t że ja nie pracowałam dłuższy czas i mam duzo zaległości finansowych. Poza tym o toi chodzi jak pisałam na początku jak zapalci za mnie 500 to jest chętna zapłacić i 3000 tys
        Byle miał gest taki zaufania, wsparcia. Ja i tak uważam się więcej w to włożyłam i jakoś tak czuję Zenon powinien też się postarać. Ale nie narzekam. Mam tylko takie odczucia
        • eriu Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 13:22
          To jest ciekawe, że zarabiacie tyle samo a Ty wsparcie przeliczasz tylko w walucie PLN.
        • eagle.eagle Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 13:25
          Znaczy, że on nie chce się dokładać ?
          Nie pokazuje że mu zależy ?
          Nie stara się?
          Ja wiem że to tylko twoje odczucia, na nic nie narzekasz. Ale każde jego najmniejsze staranie jestes wstanie stokrotnie odpłacić. Tylko że tych starań jest coraz mniej .
        • memphis90 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 15:44
          Z czego chcesz niby płacić te 3 tysie, jak nie masz pracy, za to masz spore długi?
    • dwa_kubki_herbaty Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 09:56
      Ten co ma gest i pieniądze.
      Jak od poczatku bylo pół na pół to teraz ciężko oczekiwać że nagle ty czy on będzie za wszystko płacił.
      To jakos tak naturalnie na starcie wychodzi.
      Idziesz na pierwsze spotkanie i nawet nie wiesz gdzie masz portfel/kartę/telefon.
      Idziesz na drugie i tak samo, po trzecim jak znowu nie wydałaś złotówki wiesz, że to ten typ.
      Jak żeś wyskoczyła z płatnoscią pół na pół to masz.
      Zeby nie było, ja zawsze wszystko sama i mam jak mam, jak cos chce to sama kupuję, np. samochód.
    • vivi86 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 10:43
      Ti jest już na etapie np mieszkania razem? Zarabiacie podobnie?

O ile do dnia ślubu wszystko może być 50/50 to po ślubie nie eyobrszam sobie takiej opcji. U was odpowiednik ślubu to zamieszkanie razem już nie na próbę.
      • beataj1 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 10:48
        Po zamieszkaniu razem w przypadku dysproporcji w zarobkach najlepiej sprawdza się nie równo ale równomiernie.
        Co znaczy że partnerzy umawiają się na procent zarobków. Ta osoba która zarabia więcej wkłada w codzienne życie powiedzmy 30% zarobków. Ta osoba, która zarabia mniej też wkłada 30%. To są oczywiście różne kwoty, ale i możliwości są różne.
    • ritual2019 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 10:58
      Kiedy przychodzi czas żeby to facet płacił za kobietę. Ja jestem po rozwodzie i w moim małżeństwie były pieniądze wspólne na jedno konto. Jestem nauczona takiego życia. Ja się podstosuję do wszystkiego ale.. miałam faceta starszego i to on miał gest za wszystko płacić.

To jest kwestia dochodow czy plci? Czy gdyby to mieszkanie bylo twoje i ty zarabialas na tyle ze stac by cie bylo to wyobrazasz sobie ze ty placilabys z faceta? A gdybys byla w zwiazku z kobieta to jak chcialabys zeby to wygladalo?
    • ikoniecikropka Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 11:04
      Wiesz, wybacz, ale to nie są problemy dojrzałych ludzi. Zastanawiam się, czy czasem on nie jest dojrzalszy mimo młodszego wieku. Na marginesie to hm, zawsze z mężem wychowywaliśmy córkę tak, by nie pozwalała sobie fundować. A dla syna to jak dziewczyna zachowuje się, gdy trzeba opłacić rachunek, stało się jednym z kryteriów, czy dojdzie do kolejnego spotkania. Nie kontynuował z dziewczynami, które oczekiwały, że będzie płacił za całość.
      • niemcyy Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 11:31
        Dla t e g o syna?
        • ikoniecikropka Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 11:47
          Dla starszego, ale młodszego tym bardziej nie podejrzewam o bycie kiedykolwiek sponsorem. Starszemu to się zdarzyło i dlatego się później wycofał rakiem i zaczął wyznawać zasadę równości - pół na pół.
          • niemcyy Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 11:54
            Twój uzależniony i nieogarniający opieki nad własnym dzieckiem syn to naprawdę kiepski przykład.
            • ikoniecikropka Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 11:56
              Czytaj ze zrozumieniem. Starszy, rozumiesz? STARSZY.
              • niemcyy Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 12:09
                To pytałam, czy ten osławiony. Odpowiadaj ze zrozumieniem. Całej twojej twórczości nie czytam, bo poziom odjechania jest za wysoki.
      • kachaa17 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 11:46
        Czyli nie obowiązują juz zasady z książki "Mężczyźni są z Marsa a kobiety z Wenus"?
        • anorektycznazdzira Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 18:09
          Mężczyźni są z Marsa a kobiety ze Snikersa,
          dajcie sobie siana z najdurniejszą kołczo-bzdurą w temacie
      • majenkirr Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 14:38
        ikoniecikropka napisał(a):
        wychowywaliśmy córkę tak, by nie pozwalała sobie fundować. A dla syna to
        > jak dziewczyna zachowuje się, gdy trzeba opłacić rachunek, stało się jednym z
        > kryteriów, czy dojdzie do kolejnego spotkania. Nie kontynuował z dziewczynami,
        > które oczekiwały, że będzie płacił za całość
        .

A ja wychowywałam dzieci całkiem odwrotnie 🙃😉
    • alpepe Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 11:51
      Jesteś nauczona, a starych suk nowej sztuczki nie nauczysz, czy jak?
      Chcesz sposorowania, to szukaj kogoś innego, skoro to tak cię uwiera.
      • magda.nawrocka35 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 11:56
        Obrażam cię? Od suk? Mam 35 lat
        • ikoniecikropka Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 11:58
          I dziecko ponad dwudziestoletnie - o takim wyżej pisałaś.
          • alpepe Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 12:10
            OJP, czyli patola pełną gębą.
          • alpepe Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 12:11
            I partnera dwudziestokilkulatka.
        • alpepe Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 12:09
          A ja cię obrażam?
          Jest powiedzenie, że starego psa nowych sztuczek nie nauczysz, zamieniłam rodzaj, bo bardziej pasuje, a ty się czujesz obrażona? I to piszesz ty? Osoba, którą uwiera, że nie jest sponsorowana i lamentuje, że się nie da, bo się tak nauczyła, że ma być sponsorowana?
          Poza tym co ma wiek do tego, skoro podkreślasz, że się nauczyłaś? To się oducz, proste.
          Ale nie, najwyraźniej jesteś jak stary pies, którego nowej sztuczki nie nauczysz, skoro cię suka obraża.
        • ritual2019 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 12:13

> Obrażam cię? Od suk? Mam 35 lat

Niezly troll z ciebie, chyba ze urodzilas dziecko w wieku 13-14 lat. Partner kilkanascie lat mlodszy to kolega dziecka?
          • aankaa Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 14:13
            z jednej piaskownicy big_grin
            • memphis90 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 15:48
              Czy ten kolega ma może schizofrenię…? Czy Pani nie jest przypadkiem w ciąży?
          • magda.nawrocka35 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 15:08
            Nie ważne ile mam lat. Ale od suk mnie nie obrażaj zgłaszam to.
            • angazetka Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 15:19
              Suka to tutaj samica psa.
            • alpepe Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 15:20
              Nikt cię nie obraża od suk, czego nie zrozumiałaś? Nawet ci to rozpisałam, byś pojęła.
    • pursuedbyabear Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 12:12
      Generalnie nie wiem, na czym polega twój problem. Chłop ma płacić za wszystko?
      • eagle.eagle Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 13:13
        pursuedbyabear napisała:

> Generalnie nie wiem, na czym polega twój problem. Chłop ma płacić za wszystko?

Ale żeby nie było to nazywane sponsoringiem.
    • ikoniecikropka Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 12:18
      Troll. Ma 35 lat, dziecko ponad 20. Raz mieszka u partnera - Zenona, młodszego od siebie, innym razem z nim wynajmuje.
      • vivi86 Re: Mam pytanie kto płaci 03.04.24, 09:32
        To nie miał być Zenon tylko że on. Co nie zmienia fakty totalnego nie spinania się historii.
    • asia_i_p Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 13:02
      Czyli potrzebujesz, żeby powiedział ci "Kocham cię" koniecznie w twoim języku.

I teraz musisz się zastanowić, co z tego jest dla ciebie ważne - czy samo "kocham cię" czy to, żeby mówił w tym samym języku.
      • memphis90 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 15:49
        Żeby mówił językiem Sobieskiego, albo chociaż Jagiełły…
    • po_godzinach_1 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 13:24
      No nieźle smile

ty masz lat 35, twoje dziecko ponad 20 a twój chłopak jest od ciebie kilkanaście lat młodszy, ale za to samodzielny finansowo smile
      • ruscello Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 15:01
        Przecież napisała, że od niedawna pracuje. To może zarabiać tyle, co student 1 roku dorabiający popołudniami i już wszystko się spina 🤣
      • magda.nawrocka35 Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 15:10
        Nie ważne ile mam lat.
        • ikoniecikropka Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 15:15
          Czyli już nie 35?
          • alpepe Re: Mam pytanie kto płaci 02.04.24, 15:24
            Fajny ten troll, taki nie za inteligentny, ale za to z urojeniami godnościowymi.
            • spinka123 Re: Mam pytanie kto płaci 03.04.24, 08:50
              Bardzo inteligentny, jak można sądzić po sukcesach w innych wątkach. Tylko w romansach z młodszymi mężczyznami łatwo się pogubić w datach i liczbach, po prostu, już o tym rozmawialiśmy:
              "Gubisz się w opowieściach, oj gubisz..."
              Poza tym gratulacje dla Autorki 🌺
              • alpepe Re: Mam pytanie kto płaci 03.04.24, 11:02
                Bulldog, nie, po prostu nie. To nie jest inteligentny troll. Odejmowanie w przedziale do 40 nie jest trudne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka