Dodaj do ulubionych

Aparat ortodontyczny

04.06.24, 14:14
Jesteśmy przed decyzją o założeniu aparatu stałego u córki ( 16 lat). Koszt olbrzymi, bo to góra i dół. Konieczne usuwanie ósemek, które też generuje koszty i dodatkowy stres u dziecka. I zaczynam się wahać...całość będzie kosztować w granicach 20 tyś, a efekt trudny do przewidzenia ( ortodonta twierdzi, że przy tak dużej wadzie, efekt końcowy może nie być w pełni satysfakcjonujący). Czy któraś miała aparat korygujący cofnięta żuchwę? Macie jakieś doświadczenia swoje, swoich bliskich? Podzielcie się opiniami, bo się zaczynam gubić
Obserwuj wątek
    • bei Re: Aparat ortodontyczny 04.06.24, 14:44
      Wada wadzie nierówna, możesz jeszcze skonsultować u innego lekarza, porównasz sobie.
      Mój syn miał piękny zgryz do 15 roku życia, i zdrowe zęby. Nagle zaczęła mu jedną strony żuchwy rosnąć, zrobił się wielki problem. Dwóch ortodontów odsyłało nas do chirurgów szczękowych, ci proponowali trzy operacje na dwóch szczękach. Syn tych operacji nie chciał, znaleźliśmy ortodontkę, która podjęła się korekty, z informacją, że zapewne na koniec trzeba będzie iść do chirurgów. Syn ma założone trzy aparaty, zgryz jest już bardzo ładny, będzie je nosić do końca roku (leczenie rozciągnięte w przestrzeni czterech lat, nawet trochę dłużej). Chirurg już nie ma się do czego doczepić.
    • gryzelda71 Re: Aparat ortodontyczny 04.06.24, 14:46
      Czy konsultowałaś.to z innym ortodontą?
    • eliszka25 Re: Aparat ortodontyczny 04.06.24, 17:14
      Mój syn nosił aparat korygujący cofniętą żuchwę. Od ortodonty usłyszałam, że leczenie w dużej mierze zależy od tego, czy syn jeszcze urośnie. Mieliśmy duże szczęście, bo niemal równo z założeniem aparatu syn miał skok wzrostowy i leczenie po pierwsze poszło błyskawicznie, bo trwało niepełny rok, a po drugie wystarczył tylko aparat ruchomy zakładany na noc.

Twoja córka ma 16 lat, więc pewnie wiele już nie urośnie, o ile w ogóle. Czyli zgodnie z tym, co mówił nasz ortodonta na początku, leczenie byłoby bardziej skomplikowane i napewno dłuższe niż u mojego syna. Ja bym to skonsultowała z innym ortodontą. Zwłaszcza to wyrywanie ósemek.
    • aqua48 Re: Aparat ortodontyczny 04.06.24, 18:06
      Mój syn w wieku 13-14 lat miał aparat który skorygował bardzo ładnie zgryz (właśnie mocno cofnięta żuchwa) i ustawił mu zęby. Aparat był ruchomy góra-dół i zakładał go na noc oraz nosił cztery godziny dziennie (po szkole) przez dwa lata. Dokręcany przez ortodontkę co parę tygodni. Do tego dostał zalecenie żeby spać na płaskiej poduszce ale z jaśkiem pod karkiem. Po tym czasie sama ortodontka była zachwycona efektem i pogratulowała synowi motywacji i wytrwałości smile
    • skumbrie Re: Aparat ortodontyczny 04.06.24, 18:24
      Skonsultuje to z innym ortodonta. Cenę aparatu także.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Aparat ortodontyczny 04.06.24, 18:28
      Oczywiscie, że należy pomóc dziecku.
      W dodatku przy problemach ze zgryzem.
      Jak mozna mlodego czlowieka puscić w swiat z wadą zgryzu czy mocno krzywymi zębami. Teraz to tylko w rodzinach gdzie rodzice dbaja o swoja wygodę nie dziecka.
      Nawet w biednych rodzinach dzieciom się pomaga, tylko dużo wczesniej na nfz.
      • nutella_fan Re: Aparat ortodontyczny 05.06.24, 07:01
        Dokładnie, dla mnie to, przepraszam, patologia. Jak na głębokim zadupiu.
    • lauren6 Re: Aparat ortodontyczny 04.06.24, 19:25
      Dlaczego nie zabraliście się za to wcześniej?

Czy na serio właśnie zadałaś pytanie czy warto korygować dużą wadę zgryzu?

Wahałabym się, gdybym miała kupić nakładki za 10 tysięcy, które mają zrotować kilka zębów by były jak od linijki. Przy dużej wadzie nie miałabym żadnych wątpliwości, może dlatego, że u mnie w rodzinie dba się o zęby.
      • ida_marcowa1 Re: Aparat ortodontyczny 04.06.24, 20:04
        Gratuluję rodziny idealnej. Ja jako patologia zaczynałam od aparatu ruchomego u dziecka. Przy słabej motywacji dziecka okazał się mało skuteczny. Teraz dziecko starsze, ale już tylko aparat stały wchodzi w grę. Ja już się pogodziłam z tym, że aparat kosztuje, ale to usuwanie czterech ósemek mnie dzisiaj dobiło...dziecko boi się wszelkich interwencji, długo był problem by znaleźć przyjaznego stomatologa. Zwyczajnie mi dziecka szkoda, tego, przez bo będzie musiało przejść, stąd wątpliwości, czy skórka warta wyprawki
        • turkusowozlota Re: Aparat ortodontyczny 04.06.24, 20:20
          Warto, nie zastanawiaj się tylko działaj. Usuwanie ósemek nie jest przyjemne, ale jest spokojnie do przeżycia. Moja córka ma już usunięte dwie dolne, jeszcze czekamy żeby wyrwać dwie górne jak już wyrosną. Przy dolnych miała viete dziąsło i wydlubywane z dziąsła. Zgryz ma idealny, ale buzię małą i niestety wyrosnięcie ósemek, zwłaszcza tych dolnych mogłoby stłoczyć zęby i poprzesuwać je. Poza tym z moich obserwacji prawie wszyscy znajomi córki są przed, po lub w trakcie usuwania ósemek.
        • hanusinamama Re: Aparat ortodontyczny 04.06.24, 21:18
          Znam dziecko, któemu taką wadę jak opisujesz pięknie aparat wyprowadził. Nawet jak nie naprawi się w 100% to warto.
          Z tym usuwaniem poszłabym do innego ortodonty na konsultację. Ae serio 16latek się boi wyrwania zębów wiec poważnej wady nie będziesz leczyć? Tak warto.
          • berdebul Re: Aparat ortodontyczny 04.06.24, 21:33
            Usuwanie ósemek to klasyk, zwłaszcza przy późnej korekcji dużej wady - dziewczynka już wiele nie urośnie, wiec ciężki poszerzyć paszcze bez zewnętrznych aparatów i nieprzyjemnych interwencji.
            • hanusinamama Re: Aparat ortodontyczny 04.06.24, 23:03
              Ok ale warto się upewnić.
        • hanusinamama Re: Aparat ortodontyczny 04.06.24, 21:19
          I jeszcze jedno. Dziecko się pilnuje z noszenie aparatu ruchomego. Nie zostawia się go z tym, nie nakłąda na niego odpowiedzialności. Zanim młoda przywykła to oboje żeśmy sprawdzali długo, codziennie.
          • turkusowozlota Re: Aparat ortodontyczny 04.06.24, 21:27
            Jako dziecko miałam aparat ruchomy. Miałam w nim spać. Było to niemożliwe, bo każdej nocy przez sen wyjm9walam sobie aparat. Zawsze budziłam się bez aparatu. Dodatkowo jeszcze lunatykowałam, więc często aparat nie leżał w pobliżu łóżka rano.
            Kiedy moja córka trafiła do ortodonty w wieku 7 lat, od razu odrzuciłam propozycje aparatu ruchomego. Córka nosiła stały aparat przez dwa lata. Bardzo chciała stały aparat, więc miałam ulatwiona sprawę.
            Zresztą nasza ortodontka powiedziała wprost - aparat ruchomy pomoże tylko trochę, żeby całkowicie wyrównać zgryz potrzebny jest i tak potem aparat stały. Stwierdziłam więc, że bez sensu męczyć dziecko tym ruchomym aparatem, jak i tak skoncxy się stałym.
            • hanusinamama Re: Aparat ortodontyczny 04.06.24, 23:04
              I uznałaś, ze z córką bedzie jak z tobą bo?
              Tez w nocy wypluwałam aparat. Moja młoda nie wypluwała.
              Aparat ruchomy nawet jak nie wyprosuje w całości to potem łatwiej i szybciej jest prostować. Poza tym są wady, które wyprostuje
        • black_magic_women Re: Aparat ortodontyczny 04.06.24, 22:15
          ida_marcowa1 napisała:

> Przy słabej motywacji dziecka okazał się mało skuteczny

Tak samo mówiono o mnie, a teraz wiem, że na przykład w nocy aparat zwyczajnie mi wypadał, bo spałam z otwartą buzią. Może podobnie jest u twojej córki?
          • hanusinamama Re: Aparat ortodontyczny 04.06.24, 23:05
            Ale wypadanie to nie motywacja. Serio kto wymaga od wczesnego nastolatka motywaji w tym temacie. To się pilnuje...
          • berdebul Re: Aparat ortodontyczny 04.06.24, 23:08
            Dobrze dopasowany wyparta nie wypada.
            • conena Re: Aparat ortodontyczny 05.06.24, 08:55
              no właśnie też mi się tak wydaje, że jak aparat ruchomy jest prawidłowo dopasowany, to za chiny nie wypadnie z buzi.
              moje młodsze dziecko, z walniętą sensoryką, nadwrażliwością (co przeszliśmy podczas robienia wycisków, to wiemy my i nasz ortodonta - anioł cierpliwości), wybiórczością i wszystkim możliwym "wydziwianiem" bez problemu funkcjonowało i spało w aparacie. ani razu mu nie wypadł z dzioba.
            • eliszka25 Re: Aparat ortodontyczny 05.06.24, 23:49
              Na cofniętą żuchwę mój syn miał takie ustrojstwo. Cześć wkładaną do buzi musiał najpierw „wkliknąć” na zęby, a potem przypiąć to do tej „czapeczki” na głowie. Nie było fizycznej możliwości, żeby mu to wypadło z buzi. Zakładał konsekwentnie i wadę udało się skorygować samym aparatem ruchomym w niecały rok.
          • palacinka2020 Re: Aparat ortodontyczny 05.06.24, 08:57
            Aparaty nie wypadaja, nawet te ruchome. Mialas zle dobrany i tyle.
            • black_magic_women Re: Aparat ortodontyczny 05.06.24, 23:16
              To był jakiś 90 rok sad
    • palacinka2020 Re: Aparat ortodontyczny 04.06.24, 21:43
      Jako weteranka leczenia ortodontycznego podziele sie moim doswiadczeniem:

1. cofnieta zuchwa moze oznaczac albo ze zeby sa wychylone do tylu albo ze cala zuchwa (kosc) jest cofnieta.

2. jesli to pierwsze to leczenie jest dosc proste- aparat ruchomy lub staly, gora dol, rzeczywiscie wyjdzie kolo 20 tys (choc moze byc mniej) i mozna to zrobic w kazdym wieku.

2. jesli to drugie to ma sie do wyboru albo tzw "kamuflaz" czyli odchyla sie zeby nieco w druga strone by wygladaly lepiej albo leczenie ortodontyczne -chirurgiczne retrogenii. Wyglada to tak: www.youtube.com/watch?v=zdJbkpOcRNc Taka operacje mozna zrobic na NFZ (bezplatnie) albo prywatnie (20-25 tys). Leczenie rozpoczyna sie po zakonczeniu wzrostu szczeki.

3. Osemki z powodzeniem mozna usuwac na NFZ. W Warszawie na Lidleya nie ma wielkich kolejek. Czasami osemke po prostu sie wyrywa i trwa to kilka sekund a czasem trzeba rozcinac na kawalki i calosc trwa godzine. Jesli lekarka nie chce usuwac czworek to juz dobrze.

4. Jesli zeby nie mieszcza sie z szczece to czesto przed zalozeniem aparatu na zeby stosuje sie aparat rozszerzajacy podniebienie. Jest on strasznie upierdliwy, u osob doroslych czasem potrzeba tez zabiegu przeciecia luku podniebiennego (znowu- koszty).

Przeszlam przez wszystkie wymienione powyzej, zmiescilam sie w 16tys zl ale bylo to z 10 lat temu. Poprawa ogromna i na pewno warto bylo.
      • ida_marcowa1 Re: Aparat ortodontyczny 04.06.24, 22:03
        Dzięki za obszerną odpowiedź. Młoda ma cofnięta całą żuchwę, dlatego sprawa nie jest taka prosta. Może się okazać, że po 2-3 latach aparatowania efekt jest mizerny, bo nie jest to coś, co łatwo poddaje się korekcie
        • black_magic_women Re: Aparat ortodontyczny 04.06.24, 22:17
          Mimo wszystko działajcie! Ja mam 44 lata i teraz robić coś ze zgryzem to są i koszty i nerwy i słabe efekty.
        • hanusinamama Re: Aparat ortodontyczny 04.06.24, 23:06
          Moze albo nie może. Ty juz wiesz, ze nie pomoże.
        • eliszka25 Re: Aparat ortodontyczny 05.06.24, 23:57
          Różnie z tym bywa. Mój syn też miał cofniętą żuchwę. Wadę udało się skorygować samym aparatem ruchomym w niecały rok. Syn zakładał aparat konsekwentnie każdego wieczora, choć nie było to przyjemne i na początku bolesne, a przez druty wystające z buzi pierwsze tygodnie kiepsko spał, ale z czasem się przyzwyczaił. Moim zdaniem 16-latka chyba jest już na tyle kumata, żeby nosić aparat i się pilnować? To nie małe dziecko. Na jej miejscu chciałabym skorygować taką wadę, bo cofnięta żuchwa zmienia całą twarz, a z wiekiem może jej się to jeszcze pogorszyć.
    • cranberries1983 Re: Aparat ortodontyczny 04.06.24, 23:07
      tu sie nie ma co wahać!
      słuchassz lekarza i do przodu
      jak nie to dziecko bedzie miało koński uśmiech!
    • jakis.login Re: Aparat ortodontyczny 05.06.24, 06:44
      Efekt końcowy może nie być w pełni satysfakcjonujący, zgadza się, ale może być wystarczający. Miałam spory tyłozgryz, zrezygnowałam z operacji, bo nie potrzebowałam idealnego zgryzu, aparat nosiłam 2,5 roku. Tych 20 tys nie wydasz przecież jednorazowo, to będzie rozłożone w czasie. Ósemki można usunąć na NFZ.
      Jeśli twoja córka teraz nie dostanie potrzebnego leczenia, będzie musiała się tym zająć sama w dorosłości. Będzie drożej i dłużej, bo "dorosłe" zęby trudniej poddają się leczeniu ortodontycznemu. Przez ten czas może się nabawić wielu problemów z zębami i nie tylko - ja przez lata leczyłam migreny u neurologa, podczas kiedy spowodowane były nieprawidłowościami w obrębie szczęki.
    • nutella_fan Re: Aparat ortodontyczny 05.06.24, 06:58
      20 tys to niby dużo za zdrowie dziecka? Ty tak na poważnie?
      • jkl13 Re: Aparat ortodontyczny 05.06.24, 07:33
        Oczywiście, że autorka nie mówi tego na poważnie. Przecież 20 tys.kazda ematka nosi w portfelu na drobne wydatki. Autorka jest po prostu skąpa , woli wydać na waciki niż na dziecko🤦‍♂️
        • nutella_fan Re: Aparat ortodontyczny 05.06.24, 08:37
          A skąd wiesz, że tak nie jest? Znam ludzi, którzy na ortodontę dla dziecka żałują, ale do Egiptu jeżdżą. Ponadto, w większości klinik można leczenie na raty rozłożyć.
    • wonder.women Re: Aparat ortodontyczny 05.06.24, 07:29
      Warto, nawet jeśli efekt nie będzie spektakularny. Sprawdź koniecznie innego ortodontę, choćby że względu na koszty. Aparat mojego dziecka, przy podobnej wadzie kosztował w ubiegłym roku około 8 tysięcy.
    • b-b1 Re: Aparat ortodontyczny 05.06.24, 08:06
      Moje dwie corki miały cofniętą żuchwę-bardzo mocno. Aparaty stałe zakładane ok 11/12 roku życia( każda inaczej na podstawie Rtg) najpierw góra po pół roku dół. Wizyty co 6 tygodni i zmiana ustawienia gumek( nie wiem jak teraz wyciąga się żuchwę- wtedy gumkami zakładanymi na zamki w różnej konfiguracji) Efekty spektakularne-aparaty zdjęte po ok 2,5-3 lata.
      Szczęki idealne, zęby idealnie proste-zmieniły zupełnie rysy twarzy. Noszą przez cały czas nakładki na noc-już ponad 10 lat, po aparacie codziennie, teraz raz na kilka dni-aby się zęby nie rozjechały, robią to świadomie -są zadowolone ze stanu/wyglądu uzębienia.
      Z perspektywy czasu- aparaty warte każdej wydanej złotówki. U Was prawdopodobnie dłużej potrwa korekcja żuchwy-ale warto.
    • conena Re: Aparat ortodontyczny 05.06.24, 09:00
      oczywiście, że leczyć dzieciaka. jak się wahasz to szukaj ortodonty, który nie będzie się zabezpieczał pierdzieleniem o niepewnym efekcie. proste, zdrowe zęby to podstawa i tu nie ma pola do dywagacji.
      szukałabym może tańszej opcji, moje dzieciaki od ponad dwóch lat są stale u ortodonty, w sumie dobiliśmy już do 25kPLN, ale za dwójkę łącznie, nie żałuję ani jednej złotówki. starsze dziecko już kończy, u młodego leczenie w toku.
      moi starzy też dbali o moje zęby i jestem im za to niezmiernie wdzięczna.
    • ida_marcowa1 Re: Aparat ortodontyczny 05.06.24, 09:07
      Dzięki dziewczyny za odpowiedzi. Sama muszę podjąć decyzję, nie mam jej z kim skonsultować, dlatego pytałam o wasze do doświadczenia. Wiem, że każdy przypadek inny, ale daje to jakiś ogólny ogląd...
    • aguha Re: Aparat ortodontyczny 05.06.24, 09:10
      Trochę późno się zabrałyście za leczenie. Im wcześniej, tym lepiej. Aparat ruchomy działa, ale noszony sumiennie. I tak jak już ktoś napisał, dobrze dopasowany nie powinien wypadać w nocy.

Napisałaś, że wada jest poważna. Ortodonta nie proponował operacji ortognatycznej? Leczenie wygląda wtedy zupełnie inaczej.

Mój syn ma również poważną wadę (zgryz otwarty). Padła propozycja operacji, ale potraktowałam to jako ostateczność.

Syn leczenie rozpoczynał bardzo wcześnie. Miał trzy aparaty ruchome, nosił procę bródkową i od ponad trzech lat aparat stały. Chodził do logopedy, żeby oduczyć się pewnych nawyków, które powodowały nasilenie wady. Ortodontka twierdzi, że pewne wady można skorygować tylko w okresie wzrostu. W przypadku syna było ściganie się z czasem: aparatem ruchomym miał rozszerzaną górną szczękę, żeby pasowała do rosnącej żuchwy w okresie wzrostu. Udało się uniknąć operacji, jednak leczenie po zdjęciu aparatu jeszcze się nie zakończy. Ortodontka była ostatnio na szkoleniu i powiedziała, że zalecane jest noszenie procy bródkowej (do mniej więcej ukończenia 21. roku życia), żeby wada nie wróciła.

Skonsultuj leczenie jeszcze z innym ortodontą. Sporo jest w internecie zdjęć przed i po leczeniu takiej wady. Obejrzyj razem z córką. Może obydwie wtedy się przekonacie do sensu leczenia ortodontycznego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka