Dodaj do ulubionych

Trening kognitywny

26.06.24, 21:56
Czy ktoś z Was ma doświadczenie z treningiem kognitywnym? Jesi tak, to macie coś sprawdzonego do polecenia?
Zastanawiam się na ile to, co wypracowane, zostaje na przyszłość? Znalazłam intensywne treningi 3 x 1,5 h w tyg. x 6 miesięcy - to oczywiste, że po takim maratonie funkcje poznawcze będą na wyższym poziomie, ale co po 2-3 latach? Wiem, że powstaną nowe połączenia neuronów w mózgu ale czy to będzie miało odczuwalne przełożenie na życie?

Zastanawiam się czy to bardziej hochsztaplerka dla dzianych i/lub naiwnych czy może rzeczywiście „warto”?
Obserwuj wątek
    • taje Re: Trening kognitywny 26.06.24, 21:59
      A co chcesz dzięki temu osiągnąć? Mówię od razu, ze jestem sceptycznie nastawiona do tego typu oferty, ale może bezpodstawnie więc chętnie posłucham.
      • thank_you Re: Trening kognitywny 26.06.24, 22:03
        To nie dla mnie - wiesz, tonący brzytwy się chwyta, więc dotarłam do czeluści internetu i wertuję od kilku dni te treningi (znalazłam jeden, który ma nawet badania kliniczne, ale zastanawiam się co po kilku latach?). I jestem - podobnie jak Ty - sceptycznie nastawiona, jakoś nie widzę uzasadnienia dla płacenia 450 zł (to 100 euro) za jedno spotkanie z trenerem i tak kilkanaście razy w miesiącu. Za dobrze znam te marketingowe metody (aczkolwiek może w tym
        Przypadku się mylę).
        • taje Re: Trening kognitywny 26.06.24, 22:09
          A dla kogo to ma być: dla dziecka, dorosłego i po co?
          • thank_you Re: Trening kognitywny 26.06.24, 22:11
            Dla dorosłego, z problemami z pamięcią, koncentracja, motywacją.
            • kira_03 Re: Trening kognitywny 26.06.24, 22:15
              A nie chodzi przypadkiem o mocno starszą osobę z początkami demencji?
              • thank_you Re: Trening kognitywny 26.06.24, 22:15
                Nie. O kilka lat starsza ode mnie.
                • kira_03 Re: Trening kognitywny 26.06.24, 22:22
                  A robiła badania? Była u neurologa? Bo to może być wszystko: od niedoborów, przez cukrzycę, depresję, niewyspanie i stres, mgłę covidowa aż po guz mózgu.
                  • thank_you Re: Trening kognitywny 26.06.24, 22:23
                    Nie Dolega jej nic z powyższych, jest po chorobie neurologicznej i zastanawiamy się jak wzmocnić pamięć, koncentrację itp.
                    • kira_03 Re: Trening kognitywny 26.06.24, 22:32
                      Sprawdź sobie Bacopa Monniera -dostepny jako suplement. Lecytyna również pomaga.

• thank_you Re: Trening kognitywny 26.06.24, 22:35
                        Dzięki!

Dotarłam także na stronę producenta suplementów mitochondrialnych ale o tym to się boję choćby mówić moim znajomym lekarzom. wink
                        • kira_03 Re: Trening kognitywny 26.06.24, 22:42
                          Akurat bacope stosowałam na sobie, lecytynę tez, ale to na studiach w czasie sesji i działa jedno i drugie 😁
                          • thank_you Re: Trening kognitywny 26.06.24, 22:47
                            Wow, dobrze wiedzieć. A matki karmiące mogą korzystać? 😅 Bo ja akurat cierpię pocovidowo i postptsd i odczuwam duże problemy oraz spadek formy (brałam nootropil itp.), może przy okazji siebie mogłabym
                            Wspomóc.
                            • taje Re: Trening kognitywny 26.06.24, 22:49
                              Bacopa jest w Perceptinie, o którym pisałam niżej.
                              • thank_you Re: Trening kognitywny 26.06.24, 22:53
                                Dziękuję taje, dziękuję Kira! To dla mnie ważne i bardzo doceniam Wasze rady.
                          • thank_you Re: Trening kognitywny 26.06.24, 22:48
                            Czy masz do polecenia jakąś firmę, która produkuje uczciwie takie suplementy?
                            • kira_03 Re: Trening kognitywny 26.06.24, 22:55
                              Lecytyna raczej bezpieczna, możesz doczytać dla wszystkiego ulotki. Przy bacopie na bank jest ostrzeżenie, jak przy większości ziół, żeby nie stosować w czasie ciąży i karmienia piersia. Ale polecam, jak już będziesz mogła. Korzystałam ze swansona i mogę go polecić.
                              • thank_you Re: Trening kognitywny 26.06.24, 23:02
                                Dzięki! 🌺
                                • bajgla Re: Trening kognitywny 26.06.24, 23:53
                                  Lecytyna działa antyzastojowo na mleko, przetestowane osobiście.
                                  • thank_you Re: Trening kognitywny 27.06.24, 00:00
                                    Czytałam o tym kiedyś. smile
        • asia.sthm Re: Trening kognitywny 26.06.24, 22:13
          To pewnie na zasadzie tych slawnych 10 000 godzin treningu co to uczyni mistrza z kazdego fajtłapy.
          Jak ktos ma tyle pieniedzy zeby oplacic to pewnie wyrobiony jest kognitywnie juz wystarczajaco. Niech na rower idzie, po gorach sie wspia, zegluje czy co tam mu w duszy gra. Regularna aktywnosc fizyczna dotleni i odzywi tkanki mozgu. Starczy
          • thank_you Re: Trening kognitywny 26.06.24, 22:17
            Odbierasz nadzieję, ale tak czułam. Uznałam jednak, że gdzie jak gdzie, ale na ematce jest dość spora próba badawczą i ematka nie zawodzi, ech.
            • taje Re: Trening kognitywny 26.06.24, 22:21
              Może niech ta osoba się wybierze na 2-3 sesje i zobaczy, czy to ma sens i cokolwiek daje?

A co do sprawności kognitywnej to każda aktywność intelektualna pomaga, nawet obśmiewane sudoku, warto uczyć się języków etc.
              • thank_you Re: Trening kognitywny 26.06.24, 22:25
                Jasne, sudoku/krzyzowki/Memory są super, tylko nie każdy jest w stanie się na tym skupić i zainteresować na tyle,
                Aby przy tym usiąść i zacząć to robić.

A oni chwalą się, że mają odpowiednie techniki motywacyjne, że pracują z dziećmi z autyzmem, adhd, to pomyślałam, że może w „naszym” przypadku też by pomogło.

• chococaffe Re: Trening kognitywny 26.06.24, 22:27
                  Nauka gry na instrumentach klawiszowych?

Poza tym - jeżeli masz srodki to imho warto próbować wszystkiego co nie szkodzi i co nie zniechęci
                  • thank_you Re: Trening kognitywny 26.06.24, 22:30
                    Słoń jej na ucho nadepnął, poza tym nie cierpi muzyki (no, poza DM wink ).

Niby nie szkodzi, ale nie chcę robić sobie nadziei i jednocześnie nabijać kabzy hochsztaplerom, to nie mieści się w moim pejzażu wewnętrznym. Lubie, jak jest uczciwie. suspicious
                • taje Re: Trening kognitywny 26.06.24, 22:31
                  Jeśli nie ma ograniczeń finansowych to ja bym poszła na kilka sesji i zobaczyła, czy coś dają. Ale radzę zrobić research w warszawskim środowisku - może znajomi lekarze mają jakieś zdanie na temat metody i czy to nie hochsztaplerka?

A ta osoba próbowała adaptogenów?
                  • thank_you Re: Trening kognitywny 26.06.24, 22:38
                    Nie próbowano adaptowanow, musiałabym odgrzebać nazwę jakichś suplementów za chore pieniądze, które były jej podawane kilka lat temu.
                    Nie znam nikogo, kto brał udział w takim treningu, ze znajomymi strach o tym rozmawiać. wink W IPiNie mają normalny trening funkcji poznawczych, także na komputerach, ale tam mają ludzi w różnym stanie, a tutaj kłopoty są właśnie z koncentracją (opis: helikopter w głowie), motywacja (skoro helikopter, to ciężko się skupić i lato zdemontować), prokrastynacją.

Kilka zajęć niczego nie zmieni. uncertain
                    • kira_03 Re: Trening kognitywny 26.06.24, 22:42
                      Ale helikopter w głowie to nie sa przypadkiem zawroty głowy?
                      • thank_you Re: Trening kognitywny 26.06.24, 22:45
                        Nieee, żadnych zawrotów głowy. Helikopter w głowie to opis stanu, w jakim się znajduje, gdy ma coś zrobić.
                        Wiesz, siada do książki i jakby znajdowała się na lądowisku dla helikopterów - weź się skup w takim hałasie. uncertain
                    • taje Re: Trening kognitywny 26.06.24, 22:45
                      Domyślam się o kogo chodzi. A przed chorobą nie było problemów z koncentracją/prokrastynacją? Na pewno to konsekwencja problemów neurologicznych?

Witaminy B nie będę doradzać... ale jest wiele adaptogenów, które ponoć mają bardzo korzystne efekty na pracę mózgu - np. różeniec górski (rhodiola), ashwagandha, bakopa drobnolistna. Sprawdź kapsułki Perceptin, można kupić w zwykłej aptece.
                      • thank_you Re: Trening kognitywny 26.06.24, 22:52
                        Wg mnie to konsekwencja problemów neuro.

Dziękuję, spiszę te suplementy i zaordynuję.

Najbardziej się napaliłam, gdy przeczytałam, że pracują z dzieciakami z ADHD/autyzmem/po operacjach na mózgu. Ech ech ech!
                        • pade Re: Trening kognitywny 26.06.24, 22:59
                          A biofeedback? To jest akurat przebadane. Mojemu synowi pomogło.
                          • thank_you Re: Trening kognitywny 26.06.24, 23:01
                            Zero efektów. Neurofeedback..

Tzn. może nie zero, ale nie zauważyliśmy jakiejkolwiek
                            Poprawy - niestety nie mamy drugiego tego samego człowieka bez treningu, więc nie wiemy, czy bez nie byłoby gorzej. Też pokładaliśmy w tym duże nadzieje. uncertain Sama chciałam na to pójść po covid i się zraziłam.
                            • pade Re: Trening kognitywny 26.06.24, 23:08
                              Oj to szkoda. A dużo miała tych sesji?
                              Synowi zalecono 3 serie po 20, pół roku przerwy i powtórka.
                              I brał suplement Galomega IQ.

A co na to neurolog? Jeśli stan jest tak poważny, to chyba można by było wdrożyć jakieś leki?
                              • thank_you Re: Trening kognitywny 26.06.24, 23:11
                                Przez rok - kilkadziesiąt, nie wiem ile, z mniejszą lub większą regularnością 1-2 x tydz. Zawsze była 1 x w tyg., pewnie 2 razy w miesiącu - dwie godziny.
                                Omega 3 bierze.

Zalecenia neurologa olewa. tongue_out
                                • pade Re: Trening kognitywny 26.06.24, 23:14
                                  To niefajnie.
                                  Czyli ten brak skupienia nie jest chyba dla niej zbyt uciążliwy, bo inaczej by nie olewałasmile
                                  • thank_you Re: Trening kognitywny 26.06.24, 23:17
                                    Dla niej luzik, wręcz niezauważalny. 😅 Wszak życie może przeciekać przez palce, ale jednak nie o to chodzi i jednak mózg trenować trzeba? uncertain/
                                    • kk345 Re: Trening kognitywny 26.06.24, 23:24
                                      thank_you napisała:

> Dla niej luzik, wręcz niezauważalny. 😅 Wszak życie może przeciekać przez palce
                                      > , ale jednak nie o to chodzi i jednak mózg trenować trzeba? uncertain/
                                      A czy to nie jest tak, ze tobie to przeszkadza, a zainteresowany nie widzi powodu, by działać? I jak obiektywnie ocenić, które z was ma rację?
                                      • thank_you Re: Trening kognitywny 26.06.24, 23:33
                                        Musisz mi uwierzyć na słowo, że ja.
                                        • pade Re: Trening kognitywny 26.06.24, 23:35
                                          To słabo.
                                          A na ten trening by poszła?
                                          • thank_you Re: Trening kognitywny 26.06.24, 23:41
                                            Wierzę, że tak, ale z nią nigdy nie ma nic pewnego. Gramy w Memory, gramy w państwa i miasta na czas, zakupiłam takie książki „treningi koncentracji”, dzięki Tobie i jakiemuś wątkowi sprzedałam x osobom tip z podrzucaniem piłki przy uczeniu się na pamięć. smile

Szczerze pisząc pomyślałam, że zapłacę i to mi ją „naprawi”.
                                            • pade Re: Trening kognitywny 26.06.24, 23:51
                                              Tu:
                                              web.swps.pl/strefa-psyche/blog/relacje/21187-fitness-dla-mozgu-czyli-jak-trenowac-funkcje-poznawcze
                                              piszą, że warto się przed treningiem przebadać i mieć świadomość jaki rezultat chce się osiągnąć. Na dole jest z kolei info, że ta neurokognitywistka jest autorką książki.
                                              Może kogoś po psychologii/psychiatrii/neurologii poszukaj? (nie wiem kim są ludzie, którzy prowadzą te treningi, o których piszesz).
                                              • thank_you Re: Trening kognitywny 27.06.24, 00:32
                                                Nie pomyślałam nawet, aby sprawdzić kim są trenerzy, dzięki. smile w tym treningu znalezionym przeze mnie „uwaga” jest na szarym końcu poprawionych funkcji, a w dwóch badaniach niewiele się rozni od uwagi w grupie kontrolnej. uncertain Szczycą sie np. podniesieniem poziomu IQ - ale to nie ten przypadek. Kurde, czemu nie ma jakiegoś skutecznego treningu, który nauczyłby skupienia. Albo jakiejś tabletki, bez skutków ubocznych. Bierzesz - masz, do widzenia.
                                                • pade Re: Trening kognitywny 27.06.24, 00:36
                                                  thank_you napisała:

> Nie pomyślałam nawet, aby sprawdzić kim są trenerzy, dzięki. smile w tym treningu
                                                  > znalezionym przeze mnie „uwaga” jest na szarym końcu poprawionych funkcji, a w
                                                  > dwóch badaniach niewiele się rozni od uwagi w grupie kontrolnej. uncertain Szczycą s
                                                  > ie np. podniesieniem poziomu IQ - ale to nie ten przypadek. Kurde, czemu nie ma
                                                  > jakiegoś skutecznego treningu, który nauczyłby skupienia. Albo jakiejś tabletk
                                                  > i, bez skutków ubocznych. Bierzesz - masz, do widzenia.

Dzieci z deficytem uwagi potrafią się skupić, ale tylko na tym, co je interesuje. Może z X też tak jest? Może jest coś, cokolwiek co ją interesuje i na czym mogłaby się skupić?
                                                  • pade Re: Trening kognitywny 27.06.24, 00:39
                                                    Poza tym, pamiętam jak było źle jakiś czas temu. Może ona ma wywalone, bo cieszy się wyzdrowieniem? Może to czasowe? Odpocznie, nabierze sił? Długo to już trwa?
                                                    Sama wiem po sobie, że poprawa funkcji poznawczych to jest proces i to dość długi.
                                                  • thank_you Re: Trening kognitywny 27.06.24, 00:41
                                                    Niestety, Nic rozwijającego.

Czytałam o hipergocusie, to nie jej przypadek. sad A u Was co pomogło oprócz biofeedbacku?
                                                  • pade Re: Trening kognitywny 27.06.24, 00:48
                                                    thank_you napisała:

> Niestety, Nic rozwijającego.
                                                    >
                                                    > Czytałam o hipergocusie, to nie jej przypadek. sad A u Was co pomogło oprócz bi
                                                    > ofeedbacku?

Póki zaprowadzałam na zajęcia i aplikowałam omegę, było lepiej. Jak syn dorósł to już mu się nie chciało nigdzie chodzić. Narzeka na brak koncentracji, prokrastynację, ale na tym co lubi skupia się wręcz nadmiarowo.

Mnie z kolei pomogła nauka matematyki, po paru miesiącach zauważyłam spory postęp. Ale jak mam trudne momenty znowu szwankuje mi pamięćuncertain Nie wiem czy da się coś z tym zrobić.
                                                  • thank_you Re: Trening kognitywny 27.06.24, 00:54
                                                    A to nie jest tak, że dojrzewanie usprawnia te procesy? Że część dzieciaków z adhd w momencie stawania się nastolatkami są w stanie rezygnować z leków? Przecież gdzie się teraz człowiek nie obejrzy to wszędzie adhd - muszą być przecież jakieś metody, aby pomóc ludziom. uncertain
                                                  • pade Re: Trening kognitywny 27.06.24, 08:54
                                                    Nie wiem jak to jest, bo młody nie brał leków.
                                      • thank_you Re: Trening kognitywny 26.06.24, 23:37
                                        Oczywiście byłoby mi dużo wygodniej gdybym miała to gdzieś, to nie moje życie, ale mam wątpliwość, czy ta osoba jest świadoma swojego stanu na tyle, aby móc tym zarządzić. To tak jak z dziećmi, które najchętniej żywiłyby sie czekoladą i żelkami, w przerwach od komputera. Niby można tak żyć, ale co to za życie oraz jakie będą skutki (zdrowotne, ekonomiczne, towarzyskie) za kilka lat.
                                        Tu jest podobnie.

Szukam już wszystkiego i jak znalazlam coś, co pomaga na ADHD (gdzie chyba nie ma drugiego takiego schorzenia tak upośledzającego koncentrację), że pomyślałam, iż to idealne dla tej osoby. A tu guzik. No nic, zamówiłam te suplementy i będę szukać dalej.
                      • black_magic_women Re: Trening kognitywny 27.06.24, 10:04
                        taje napisała:

ashwagan
                        > dha,

U mnie działała tylko na piękne sny, serio - ładnie, ciekawie śniłam. I niestety nic poza tym, żadnej poprawy pracy mozgu etc sad
                    • swinka-morska Re: Trening kognitywny 27.06.24, 09:13
                      thank_you napisała:

> tutaj kłopoty są właśnie z koncentracją (opis: helikopter w głowie), motywacja (skoro helikopter, to ciężko się
                      > skupić i lato zdemontować), prokrastynacją.

To wszystko brzmi jak ADHD. Może być tak, że wcześniej nie było dotkliwych objawów, ale nasiły się u już dorosłej osoby jak skutek chorób, stresu, innych obciążeń.
                      Najpierw przydałby się psychiatra wyspecjalizowany w ADHD u dorosłych. Potem być może terapia albo leki, albo obie rzeczy na raz.

Opisywany w tym wątku "trening kognitywny" nie jest uznaną metodą leczenia czegokolwiek i brzmi jak grube hochstaplerstwo.
                      • thank_you Re: Trening kognitywny 27.06.24, 09:22
                        Hochsztaplerstwem nie jest o tyle, że jeśli masz za sobą 10 godzin intensywnego treningu, to o te 100h jesteś do przodu. I o tyle nowych połączeń neuronów też.
                        Te treningi mają - w teorii - zmienić funkcjonowanie i tu właśnie się zastanawiam na ile to możliwe, aby osoba po takim treningu zechciała robić coś sama, wdrożyła metody na skupienie i ignorowanie niekorzystnych warunków (hałas, ten helikopter).
                        Obawiam się, że to drugie jest nierealne.
                        • swinka-morska Re: Trening kognitywny 27.06.24, 09:52
                          thank_you napisała:

> Hochsztaplerstwem nie jest o tyle, że jeśli masz za sobą 10 godzin intensywnego
                          > treningu, to o te 100h jesteś do przodu. I o tyle nowych połączeń neuronów też

No tutaj też bym się upierała przy pytaniu - czy na pewno tak jest? Jakie (poważne) badania to potwierdziły? Jak to się przełożyło na zmianę funkcjonowania?
                          Kopię w tematach dookoła ADHD od jakiegoś czasu i naprawdę nigdzie nie wskazywano takiego treningu jako rekomendowanego sposobu postępowania.

> Te treningi mają - w teorii - zmienić funkcjonowanie i tu właśnie się zastanawi
                          > am na ile to możliwe, aby osoba po takim treningu zechciała robić coś sama, wdr
                          > ożyła metody na skupienie i ignorowanie niekorzystnych warunków (hałas, ten hel
                          > ikopter).
                          > Obawiam się, że to drugie jest nierealne.

Też uważam, że nierealne. Jeśli przeszkadzają dźwięki w otoczeniu (bardziej niż standardowo) to może być objaw zaburzeń centralnego przetwarzania słuchowego (u mojego dziecka trudno było to odróżnić od ADHD).
                          Trening pewnie nie wpłynie na przyszłą chęć i dyscyplinę do robienia czegoś dalej samodzielnie. Psychoterapia mogłaby tu zadziałać, ale np. prokrastynacja ogólnie słabo się poddaje interwencjom.
                      • tania.dorada Re: Trening kognitywny 27.06.24, 09:55
                        Nie, to nie brzmi jak adhd. I rozumiem ze autorka ma diagnozę, inną. Adhd ma objawy które się częściowo pokrywają z tą diagnozą.
                • nick_z_desperacji2 Re: Trening kognitywny 26.06.24, 23:10
                  Czy osoba, która nie jest w stanie usiąść rozwiązać jednego sudoku czy zagadki logicznej zmobilizuje się, żeby rzeczywiście ćwiczyć? Żeby nie skończyło się jak z dzieckiem, które po zapisaniu na korepetycje dochodzi do wniosku, że już w domu nie musi.
                  • thank_you Re: Trening kognitywny 26.06.24, 23:13
                    Co innego w domu, co innego wywieźć i „zmusić”. Tak sobie wymyśliłam, że tak bym zrobiła. smile
                    I że w miarę upływu tych treningów może coś by zatrybilo?

Pytanie tylko czy to rzeczywiście działa, bo - jak pisałam na początku - pachnie mi to naciągactwem.
        • tania.dorada Re: Trening kognitywny 27.06.24, 09:06
          thank_you napisała:

> To nie dla mnie - wiesz, tonący brzytwy się chwyta, więc dotarłam do czeluści i
          > nternetu i wertuję od kilku dni te treningi (znalazłam jeden, który ma nawet ba
          > dania kliniczne, ale zastanawiam się co po kilku latach?).

Porzadne badania kliniczne trwają lata. Jeśli metoda jest nowa no to nie ma badań wystarczająco długich i solidnych no bo jak, ale to samo wtedy dotyczy doświadczeń osób których pytasz.
          I jeszcze do tego dochodzi to, że ludziom sie mogło coś zmienić na lepsze lub gorsze niezależnie od tych treningów,
          albo mogło im pomoc, ale bez treningu by się pogorszyło a z treningiem po prostu nie widać różnicy, więc myślą ze nie pomógł. A po kilku latach mogą być następne metody lub lepsze badania.

• thank_you Re: Trening kognitywny 27.06.24, 09:42
            Ci mają badania ale nie przemawia do mnie to, co w nich jest.
            • thank_you Re: Trening kognitywny 27.06.24, 09:42
              Gdyby przemawiało / wątek na forum by nie powstał.
              • tania.dorada Re: Trening kognitywny 27.06.24, 09:53
                Ale to wszystko takie dość palcem na wodzie pisane bo rozumiem ze wiesz co tej osobie jest a pytasz o pomoc opisując z grubsza objawy które mogą dotyczyć mnóstwa różnych dolegliwości i może komuś taki trening pomógł na coś podobnego ale nie na to samo.
                Na helikopter bym chyba poszukała kursow medytacji, mindfullness, yoga nidra.
                • thank_you Re: Trening kognitywny 27.06.24, 09:57
                  Jedyne co sobie uświadomiłam to to, że zaliczymy jeszcze raz psychiatrę i neurologa od strony TYCH problemów (koncentracja, prokrastynacja) oczywiście w odniesieniu do jej choroby. Może tam coś jeszcze w międzyczasie wjechało, a może to pokłosie tej choroby.
                  Po prostu przeczytałam o tych treningach i pomyślałam, że skoro pomagają w adhd i autyzmie to jej też na pewno by pomogły (gdyby było to prawda!).
                  • tania.dorada Re: Trening kognitywny 27.06.24, 10:01
                    A, wiesz. Laaaata temu wzięłam dziecko z adhd i autyzmem na trening tomatisa. Czy mu się polepszyło? Trochę tak. Czy z powodu tych treningów czy po prostu z czegoś tam wyrósł?Nie mam najbledszego pojęcia.
                    • thank_you Re: Trening kognitywny 27.06.24, 10:05
                      No właśnie! 🥹 Ona miała biofeedback / my różnicy nie zauważyliśmy, a może to była ta różnica - bo bez biofeedbacku byłoby gorzej?

A jakie metody w zaburzeniach typu ADHD i autyzm są sprawdzone i naukowo udowodnione? Dotarłam też do terapii w kombinezonach. 🥹
                      • tania.dorada Re: Trening kognitywny 27.06.24, 10:18
                        Kurde, z mojego doświadczenia to samo z siebie nic nie pomoże, No chyba ze farmaceutyki, jeśli jakieś na ten konkretny problem są. Bliska osoba stosuje medyczna marihuanę i na pewno jej to pomaga sie wyciszyć i uspokoić, ale to jest przy okazji demotywator. Trening treningiem ale ta osoba musi chcieć i świadomie wdrożyć to czego sie nauczy. Ja na przykład mam wypracowany swój własny trening na uspokojenie myśli - patrzysz po kolei na różne rzeczy i nazywasz w myślach ich kolor. Łatwe do wdrożenia, w praktyce trudne ale to jest trudność typu wchodzenie po schodach - każdy stopień sam z siebie jest łatwy i nie musisz się tego uczyć, ale wejść na tysiąc schodów to już wysiłek i żeby to zrobić to już musisz sie w to cała zaangażować (No chyba ze na co dzień pykasz po 10 tysięcy schodów i na tysiąc wybiegasz zanim zauważysz). Ale nawet jak to opanujesz do perfekcji to musisz podjąć decyzje ze to robisz - no i ani ty ani terapeuta za te osobę decyzji nie podejmiecie.
                        • thank_you Re: Trening kognitywny 27.06.24, 10:49
                          Właśnie, ta motywacja leży i kwiczy, ciągniemy ją za uszy od lat i bez skutków. W tych treningach opisane było, że terapeuci mają swoje metody na zmotywowanie klienta, ale całe ciało mi mówi, że to chłit marketingowy. uncertain I powtórzę o oraz milionowy - czytałam, że u dzieci z ADHH i autyzmem nie istnieje coś takiego jak wewnętrzna motywacja - stąd chwilowa wiara w „cud” tego treningu - skoro nawet przy takich zaburzeniach sobie „radziłl (w teorii)..

Fajny ten Twój kolorowy „trening”, jak syn był mały to robiliśmy coś podobnego. smile
      • pffpffpff Re: Trening kognitywny 26.06.24, 22:30
        Czy Ty już wypróbowałaś to, o czym pisałaś jakiś czas temu i miałaś dać znać, czy faktycznie takie super, ale nie chciałaś wtedy mówić co to takiego?
        🤓
        Bo ja pamiętam, ja czekam…
        • thank_you Re: Trening kognitywny 26.06.24, 22:41
          In progress aczkolwiek musiałam odstawić, gdyż coś mnie uczuliło i nie mam pewności co. Za kilka dni do tego wrócę.

Smutne jest to, że podobno na 20% osób to nie działa. uncertain Ale dam znać za kilka tygodni. big_grin
          • pffpffpff Re: Trening kognitywny 26.06.24, 22:56
            🙄 bosz…
            • thank_you Re: Trening kognitywny 26.06.24, 22:59
              To Kobido w kremie. 😅
              • taje Re: Trening kognitywny 27.06.24, 10:08
                O, a co to za cudo?
                • thank_you Re: Trening kognitywny 27.06.24, 10:51
                  Dam znać,
                  Obiecuję!
    • kotejka Re: Trening kognitywny 26.06.24, 22:08
      Napisz coś więcej, co to jest i co ma dać,.jakie ćwiczenia się wykonuje
      Oczywiście że regularne ćwiczenia czegokolwiek wydeptują nowe i utrwalaja nowe sciezki neuronowe - neuroplastycznosc mózgu to fakt smile
      W przeciwnym razie po co jakiekolwiek treningi i terapie
      • thank_you Re: Trening kognitywny 26.06.24, 22:15
        Nie chce robić reklamy - wpisz pls „trening kognitywny Warszawa” i wyskoczy Ci firma na „b”.

• asia.sthm Re: Trening kognitywny 26.06.24, 22:27
          Ale tam pokazuje Zawodowy Kurs Certyfikowany Coach Kognitywny realizowany w Instytucie w formule online, to zaawansowany program łączący praktyczną skuteczność z najnowszą wiedzą kognitywistyczną.

To dla zawodowcow tzw wyzsze studia z dyplomem. W ceny balam sie wchodzic.
          • asia.sthm Re: Trening kognitywny 26.06.24, 22:29

A nie, kursy rozwojowe tez sa, i bywaja tansze big_grin
          • thank_you Re: Trening kognitywny 26.06.24, 22:43
            To chyba w coś innego weszłam. Ta firma to B….G..
            • thank_you Re: Trening kognitywny 26.06.24, 22:44
              *weszłaś

• asia.sthm Re: Trening kognitywny 27.06.24, 14:40
                thank_you napisała:

> *weszłaś
                >

No bardzo zle weszlam. W B......cz
                Ide popatrzec w BG
    • autentyczka Re: Trening kognitywny 26.06.24, 22:42
      Ta osoba potrzebuje po prostu stymulantow- metylofenidat?🤔
      • thank_you Re: Trening kognitywny 26.06.24, 22:44
        Co to?
      • thank_you Re: Trening kognitywny 26.06.24, 22:55
        Już doczytałam / to ten słynny medikinet? Swego czasu był długaśny wątek na forum nt. tego leku (jakies skutki uboczne itp., pamietam, że udzielała sie tam triss).
        • andace Re: Trening kognitywny 27.06.24, 00:28
          Nie wiem czy nie powtórzę posta, ale coś mi nie działa na forum, więc jeszcze raz:
          Medikinet pozwala się skupić osobom z ADHD (wyłączyć helikopter w głowie), ale na osoby bez ADHD działa odwrotnie tzn pobudza. Ze względu na swoją „popularność” i branie przez osoby zdrowe, są olbrzymie braki tego leku na rynku europejskim (również w Polsce), więc branie go przez osoby zdrowe jest dla mnie problemem, bo brakuje go dla chorych, którzy faktycznie tego leku potrzebują do funkcjonowania i pracy.

Jeżeli rezonans głowy nic nie wykazał to najpierw zgłosiłabym się do psychiatry sprawdzić czy to jednak nie ADHD (opis problemów brzmi dla mnie dość znajomo, a mam w rodzinie osobę z bardzo późno zdiagnozowanym ADHD).

Suplementów nie polecę bo żadnych nie biorę, wiem jaka jest różnica między produkcja suplementów i leków i uważam że wszystkie suplementy to nabijanie kasy firmom które je produkują i żerowanie na naiwnych (jeżeli składnik jest taki super to dlaczego nie ma badań klinicznych i nie jest zarejestrowany jako lek, a wszelkie witaminy kupuje tylko jako leki OTC ze względu na gwarancję jakości i gwarancje składu i stężenia związane z wymaganiami prawnymi dotyczącymi leków)
          • thank_you Re: Trening kognitywny 27.06.24, 00:50
            Podejrzewam, że - przynajmniej u części producentów - chodzi o czas i koszty - jeśli można sprzedawać coś w podobnej cenie, w jakiej sprzedawałoby się lek, to czemu nie zacząć tego robić od razu? Czas rejestracji jest krótszy, nie trzeba przeprowadzać szeregu kosztownych badań i roverów i można zarabiać od razu. Podobnie jak Ty kupuję np. Witaminę D i czasami magnez OTC, ale właśnie np. ta Mito-Pharma mnie przekonuje. Zechcesz zerknąć? Ja to przepuszczę też przez swoje źródła, ale najpierw chce mieć jakąś podstawę, aby się nie skompromitować. wink

A co do tego leku - czytałam, że dzieli los tego leku od cukrzycy, przy czym nie wiedziałam, że zjadają go zdrowi ludzie (ciekawe, że się nie boją, gdy zewsząd płynie tyle ostrzeżeń o skutkach ubocznych). Nie pomyślałam o diagnozie przez wzgląd na wiek tej osoby, ale w sumie czemu nie? Jeśli to by się potwierdziło, to jakie są dalsze kroki?
            • tania.dorada Re: Trening kognitywny 27.06.24, 11:51
              Diagnoza adhd polega najpierw na wykluczeniu wszystkich możliwych innych problemów które dają podobne objawy, od bezsenności przez niedobory różnych pierwiastków do innych problemów psychicznych. Również covid daje objawy pokrywające się z adhd (problem z koncentracja, mgła mózgowa).
              Mnóstwo ludzi diagnozuje się w dorosłości ale wtedy muszą być (ignorowane lub nierozpoznane) objawy od dzieciństwa. Ty piszesz ze się pojawiły po chorobie neurologicznej, więc to jest wskazówka ze przyczyna jest inna, choć oczywiście choroba neurologiczna nie wyklucza adhd.

A potem to już indywidualnie w zależności od tego z czym są największe problemy, pewnie niska dawka leków i skierowanie na jakaś terapie i patrzenie co działa.
              • thank_you Re: Trening kognitywny 27.06.24, 15:37
                Ja po covid miałam takie problemy z koncentracją i pamięcią, że brałam leki nootropowe, ale musiałam odstawić przez wzgląd na ciąże. Teraz właśnie ciąże, niewyspanie powodują, że czuję się jak rybka Nemo. tongue_out Czekam na powrót do sprawności, może się kiedyś doczekam.

Umówię ją do psychiatry (znalazłam takie centrum leczenia ADHD) - może lekarz specjalizujący się stricte w tego typu zaburzeniach coś pomoże, nawet jeśli to nie ADHD ( a wszystko wskazuje na to, że jest tak jak piszesz).
                • taje Re: Trening kognitywny 27.06.24, 15:39
                  Thank_you - a mogłabyś podzielić się namiarem na to centrum?
                  • thank_you Re: Trening kognitywny 27.06.24, 16:01
                    Centrum Alma, dr Jóźwiak.
                • tania.dorada Re: Trening kognitywny 27.06.24, 15:56
                  Wiesz co, ja bym proponowała umówienie się albo do kilku psychiatrów albo do jednego ale takiego który ogarnia więcej problemów z tymi symptomami. Bo z mojego doświadczenia to każdy psychiatra ma tendencje do interpretowania symptomów „na korzyść” zaburzenia w którym się specjalizuje. Zatem jeśli pójdziesz do kogoś od ADHD i powiesz „ten człowiek prawdopodobnie ma adhd bo wszystkie objawy się zgadzają” (co jest zreszta nieprawda, sama piszesz ze np. nie ma hyperfokusu, ale to pomińmy) to pewnie taka diagnoza nastąpi z większym prawdopodobieństwem niż kiedy pójdziesz do kogoś kto ogarnia więcej lub inne zaburzenia i powiesz „mamy taki a taki problem i nie wiemy co jest przyczyna”.
                  • tania.dorada Re: Trening kognitywny 27.06.24, 15:57
                    Aha, i proponuje to również dlatego, ze adhd lubi chodzić parami z depresja, bipolar lub spektrum autyzmu.
                    • thank_you Re: Trening kognitywny 27.06.24, 16:04
                      Podobno za jakiś czas ADHD ma mieć wspólne ICD z autyzmem - to prawda czy coś mi się "przywidziało"?
                  • thank_you Re: Trening kognitywny 27.06.24, 16:03
                    Nie nie, ja nic takiego nie powiem. Pokażę historię leczenia i opowiem z czym się mierzymy.
                    Ale masz rację, że oni się "specjalizują", tak jak każdy lekarz, w czymś. ;/
            • andace Re: Trening kognitywny 27.06.24, 17:26
              Czekałam na odpowiedź osoby z rodziny z ADHD: diagnoza to była kilka spotkań z psychiatrą, najpierw był rezonans mózgu, badania krwi, potem kolejne badanie i formularze do wypełnienia u psychiatry. W CT Dialog mają zespół od ADHD i płaci się za jednorazowo a lekarz decyduje ile spotkań jest potrzebnych. Jedno ze spotkań było z żoną pacjenta (bez obecności pacjenta), lekarz zadawał pytania.

Najpierw leczenie farmakologiczne („mój” chory ma kombinację 2 leków, zaczynało się od jednego i po 2 miesiącach dopasowania dawki został włączony kolejny). Podobno ta kombinacja leków nie jest typowa, to raczej nowoczesne podejście do leczenia, pacjentowi pomaga (np lepiej śpi, nie chodzi w nocy).

Jak leki zaczynają działać i pacjent chce to można włączyć psychoterapię. Co jest ważne to żeby w czasie brania leków, zacząć uczyć się stosować techniki pomagające żyć, organizować czas, planowanie, ograniczyć prokrastynację. Lekki nie powinny być brane na stałe, mają pomóc a nie zastąpić pracę nad sobą pacjenta.

Psychiatra z Dialogu polecił spróbować coacha od ADHD z Łodzi (że widział prezentacje i rozmawiał z tym coachem na paru konferencjach i wysłał kilku pacjentów i pomagało), ale „mój” pacjent nadal się zastanawia. Na psychoterapię się nie zdecydował.
              • thank_you Re: Trening kognitywny 27.06.24, 17:29
                Wiele dobrego słyszałam o Centrum Terapii Dialog, nie tylko w zakresie diagnostyki.
                Podoba mi się to, co napisałaś. Czy możesz polecić tego coacha? Zrobię sobie listę tego wszystkiego, muszę to usystematyzować.
                • andace Re: Trening kognitywny 27.06.24, 17:47
                  Korzystam sama z CT Dialog i też mogę polecić, jestem z ich usług bardzo zadowolona (zespołu od ADHD nie znam, korzystałam ze specjalistów od traumy i PTSD, psycholog specjalizująca się w EDMR jest niesamowita).

adhdcoaching.pl/oferta

• thank_you Re: Trening kognitywny 27.06.24, 17:59
                    Też jestem po EMDR. smile
                    • andace Re: Trening kognitywny 27.06.24, 18:04
                      😘
        • tania.dorada Re: Trening kognitywny 27.06.24, 00:42
          Triss nie ma bladego pojęcia w tym temacie.
          • thank_you Re: Trening kognitywny 27.06.24, 00:50
            Nie mówię, że pisała coś mądrego, tylko kojarzę, że wątek się rozrósł przy jej udziale. smile
      • tania.dorada Re: Trening kognitywny 27.06.24, 00:41
        autentyczka napisał(a):

> Ta osoba potrzebuje po prostu stymulantow- metylofenidat?🤔

Jest mowa o tym ze to po chorobie neurologicznej, czyli nie od dzieciństwa, czyli raczej nie.
        • autentyczka Re: Trening kognitywny 27.06.24, 08:44
          Stymulanty biorą też np politycy, tak z 80-90%. To nie leczy na ADHD nie ma lekarstwa😢 tylko pozwala lepiej egzystować.
          Z opisu to podobne
          • tania.dorada Re: Trening kognitywny 27.06.24, 09:09
            Wiele zaburzen i problemów ma podobne objawy. Autorka nie podała diagnozy tutaj, podała tylko ze to jest po chorobie neurologicznej i że nie ma hiperfokusu, czyli na pewno nie adhd.
            • swinka-morska Re: Trening kognitywny 27.06.24, 11:33
              tania.dorada napisał(a):

> Wiele zaburzen i problemów ma podobne objawy.

Dokładnie. Zaburzenia koncentracji uwagi to może być ADHD, ADD, depresja, PTSD.

> , podała tylko ze to jest po chorobie neurologicznej i że nie ma hiperfokusu, c
              > zyli na pewno nie adhd.

Hiperfokus niekoniecznie musi być tak oczywisty jakby się wydawało...
              Znam przypadki kiedy ADD stało się uciążliwe dopiero po tym kiedy nosiciel przeszedł przez trudne leczenie innej choroby, długotrwały stres w pracy, wypalenie zawodowe, obserwacja ADHD u swoich dzieci. Zaczął szukać pomocy dla siebie, nie wiedząc jeszcze o co chodzi, jak poskładał na terapii wszystkie kawałki - puzzle wskoczyły na swoje miejsca.
              • tania.dorada Re: Trening kognitywny 27.06.24, 11:38
                swinka-morska napisała:

> tania.dorada napisał(a):
                >
                > > Wiele zaburzen i problemów ma podobne objawy.
                >
                > Dokładnie. Zaburzenia koncentracji uwagi to może być ADHD, ADD, depresja, PTSD.

No, więc nie piszmy ze „to wygląda na adhd”, zwłaszcza ze nie wygląda (wyraźnie napisane ze pojawiło się po chorobie neurologicznej, czyli jest jakaś diagnoza).

> Hiperfokus niekoniecznie musi być tak oczywisty jakby się wydawało..
                > Znam przypadki kiedy ADD stało się uciążliwe dopiero po tym kiedy nosiciel prze
                > szedł przez trudne leczenie innej choroby, długotrwały stres w pracy, wypalenie
                > zawodowe, obserwacja ADHD u swoich dzieci. Zaczął szukać pomocy dla siebie, ni
                > e wiedząc jeszcze o co chodzi, jak poskładał na terapii wszystkie kawałki - puz
                > zle wskoczyły na swoje miejsca.

Tak, tak zwany tipping point. Ale wtedy się nie pojawiają helikoptery których wcześniej nie było, tylko przestaje się sobie radzić z helikopterami które były zawsze, tyle ze pod kontrolą, zewnętrzną lub wewnętrzną.
                • thank_you Re: Trening kognitywny 27.06.24, 15:35
                  I co wtedy? Słyszałam ostatnio o naddiagnozowaniu ADHD - moje dwie przyjaciółki u siebie zdiagnozowały, diagnozują swoim dzieciom... gdzie się nie ruszę tam ADHD. tongue_out
                  • tania.dorada Re: Trening kognitywny 27.06.24, 15:43
                    Nie bardzo rozumiem pytanie. Co kiedy? Oczywiście ze jak jest wysyp artykułów o tym ze „jeśli masz problem z tym, tym i tym to możesz mieć ADHD” to będzie wysyp samodiagnozowania, bo pokaz mi kogoś kto z lubością wykonuje dokładnie nudne i powtarzalne czynności na przykład smile Ale to minie bo po pierwsze będzie kolejne „it” zaburzenie, a po drugie jak się zaczęło o tym mówić w stylu innym niż na ematce 10 lat temu („dzieci z adhd są agresywne i należy je usuwać ze szkół”) lub memach („twórca adhd na loży śmierci przyznał ze adhd nie istnieje”) to są diagnozowane jednocześnie osoby które te diagnozę powinny dostać teraz, 5 lat temu, 10 lat temu, 30 lat temu, 50 lat temu. Potem jak się nadrobi zaległe diagnozy to to znormalnieje.
                    • thank_you Re: Trening kognitywny 27.06.24, 16:01
                      Co wtedy, kiedy taka osoba przestaje sobie radzić z tym helikopterem.

To prawda, jakoś te ADHD spowszedniało i już nie straszy się nim dzieci, aczkolwiek w ostatnim wątku pseudonauczycielka pisała, że to efekt niewychowania. Kurczę, jak wyobrażam sobie, że takie ADHD to stan taki jak mój tylko 100 razy bardziej i bez możliwości kontroli nad swoim życiem, to mi słabo na myśl o tych wszystkich biednych dzieciakach. ;/
          • thank_you Re: Trening kognitywny 27.06.24, 10:02
            No. Biden?
            • tania.dorada Re: Trening kognitywny 27.06.24, 10:08
              Nie wiem czy Biden, Trump na pewno (było to widać w trakcie jednej z debat w 2016, tej w której krążył wokół Clinton jak sęp).
              • thank_you Re: Trening kognitywny 27.06.24, 10:50
                Skoro oni to biorą - a mają dostęp do wszystkiego - to odpowiedź jest /prawie/ jasna. uncertain
                • tania.dorada Re: Trening kognitywny 27.06.24, 11:10
                  thank_you napisała:

> Skoro oni to biorą - a mają dostęp do wszystkiego - to odpowiedź jest /prawie/
                  > jasna. uncertain

E, to za dużym skrótem myślowym polecialas. Oni biorą różne speedy i inne stymulanty, w tym kokainę, bynajmniej nie po to żeby się wyciszyć. raczej chodzi o pewność siebie i takie tam. Metylofenidat pomaga podnieść poziom dopaminy, to ma inny efekt u osób które mają jej za mało (albo za mało receptorów) a inny u osób które mają ja w normie. I zresztą niski poziom dopaminy tez się wiąże z różnymi problemami, na przykład Parkinsonem, i prowadzi się jakieś badania w kierunku leczenia Parkinsona metylofenidatem. No ale jeśli myślisz o lekach na adhd to może zbadaj tej osobie poziom dopaminy, bo jeśli ta osoba ma te problemy wywołane np. tarczyca to leki na dopamine jej xuja dadzą.
                  • thank_you Re: Trening kognitywny 27.06.24, 11:21
                    No wiem, dokładnie to mam na myśli. Te różne treningi pewności/wyciszen/skupienia - wychodzi na to, że są niczym przy tych wszystkich lekach, którymi można żonglować w zależności od potrzeb. uncertain
                    • tania.dorada Re: Trening kognitywny 27.06.24, 11:32
                      Nie tak. Jeśli bierzesz leki na koncentrację to one ci się pomogą skoncentrować, ale nie powiedzą na czym. Jeśli nikt ci nie pokaże jak, na czym i dlaczego się skoncentrować i wprowadzić jakąś rutynę to możesz się świetnie skoncentrować na tych lekach na oglądaniu pornoli czy graniu w grę czy co tam ci akurat wpadnie.
                      Podobnie, jak masz połamane kości to potrzebujesz i rehabilitacje i środki przeciwbólowe, bez srodkow nie będziesz mieć sił na ćwiczenia, a na samych lekach bez fachowca i rehabilitacji to może i nie będzie cie bolec ale nie wrócisz do sprawności. Politycy na haju to jest zupełnie inna kategoria bo oni wychodzą z innego miejsca i biorą stymulanty w innym celu.
                      • thank_you Re: Trening kognitywny 27.06.24, 15:39
                        Ok, to jak można nauczyć się tego, bez motywacji i koncentracji? Skąd wziąć wewnętrzną motywację w takiej sytuacji?
                        • tania.dorada Re: Trening kognitywny 27.06.24, 15:51
                          No, kurde, tu już jest zagwozdka z gatunku „jak sprawić żeby ktoś przestał chcieć pić”. Ale tylko Ty wiesz jaka macie diagnozę i z tego co rozumiem ona jest inna.
                          Tu masz wymienione kilka możliwych powodów problemów z koncentracja, trochę tego jest jak widzisz. I niekoniecznie wprowadzenie leków na adhd po zaocznej diagnozie forumowej opartej na trzech słowach pomoże, na niektóre może (czasem się stosuje stymulanty na lekooporna depresje) a na niektóre zaszkodzi, są w ogóle osoby które nie powinny ich brać bo one podnoszą ciśnienie.
                          www.healthline.com/health/unable-to-concentrate#causes
                          Może doraźnie tej osobie pomoże reguła pięciu sekund (zreszta autorka tez ma adhd)
                          • thank_you Re: Trening kognitywny 27.06.24, 15:55
                            Ja pytam już "abstrahując" - bardziej z ciekawości, jak to wygląda, gdy motywacji brak.

• thank_you Re: Trening kognitywny 27.06.24, 15:57
                              Dzięki, z chęcią zamówię tę książkę - czy masz jeszcze jakieś ciekawe pozycje do polecenia? Mogą być też po angielsku.
                              • tania.dorada Re: Trening kognitywny 27.06.24, 16:04
                                Ta pani ma bardzo znany podcast w którym omawia i adhd i wiele zaburzen z różnymi specjalistami, posłuchaj sobie różnych odcinków o różnych problemach, nie fiksujac się na jednym, może się okazać ze coś innego wam bardziej pasuje. www.melrobbins.com/

A, nie napisałaś czy osoba o której mowa to facet czy babka, może to być tez problem z perimenopauzą
                                • thank_you Re: Trening kognitywny 27.06.24, 16:06
                                  Kobieta.

Nie, nie chcę się fiksować, to mnie po prostu w sumie zaczęło interesować.
                            • tania.dorada Re: Trening kognitywny 27.06.24, 16:00
                              No 🤷‍♀️ wśród osob z adhd jest kilka razy więcej prob samobójczych niż wśród neurotypowych, więc czasem gdy tej motywacji brak to jest naprawdę źle.
                              • thank_you Re: Trening kognitywny 27.06.24, 16:08
                                Tak, czytałam o samobójstwach i depresjach, o przestępstwach po 30 r.z.

Sama czasami sobie myślę, że mogę być w spectrum.. wink
                  • autentyczka Re: Trening kognitywny 27.06.24, 15:19
                    Omg- poziomu dopaminy nie da się zbadać.....
                    • tania.dorada Re: Trening kognitywny 27.06.24, 15:37
                      Do pewnego stopnia się da, tyle że to nie jest superdokładne bo nie pokaże dopaminy w systemie nerwowym. Ale jeśli są normy i wiadomo, ze przy niektórych zaburzeniach lub chorobach tej dopaminy jest mniej to jakoś to musieli zmierzyć, c’nie?
    • piesfafik Re: Trening kognitywny 27.06.24, 00:16
      Dawno temu moje dziecko przyszlo przez trening Cogmed . Trzeba miec najpierw badania z psychologiem a potem trenuja sie w domu - codzienie przez kilka tygodni , juz nie pamietam ile.
      Ja jestem z natury dosc sceptyczna ale dosc zadziwiajacym dla mnie I wymiernym rezultatem bylo to ze zmienilj sie jej character pisma I sposob pisania na duzo lepszy u bardziej zorganizowany . Ten trening nie mial nic wspolnego z pisaniem recznym a jednak cos w tym zmienill.
      Niestety taki kurs to trzeba powtarzac zeby utrzymac wyniki a ona juz nie miala na to czasu . To jest szwedxki program i chyba zaczynali od rehabilitatcji ludzi po zawalach . Widze ze maja strone I dzialaja.
      • thank_you Re: Trening kognitywny 27.06.24, 00:28
        Dziękuję, jutro poczytam i moze wrócę z czymś mądrzejszym niż tylko podziękowania. uncertain)
        • disco-ball Re: Trening kognitywny 27.06.24, 09:37
          To ja od siebie dodam, ze im młodsze dziecko tym mózg bardziej plastyczny i nowe policzenia szybciej sie tworzą -stad efekty
          U dorosłych pewna plastyczność jeszcze jest ale efekty będą mniej spektakularne
          • thank_you Re: Trening kognitywny 27.06.24, 09:41
            😭
      • hanusinamama Re: Trening kognitywny 27.06.24, 15:39
        A moze zbiegło się z tym...że dziecku się pismo zmieniło. MOja nie trenowała nic takiego a w tym roku zaczeła pisać zupełnie inaczej. Miała skok rozwojowy smile w pisaniu. Co ciekawe po angielku pisze najładniej
    • tania.dorada Re: Trening kognitywny 27.06.24, 00:33
      I szukasz informacji na forum, gdzie komuś się mogło poprawić, ale nie może wiedzieć na pewno czy to nie był zbieg okoliczności, zamiast sprawdzić, czy są w temacie badania kliniczne na większych grupach? Zakazu nie ma, ale w ten sposób tylko potwierdzasz sobie to co chcesz usłyszeć, obawiam się,
      • thank_you Re: Trening kognitywny 27.06.24, 00:52
        Tonący brzytwy się chwyta. tongue_out Akurat piszę o treningu, który takie badania posiada ale e temacie koncentracyjni uwagi wielkiego szału i poprawy nie ma.
        • tania.dorada Re: Trening kognitywny 27.06.24, 01:15
          Rozumiem, tylko żeby się nie okazało ze tonący się prawa ręka chwyta brzytwy, którą sam trzyma w lewej. Ale w sumie dopóki nie ma dowodów na szkodliwość to czemu nie spróbować.
          • thank_you Re: Trening kognitywny 27.06.24, 01:22
            Wyluzuj, pytanie to tylko pytanie, jest ważne w podejmowaniu decyzji, ale jest na początku procesu. tongue_out
            • tania.dorada Re: Trening kognitywny 27.06.24, 01:48
              Wyluzuj z czym? Przecież to twoja decyzja i twoja kasa.
    • swinka-morska Re: Trening kognitywny 27.06.24, 09:55
      Dopiszę jeszcze jedną, pozornie banalną, rzecz. Obstawiam, że dopilnowanie higieny snu, dobrego odżywiania, odpowiedniej dawki ruchu, odstawienia używek i radykalnego limitowania czasu przed ekranami, zrobiłoby co najmniej połowę roboty.
      Tyle tylko że praktyczne wdrożenie takich "głupich" zaleceń bywa mega trudne.
      • thank_you Re: Trening kognitywny 27.06.24, 10:01
        Ale to wszystko jest. Higiena snu, bardzo dobre odżywianie, ruch, odpowiedni poziom wit. B, bierze bardzo dobre kwasy Omega 3, Wit. D.

• helka.na.zakrecie Re: Trening kognitywny 27.06.24, 11:26
      A nie lepiej neuropsycholog? Solidna diagnoza i ew jakiś rodzaj wspomagania, ćwiczeń? Mam sprawdzony warszawski namiar
      • thank_you Re: Trening kognitywny 27.06.24, 14:42
        Neuropsycholog był przez kilka lat na rehabilitacji neurologicznej, ale jeśli masz kogoś sprawdzonego, to podeślij pls na prv - chyba, że wolisz tutaj. Wydrepczę każdy szlak…
    • pani.asma Re: Trening kognitywny 27.06.24, 15:04
      Bez sensu dyskusja bo nie wiadomo czy chodzi o męża czy o syna

Jeśli o męża no to zły stan zdrowia wiadomo i jakaś pomoc to tylko od lekarza

ale jeśli chodzi tutaj o syna to wydaje mi się że jest normalne że wpływ ma powiększenie rodziny i Spadek zainteresowania jego osobą i uczucie pustki i osamotnienia
      Dzieci w takiej sytuacji pozostawione same sobie chyba w ten sposób reagują żeby znieść to obciążenie psychiczne więc tutaj bym poszła do psychologa albo psychiatry albo spojrzała na siebie krytycznie i zaczęła dziecku poświęcać więcej czasu na początek
      • tania.dorada Re: Trening kognitywny 27.06.24, 15:07
        Tak, z pewnością autorka ma syna kilka lat starszego od niej.
        • pani.asma Re: Trening kognitywny 27.06.24, 17:17
          Ma kilkanaście lat starszego syna od „ nowego rodzeństwa” kilka sztuk
          Serio kiedy stracisz całą uwagę matki to nie będziesz mieć problemów psychologicznych ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka