Dodaj do ulubionych

Zmarła Barbara Sienkiewicz

07.06.24, 14:01
Osierociła 9-letnie bliźniaki.
Dzieci są w placówce opiekuńczo-wychowawczej i o ich dalszym losie zadecyduje sąd rodzinny.
Szkoda dzieci bo kobieta miała fanaberie mieć je w tak późnym wieku
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 14:02
      O cholera
      • ichi51e Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 07:25
        A nie jest to raczej normalna procedura zanim ustalą kto się ma dziećmi zająć?
        • daniela34 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 08:48
          Nie jest. Jeśli jest ktoś bliski to po prostu je zabiera do siebie tymczasowo. Nikt dzieci do placówek nie zabiera jeśli nie musi.
          • eriu Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 08:56
            Rodzina stwierdziła, że nie ma jak się zająć.
          • turbinkamalinka Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 10:20
            daniela34 napisała:

> Nie jest. Jeśli jest ktoś bliski to po prostu je zabiera do siebie tymczasowo.
            > Nikt dzieci do placówek nie zabiera jeśli nie musi.

Czyli jesli "przyjaciel domu" powiedziałby że zabiera dzieci do siebie nie byłoby problemu? Ja wiem że i tak sąd rodzinny musiałby prędzej czy póżniej uregulować na stałe dobro dzieci ale czy do tego czasu dzieci mogłyby być u przyjaciół zmarłej?
            • shule_aroon Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 10:42
              turbinkamalinka napisała:

> daniela34 napisała:
              >
              > > Nie jest. Jeśli jest ktoś bliski to po prostu je zabiera do siebie tymcza
              > sowo.
              > > Nikt dzieci do placówek nie zabiera jeśli nie musi.
              >
              > Czyli jesli "przyjaciel domu" powiedziałby że zabiera dzieci do siebie nie było
              > by problemu? Ja wiem że i tak sąd rodzinny musiałby prędzej czy póżniej uregulo
              > wać na stałe dobro dzieci ale czy do tego czasu dzieci mogłyby być u przyjaciół
              > zmarłej?

Ooh, wait, no coz, pomyslmy, i uruchommy wyobraźnię, czy prawie 70latka o dość specyficznej osobowości ma legiony przyjaciół o połowę młodszych, ktorzy mają własne rodziny i tak dobre warunki lokalowo-materialne że np bez drgnięcia powieka utrzymają przez pol roku-rok-trzy lata lub w nieskonczonosc az do pelnoletniosci dwójkę dodatkowych dzieci? A co jeśli emerytura przyjaciela pod 70tke nie jest z gumy, a on oprócz pieniędzy nie ma także zdrowia ani sił?
              Paczpani - nikt nie zdawal sobie sprawy, że deklaratywna przyjaźń jest aż tak cudowną wartością, że z automatu magicznie zwiększa każde zasoby - uzdrawia, odmładza, dodaje sil, zwiększa saldo konta bankowego.

• turbinkamalinka Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 11:18
                Nie bardzo rozumiem czego się czepiasz. W wypowiedzi Danieli i mojej nie było nic na temat tego co powinien przyjaciel. Moje pytanie dotyczyło czegoś innego. Owszem nawiązuje do tej konkretnej sytuacji ale nie było celem aby oceniać przyjaciela.
                • shule_aroon Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 11:22
                  Pod określeniem 'przyjacuel domu' może iryc się najzwyczajniej w świecie np sąsiad/ka, z którą ma się na tyle dobre relacje, że na czas wyjazdu podleje kwiatki i wyciagnie ulotki że skrzynki, oraz na czas kilkudniowej niedyspozycji nakarmi i będzie dogladac dzieci
                  niekoniecznie jest po co tu dorabiać do tego historie o zażyłej przyjaźni od przedszkola z kimś z kimś jest się bliżej niż z ojcem/matka/rodzeństwem, to niekoniecznie ten przypadek.
                  • turbinkamalinka Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 11:36
                    Może był to jej kochanek. Tylko że to niczego nie zmienia bo ja zupełnie nie o to pytałam. Pytanie było proste. Czy jeśli na miejscu śmierci matki zjawi się jej przyjaciel to czy w razie czego może zabrać dzieci do siebie. A ty od razu próbujesz bronić tego przyjaciela. Tylko że nie ma powodu. Nie widziałam aby ktos go atakował za to że dzieci nie wziął. Nikt nie próbował wmawiać że on coś powinien.
            • daniela34 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 12:26

> Czyli jesli "przyjaciel domu" powiedziałby że zabiera dzieci do siebie nie było
              > by problemu?

Tak. Na tymczasowo tak.

Ja wiem że i tak sąd rodzinny musiałby prędzej czy póżniej uregulo
              > wać na stałe dobro dzieci ale czy do tego czasu dzieci mogłyby być u przyjaciół
              > zmarłej?

Tak. Placówka to nie jest miejsce optymalne dla dzieci w żałobie i nikt by ich tam nie umieścił gdyby był ktoś chętny. Może już się taka osoba znalazła, ale rozumiem że na tamten moment nikogo takiego nie było.
              Policja - jeśli ktoś ma dane dziadków, babć, cioć, wujków to dzwoni, kontaktuje się, jeśli dziecko starsze i komunikatywne to pytają też dzieci do kogo zadzwonić.
              • sanyie5 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 12:31
                Ale jak weryfikują, ze to faktycznie przyjaciel domu i ma dobre zamiary? Czy zjawia się ktoś na miejsce zgonu, mowi, ze jest przyjacielem i chce zabrac dzieci, i juz? Jesli dzieci mówią, to ok, mogą potwierdzić, a mlodsze?
                • daniela34 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 12:39
                  Nie są w stanie zweryfikować bo jak? Optymalnie jest jeśli to jest członek rodziny (dalszej).
                  • turbinkamalinka Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 12:49
                    daniela34 napisała:

> Nie są w stanie zweryfikować bo jak? Optymalnie jest jeśli to jest członek rodz
                    > iny (dalszej).

Czyli powiedzmy jest ruch na mojej ulicy. Widzę karetkę, policję. Czyli musiało się coś stać. Lezę tam, pytam co się stało i mówię że dzieci zabieram. A policja w tym czasie ustala krewnych dzieci, szuka rodziny zastępczej? Trochę dziwne.
                    • daniela34 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 13:02
                      Nie no. Tak to nie będzie. Może zbyt skrótowo odpowiedziałam sanyie i stąd nieporozumienie - nie są w stanie na tym etapie zweryfikować czy ktoś ma "dobre zamiary" w sensie, że nie będzie dzieci bil i głodził. Natomiast nie jest aż tak, że w ogóle nie weryfikują, kim jest ta osoba dla dziecka (sąsiadka, przyjaciółka mamy itd. Nikt nie powierzy niekomunikatywnego dziecka po prostu osobie, która podejdzie i powie, że zabiera. Ale tu była nieco inna sytuacja - kobieta zmarła w domu, ktoś z nią był, dzieci komunikatywne, tego kogoś znają i są w stanie o tym powiedzieć. W takiej sytuacji można by było powierzyć dzieci i nawet tymczasowo ustanowić taką osobę rodziną zastępczą (daje się czas na spełnienie warunków). Dodatkowo mamy tu ponoć jakiś testament (z wywiadu sprzed roku wynika, że ten testament jest w domu). Tym bardziej zatem jeśli osoba tam wskazana powiedziałaby: jestem XY, zmarła w testamencie wyraziła chęć żebym był(a) opiekunem dzieci (jeśli się taki testament sporządza to logiczne byłoby powiedzenie o tym tej osobie i wskazanie gdzie się on znajduje). Czyli nie kompletny random na ulicy ale ktoś bliski kto był w domu w chwili śmierci matki
      • heniek.8 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 11.06.24, 01:10
        daniela34 napisała:

> O cholera

https://paczaizm.pl/content/wp-content/uploads/o-cholera-tego-sie-nie-spodziewalem.jpg
    • malaperspektywa Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 14:06
      Szkoda mi bardzo tych dzieci. Zresztą jak każdych w takiej sytuacji. Smutne to, że niektórzy już na starcie życia są na gorszej pozycji, i to o wiele gorszej. Nie każdemu potem udaje się pokonać traumy i blizny.
    • ender_celebi Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 14:08
      czytam gdzies w necie, że "Aktorka sporządziła już testament i zdradziła, kto zajmie się jej córką i synem w razie jej śmierci."
      • daniela34 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 14:33
        Takie wyznaczenie nie jest w żaden sposób wiążące.
        • moni_485 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 15:13
          daniela34 napisała:

> Takie wyznaczenie nie jest w żaden sposób wiążące.

No i co z tego? Nie wydaje ci się, że ten ktoś wyraził zgodę odpowiednio wcześniej.
          • turbinkamalinka Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 15:30
            moni_485 napisała:

> daniela34 napisała:
            >
            > > Takie wyznaczenie nie jest w żaden sposób wiążące.
            >
            >
            > No i co z tego? Nie wydaje ci się, że ten ktoś wyraził zgodę odpowiednio wcześn
            > iej.

O ile dobrze pamiętam to pani Nowacka "obiecała" się zająć dziećmi. Ale to raczej były puste obietnice rzucone przed kamerami
          • silenta Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 15:30
            A nie wydaje ci się, że sąd może mieć gdzieś czyjąś zgodę?
          • daniela34 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 15:37
            moni_485

> No i co z tego? Nie wydaje ci się, że ten ktoś wyraził zgodę odpowiednio wcześn
            > iej.

No ale to, ze ktoś wyrazil zgodę nadal nie jest wiążące. Nie ma w Polsce procedury pozwalającej testamentowych ustanowić rodzinę zastępczą dla osieroconego dziecka. Można wskazać osobezn co do której rodzic chciałby żeby została opiekunem prawnym, można wskazać kogoś kto wg rodzica może być rodziną zastępczą, ale to wszystko nie jest ani wiążące ani prawnie skuteczne (skuteczne może być tylko stosowne orzeczenie sądu).
        • sanyie5 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 15:34
          Dla kogo nie jest wiążace? Dla wyznaczonego czy dla sądu?
          • daniela34 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 15:37
            Ani dla jednego ani dla drugiego.
            • sanyie5 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 15:52
              O, kurczę. Czyli ja totalnie nie mogę przewidzieć co się stanie z moim dzieckiem po mojej śmierci? Trochę się... przestraszyłam.
              • daniela34 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 16:27
                Możesz wyrazić wolę kto ma być opiekunem prawnym i/lub rodziną zastępczą dla twojego dziecka (to nie to samo choć najczęściej jedna i ta sama osoba skupia te dwie role), ale to tej osoby nie zobowiązuje (albo inaczej mówiąc- zobowiązuje wyłącznie moralnie). Z kolei sąd stara się uwzględniać wskazanie rodziców, ale ma też przepisy dotyczące wymogów dla takiej osoby.
            • pffpffpff Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 16:12
              Ale sąd chyba kieruje się dobrem małoletnich i nie robi pod górkę, jeśli ktos wskazany przez matkę chce dzieci przysposobić?
              • daniela34 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 16:32
                Nie, pod górkę nie robi, na złość nie robi, ale pamiętajcie, że okoliczności pomiędzy takim wskazaniem a śmiercią rodzica/decyzją sądu mogą się zmienić. Ta osoba sama może poważnie zachorować, może popaść w konflikty z prawem itd.
              • hanusinamama Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 11.06.24, 09:04
                Gdyby taki ktoś był i chciał to te dzieci nei trafiłyby do placówki
      • misiamama Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 16:07
        Ale wiesz, o co chodzi? przed śmiercią BS mówiła tak: "Pani marszałkini Wanda Nowicka zaproponowała, że ona przejmie dzieci. Sama wysunęła tę propozycję. Można takie sprawy załatwić przez akt notarialny, ale też przez sąd rodzinny. Wszystko jest zapisane w testamencie. Bardzo jej serdecznie dziękuję. To jest wieloletnie wsparcie tej pani, do której zostałam skierowana. Szczerze i uczciwie dziękuję - skwitowała Barbara Sienkiewicz."
        Myślałam, że ktoś bliski naprawdę umówił się z nią, że w razie czego, zabiera dzieci. A to tutaj - sama nie wiem... Czy dla nich pani marszałkini to w ogóle bliska osoba? czy raczej przejmie dzieci w sensie, że odwiedzi je w tej placówce i porozmawia?
        mega smutna sprawa.
        • daniela34 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 16:28
          No i jeszcze pani Nowicka sama ma 67 lat.
          • karyna-z-tarchomina Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 19:07
            daniela34 napisała:

> No i jeszcze pani Nowicka sama ma 67 lat.

Pani Nowicka zdementowała już te plotki. Nigdy nie wyraziła woli zajmowania się sierotami
            • turbinkamalinka Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 19:10
              karyna-z-tarchomina napisał(a):

> daniela34 napisała:
              >
              > > No i jeszcze pani Nowicka sama ma 67 lat.
              >
              >
              > Pani Nowicka zdementowała już te plotki. Nigdy nie wyraziła woli zajmowania się
              > sierotami

Artykuł o tym pożal się testamencie pojawił się rok temu. Już wtedy Nowicka skomentowała te doniesienia. To nie jest nowa informacja
            • ayelen40 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 19:29
              No to ktoś zu nieźle odleciał.
              • bruy-ere Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 00:30
                Dokładnie. Wg Sienkiewicz Nowicka zaproponowała opiekę nad dziećmi, a Nowicka nic nie wie…
                Trzymam kciuki za te dzieci, co one teraz muszą przeżywać… Tam chyba nie ma bliskiej rodziny.
      • turbinkamalinka Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 16:17
        ender_celebi napisała:

> czytam gdzies w necie, że "Aktorka sporządziła już testament i zdradziła, kto z
        > ajmie się jej córką i synem w razie jej śmierci."

Matka "zapisała dzieci w testamencie" osobie ktora nie jest tym zainteresowana. Myślisz że ktoś postawi Nowickiej dzieci pod drzwi i zmusi do opieki?

ludzie.fakt.pl/barbara-sienkiewicz-nie-zyje-wiemy-kto-moze-zajac-sie-dziecmi/b3072td
      • m_incubo Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 17:06
        No i co z tego? W Polsce póki co nie ma możliwości zapisać komuś swoich dzieci w testamencie.
        Ta kobieta od początku budziła we mnie same negatywne emocje i mam nadzieję, że się w grobie będzie przewracać.
        Koszty oczywiście poniosą dzieci, bo któżby inny.
        Wyobrażam sobie tę sytuację - dwoje dziewięciolatków, matka nie daje znaku życia lub, co gorsza, umiera na ich oczach, skoro wezwano służby, po czym przyjeżdża policja i zgarnia je do pogotowia opiekuńczego, bo nie ma nikogo, dosłownie nikogo już nawet nie bliskiego, tylko choćby znajomego, kto mógłby się nimi zaopiekować.
        Cudowne wspomnienie na resztę życia.
        • banicazarbuzem Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 17:12
          Ona zmarła podobno w nocy i był z nią przyjaciel rodziny, który wezwał służby.
        • daniela34 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 17:18
          Jeśli to faktycznie było tak, że ona "zapisala" te dzieci Nowickiej a Nowicka ani się nie podjęła ani o tym nawet nie wiedziała to trudno to nawet jakoś...
          • m_incubo Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 17:30
            Ja nie wiem co jest gorszym rozwiązaniem. Zapisanie Nowickiej bez jej wiedzy czy zapisanie za jej wiedzą.
            • lauren6 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 17:58
              Podobno Fakt poprzekręcał i nazwisko Nowickiej nie pada w tym testamencie. Nowicka zapoznała Sienkiewicz z kobietą, która jej później pomagała przy dzieciach i to ona jest w tym testamencie.
      • asia-loi Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 21:20
        ender_celebi napisała:

> czytam gdzies w necie, że "Aktorka sporządziła już testament i zdradziła, kto zajmie się jej córką i synem w razie jej śmierci."

Tylko, że Sienkiewicz nie była osobą zamożną, więc majątku dzieciom czy opiekunom dzieci - nie zostawiła. I to jest zasadnicza różnica.
        • bei Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 21:58
          Zapewne chodzi o mieszkanie.
          • shule_aroon Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 22:44
            Pewnie to które same odziedziczyła po swojej zmarłej niedawno matce.
            • asia-loi Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 23:34
              shule_aroon napisała:

> Pewnie to które same odziedziczyła po swojej zmarłej niedawno matce.
              >
              I bez testamentu dzieci by to mieszkanie odziedziczyły.
        • antonina.n Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 08:08
          Nie wiem,, czy to w tej konkretnej sytuacji lepiej czy gorzej, że nie była zamożna. Przynajmniej nikt się nie pokusi i opiekę nad dzieciakami tylko ze względu na kasę. Z drugiej strony małe dzieci zostały bez matki i bez żadnego zabiezpieczenia na przyszłość.

Powiem Wam, że rzadko krytykuję ludzkie wybory, ale w tym wypadku bezkres egoizmu jest porażający. Podobnie, jak postępowanie pożal się Boże, lekarza, który przeprowadził in vitro u kobiety w tym wieku.
          • ayelen40 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 08:12
            A jeśli to nie było in vitro?
            • antonina.n Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 09:07
              ayelen40 napisała:

> A jeśli to nie było in vitro?

Nic to nie zmienia. Założyłam, że to in vitro z oczywistych względów. Sama urodziłam dziecko jako 40-latka i mam spore lęki o to, jak długo, zdołamy towarzyszyć i wspierać nasze dziecko. Urodzić dziecko jeszcze 20 lat później, nie posiadając partnera młodszego ani starszego, nie posiadając bliskiej rodziny, która w razie śmierci natychmiast bierze dzieciaki do siebie - dla mnie kosmos, że się tak łagodnie wyrażę.
            • pkt4a Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 09:22
              ayelen40 napisała:

Przy in vitro ojciec chyba jest znany z imienia i nazwiska. Co innego anonimowy dawca z banku spermy.
              Z tego co pamietam sprzed 9 lat to jej ciąża w mediach była wtedy przedstawiana jako wpadka 60-latki
              • asia-loi Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 10:15
                pkt4a napisała:

> ayelen40 napisała:
                >
                > > A jeśli to nie było in vitro?
                >
                > Z tego co pamietam sprzed 9 lat to jej ciąża w mediach była wtedy przedstawiana jako wpadka 60-latki

Ale pieniędzy od ojca dzieci na utrzymanie dzieci nie chciała. Chciała od podatników.
                Lekarze, którzy się wtedy wypowiadali zgodnie twierdzili, że nie ma takiej opcji, żeby kobieta w wieku 60 lat zaszła w ciążę naturalnie.
            • bombalska Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 10.06.24, 00:15
              ayelen40 napisała:

Gdyby to nie było in vitro, to byłaby szansa na jakiegoś ojca. A tak, zamiast ojca był bezimienny plemnik.
    • bruy-ere Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 14:10
      Oby trafiły pod dobrą opiekę.
      Ojciec w ogóle jest znany tak btw?
      • simply_z Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 14:32
        Chyba nie, tylko byl dawca.
    • heca7 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 14:17
      Kobita nie żyje i nie ma co już jej grillować. Taki Strasburger będąc w tym wieku (69 lat) nawet nie myślał o pierwszym dziecku tongue_out Owszem, ma młodą żonę ale to też nie jest 100% gwarancji. Na nic nie ma gwarancji w życiu. Ona miała akurat dużego pecha, gdyby żyła tyle choćby co żyje mój ojciec to zdążyłaby wychować dzieci do dorosłości a nawet do końca studiów. Dzieci szkoda, straciły matkę i chyba nie mają za wiele bliskiej rodziny.
      • borsuczyca.klusek Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 14:22
        heca7 napisała:

> Kobita nie żyje i nie ma co już jej grillować. Taki Strasburger będąc w tym wie
        > ku (69 lat) nawet nie myślał o pierwszym dziecku tongue_out Owszem, ma młodą żonę ale t
        > o też nie jest 100% gwarancji.

Gwarancji to nie mam nawet przy dwójce 20latków, ale jednak widzę różnicę w sytuacji młody rodzic plus stary rodzic a jeden stary rodzic i nikogo więcej.
        • subskrybcja Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 14:32
          borsuczyca.klusek napisała:

> heca7 napisała:
          >
          > > Kobita nie żyje i nie ma co już jej grillować. Taki Strasburger będąc w t
          > ym wie
          > > ku (69 lat) nawet nie myślał o pierwszym dziecku tongue_out Owszem, ma młodą żonę
          > ale t
          > > o też nie jest 100% gwarancji.
          >
          > Gwarancji to nie mam nawet przy dwójce 20latków, ale jednak widzę różnicę w syt
          > uacji młody rodzic plus stary rodzic a jeden stary rodzic i nikogo więcej.

Może być też jeden młody rodzic i nikogo więcej. a tu wyżej któraś napisała, ze jej mama zmarła w wieku 41lat. Jak miała 30 pewnie się tego nie spodziewała.
          • borsuczyca.klusek Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 14:39
            Jeden młody rodzic może mieć jeszcze własnych rodziców na chodzie albo młode rodzeństwo.
            • subskrybcja Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 15:21

> Jeden młody rodzic może mieć jeszcze własnych rodziców na chodzie albo młode ro
              > dzeństwo.
              >
              Własnie, tym bardziej nie powiniem mieć sam dzieci, bo sam bedzie za chwile musiał sie zajmować swoimi rodzicami.
              • jowita771 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 06:52
                subskrybcja napisała:

> borsuczyca.klusek napisała:
                >
                > > Jeden młody rodzic może mieć jeszcze własnych rodziców na chodzie albo mł
                > ode ro
                > > dzeństwo.
                > >
                > Własnie, tym bardziej nie powiniem mieć sam dzieci, bo sam bedzie za chwile mu
                > siał sie zajmować swoimi rodzicami.

To chyba żart. Ludzie powinni rezygnować z posiadania dzieci, żeby móc opiekować się starymi rodzicami? To jest odwrócenie świata do góry nogami.
                • ayelen40 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 08:14
                  W Ameryce Łacińskiej po to są najmłodsze córki.
                  • black_magic_women Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 11:35
                    ayelen40 napisała:

> W Ameryce Łacińskiej po to są najmłodsze córki.

Pięknie to opisano, a potem zekranizowano w "Przepiórkach w płatkach róż".
            • arabelax Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 15:35
              A rodzeństwo ma swoje życie.
          • mebloscianka_dziadka_franka Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 16:30
            W dalszym ciągu lepszy jeden młody rodzic, niż jeden stary.
            • zosia_1 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 22:45
              Młody rodzic również może umrzeć, kiedy jego dzieci mają 9 lat
              • is-laura Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 22:50
                Może, ale jednak jest to mniej prawdopodobne niż to, że umrze 69 latka
        • simply_z Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 14:32
          To fakt
        • sueellen Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 22:39

> heca7 napisała:
          >
          > > Kobita nie żyje i nie ma co już jej grillować. Taki Strasburger będąc w t
          > ym wie
          > > ku (69 lat) nawet nie myślał o pierwszym dziecku tongue_out Owszem, ma młodą żonę
          > ale t
          > > o też nie jest 100% gwarancji.
          >
          > Gwarancji to nie mam nawet przy dwójce 20latków, ale jednak widzę różnicę w syt
          > uacji młody rodzic plus stary rodzic a jeden stary rodzic i nikogo więcej.

No tak, ale 69 lat nie jest wiek w którym ludzie masowo umierają. Większość jednak żyje o wiele dłużej. Kobieta miala podstawy przypuszczać że dożyje pełnoletności swych dzieci.
          • borsuczyca.klusek Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 00:16
            Co to znaczy większość? I jaka jest jakość tego życia tej ewentualnej większości. 69 dla kobiety w Polsce to jest 9 lat po emeryturze.
            • sueellen Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 09:36

> Co to znaczy większość? I jaka jest jakość tego życia tej ewentualnej większośc
              > i. 69 dla kobiety w Polsce to jest 9 lat po emeryturze.
              >

Ale średnia życia kobiet w Polsce to 80+ a nie 60+. . Teoretycznie mogła pożyć jeszcze 15 lat i pewnie na to liczyła. Co nie zmienia faktu że podjęła dziwna decyzję o bardzo późnym rodzicielstwie. No ale teraz to już pozamiatane.
              • hanusinamama Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 11.06.24, 09:11
                NO a jaki jest stan ich zdrowa (psychicznego i fizycznego) miedzy 70 a 80 rokiem?
          • hanusinamama Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 11.06.24, 09:10
            Ale to wiek kiedy dopadają ich różne choroby a i umysł czasami zaczyna już szwankować. To jest opiekun dla 9 latków?
      • m_incubo Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 17:09
        Gwarancji nie ma na nic, ale brak gwarancji nie powinien być żadnym argumentem za rodzeniem czy adoptowaniem dzieci przez 60 letnie, samotne, niezbyt stabilne psychicznie osobniczki, bo gwarancja gwarancją, ale jednak ryzyko fakapu w takiej sytuacji szybuje mocno w górę.
        • kot_filemon88 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 17:12
          Zawsze w punkt!
      • asia-loi Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 21:22
        heca7 napisała:

> Kobita nie żyje i nie ma co już jej grillować. Taki Strasburger będąc w tym wieku (69 lat) nawet nie myślał o pierwszym dziecku

Tylko Strasburger stoi finansowo dużo lepiej od Sienkiewicz. I gdyby jemu coś się stało, czy młodej matce dziecka, to dziecko chociaż finansowo jest zabezpieczone.
        • spirit_of_africa Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 15:52
          Przy czym przebywając w pieczy zastępczej jest ci to doskonale obojętne
          • asia-loi Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 18:38
            spirit_of_africa napisała:

> Przy czym przebywając w pieczy zastępczej jest ci to doskonale obojętne

Ale jak dorośnie to będzie mieć lepiej, bo jednak kasa bardzo ułatwia start w dorosłe życie.
      • hanusinamama Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 11.06.24, 09:08
        Jest jednak róznica jeżeli jest dwoje rodziców a jedno jest dużo młodsze. Ona była sama od początku.
        Cóż z tego ze by dożyła 90 lat, 80latek to nie ejst osoba do wychowwywania dzieci...
    • bruy-ere Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 14:19
      69 lat to wcześnie, za wcześnie, zwłaszcza w kontekście tych dzieciaków... W jej przypadku dodatkowe 10 lat życia zrobiłoby różnicę. Inna sprawa, że podwójne samotne macierzyństwo po 60-tce potencjalnie mogło nieźle nadszarpnąć zdrowie fizyczne...
      • hanusinamama Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 11.06.24, 09:09
        Pytanie w jakim stanie dożyłąby te 10 lat. Bo takie np 14latki nie powinny opiekwoać się chorą, starą matką...
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 14:20
      A co jej się stało?
      • alpepe Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 14:24
        Śmierć jej się stała.
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 15:35
          Dowcipna jesteś.
      • lauren6 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 15:47
        Pewnie się zaniedbała zdrowotnie, gdy musiała w tym wieku łączyć samotną opiekę nad dwójką dzieci z opieką nad matką. Zaorała się.
        • asia-loi Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 21:23
          lauren6 napisała:

> Pewnie się zaniedbała zdrowotnie, gdy musiała w tym wieku łączyć samotną opiekę
          > nad dwójką dzieci z opieką nad matką. Zaorała się.

I jeszcze brak kasy.
      • sanyie5 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 21:36
        Podobno żoltaczka i coś jeszcze. Tak mówi jej sąsiadka.
    • semihora Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 14:21
      "FANABERIE"...
    • gryzelda71 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 14:23
      Oj moja matka zmarła w wieku 41 lat. Miałam 11. Bywa.
      • zosia_1 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 22:46
        Bardzo mi przykro, to naprawdę trudne doświadczenie. Współczuję szczerze
      • amsterdama Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 10:10
        Bardzo współczuję. Miałam 19 lat kiedy straciłam mamę i nie mogłam się pozbierać przez wiele lat.Ty byłaś dzieckiem. Mam nadzieję, że miałaś bliskich ludzi przy sobie, wsparcie.
    • kot_filemon88 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 14:26
      Ja już się wypowiedziałam w innym wątku. Dla mnie in vitro jest niemoralne. A w tym wieku to nikt matką nie powinien zostawać automatycznie.
      • arabelax Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 14:29
        Nie musisz robić robic, to nie będzie zepsuta, zawsze moralna.
        • arabelax Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 14:35
          arabelax napisał:

> Nie musisz robić robic, to nie będzie zepsuta, zawsze moralna.

*to nie bedziesz
          • kot_filemon88 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 14:37
            Jestem moralna i dumna z tego. Mało jest jednak takich ludzi.
            • la_mujer75 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 15:01
              I dodaj, żes taka skromna!
              • kot_filemon88 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 15:05
                To nie grzech, że się cenię.
                • paskudek1 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 16:20
                  kot_filemon88 napisał(a):

> To nie grzech, że się cenię.

Pycha jest jednym z grzechów GŁÓWNYCH o ile mnie pamięć nie myli
                • hanusinamama Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 11.06.24, 09:13
                  Pycha? Spałaś na religii?
            • arabelax Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 15:39
              😅
      • swinka-morska Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 14:29

> Dla mnie in vitro jest niemoralne.

A dla mnie niemoralne jest wsadzanie własnego zakutego łba do cudzych majtek.
        • taki-sobie-nick Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 01:01
          Jesteś ordynarna.
          • paskudek1 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 09:19
            taki-sobie-nick napisała:

> Jesteś ordynarna.

Nie, jest dosadna.
          • antonina.n Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 22:37
            taki-sobie-nick napisała:

> Jesteś ordynarna.

Ordynarne jest wtykanie zakutego łba do cudzych majtek. Opisanie tego zjawiska jest neutralne, tylko po prostu brzmi tak jak opisywane zjawisko.
            • taki-sobie-nick Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 11.06.24, 01:39
              Nie. Świnka morska jest ordynarna i ty też.

Opisać to zjawisko można na kilka sposobów, wpadłaś na to?
      • subskrybcja Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 14:30

> Ja już się wypowiedziałam w innym wątku. Dla mnie in vitro jest niemoralne. A w
        > tym wieku to nikt matką nie powinien zostawać automatycznie.

A jak matka ma 30 a ojciec 60? jakoś nikt się nie oburza, ze on został ojcem w wieku 60 lat, raczej sie ludzie podsmiewają pod nosem, ale generalnie gratulują.

Jej pech bo była kobietą po prostu.
        • simply_z Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 14:33
          Problem w tym (lub nie), ze mezczyzna moze zostac naturalnie ojcem w wieku 60 lat, a kobieta jednak nie. Tak to juz natura urzadzila.
          • kot_filemon88 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 14:34
            Do- kła-dnie.
            • subskrybcja Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 15:29

> Do- kła-dnie.

Natura tak urządkiła, ze 14 latki moogą już być matkami, ale jakoś nie jest to zbyt popularny trend,
              • asia-loi Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 22:45
                subskrybcja napisała:

> Natura tak urządkiła, ze 14 latki moogą już być matkami, ale jakoś nie jest to
                > zbyt popularny trend,

Ale 14 latka z pomocą np. swoich rodziców lepiej zajmie się dzieckiem niż kobieta 60+. Bo z każdym rokiem będzie starsza, mądrzejsza, bardziej doświadczona, a przede wszystkim młoda kobieta ma więcej zdrowia, siły, cierpliwości.
            • memphis90 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 21:59

A ilu z tych zapładniaczy 60+ łyka niebieską tabletkę, w przeciwnym razie mieliby zwiędłego smętnego flaka zamiast płonącego konara…?
          • subskrybcja Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 15:23
            simply_z napisała:

> Problem w tym (lub nie), ze mezczyzna moze zostac naturalnie ojcem w wieku 60 l
            > at, a kobieta jednak nie. Tak to juz natura urzadzila.
            >
            Natura sie od dawna nieliczy. Inaczej połowa z nas by już nie żyła i połowa dzieci też. Inni by sie nawet nie urodzili gdyby nie medycyna, nie byłoby sztucznie podtrzymywanych ciąż, czy operacji noworodków zaraz po urodzeniu.
            Zostaw wiec wątek natury.
            • simply_z Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 19:30
              Liczy sie bardziej nie myslisz,.prezentujesz zdumiewajacy tok myslenia.
        • lauren6 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 15:40
          subskrybcja napisała:

> kot_filemon88 napisał(a):
          >
          > > Ja już się wypowiedziałam w innym wątku. Dla mnie in vitro jest niemoraln
          > e. A w
          > > tym wieku to nikt matką nie powinien zostawać automatycznie.
          >
          >
          > A jak matka ma 30 a ojciec 60? jakoś nikt się nie oburza, ze on został ojcem w
          > wieku 60 lat, raczej sie ludzie podsmiewają pod nosem, ale generalnie gratulują
          > .
          >
          > Jej pech bo była kobietą po prostu.

Jej pech, że wybrała na ojca dzieciom jakiegoś anonima i teraz dzieci nie mają ŻADNEJ rodziny.
          • sanyie5 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 16:37
            Jakby wybrała NIEanonima, to tez nie ma gwarancji. Mało to uciekających tatusiów, za ktorymi rodzina stoi murem i od dzieci się tez odwraca "bo to zła kobieta była"?
            • lauren6 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 17:16
              Ale jakiś ojciec by był. Być może również dziadkowie, ciotki i wujkowie, kuzyni, dalsze pociotki. Tu została odebrana szansa nawet na to. Pozostało pogotowie opiekuńcze.
              • ayelen40 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 17:18
                I to jest straszne.
              • alicia033 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 20:33
                lauren6 napisała:

> Ale jakiś ojciec by był. Być może również dziadkowie, ciotki i wujkowie, kuzyni, dalsze pociotki.

uprzejmnie przypominam, że w Polsce jest ponad 50 000 (słownie: pięćdziesiąt tysięcy) sierot społecznych. Czyli takich, które mają najczęściej oboje rodziców biologicznych, do tego jakichś dziadków, ciotki i dalsze pociotki. A jednak zostaje im jedynie opieka instytucjonalna.
                Więc w tych okolicznościach darowałabym sobie dywagacje o tym, że "byłaby szansa na opiekę w rodzinie".
                Było też tu parę wątków o tym, czy e-matka zaopiekowałaby się taką sierotą w rodzinie i niestety ale odpowiedzi "tak, zapewniłabym dziecku opiekę" były w skrajnej mniejszości.

• taje Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 20:43
                  10/10
                • ikonieckropka Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 04:01
                  Ciekawe...
                • lauren6 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 11:00
                  > uprzejmnie przypominam, że w Polsce jest ponad 50 000 (słownie: pięćdziesiąt tysięcy) sierot społecznych.

A ile dzieci znajduje się w spokrewnionych rodzinach zastępczych? O tym trolliku zapomniałaś wspomnieć.

Wśród tych 50 tysięcy znajduje się np. córka Eli Gawin. Nastolatka, która przez patorodziców została zdemoralizowana i podobno sprawia niemały kłopot zawodowej RZ, do której trafiła. Osobiście się nie dziwię, że brat Elki nie chciał się użerać z mocno problematyczną dziewczyną.

W tym wypadku masz dzieci z normalnego domu, z wysokim kapitałem kulturowym. Jest dużo większa szansa, że gdyby miały jakąkolwiek rodzinę to by się nimi zaopiekowała.
                  • simply_z Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 11:09
                    To 9 latki,trudno tutaj mówić o jakimś kapitale kulturowym...
              • sanyie5 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 21:22
                Jaki ojciec? Taki co uciekl i dziecka nie chce? Przymusiliby go i jego rodzine?
        • me-lissa Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 16:33
          Gdyby tu był 30 letni ojciec to problemu by nie było…
        • asia-loi Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 22:48
          subskrybcja napisała:

> Jej pech bo była kobietą po prostu.

To nie pech, tylko głupia, egoistyczna decyzja. Bo jej ciąża to nie była wpadka, tylko in vitro.
      • figa_z_makiem99 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 14:31
        Niewydolni młodzi rodzice też są niemoralni, albo paniusie, które robią dzieci z kolejną miłością w gaciach, czy toksyczne rodziny udające święte. Dajcie spokój tej kobiecie i dzieciom.
        • kot_filemon88 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 14:34
          Tak, paczworki to to samo. Nowy facet i dziecko na przypieczętowanie miłości.
      • kamin Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 14:33
        In vitro jest tak samo niemoralne jak plombowanie zębów albo branie lekow na bol głowy. To wszystko ingerencja w naturę i/lub wolę bożą
        • ayelen40 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 16:03
          Mnie najbardziej śmieszy argument, że in vitro nie leczy niepłodności. Przecież celem w samym sobie nie jest płodność, a poczęcie dziecka!
          • misiamama Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 16:09
            tak, zresztą wydaje mi się że niewiele lekarstw w tym sensie "leczy", za to całe mnóstwo zmniejsza skutki albo pozwala sobie z nimi jakoś radzić. już nie mówiąc o okularach.
          • jowita771 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 06:59
            Mnie też śmieszy, bo to wyjątkowo kretyński argument. Okulary również nie leczą wzroku, aparat słuchowy słuchu, a dzięki protezie nie odrasta noga itd.
        • taki-sobie-nick Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 01:03
          Bardziej. Plombowanie zębów nie tworzy na siłę nowego człowieka.
          • nellamari Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 06:20
            Ciebie nie stworzono na siłę, a jednak nie jesteś zbyt udana.

To ja jednak wolę zdrowe, chciane i zaplanowane dzieci z silnych, wyselekcjonowanowanych zarodków z in vitro.
            • asia-loi Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 06:45
              nellamari napisała:

> To ja jednak wolę zdrowe, chciane i zaplanowane dzieci z silnych, wyselekcjonowanowanych zarodków z in vitro.

Jednk z tych dzieci chyba za bardzo zdrowe to nie jest.
              A in vitro popieram, tylko nie u starych ludzi.
              • nellamari Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 07:09
                Nie wiem, nie śledzę ich historii. Niezbyt zdrowe to może być ciąża bliźniacza lub inne przypadłości, w in vitro wszczepia się najlepsze zarodki.

Odnosilam się do tworzenia na sile nowego człowieka. Zdecydowanie większość takich nowych człowieków jest bardziej wydarzona niż taki sobie nick, wiec ja jestem moralnie, etycznie, pragmatycznie i finansowo-podatkowo - ZA.
                • paskudek1 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 09:19
                  W on vitro podaje się wszystkie zarodki. Pruznajmniej w Poslce gdyż jest absolutny zakaz selekcji. Jak się zarodek dzieli to się go podaje.
              • ichi51e Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 08:45
                A co mu jest? Dziewczynka tańczy w balecie a chłopiec występował w teatrze gdzieś czytałam…
                • kropkaa Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 09:29
                  9-latka tańczy w balecie? W tym wieku zaczyna się szkołę baletową (po 3 kl. SP, wcześniej na jakieś zajęcia dzieci mogą chodzić).
                  • sueellen Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 09:47
                    Moje tańczyły w balecie od 3go czy 4go roku życia. 9 lat to juz późno na balet?
                • ichi51e Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 10.06.24, 08:28
                  Dzieci są zdrowe wg faktu w każdym razie ludzie.fakt.pl/barbara-sienkiewicz-nie-zyje-tak-wychowywala-swoje-dzieci-zdjecia/vc50cb3
                  • shule_aroon Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 11.06.24, 01:00
                    Bo pewnie któraś forumka odwoływała się do tego, że zaraz po urodzeniu któreś wymagało większego i kosztownego wsparcia medycznego, na które matkę nie było za bardzo stać.
    • berdebul Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 14:32
      Nigdy nie masz gwarancji, ze zobaczysz 18-tkę swoich dzieci. Mój ojciec zmarł trochę po 40🤷‍♀️
      • subskrybcja Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 14:39
        berdebul napisała:

> Nigdy nie masz gwarancji, ze zobaczysz 18-tkę swoich dzieci. Mój ojciec zmarł t
        > rochę po 40🤷‍♀️

A moją jedną znajomą praktycznie wychowywała babcia. Teraz ta znajoma ma 47 lat. Rok temu babcia jeszcze żyła i była ciut po 90tce, chyba 93 lata miała. I przeżyła 18kę wnuczki i studia i 30ke i 40kę... Kto by się spodziewał.
      • borsuczyca.klusek Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 14:40
        Gwarancji nie ma nigdy, ale istnieje coś takiego jak prawdopodobieństwo
        • marzeka11 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 15:26
          Żal dzieci 🙁 za mlod na sieroctwo w wieku 9 lat 🙁
          • subskrybcja Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 15:28
            marzeka11 napisała:

> Żal dzieci 🙁 za mlod na sieroctwo w wieku 9 lat 🙁

No żal
            ale jakby to był facet, to by były inne komentarze,
            • ayelen40 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 16:05
              Niekoniecznie.
            • bieda_tubka Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 16:05
              >ale jakby to był facet, to by były inne komentarze,

nie, w przypadku starych ojców są takie same
            • marzeka11 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 17:56
              subskrybcja napisała:

> marzeka11 napisała:
              >
              > > Żal dzieci 🙁 za mlod na sieroctwo w wieku 9 lat 🙁
              >
              > No żal
              > ale jakby to był facet, to by były inne komentarze,

Dlaczego inne. Wczoraj był pogrzeb ojca ucznia z mojej szkoły, chłopcu zmarł ojciec. Ma 11 lat, wychowuje go babcia, mama tylko przyjeżdza w odwiedziny. Trudna sytuacja dla dziecka zawsze.
            • me-lissa Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 16:12
              Gdyby sześćdziesięcioletni facet załatwił sobie dwa noworodki z surogatką, w celu samotnego ich wychowywania, a po paru latach umarł, komentarze byłyby dokładnie takie same. Jeśli nie gorsze
          • figa_z_makiem99 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 15:29
            Środowisko w którym pracowała im pomoże, dzieci z patologicznych rodzin mają gorzej i nikt nad nimi nie ubolewa. Smutne, że zmarła.
            • lauren6 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 17:19
              Co to znaczy, że środowisko z pracy im pomoże? Te dzieci potrzebują domu i stabilizacji, rodziców. Adoptowałabyś dwójkę straumatyzowanych dzieci swojej koleżanki z pracy?
              • figa_z_makiem99 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 17:30
                Wiele dzieci jest na bieżąco traumatyzowanych w pełnych rodzinach, albo niepełnych. Zakładam, że środowisko aktorskie ma zasięgi i możliwości. Nie są dziećmi z Fas z rodziny alkoholowej, a czytałam, że są uzdolnione. Po wojnie było wiele straumatyzowanych sierot i wyszli na ludzi, lepszych uważam niż dzisiaj z wymuskanych domków. Śmierć rodzica to nie wyrok.
                • black.emma Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 22:28
                  figa_z_makiem99 napisała:

> Wiele dzieci jest na bieżąco traumatyzowanych w pełnych rodzinach, albo niepełn
                  > ych.
                  To prawda ☹️ dopóki rodziny polityków pis nie zaczęły o tym otwarcie mówić to nawet nie wiedziałam, że aż tyle 😭
            • black.emma Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 22:22
              Widzę właśnie jak pomogło. Dzieci w pogotowiu opiekuńczym.
              • figa_z_makiem99 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 22:29
                Przecież zmarła nagle w nocy, to gdzie mieli je zabrać? Trzeba sprawę uregulować prawnie. Poza tym nie wierzyłabym pismakom, tak jak z newsem, że Nowicka miała je adoptować, bo przekręcili fakty.
                • figa_z_makiem99 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 22:30
                  Płaczą nad nienarodzonymi dziećmi, a teraz chcieliby, żeby już narodzone się nie urodziły smile
                  • vivi86 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 00:49
                    Wiesz...ten team jest przeciw in vitro.
            • cranberries1983 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 22:30
              jakei środowisko?
              kto co jak

skonczy sie ze pogadaja na pogrzebie i kazdy cichaczem pojdzie w swoją strone
            • kropkaa Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 09:31
              Kto pomoże? Akorzy około 70.? W tym wieku to zapisują się do kolejki na liście do Skolimowa, a nie przysposabiają parę 9-latków.
        • subskrybcja Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 15:26

> Gwarancji nie ma nigdy, ale istnieje coś takiego jak prawdopodobieństwo
          >

Niby tak, ale to prawdopodobieństwo a nie pewnik.
          Inaczej nie byłoby młodych matek z dziecmi z zespołem downa. wg prawdopodoobieństwa szanse miały znikome takie urodzić, a jednak.
        • berdebul Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 21:15
          Kobiet żyjących dłużej jest całkiem sporo, wiec prawdopodobieństwo dla pani było jednak wyższe.
          • shule_aroon Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 22:52
            Było, z tym że nie ma badań dotyczących dł.życia (wiem że niefortunne wyrażenie ślę jest taki termin)b.starych pierwiastek w ciazsch mnogich. Co innego mieć bliźniaki po 30tce, co innego tuż po 40tce (jedna forumka, chyba morgen-stern tak miala i mimo że może nawet już tu moze wtedy na ematce nie była, otrzymała dużo wirtualnego wsparcia), a co innego jeszcze dwadziescia lat później. Nie oszukujmy się, młodsi samodzielni rodzice mniej odczują lata zarwanych nocy niż samodzielni rodzice kilkudziesięcioletni.
            • wapaha Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 10:29
              shule_aroon napisała:

> Było, z tym że nie ma badań dotyczących dł.życia (wiem że niefortunne wyrażenie
              > ślę jest taki termin)b.starych pierwiastek w ciazsch mnogich. Co innego mieć b
              > liźniaki po 30tce, co innego tuż po 40tce (jedna forumka, chyba morgen-stern ta
              > k miala i mimo że może nawet już tu moze wtedy na ematce nie była, otrzymała du
              > żo wirtualnego wsparcia), a co innego jeszcze dwadziescia lat później. Nie oszu
              > kujmy się, młodsi samodzielni rodzice mniej odczują lata zarwanych nocy niż sam
              > odzielni rodzice kilkudziesięcioletni.
              >
              kim jesteś że pamiętasz historie morgen ? wink
              • kropkaa Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 15:53
                Pamiętam Morgen jeszcze sprzed dzieci wink Potem na któtko wróciła. Czasem myślę, co u nich.
                • simply_z Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 20:35
                  Antypatyczna baba
          • is-laura Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 22:56
            Nie wystarczy żyć długo żeby wychować dziecko, trzeba jeszcze być w miarę zdrowym i mieć siły na wychowanie dziecka
            • simply_z Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 22:59
              oraz środki
          • borsuczyca.klusek Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 00:21
            Tak na szybko znalazłam cos takiego:

Trwanie życia w zdrowiu w 2020 r. 08.12.2021 - W 2020 r. trwanie życia w zdrowiu wyniosło 59,2 roku dla mężczyzn i 63,1 roku dla kobiet, oznacza to spadek w stosunku do roku poprzedniego odpowiednio o 0,5 i 0,2 roku. Redukcja ta w głównej mierze była związana ze skróceniem się przeciętnego trwania życia....
            • ayelen40 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 20:53
              No to skad ZUS swego czasu stosował przeżywalność dla kobiet 80 lat?!
      • hanusinamama Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 11.06.24, 09:12
        NO jednak wieksza szansa jak masz dzieci w wieku lat 40 a nie 60...
        Poza tym nie chodzi o "zobaczenie 18" a o wychowanie i opiekę.
        Sam fakt dożycia to mało. Po 70 ludzi dopada masa chorób i zwyczajnie niedomagają zarówno fizycznie jak i psychicznie. 10 latek nie powinien opiekować się chorą 70 matka
      • szarmszejk123 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 12.06.24, 10:44
        Żadne z moich rodziców nie dożyło mojej 18tki.
    • bieda_tubka Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 15:39
      zaraz ktoś napisze, że 20 latka może dostać raka, a 100 latka jeździć na rowerze szosowym
    • annaboleyn Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 15:41
      Jestem w bardzo przykrym szoku, od kiedy o tym przeczytalam.
      • annaboleyn Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 15:41
        I to jest w zasadzie jedyna moja publikowalna reakcja.
    • primula.alpicola Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 15:41
      Nie było tam w rodzinie nikigo kto by się nimi zajął? Placówka?!🙄
      • daniela34 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 15:48
        Ona była z tego co pamiętam samotna, miała matkę, którą się opiekowała i chyba żadnej innej rodziny. Matka już zapewne nie żyje, więc takiej najbliższej rodziny (rodzeństwa, rodziców) nie ma.
        • primula.alpicola Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 15:51
          Wwrrrrr.
        • turbinkamalinka Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 16:04
          daniela34 napisała:

> Ona była z tego co pamiętam samotna, miała matkę, którą się opiekowała i chyba
          > żadnej innej rodziny. Matka już zapewne nie żyje, więc takiej najbliższej rodzi
          > ny (rodzeństwa, rodziców) nie ma.

Matka chyba rok temu zmarła. Z resztą nawet jakby żyła to nie wiem czy miałaby siłę opiekować się 2 dzieci (przecież ona pewnie miała koło 90 lat) po drugie czy sąd powierzyłby jej opiekę nad dziećmi?

• daniela34 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 16:34
            Nie miałaby i nie powierzyłby. Matka chorowała już wtedy kiedy te dzieci przyszła na świat.
    • misiamama Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 16:00
      Bardzo, bardzo mi przykro i żal.
    • feniks_4 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 16:04
      Plotek:

"Aktorka wielokrotnie podkreślała w mediach, że ma plan awaryjny na wypadek, gdyby jej zabrakło. Już wcześniej spisała testament. Wówczas zaznaczała, że jest ktoś, kto zajmie się dziećmi.
      "Pani marszałkini Wanda Nowicka zaproponowała, że ona przejmie dzieci. Sama wysunęła tę propozycję" - mówiła w "Wieczornym Expressie" Sienkiewicz."

www.plotek.pl/plotek/7,154063,31040703,barbara-sienkiewicz-nie-zyje-urodzila-bliznieta-majac-60-lat.html#do_w=53&do_v=1060&do_st=RS&do_sid=1647&do_a=1647&s=BoxPloMT
      • ayelen40 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 16:06
        Pani Nowicka też najmłodsza nie jest, sąd nie musi jej powierzyć dzieci.
        • misiamama Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 16:14
          Wanda Nowicka kandyduje do Europarlamentu. Może je zabierze do Brukseli?
        • 1.wetta.1 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 16:17
          Czytałam kiedyś wypowiedź Nowickiej, że z niczym takim się nie deklarowała. Nie umiem teraz odszukać tego artykułu.
          • turbinkamalinka Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 16:22
            1.wetta.1 napisał(a):

> Czytałam kiedyś wypowiedź Nowickiej, że z niczym takim się nie deklarowała. Nie
            > umiem teraz odszukać tego artykułu.

Artykuł znalazłam. To ja namieszłam. Nie Nowicka obiecała, tylko wspierała i pomagała matce. A ta sobie ubzdurała że tamta w razie czego zajmie się dziećmi
          • meres8 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 16:32
            Tu jest na ten temat
            ludzie.fakt.pl/barbara-sienkiewicz-nie-zyje-wiemy-kto-moze-zajac-sie-dziecmi/b3072td
      • kot_filemon88 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 16:14
        Ta kobieta musiała być bezdennie głupia. Przepraszam, ale jak można być tak naiwnym.
        • figa_z_makiem99 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 16:29
          Raczej głupio naiwna i musiała bardzo chcieć tych dzieci, wolę ją od bezwolnych kretynek w spełnionych związkach z żonatymi i którym dzieci się same pchają wpadkami. Świat nie jest sprawiedliwy.
          • kot_filemon88 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 16:31
            No nie jest. Ale zdaje się, że ona tymi dziećmi chciała zapełnić pustkę, bo nie mogła znaleźć faceta w tym wieku. To się wtedy należy pogodzić z losem, w nie przeć do kliniki in vitro. Dramat, dramat, dramat. Ciekawe czy chociaż finansowo te dzieci zabezpieczyła.
            • figa_z_makiem99 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 16:36
              Tego nie wiemy, ale gdyby chciała zapełnić pustkę facetem, nie decydowałaby się na samotne rodzicielstwo. Zaryzykowała, może odkładała pieniądze i szukała kliniki, która się podejmie.
            • figa_z_makiem99 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 17:07
              Mam sentyment do idealistów, nawet jeśli popełniają błędy, aspirujący szorujący po dnie plankton mnie irytuje. Zakładam, że chciała kochać dzieci o które walczyła, nie była celebrytką. Kiedyś czytałam reportaż o Henryce Krzywonos, prowadziła z młodszym mężem rodzinny dom dziecka, dzięki takim ludziom świat jeszcze do końca nie ochu…jał.
              • shule_aroon Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 21:00

> Mam sentyment do idealistów, nawet jeśli popełniają błędy
                Lubię Cie (nieironicznie) czytać, bo wiele postów wywala moderacja w niebyt zanim w ogóle zdążę wejść w wątek.
                Tuż po narodzinach blizniakow (czyli moment przed wprowadzeniem PISowskuch socjali) p.Barbara walczyla o emeryture specjalna w wysokości kilkuset zł. Swoją miała w wysokości minimalnej, a opiekowała się i matka, i wychowywała dwójkę patomoesiecznych bliźniąt. Młodzi, zdrowi i w sile wieku najpierw odkładają poduszkę finansowa i zabezpieczaja przyszłość, często poprzestając na jednym dziecku lub w skrajnym przypadku rezygnujac żalem rezygnując z macierzynstwa/ojcostwa.
                Środowisko aktorskie jakoś te 9-10lat temu nie za bałdzo proponowało pani dodatkowe możliwości dorobienia, więc trudno zgadnąć, czy wezmie na klate utrzymanie i wychowanie i dbalosc o ogolny dobrostan pod kazdym wzgledem dla tych dzieci przez najbliższe kilkanaście lat. Przeceniasz idealizm środowiska, które dziesiec lat temu nie dało nawet możliwości okazjonalnego dorobku, co jest nieporownywalnie mniejsza odpowiedzialnością niż wieloletnie wychowywanie osieroconych bliźniąt .
                • figa_z_makiem99 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 21:07
                  Zrobili zbiórkę, ona miała pracę i dzieci też występowały. Lepiej tak niż 800 plus na alkohol.
                  • shule_aroon Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 22:30

> Zrobili zbiórkę, ona miała pracę i dzieci też występowały. Lepiej tak niż 800 p
                    > lus na alkohol.

No oczywiście, ale jednak dorobek aktorski po narodzinach dzieci to aż i tylko jedna rola epizodyczna w serialu dla jakiejs tv4 w 2018 r., czyli tak naprawde jeden sezon podrzednego serialiku. Nawet gdyby te sześć lat temu raz jeden zagrala w globalnym blockbusterze, powalila caly wszechswiat na kolana i rozbiła bank wszystkich nagród filmowych z festiwali z całego świata, trudno byloby zabezpieczyć z tego dzieci na kolejne 15 czy 20 lat
                    • shule_aroon Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 22:31
                      Tzn faktycznie od lat miała na życie minimalna emeryturę i swiadczenia rodzinne oraz jeszcze z tego dokładała do budżetu matce.
              • borsuczyca.klusek Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 00:32

> Mam sentyment do idealistów

Mylisz idelizm z głęboko posuniętym egoizmem
            • subskrybcja Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 18:17

> No nie jest. Ale zdaje się, że ona tymi dziećmi chciała zapełnić pustkę, bo nie
              > mogła znaleźć faceta w tym wieku.

Dobrze się czujesz?

• balladyna Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 19:35
                Żeby język giętki powiedział wszystko, co pomyśli głowa. Co właściwie miała na myśli kot_filemon88?
        • feniks_4 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 16:48
          Też zwątpiłam, że to marszałkini Wanda Nowicka miała być ta opiekunka dzieci. Moim zdaniem niestety świadczy to o nierealnych oczekiwaniach zdesperowanej Barbary Sienkiewicz. Smutne.
          Mam nadzieję, że jednak dzieci znajdą jakiś dom, odpowiedzialnych i empatycznych opiekunów, że nie wyladują w placówce.
      • jowita771 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 07:12
        To wygląda tak, jakby zdesperowana matka próbowała wywrzeć presję, żeby Nowicka zajęła się jej dziećmi, stąd wygłoszenie takiej informacji w mediach. Może liczyła, że Nowickiej będzie niezręcznie odmówić.
        • is-laura Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 07:16
          Albo sobie uroiła, że są przyjaciółkami.
          • karyna-z-tarchomina Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 07:44
            Albo nigdy tego nie powiedziała tylko gazeciny poprzekrecaly wypowiedz
          • figa_z_makiem99 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 07:53
            Ona nie powiedziała tworze, że Nowicka adoptuje jej dzieci, podziękowała jej za pomoc i gazety przekręciły. A komentarz Nowickiej " Tam jest akcja, można powiedzieć, społecznej pomocy. Nie jestem jednak upoważniona do tego, by wyjawić, kto się tym zajmuje. Wierzę jednak, że akcja będzie skuteczna. Mam nadzieję, że te dzieci dostaną pomoc, na jaką zasługują. Taką, żeby mogły żyć w możliwie najlepszych warunkach i cieszyć się opieką, wsparciem, miłością. Na pewno to jest dla nich też przecież osobista tragedia, ale wierzę, że będą szczęśliwe. Mają prawo do szczęścia i do dzieciństwa ."
            • figa_z_makiem99 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 08:24
              A twierdzenie, że wszystkie dzieci starszych matek będą nieszczęśliwe, jest tak samo prawdziwe jak to, że wszystkie dzieci urodzone z wymuszonych donoszonych ciąż młodych matek będą szczęśliwe, bo zabronili aborcji.
    • ayelen40 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 16:56
      A u kogo były dzieci, jak ich mama była niedawno w szpitalu?
      • turbinkamalinka Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 16:59
        ayelen40 napisała:

> A u kogo były dzieci, jak ich mama była niedawno w szpitalu?

Przecież to nie ma znaczenia. czym innym jest zająć się dziećmi tydzień czy nawet miesiąc a czym innym wziąć za nie całkowitą odpowiedzilalność.
    • samawsnach Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 17:07
      Strasznie ponura historia. I to nie tylko dlatego, że dzieci straciły wcześnie matkę, ale też dlatego, że całej tej historii towarzyszy ogromna samotność, brak rodziny, niezbyt chyba optymistyczne dzieciństwo u boku starej, schorowanej i mocno umęczonej matki.
      • karen_ann Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 11:36
        Ta matka miala wiecej czasu dla dzieci niz matki pracujące. Ona była na emeryturze wuec nie chodziła do pracy. Moze dorabiała. Umeczone codziennoscia mlode matki praca dom mąz tez czasem nie budują idealnego dziecinstwa
        • hanusinamama Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 11.06.24, 09:14
          Ale miałą mniej sił.
    • subskrybcja Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 17:32
      Dobrze, rozumiem bulwers

a jakby jakaś 60 cio latka stanowiła rodzine zastepczą dla dziecka, to co by to było??? Też by była nazwana egoistką? Albo para 60latkoów, którzy odchowali już swoje dzieci prowadziłaby cos jak rodzinny dom dziecka (czy jak to sie nazywa) albo tez stanowiła rodzine zastepczą dla dziecka (w róznym wieku), bez adopcji, to też błby taki krzyk oburzenia, ze egoisci, bo przecież mogą szybko umrzeć a zostawią nieletnich na swiecie?
      Czy to sie odnosi tylko urodzenia biologicznego dziecka, a i to przez jedynie kobiete, bo mezczyzna może płodzic sobie i do 70ki i hejt go nie spotka?
      • banicazarbuzem Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 17:49
        Tylko tutaj sytuacja jest jakby trochę inna od tej, gdy ktoś decyduje się być rodziną zastępczą.
        Raczej też żaden sąd nie dałby pod opiekę samotnej kobiecie około 60 dzieci.
        Ta sytuacja przypomina mi ciąże Agaty Mróz
        • subskrybcja Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 17:56
          banicazarbuzem napisała:

> Tylko tutaj sytuacja jest jakby trochę inna od tej, gdy ktoś decyduje się być r
          > odziną zastępczą.
          > Raczej też żaden sąd nie dałby pod opiekę samotnej kobiecie około 60 dzieci.
          > Ta sytuacja przypomina mi ciąże Agaty Mróz

A małżeństwu po 60tce? Bo takich państwa znam. Oboje już dobrze po 60 tce, prowadzącoś ala rodzina zastepcza , nie znam dokładnie zasad, ale dzieci, 6 i 10 latek na pewno nie sa adoptowane.
          • simply_z Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 19:36
            Ale jest ich dwoje, a nie jedna, schorowana kobieta.
            • asia-loi Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 22:06
              simply_z napisała:

> Ale jest ich dwoje, a nie jedna, schorowana kobieta.

>
              I pewnie finansowo też lepiej stoją.
      • wapaha Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 09:23
        subskrybcja napisała:

> Dobrze, rozumiem bulwers
        >
        > a jakby jakaś 60 cio latka stanowiła rodzine zastepczą dla dziecka, to co by to
        > było??? Też by była nazwana egoistką? Albo para 60latkoów, którzy odchowali ju
        > ż swoje dzieci prowadziłaby cos jak rodzinny dom dziecka (czy jak to sie nazywa
        > ) albo tez stanowiła rodzine zastepczą dla dziecka (w róznym wieku), bez adopcj
        > i, to też błby taki krzyk oburzenia, ze egoisci, bo przecież mogą szybko umrzeć
        > a zostawią nieletnich na swiecie?
        > Czy to sie odnosi tylko urodzenia biologicznego dziecka, a i to przez jedynie k
        > obiete, bo mezczyzna może płodzic sobie i do 70ki i hejt go nie spotka?

rodzina zastępcza, rodzinny dom dziecka muszą wykazać, że są w stanie pełnić taką opiekę-są na to uregulowania prawne i jasne przepisy, status finansowy tez ma znaczenie ale jest tez szereg badan, wywiadów, sprawdzenie wydolności takich osób
        tu ekhm..tego nie było-była chęć rozmnożenia się-i brak stabilnej sytuacji finansowej i osobistej w wieku 60lat- to są fakty ( nie emocje)

pamietam wątki na emamie sprzed dekady, forum wtedy chyba było w miarę jednogłośne..
      • purchawka2020 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 11:31
        To są losowe sytacje.
        Tu macierzyństwo zostało zaplanowane bez brania pod uwagę dobra dzieci.
    • aagnes Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 18:00
      Biedne dzieci. Kto w ogole "pozwolil" na to żeby była w ciąży w wieku 60 lat?
      • subskrybcja Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 18:15
        aagnes napisał:

> Biedne dzieci. Kto w ogole "pozwolil" na to żeby była w ciąży w wieku 60 lat?
        >
        Tak samo jak nie ma regulacji ciąż u par, gdzie to mezczyzna ma 60 lat a kobieta 37 albo 25.
        To powinno być zabronione.
        • me-lissa Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 16:18
          Jeśli kobieta zajdzie z partnerem, niezależnie od wieku, nikt im dziecka nie zabierze. Natomiast wątpię że sześćdziesięciolatek dostałby jakiekolwiek wsparcie systemu gdyby zapragnął zrobić sobie dzidziusia za pomocą surogatki
        • cranberries1983 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 11.06.24, 08:57
          Wtedy nie robi sie raczej invitro
      • asia-loi Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 22:14
        aagnes napisał:

> Biedne dzieci. Kto w ogole "pozwolil" na to żeby była w ciąży w wieku 60 lat?

>
        To powinno być zabronione. Kobieta 60 lat, bez kasy, bez faceta decyduje się na in vitro. Ciąża okazała się mnoga, a dzieci chyba nie są okazami zdrowia (przynajmniej jedno). Dla mnie niepojęte jak w wieku 60 lat i braku kasy można decydować się na dzieci. To jest ogromny egoizm, bo nie myśli się o dobru dziecka, tylko o swoim. Gdyby Sienkiewicz chociaż była bogata, to dzieci byłyby zabezpieczone finansowo, a tak dzieci mają przegwizdane.
        • simply_z Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 22:16
          Ona podobno twierdzila,ze zaszla naturalnie 😅,myslicie,ze to jest mozliwe?
          • misiamama Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 23:00
            Ona nie twierdziła, że naturalnie, ale opowiadała że to cud - z czym osobiście się zgadzam, będąc zupełnie areligijną osobą postrzegam in vitro w kategoriach cudu (medycyny, wiedzy naukowej i umiejętności homo sapiens). Myślę że jest to jak najbardziej możliwe, tak samo jak macierzyństwo Sary, żony Abrahama, w wieku chyba 90 lat.
            • simply_z Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 23:03
              Podobno wiek biblijny dzieli się przez pół, więc Sara równie dobrze mogła mieć 45 lat
              • misiamama Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 09:52
                ale jasne, Sara wg mnie równie dobrze mogła mieć 20 lat jak i 200 lat. Wszyscy których uczucia religijne są w tym momencie w stanie zawahania lub już obrazy uspokajam, że zgodnie z aktualnie obowiązującą wykładnią, Biblia nie podaje nam faktów historycznych, jest opowieścią alegoryczną.
      • kropkaa Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 09:34
        W Polsce nikt nie pozwolił, zdaje się. Czytałam gdzieś wypowiedź polskiego lekarza, że u nas takich zabiegów się nie robi i raczje obstawiał klinikę za wschodnią granicą.
    • pkt4a Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 18:47
      A ojciec dzieci ?
      • kamin Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 21:21
        Przecież to był dawca nasienia, nie ma żadnych zobowiązań. Podobnie jak biomatka.
    • karyna-z-tarchomina Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 19:13
      Na pewno znajdzie się dużo chętnych do opieki. Pamiętam dobrze, że masa osób broniła decyzji o korzystaniu z banku spermy i sztucznym zapłodnieniu staruszki, nieposiadającej dochodów, majątku ani rodziny. W tym gronie dobrych i wyrozumiałych ludzi jest rodzina zastępcza, mówię wam, tak będzie!
      • turbinkamalinka Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 19:18

> Na pewno znajdzie się dużo chętnych do opieki. Pamiętam dobrze, że masa osób br
        > oniła decyzji o korzystaniu z banku spermy i sztucznym zapłodnieniu staruszki,
        > nieposiadającej dochodów, majątku ani rodziny. W tym gronie dobrych i wyrozumia
        > łych ludzi jest rodzina zastępcza, mówię wam, tak będzie!

Oczywiście a procedura jest tak prosta jak przygarnięcie kota
        • karyna-z-tarchomina Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 19:22
          A gdzie tam. Wymagania pań od adopcji kotów są tak wyśrubowane, że nic im nie dorówna.
          • turbinkamalinka Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 19:36

> A gdzie tam. Wymagania pań od adopcji kotów są tak wyśrubowane, że nic im nie
            > dorówna.

Celowo pisałam przygarnięcie. Nic nie pisałam o adopcji
        • 71tosia Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 19:23
          A skąd pomysł ze „staruszka” skorzystała z banku spermy, bo sama Sienkiewicz tego nie potwierdzała.
          „ Moje dzieci wiedzą, że był mężczyzną, który chciał mieć dzieci, że był ich tatą, ale z powodów, o których teraz nie powiem, nie ma taty” kultura.onet.pl/wiadomosci/barbara-sienkiewicz-nie-zyje-byla-najstarsza-matka-w-polsce/0xy4vbp
          • lauren6 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 19:40
            Fakt, raczej chodzi o adopcję zarodków.
          • kot_filemon88 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 19:58
            Jak bliźniaki, to in vitro, zwłaszcza u babci. Jakiś lekarz powinien iść siedzieć za to.
            • cranberries1983 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 21:33
              powinny być regulacje dot stosowania in vitro by uniemożliwiść takie fikołki
          • karyna-z-tarchomina Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 21:14
            71tosia napisała:

> A skąd pomysł ze „staruszka” skorzystała z banku spermy, bo sama Sienkiewicz te
            > go nie potwierdzała
            > „ Moje dzieci wiedzą, że był mężczyzną, który chciał mieć dzieci, że był ich tatą, ale z powodów, o których teraz nie powiem, nie ma taty”

Ojej, to cudnie, fakt in vitro wszystko zmienia, w takim razie dzieci trafią do taty, tak.....?
      • samawsnach Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 19:42

> Na pewno znajdzie się dużo chętnych do opieki. Pamiętam dobrze, że masa osób br
        > oniła decyzji o korzystaniu z banku spermy i sztucznym zapłodnieniu staruszki,
        > nieposiadającej dochodów, majątku ani rodziny. W tym gronie dobrych i wyrozumia
        > łych ludzi jest rodzina zastępcza, mówię wam, tak będzie!

W kolejce jeszcze stoją niezłomni obrońcy życia.
        • bruy-ere Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 09:09
          Obrońcy życia działają tylko w okresie płodowym do narodzin, potem mają gdzieś, już nie ich problem.
      • asia.sthm Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 19:55
        U nas (SE) wlasnie leci dramatyczny dokument o parze, ktora sprawila sobie blizniaki w wieku oboje okolo 70.
        Teraz dzieci zabral socjal, bo niestety nie dawali rady. Zyja oboje, ale schorowani.
        • taje Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 09:39
          Ale jak sprawili? Ktoś im dał do adopcji dziecko w tym wieku? No bo raczej go sobie nie urodzili.
          • daniela34 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 09:53
            Surogacja z tego co zrozumiałam z jakichś szwedzkich artykułów
            • asia.sthm Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 15:19
              daniela34 napisała:

> Surogacja z tego co zrozumiałam z jakichś szwedzkich artykułów

Zgadza sie, W Szwecji sutogacja nie jest dopuszczona, ale o dziwo istnieja calkiem legalnie agencje posredniczace z innymi krajami. Tak wiec nie ma zadnych obowiazujacych przepisow co do wieku, nie istnieje wiec i prawo nie przewiduje. Niepisane prawo to niby 50 lat, para razem nie moze przekroczyc 110 lat, ale w tym wypadku, podczas pandemii wszyscy, wlacznie z prawnikiem agencji wypieli sie na reguly.
              Cena za dziecko od surogatki (wlasnie sie dowiedzialam) oscyluje miedzy 700 000 sek a 1 300 000 sek w zaleznosci od kraju surogatki.
              Ta para akurat proces invitro ze sperma ojca rozpoczela w Indiach, a sama surogatka byla w USA.
              No i teraz tragedia, bo rodzice nie tylko starzy i staro wygladajacy, ale tez porzadnie schorowani.
    • 71tosia Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 19:18
      Prawdopodobnie pani Sienkiewicz wyznaczyła na opiekunkę dzieci marszałek Wandę Nowicka, panie się przyjaźniły od kilku lat i to Nowicka namówiła ja na testament. Mam nadzieje ze sąd weźmie pod uwagę testament.
      kultura.onet.pl/wiadomosci/barbara-sienkiewicz-nie-zyje-byla-najstarsza-matka-w-polsce/0xy4vbp
      • turbinkamalinka Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 19:23
        Sąd ma zmusić Nowicką do zajęcia się tymi dziećmi? To że aktorka coś sobie uroiła nie znaczy że tak będzie. Artykuł o tym że Sienkiewicz spisała testament i dzieci "zapisała w spadku" Nowickiej jest z lipca zeszłego roku. Nowicka od razu odpowiedziała że się dziećmi nie zajmie i że życzy dużo zdrowia matce i dzieciom.
        • 71tosia Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 19:44
          A może Nowicka sama to zaproponowała, ja nie znalazłam informacji o reakcji Nowickiej.Pani Sienkiewicz od dłuższego czasu była chora, a skoro skoro to Nowicka namawiała ja na testament to cos tam ustaliły.
          • turbinkamalinka Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 19:53
            No nie. po ukazaniu się artykułu rok temu Nowicka od razu wydała oświadczenie że jest zaskoczona tymi informacjami.
            Tu masz artykuł z pomponika ale to się ukazało w kilku tabliodach
            www.pomponik.pl/plotki/news-afera-z-najstarsza-matka-w-polsce-poslanka-reaguje-na-wiesci,nId,6897723
      • lauren6 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 19:25
        Nowicka pomogła jej załatwić zasiłek macierzyński i udzieliła kilku porad. Ot i cała przyjaźń.
        • bulzemba Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 08:52
          Pani Sienkiewicz była aktorką, uważała się za artystkę. Z moich obserwacji Ludzie Sztuki często mają bzika, realna rzeczywistość do nich nie dociera.

Sienkiewicz jest tego świetnym przykładem: w poważnym wieku robi sobie dzieci, bez ani grama z otoczenia, bez bliskich który mogli by pomóc jej przy dzieciach (owszem, 20 latka też może się przekręcić ale statystycznie rzecz biorąc istnieją większe szanse, że 20 latka przeżyje kolejne 20 lat niż 60 latka). Kolejną oznaką tego, że Sienkiewicz nie rozumie świata jest to, że jej się WYDAJE, że osoba która daje jej dobre rady (najprawdopodobniej z litości i z racji swojego zawodu) JEST JEJ PRZYJACIÓŁKĄ.

Z drugiej strony jak samotna musiała być ta wariatka, że ubzdurała sobie, że ktoś kto jej pomógł jest jej przyjacielem??
          • bruy-ere Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 09:21
            Racja. Skoczyła na główkę nie sprawdzając, czy jest woda.
            Gdyby kobieta miałam majątek, partnera (ojca dzieci, najlepiej młodszego), zaplecze w postaci zgranej rodziny - jej późne macierzyństwo pewnie trochę inaczej byłoby komentowane.
          • bulzemba Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 09:40
            tak starym ludziom odradza się nawet zaopiekowanie się szczeniakiem ewentualnie doradza się wziąć starsze ZWIERZE.
            • kamin Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 11.06.24, 20:38
              60 latkom odradza się szczeniaka? To mój plan na emeryturę, przecież pracując nie mam czasu na psa.
    • purchawka2020 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 19:18
      Dziećmi powinien zająć się ten lekarz, który chorej na głowę koboecie zrobił in vitro.
      • kot_filemon88 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 19:59
        Dokładnie.
      • aankaa Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 20:34
        100/100
        • ayelen40 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 20:37
          W sumie logiczne. W Niemczech, jak sknoci założenie spirali, to płaci alimenty.
          • nutella_fan Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 09:48
            Serio?
            • ayelen40 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 09:58
              Tak.
          • dracaria Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 12:12
            ayelen40 napisała:

> W sumie logiczne. W Niemczech, jak sknoci założenie spirali, to płaci alimenty.

Lol. Wszystkie dzieci nasze są 🤡
      • simply_z Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 21:54
        Podobno twierdziła,że to było naturalne...
        • asia-loi Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 22:17
          simply_z napisała:

> Podobno twierdziła,że to było naturalne...

>
          Lekarze wtedy się wypowiadali i mówili, że nie ma opcji, aby kobieta w wieku 60 lat zaszła w ciążę naturalnie.
          Takie bajki to tylko w Biblii (Sara miała 90 lat jak urodziła).
          • simply_z Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 22:36
            Mój ojciec twierdzi, że matka jego szkolnego kolegi miała 57 lat jak go urodziłabig_grin, lata powojenne, więc nikomu nie śniło się o in vitro.
            • is-laura Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 22:52
              Mógł tak błędnie zapamiętać. Dla małego dziecka 29 to równie stary wiek jak 59.
            • asia-loi Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 22:54
              simply_z napisała:

> Mój ojciec twierdzi, że matka jego szkolnego kolegi miała 57 lat jak go urodziłabig_grin, lata powojenne, więc nikomu nie śniło się o in vitro.

57 to jednak mniej niż 60. W tym wieku każdy miesiąc ma znaczenie. I mogła wcześniej rodzić.
              • simply_z Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 07.06.24, 22:58
                Wiem, jeszcze bliźniaki, na bank in vitro..
                • ichi51e Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 07:24
                  No nie - mogła brać leki boostujace płodność a zapłodnienie było naturalne
                  • asia-loi Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 08:52
                    ichi51e napisała:

> No nie - mogła brać leki boostujace płodność a zapłodnienie było naturalne
                    >
                    Jeżeli tak, to i tak głupia decyzja. W wieku 60 lat decydować się na dziecko to dla mnie nie pojęte. Zwłaszcza jak się nie ma kasy i po narodzinach prosi się o wsparcie Państwo. A Państwo wsparcia nie dało, mimo zabiegóŵ Łukaszewicza.
                  • lauren6 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 09:37
                    ichi51e napisała:

> No nie - mogła brać leki boostujace płodność a zapłodnienie było naturalne
                    >

U 49 latki ryzyko urodzenia dziecka z ZD to 1:11, a ona zaszła w ciążę, gdy była 10 lat starsza i urodziła 2 zdrowych dzieci. Nie ma opcji, żeby te dzieci były z jej komórek jajowych.
                  • kamin Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 11.06.24, 20:45
                    Przy wygaśniętej funkcji jajników żadne leki nie spowodują wznowienia ich pracy. Dramatycznie niskie wyniki skuteczniści IVF już u kobiet 40+ to właśnie efekt niskiej wydolności jajnika. Pomimo końskich dawek leków nie udaje się wystymulować zbyt wielu komórek jajowych, a te pobrane są słabej jakości. W efekcie skuteczność wynosi średnio od 1 do 5 procent na jedno podejście do stymulacji.
                    U 60 latki możesz podać wiadro leków, a i tak nie otrzymasz żadnej komórki jajowej, szanse są równe zero. Jeśli nie zamroziła wcześniej komórek jajowych lub nie weźmie ich od dawczyni to ciązy nie będzie. Lekami można za to przywrócić czasowo funkcje endometrium czyli przygotować macicę na implantację komórki jajowej i zapewnić dalsze utrzymanie ciąży.
                • ayelen40 Re: Zmarła Barbara Sienkiewicz 08.06.24, 09:59
                  Bliźniaki przypadkiem różnej płci. Jak u gwiazd Hollywood.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka