Dodaj do ulubionych

"Nieimperialna" Rosja

30.04.24, 09:43
Ciekawe, co można przez to rozumieć.
Czy faktycznie przemianę Rosji? Czy wystarczy koniec udawania Putina i wszyscy udają, że to już "nowa" Rosja?
A może wystarczy, że Ukraina podpisze zgniły pokój, zrzeknie się jakichkolwiek reparacji ze strony Rosji i dochodzenia od niej uznania winy i wtedy wszyscy uznają Rosję za nieimperialną, a Putina za praworządnego i zapeszają go ponownie do Davos oraz jako honorowego gościa na szczyty NATO i UE?
Obserwuj wątek
    • antykosmopolita Re: "Nieimperialna" Rosja 30.04.24, 09:45
      miało być koniec pakowania Putina
      • antykosmopolita Re: "Nieimperialna" Rosja 30.04.24, 09:45
        panowania
    • mamtrzykotyidwato5 Re: "Nieimperialna" Rosja 30.04.24, 09:54
      Musiałby by przewrót/rewolucja w rosji nastąpić i inni ludzie by musieli władzę przejąc, żeby rosja przestała być imperialistyczna. Może się to kiedyś stanie, ale na razie to się ludzie albo boją gębę otworzyć, albo wierzą święcie w putina, więc na pewno prędko to nie nastąpi.
      • johana7419 Re: "Nieimperialna" Rosja 30.04.24, 10:07
        Jest tylko jeden sposób, muszą upaść militarnie albo gospodarczo tak jak imperia na początku 19 wieku, a na to się na razie nie zanosi bo ropa nadal w cenie. Mentalność tego narodu to jedna wielka kupa, brak chęci i motywacji do zmiany, poziom zastraszenia ludzi na bardzo wysokim poziomie. To pseudo imperium jeszcze pociągnie
    • gulcia77 Re: "Nieimperialna" Rosja 30.04.24, 10:59
      Obawiam się, że musiałaby zmienić się mentalność, a na to się nie zanosi.
      W ogóle, idea globalizacji, w duchu liberalnej demokracji z początku lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku, poległa na całkowitym zaprzeczeniu różnej mentalności i postaw w różnych społeczeństwach. Chiny nie zmieniły się w ogóle, no może poza lepszą kontrolą niepokornych.
    • dracaria Re: "Nieimperialna" Rosja 30.04.24, 11:07
      antykosmopolita napisał:

> Cwszyscy uz
      > nają Rosję za nieimperialną, a Putina za praworządnego i zapeszają go ponownie
      > do Davos oraz jako honorowego gościa na szczyty NATO i UE?

A to by była jakaś nowość? Przecież do czasu wojny w Dombasie było już kilka resetów zachodu z Rosją i traktowania Putina po partnersku. Jak zrobią kolejny reset, to ty i reszta tropicieli ruskich onuc przyjmiecie to grzecznie do wiadomości i będzie jak było, bo wasza rusofobia wynika z podatności na propagande, a nie realnych przekonań.
      • antykosmopolita Re: "Nieimperialna" Rosja 30.04.24, 12:21
        Ja od zawsze byłem bardzo negatywnie nastawiony do putinowskiej Rosji, już ponad 10 lat tem bywałem regularnie na spotkaniach w Klubach Gazety Polskiej i sympatyzowałem z antyputinowskimi nacjonalistami z różnych państw, w tym z samej Rosji. Od lat też jestem radykalnym antykomunistą.
        • antykosmopolita Re: "Nieimperialna" Rosja 30.04.24, 12:23
          Poza tym zostałem wychowany w duchu Solidarności i PRL to dla mnie nie tylko ponury ustrój, ale także moskiewski but.
        • dracaria Re: "Nieimperialna" Rosja 30.04.24, 12:34
          antykosmopolita napisał:

> Od lat też jestem radykalnym antykomunistą.

Nie jesteś żadnym antykomunistą, tylko smętnym przegrywem pijącym do kompa. Więcej pożytku byłoby, gdybyś zamiótł ulicę, niż z twojego antykomunizmu.
          • antykosmopolita Re: "Nieimperialna" Rosja 30.04.24, 13:45
            Mam stałą pracę, jestem w stanie samodzielnie się utrzymywać i nawet nadpłacać kredyt i alkoholu praktycznie nie piję. Nie uważam się za żadnego przegrywa, bo gdybym miał ciśnienie to bym jakąś babę kiedyś znalazł.
            • dracaria Re: "Nieimperialna" Rosja 30.04.24, 14:02
              antykosmopolita napisał:

> Mam stałą pracę, jestem w stanie samodzielnie się utrzymywać

Rzeczywiście, wybitne osiągnięcie. Dorosły chłop dumny z tego, że nie ciągnie na zasiłkach oraz jest "antykomunistą", bo ogląda filmiki na jutubie. Więcej byś zrobił przeciwko Rosji, patrioto od siedmiu boleści, gdybyś pozbierał śmieci w parku.
              • antykosmopolita Re: "Nieimperialna" Rosja 30.04.24, 14:37
                Mnie ciekawi, co Ty robisz dla społeczeństwa, oprócz bycia samotną matką. Żeby nie było, ja to doceniam i szanuję, że sobie radzisz sama z dzieckiem. Jednak dzisiaj kobieta wcale nie musi źle zarabiać, a dziecko zazwyczaj ma też ojca, zobligowanego do płacenia alimentów. Więc samotna matka, która np. jest jakimś kierownikiem, jest często w lepszej sytuacji niż niepracująca żona męża co nie ma nawet średniej krajowej.
                • dracaria Re: "Nieimperialna" Rosja 30.04.24, 14:53
                  antykosmopolita napisał:

> Mnie ciekawi, co Ty robisz dla społeczeństwa

Wylewam ci kubeł zimnej wody na łeb, żebyś przestał jałowo pierdaczyć w internecie i irytować ludzi.
                • trampki-w-kwiatki Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 07:44
                  Z tymi alimentami to nie przesadzajmy, jaj ojciec ma tyle samo opieki co matka to grosza alimentów nikt nie dostaje.
                  • antykosmopolita Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 08:32
                    A to są aż tak częste przypadki? Tak serio, to większość facetów chyba woli jednak płacić alimenty i mieć święty spokój.
                    • trampki-w-kwiatki Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 14:13
                      Nie wiem co woli większość facetów, znani mi mężczyźni zajmują się swoimi dziećmi z zaangażowaniem. Mówię tylko, że bycie "samotną mamą" nie oznacza, że ma się jakieś alimenty.
                      • antykosmopolita Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 16:05
                        Opieka naprzemienna nie jest w Polsce standardem. A jeśli dziecko jednak na stałe mieszka z matką, ojciec powinien na nie łożyć.
            • buldog2 Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 07:03
              W końcu coś konstruktywnego. Jak już do tego doszedłeś, to może warto spokojnie się rozejrzeć w otoczeniu.
              • antykosmopolita Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 08:31

Na który mój komentarz odpisywałeś? Bo na telefonie nie widzę.

buldog2 napisał:

> W końcu coś konstruktywnego. Jak już do tego doszedłeś, to może warto spokojnie
                > się rozejrzeć w otoczeniu.
                >
                • antykosmopolita Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 08:51
                  Tyko ja miałem na myśli te perspektywy w jakiejś tam przeszłości, teraz już za późno.
                  • buldog2 Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 15:22
                    Nie dojrzałem tego wpisu wcześniej.
                    Nie jest za późno. 100%
        • buldog2 Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 07:55
          Kluby Gazety tzw. Polskiej to najpewniej kierowane przez kremlowską agenturę były. Jak się im przyjrzeć, były i są.
          • antykosmopolita Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 08:30
            Serial Reset też uważasz za reżyserowany z Moskwy?
            • buldog2 Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 08:41
              Nie wiem nawet co to takiego ten "Reset". Z tytułu (i tego, jak się słowa reset używa wnoszę, że może to być akcja prowokacyjna, dokładnie w stylu Ochranki, to rosyjska tradycja).
              • buldog2 Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 08:51
                Natomiast kluby Gazety Polskiej, działalność prezesa, Ojca Dyrektora i Macierewicza, "eurosceptycznych" (Lepenica, Orban "sotowariszczi", sotowariszczi znaczy et consortes) grup na Zachodzie, Prawego Sektora i Batkiwszczyny na Ukrainie, analogiczne grupy pewnie są w Gruzji, wcześniej ruchów pacyfistycznych w latach 70., to na 100% akcje pod kontrolą rosyjskich służb.

Na 100%.

To uznana i nieoceniona metoda instalowania swoich ludzi i szukania "pożytecznych".
                Jednocześnie jedyna metoda (plus hackerzy, ich ideowy boss z FSB powiedział "z całej potęgi zostali tylko hackerzy") pokazania światu "jesteśmy silni i też możemy".
                • antykosmopolita Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 08:54
                  Prawy Sektor sterowany z Rosji?
                  • buldog2 Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 09:42
                    Jak najbardziej. Prawy Sektor i (zapomniałem innych) jeszcze kilka innych, np. z tego spisu:
                    en.wikipedia.org/wiki/Category:Nationalist_parties_in_Ukraine

Oni dokonali zamachu bombowego na polski konsulat w Łucku, później okazało się że z inspiracji służb rosyjskich (ale nic by nie dała inspiracja, gdyby to społecznie akceptowalne i popularne nie było). Oni organizowali antypolskie demonstracje, oni przywrócenie Wielką Ukrainy (w tym Кубань, бывшие территории казачьих Войска Донского и Терского, Зеленый Клин, Дальний Восток, Воронеж, Белгород, Южную Курщину, Стародубщину и другие - Jarosz). I nie tylko, bo i Krasnodarski Kraj (kawałki Polski, Słowacji, Rumunii też). Zobacz na mapie, gdzie leży Zielony Klin. Wszystko to popularne na miejscu i sterowane z Rosji, tak jak i Wielkie Węgry. Gdzie lepiej umieścić agenta, jak nie w tłumie "patriotów" i "pożytecznych"?

Kaczyńskiemu sporą część społeczeństwa udało się omamić i przekonać, że naszym wrogiem są Niemcy, a jedynym ratunkiem wyjść z Unii i NATO. W Moskwie czekają. "Nagrody i odznaczenia".
                    A dla Polski polityczne i kulturalne odcięcie od Zachodu i cywilizacyjna zapaść.
                    • antykosmopolita Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 09:49
                      Kiedy Kaczyński mówił o wyjściu z NATO? Przecież PiS jest wręcz skrajnie proamerykański.
                      • princesswhitewolf Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 11:38
                        a gdzie on napisal ze Kaczynski mowil o wyjsciu z NATO. Napisal cos wrecz przeciwnego
                    • antykosmopolita Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 09:51
                      Zielony Klin i Malinowy Klin kiedyś były akurat ukraińskie etnicznie.
                      • antykosmopolita Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 09:54
                        To akurat tylko typowo nacjonalistyczne hasełka na marszach
                        • marzeka11 Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 09:55
                          Aby pisać o nieimperialnej rosji, trzeba nie mieć pojęcia, czym rosja jest. I jak potrafi przekupywać szeroko pojęty Zachód, aby część z nich w to uwierzyła. A w zderzeniu z realem przeżyje to, co kiedyś w l.30 komuniści polscy czy niemieccy, którzy wyrzekli się swoich narodowości, przenieśli do rosji i zostali zamordowani przez rosję. Albo zapiją się na śmierć, jak ten sławny szpieg z sławnej-niesławnej Piątki z Cambridge. Zapiją się na śmierć, jak tam zamieszkają.
                          • princesswhitewolf Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 11:41
                            >Aby pisać o nieimperialnej rosji, trzeba nie mieć pojęcia, czym rosja jest.

No wiesz...za 350 lat....
            • marianna1960 Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 10:20
              Serial Reset PISia ustawka, stek bzdur i pomówień a prawda jest całkowicie odwrotna to PIS jest piąta kolumną Putina
              • princesswhitewolf Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 11:42
                Piatek tak uwaza w swojej ksiazce

Zreszta to gdzie Morawiecki byl pare dni temu nie pozostawia jakichkolwiek zludzen co do tego jaki Polska miala rzad do niedawna 🤦🏼‍♀️
    • aandzia43 Re: "Nieimperialna" Rosja 30.04.24, 11:13
      Oksymoron.
    • sueellen Re: "Nieimperialna" Rosja 30.04.24, 14:46
      Czeka nas po prostu kolejna zimna wojna i wyścig zbrojeń przez kolejnych 25 lat albo dłużej. Nic nowego.
      • princesswhitewolf Re: "Nieimperialna" Rosja 30.04.24, 16:42
        Tez bym ta opcje wolala
      • buldog2 Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 08:09
        Nie sądzę. Tamtą wojnę prowadził ogromny ZSRR, z pomocą poddanych z państw socbloku, ogromnym potencjałem ludnościowym, naukowym, technicznym i technologicznych (wykorzystywanym praktycznie tylko do celów wojskowych, żadnego powszechnego pożytku nie przynoszących). ZSRR miał ideologię w którą wielu wierzyło i nie można tego nie doceniać.

Dzisiejsza Rosja to ułamek wcześniejszych możliwości. I np. Zachód produkuje mniej niż Rosja amunicji nie że nie może, a że robić więcej mu się nie chce, tylko dlatego. Itd. Gadanie o gospodarce wojennej to puste gadanie, zaledwie część dawnego przemysłu zbrojeniowego odżywa, sektor cywilny w ogóle nie jest tym ruszany (w przeciwieństwie do Rosji, która wykorzystuje co się da, nawet fabryki ciężarówek i sprzętu drogowego, nawet pracę uczniów i studentów, uczniów chyba też). W USA kilka zakładów produkcji amunicji stoi, bo związki zawodowe, ten rak na zdrowym ciele narodu, wyczuły okazję i żądają niebotycznej zapłaty za pracę (ze względu na popyt wojenny, nie na wzrost pracochłonności, pociski podrożały 2-3 krotnie, a teraz musiałyby by być jeszcze droższe).
      • buldog2 Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 08:32
        Znaczy tak może być i dość długo, ale przynajmniej z jednej strony, Zachodu, to będzie wojna udawana. Bo dzisiejsza Rosja poważnym przeciwnikiem nie jest. Choćby nie wiem, jak się starała, już choćby nie dla zwycięstwa w obustronnych zmaganiach (wiedzą, że to niemożliwe), ale dla pokazania się (bardzo ważne, dla polityki zagranicznej i zadowolenia wewnętrznego).

Za to na Zachodzie zwycięża populizm sił postępowych ("przejeść wszystko" - to samo, co przed 2013 było na Ukrainie, majdan miał przynieść kolejną "poprawę"). Skutek tego oraz innych zbawczych pomysłów widać w pomniejszaniu się udziału PKB Europy w PKB świata, ucieczce kapitałów i postępującemu zadłużeniu i zapuszczeniu. Harmonijnej, twórczej i konstruktywnej wielokulturowości, poza wąskimi grupami intelektualnymi, artystycznymi etc.) nie ma. To chyba też prawidłowość (przynajmniej tak od ponad ćwierć wieku mówi prof. A.Fursow), ale inny temat.

Fajny wątek Józek wymyślił. Jeszcze uwaga o perspektywach w życiu osobistym, wcześniej tego nie było.
        • sueellen Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 10:51
          Może masz rację, ale do Rosji trzeba doliczyć Chiny, Koreę i całą Amerykę południową i sporą część Afryki bo nie ma wątpliwości po której stronie staną te kraje. To nie jest tak że będzie Rosja vs resztą świata..
          • buldog2 Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 16:02
            No prawda. Ale poparcie Chin to o tyle, o ile przynosi korzyści Chinom, a za tym poparciem kryje się gospodarcza eksploatacja Rosji. Już teraz cena chińskiego samochodu (innych w sprzedaży praktycznie nie ma, tzw. własne, to montowane w Rosji chińskie, tylko nalepka dodana wlasna) to ponad 30 tys. dolarów i mówi się, że podrożeją jeszcze o 20%. A pewnie więcej. Dostawy z Chin to dla przemysłu wojskowego prowadzącego produkcję na front, o innych nie słychać.

Ze swoimi 100-120 milionami ludności (są mocne podstawy do kwestionowania oficjalnych danych o ilości mieszkańców, poza tym ludność Syberii i DW to odrębny organizm gospodarczy (może poza Nowosybirskiem i kilkoma miastami wojskowymi - Zelenogorsk, Krasnojarsk - i elektrowniami). To za mały rynek dla stworzenia własnego konkurencyjnego potencjału przemysłowego nawet przy sensownej polityce.

W niedawnym artykule o rozwoju świata i Rosji Karaganow pisze o współpracy ze światową większością (poza złotym miliardem), ale konkretów żadnych. Nawet o sposobach tworzenia warunków współpracy i jej możliwym zakresie.

Poparcie Ameryki Płd. i reżymów afrykańskich to raczej w gadaniu. Tak jak potęga BRICS (za wyjątkiem Chin, które jednak pozostałe państwa uważają za podrzędne i stanąć z nimi w jednym szeregu nawet nie pomyślą). Co te państwa (za wyjątkiem Chin) mogą przynieść poza gadaniem? W Ameryce są silne nastroje antyUSA, ale czy to przełoży się na jakąś wielką pomoc dla Rosji? Nie wierzę. Poza tym to nie są gospodarki komplementarne. Nawet Indie nie mają (w zamian za ropę i gaz) do zaoferowania nic prócz bananów (mnie to zdziwiło), a jeszcze broń kupują na Zachodzie (wielkie plany eksportu były, zostały odrzucone plany zakupu Su-57, antyrakiet S-400, nowego czołgu dla Indii, może jeszcze coś).
            • sueellen Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 16:16
              W krajach postkolonialnych istnieją tak silne nastroje antyamerykańskie że raczej nie ma wątpliwości po której stronie staną. Nie ma lepszej siły jednoczącej niż "wspólny wróg".
              • buldog2 Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 20:16
                No tak, są. Ale co oni mieliby zrobić dla Rosji? Posłać Embraery? Nie mają wielkiego przemysłu, technologii. A żywność Rosja ma, surowce też. Na egzaltowanych wystąpieniach i wiecach się skończy.
          • buldog2 Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 20:57
            Jest wiele przykładów traktowania Rosji przez Chiny jako kolonii czy terytorium zależnego (to lepiej).
            Np. ceny towarów powszechnego użytku są wyraźnie (nie pamiętam jaki współczynnik) wyższe, niż w metropolii. Przy tym sprzęt jakościowo gorszy niż ten w Chinach czy eksportowany na Zachód (i jakieś skandaliczne praktyki serwisu, podawali przykłady). Typowe dla kolonii.

W rosyjskich szkołach pojawią się laptopy (czy tablety) z chińskim systemem operacyjnym. Po chińsku, z chińskimi znakami. I, oczywiście, za tę przyjemność przyjdzie zapłacić. Patrioci uszy po sobie, mówią że nikt nie zabroni szkołom wgrać Linuxa czy własny system (mają taki, też Linux). Juan staje się walutą obowiązującą pomimo szykan chińskich banków.

Kiedyś (2006, 2007?) był pomysł na rubla jako walutę rezerwową (zamiast dolara czy wspólnie), później na wspólną walutę BRICS. Będą mieli wspólnego juana i będą finansować Chiny.
            • bistian Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 21:47
              buldog2 napisał:

> W rosyjskich szkołach pojawią się laptopy (czy tablety) z chińskim systemem ope
              > racyjnym. Po chińsku, z chińskimi znakami. I, oczywiście, za tę przyjemność prz
              > yjdzie zapłacić. Patrioci uszy po sobie, mówią że nikt nie zabroni szkołom wgra
              > ć Linuxa czy własny system (mają taki, też Linux).

Oni mają już tego Linuxa gotowego, dorobią rosyjską wersję i będzie hulał, furtki do szpiegowania już przecież są 😀
              Nie sądzę, żeby tam wywalało chińskie znaczki, bo jądro pewno jest po angielsku, łatwiej się dopasować.

Nie będzie chińskich klawiszy, ale naklejki już tak, żeby wszyscy pamiętali od kogo to?
              Ilu uczniów dostanie ten sprzęt, dziwiłbym, gdyby to jakoś się zbliżało do większości, ale raczej ci, co za kilka lat będą na tym pracować w urzędach.

> Kiedyś (2006, 2007?) był pomysł na rubla jako walutę rezerwową (zamiast dolara
              > czy wspólnie), później na wspólną walutę BRICS. Będą mieli wspólnego juana i bę
              > dą finansować Chiny.

Tak, i ten juan ma być elektroniczny 😀 Rosjanie będą jeszcze płakać z tego powodu
    • buldog2 Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 07:49
      Wygląda na to, że mogłyby być dwie drogi przemiany Rosji i integracji w cywilizację zachodnią.

Pierwsza to tak jak w przypadku Japonii: rewolucja mentalna społeczna i w konsekwencji mentalna pod panowaniem władz okupacyjnych. Kilka dziesięcioleci, zanim wytworzy się nowa mentalność, akceptacja i przywiązanie do nowych porządków.

Druga, to droga ewolucyjna, taka jak kiedyś w GB, z zachowaniem i stopniową przemianą mentalności tych, którzy trzymają władzę, przy czym ci trzymający władzę muszą widzieć korzyści i perspektywy dla tego procesu. Coś takiego mogło się wydarzyć w latach 90., nie stało się tak wyłącznie z powodu braku akceptacji ze strony USA i GB. "Elity" rosyjskiej nie przyjęto do społeczności zachodniej, choć ona wtedy bardzo chciała i na standardy rosyjskie starała się i ustępowała. Na przykład, najpierw w kwestii zjednoczenia Niemiec, później wstąpienia Polski do NATO. Gdyby to ruszyło z miejsca, wtedy oni by się cywilizowali. Cezurą były odmowa przyjęcia do NATO i EU, i fiasko pomysłu na reformę w stylu gospodarki innowacyjnej i konserwatywno-liberalnego państwa prawa z połowy pierwszej dekady tego stulecia. Upadła [reforma] wskutek odmowy liberalnej części społeczeństwa, która nie chciała pogodzić się z zachowaniem obecnych relacji społecznych, postsowieckich i ożywionych carskich (struktura społeczna), i zaakceptować klasę neodworian.
      Pisał o tym Łukianow, wielokrotnie skarżył się wspomniany kilkukrotnie Karaganow. Skutkiem była zapaść cywilizacyjna (bo nie było perspektyw pozytywnej ewolucji), zaczęła się walka o podział tego co jest, tzw. trzecia wojna czekistów (2006-2008). Już nie sama współpraca, a także walka o "swoje" toczyła się i poza granicami kraju (przemówienie monachijskie Putina, dla mnie niestrawne, oddzielny temat wart omówienia). Do tego miejsca nie było żadnych wydarzeń losowych, czy aktów [wyboru] z wolnej woli władców, proces był 100% deterministyczny. To była logiczna ewolucja Rosji epoki Jelcyna, przewidywalne wszystko.
      Wydarzenia "losowe" zmieniające historię rozpoczęły się od wojny w Gruzji, która mogła być, a mogło jej nie być, to zależało od woli rządzących (w USA i Rosji). One też sprzyjały degradacji cywilizacyjnej, w terminach Achijezjera - procesowi archaizacji (relacji społecznych, państwowych), który wzmacnia i pogłębia się nieustannie.
      • antykosmopolita Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 08:53
        Mogę się dowiedzieć, czy Ty przypadkiem nie pracujesz w jakiejś analitycy geopolitycznej? Bo wiedza ogromna i nie sprawiasz wrażenie amatora.
        • buldog2 Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 10:06
          Nie. Znajomy chciał mnie gdzieś wprowadzić, ale entuzjazmu nie było. Bartosiak też mnie wycinał, kiedy pokazywałem błędy.
          Może coś własnego, myślę o powrocie do Stronki. Nic z yt, bo na klikach i "zasięgach" mi nie zależy, są i inne bariery (napisać wnoszący coś nowego artykuł raz na miesiąc to osiągnięcie, a "raz na tydzień - na to potrzebny spory think tank i to nie byle jaki". To tyle pracy i przemyśleń. Co innego uwagi na zadany temat, wiele nowego, oryginalnego, nie wnoszące.
          • princesswhitewolf Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 10:47
            Nie wiem co pisales, ale Zychowicz tylko wycina naprawde obrazliwe wpisy i wulgaryzmy. Wszelaka konstruktywna krytyka wisi.
            Nie wiem jak na Strategy&Future bo Bartosiak bez Zychowicza brzmi tak smetnie, ze sie go sluchac nie da.
            • buldog2 Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 12:32
              Zychowicz mnie nie wycinał, ostatnio nawet trochę się zdziwiłem, bo nie wyciął przypomnienia o jego roli historii medialnej Zamachu w Smoleńsku (zrobił pierwszą audycję o Zamachu, przy użyciu broni elektromagnetycznej).
              To Bartosiak mnie wycinał, 2-3 razy. Więcej nie, bo więcej nie pisałem : )
              Pisałem 2-3 bo tylko kardynalne bzdury mogły przemóc lenistwo i zmusić mnie do odpowiedzi (polemiki), a później nie chciało mi się w ogóle.
              • princesswhitewolf Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 15:34
                No ale Bartosiak to na Strategy& Future ? On ma takich dwoch mlodych ktorzy sie zajmuja wpisami.
            • buldog2 Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 12:43
              Jeśli masz coś sensownego do polecenia, to poproszę.
              Bo po polsku ostatnio słucham trochę Kremlinki, ale to co innego, przede wszystkim bieżące omówienia gospodarcze. Zresztą, wiele nowego nie mówią, ale fajnie to robią i miło słuchać.
          • buldog2 Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 10:52
            Myślałem się powstrzymać, ale napiszę. Polskie tzw. think tanki to grupy ignorantów. Albo prawie.

Wszystkie.
            • princesswhitewolf Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 11:00
              Smiala teza by mowic o wszystkich. U Zychowicza wystepuja generalowie, wszelacy specjalisci i ogolni geopolitycy typu Bartosiak. Sam Zyxhowicz to dziennikarz prowadzacy wywiadu a nie think tank czy mysliciel. Kiedys w mlodosci mial takie zapedy ale zmienil to na kierunek wywiadow
              • buldog2 Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 11:53
                Mówię o wszystkich (wiele ich nie ma) think tankach, nie o wszystkich ich gościach. To różnica.
                Nawet zwolennicy Zychowicza (bardzo rzadko go słucham) mówią, że od siebie niewiele ma do powiedzenia. Z Bartosiakiem "zetknąłem" się 2-3 (nie pamiętam) razy. Za każdym razem, kiedy napisałem długie i pracowite wypracowanie, w którym wytykałem mu kardynalne błędy, zmieniające treść i odbierające sens wszystkiemu o czym mówił, kasował wpis. Sykulski, rosyjski agent wpływu, to wyższy poziom. Ale zdarzyło mu się zabłysnąć i przygotował długi referat na temat reaktorów torowych. Akurat ten temat znam w stopniu ponadprzeciętnym, to i napisałem komentarz i wkleiłem odnośnik do artykułu dla Raportu (mogę Ci wysłać). Wpis zniknął (teraz pomyślałem, że skrzywdziłem agenta i z powodu linku komentarze zlikwidował yt). Spośród osób publicznych chyba najmniej głupstw opowiada Anna Dyner, jak na gościnię (słownik podkreśla na czerwono) Tok FM jak najbardziej na poziomie 6+.
                • princesswhitewolf Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 15:36
                  Bo Zychowicz jak mowilam to.dziennikarz i nie nadaje swojej opinii. Zaprasza innych.

Ja tam.lubie paru gosci u Zuchów cza np ta Putinolozka mowi ciekawie o Rosji i paru innych.
                • princesswhitewolf Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 15:41
                  A Igora Jankego gosci ogladasz?
                  • buldog2 Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 16:54
                    Jego czasem tak. Ale rzadko. Ale fakt, tam jest sporo rozsądku.

Ale nie zawsze. Janke zaprasza gen. Skrzypczaka. Niedawno (1 marca) w filmie "Gen. Skrzypczak: "OPERACJA SPECJALNA SKOŃCZY SIĘ W KWIETNIU, A WTEDY..."
                    Skrzypczk autorytatywnie ogłosił koniec wojny w kwietniu. (To było na innym kanale.)
                    Co o tym myśleć? (dziś mu to przypomniałem, na tamtym kanale)
                    • bistian Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 17:37
                      buldog2 napisał:

> Skrzypczk autorytatywnie ogłosił koniec wojny w kwietniu. (To było na innym kan
                      > ale.)
                      > Co o tym myśleć?

Myśleć, że generał miał rację. To był dobry moment dla Rosji na zakończenie wojny i uzyskanie czegoś małym kosztem, świat może by się zgodził na to.
                      Generał zachowuje się racjonalnie i myśli, że wszyscy tak mają, a tak nie jest.
                    • princesswhitewolf Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 20:38
                      O tak Skrzypczak fo lubi z duza pewnoscia siebie i zupelnie inaczej niz inni generałowie.
      • princesswhitewolf Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 09:15
        Alez Jelcyn BYL akceptowany przez Zachod. Jak najbardziej. Jego " panowanie" bylo za krotkie jednak by wielce cos zmienic, oraz z racji rozmiaru kraju okres inflacji po rozpadzie ZSRR za Jelcyna byl dlugi. Przypomne ze od 1989 w Polsce tes byla szalona i inflacja i gangsterka. Dopiero wejscie do Unii wiele zmienilo
        • princesswhitewolf Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 09:19
          www.polskieradio.pl/39/156/artykul/1105881,borys-jelcyn-prezydent-ktory-doprowadzil-do-rozwiazania-zsrr
        • buldog2 Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 09:53
          Pijak Jelcyn był nie tylko akceptowany ale i popularny na Zachodzie.
          Ale to były akceptacja i uznanie na pokaz i to nie za bardzo (słynne zdjęcia z Clintonem czy jak sika na koło samolotu. Za to poważnego uznania rosyjskiej elity za partnera, za równych im, ustąpienie jej kawałka miejsca, a choćby wpuszczenie do salonu (choćby towarzysko) nie było. Wcale.
          O tym wspominał Łukianow, na to skarżył się Karaganow, o tym pisał książki Pieliewin.
          • buldog2 Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 09:57
            Nie traktowali go poważnie, nawet publicznie tego nie udawali:

https://static.dw.com/image/2452170_605.jpg

(zdjęcie Jelcyna sikającego na koło samolotu na lotnisku, było i nie ma, jak w ruskim cyrku)
            • buldog2 Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 10:00
              Nie wyświetliło zdjęcia.
              I to niemieckie media sobie pozwalały, takie sprawki...
            • princesswhitewolf Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 10:43
              Wiesz ile zdjec Clintona usmarowanego burgerami bylo....ojboziu...
              A komedii z afera z Monica.oj oj...
              • buldog2 Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 11:02
                No dobra, niech będzie. Śmiali się [z Clintona], ale z czego? Z głupstw, ze spraw obyczajowych itd.
                NIE Z POLITYKI. To Clinton załatwił wejście Polski do NATO, decydował o utrzymaniu bądź rozpadzie FR (wtedy Amerykanie mogli i to), nikt tego nie kwestionował ani się z tego nie śmiał. Tylko ze spraw poza polityką (Monica).

A w przypadku Jelcyna i z zachowania, i polityki, z pomysłów na życie i świat.
                Na wklejonym zdjęciu DW Clinton pęka ze śmiechu na propozycję Jelcyna, by oddał mu Europę.
                Zasadnicza różnica.
                • princesswhitewolf Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 11:06
                  Alez oczywiscie ze Republikanie smiali sie i z polityki Clintona. Jak mozesz pisac takie naiwne teksty ze nie z polityki.
                  Nie ma i nigdy nie bedzie sytuacji gdzie opozycja w USA nie bedzie obsmiewala, szydzila zaktualnie dzierzacego wladze. To cierpliwa metoda by wyborcy wybrali ich kandydata. I wybrali. Nie Al Gore ale George W Busha.
                  • buldog2 Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 11:16
                    To powiedz, kiedy wyśmiewali Clintona jako wiejskiego głupka (pijaka ze Swierdłowska), który się do polityki. Prędzej z Busha, młodszego.
                    • buldog2 Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 11:17
                      który dorwał się do polityki.
                    • buldog2 Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 11:28
                      Zresztą, może się mylę. W takim razie oświeć mnie, proszę bardzo.
                    • princesswhitewolf Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 11:30
                      czy zdajesz sobie sprawe ze w 1995 r Jelcyn podczas wizyty w Waszyngtonie sie tak schlal ze wylazl na ulice w gaciach i szukal pizzerni zataczajac sie?

Sorry ale Jelcyn mial powazny problem z alkoholem. Z Clintona sie smieli z innych rzeczy. Jak przyjechalam do USA to byla koncowka prezydentury Clintona i pamietam doskonale
                      • buldog2 Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 11:57
                        Nie słyszałem. 1995 to były dawne radosne czasy.
          • princesswhitewolf Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 10:42
            >Za to poważnego uznania rosyjskiej elity za partnera, za równych im, ustąpienie jej kawałka miejsca, a choćby wpuszczenie do salonu (choćby towarzysko) nie było. Wcale.

Co rozumiesz konkretnie przez to? W polityce nie ma towarzyskich spotkan. Premier UK nie spotyka sie z prezydentem USA na whiskey i golfa tylko by rozmawiac o polityce.
            • buldog2 Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 11:13
              Relacje GB i US of A. to nie miód. Wielka depresja (wciąż mówią, że zorganizowana przez City), później wiele nie brakowao by w II wojnie US stanęły po stronie Rzeszy, ekspropriacja GB z kanałów handlowych (źródło bogactwa Wielkiej Brytanii) w koloniach (cena za poparcie w bitwie o Anglię), samych kolonii itd.

Towarzyskie spotkania są, kiedy elity traktowane są równo. O tym mówił ostatnio Lyubarsky na przykładzie USA i Izraela, to przekłada się na wartościowanie interesów w polityce, to już nie są oni, to jesteśmy MY. To dlatego, wskutek takiego programu stopienia się z USA (po wojnie Jom Kippur, kiedy poparcie Stanów wydało się im za małe, Kissingerowi urządzili nabożeństwo wykluczające go z ludu Izraela) Izrael zyskał status sojusznika strategicznego USA. Realnie, nie deklaratywnie.
              I to pomimo to, że nigdzie nie jest to zapisane.
              • princesswhitewolf Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 11:19
                >Relacje GB i US of A. to nie miód.

a niby z kim bombarduja USA, i kto ich wspiera w kazdej jednej wojnie, nawet teraz z Houti kto dziala z US? Prosze cie buldog ale to nonsense. Jakie kolonie, kiedy to bylo?
                Obejrzyj sobie film, o czyms co w ogole bylo najblizsze do formy...przyjazni jesli w ogole tak mozna mowic w polityce i dlatego ewenementem ( zdjecie)

A co, USA w wielkiej przyjazni z Francja zyje? NIemcami? O to dopiero nielatwe relacje.

Wiec ja sie pytam o jakich salonach towarzyskich ty piszesz. Nie istnieja w polityce. W polityce sa INTERESY.
                • buldog2 Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 12:05
                  Zgoda, to prawda. A jednak coś jest, bo co kilkadziesiąt lat stale coś wychodzi.
                  A jeden z premierów GB (Gore albo Blair, chyba Blair bo to było w czasie kiedy PIS chwalił się sojuszem strategicznym z USA, dokładnie tak samo jak Ukraina w 2022) powiedział "Wielka Brytania nie jest sojusznikiem strategicznym US. Sojusznikiem strategicznym Stanów jest Izrael".
                  • princesswhitewolf Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 15:39
                    Ja mysle ze obaj acz to zalezy ktora partia jest u wladzy w UK. Oby ci Torysi juz nie zostali wybrani
    • buldog2 Re: "Nieimperialna" Rosja 01.05.24, 10:13
      Czy Unia, czy NATO upadną, to wcale nie takie pewne. Nawet nie bardzo prawdopodobne.
      Czy Rosja, taka jaka jest, zostanie? To prawdopodobne, ale jednak mniej, niż rozpad Unii i NATO.
      Ale, co by nie było, zostanie zgniły Zachód, to pewne. On nie dogorywa, on się przepoczwarza, zyskuje nową tożsamość, stąd zamęt, mówi Fursow, ale jest. I Polska powinna dołączyć do jego twardego jądra, pierwsza taka szansa od stuleci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka