Dodaj do ulubionych

Warszawa na 2 dni moj plan

22.04.24, 12:37
Hej, jade z synem 11 lat w maju. Moj plan:
Dzien pierwszy
Muzeum PRL - Sejm - Muzeum Narodowe - Miejsce Projektow Zachety - Centrum pieniadza NBP - Kampus UW - Ogrody BU - Bulwary nad Wisla, Kladka.

Dzien drugi
AirPoint, - Muzeum Marii Skłodowskiej Curie - zamek Królewski - muzeum Fryderyka Chopina

Z 11 latkiem te muzea raczej lizniemy, pytanie co jest must see wg was?. Pewnie skoczymy tez do Zlotych Tarasow. Sejm i Airpoint to sztywne punkty, bardziej chce polazic ale w razie nie pogody musze mieć na trasie miejsca do zwiedzania.

Mysle tez o lazienkach ale nie wiem. Nocleg mamy przy rondzie Onz. Narodowy i Palac Kultury juz widzielismy.
Poradzicie prosze?
Obserwuj wątek
    • swinka-morska Re: Warszawa na 2 dni moj plan 22.04.24, 12:40
      Za dużo, zwłaszcza na pierwszy dzień.
    • szara.myszka.555 Re: Warszawa na 2 dni moj plan 22.04.24, 12:42
      Plan na dzień pierwszy zupełnie nierealny, nawet jeśli do tych muzeów wejdziecie na 5 minut.

Centrum nauki kopernik Was nie interesuje?
      • marcowa_aprilla Re: Warszawa na 2 dni moj plan 22.04.24, 12:45
        Czuje ze za duzo, dlatego pytam co obciac. Kopernik to bym na caly dzien musiała isc. Byl w Gdynii kilka razy i raczej starczy, dzieki!
        • hermenegilda_zenia_is_back Re: Warszawa na 2 dni moj plan 22.04.24, 15:03
          Kopernik dla dzieci jest fajniejszy od Experymentu, też uważam że pierwszy dzień nie do zrobienia w tym nagromadzeniu miejsc i będzie „ zaliczanie” zamiast zwiedzania. Nic z tego pędu w głowie nie zostanie
    • panna.nasturcja Re: Warszawa na 2 dni moj plan 22.04.24, 12:50
      Plan masz na tydzień, nie na dwa dni.
    • kurt.wallander Re: Warszawa na 2 dni moj plan 22.04.24, 13:05
      Chyba wywaliłabym Muzeum Narodowe. Chyba, że bardzo zalezy wam na zobaczeniu czegos konkretnego, to tylko tam zajrzeć i uciekać. Bo jednak jest obszerne i chodzenia na pól dnia. Ja jeszcze nigdy nie zwiedziłam całego, bo nie daję rady kondycyjnie smile Bez tego muzeum plan na dzień pierwszy do wykonania (choć nie wiem, ile trwa zwiedzanie muzeum PRL - zakładam, że nie dłużej niz godzinę). Muzeum Pieniądza to chyba ok. półtorej godziny do dwóch godzin). Weź pod uwagę, że musisz się jeszcze przemieszczać pomiędzy.

Dzień drugi - czy nie za dużo muzeów dla 11-latka? Nie będzie znużony? Fascynuje go Skłodowska-Curie i Chopin, czy to raczej dla ciebie atrakcje? A masz jeszcze w planach Zamek Królewski....
    • angazetka Re: Warszawa na 2 dni moj plan 22.04.24, 13:12
      Za dużo. Bieg po muzeach jest bez sensu. Dwie atrakcje dziennie wystarczą.
    • swiezynka77 Re: Warszawa na 2 dni moj plan 22.04.24, 13:12
      ja stara nie wytrzymuję więcej niż 1 muzeum dziennie, a co dopiero dzieciak... no chyba że to edziecko wink
      • kurt.wallander Re: Warszawa na 2 dni moj plan 22.04.24, 13:16
        edziecko terminator.

Moje dzieci naprawdę lubią muzea i dają radę zwiedzać je dłużej niż ja, ale tego maratonu i one chyba by nie wytrzymały. Przy czym w wieku 11 lat też mniej muzealnych atrakcji je interesowała niż juz 5 lat później. U mnie byłby protest przed takim programem pobytu.

Maksymalnie dwa muzea dziennie, przedzielone innymi atrakcjami i odpoczynkiem i dobrym jedzeniem...
    • stasi1 Re: Warszawa na 2 dni moj plan 22.04.24, 13:16
      A do sejmu tak można z ulicy wejść? Jeszcze nigdy nie byłem chociaż pod nim jakiś czas pracowałem
    • dreg13 Re: Warszawa na 2 dni moj plan 22.04.24, 13:23
      Omg, wywal połowę.
      Dziecko nic nie zapamięta oprócz dzikiego biegu. W głowie zostanie za to papka i zniechęcenie.
      Pytanie równiez, czy ten maj to jest w ciągu dnia czy w weekend, bo do centrum pieniądza czasem stoi się nawet z godzinę
    • marcowa_aprilla Re: Warszawa na 2 dni moj plan 22.04.24, 13:28
      Dzieki, czulam ze za duzo ale pytanie co zostawic? Bedziemy w tyg, sugerowalam sie tez darmowymi wejsciami, wiec mozemy wejsc, obrocic sie na piecie i wyjsc. Trass jest ustawiona, ze wszystko po drodze ale nic na sile. 😁
      • dreg13 Re: Warszawa na 2 dni moj plan 22.04.24, 14:32
        Zostawiłabym centrum pieniądza, to ok 1,5 h. Wywaliłabym muzeum prl. Sejm pewnie tez z poltorej. Kampus i ogrody dla 11latka malo interesujàce, ale na szybko mozna przejsc. Blisko ronda ONZ jest pinball station, to moze byc gwóźdz programu (szczegolnie w razie niepogody)

Drugiego dnia wywaliłabym muzeum M S-C na pewno. Szczegolnie, jak chcesz Muzeum Chopina
      • kurt.wallander Re: Warszawa na 2 dni moj plan 22.04.24, 14:35
        marcowa_aprilla napisała:

> Dzieki, czulam ze za duzo ale pytanie co zostawic? Bedziemy w tyg, sugerowalam
        > sie tez darmowymi wejsciami, wiec mozemy wejsc, obrocic sie na piecie i wyjsc.
        > Trass jest ustawiona, ze wszystko po drodze ale nic na sile. 😁

A co z wymienionych rzeczy zainteresuje twoje dziecko? Od tego bym zaczęła. Bo ja sobie moge gdybać na podstawie znajomości moich osobistych dzieci, a twoje np. będzie miało zupełnie inne zainteresowania. Plan ustaliłabym pod preferencje dziecka, i do rego dodałabym atrakcje dla mnie, jesli starczy czasu.
      • panna.nasturcja Re: Warszawa na 2 dni moj plan 22.04.24, 14:36
        Pamiętaj, że musicie też jeść i się przemieszczać a to trwa. Jeśli weekend to czeka Was czekanie w niemal każdej knajpce w centrum.
    • elinor.dashwood Re: Warszawa na 2 dni moj plan 22.04.24, 14:07
      Polecam Cosmos Muzeum na Łuckiej, będziecie mieli blisko. Super miejsce, byliśmy zachwyceni i dziecko też
    • heca7 Re: Warszawa na 2 dni moj plan 22.04.24, 14:12
      Nie zgubiłaś aby jedynki przed tą dwójką? wink
      To jest plan dla sprintera. Muzeum Narodowe bym wycięła. Kampus UW chyba też.
    • rb_111222333 Re: Warszawa na 2 dni moj plan 22.04.24, 14:42
      Moim zdaniem muzeum Marii Curie-Skłodowskiej nie powala. Według mnie możesz spokojnie je odpuścić
    • feniks_z_popiolu Re: Warszawa na 2 dni moj plan 22.04.24, 14:46
      Rozumiem, że podałaś tyle atrakcji,żeby było z czego ciąć smile

Dzień pierwszy - Centrum Pieniądza (zważ, że długo się czeka na wejście), Bulwary oraz Kładka czyli nasze Krupówki inaczej mostecek smile

Dzień drugi - Ogrody Biblioteki i zamek Królewski/ starówka

A w międzyczasie - Norblin śniadaniowo, autobus 180 od Belwederu do Pl. Krasińskich

• palacinka2020 Re: Warszawa na 2 dni moj plan 22.04.24, 14:47
      Znajdz mu jakies atrakcje dla dzieci. Chocby park trampolin czy cos czego nie ma tam gdzie mieszkasz.
      No i plusem Warszawy jest ogrom eventow. Zamiast muzeow szukalabym artykulow typu "dzieje sie w Warszawie" i poszlabym czy to na jakies uliczbe eventy czy na koncert czy na targ spozywczy.
      • palacinka2020 Re: Warszawa na 2 dni moj plan 22.04.24, 14:49
        A, polecam jeszcze wypozyczenie rowerow miejskich i przejechanie sie wzdluz Wisly.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka