Dodaj do ulubionych

Celem poprawy zdrowia Polaków

05.07.24, 00:38
... rząd podnosi akcyzę na alkohol i papierosy.

A ematki myślały, że poprawia dostępność do usług zdrowotnych?

Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 00:39
      Tzn., ściśle biorąc, dopiero ma taki pomysł.
    • pursuedbyabear Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 00:52
      To znaczy, że te produkty będą droższe.
      Chyba dobrze, nie? Jakie jest twoje zdanie?
      • taki-sobie-nick Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 00:56
        Mnie jest w zasadzie obojętne, ja tych produktów nie kupuję, jeśli zamierzałaś coś mi imputować.
        • taki-sobie-nick Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 00:57
          Ale jeśli Jasio ma nowotwór, a Zdzisio autyzm, to od podniesienia akcyzy ich sytuacja w NFZ się nie poprawi.

Nie przybędzie też od tego lekarzy ani pielęgniarek.
          • ikonieckropka Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 01:44
            Nie przybędzie, ale będą mniej zajęci skutkami.
        • pursuedbyabear Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 01:12
          Zatem jest ci obojętne, po co wątek?

Wyższa akcyza to większe wpływy do budżetu. Łączysz kropki?
          • taki-sobie-nick Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 01:13
            pursuedbyabear napisała:

> Zatem jest ci obojętne, po co wątek?

Przeczytaj post założycielski ze zrozumieniem, to się dowiesz.
          • taki-sobie-nick Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 01:16

> Wyższa akcyza to większe wpływy do budżetu. Łączysz kropki?

Zatem niepalenie i niepicie byłoby dla budżetu katastrofą, łączysz kropki?
            • eriu Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 05:41
              Wpływy z akcyzy są mniejsze niż koszty skutków picia w Polsce.
              • taki-sobie-nick Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 21:04
                eriu napisała:

> Wpływy z akcyzy są mniejsze niż koszty skutków picia w Polsce.

Dane poproszę.
                • taki-sobie-nick Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 21:28
                  Dane z GUS-u, a nie z artykułów na portalach.
                • iwles Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 21:39
                  taki-sobie-nick napisała:

> eriu napisała:
                  >
                  > > Wpływy z akcyzy są mniejsze niż koszty skutków picia w Polsce.
                  >
                  > Dane poproszę.

Był jakiś czas temu długaśny wątek na ten temat, i padło tam wiele danych (artykuły gusy itp.). Jak wpiszesz w wyszukiwarkę, to znajdziesz: i wątek, i dane.

• primula.alpicola Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 06:41
              taki-sobie-nick napisała:

>

>
              > Zatem niepalenie i niepicie byłoby dla budżetu katastrofą, łączysz kropki?

A i owszem.
            • pursuedbyabear Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 09:07
              Dla mnie znacznie większym problemem jest absurdalna w Polsce powszechność używek, nie ich ceny.
              Natomiast niestety, skądś kasa na twoje zasiłki musi się brać.
              • taki-sobie-nick Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 21:03
                Nie biorę żadnych zasiłków, za twoje urojenia nie odpowiadam.

I kasa na drogi, i na szkoły waszych dzieci.
        • ikonieckropka Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 01:43
          Obojętne jest Ci, że płacisz za ich leczenie?
          • little_fish Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 07:46
            I serio myślisz że osoby pijące i palące tyle, że ma to katastrofalne skutki dla ich zdrowia, po podniesieniu akcyzy przestaną? Bardzo wątpię. Raczej przytną koszty na czymś innym - typu mniej jedzenia lub jedzenie gorszej jakości... Z pewnością poprawi to stan ich zdrowia.
            • ikonieckropka Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 12:27
              Myślę, że jakaś część tak, bo widziałam, ile ludzi rzucało palenie, gdy nagle zrobiło się drogie.
            • maleficent6 Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 12:32
              Raczej będą poszukiwać odpowiedników bez akcyzy...
              • primula.alpicola Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 14:56
                Oczywiście, szara strefa będzie na fali, i to dotyczy zarówno alkoholu, jakni papierosów.
                • ikonieckropka Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 14:59
                  Szara strefa będzie dla tych, którzy się nie obędą, bo są już w bagnie, za to może ograniczyć tych, którzy zdrowy rozsądek mają i nie będzie chciało im się szukać, uznają, że lepiej rzucić albo pić, palić na mniejszą skalę. Dziwnym trafem tego rodzaju działania na paleniu już się sprawdziły.
                • karyna-z-tarchomina Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 15:01
                  No ale mniej śmierdzieli papierosowych jest od czasu wywalenia ich z miejsc publicznych. Ja sama rzuciłam, wcześniej paliliśmy normalnie w pracy a jak nas wyrzucano na dwór to powiedziałam sobie - no co ty Karynka, dasz się tak pomiatać nikotynie żeby sterczeć na mrozie jak ćpun ostatni? I rzuciłam.
                  • ikonieckropka Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 15:19
                    Dokładnie, każde kolejne utrudnienie powoduje, że ktoś prędzej pobiegnie po Desmoxan niż będzie uprawiał gimnastykę. Pewnie, że nie każdy, ale część na pewno.
                    • karyna-z-tarchomina Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 15:22
                      Ale też dużo osób się przesiadło na zamienniki, u mnie w pracy pala elektroniczne. Ciekawe czy pijacy zaczną pić bezalkoholowe piwo całkiem zamiast alkoholu. Ja na pewno nie, jedyny bezalkoholowy alkohol jaki wypije to piwo, i to tylko jak muszę robić za kierowcę po grillu. Dlatego grilluje u siebie i niech inni jeżdżą 🤣
    • ikonieckropka Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 01:00
      Dobrze!
      • turbinkamalinka Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 01:11
        ikonieckropka napisała:

> Dobrze!
        Dla ciebie może dovrze. Dla mnie flaszka może być po złotówce. I szybciej część alkoholików się zapije tym taniej dla państwa. Nie mówiąc o uldze dla rodzin w których taki pijak funkcjonuje. Nie poszę akurat i twoim przypadku. Ale konoety które nie potrafia odejść od takie odetchną
        • taki-sobie-nick Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 01:21
          turbinkamalinka napisała:

> ikonieckropka napisała:
          >
          > > Dobrze!
          > Dla ciebie może dovrze. Dla mnie flaszka może być po złotówce. I szybciej część
          > alkoholików się zapije tym taniej dla państwa.

Taka ludowa eugenika. Podobno za czasów Hitlera były takie zadania matematyczne "jeśli zabijemy iluś niepełnosprawnych, to ile pieniędzy zyska budżet państwa"...
        • ikonieckropka Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 01:37
          Super, kochaniutka, zobacz wątek obok, takie zdania właśnie powodują, że oni nie idą się leczyć zawczasu i potem za nich płacisz.
          • berdebul Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 10:27
            Nie, sami są odpowiedzialni za to czy się leczą, nikt inny. Zdejmowanie odpowiedzialności i mówienie, że leczyliby się gdyby ludzie tak nie gadali to bzdura.
        • ikonieckropka Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 01:38
          Obrzydliwy komentarz!
        • ikonieckropka Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 01:39
          I teraz dalej: zdajesz sobie sprawę, że mam wnuka, który przy złych okolicznościach, jeśli zetknie się z alkoholem i narkotykami, to popłynie? Spalmy na stosie. Wiesz, że większość naszych alkoholików to takie osoby jak on?
          • maleficent6 Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 02:48
            ikonieckropka napisała:

> I teraz dalej: zdajesz sobie sprawę, że mam wnuka, który przy złych okolicznośc
            > iach, jeśli zetknie się z alkoholem i narkotykami, to popłynie? Spalmy na stosi
            > e. Wiesz, że większość naszych alkoholików to takie osoby jak on?

No to akurat tak nie działa. Nie każde dziecko narkomana zostaje narkomanem, nie każde dziecko alkoholika skończy jako alkoholik, bo "niesprzyjające okoliczności".
            • ikonieckropka Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 02:52
              No niestety wbrew temu, co możesz sobie gadać na forum, to duża siła świadomości i samozaparcia, żeby tak się nie stało. Między innymi gwarantuje je wiedza o chorobach rodziców.
              • maleficent6 Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 02:57
                Bzdura, bzdura i bzdura.
                • ikonieckropka Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 02:59
                  Bzdura? A jakieś argumenty?
                  • maleficent6 Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 03:02
                    Argumenty na co? Że nie każde dziecko alkoholika zostaje alkoholikiem?
                    Google ci odcięło?
                    • ikonieckropka Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 03:07
                      Tak, na to. I ilu dzieciom, niewiedzących o genach, udaje się nie wpaść w nałóg. Bardzo, ale to bardzo proszę.
                      • maleficent6 Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 03:09
                        Tylu samym, co wiedzącym o genach.
                        Nie dziękuj.
                        • ikonieckropka Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 03:14
                          O, poważnie? Skąd zatem taki pokoleniowy alkoholizm? Pogrążasz się w tym wątku.
                          • maleficent6 Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 03:18
                            Alkoholizm pokoleniowy nie jest tożsamy z tym, że KAZDE dziecko alkoholika zostaje alkoholikiem.

Skoro uważasz inaczej, to rozumiem twój syn alkoholizm i narkomanię odziedziczył po tobie? To chociaż by tłumaczyło twoją nocną nadreaktywność.
                            • ikonieckropka Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 03:28
                              Hahaha, nocna reaktywność, podoba mi się. big_grin Zdecydowanie młodszy odziedziczył ją po mnie, prawda, prawda, święta prawda. Dwójka pozostałych z kolei jest rannymi ptaszkami - tu z kolei po mężu. Geny alkoholowe mamy i tak, myślę, że to ma znaczenie. Kto ich w Polsce nie ma? Ważne, żeby się przyznać i umieć tym zarządzać. My nie umieliśmy. Mój ojciec był alkoholikiem. Mój mąż i ja, jak się dowiedzieliśmy na terapii, piliśmy ryzykownie, mieliśmy dużą tolerancję na używanie przez dzieci. Jesteś zadowolona?
                              • maleficent6 Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 03:33
                                A powinnam być zadowolona? Szczerze mówiąc, to jest mi zupełnie obojętne to, czy jakaś ikoniecikropka jest alkoholiczką.

Wszyscy w Polsce mają geny alkoholowe, jesteśmy jedną wielką rodziną alkoholików. Kto uważa inaczej, ten wypiera.
                                Nie inaczej.
                                • ikonieckropka Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 04:15
                                  A wiesz, dlaczego wypiera?
                              • moni_485 Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 07:22
                                ikonieckropka napisała:
                                Mój mąż i ja, jak się dowi
                                > edzieliśmy na terapii, piliśmy ryzykownie, mieliśmy dużą tolerancję na używanie
                                > przez dzieci. Jesteś zadowolona?

Czyli piłaś bo chciałaś a swoje picie tłumaczysz genami, twój mąż też pił bo chciał. Nie wpadliście w alkoholizm bo mieliście więcej szczęścia niż rozumu, syn nie miał. Geny nie mają nic do tego tylko głupota. I owszem, dla dziecka lepszy jest brak ojca niż życie z alkoholikiem pod jednym dachem. Dziecko jest kompletnie bezbronne a i matka często woli ratować alkoholika a frustrację wylać na dziecko. I każda kobieta, która świadomie ma dziecko z alkoholikiem lub/i narkomanem to dla mnie taki sam odpad jak ten alkoh/nark.
                          • ikonieckropka Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 04:20
                            Tfu, pogrążasz się na tym, że wiedza nie pomaga.
                • moni_485 Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 07:04
                  Oczywiście, że bzdura.
        • ikonieckropka Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 01:41
          I naprawdę, ale to naprawdę, każde dziecko woli mieć nieidealnych rodziców, ale próbujących, niż rodziców w grobie. Życie nie jest proste i wbrew temu, co Ci się wydaje, zapicie się rodzica to żadna ulga.
          • maleficent6 Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 01:54
            No akurat nie. Wiecznie próbujący rodzic jest znacznie większym ciężarem i krzywdą dla dziecka, niż ten sam rodzic tyle, że martwy.
            • ikonieckropka Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 02:17
              A turbinka pisała o wiecznie? Nie zauważyłam, żeby wyznaczyła próg.
              • maleficent6 Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 02:28
                Ale ja nie odpisuję na post turbinki, tylko twój.
                • maleficent6 Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 02:29
                  Ah, i jak najbardziej, zapicie się rodzica to często ulga dla dzieciaków, zważywszy na alternatywę.
                  • ikonieckropka Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 02:39
                    Ty na pewno wiesz, o czym mówisz? Tobie może się tak wydawać z perspektywy 30-latki, która mówi o obcych ludziach. W praktyce? Nawet jeśli Cię zsocjalizują, właśnie mając te 30, zawsze będziesz zadawać sobie pytanie, dlaczego rodzic wybrał alkohol. Łatwo się tu na emamie wykasowuje przeszłość, bo posty żyją jeden dzień. A życie to nie emama. Choćbyś trafiła do adopcji, do najlepszej rodziny pod słońcem, to zostaną z Tobą pytania, co gorsza - często odpowiedzi i często błędne, bo od nieżyjącego rodzica tylko je sobie wymyślisz, żeby przeżyć, nigdy ich nie uzyskasz. A przeżyć musisz.
                    • maleficent6 Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 02:45
                      No co ty nie powiesz?
                      Jej, ja piszę z perspektywy 30 latki?
                      Super 👍 przyda się do wątków pt. pytajo o dowód.

Odpowiem ci krótko, bo i nie dotrze.
                      Doskonale WIEM o czym mówię.
                      • ikonieckropka Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 02:50
                        No nie brzmisz, zupełnie. Pojęcia nie masz, o czym mówisz.
                  • ikonieckropka Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 02:49
                    Sorry, odpaliłam się, ale uwierz - wnuk, który jest pod naszą opieką... Nie jesteśmy mu w stanie wytłumaczyć tego, co zrobiła mama. Jesteśmy mu w stanie wyjaśnić, co zrobił tata, bo ma głos. Bezpiecznie, tak, że sam z nim o tym rozmawia, sam z nim się o to kłóci... Obydwoje o tym rozmawiają, wnuk rozmawia nami, rozmawia z ojcem, ma jasność. Nie mam popieprzenia "biologicznej rodziny", ale myślisz, że jak starzy alkusy i narkusy zejdą, to dziecko nie będzie miało pytań, tożsamości, wspomnień, genów? Zachłyśnie się nową rodziną i nigdy na ustach nie pojawi mu się "dlaczego?".
                    • maleficent6 Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 02:56
                      Aaaaaa...to rozumiem, że od alkoholika dziecko usłyszy PRAWDĘ, dlaczego ważniejszy był alkohol? Skąd ten pomysł?
                      I z tym rodzicem - alkoholikiem będzie miał poczucie tożsamości, bio rodzinę, jej historię? No fajnie, fajnie.
                      Geny i wspomnienia zostaną, to niezaprzeczalnie.
                      Tylko widzisz..są takie wspomnienia, które naprawdę warto poświęcić niebytowi...prawie każde dorosłe dziecko alkoholika, które miało piekło zamiast dzieciństwa dość chętnie zrezygnowałoby z tych wspomnień. Nawet jeśli byłoby to równe z utraceniem tożsamości czy co ci się tam roi.
                      • ikonieckropka Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 03:05
                        Powiedz dziecku - poświęc wspomnienia niebytowi, wchodzisz w kretynkę. Gdyby tak było nie byłoby 4--tek na terapiach, a są. Możesz wyprzeć - na chwilę. Możesz zracjonalizować, ale bez terapii, pogrzebania w przeszłości się najpewniej nie uda. DDA nie zapomni, musi przepracować. Żeby przepracować, musi zrozumieć, a żeby zrozumieć trzeba sobie przypomnieć, trzeba wrócić. I naprawdę dziecko z rodzicem, który się zapił, się nie obędzie bez problemów, terapii. Nie zapomni ot tak, jakbyś chciała i jak logicznie warto by było, żeby było. Różowy słoń nie działa.
                        • maleficent6 Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 03:08
                          Póki co to ty wychodzisz na kretynkę...problem ze składaniem literek czy czytaniem ze zrozumieniem?
                        • ikonieckropka Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 04:24
                          40.
                      • ikonieckropka Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 03:16
                        Stąd ten pomysł, że leczony alkoholik potrafi być szczery, ale dla Ciebie - eugenika.
                        • maleficent6 Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 03:20
                          No potrafi, tak samo jak nieleczony. Ba! Niealkoholik też potrafi być szczery!

I jakie mamy z tego wnioski?
                      • ikonieckropka Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 04:28
                        Mierzenie się z z emocjami wymazanymi po kilkudziesięciu latach bywa trudniejsze niż mierzenie się z emocjami, które się omawiało, oswajało. Jeśli ktoś mówi inaczej, to po prostu nie wie, czym jest rak korzeni, brak tożsamości.
                    • maleficent6 Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 03:04
                      I jeszcze jedno, tłumaczysz 5 latkowi, że tatuś ćpa? 🤔
                      • ikonieckropka Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 03:08
                        Dlaczego ćpał. Si, a tak dokładnie - syn mu tłumaczy, na czym polega jego choroba. Dlaczego to robił, dlaczego musi się z tego leczyć, dlaczego przestał. Tak, tłumaczymy to.
                        • maleficent6 Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 03:09
                          Borzesztymuj.
                          • ikonieckropka Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 03:20
                            Lepiej ustawić różowego słonia w nowej rodzinie. Wiem. I nigdy ten chłopiec nie zastanowiłby się wtedy, jaka jest jego przeszłość. Nigdy nie trafiłby na terapię, gdyby nie my i jątrzenie wspomnień, wyjaśnienie problemów rodziców. Zostałby różowy słoń, zero pytań.
                            • maleficent6 Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 03:21
                              Zdradzę ci sekret, nikt tutaj, oczywiste poza tobą, nie pisze o żadnym chłopcu.
                              • ikonieckropka Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 03:31
                                No bo łatwiej ten problem wstawić w dorosłych - nikt nie kazał mu się napić drina na osiemnastce niż myśleć, że to zrobiły geny, dom. Ja wiem, że łatwiej. Ale niestety, zaczyna się właśnie od chłopców. Zaczyna się właśnie od genów i domu. Wygodnie myślę, że nie, absolutnie.
                  • ikonieckropka Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 02:56
                    Dla 30-stki, nie kilkulatka. Dla niego żadna ulga. On nie rozumie. A wytłumaczenie jest trudne, ale Ty myślisz, że jak pojawi się nowa mama i tata z uśmiechami na twarzach i kasą na terapię, to zapomni wszystko, bo wtuli się w ładnego słonia i będzie miało własny pokój, i urodziny mu zrobią. I nagle ten stary rodzic przestanie istnieć...
                    • maleficent6 Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 03:01
                      Niczego takiego nigdzie nie napisałam i niczego takiego nie myślę.
                      Jakbyś przez chwilkę odsunęła swoją wymyśloną rodzinę na bok, to może ujrzałabyś szerszą perspektywę.
                      Jeśli ojciec alkoholik robi dzieciom piekło z życia, bije, molestuje, tłucze matkę, która jest współuzależniona, to dla tych dzieci sztywny ojciec będzie wybawieniem. I raczej w rzyci będą mieć jego tłumaczenia czy siłę bio rodziny - a zapewne to miała na myśli turbinka w swoim poście.
                      Adopcji do tego nie mieszaj.
                      • ikonieckropka Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 04:31
                        Śmierć złego rodzica spływa. A okej.
                    • maleficent6 Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 03:06
                      ale Ty myślisz, że jak pojawi się nowa mama i tata z uśmiechami na twarzach i kasą na terapię, to zapomni wszystko, bo wtuli się w ładnego słonia i będzie miało własny pokój, i urodziny mu zrobią. I nagle ten stary rodzic przestanie istnieć...

O..a to sobie powinnaś dokładnie przemyśleć. Wszak w życiu twojego wnuka pojawił się zupełnie nowy tata.
                      A niby biologiczny.
                      • ikonieckropka Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 03:09
                        Pewnie, lepszy obcy, który nic nie wie o przeszłości.
                        • maleficent6 Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 03:12
                          Czy ty próbujesz dowieść, że lepsza jest biologiczna rodzina z ćpunami/alkoholikami na pokładzie, która co prawda może i robi piekło z dzieciństwa, ale przecież się stara...niż kochająca, odpowiedzialna i stabilna rodzina adopcyjna?
                          • ikonieckropka Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 03:21
                            Niekoniecznie, ale nie potrafisz tego zrozumieć, mając eugenikę w poglądach.
                            • maleficent6 Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 03:22
                              Niekoniecznie?
                              • ikonieckropka Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 03:32
                                Nie rozumiesz, co znaczy niekoniecznie? Zależy od okoliczności pobocznych. Między innymi od tego, co ruszyłaś - czy to próby wieczne, a nieskuteczne.
                                • maleficent6 Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 03:35
                                  Nie wyłapujesz drwiny?
                                  • ikonieckropka Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 03:50
                                    Nie. Kompletnie. W tym temacie miejsce na drwinę? Cóż, świadczy to o Twojej wrażliwości. To jak mówisz o łatwym wymazaniu tym mocniej. Bo zabicie się rodzica to żadna ulga, czasem mniej problemów, ale żadna ulga. W zasadzie całe życie pytań. Bez opcji otrzymania odpowiedzi. Trzeba być mocno walniętym emocjonalnie i nie mieć pojęcia o temacie, by twierdzić, że zapicie załatwia sprawę. Oczekujesz ode mnie dystansu w tym temacie? Włącz forumowe klakierki. Ja drwiny na tym temacie nie odczuję, wybacz, nie mam dystansu.
                                    • maleficent6 Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 03:58
                                      No tak, taki temat.. a jak o tobie świadczą te przytyki wyżej? Co mówią twojej wrażliwości?

Niestety, wrażliwości i uczuć
                                      wyższych względem jakiejkolwiek moczymordy, robiącej piekło dzieciom, próżno u mnie szukać.
                                      Jedyna wrażliwość, jaką posiadam, jest ukierunkowana na bezbronne ofiary.
                                      I tyle.
                                      • ikonieckropka Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 04:01
                                        Dobranoc.
                                      • ikonieckropka Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 04:05
                                        Mój wnuk to właśnie ta bezbronna ofiara. Tak tylko nieśmiało przypomnę.
                                      • ikonieckropka Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 04:06
                                        A teraz śpij, bo reaktywność nocna jest niepokojąca. wink
                                        • maleficent6 Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 10:43
                                          Bardzo brzydko manipulujesz i sama stawiasz sobie chochoła, co jest oczywiście spójne z twoją działalnością na tym forum. Mogę również uznać, że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem.
                                          Nigdzie nie napisałam, że alkoholizm rodzica nie ma żadnego wpływu na ewentualność rozwinięcia się alkoholizmu u dziecka.
                                          Napisałam za to to:

Nie każde dziecko narkomana zostaje narkomanem, nie każde dziecko alkoholika skończy jako alkoholik, bo "niesprzyjające okoliczności

A ty się głupio zapierasz, że każde.
                                          Ja mam rację, ty tej racji nie masz. Nic nowego 🤷

Druga sprawa, nigdzie nie odniosłam się tego, gdzie twojemu wymyślonemu wnukowi byłoby lepiej i ten wątek nie jest o tobie i twoim wnuku, przedmiotem oceny nie jest również jego sytuacja rodzinna.
        • ikonieckropka Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 04:17
          Ło Jezu, teraz doczytałam z tymi literówkami. Ale i tak - kobiety, matki, których partnerzy się zapiją na śmierć, nie odetchną, to zawsze zostanie. Nie fizycznie, ale psychicznie - zawsze.
        • brenya78 Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 09:19
          "Dla mnie flaszka może być po złotówce. I szybciej część alkoholików się zapije tym taniej dla państwa."

A nie byloby lepiej żeby po prostu pili mniej a nowi nie sięgali po alkohol?
          Co z tego że ci wymrq alkoholicy (pomijając fakt że na alkoholizm nie umiera się w dzień tylko przez lata) skoro następni ustawia się w kolejce do picia?
        • berdebul Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 10:28
          Dokładnie, śmieci wyniosą się same.
          • ikonieckropka Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 12:31
            Brawo, brawo, nie same, niestety ku Waszemu niezadowoleniu, to nie trwa jeden dzień.
    • primula.alpicola Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 06:42
      Celem zwiększenia wpływow do budżetu.
      • hrasier_2 Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 07:40
        To dopiero ministra Leszczyna wymyśliła sobie w głowie. Podniesienie akcyzy na alkohol spowoduje że Polacy przestaną pić. Po podniesieniu cen prądu i gazu, stały numer z tymi wyrobami.
        • kropkacom Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 07:42
          Gdyby podnieśli to nie po raz pierwszy, prawda?
      • taki-sobie-nick Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 21:05
        Tak, tak, ja rozumiem, ale mowa była przy tym o ZDROWIU, nie o budżecie.
    • kropkacom Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 07:40
      Czyli nie podniósł a czy chociaż twierdził, ze dla poprawy zdrowia? W Moskwie brałaś lekcje manipulacji?
      • taki-sobie-nick Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 21:07
        Minister zdrowia Izabela Leszczyna apeluje do ministra finansów Andrzeja Domańskiego, o podniesienie akcyzy na alkohol i papierosy. Leszczyna argumentuje, że ceny tych używek w Polsce są najniższe w całej Europie, co jest niekorzystne dla zdrowia publicznego.

Ze strony:

businessinsider.com.pl/wiadomosci/alkohol-i-papierosy-jeszcze-drozsze-rozmowy-o-akcyzie-juz-trwaja/d2v00cw

A teraz czekam na przeprosiny.
    • karyna-z-tarchomina Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 07:46
      No proszę, to pewnie dzięki wątkom Hanusinej
    • szmytka1 Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 10:17
      I bardzo dobrze! Nikt z rodziny nie pali, nie cierpię palaczy. A alkohol, cóż przeboleję te podwyżkę. Ja pijam tak mało alkoholu, że nie będzie to dla mnie problem.
    • alexandra1984 Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 12:41
      wedlug mnie osoba uzalezniona i tak bedzie kupowala obojetnie ile papierosy czy alkohol bedzie kosztowal ... a jesli chodzi o okazjonalne picie czy palenie to watpie ze to sprawi ze nagle impreza bedzie bez alkoholu
    • cegehana Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 17:49
      Fakt, że rząd nie tylko zresztą w Polsce podejmuje takie kroki dowodzi raczej, że ze zdrowiem to związku nie ma. Skoro spodziewają się zwiększenia zysku z tej akcyzy to widocznie zakładają (może na podstawie jakichś badań), że popyt im od tego nie spadnie. Większe wpływy do budżetu kosztem nałogowców mogą mieć swoje plusy (jeśli zostaną racjonalnie wydane) i tyle.
    • abria Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 17:57
      hanusina jest w rzadzie, wydalo sie
    • cranberries1983 Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 18:01
      to chyba raczej chodzi o wpływy budzetowe, anei zdrowotność w pierszym rzedzei
      • taki-sobie-nick Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 21:08
        Minister Leszczyna jest od zdrowia.

forum.gazeta.pl/forum/w,567,177846674,177846674,Celem_poprawy_zdrowia_Polakow.html?p=177850161
        • cranberries1983 Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 22:39
          jest to dość przypadkowa osoba - akcyza to ma na celu wływy budzetowe
          pani leszczyna moze jeszcze tego nie wie
          • taki-sobie-nick Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 22:51
            Nie wiem, ale

Dodała, że Ministerstwo Finansów dysponuje analizami, które jednoznacznie wskazują na niskie ceny alkoholu i papierosów w Polsce w porównaniu z resztą Europy.

Jeśli ma na myśli strefę euro, to przede wszystkim niskie - w porównaniu z resztą Europy - mamy pensje, emerytury i renty.
    • klaramara33 Re: Celem poprawy zdrowia Polaków 05.07.24, 21:46
      Na makdonaldy i inne czipsy czas najwyższy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka