Dodaj do ulubionych

Dorada lotnicza

02.06.24, 13:59
No więc - lecę samolotem na wakacje (tak, wiem, ze zatruwam ziemie i jestem hipokrytką sortującą śmieci). Bilety kupione rok (!) przed wylotem, na umowie konkretny lot. Dostałam dziś info o zmianie godzin lotu - o 15h później… Pani z BP dziamgala coś, że to kwestia lotniska i rozkładu, że przesunięcia się zdarzają, bo trzeba przepuścić inne samoloty, ale ostatecznie wyszło na jaw, że z powodu overbookingu zostaliśmy po prostu wywaleni z lotu, który mam na zawartej umowie i przesunięci na kompletnie inny, ponad pol doby później. Mial być lot poranny, będzie w środku nocy z dotarciem na miejsce pewnie ok 4 nad ranem uncertain Napisałam reklamację do BP i napisałam maila do przewoźnika. Kiedys Lufthansa próbowała mi wyciąć podobny numer, ale zrobiłam awanturę, ze nie będę z dziećmi siedzieć 16h czekając na przesiadkę, skoro zgodnie z zakupionymi biletami miałam czekać 1h i miejsca „magicznie” wróciły. No, ale tu mam BP, które trochę umywa ręce, zrzucając na przewoźnika, a przewoźnik też niejako ręce umywa, każąc kontaktować się z BP.

Myślicie, że mogę jeszcze jakoś zadziałać, żeby odzyskać moje bilety zgodnie z zawartą umową…?
Obserwuj wątek
    • pani.asma Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 14:01
      Bilety nie wiem ale odszkodowanie chyba tak

• memphis90 Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 14:02
        Wg pani z BP jeśli ten nowy samolot się spóźni o ponad 3h, to dopiero wtedy mi się należy… Ale nie wiem na ile to prawda, na ile ściema…
        • pani.asma Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 14:21
          No tak rzeczywiście dobrze się zabezpieczyli
          My w tamtym roku mieliśmy opóźnienie ale już będąc na lotnisku, wkurzające bo nie dolecieliśmy na wieczór a w środku nocy ale przez odszkodowanie które dali zwróciła się cena jednego z trzech biletów więc nie narzekamy

W drugą stronę też było opóźnienie ale już krótsze, chyba dwie godziny i już były tylko vouchery

Ciągle słyszę od znajomych że nawalają z lotami ostatnio
    • chococaffe Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 14:04
      A co masz w umowie?
      • memphis90 Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 14:12
        Na umowie mam konkretny numer lotu, który teraz został zmieniony, bo na wykupiony rejs zabrakło miejsc z powodu overbookingu.
        • agnes_gray Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 14:19
          Tak, ale poszukaj co jest w umowie na temat godziny lotu.
          • memphis90 Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 14:34
            Standardowo, ze godzina może się zmienić, ale nie ma nic o zmianie numeru lotu zawartego w umowie na kompletnie inny lot.
        • pani.asma Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 14:23
          Normalnie za overbooking jak jesteś na lotnisku i nie możesz się dostać na lot też ci przysługuje odszkodowanie

Powiedzmy lecisz z Warszawy do Amsterdamu i nie ma miejsca i zamieniają ci lotna Warszawa Monachium Monachium Amsterdam i za to dostajesz jeszcze jakieś horrendalne pieniądze typu 500 €

Nigdy nie korzystałam ale znajomi już tak
          • mikams75 Re: Dorada lotnicza 03.06.24, 07:43
            500e w Europie? No chyba że za całą rodzinę.
            • kubek0802 Re: Dorada lotnicza 03.06.24, 07:51
              mikams75 napisała:

> 500e w Europie? No chyba że za całą rodzinę.
              Za odwołany lot z Warszawy do Tbilisi dostaliśmy po 450 euro na osobę. Stawka zależy od km.
            • gulcia77 Re: Dorada lotnicza 03.06.24, 16:00
              Za opóźnienie w Burgas o 13 godzin wyszło po 500 euro od sztuki. Lecieliśmy w piątkę.
        • chococaffe Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 14:38
          I nic więcej nie ma w umowie? O ewentualnych zmianach, warunkach itd?

Dziwne, ja jak kupuję bilet lotniczy bezpośrednio od linii lotniczej to zwykle tych zasad jest mnóstwo.
          • memphis90 Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 14:46
            Generalnie to nie za wiele, taki standard bez konkretów…
            • chococaffe Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 14:52
              VI/ punkty 3,4,5 - zgodziłaś się na to (na 3 też)
            • agnes_gray Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 14:54
              Punkt VI.4 - sprawdź, czy masz taki zapis w umowie
              Punkt VI.6 - tu jasno wynika, że taka sytuacja może nastąpić, więc powiedzą Ci, że podpisując umowę miałaś tego świadomość.
              • memphis90 Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 15:11
                No tak, ale podróż jak najbardziej będzie się odbywać w dniu 2, a wg umowy powinna odbyć się w dniu 1.
                • agnes_gray Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 15:16
                  Ale rozpocznie się w "dniu zbiórki" - jeszcze musiałabyś sprawdzić na początku, jaka jest definicja "dnia zbiórki" big_grin

W drugim dniu dotrzesz już na miejsce.

Może tutejsze prawniczki dadzą Ci oręż do walki z biurem na podstawie tych zapisów, ale obawiam się, że biuro jest tak zabezpieczone zapisami, że trudno będzie im udowodnić, że to po ich stronie leży wina.
                • chococaffe Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 15:23
                  a za ile noclegów zapłaciłaś? Zgadza się liczba po zmianie rozkładu?
                  • memphis90 Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 15:59
                    Jak mnie położą o 4 rano, to nocleg będzie przecież zaliczony jako odbyty.

Już raz taki manewr zrobiliśmy - jakoś tak optymistycznie założyłam, że max ok 2 będziemy w hotelu… A tu opóźnienie 1,5na starcie na szukanie bomby w samolocie, długie czekanie na tych z bagażem, czekanie na transfer, transfer, czekanie na przekroczenie granicy z Nikozją, zakwaterowanie w hotelu i wreszcie - nieopatrznie zgodziliśmy się, żeby boy hotelowy targał nam walizki, więc już w pokoju czekaliśmy na te walizki, bo boy się jakoś nie spieszył 🤦‍♀️ Jakoś po 5 rano padliśmy w ubraniach twarzą w pościel, tylko po to, żeby o 7 rano obudził nas room service. Pani sprzątająca, widząc stado zombie bełkoczących coś w języku który miał być angielskim, a był nie wiadomo czym, wycofała się w popłochu i nigdy już nie wróciła 😂 Ja natomiast dostałam potem największej migreny/klasteru w życiu- pamiętam jak mnie sieknęło znienacka w basenie i jak się doczołgałam do leżaka błagając, żeby nikt mnie nie dotykał przez jakiś czas, za to przyniósł szybciutko leki. 😭😭😭
                    • chococaffe Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 16:15
                      a z ciekawości - masz prawo do bezkosztowej rezygnacji po tej zmianie warunków?
                      • memphis90 Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 21:05
                        Wydaje mi się że tak, a jak nie z powodu zmiany warunków to na pewno z powodu choroby (i to niekoniecznie takiej z hospitalizacją, musi być ucho i ospa) plus opcja bezpłatnej zmiany terminu/destynacji/czegostam, bo zawsze biorę full opcje, żeby w razie czego przestawić zaświadczenie o ospie i dostać zwrot wink
            • brenya78 Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 18:16
              Czytając twoja umowe literalnie to dzień pierwszy (dzien zbiórki) to dzień podróży. Długość wypoczynku w tym dniu jest powiązana z godzinami lotu. Ale punkt 3 mówi że czasem przyjazd może być w nocy. Tu by się musiał wypowiedzieć prawnik co to znaczy noc. Przed wschodem słońca dnia następnego?
    • evening.vibes Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 14:05
      Jeżeli lecisz na wakacje z BP to niestety takie przesunięcie jest dopuszczalne. Podróż ma się rozpocząć w wyznaczonym dniu - nie ma gwarancji czy o 5 rano czy 23 wieczorem 🤷‍♀️
    • agnes_gray Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 14:10
      Musiałabyś się wczytać w umowę i ogólne warunki sprzedaży usług biura.

Nie wiem, jak było w Twoim przypadku, ale zwykle jest gdzieś zastrzeżenie, że godzina wylotu podawana przy zawarciu umowy jest orientacyjna i faktyczna godzina zostanie podana x dni / godzin przed wylotem, a umowa jest dotrzymana, jeśli wylot jest w dniu, który był podany.

Czyli wstępnie mogłaś mieć wylot o 1 w nocy 10.07, a mogą Ci przesunąć na godzinę 20.00 w dniu 10.07 i nadal jest OK i na to się zgodziłaś przy podpisaniu umowy.
      Co oczywiście jest wkurzające, bo praktycznie tracisz jeden dzień urlopu.
      • memphis90 Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 14:25
        No w umowie standard, że godziny są orientacyjne, zle ani słowa o tym, że dotyczy to również przebookowania na kompletnie inny lot niż był wymieniony w umowie…

I standardowe info, że dzień 1 to dzień podróży, ale jak zwróciłam pani w BP uwagę, ze po zmianach zasadnicza podróż odbędzie się w dniu 2, to znów nie za bardzo wiedziala co powiedzieć…

I info, ze w rzadkich przypadkach może się zdarzyć, ze ktoś przylatuje wieczorem, a wraca rano - ale szczerze mówiąc sytuacja odwrotna zdarzyła mi się dokładnie raz jeden w życiu, a te „rzadkie przypadki” to była po prostu każdorazowa norma w podróżowaniu z BP… 😂 Teraz też - wylot w nocy, powrót przed wschodem słońca…

Zastanawiam się po prostu, czy jak będę dostatecznie upierdliwa, to przesuną kogoś innego, kto kupił bilety w późniejszym terminie…?
        • agnes_gray Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 14:31
          Próbuj, może dla świętego spokoju coś Ci zaproponują, ale wydaje mi się, że od strony prawnej są ok i nie bardzo można ich straszyć niezgodnością z umową.

Ja ostatnio miałam właśnie odwrotnie, wylot na wczasy o 1 w nocy, byłam na miejscu o 7 rano - cały dzień do wykorzystania, powrót około godz. 20 - znowu cały dzień do wykorzystania. Wczytałam się w umowę i do momentu wylotu cały czas obawiałam się, że lot przesuną i mi pierwszy dzień ukradną (za moją zgodą niestety).
          • memphis90 Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 14:37
            Jak pisałam - taka sytuacja jak u Ciebie zdarzyła mi się tylko raz, rok temu i również nie mogłam uwierzyć w swoje szczęście wink Może wykorzystałam swój limit szczęścia na najbliższe 2 dekady…? 🤔
            • agnes_gray Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 14:40
              Może, ale spróbować nie zaszkodzi smile
        • midge_m Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 14:36
          Spróbowałabym. Może zadziałać może nie ale chyba tylko upierdliwość zostala.
        • brenya78 Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 16:27
          "I standardowe info, że dzień 1 to dzień podróży, ale jak zwróciłam pani w BP uwagę, ze po zmianach zasadnicza podróż odbędzie się w dniu 2, to znów nie za bardzo wiedziala co powiedzieć'

To jest STANDARDOWA praktyka robienia ludzi w bambuko przez Tui. "Poerwszy dzien" jest na podróż, wg umowy. Ludzie dopłacają np. 1 tys zł żeby wylecieć rano, a TUI im zmienia na wylot o 23:55 i śmieje się w twarz. Przy czym samolot de facto startuje o 0:20...
    • krwawy.lolo Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 14:25
      Nie pomogę, ale mogę Cię przelicytować w bulu i neznadziei.
      W lutym 2021 airfranca odwołała pandemicznie lot z Paryża na Martynikę. Niby nic, ale wtedy wygasała ważność testu PCR. Fakt, za lot mi zwrócili, ale 400 € za tydzień w pierwszym domku poszło się paść. Madame Fischer nie chciała oddać, ani zgodzić się na bukowanie za rok. A za rok rzeczywiście przyjechaliśmy.
      • memphis90 Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 14:30
        Kolega poleciał na konferencję do USA, a kiedy miał wracać - wybuchł ten wulkan na Islandii. Reakcja hotelu - ceny 2x w górę 😂

Ja też już miałam sytuacje, ze jeden samolot nie przyleciał w ogóle, a inny doleciał do Wrocka zamiast do Poznania z opcją powrotu autobusem w zadymce śnieżnej po oblodzonej drodze 😱O, a rok temu w samolocie znalazł się bezpański bagaż i musieli wszystko wyładowac, znaleźć potencjalną bombę, te bez bomby załadować z powrotem - 1,5h to trwało, a my cały ten czas na pokładzie z nie jednym, ale aż z dwoma zmęczonymi, wściekłymi, wyjącymi bombelkami lat 1-1,5 😭
        • vivi86 Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 18:55
          Wściekli to mogli być pozostali pasażerowie. Wam jako chcącym krzywda się nie działa.
          • memphis90 Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 21:09
            A skąd założenie, że my chcieliśmy słuchać ryków 2 bombelkow < 2rz…? I dlaczego cała reszta mogła być wściekła, a akurat ja nie mogłam…? 🤔
            • vivi86 Re: Dorada lotnicza 03.06.24, 07:36
              Ok, myślałam, że twoje
              • memphis90 Re: Dorada lotnicza 04.06.24, 06:40
                No proszę Cię, dwojeczka poniżej 2 rz…? Ja tu pozuję na rozsądną przecież…
    • ichi51e Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 14:57
      W każdym razie współczuję nie odpuściłabym.
      • memphis90 Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 15:09
        Jest 50:50 uda się albo się nie uda 😂
        • kubek0802 Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 15:25
          Zakupiono imprezę turystyczna w BP której elementem jest lot więc nie skupiałabym się na tym konkretnym nr lotu bo biuro ma cię pi prostu dostarczyć na miejsce tym czy innym w pierwszym dniu umowy. Ponieważ jak rozumiem nastąpiła znacząca zmiana warunków umowy bo lot ma nastąpić w drugim dniu na pewno można z niej bezkosztowo zrezygnować, ale zakładam że nie o to chodzi. Na lot pierwotny raczej marne szanse ale można próbować. Realne jest natomiast uzyskanie proporcjonalnego zwrotu kosztów imprezy za 1 dzień i kosztow wydatków na lotnisku. Sprawdzone w biurze I.
          • memphis90 Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 16:10
            Zacznie się jeszcze w pierwszym, ale trwać będzie w 1 i 2 wink
            • kubek0802 Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 16:20
              A to lipa bo znaczenie ma godzina rozpoczęcia podróży i jak wylatujesz o 23 55 pierwszego dnia to formalnie wszystko ok. Ale pisać jakąś reklamację zawsze można.
              • brenya78 Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 16:30
                "A to lipa bo znaczenie ma godzina rozpoczęcia podróży"

Problrm.w tym że tak to interpretują BP. A umowa mówi że pierwszy dzień jest na podróż. Tylko ze Memphis musiałaby iść do sądu żeby rozstrzygnęli czy podróż drugiego dnia mieści się w umowie. Wg mnie, nie.
                • memphis90 Re: Dorada lotnicza 04.06.24, 06:41
                  Tak czysto teoretycznie to zastanawia mnie użycie słowa „orientacyjna” w umowie. Pierwszy raz się spotkałam, żeby „orientacyjnie” oznaczało „6 rano, ale ogólnie to dowolna godzina w ciągu calej doby”.
                  • mia_mia Re: Dorada lotnicza 04.06.24, 06:48
                    U mnie w podobnej sytuacji właśnie to oznaczało, tylko ta orientacyjna chyba wymknęła się za północ i już były inne procedury i inne nasze prawa.
    • brenya78 Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 16:22
      Dlatego nigdy nie latam z BP. Staly numer.
      • mia_mia Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 16:30
        Przecież w samolotach rejsowych tak samo się zdarza, jest overbooking, są opóźnienia i odwołane loty. Z Bp jeśli okazuje się, że jednak wylądujesz w środku nocy a nie dnia na jakimś egzotycznym zadoopiu to przynajmniej autokar będzie stał, a tak możesz do rana czekać na taksówkę czy cokolwiek.
        • brenya78 Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 16:32
          "Przecież w samolotach rejsowych tak samo się zdarza, jest overbooking, są opóźnienia i odwołane loty. "

Overbooking zdarza się juz na lotnisku i nalezy sie za niego odskzodowanie, a nie 48h przed lotem, bez żadnej rekompensaty. To są zupelnie inne sytuacje.
          • mia_mia Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 16:58
            Odszkodowanie odszkodowaniem, ale często sypie się wiele elementów układanki logistyczno- pobytowej. I samodzielne podróże i z BP mają swoje wady i zalety, już pomijając, że są kraje gdzie trochę strach samemu z dzieckiem pojechać (ja nie zawsze jeżdżę z mężem) albo pobyt samodzielnie organizowany jest droższy. Nigdy nie wykupowałam wycieczki rok wcześniej, kilka miesięcy to maks, takie akcje nie zdarzają się na szczęście zbyt często, a jeżdżę bardzo często, moja rodzina też. Ja akurat więcej przygód miałam z rejsowymi połączeniami.
            • brenya78 Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 17:16
              "Odszkodowanie odszkodowaniem, ale często sypie się wiele elementów układanki logistyczno- pobytowej."

Wlasnie po to jest to odszkodowanie, bo np przepada noc w hotelu. Ale reszta pobytu nie musi.
      • midge_m Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 16:43
        Do niektórych miejsc zupełnie nie opłaca się latać turystycznie. Ja żyłam w przekonaniu że wycieczka z BP nie może mieć overbookingu no bo tutaj dochodzą kwestie samego zakwaterowania które są częścią składową oferty i że BP się zwyczajnie overbooking nie kalkuluje, a tu proszę...
        • midge_m Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 16:45
          Latać turystycznie na własną rękę.
        • mia_mia Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 17:05
          Zdarzają się i w samolotach i w hotelach, ale nie częściej, a raczej rzadziej niż przy zwykłych lotach czy rezerwacjach.
          • brenya78 Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 17:17
            "Zdarzają się i w samolotach i w hotelach, ale nie częściej, a raczej rzadziej niż przy zwykłych lotach czy rezerwacjach."

No nie wiem. Z grupy tui na FB widać że zdarza się to nagminnie.
            • mia_mia Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 17:25
              No bo piszą ludzie, którym się to przytrafiło, jak wszystko było ok, to się nie pisze. Mi się na kilkadziesiąt wyjazdów z tui przytrafiła poważniejsza sprawa chyba raz, spotkałam też np. ludzi z niemieckiego tui, którym hotel zmienili na ten w którym byłam, ale oni akurat byli zadowoleni, bo przenieśli ich z gorszego.
              • brenya78 Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 17:30
                "No bo piszą ludzie, którym się to przytrafiło"

I jest ich bardzo dużo. To nie są jednostkowe historie.
                • mia_mia Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 17:41
                  Mam nadzieję, że mnie żadna niespodzianka nie spotka, bo za dwa tygodnie wyjeżdżam z nimismile
              • pani.asma Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 17:54
                Nie kumacie o co chodzi za niższą cenę niemieccy turyści dostają o wiele lepsze świadczenia niż Polacy a wy dopłaca cię z jeszcze im do wakacji płacząc wyższą cenę w Polsce
                • mia_mia Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 18:02
                  Ach te mityczne niższe ceny, kiedyś często sprawdzałam sobie oferty w niemieckim Tui (wtedy jeszcze Neckermanie, bo istniał) licząc, że będzie taniej. Potem przestałam, bo ceny podobne, a zamieszanie z dojazdem duże.
                  • droch Re: Dorada lotnicza 03.06.24, 10:52
                    Teoria spiskowa mówi, że jeśli sprawdzałaś z Polski, to wtedy Niemcy wyświetlali Tobie ceny dla Polaków, zawyżone, oczywiście big_grin
      • vivi86 Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 18:56
        Ru w ogóle nikt poza mną nie lata suspicious planetka, wiadomo suspicious
        • vivi86 Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 18:57
          Tu
    • mia_mia Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 16:26
      Tak to wygląda, miałam kiedyś podobną sytuację, tylko u mnie została przekroczona magiczna północ zdaje się, więc tui stwierdziło, że mam prawo odstąpić od umowy, tylko gdzie szukać wyjazdu dla grupy ludzi na krótko przed wyjazdem. Koniec końców powściekałam się, powygrażałam czym się dało, obiecywałam sobie, że to mój ostatni raz z tym biurem, ale wyjechaliśmy, tracąc cały dzień pobytu. Na pocieszenie zaproponowali… zniżkę na kolejny wyjazd, ale nie skorzystałam, bo rzeczywiście przez jakiś czas bojkotowałam ich usługi.
      Biletów raczej nie odzyskasz, ale może powalczysz o upgrade pobytu, lepszy hotel czy lepszy standard w obecnym, jakaś wycieczka.
      Moja ciotka w Itace długo wybierała hotel, wykupili jakiś czas temu, a teraz przed wylotem im zmienili i co z tego, że tyle samo gwiazdek i teoretycznie podobne warunki, skoro ona tego zaproponowanego zupełnie nie brała pod uwagę.
      • brenya78 Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 16:34
        BP robia takie numery niestety. Ludzie kupują wyjazdy w first minute, a biuro im 48 przed oświadcza że cena dwa razy wyżej, albo mogą bezkosztowo (łaskawcy!) zrezygnować.
        • mia_mia Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 17:02
          Nigdy nie korzystam z first minute, to dla mnie zbyt długa perspektywa, ale przy kupowaniu zawsze jest opcja wykupu stałej ceny, też nigdy nie kupowałam i nigdy ceny mi nie zmieniono.
          • brenya78 Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 17:14
            "ale przy kupowaniu zawsze jest opcja wykupu stałej ceny"

Ale i tak nie chroni to przed odwołaniem wycieczki na 48h przed wyjazdem. A kupno nowej oczywiście po nowej cenie...
        • evening.vibes Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 18:21
          brenya78 napisała:
          > BP robia takie numery niestety. Ludzie kupują wyjazdy w first minute, a biuro i
          > m 48 przed oświadcza że cena dwa razy wyżej, albo mogą bezkosztowo (łaskawcy!)
          > zrezygnować.

Może w UK taki trzeci świat - w PL zmiana ceny może wystąpić tylko z określonych przyczyn.
          • memphis90 Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 21:21
            Ja raz miałam sytuację, że zrobiłam rezerwację, należało ją opłacić w ciągu 48h czy coś takiego. Miałam jednak jeszcze pytanie odnośnie czegośtam, basenów, pokoju - jakaś pierdola - więc dzwonię do pana i nagle słyszę, że ta cena z rez nieaktualna, bo właśnie wzrosła o 4tys ( co stanowiło 1/3 ceny). No to pytam „ale jak, przecież mam rezerwację, umowę, termin pierwszej wpłaty”, a pan z BP twardo, że on nie odpowiada za samolot, 2h wcześniej było 12, a teraz 16 i czy akceptuje zmianę. Postukałam się telefonem w czoło, kazałam wsadzić sobie wycieczkę niczym czopek, po czym zarezerwowałam dokładnie to samą wycieczkę w pierwotnej cenie tylko chyba 2 dni później…
    • agus-ka Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 16:51
      Nie odpuszczałabym tak szybko. Jeśli masz na umowie nr lotu to czy czasem nie stanowi on integralnej części umowy? Godziny lotu co do rejsu mogą się zmienić, ale numer rejsu zostaje taki sam.
      Za overbooking należy sie rekompensata. Poza tym co to za overbooking o którym oni wiedzą już teraz? To raczej wygląda jak naciąganie biura podróży. Mają dwa loty w ofercie, wasz był atrakcyjny, to przesuwają was, bo już zapłaciliście, na mniej atrakcyjny
    • nostalgia81 Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 18:34
      Obstawiam, że TUI - zgadłam?
      • memphis90 Re: Dorada lotnicza 04.06.24, 07:00
        Okazuje się że Grecos.
    • koronka2012 Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 18:38
      Proszę o kontakt z szefową a nie zwykła agentką. Mnie w zeszłym roku załatwili tak przy powrocie, przełożyli lot powrotny na kolejny dzień. A moje wkurzenie dotyczyło tego że musiałam jeszcze dopłacić za niechciany pobyt w hotelu, bo inaczej groziło mi 20h koczowanie na recepcji. Reklamacje mają w nosie, zaoferowano mi jedynie możliwość darmowej rezygnacji. Jest jakiś Rzecznik praw pasażera poszukaj w necie i spróbuj uzyskać porade, będziesz lepiej przygotowana do rozmowy
      • brenya78 Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 18:42
        "groziło mi 20h koczowanie na recepcji."

Ale q sensie ze ktoś Ci tam recepcji do kaloryfera przywiązał? Rozumiem wkurz, ale zawsze można siw jakoś zorganizować. Late check-out albo jakiś wypad gdzieś jeszcze. Koczowac w recepcji, żartujesz chyba?
      • lucjan.czerwony55 Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 18:46
        Powinni ci oddac za hotel i odszkodowanie ( jesli to nie pogoda, wojna czy cos na co rzeczywiscie nie mieli wyplywu) zglos na airhelp biora chyba 30% ale sa skuteczni, mnue pomogli po tym jak wizzair sie wypial i twierdzil, ze to warunki niezlaezne od nic zadecydowaly o opoznieniu ( nie chceli podac szczegolow).
    • lucjan.czerwony55 Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 18:44
      Ile czasu przed odlotem ci zakomunikowali te zmiane?
      • memphis90 Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 21:29
        3 miesiące 😂 Ale miesiąc temu dostałam info z pierwotną godziną.
        • lucjan.czerwony55 Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 22:03
          To moga to zrobic, gdyby bylo mniej niz 14 dni to placiliby odszkodowanie
        • bywalec.hoteli Re: Dorada lotnicza 02.06.24, 23:18
          i co robisz memfiska z tą sprawą? jaki odzew?
          • memphis90 Re: Dorada lotnicza 03.06.24, 12:04
            Za miesiąc powiem. Przecież ci ludzie dopiero do pracy weszli i zaparzyli kawę, pewnie nawet laptopy jeszcze nieotwarte…
            • bywalec.hoteli Re: Dorada lotnicza 03.06.24, 13:56
              ale zatrudniłaś już mecenasa Piranię?
              • memphis90 Re: Dorada lotnicza 04.06.24, 07:03
                Mam oficjalną odpowiedź - lot poranny nigdy nie był opcją, tam lata tylko samolot wieczorny, innych lotów niż nocne nie ma.

Strona przewoźnika mówi coś zupełnie innego, ale chyba zadzwonię do tego Grecosa bezpośrednio i zapytam dlaczego oficjalnie na piśmie przyznali, że w ofercie mają podane loty poranne, skoro takiej opcji nigdy ponoć nie było 🤔
                • kasiamat00 Re: Dorada lotnicza 04.06.24, 08:49
                  Jak masz numer lotu, to go po prostu wyszukaj, internet powie ci wszystko (skąd, dokąd, o której, w jakie dni lata, czy lata sezonowo itd itp). Istnieje pewna szansa, że ten lot zlikwidowano, zdarza się.
    • szafireczek Re: Dorada lotnicza 03.06.24, 09:38
      Memphis, pewna jesteś że masz zarezerwowany bilet, bo nr lotu to jeszcze nie jest zarezerwowany bilet - w umowie masz kod rezerwacji na konkretne nazwisko?

Bilet jest wpisem w systemie rezerwacyjnym przewoźnika i nie uprawnia do wejścia na pokład, tak naprawdę dopiero karta pokładowa to bilet. Jednak potwierdzenie rezerwacji z nr na konkretnego pasażera to jednak oczywiście dowód zakupu biletu i taki powinnaś mieć w umowie, by dochodzić swoich praw.
      • memphis90 Re: Dorada lotnicza 03.06.24, 12:05
        Im dalej w las tym trudniej 😂 Nie, kodu to chyba nie mam żadnego…
        • szafireczek Re: Dorada lotnicza 03.06.24, 12:21
          smile tak myślałam, sądzę że to taki chwyt umowny z tym nr lotu (teoretycznie mogłabyś nim polecieć, tak jak i innymi połączeniami - rejsowymi, czy czarterowymi do tej miejscowości) - generalnie BP, gdyby od razu wydawały kasę zarobioną na sprzedaży z takim wyprzedzeniem, to miałyby uziemione środki, a to żaden biznes, sądzę że wpłatami klientów obracają i obsługę faktyczną umów robią w niedużej odległości od umownych terminów. Jeśli bilet jest zarezerwowany (i uiszczona należność) to otrzymujesz kod rezerwacyjny i sama możesz sobie sprawdzać, co się dzieje z Twoją rezerwacją - logujesz się na stronę przewoźnika, wbijasz ten kod i widzisz taką rezerwację.
          • szafireczek Re: Dorada lotnicza 03.06.24, 12:24
            Tak Ci mogę podpowiedzieć, że napisz do BP z żądaniem kodu rezerwacji do tego lotu, z którego to rzekomo wypadłaś, bo jest overbooking.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka