Dodaj do ulubionych

Cipro na pecherz - toksyczność

08.07.24, 13:23
W Polsce cipronex jest przepisywany jek landrynki mimo ostrzezen FDA. Lekarze nie mają swiadomości jak toksyczny jest to lek. Wezmiesz raz moze nic ci nie będzie. Niestety kumuluje sie w organizmie. Dawany jest w kroplach do uszu malym dzieciom. Nie ma tez specjalnych marjerow ktore pokazują ze masz uszkodzone mitochondria.
Na fejsie jest grupa ludzi Powikłania anyybiotyków fluorochinolowych. Tych powiklan jest duzo ale rok po wzieciu czasem nie kojarzymy ze kregoslup boli od tego.

Sw pamieci Sebastian Talar malarz popelnil samobojstwo po tym jak dostal ten chrmioterapetyk na kolano. Strony o tym zostaly usuniete

Talia Smith w Usa po 3 tabletkach:

www.facebook.com/share/bRDxmJEuR5e1RjRs/
wykop.pl/wpis/72429481/smutna-historia-o-tym-jak-kilka-tabletek-zniszczyl
W Polsce scudentka

samorzad.humanum.pl/studentka-collegium-humanum-potrzebuje-pilnej-pomocy/
cipro powofuje zespół Fqad. Tutaj Polak w ciezkim stanie z Rybnika:

www.facebook.com/share/p/ogo98jRmbZp3M8KF/
Moze ktos z dziennikarzy zainteresuje się tematem?

Ostrzezenie FDA:

pulsmedycyny.pl/fda-ostrzega-przed-dzialaniami-niepozadanymi-fluorochinolonow-934604

Artykuł na pubmed o leczeniu polskiego pacjenta 10 Lat temu i powiklaniach:

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33224355/

Obserwuj wątek
    • chocolate_dog123 Re: Cipro na pecherz - toksyczność 08.07.24, 14:22
      Tak, podczas brania tego leku przez 7 dni nie przespałam ani jednej nocy. Strasznie dziwnie człowiek się po nim czuje jeśli chodzi o psychikę.
      Po drugim jego zażyciu w ciągu życia było ok - ale po 2 miesiącach straszne bóle w stawach biodrowych - ni to kości, stawy, ni to ścięgna. Podczas spaceru nagły ból ww. uniemożliwiał postawienie kroku. Na szczęście przeszło po jakimś czasie. Dot. osoby młodej przed 30-tka bez chorób reumatycznych.
      • karen_ann Re: Cipro na pecherz - toksyczność 08.07.24, 15:23
        Niestety ten lek mimo zw w ulotce jest napisane ze nie powinno sie podawac powyzej 60 roku zycia rowniez starszym osobom, kyore potem cierpia straszne bole ale bardzi trudno udowofnic ze to po tym. Lekarze w Polsce nie maja wiedzy albo inaczej - dostają sponsorowane szkolenia za granicą za wypisywanie tej trutki na szczury ktorą i ja dostałam.
        Moja kolezanka z neuropatia dostała ten lek w szpitalu dozylnie po zapaleniu wyrostka. Wyszla ze szpitala na wozku. Mimo ze jest napisane ze ten lek to ostatecznosc ze Fda ostrzega to w Polsce lekarze sie smiejś ze to niemozliwe zeby ten lek to powodowal. Podaja rowniez dzieciom dozylnie.
        W Danii lek zostal wycofany. W PolsCE jako poligon BIG farmy tutaj przepisuja jak landrynki.
        W Danii ten lek wycofali. To nie chodz
        • mrs.solis Re: Cipro na pecherz - toksyczność 08.07.24, 15:52
          Najsmieszniejsze jest to, ze jak sie potem zglosisz do lekarza z dolegliwosciami, ktorych wczeniej nigdy nie mialas, a podstawowe badania krwi nic nie wykaza to potraktuja cie jak wariata. Tego leku akurat nie bralam i dzieki tobie nigdy nie wezme, za to wiem jak sie jest traktowanym kiedy wystapia skutki uboczne czegos co zostalo ci przepisane przez lekarza.
          • karen_ann Re: Cipro na pecherz - toksyczność 08.07.24, 17:39
            Tak ja miałam neurologiczne problemy z chodzenien i zglosilam sie do szpitala. Wysmieli mnue ze to po leku ze mam nerwice i zalecili psycjoterapie. Zadnego emg nie zrobili ani testow na stres okstydacyjny czyli mda. Problem w tym ze stsndardowe badania nie wykazuja uszkodzen. Ja zrobilam prtwatnie usg przyczepow nog i wyszedl stan zapalny przyczepow.
            No ale lekarze nie wierza ze rok po anttbiotyku mozna miec uboczne ze ten lek uszkadza uklad nerwowy. Trudno tez udowodnic ze ten lek jest w orgsnizmie nadal bo testy na metabolity są dostepne tylko w usa, dtsponuje tymi testami FBI.
            • karen_ann Re: Cipro na pecherz - toksyczność 08.07.24, 18:12
              Tutaj jest opisane ze zolnierze majacy syndrom wojny w Zatoce Perskiej jest zwiazane z cipro. Podawano to im na wąglika

www.hillandponton.com/cipro-gulf-war-syndrome/
            • chocolate_dog123 Re: Cipro na pecherz - toksyczność 08.07.24, 18:58
              Mi lekarz wtedy powiedział że jestem za szczupła i nie ma co trzymać kręgosłupa i stawów i stąd bóle.

A tu proszę:

Te bardzo rzadkie, ale poważne działania niepożądane obejmują zapalenie lub zerwanie ścięgien, ból lub osłabienie mięśni, ból lub obrzęk stawów, trudności w chodzeniu, uczucie mrowienia, piekący ból, zmęczenie, depresję, problemy z pamięcią, snem, wzrokiem i słuchem, oraz zmieniony smak i zapach.

Obrzęk i uraz ścięgna mogą wystąpić w ciągu 2 dni od rozpoczęcia leczenia fluorochinolonem, ale mogą również wystąpić nawet kilka miesięcy po zakończeniu leczenia. Jeśli pacjent ma ponad 60 lat, miał w przeszłości problemy z nerkami lub miał przeszczep narządu, lub jeśli pacjent przyjmuje kortykosteroidy (leki takie jak prednizolon lub hydrokortyzon), występuje u niego większe ryzyko uszkodzenia ścięgien podczas stosowania fluorochinolonu.

mgr.farm/aktualnosci/antybiotyki-moga-prowadzic-do-niepelnoprawnosci-ema-wprowadza-ograniczenia/
              • karen_ann Re: Cipro na pecherz - toksyczność 08.07.24, 19:49
                No wlaśnie ograniczenia ale nie w Polsce. Lekarze o tym nie slyszeli, nie kształcą się i nie chcą slyszec. Parafoksalnie wysmiewany przez nuch dr google wiecej mi pomógł.
                To skandal zeby persinel personeel w stolicy szpitala neuroligicznego nie slyszał o tym i wysmiewał te powikłania. Cóz zwykly czlowiek na pewni ma nerwice starosć menopauze i musi sie terapwtyzowac z powodu zapalen przyczepow i powiklan neuroligicznych.
                W innych krajach piszą o tym dzuennikarze. Moze u nas ktoś o tym zrobi artykuł lub reportaż.
        • memphis90 Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 18:14
          > W Danii ten lek wycofali.
          Źródło. Dostępne dane ze stron duńskich nie potwierdzają wycofania fluorochinolonow.

>Niestety kumuluje sie w organizmie.
          Źródło. Dane farmakologiczne nie potwierdzają, chyba, że mówimy o kumulacji środowiskowej - na to owszem są badania.

> masz uszkodzone mitochondria.
          Źródło.

>Ten lek Jest w usa sprzadawany z trupia >czaszką
          Źródło. Leki „black box” sprzedawane są w USA z czarnym obramowaniem i wyboldowanym ostrzenieniem. Internety nie potwierdzają umieszczania trupich czaszek na opakowaniach leków.

>Ten lek nie ma wskazania do eradykcji >helicibacter,
          Źródło.
        • ardzuna Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 23:20
          karen_ann napisała:

> Niestety ten lek mimo zw w ulotce jest napisane ze nie powinno sie podawac powy
          > zej 60 roku zycia rowniez starszym osobom,

W którym miejscu ulotki?
    • elenelda Re: Cipro na pecherz - toksyczność 08.07.24, 16:14
      Wystraszyłaś mnie. Jestem właśnie w trakcie eradykacji hp Levoxą i amoksycyklinąuncertain Dzisiaj 6 dzień, mam brać to cholerstwo 2 tygodnie. Niestety nie toleruję metronidazolu. I zastanawiam się, czy nie skrócić kuracji do 10 dni.
      • karen_ann Re: Cipro na pecherz - toksyczność 08.07.24, 16:27
        Nie bierz tego. Wejdz na grupe powikłania na fejsie. To trucizna. Na co bierzesz?
        • silenta Re: Cipro na pecherz - toksyczność 08.07.24, 16:30
          Napisała na co bierze.
          • karen_ann Re: Cipro na pecherz - toksyczność 08.07.24, 16:37
            A nie zauwazyłam. To jest przestępstwo lekarza. Helicobacter eradykowac mozna innymi lekami. Ten lek ma status czarnej skrzynki w fda toksyczny. Jest w usa sprzadawany z trupia czaszką. Masz inne leki na hp idz do innego lekarza.
            Co za skurczybyki. Ja po tym leku nie walcze o powrot do zycia
            • elenelda Re: Cipro na pecherz - toksyczność 08.07.24, 16:42
              karen_ann napisała:

> A nie zauwazyłam. To jest przestępstwo lekarza. Helicobacter eradykowac mozna i
              > nnymi lekami. Ten lek ma status czarnej skrzynki w fda toksyczny. Jest w usa sp
              > rzadawany z trupia czaszką. Masz inne leki na hp idz do innego lekarza.
              > Co za skurczybyki. Ja po tym leku nie walcze o powrot do zycia

Są inne - z metronidazolem, którego niestety nie toleruję. No i teraz myślę, czy jutro brać czy nie braćuncertain
              • chocolate_dog123 Re: Cipro na pecherz - toksyczność 08.07.24, 16:47
                Czyli taka np. Pylera z metronidazolem nie przejdzie u Ciebie?
                • elenelda Re: Cipro na pecherz - toksyczność 08.07.24, 16:49
                  chocolate_dog123 napisała:

> Czyli taka np. Pylera z metronidazolem nie przejdzie u Ciebie?

Niestety nie, ostatnio po metronidazolu wylądowałam w szpitalu i tam zmienili mi schemat leczenia.
                  • chocolate_dog123 Re: Cipro na pecherz - toksyczność 08.07.24, 16:54
                    Też nie toleruje metronidazolu. Miałam dawkę 3*500, w 3 dniu miałam problemy z sercem i oddychaniem oraz objawy neurologiczne. Ten lek to też świństwo.
                    • karen_ann Re: Cipro na pecherz - toksyczność 08.07.24, 17:00
                      Sprobuj propolis z apteki krople. To usuwa hp.

Tutaj kolej a ofiara. Kolega pozwolil udostepnuc swoje dane. Chce zeby to naglosnic
                      www.facebook.com/share/S5KVNTDQb6PEjHLv/

Byl leczony na zatoki
            • karen_ann Re: Cipro na pecherz - toksyczność 08.07.24, 16:44
              Ten lek nie ma wskazania do eradykcji helicibacter, powinien byc wypisywany w ostetecznosci Widze ze za podarunki firm farmaceutycznych powoduja ze lekarze wchodzą na wyzszy level w truciu Polakow
              • zerlinda Re: Cipro na pecherz - toksyczność 08.07.24, 16:59
                To jak ktoś nie chce być truty przez lekarza to niech idzie gdzie indziej. Do sklepu zielarskiego, albo bioenergoterapeuty.
                • chocolate_dog123 Re: Cipro na pecherz - toksyczność 08.07.24, 17:09
                  Wydaje mi się, że my jako kobiety mamy słabsza zdolność metabolizowania zarówno alkoholu jak i leków.
      • nuka_2 Re: Cipro na pecherz - toksyczność 08.07.24, 17:07
        To jest uznany schemat drugiego rzutu u osób tak jak Ty nie tolerujący innych leków-u Ciebie metronidazol
      • nick_z_desperacji2 Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 00:55
        elenelda napisała:

> Wystraszyłaś mnie. Jestem właśnie w trakcie eradykacji hp Levoxą i amoksycyklin
        > ąuncertain Dzisiaj 6 dzień, mam brać to cholerstwo 2 tygodnie. Niestety nie toleruję m
        > etronidazolu. I zastanawiam się, czy nie skrócić kuracji do 10 dni.
        🤦‍♀️ Skróć terapię antybiotykiem. Zastanawiaj się dlaczego, ach dlaczego nie odpowiadasz na leczenie. Superbakterie lubią to.
      • ardzuna Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 23:22
        elenelda napisała:

> Wystraszyłaś mnie. Jestem właśnie w trakcie eradykacji hp Levoxą i amoksycyklin
        > ąuncertain Dzisiaj 6 dzień, mam brać to cholerstwo 2 tygodnie. Niestety nie toleruję m
        > etronidazolu. I zastanawiam się, czy nie skrócić kuracji do 10 dni.

Lecz się u lekarza, a nie u dziewczęcia z forum. Wszelkie wątpliwości wyjaśniaj z lekarzem prowadzącym. Czemu o tych lekach piszesz w tym wątku? To nie ciprofloksacyna.
    • taki-sobie-nick Re: Cipro na pecherz - toksyczność 08.07.24, 22:53
      Mitochondria? Masz na myśli elementy komórek?
      • wapaha Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 09:01
        taki-sobie-nick napisała:

> Mitochondria? Masz na myśli elementy komórek?

Fluorochinolony sąbezpośrednimi inhibitorami produkcji kwasu dezoksyrybonukleinowego (DNA) przez mikroorganizmy. Leki te uszkadzają dwa enzymy kluczowe dla replikacji bakterii: gyrazę DNA oraz topoizomerazę IV
        - ale wyczuwam zmasowany atak farmy trolli na stosowanie antybiotyków- od razu mi się czasy pandemii przypominaja i manipulowanie tekstami naukowymi..
        • taki-sobie-nick Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 21:31
          Zażyłaś mnie.

Co do ataku - chodzi o jeden konkretny antybiotyk.
    • gorzka.gorycz Re: Cipro na pecherz - toksyczność 08.07.24, 23:27
      Ale powikłania mogą być po każdym leku. Nawet teoretycznie najbezpieczniejszym.
      • nick_z_desperacji2 Re: Cipro na pecherz - toksyczność 08.07.24, 23:47
        Dokładnie. Poza tym, ludzie potrafią się wkręcić, że to "po leku" bo ktoś komuś gdzieś powiedział, na jakimś forum typu "medycyna nas zabija".
        • chocolate_dog123 Re: Cipro na pecherz - toksyczność 08.07.24, 23:52
          Poczytajcie sobie anglojęzyczne wątki na Reddit. Ludzie że zniszczonym zdrowiem po cipro / metronidazolu / innych lekach.
          • nick_z_desperacji2 Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 00:09
            Reddit, no wiarygodne źródło, nie ma co.
            • salatka_z_cynamonem Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 07:48
              A gdzie opowiesz swoją historię jesli będziesz chciał przestrzeć innych? Myślisz, że ci w czasopismach medycznych wydrukują?
          • wapaha Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 09:00

> Poczytajcie sobie anglojęzyczne wątki na Reddit. Ludzie że zniszczonym zdrowiem
            > po cipro / metronidazolu / innych lekach.

ciekawe jakim cudem skoro metronidazol jest chemioterapeutykiem z grupy pochodnych nitroimidazolu stosowany w leczeniu bakterii beztlenowych i pierwotniaków zaś cipro( cyprofloksacyna) i jest aktywny na bakterie Gram-ujemne
            to dwie różne substancje-różne chemicznie
            • anorektycznazdzira Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 09:38
              ojtam ojtam, to są wszystko LEKI, rozumiesz, są toksyczne i zabijają ludzi jak to leki.
              • wapaha Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 09:41
                anorektycznazdzira napisała:

> ojtam ojtam, to są wszystko LEKI, rozumiesz, są toksyczne i zabijają ludzi jak
                > to leki.
                >

rozumiem
                i dziwię się, że forumki dyskutują zawzięcie z trollskimi nickami
                • nick_z_desperacji2 Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 15:07
                  Wakacje są, daj się ludziom rozerwać wink
          • ardzuna Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 23:24

> Poczytajcie sobie anglojęzyczne wątki na Reddit. Ludzie że zniszczonym zdrowiem
            > po cipro / metronidazolu / innych lekach.

Myślę, że już wcześniej mieli w jakimś stopniu zniszczone zdrowie, jeśli musieli brać cyprofloksacynę lub metronidazol.
        • anorektycznazdzira Re: Cipro na pecherz - toksyczność 08.07.24, 23:53
          niektórzy mają kompletny odjazd, cokolwiek im jest to "po leku", jakby choroby pojawiały się tylko po wzięciu leku
          • nick_z_desperacji2 Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 00:11
            Bo to działa tak: jesteś sobie zdrowa, jesteś, jesteś, bierzesz leki i cyk! poważna choroba.
            • bulzemba Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 02:06
              a szpitale niebezpieczne som! Idzie tam człowiek i mu mówią, że jest chory! A przedtem nikt mu tak nie mówił!! No w szpitalu mu te choroby znaleźli!!
              • zerlinda Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 06:40
                Gorzej. Idzie człowiek do szpitala i umiera. A dopóki nie poszedł, to zyl. Czasem nawet był zdrowy.
            • anka_one_and_only Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 09:18
              nick_z_desperacji2 napisała:

> Bo to działa tak: jesteś sobie zdrowa, jesteś, jesteś, bierzesz leki i cyk! pow
              > ażna choroba.

Troszkę inaczej: masz 20 lat, zapalenie pęcherza bierzesz lek i umierasz na serce. Ojtam ojtam hihihi.
              • anorektycznazdzira Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 09:36
                Albo tak: masz 20 lat, zapalenie pęcherza, którego nie leczysz bo się boisz leku, powikłania, siadają nerki, nie ma dawcy, umierasz po kilku latach męczarni na dializach.
                • mizetam Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 15:38
                  Albo tak : masz 20 lat, zapalenie pęcherza, którego nie leczysz, bo się boisz antybiotyku. Z zakażenia dróg moczowych robi się urosepsa z najgroźniejszymi jej konsekwencjami - wstrząs , DIC. I umierasz , ale w tym wypadku , zazwyczaj, szybko.
    • srubokretka Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 00:04
      Taki watek na tym forum? Dziwne. Jeszcze nie skasowali?
    • nick_z_desperacji2 Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 00:49
      Bo leki szkodzą, nawet zabijają. Chyba, ze to leczenie wykrytej biorezonansem boleriozy metodą ILADS, wtedy antybiotyki miesiącami są ok i nie szkodzą🤣
      • zerlinda Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 06:41
        Ktoś te antybiotyki zapisuje. No najczęściej lekarz.
        • nick_z_desperacji2 Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 15:17
          zerlinda napisała:

> Ktoś te antybiotyki zapisuje. No najczęściej lekarz.
          Najczęściej, bo jak w każdym środowisku są w nim i ludzie cynicznie wyciągający kasę od chorych. Na szczęście w kwietniu RPP zaczął coś robić, choć moim zdaniem oprócz kar finansowych dla placówek powinno się z miejsca zabierać takim lekarzom PWZ zamiast nagan. Bo co z tego, że jest mało lekarzy, skoro ci i tak nie leczą.
          • zerlinda Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 18:13
            Lekarz wypisujący leki w receptomacie w hurtowych ilościach dalej pracuje. Lekarze nie występują przeciwko sobie. Coraz więcej lekarzy patrzy tylko na kasę. Leczenia w tym już mało zostało.
            • nick_z_desperacji2 Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 18:20
              Wiem, że są duże problemu np. z receptomatami.
              Mi chodziło raczej o podejście oszłom..niektórych pacjentów, których leki od lekarza POZ zabijają, ale jak jakiś podejrzany dochtór im biorezonansem zdiagnozuje np. boleriozę, to będą hurtem żreć antybiotyki i grom wie co jeszcze, a im więcej naukowych dowodów, że taka terapia jest błędna, tym lepiej, bo to znaczy, że "środowisko lekarza piętnuje, bo on chce leczyć, a nie tylko zarabiać"🤦‍♀️ (a, że na jednej z drugim już niezarobił na samochód, no przecież musi jakoś żyć)
              • zerlinda Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 18:24
                Masz rację, ludzie na borelioza jedzą tony antybiotyków i biorą dozylnie. Wtedy nie szkodzą.
      • karen_ann Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 08:41
        To nie jest antybiotyk zwykly, tylko chemioterapetyk
        • silenta Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 09:53
          A wiesz, że leki to ogólnie chemioterapeutyki? I jak chcesz uchodzić za eksperta to naucz się jak brzmi to słowo bo wszędzie piszesz je źle.
          Czyż to nie dziwne, że nicki antyszczepionkowe teraz wzięły się za inne leki?
        • memphis90 Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 15:53
          Podział na antybiotyki i chemioterapeutyki jest historyczny i aktualnie nie stosowany.
    • is-laura Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 05:58
      www.czytelniamedyczna.pl/6048,antybiotyki-fluorochinolonowe-tradycyjne-niepostrzegane-i-nowe-dzialania-niepoz.html

Fragment artykułu z 2017.
      • salatka_z_cynamonem Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 07:50
        Ano właśnie. Temat znany od lat. A na górze wątka chichy śmichy
      • nick_z_desperacji2 Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 15:20
        A masz dostęp do całego? Bo na podstawie fragmentów to można Chłopów w liceum omawiać, a nie artykuł naukowy.
        • is-laura Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 16:50
          Jeśli czegoś nie rozumiesz z tego fragmentu to możesz wykupić całość, na dole masz informację
          • nick_z_desperacji2 Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 16:56
            Czyli nie masz i powołujesz się na artykuł, którego nie znasz.
            • is-laura Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 17:27
              Możesz pobrać z tej strony
              ppm.edu.pl/info/article/UMBbb50a74989f64090b19497ad52d151e8/?ps=20&lang=pl&pn=1&cid=119799
              • nick_z_desperacji2 Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 18:23
                Cytat:
                Podsumowując, FQNL są antybiotykami nadal skutecznymi i przydatnymi w codziennej praktyce
                lekarskiej. Cyprofloksacyna znajduje się ponadto na prestiżowej liście 410 najbardziej efektywnychi bezpiecznych leków, jakimi dysponuje współczesna medycyna (WHO List of Essential Medicines) (39). Fluorochinolony są stosowane powszechnie na całym świecie, a roczny przychód
                producentów ze sprzedaży samej cyprofloksacyny tylko w Europie wynosi ponad 1,5 miliarda
                euro. Pamiętać należy jednak o szybko narastającej oporności bakteryjnej, zawężającej się liście
                wskazań oraz rosnącym spektrum przeciwwskazań i nowo identyfikowanych działań niepożądanych FQNL, z których znaczna część może być
                jednak klinicznie niepostrzegana.
                No "troszkę" się samozaorałaś tym artykułem.
                • is-laura Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 18:26
                  Chyba ty masz problemy ze zrozumieniem co czytasz
                  • is-laura Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 18:41
                    TRADYCYJNE DZIAŁANIA NIEPOŻĄDANE
                    Tendinopatia, zapalenie i zerwanie ścięgien pięto￾wych (Achillesa) zostały zidentyfikowane około 10 lat
                    temu jako pierwsze objawy „kolagenotoksyczności”
                    FQNL (kolagen stanowi 70% suchej masy ścięgna,
                    90% to kolagen typu I, a 10% – typu III) (2). Powi￾kłania te dotyczą wszystkich antybiotyków z grupy
                    FQNL. Objawami klinicznymi są: ból ścięgna (sa￾moistny, przy chodzeniu i uciskowy) i obrzęk w jego
                    przebiegu oraz, w przypadku zerwania – m.in. znik￾nięcie zarysu ścięgna, nagłe osłabienie zgięcia po￾deszwowego stopy lub jego zniesienie i niemożność
                    stania na palcach. Tendinopatia może ujawnić się już
                    w trakcie leczenia FQNL (nawet 2 godz. po pierwszej
                    dawce) lub do 6 miesięcy po jego zakończeniu; me￾diana czasu przyjmowania FQNL przed zerwaniem
                    ścięgna Achillesa to 8 dni, a większość powikłań
                    występuje w ciągu pierwszego miesiąca od ekspo￾zycji na lek (8). Powikłanie to nie jest szczególnie
                    częste – analiza reprezentatywnej bazy danych 6 mi￾lionów osób leczonych FQNL w USA ujawniła około
                    30 000 przypadków tendinopatii (0,5%) i 8000 przy￾padków zerwania ścięgna Achillesa (0,15%) (9).
                    W badaniu prospektywnym 1,7 miliona osób w Ka￾nadzie (przynajmniej 1 raz leczonych FQNL, okres
                    obserwacji do 15 lat) zerwanie ścięgna nastąpiło
                    u 2,1% pacjentów (10). Niemniej jednak ryzyko za￾palenia ścięgna Achillesa u osób, które kiedykolwiek
                    przyjmowały FQNL, ulegało w istocie ponad cztero￾krotnemu zwiększeniu, zaś ryzyko okaleczającego
                    zerwania – dwukrotnemu (9). Czynniki predysponu￾jące to: wiek > 60 lat, płeć żeńska, szczupła budowa
                    ciała (ang. nonobese), niewydolność nerek, przyj￾mowanie glikokortykosteroidów i stan po transplan￾tacji narządów (8, 9).
                    Powikłania „żołądkowo-jelitowe” są najczęstszy￾mi działaniami niepożądanymi FQNL (do 17% le￾czonych). Leki te mogą powodować: utratę apety￾tu, nudności, wymioty i dolegliwości dyspeptyczne.
                    Znaczne obawy budzi możliwość zakażenia toksycz￾ną Clostridium difficile, objawiającego się początko￾wo nasiloną, wodnistą biegunką bez domieszki krwi
                    i mogącego doprowadzić nawet do ostrego rozdę-
                    cia okrężnicy (łac. megacolon toxicum). Infekcja ta
                    staje się coraz częstszym powikłaniem (szczegól￾nie u pacjentów hospitalizowanych), sprawiającym
                    ogromne trudności lecznicze, epidemiologiczne
                    i ekonomiczne. Ryzyko klostrydiozy ulega zwięk￾szeniu o 500% podczas leczenia FQNL (zarówno
                    doustnie, jak i parenteralnie), jest porównywalne lub
                    nieznacznie niższe od ryzyka stosowania penicylin,
                    cefalosporyn i karbapenemów i znacznie niższe do
                    sugestywnych 1600% w przypadku klindamycy￾ny (11, 12). W 2007 roku w Wielkiej Brytanii zaleco￾no ścisłe ograniczenie stosowania FQNL. Po 10 la￾tach stwierdzono, że używanie tych antybiotyków
                    spadło o 50%, a występowanie biegunki Clostridium
                    difficile obniżyło się o 80% (13).
                    Fluorochinolony są najbardziej „neurotoksyczne”
                    ze wszystkich grup antybiotyków. Powikłania do￾tyczące ośrodkowego układu nerwowego są czę-
                    ste (około 10%), niemniej jednak niedostatecznie
                    postrzegane (2, 3). Obejmują one bowiem zarów￾no łagodne bóle i zawroty głowy, zaburzenia snu
                    i subtelne zmiany nastroju, jak i znaczną sedację,
                    splątanie, delirium, ostrą psychozę (np. manię), ha￾lucynacje i całe spektrum napadów drgawkowych
                    – łącznie z dużymi napadami padaczkowymi. Pod￾stawowym mechanizmem neurotoksyczności FQNL
                    jest kompetycyjne „wypieranie” kwasu gamma-ami￾nomasłowego (ang. gamma-butyric acid – GABA)
                    z jego receptorów neuronalnych, a za czynniki ryzy￾ka uznaje się: starszy wiek, zaawansowaną miażdży￾cę, nadczynność tarczycy i jednoczesne stosowanie
                    teofiliny lub niesteroidowych leków przeciwzapal￾nych (2, 3, 14).
                    Wysypki skórne, świąd i reakcje alergiczne występu￾ją rzadko – u około 2% leczonych FQNL. Sporadycz￾nymi działaniami ubocznymi są: gorączka polekowa,
                    fotodermatozy, leukocytoklastyczne zapalenie małych
                    naczyń skóry, pokrzywka, anafilaktyczny obrzęk na￾czynioruchowy i ostre śródmiąższowe zapalenie ne￾rek (2, 3). Równie rzadko występują też leukopenia
                    i małopłytkowość.
                    Hepatotoksyczność FQNL może przejawiać się bez￾objawowym i zwykle klinicznie niedostrzeganym wzro￾stem aktywności transaminaz (1-3% leczonych) i nie￾znaczną żółtaczką, aczkolwiek również pod postacią
                    ostrej niewydolności wątroby (3, 15). Dane populacyj￾ne (1,5 miliona osób w Kanadzie) wskazują jednak, że
                    stosowanie doustnej moksy- lub lewofloksacyny zwią-
                    zane jest z dwukrotnym wzrostem ryzyka hospitalizacji
                    z powodu ostrego uszkodzenia wątroby w ciągu 30 dni
                    od podania leku (16). Co ciekawe, zależności tej nie
                    obserwowano w przypadku „biochemicznie starszej”
                    FQNL II generacji – cyprofloksacyny
                    • is-laura Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 18:43
                      7
                      Dysglikemia (zarówno hiper-, jak i hipoglikemia)
                      jako efekt niepożądany FQNL została zidentyfiko￾wana ponad 10 lat temu i była przyczyną wycofania
                      gatyfloksacyny po spowodowaniu ponad 20 zgo￾nów (3, 17). W praktyce efekt ten jest jednak zwykle
                      niepostrzegany, szczególnie że już sama infekcja
                      i uogólniony stan zapalny zaburzają homeostazę glu￾kozy lub wyrównanie cukrzycy i mogą wydawać się
                      jedyną przyczyną dysglikemii. Powikłanie to wystę-
                      puje ponad czterokrotnie częściej w porównaniu do
                      „neutralnej” azytromycyny, szczególnie u osób z cu￾krzycą. Większość badań populacyjnych wskazuje na
                      lewo- i moksyfloksacynę jako leki szczególnie predys￾ponujące do dysglikemii, a niektóre – na relatywne
                      bezpieczeństwo stosowania cyprofloksacyny (18, 19).
                      Możliwość dysglikemii zasługuje na znaczną uwagę,
                      szczególnie w przypadku osób z cukrzycą leczonych
                      FQNL ambulatoryjnie i niedokonujących samokontroli
                      glikemii.
                      Zaburzenia rytmu serca i nagły zgon sercowy
                      są konsekwencją wydłużenia odstępu QT przez
                      FQNL (20-23). Predysponuje to do groźnej dla ży￾cia arytmii, określanej jako częstoskurcz komorowy
                      typu torsade de pointes lub jako „balet serca”. Krzy￾wa elektrokardiograficzna przypomina bowiem spi￾ralę tańczącą wokół linii izoelektrycznej. W badaniu
                      kanadyjskim (600 000 osób) częstość występowa￾nia arytmii komorowej w trakcie leczenia gatyfloksa￾cyną wzrastała blisko 7,5-krotnie, moksyfloksacyną
                      – ponad trzykrotnie, zaś cyprofloksacyną – ponad
                      dwukrotnie (20). Co ciekawe, w innym badaniu po￾pulacyjnym nie stwierdzono istotnego wzrostu ryzy￾ka zgonu sercowo-naczyniowego podczas leczenia
                      cyprofloksacyną (21). W reprezentatywnym badaniu
                      tajwańskim (10 mln osób przez 10 lat) zwiększoną
                      częstość arytmii komorowej i zgonu w ciągu pierw￾szych 7 dni leczenia FQNL stwierdzono jedynie
                      w przypadku moksyfloksacyny oraz, w mniejszym
                      stopniu – lewofloksacyny (22). Relatywnie niewiel￾kie działanie arytmogenne cyprofloksacyny po￾twierdzono następnie w populacyjnym (1 mln osób)
                      badaniu skandynawskim (23). Czynnikami ryzyka
                      arytmii podczas przyjmowania FQNL są: starszy
                      wiek, płeć żeńska, hipokaliemia i hipomagnezemia,
                      niewydolność wątroby, wyniszczenie, infekcja HIV
                      i niedoczynność tarczycy. Z praktycznego punktu
                      widzenia przypomnieć warto niektóre z długiej listy
                      leków wydłużających odstęp QT. Należą do nich
                      m.in. często stosowane: amiodaron, propafenon
                      i sotalol, hydroksyzyna, ketokonazol, flukonazol,
                      loperamid, metoklopramid, cisapryd, buprenorfina,
                      leki przeciwdepresyjne z grupy SSRI, leki rozsze￾rzające oskrzela z grupy beta2-agonistów oraz an￾tybiotyki makrolidowe (szczególnie azytromycyna).
                      Podawanie FQNL osobom przyjmującym te popu￾larne leki obarczone jest szczególnym i poważnym
                      ryzykiem i powinno być – z oczywistych względów
                      – unikane. Ponadto związek między nagłą śmiercią
                      sercową, np. pacjenta w starszym wieku, po zawa￾le serca i z chorobą obturacyjną płuc, a podaniem
                      antybiotyku FQNL z powodu zapalenia płuc może
                      umknąć uwadze lekarza ex post.
                      NOWE I EWENTUALNE DZIAŁANIA NIEPOŻĄDANE
                      W ostatnich dwóch latach zidentyfikowano sze￾reg dalszych (poza tendinopatią Achillesa) następstw
                      kolagenotoksyczności FQNL. Stosowanie tych an￾tybiotyków uważane jest obecnie za czynnik ryzyka
                      tendinopatii i zapaleń ścięgien również w obrębie rąk
                      i nadgarstków, a szczególnie (zwiększenie o 34%)
                      zespołu cieśni nadgarstka (drętwienie i ból palców
                      nasilające się m.in. nocą) – na skutek obrzęków
                      przebiegających w kanale ścięgien i ucisku na nerw
                      pośrodkowy (24, 25).
                      Poważnym powikłaniem leczenia FQNL może być
                      również tylne odłączenie ciała szklistego na skutek
                      uszkodzenia obecnych w nim włókien kolagenowych
                      i odwarstwienie siatkówki, grożące całkowitą i nieod￾wracalną utratą widzenia w tym oku. Objawami pro￾dromalnymi są wrażenia wzrokowe – błyski światła
                      i tzw. męty w polu widzenia. Dotychczas przepro￾wadzone badania populacyjne nie są jednoznacz￾ne. W 2012 roku ukazało się pierwsze alarmistycz￾ne doniesienie (populacja 1 mln osób w Kanadzie)
                      o 4,5-krotnie zwiększonym ryzyku odwarstwienia
                      siatkówki w trakcie leczenia FQNL (26). Nie znala￾zło to potwierdzenia w ogólnonarodowym badaniu
                      duńskim (27). Z kolei ostatnie, precyzyjnie zaplano￾wane badanie, obejmujące 27 500 osób z przeby￾tym odwarstwieniem siatkówki we Francji, wykazało
                      1,5-krotny wzrost częstości tego powikłania podczas
                      przyjmowania FQNL i następnych 10 dni; nie stwier￾dzono związku z przebytym leczeniem tymi anty￾biotykami (28). Wyniki opublikowanych wcześniej
                      metaanaliz nie wskazywały wówczas jednoznacznie
                      na związek między stosowaniem FQNL a odwar￾stwieniem siatkówki (29, 30). Obecnie wydaje się on
                      prawdopodobny (31).
                      Najgroźniejszym przejawem kolagenotoksyczno-
                      ści FQNL może być jednak „destabilizacja” tętniaka
                      aorty na skutek uszkodzenia błony środkowej tęt￾nicy. Opublikowana w 2015 roku kanadyjska pro￾spektywna analiza populacyjna wykazała po raz
                      pierwszy aż 2,7-krotny wzrost ryzyka pęknięcia lub
                      rozwarstwienia tętniaka aorty, wymagających na￾tychmiastowej interwencji chirurgicznej w trakcie
                      leczenia FQNL (10). Jak dotąd ten złowróżbny zwią-
                      zek znalazł potwierdzenie (2,4-krotny wzrost ryzyka)
                      w danych ogólnonarodowego rejestru tajwańskie￾go (32). Do chwili obecnej w bazie PubMed brak jest
                      publikacji negujących jego istnienie (słowa kluczo￾we: „fluoroquinolones”, „aortic”, „aneurysm”). Wy￾daje się więc, że obecność tętniaka aorty i, prawdo￾podobnie, tętniaka każdego innego naczynia należy
                      traktować obecnie jako istotne przeciwwskazanie
                      do podania FQNL.
                      Przed kilkoma laty amerykańska FDA przy￾znała też oficjalnie, że FQNL należą do leków
                      • is-laura Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 18:45
                        wywołujących neuropatię obwodową. Stwierdzono
                        m.in., że ryzyko wystąpienia neuropatii lub nawet
                        polineuropatii (ból, mrowienie, parestezje, niedo￾czulica, osłabienie mięśni, niedowład kończyny itp.)
                        wzrasta blisko dwukrotnie w trakcie przyjmowania
                        FQNL, zaburzenia występują szybko (1-2 dni) po
                        ekspozycji na lek, narastają dość gwałtownie i mogą
                        przewlekać się przez kilkanaście miesięcy lub być
                        nieodwracalne (33, 34).
                        Istnieją również przekonujące doniesienia o kil￾kakrotnie zwiększonym ryzyku ostrego uszkodze￾nia nerek – szczególnie u chorych otrzymujących
                        inhibitory konwertazy angiotensyny I (35, 36). In￾nym działaniem niepożądanym FQNL jest gwałtow￾ne nasilenie objawów miastenii (nużliwość mięśni,
                        myasthenia gravis) – nawet do stanu zagrażającego
                        życiu (37). Wielce sugestywny jest opis serii przy￾padków uszkodzeń wielonarządowych, które postę-
                        powały mimo zaprzestania podawania FQNL. U pa￾cjentów tych pojawiły się nieomal jednoczasowo:
                        tendinopatia, osłabienie mięśniowe, polineuropatia
                        obwodowa, dysfunkcja nerwowego układu autono￾micznego, zaburzenia snu, sfery psychicznej i osta￾tecznie – świadomości i przytomności (38).
                        PODSUMOWANIE
                        Podsumowując, FQNL są antybiotykami nadal
                        skutecznymi i przydatnymi w codziennej praktyce
                        lekarskiej. Cyprofloksacyna znajduje się ponadto
                        na prestiżowej liście 410 najbardziej efektywnych
                        i bezpiecznych leków, jakimi dysponuje współ-
                        czesna medycyna (WHO List of Essential Medi￾cines) (39). Fluorochinolony są stosowane po￾wszechnie na całym świecie, a roczny przychód
                        producentów ze sprzedaży samej cyprofloksa￾cyny tylko w Europie wynosi ponad 1,5 miliarda
                        euro. Pamiętać należy jednak o szybko narasta￾jącej oporności bakteryjnej, zawężającej się liście
                        wskazań oraz rosnącym spektrum przeciwwska￾zań i nowo identyfikowanych działań niepożąda￾nych FQNL, z których znaczna część może być
                        jednak klinicznie niepostrzegana.
                        • nick_z_desperacji2 Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 19:03
                          Wiem, co przeczytałam. Po prostu chyba to Twój pierwszy artykuł naukowy i stąd ten szok. Zdradzę Ci sekret: one wszystkie wyglądają podobnie, ten nie jest wyjątkowy w swoim 'czarnowidztwie" dot. skutków ubocznych.
                          • is-laura Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 19:14
                            Jesteś taka obeznana w temacie, że z całego artykułu zrozumiałaś tylko podsumowanie.
                            Tylko kompletny ignorant, który nie czyta treści może twierdzić, że wszystkie artykuły wyglądają podobnie, chyba że oceniasz wyłącznie po układzie strony.

• nick_z_desperacji2 Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 19:28
                              Nie po układzie strony, tylko np. po występujących skutkach ubocznych. I nadal Cyprofloksacyna jest skuteczna i stosunkowo bezpieczna. Dla mnie możesz i żadnych leków nie brać, ale manipulować danymi trzeba umieć.
                              • is-laura Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 19:36
                                Nie wiem po co mi odpisujesz, skoro nie zrozumiałaś treści artykułu, nie masz nic mądrego do powiedzenia i nawet tego nie ukrywasz
        • ardzuna Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 23:28

> A masz dostęp do całego? Bo na podstawie fragmentów to można Chłopów w liceum o
          > mawiać,

Też nie bardzo.
    • bib24 Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 07:58
      nie rozumiem podśmiechujek w tym wątku.
      zaprzeczacie, że leki mają skutki uboczne? że mogą być poważne? nie wiecie, że są leki, które były wycofywane bo po kilku latach używania wyszło, że skutki uboczne są tak poważne, że trzeba wycofać? uważanie, że żaden lekarz nigdy się nie myli i ma zawsze absolutnie bieżącą wiedze? uważacie, że każdy, kto dostał skutków ubocznych to ziębita?
      • babsee Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 08:18
        Tak, tu tak jest na tym forum- dziewczeta w wiekszości wierzą absolutnie w to co mówią dohtory, nigdy nie negują, leki łykają jak pelikany a jak powiesz, ze stawiasz dziecku bańki ( i nieważne, ze zaleciła je ordynator oddziału pulmnologii) to jesteś już wariatka jakich mało.Nie daj Bóg podasz napar z prawoślazu to już jesteś skreślona.

A ja dziękuję bardzo za to info. Zapisane i rozesłane rodzinie.
        • karen_ann Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 08:44
          Owszen to nasz kod kulturowy ze wierzymy lelarzom mimo ze od lat są sponsoroeani przez firmy farmaceutyczne nawet w pistaci konferencji w cieplych krajach.
          Kiedus wierzylismy ksiedzu i nauczycielowi ale jakoś przestaly to być zawody zaufania.
      • anka_one_and_only Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 09:11
        To jest chyba wyparcie, głupio tak się przyznać sama przed sobą, że te przypadłości to wina tego, że wzięło się lek. Człowiek chciałby cofnąć czas i nie połknąć tabletki. Bo że lekarze takich pacjentów olewają no zrozumiałe, ręka rękę myje, i to jest w tym wszystkim najgorsze.
        • karen_ann Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 09:54
          Lekarze też nie wierzą. To niemozliwe wg nich. Tym bardziej ze w dostepnych badaniach nie wychodzi nic piza tym zapaleniem achillesa. Zadne crp itd nie pokazuje uszkodzen. To jest zatrycie ktore trudno udowodnic ze to jest po tym. To ze babcia jest chora to przeciez ze starosci no nie? Bo starszym ludziom ktorych znsm dali to na pecherz bez badan bez posiewu.
        • budyniowatowe Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 19:47
          anka_one_and_only napisał(a):

> To jest chyba wyparcie, głupio tak się przyznać sama przed sobą, że te przypadł
          > ości to wina tego, że wzięło się lek.

A jak sie ma te przypadlosci a nie bralo sie tego leku, do czego sie trzeba przyznac?
    • wapaha Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 09:06
      karen_ann napisała:

> W Polsce cipronex jest przepisywany jek landrynki mimo ostrzezen FDA.

jakieś dowody na te landrynki ?

Lekarze n
      > ie mają swiadomości jak toksyczny jest to lek.
      owszem mają

Wezmiesz raz moze nic ci nie będ
      > zie. Niestety kumuluje sie w organizmie. Dawany jest w kroplach do uszu malym d
      > zieciom. Nie ma tez specjalnych marjerow ktore pokazują ze masz uszkodzone mito
      > chondria.
      bo nie uszkadza mitochondriów-pomyliło ci się albo ktoś tak napisał a ty łykasz..

> Na fejsie jest grupa ludzi Powikłania anyybiotyków fluorochinolowych. Tych powi
      > klan jest duzo ale rok po wzieciu czasem nie kojarzymy ze kregoslup boli od teg
      > o.
      >
      bo te antybiotyki są bardzo mocne i powinny być przepisywane w ściśle określonym- w tym w ulotce-celu

> Sw pamieci Sebastian Talar malarz popelnil samobojstwo po tym jak dostal ten ch
      > rmioterapetyk na kolano. Strony o tym zostaly usuniete
      >
      >

> Moze ktos z dziennikarzy zainteresuje się tematem?
      ale jakim tematem ? że nie ma cudownego leku, który nie ma żadnych skutków ubocznych ?
      lepszym tematem dziennikarskim byłoby stosowanie np. Izotretynoiny-bo może uszkodzić płód i powodować poronienia i na pewno były takie przypadki tongue_out
      >
      >
      > Ostrzezenie FDA:

>
      > Artykuł na pubmed o leczeniu polskiego pacjenta 10 Lat temu i powiklaniach:
      >

jest sporo artykułów na ten temat
      tak-lek niewłasciwie uzyty może szkodzic.
      tak, lek uzyty właściciwie tez moze zaszkodzic

odkrywasz koło na nowo ?
    • anka_one_and_only Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 09:09
      tradycyjne i znane powikłania, takie jak: tendinopatia, zapalenie i zerwanie ścięgien piętowych (Achillesa), powikłania żołądkowo-jelitowe, zakażenie, zapalenie jelit i biegunka Clostridium difficile, powikłania dotyczące ośrodkowego układu nerwowego (neurotoksyczność), hepatotoksyczność, hipo- i hiperglikemia oraz zaburzenia rytmu serca (m.in. torsade de pointes) i nagły zgon sercowy – jako konsekwencja wydłużenia odstępu QT elektrokardiogramu przez fluorochinolony. Nowe przejawy kolagenotoksyczności tych antybiotyków mogą stanowić: tendinopatie w obrębie rąk i nadgarstków, zespół cieśni nadgarstka, odwarstwienie siatkówki oka, pęknięcie lub rozwarstwienie tętniaka aorty (i innych tętnic) oraz neuropatie obwodowe. Przedstawiono rzadkie powikłania, w tym ostre uszkodzenie nerek, nużliwość mięśni (myasthenia gravis) i śmiertelne uszkodzenia wielonarządowe

Ojtam ojtam, wszystkie leki mają skutki uboczne, ojtam ojtam big_grin
      • gorzka.gorycz Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 12:27
        No mają. Tylko nikt tego nie czyta.
        • chocolate_dog123 Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 15:20
          www.doz.pl/czytelnia/a14747-Popularne_antybiotyki_moga_szkodzic_sercu
          • gorzka.gorycz Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 15:29
            Wiem. Po jednym z popularnych antybiotyków pół roku leczyłam serce. I? Co proponujesz w zamian? Nikt nie neguje potencjalnych skutków ubocznych, ale jaka jest alternatywa?
            • bib24 Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 16:59
              ale chyba problem polega na tym, że zawsze jest balans ryzyk i szans. i czasem można przepisać inny antybiotyk jako pierwszy. nie zawsze po drugiej stronie jako opcja nie brania jest śmierć. a nawet jak jest to wybór powinien należeć do pacjenta zaznajomionego z potencjalnymi ryzykami terapii / braku terapii / innych terapii (np inny antybiotyk).

poza tym jeżeli pacjent zgłasza skutki uboczne które są poważne i są w ulotce chyba nie powinno się spławiać chorego, nie?
              • nick_z_desperacji2 Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 17:12
                Antybiotyków nie przepisuje się ot tak, tylko w określonej kolejności.
                • bib24 Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 18:26
                  jasne, nigdy nie dostałaś antybiotyku "na wszelki wypadek" bo gardło boli kilka dni albo pacjent trochę kaszle?
                  • nick_z_desperacji2 Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 18:37
                    Yyyy nie? Jak lekarz POZ przepisuje na wszystko antybiotyk, to można go zmienić w 99% przypadków (ten jeden to jednoosobowe przychodnie na nfz, choć takie chyba nie istnieją).
                    "Na wszelki wypadek" dostałam antybiotyk po chirurgicznym usunięciu 3ósemek i chyba 1-2 dni w szpitalu po zabiegu na stawie skokowym.
                    • bib24 Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 18:45
                      no wlasnie więc niby nie ale jednak 2 razy dostałaś.
                      • nick_z_desperacji2 Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 19:05
                        Dostałam, bo miało to uzasadnienie. Zwłaszcza w kwestii pooranych ust, w których bakterie mają cudowne warunki do bytowania. Dwa razy po zabiegach chirurgicznych w ciągu ostatnich 15 lat to nie jest ani "ciągle", ani "bo kaszelek".
                    • chocolate_dog123 Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 18:47
                      To normalne rutynowe zachowanie, że po wyrywaniu ósemek czy po operacji dostaje się antybiotyk.
            • chocolate_dog123 Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 18:51
              Po którym antybiotyku leczyłaś serce, jeśli można wiedzieć?
              Z kolei u mnie wszelkie niezliczone infekcji bakteryjne idą na serce, więc nie mam wyboru jak brać antybiotyki/ chemioterapeutykii.

Pełno leków na depresję też szkodzi na serce, wątrobę, nerki, gospodarkę węglowodanową, a jednak ludzie je biorą.
              • gorzka.gorycz Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 20:47
                Po Sumamedzie.
                • ardzuna Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 23:27
                  Na pewno po antybiotyku, a nie jako powikłanie schorzenia, które było leczone Sumamedem?
                  • gorzka.gorycz Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 23:48
                    Zasadniczo stwierdzono, że raczej tak. Ale to było bardzo dawno temu. Być może obie rzeczy się nałożyły. Natomiast znam jeszcze jedną osobę, która miała po tym leku problemy kardiologiczne. Co nie oznacza, że uważam, że powinno się go wycofać itp. Miałam pecha, że tak zareagowałam i tyle. Jest jeszcze kilka leków, których nie mogę brać ze względu na skutki uboczne, ale to ja, innym pomagają..
              • anka_one_and_only Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 21:19
                Oj, biora, i to jak cukierki a troche aktywnosci fizycznej na lonie natury mogloby pomoc w wielu przypadkach.
                • gorzka.gorycz Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 21:43
                  Szczególnie na zapalenie pęcherza. uncertain
                  • nick_z_desperacji2 Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 23:26
                    Depresję też leczy sport i spróbowanie niemieć depresji.🤦‍♀️
      • nick_z_desperacji2 Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 15:24
        Gdybym ci pokazała ulotkę leku, dzięki któremu moja mama jest nadal sprawna, to umarłabyś od samego czytania.
        • ewa.ewartxxxx Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 19:57

> Gdybym ci pokazała ulotkę leku, dzięki któremu moja mama jest nadal sprawna, to
          > umarłabyś od samego czytania.

ta cała karen an pachnie mi klimatem w stylu justyny sochy-histeryczne artykuly,straszenie zgonami i skutkami ubocznymi ,nie szczepić nie leczyc najlepiej na 3 zdrowaśki do pieca.
    • chococaffe Re: Cipro na pecherz - toksyczność 09.07.24, 19:30
      o rany, znowu...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka