straszliwywypadek 21.05.24, 03:45 Czy jak płacicie w sklepie spożywczym pięćsetką, to kasjerka uważnie bada banknot przez pół minuty i patrzy na was jak na złodzieja? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
feniks_z_popiolu Re: Pięćsetka 21.05.24, 06:14 Nigdy nie płaciłam pięćsetką. Wpłaciłam ją od razu przez bankomat na konto. Ostatnio zresztą z gotówką mam coraz mniej do czynienia. Karta przelew blik Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Pięćsetka 21.05.24, 06:11 W życiu nie widziałem 500 PLN banknotu na oczy, nie mówiąc o posiadaniu go w łapkach. A już płacenie nim za cokolwiek w Polsce to problem dla sprzedawcy... Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Pięćsetka 21.05.24, 09:01 Ja raz, bo była w kopercie ślubnej. Się zdziwiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
bieda_tubka Re: Pięćsetka 21.05.24, 09:07 ooo, wzięłaś ślub? gratulacje, przeoczyłam Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Pięćsetka 21.05.24, 09:16 2 lata temu kierownik pozwolił dotknąć pliku 500 . Wybrał z banku bo teściowie auto kupowali. Ja mam 3 z emerytury taty Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Pięćsetka 21.05.24, 06:49 Nie. Kasjerka sprawdziła standardowo, pośmiała, że pierwszy raz ma taki, wydała resztę i tyle. Fakt, że robiłam duże zakupy, popołudniu i w dużym markecie, a nie dwie kajzerki, o siódmej rano w osiedlowym spożywczaku może ma znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
sarah_black38 Re: Pięćsetka 21.05.24, 18:54 kocynder napisała: Fakt, że robiłam duże zakupy, popołudniu i w dużym markecie, a > nie dwie kajzerki, o siódmej rano w osiedlowym spożywczaku może ma znaczenie. > Ja kiedyś w Hiszpanii zaraz po przylocie kupowałam wodę i płaciłam banknotem 200 euro. Pani oglądała banknot pod światło, macała i w końcu sprawdziła pod jakimś ultrafioletowym światłem. Minę miała taką jakby przed nią stała oszustka, a ja w duchu klęłam faceta z kantoru w Polsce, że dał mi same grube banknoty. W końcu sprzedała mi wodę . Teraz proszę przy zakupie w kantorze, żeby było trochę drobnych. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Pięćsetka 21.05.24, 19:00 Nie wiem jak z 200 EUR ale np. za moich czasów w UK w sklepie nie dało się zapłacić banknotem 50 GBP. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Pięćsetka 21.05.24, 19:13 Jak tam miałam niedawno w Sztokholmie, banknot 50€ a oni patrzyli jak na jakieś dziwo, ostatecznie zapłaciłam kartą. Odpowiedz Link Zgłoś
kaskaz1 Re: Pięćsetka 21.05.24, 07:03 Nie widziałam, nie dotykałam, nie płaciłam Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Pięćsetka 21.05.24, 07:27 Raz płaciłam. Za duże zakupy. Pięćsetka zrobiła wrażenie takie, że została obejrzana i tyle. Wydawania akurat było mało. Niewygodny to banknot bo większy od innych i źle się coś takiego w portfelu trzymało. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Pięćsetka 21.05.24, 07:34 Przez 47 sekund, co tam pół minuty! A tak serio to nie zauważyłam żeby ktoś to traktował jako jakieś dziwo, pieniądz jak każdy. Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Re: Pięćsetka 21.05.24, 09:06 Ojej, nie pamiętam. Pierwszym razem musiałam nimi płacić z jakieś dwa lata temu, wtedy to i dla mnie była nowość. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Pięćsetka 21.05.24, 09:19 Nie, ale rzeczywiście rzadko kto płaci takimi banknotami - kiedyś w kasie bankowej kasjerka zapytała, czy przyjmę wypłatę takim nominałami - wzięłam, bo to bardzo wygodne - mały plik Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_kita Re: Pięćsetka 21.05.24, 09:55 Zastanawiam się czy widziałam 5setke na oczy... chyba nie. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Pięćsetka 21.05.24, 09:58 Tyle dobrego, że w erze pięćsetek można już bezproblemowo płacić dwusetkami. Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Pięćsetka 21.05.24, 10:37 Nie miałam w ręku takiego banknotu, nawet nie wiedziałam, że jest. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Pięćsetka 21.05.24, 11:27 Chyba nigdy takim nie płaciłam. Ja te banknoty w ogóle rzadko widuję, bo chyba jest ich w obiegu stosunkowo mało. Wiem, że sporo dostałam ich na ślub, ale część wymieniliśmy w kantorze, i nie pamiętam specjalnie dziwnej reakcji, a reszta poszła na konto. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Pięćsetka 21.05.24, 11:44 No właśnie ta pięćsetka zrobiła się taka "prezentowa", też dawałam taki ostatnio na uroczystości rodzinnej . Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Pięćsetka 21.05.24, 14:38 No coś w tym chyba faktycznie jest, taki prezentowy banknot Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Pięćsetka 21.05.24, 14:47 Niekoniecznie - byłam w piątek w banku i wietnamska fundacja chciała wypłacić 200 000 gotówką na pomoc kupcom spalonych stoisk przy Marywilskiej w Wawie. Okazało się, że mieli nieaktualną pieczątkę siedziby i trzeba było sprostować dane bankowe - nie wiem, jak to się skończyło, bo sobie poszłam, ale sporo gotówki do torby - dwóch panów Wietnamczyków z nerkami u pasa oraz jeden Polak tłumacz No, ale nie wiem, jakie nominały bank im przygotował. Odpowiedz Link Zgłoś
awf-33 Re: Pięćsetka 21.05.24, 12:29 Chyba nigdy nie miałam w rękach takiego nominału, nie mówiąc o placeniu. Jestem totalnie bezgotówkowa 🙈 Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Pięćsetka 21.05.24, 14:32 Jedyne pięćsetki jaką miałam w rękach wsadziłam w kopertę i dałam w prezencie. W sklepach nie płacę gotówką od dawna, więc nie mam pojęcia jak reaguje kasjerka (kas osobowych też zresztą unikam) Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Pięćsetka 21.05.24, 14:49 Jeszcze nawet nie widziałam tego banknotu. Odpowiedz Link Zgłoś
pytajacakinga Re: Pięćsetka 21.05.24, 15:58 Ja mam juz problemy z zaplaceniem 200 zl bo kasierka nie ma wydac dwa razy musiałam juz zrobic awanture w biedronce o to. 500 zl w banku bym nie przyjela bo wiem ze to problemy A dostajac od kogoś to bym wplacila do banku. Odpowiedz Link Zgłoś
straszliwywypadek Re: Pięćsetka 21.05.24, 16:08 pytajacakinga napisał(a): > Ja mam juz problemy z zaplaceniem 200 zl bo kasierka nie ma wydac dwa razy musi > ałam juz zrobic awanture w biedronce o to. Więcej się nie awanturuj, bo następnym razem sprzedawca może ci odmówić przedaży. Żaden z przepisów Kodeksu cywilnego czy handlowego nie zobowiązuje sprzedawcy do wydania reszty przy płatnościach gotówką. To kupujący zobowiązany jest do posiadania wyliczonej kwoty za zakupiony towar warszawa.tvp.pl/75044091/uokik-potwierdza-to-klient-musi-miec-odliczona-gotowke-nie-kasjer-drobne-na-reszte Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Pięćsetka 21.05.24, 16:44 Mialam taki banknot w rece, ale na pewno nie placilam nim za zakupy spozywcze. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Pięćsetka 21.05.24, 16:46 W ogóle nie przyjmuję 500...nie mam wydać po prostu. Kiedyś prztszla kobitka z rana, zaraz po otwarciu, chciała coś kupić za 1,20..słownie jedenzlotydwadzieściagroszy...I daje mi 500zl...no nie powiem.. roześmiałam się wtedy głośno. Odpowiedz Link Zgłoś