28.01.26, 09:18
Córka wybiera się z chlopakiem na początku kwietnia, sami wszystko organizują (decyzja była spontaniczna), więc w jej imieniu proszę o wszelkie wskazowki i podpowiedzi 😊

Na razie mają bilety lotnicze, teraz dopiero myślą, co dalej (ach, ta młodość 😉).

Obserwuj wątek
    • krwawy.lolo Re: Sri Lanka 28.01.26, 09:32
      Byłem trzynaście lat temu. Tak że informacje nienajświeższe. smile Na wschodnim wybrzeżu. Pamiętam wysokie fale, więc kąpiel na własną odpowiedzialność. Poza tym na ulicach było dość czysto. Nie tak, jak w Tajlandii, czy w Kambodży. Z nieprzyjemnych rzeczy pamiętam wałęsające się watahy dość agresywnych psów. W Tajlandii spotykałem jedynie przyjazne. Poza tym niech się nastawi na cierpliwość, jeśli będzie się przemieszczać samochodem. Polecam za to kolej. Przejażdżka cejlońskim pociągiem to prawdziwa przygoda.
      • krwawy.lolo Re: Sri Lanka 28.01.26, 09:39
        Oprócz fotek z pociągu kopalnia złota i pracujący w niej poszukiwacze.
        • krwawy.lolo Re: Sri Lanka 28.01.26, 20:04
          .
    • chlodne_dlonie Re: Sri Lanka 28.01.26, 09:41
      Będzie fantastycznie!!
      A spontan bywa świetną sprawą smile
      Ja kupiłam bilet na Sri Lankę w pewne piątkowe południe a w niedzielę siedziałam w samolocie wink To był listopad - bdb pora na Cejlon btw.
      Także tak..wszystko da się sprawnie ogarnąć w dobie netu w smartfonie, a skoro oni w kwietniu lecą, to mają oceany czasu!
      Jakby co, chętnie coś podpowiem w wolniejszej chwili.
    • kolindra Re: Sri Lanka 28.01.26, 09:49
      Niech odświeżą szczepienia na tężec i WZW.
      Zawsze warto szczególnie że Tężec jest razem z sztućce który znowu zaczął się u nas pokazywać.
      • grey_delphinum Re: Sri Lanka 28.01.26, 10:16
        Dziękuję za odp 😊
        Szczepienia będą odnawiać na pewno.

Piszcie, proszę, jesli cokolwiek możecie podpowiedziec w kwestii noclegow, przejazdów i atrakcji, ktire warto zobaczyć.
        • dekoderka [...] 28.01.26, 11:14
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • dekoderka [...] 28.01.26, 10:16
      • grey_delphinum Re: Sri Lanka 28.01.26, 10:46
        dekoderka napisała:

> Eh... czasy kiedy mamuśki ogarniają bombelkom wakacje 🤣
        >
        A nie, zupelnie nie o to chodzi.

Rozumiem, ze Ty nigdy w żadnej kwestii nie szukasz opinii/podpowiedzi./wskazówek?

Byl już wątek na ten temat. Widac masz za duzo czasu, skoro znow chcesz jątrzyć.

• dekoderka [...] 28.01.26, 11:13
          • grey_delphinum Re: Sri Lanka 28.01.26, 12:14
            dekoderka napisała:

> Mam mnóstwo czasu. Spędzam go na jątrzeniu i organizowaniu dorosłym dzieciom wa
            > kacji 🤣
            >
            Oczywiście nie odnioslas się do pierwszej części wypowiedzi, ale czego się spodziewać...
    • kk345 Re: Sri Lanka 28.01.26, 11:43
      Niech sobie ogarną przewodnika z samochodem, to najwygodniejsza forma poruszania się po Sri Lance i wcale nie kosztuje krocia.
      Nam jeszcze przed przyjazdem konsultował plan zwiedzania i dodawał do niego swoje uwagi. Byliśmy bardzo zadowoleni.

Mam doświadczenie sprzed roku, więc nie najświeższe, ale wszędzie kwitło rozliczanie gotówkowe- ludzie po krachu państwa nie mieli zaufania do banków i instytucji państwowych.
      • grey_delphinum Re: Sri Lanka 28.01.26, 12:13
        kk345 napisała:

> Niech sobie ogarną przewodnika z samochodem, to najwygodniejsza forma poruszani
        > a się po Sri Lance i wcale nie kosztuje krocia.
        > Nam jeszcze przed przyjazdem konsultował plan zwiedzania i dodawał do niego swo
        > je uwagi. Byliśmy bardzo zadowoleni.
        >
        > Mam doświadczenie sprzed roku, więc nie najświeższe, ale wszędzie kwitło rozlic
        > zanie gotówkowe- ludzie po krachu państwa nie mieli zaufania do banków i instyt
        > ucji państwowych.

A podałabyś mi namiar na tego przewodnika lub agencję, z ktorej korzystaliście?
    • best_bej Re: Sri Lanka 28.01.26, 12:12
      Byłam dwa lata temu przez prawie miesiąc.Podrozowalismy na własną rękę, bez przewodników. Głównie autobusami i koleją, do zwiedzania okolic wypozyczalismy skuter. Żadnych krzywych akcji, oprócz tego że wszędzie chcą Cię naciągnąć na hajs, co było dla mnie szokiem smile bardzo drogie bilety wstępu do atrakcji turystycznych, więc kilka odpuscilismy w ogóle i nie żałuję. Nie byliśmy np na safari- słonie kilka razy spotkaliśmy na dziko. Jak się dogadają z TukTukiem to ich zabierze na miejsca gdzie bytują. Robią to niechętnie,bo wiedzą że psują biznes tym z wysokoplatbego safari. Oprócz proponowanych szczepien zaszczepiłabym się na wściekliznę, tam jest bardzo dużo bezdomnych, chorych psów. Najmilej wspominam pobyt w Tangalli (mieliśmy wspaniałą miejscówkę za 40 zł za dobe, z dala od nazwijmy to centrum) i Trincomale, które w marcu było puste ( 80 zł za dobę). Obie miejscówki bez klimy, tylko wiatraki.
      W każdym z miejsc były moskitiery, się Lanka wolna jest od malarii, niestety nie od Dengi.
      Apteki są dostępne wszędzie, korzystałam dwa razy, więc nie ma potrzeby brać jakiej rozbudowanej apteczki.
      bardzo dużo Polaków tam spotkałam więc nie martw się, będzie częściowo wśród swoich.
      Niestety też dużo Ruskich.
      • best_bej Re: Sri Lanka 28.01.26, 12:27
        Ach! Podróżowanie i przemieszczanie się z plecakiem będzie o wiele wygodniejsze niż z walizka na kółkach smile
        Walizki zostawić na podrozowanie po Europie smile
        • chlodne_dlonie Re: Sri Lanka 28.01.26, 12:39
          Potwierdzam, sama wzięłam walizkę (skusił mnie duży bagaż w cenie wink), no i cóż.. z jednej strony miałam miejsce na 'kontrabandę', którą całkiem pokaźną przytargałam do Polski, a z drugiej strony momentami lekko klęłam wink Lekko, bo mój bagaż przyczynił się pośrednio do nawiązania sympatycznych znajomości z miejscowymi i innymi podróżnikami, którzy mi ochoczo pomagali wink
          Ale następnym razem w Azji już na pewno postawię na plecak.

aaaa, w skrócie co do uwag powyżej - jak najbardziej rekomenduję podróże z wykorzystaniem lokalnego transportu. Z mojego doświadczenia zarówno pociągi, jak i autobusy całkiem sprawnie i o dziwo, dosyć punktualnie jeżdżą, a w inne miejsca warto wziąć tuk tuk'a - to zarówno ciekawe doświadczenie (takie autobusy na SL to po prostu osobny rozdział!! big_grin) , jak i sporo tańsze niż taryfa z prywatnym szoferem.
          W peirwszej chwili rozważałam taką opcję, ale po zrobieniu rozpoznania, zrezygnowałam, wybrałam tuk tuk i autobus a zaoszczędzone pieniądze wydałam na zwiedzanie i np na kolację na plaży. W nadmorskich miejscowościach te bardziej 'westernerskie', mają ceny sporo wyższe niż te lokalne, ale od czasu do czasu warto - zwłaszcza gdy w grę wcjodzi rybka samodzielnie wybrana 'z lady' z porannego połowu smile
          • dekoderka [...] 28.01.26, 12:45
            • best_bej Re: Sri Lanka 28.01.26, 12:46
              Taki model odpoczynku (bez zioła) bliżej i taniej wyjdzie w Egipcie.
              • best_bej Re: Sri Lanka 28.01.26, 12:50
                Z ziolem w Azji to chyba tylko Tajlandia smile na Sri lance ciężkonawet z alkoholem, bo sprzedawany tylko w specjalnych sklepach i restauracjach dla białych, a i to chyba w konkretnych dniach i godzinach.
                • chlodne_dlonie Re: Sri Lanka 28.01.26, 13:01
                  Zielone sklepy, ceny wysokie, nawet dla westernersów, ale jeśli ktoś musi..są wink
                  A w restauracjach dla turystów w menu alko jest jak najbardziej, choć cena - jak wyżej.
                  Czasem happy hour na plaży.. wink
                  • best_bej Re: Sri Lanka 28.01.26, 13:07
                    Jak o godzinie 17 widziałam kolejkę białych do sklepu to wiedziałam, że musi być to sklep z alko smile
                    My raczej w restauracjach dla białych nie jedliśmy, więc alkoholu nie było. Jedzenie w ich barach dość monotonne, ryb tam nie mają, mam wrażenie że ryby są tylko dla białych.
                    Dużo jedliśmy tam owoców- bananów oczywiście, ale też mango, papai... totalnie inny smak niż te kupowane w Polsce.
                    No i obowiązkowa woda kokosowa każdego dnia!
                • dekoderka [...] 28.01.26, 13:01
              • dekoderka [...] 28.01.26, 13:00
            • chlodne_dlonie Re: Sri Lanka 28.01.26, 12:48
              Kto i gdzie narzuca..?
              Wskaż proszę

A piszę/emy, bo wątkodawczyni wink prosiła o wskazówki odnośnie zwiedzania na które, zdaje się, wybierają się młodzi a nie na wycieczkę 'oolin' z BP tongue_out
          • chlodne_dlonie Re: Sri Lanka 28.01.26, 12:57
            Środki lokomocji na Sri Lancesmile
      • chlodne_dlonie Re: Sri Lanka 28.01.26, 12:46
        No ale parku narodowego, zwłaszcza w wersji porannej to żałuj!
        Jedno z tych doświadczeń, które najbardziej zapadły mi w pamięć i serce smile
        Jednocześnie największy jednorazowy wydatek, fakt, ale nie po to się leci pół świata by odpuścić sobie największe atrakcje, imo.
        Co do 'bardzo drogich biletów wstępu do atrakcji turystycznych' - a co konkretnie sobie odpuściłaś, z ciekawości..?
        Bo moim zdaniem te ceny są i owszem, droższe znacznie niż dla miejscowych (w Indiach jest identycznie), ale to więcej niż zrozumiałe, a przy tym umiarkowane, jeśli nie niewysokie, jeśli się je do tych, które płacimy choćby w Europie, porówna. Tak więc nie bardzo rozumiem jak można sobie odpuścić któreś z UNESCO sights ze względu na cenę wink Jak już bardzo chcieć przyoszczędzić, to można zawsze bardziej budżetowo zanocować czy zjeść lokalnie.
        • chlodne_dlonie Re: Sri Lanka 28.01.26, 12:53
          Safari..
        • best_bej Re: Sri Lanka 28.01.26, 12:59
          Przyleciałam na Sri Lanka po miesiącu spędzonych w Indiach, takze już miałam przesyt zwiedzania smile
          Odpuściliśmy ten zamek na skale, jakieś tam ruiny miasta starożytnego, Kandy w ogóle całe.
          Po wielu miesiącach w Azji mam inne spojrzenie na turystykę. Przestały mnie interesować must see.
          Z niezapomnianych zupełnie przypadkiem (w drodze do sklepu) spotkanych "atrakcji" była obserwacja jak samica żółwia składa jaja. Oczywiście wszystko przy czerwonej lampie. Widziałam też wykluwanie się żółwi i ich "bieg" do morza.
          Pomijam spotkane patologie typu chamskie wciskanie żółwiom żarcia byleby mieć fotkę, albo branie maluchów na ręce, albo stukanie w ich skorupę. W tym przodowali turyści rosyjskojezyczni.
          • chlodne_dlonie Re: Sri Lanka 28.01.26, 13:09
            Sigiriya..?
            Pollonaruwa..?
            Kandy..?

Hmmm - jak dla mnie wszystkie miejsca na swój sposób unikatowe i bardzo warte czasu i zasobów, no ale to moje zdanie wink
            W Indiach też byłam, choć przy innej okazji i uważam, że oba te kraje, pomimo bliskości geograficznej, bardzo wiele różni.Jak dla mnie ze wskazaniem na Sri Lankę.
            Ale to moja opinia ofc
            • best_bej Re: Sri Lanka 28.01.26, 13:14
              Kerala dla mnie podobna, jako tako czysta smile
              Oczywiście że unikatowe, ale w życiu nie da się zobaczyć wszystkiego, a jak wspomniałam wyżej, wolę po swojemu, mniej turystyczne miejsca odwiedzac.
            • best_bej Re: Sri Lanka 28.01.26, 14:46
              Każda z atrakcji z tego co pamiętam koło 50-100 USD za wstęp. Mieliśmy określony budżet na nieokreślony czas więc trzeba było wybierać smile
              • chlodne_dlonie Re: Sri Lanka 28.01.26, 16:26
                best_bej napisała:

> Każda z atrakcji z tego co pamiętam koło 50-100 USD za wstęp.

ile????
                W listopadzie 24 kupowałam bilety wstępu za ok 2000/3000 tys rupii lankijskich. Wtedy przelicznik wynosił 1000 RP = 14 pln.
                Woec max 50, ale PLN
                Chyba tylko Sigiriya była droższa- 5000.
                Także nie mam pojęcia skąd takie kwoty Ci się wzięły wink

Mieliśmy określon
                > y budżet na nieokreślony czas więc trzeba było wybierać smile
                • best_bej Re: Sri Lanka 28.01.26, 16:35
                  a za wizę ile płaciłas? Bo my w marcu 2024 z dnia na dzień obserwowaliśmy zmiane najpierw z 25 USD na 50 a potem na kilka godzin na 100 USD. Pamiętam gorące dyskusje ludzi na temat cen.
                  • chlodne_dlonie Re: Sri Lanka 28.01.26, 17:49
                    Wiza kupowana na lotnisku 60 USD.
                    Podobno ETA taniej, bo 50 USD, ale ja miałam zbyt mało czasu by się w to jeszcze bawić, bo u mnie od decyzji o wyjeździe do wylotu już z Okęcia (na które też mam kawałek wink ) nie upłynęło nawet 48 h.
                  • chlodne_dlonie Re: Sri Lanka 28.01.26, 17:51
                    BTW w okolicach mojego wyjazdu były rozmowy o zniesieniu wiz m.in. dla Polaków, ale na jakim etapie to utknęło i czy wgl weszło w życie, nie wiem. Znajoma była w okolicy BN i kupowała ETA za 50 USD.
      • misiamama Re: Sri Lanka 28.01.26, 14:08
        tuk tukiem do słoni? odważnie
        • best_bej Re: Sri Lanka 28.01.26, 14:43
          Przecież nie na safari. Normalnie stanął na poboczu drogi asfaltowej, i z odległości obserwowaliśmy. Na drodze normalny ruch panowal. Droga łącząca dwie wioski, żadne zapuszczanie się na szutrówke w poszukiwaniu.
          Potem jeszcze na tej samej drodze spotkaliśmy między samochodami pojedynczego.tu było już dość streujaco. No ale to taka chyba codzienność.
          Podobnie jak warany, małpy czy dzikie psy.
          • misiamama Re: Sri Lanka 28.01.26, 16:48
            Mój komentarz dotyczył propozycji: "Jak się dogadają z TukTukiem to ich zabierze na miejsca gdzie bytują. Robią to niechętnie,bo wiedzą że psują biznes tym z wysokoplatbego safari."
            • best_bej Re: Sri Lanka 28.01.26, 16:55
              Mój też. Ale rzeczywiście nie miałam na myśli prawdziwego Safari, tylko możliwość obserwowania przez 20 min dzikich zwierząt
    • nuka_2 Re: Sri Lanka 28.01.26, 13:48
      Ja byłam na Sri Lance kilka razy ale parę lat temu. Uwielbiam tamtejsza przyrodę, różnorodność, ludzi. Podobno się sporo zmieniło, bo wtedy na spontanie można było szukać miejsca noclegowego, teraz trzeba rezerwować wcześniej.
      • nuka_2 Re: Sri Lanka 28.01.26, 13:54
        W TVN było o kilku Polkach mieszkających na Sri Lance. Z Wandą spotkałam się osobiście, super kobieta, prowadzi mały hotel. tvnstyle.pl/aktualnosci/jestem-z-polski-16-czy-polka-moze-prowadzic-hotel-na-sri-lance-st8701172
        Można podróżować samemu z plecakiem albo luksusowo z kierowcą , który bywa nie tylko kierowca, ale i przewodnikiem, doradcą. My z naszym zaprzyjaźniliśmy się na tyle że zapraszał nas do domu na kilka dni.
      • chlodne_dlonie Re: Sri Lanka 28.01.26, 17:58
        nuka_2 napisała:

> Ja byłam na Sri Lance kilka razy ale parę lat temu. Uwielbiam tamtejsza przyrod
        > ę, różnorodność, ludzi.

Mnie też to bardzo ujęło i nawet chętnie wróciłabym na SL, ale..tyle jest jeszcze miejsc na świecie, które chciałabym zobaczyć, że życia mi na nie starczy, a co dopiero na powtórki.. wink
        Ale to była prześwietna wyprawa i cały czas miło ją wspominam, tak jak i ludzi których tam poznałam smile

> Podobno się sporo zmieniło, bo wtedy na spontanie można
        > było szukać miejsca noclegowego, teraz trzeba rezerwować wcześniej.

Aaaa, to nie do końca tak jest imo.
        Ja zrobiłam sobie przed samym wylotem (z lotniska ! ;D) rezerwację tylko na pierwsze 3 noce a potem już rezerwowałam na bieżąco, jak podejmowałam decyzję o tym gdzie chcę jechać dalej smile
        Także można jak najbardziej, w listopadzie (to początek pory suchej, więc dobry termin) było dużo opcji do wyboru i niektóre noclegi bookowałam dopiero po przyjeździe na miejsce.
        Da się! smile
        • chlodne_dlonie Re: Sri Lanka 28.01.26, 18:03
          ..
          • grey_delphinum Re: Sri Lanka 28.01.26, 19:38
            Bardzo Wam dziękuję 😊
            • chlodne_dlonie Re: Sri Lanka 28.01.26, 19:59
              Niezamaco smile

Jak będziesz konkretne pytania o coś miała, to pytaj - postaram się pomóc w miarę możliwoścismile
        • nuka_2 Re: Sri Lanka 28.01.26, 20:20

> Aaaa, to nie do końca tak jest imo.
          > Ja zrobiłam sobie przed samym wylotem (z lotniska ! ;D) rezerwację tylko na pie
          > rwsze 3 noce a potem już rezerwowałam na bieżąco, jak podejmowałam decyzję o ty
          > m gdzie chcę jechać dalej smile
          > Także można jak najbardziej, w listopadzie (to początek pory suchej, więc dobry
          > termin) było dużo opcji do wyboru i niektóre noclegi bookowałam dopiero po prz
          > yjeździe na miejsce.
          > Da się! smile
          Pewnie zależy od pory roku i rejonu, moi znajomi w sierpniu zeszłego roku mieli kłopot z rezerwacją na bieżąco
          >
          >
          >
          • chlodne_dlonie Re: Sri Lanka 28.01.26, 21:11
            Nie neguję, piszę wyłącznie o własnych doświadczeniach.
            • nuka_2 Re: Sri Lanka 28.01.26, 21:17
              chlodne_dlonie napisała:

> Nie neguję, piszę wyłącznie o własnych doświadczeniach.
              Spoko. Dzieki Twoim zdjęciom mogę powspominać
    • a74-7 Re: Sri Lanka 28.01.26, 21:28
      O! Wespol zespol ,powstal bardzo ciekawy watek podrozniczy .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka