Dodaj do ulubionych

Porada prawna cd. opieka

25.04.24, 18:02
Siostra Natalia mieszka z mamą w domu na terenie gospodarstwa. Dom jest już własnością Natalii. Siostra A. mieszka osobno. Czy mogę wysłać Tobie akt notarialny. Czyli jezeli Anna wyjedzie i nie będzie sprawować opieki nad mamą to nie grożą jej żadne konsekwencje. Co w tej sytuacji zbierać dowody,że nie opiekowała się mamą np. smsy, rachunki wystawione na dane mamy, tak? i po śmierci mamy założyć jej sprawę cywilną?
Obserwuj wątek
    • bylam.stara.mostowiakowa Re: Porada prawna cd. opieka 25.04.24, 18:05
      Idź do adwokata i zapalić za doradę.
      • bylam.stara.mostowiakowa Re: Porada prawna cd. opieka 25.04.24, 18:06
        Miało byc: zapłać za doradę.
    • daniela34 Re: Porada prawna cd. opieka 25.04.24, 18:19
      Jeśli Anna wyjedzie to nie grożą jej konsekwencje karne, chyba że matka teraz jest niesamodzielna i pozostanie faktycznie bez opieki (ale nie pozostanie bo zajmuje sie nia druga siostra) . Natomiast matka może odwołać darowiznę jesli uważa, że opieka nie jest sprawowana w sposób odpowiedni. Tym się trzeba zająć teraz a nie po śmieci mamy.
      Aktu mi nie wysyłaj, jeśli potrzebujesz konkretnej porady prawnej to umow się u prawnika u siebie albo skorzystajcie z nieodpłatnych porad prawnych. W każdym powiecie są punkty Nieodpłatnej Pomocy Prawnej.
      • daniela34 Re: Porada prawna cd. opieka 25.04.24, 18:28
        *jeszcze uzupełniająco - spadkobiercy mogą odwolac darowiznę po śmierci darczyńcy z powodu rażacej niewidzieczności obdarowanego, ale to jest trudniejsza ścieżka, więc ja bym nie czekała
        • kwiat1029 Re: Porada prawna cd. opieka 25.04.24, 19:47
          Dziękuję bardzo
      • kwiat1029 Re: Porada prawna cd. opieka 25.04.24, 19:48
        Dziękuję bardzo. Pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka