chococaffe 28.04.24, 09:57 Krótkie pytanie - można czy to solenie wpływa na proces? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysiulek08 Re: Masło solone - klarowanie 28.04.24, 16:19 nie, nie wplywa, robie z solonego bo to najpopularniejszy produkt i polecam klarowanie w kapieli wodnej, trwa moze dluzej ale nic sie nie przypali, 'farfocle' i woda i mleko zostaja na dnie, wygoda po prostu o, tym zeby maslo mialo aksamitna konsytencje a nie grudki, to trzeba cieple wlozyc do lodowki, to pewnie wiesz 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Masło solone - klarowanie 28.04.24, 17:31 Dzięki. Nie wiem (o tej lodówce). Spodziewam się dobrego solonego masła w prezencie i przychodzą mi dwa pomysły na wykorzystanie: do mlodych ziemniaków (ale tu nie musi być klarowane) do naleśników ( dodać do ciasta) - i wtedy wolałabym chyba klarowane W tej kąpieli wodnej to faktycznie wytrąca się to wszystko i robi się piana? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Masło solone - klarowanie 28.04.24, 17:47 jestem nieprzytomna, mam też inne pomysły (zupy krem, sosy) ale zastanawiam się nad naleśnikami Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Masło solone - klarowanie 28.04.24, 18:15 piana sie nie robi (to zalezy od jakosci masla), czesc 'farfocli' z wierzchu zbieram lyzka do miseczki, do ktorej potem zlewam reszte i mleko z dna uzywam solonego masla 'na codzien', jak wyzej, jest najpopularniejsze, nawet jesli to kerrygold, do smarowania pieczywa, do ciast, krem maslany robie jednak na niesolonym tyle, ze nie jest to jakos bardzo slone, sporo czasu temu obnizono mocno normy uzywania soli w gotowych produktach i maslo lokalne jest zauwazalnie mniej slone ghee uzywam do smazenia/pieczenia tam gdzie zwykle uzywalam zwyklego, jajecznica, nalesniki, losos, dodaje do ryzu, itp pieczywo tez mozna smarowac ghee, na tostach dobrze smakuje patent z kapiela wodna i lodowka znam od znajomej hinduski, jest bardzo wygodny i masz pewnosc, ze nie przypalisz choc lekko palone maslo jest swietne do kruchego ciasta, wprowadza inny wymiar Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Masło solone - klarowanie 28.04.24, 18:20 No to jak dostanę to spróbuję z tymi naleśnikami. Nie będę robiła na zapas tylko na próbę. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś