Dodaj do ulubionych

Rodzaje niepamięci

16.07.24, 21:31
A co, wakacje są, nudzę się.
Trafiłam ostatnio w środek gófnoburzy typu "gdzie dwóch emigrantów z Polski tam trzy organizacje polonijne". I nie uwierzono mi, że nie pamiętam imion 15 osób, z którymi spędziłam 10h.
Ktoś się obraził, bo nie pamiętam dat urodzin krewnych i przyjaciół.
Ktoś się oburzył, że nie znam na pamięć numeru telefonu własnej córki.
Znam za to jej PESEL. I męża też. Znam swój numer konta - i to wielu ludzi zaskakuje. Pamiętam kody do domofonów, piny i hasła numeryczne po jednokrotnym wstukaniu (mam to w pamięci mięśniowej, bez klawiatury numerycznej nie powtórzę).
Pamiętam wzór na deltę, ale nie powiem bez chwili zastanowienia się, ile to jest 7*8.

A wam jakie pamięć płata figle?

Jakie Wy macie nietypowe

A Wy - co pamiętacie, a czego nie pamiętacie?
Obserwuj wątek
    • tiffany_obolala Re: Rodzaje niepamięci 16.07.24, 21:32
      Ale mi się zedytowalo big_grin big_grin big_grin
      • aadrianka Re: Rodzaje niepamięci 16.07.24, 21:57
        Pamiętam daty urodzin większości mojej klasy z liceum, blisko ćwierć wieku po maturze. Natomiast za nic nie mogę zapamiętać dat urodzin dwóch dobrych koleżanek, z którymi regularnie się spotykam od 10 lat.
        Litowce, berylowce, borowce, węglowce, azotowce, tlenowce, fluorowce, żelazowce, helowce. Nie mam pojecia co to, ale pamiętam. Nie potrafię zapamiętać, co po angielsku znaczy yield.
    • kk345 Re: Rodzaje niepamięci 16.07.24, 21:51
      Dlaczego miałabyś pamiętać daty urodzin przyjaciół?
      • tiffany_obolala Re: Rodzaje niepamięci 16.07.24, 22:09
        Żeby im życzenia złożyć...
        • kk345 Re: Rodzaje niepamięci 16.07.24, 22:21
          Kalendarz istnieje...
          • mallard Re: Rodzaje niepamięci 17.07.24, 12:02
            kk345 napisała:

> Kalendarz istnieje...

Ale ona pamięta. To co, ma się pochlastać?
    • ta_jedna_karen Re: Rodzaje niepamięci 16.07.24, 21:59
      Dyskusja o najfajniejszych rodzajach niepamięci trwa właśnie w wątku o naszych sukcesach.
      • tiffany_obolala Re: Rodzaje niepamięci 16.07.24, 22:09
        Trochę się nią inspirowałam, nie przeczę, ale tam się zrobiło zbyt personalnie dla mnie.
      • daniela34 Re: Rodzaje niepamięci 16.07.24, 22:23
        ta_jedna_karen

trwa właśnie w wątku o naszych
        > sukcesach.

Mniej więcej w ten deseń: Karen ukradła mi moje majtki. Wprawdzie nie odróżniam Karen od Karyny i nigdy się nie spotkałam z Karen oraz nigdy nie miała dostępu do moich majtek, ale ukradla
        • ta_jedna_karen Re: Rodzaje niepamięci 17.07.24, 00:27
          Później uświadamiam sobie, że nie Karen, a Karyna i nie majtki, a stanik i na samym końcu okazuje się, że tak naprawdę to miałam mgłę pokowidową i wszystko mi się przywidziało. Zamiast przeprosić Karen i Karynę, że urządziłam im dwudniowe pranie brudnej bielizny, to próbuję odwrócić kota ogonem i wszystkim wmówić, że to one są nienormalne. A mogłam po prostu pobiec za wilkami i przytulić się do drzewa.
          • karyna-z-tarchomina Re: Rodzaje niepamięci 17.07.24, 07:05
            Proszę mnie nie mieszać w te kradzieże!😡
            To czytają rożni ludzi a u nas kradziejstwo = wypowiedzenie. Nie po to awansowałam na szczebel kierowniczy w międzynarodowej korporacji, żeby to zepsuto jednym wpisem internetowym!
        • 35wcieniu Re: Rodzaje niepamięci 17.07.24, 10:35
          Warto tam iść? WIdziałam że pade walczy z danaide, to jest dla mnie jakby dwa gołębie w szachy grały, nie przebrnęłam. Jest tam coś wartego uwagi?
          • daniela34 Re: Rodzaje niepamięci 17.07.24, 10:43
            Nie, w sumie chyba nie warto. Raczej smutno.
            • 35wcieniu Re: Rodzaje niepamięci 17.07.24, 10:50
              To olewam. Ale polecam z głębi serca wątek o ustępowaniu miejsca nawet brzydkim kobietom. big_grin
              Alexis kończy karierę, z przytupem. big_grin
              • 35wcieniu Re: Rodzaje niepamięci 17.07.24, 10:51
                A, widzę że już znalazłaś. big_grin Ma dzisiaj wenę, czyta się to rewelacyjnie big_grin
    • 35wcieniu Re: Rodzaje niepamięci 16.07.24, 22:18
      Pamięć raczej nie plata mi figli, jak już to w drugą stronę - pamiętam dużo rzeczy zbędnych.
      Nie rozumiem natomiast o co chodzi z organizacją polonijną.
    • marta.graca Re: Rodzaje niepamięci 16.07.24, 22:22
      Pojadę Bergamotką i napiszę, że wszystko pamiętamtongue_out Za to nie zawsze skupiam się na tym, co np. mąż mówi i później się pytam trzy razy o to samo.
    • 1.wetta.1 Re: Rodzaje niepamięci 16.07.24, 22:42
      Pamiętam o wiele za dużo. Na przykład listy klasowe z moich szkół. Daty urodzin osób z rodziny, przyjaciół, znajomych. Daty chrztów, komunii, ślubów. Im bardziej chcę zapomnieć, tym bardziej pamiętam.
    • snakelilith Re: Rodzaje niepamięci 16.07.24, 23:11
      Ernest Hemingway powiedział, że szczęście to dobre zdrowie i zła pamięć. I tego się trzymam. Ale dopóki wchodząc do pokoju wiem, po co przyszłam, wszystko jest ok. wink Zresztą i tak pamiętam dużo za dużo, o wiele więcej od generacji "wiedza w smartfonie".
      A pamięć palcowa to nic wyjątkowego, masa ludzi tak ma, łącznie ze mną. Wszystkie piny tak wystukam, ale jak ktoś zapyta o kolejność cyfr to nie wiem.
      • maslova Re: Rodzaje niepamięci 17.07.24, 14:47
        > Ernest Hemingway powiedział, że szczęście to dobre zdrowie i zła pamięć.

Bardzo podoba mi się ta myśl, postaram się ją zapamiętać wink
    • ulla_cebulla Re: Rodzaje niepamięci 17.07.24, 00:05
      Nie "widzę" i nie pamiętam szeregów cyfr. Kody, piny, daty, telefony itd zapamiętuję dźwiękowo tylko w tym języku, w którym ich zazwyczaj używam. Kiedy ktoś mnie pyta przykładowo o mój numer w innym języku, muszę go sobie odśpiewać, zapisać i dopiero mogę tłumaczyć.
      • sueellen Re: Rodzaje niepamięci 17.07.24, 08:05
        Też tak mam. Jak trafię na Polaka któremu mam podać swój numer telefonu to po polsku "nie pamiętam ". Podobnie z kodem pocztowym itd
    • obrus_w_paski Re: Rodzaje niepamięci 17.07.24, 00:20
      Dobry timing bo dziś są urodziny mojego pierwszego chłopaka, którego nie widziałam od ponad 20 lat. Dlaczego pamiętam o jego urodzinachsad w ogóle to już standard, 17 lipca i diingggg „Michał ma dziś urodziny” 🤷🏼‍♀️

Poza tym nie pamiętam większości ludzi z mojej klasy z liceum (co ciekawe myśle, że więcej bym pamiętała z podstawówki), ze studiów pamiętam z 10 osób maks (!), głównie tych z którymi mam kontakt do teraz. Nie pamiętam (oprócz Michała) byłych chłopaków, byłych „przygód”, ogolnie to mam beznadziejną pamięć do ludzi, co czasem jest bardzo krępujące (ostatnio się przestawiłam facetowi w windzie w biurowcu z jakiegoś konkretnego powodu, na co on „obrus w paski, jeździmy tą samą windą kilka razy w tygodniu od 3 lat 🫣- ale przyznał chociaż ze rzadko rozmawialiśmy. No tragedia.

Nie sądzę, żebym miała jakieś ciekawostki odnośnie tego co pamiętam niestety
      • login.na.raz Re: Rodzaje niepamięci 17.07.24, 05:56
        Mam tak z moją przyjaciółka z podstawówki, nie mam z nią kontaktu juz z 25 lat, przyjaźń skończyła się jeszcze dawniej. Też pamiętam.o jej urodzinach, obudzona w środku nocy mogłabym tę date powiedzieć 😀
    • pade Re: Rodzaje niepamięci 17.07.24, 00:31
      Nie mam pamięci do twarzy i to jest coś koszmarnego. Dwa dni temu jakaś kobieta z taką radością na twarzy mówi do mnie dzień dobry, a ja nadal nie wiem kto to był. Na parkingu zaczepiła mnie kolejna. Dobrze, że się przedstawiła i powiedziała skąd się znamy, bo inaczej gapiłabym się na nią jak osioł.
      Imion nowo poznanych ludzi też nie mogę zapamiętać.
      Ech, dobrze, że chociaż tabliczkę mnożenia znambig_grin
      • szarmszejk123 Re: Rodzaje niepamięci 17.07.24, 07:28
        Ja nie rozpoznaje ludzi poza środowiskiem, w którym ich normalnie widuję:p
        Np. Pani z piekarni u której codziennie kupuje chleb poza piekarnią i bez służbowego wdzianka będzie dla mnie kompletnie obcym człowiekiem :p
        A już max osiągnęłam, jak dwa lata pracowałam z jedna dziewczyna na kuchni ( zawsze fartuch i czepek ) i nie poznałam jej na ulicy, bo była bez fartucha 🤣
        • chococaffe Re: Rodzaje niepamięci 17.07.24, 07:33
          to ja odwrotnie - poznaję ludzi, których nie znam. Kiedyś widzę znajomą twarz, nie pamiętam skąd, ale nie wypada tak zignorować i przejść obok, więc się ładnie przywitałam. Znajoma twarz odpowiedziała z uśmiechem, ale lekko niepewnie.

To był trener siatkówki, który wtedy był często w mediach. big_grin

Najśmieszniejsze było to, ze on chyba uwierzył, że się znamy, ale nia pamiętał skąd big_grin
          • szarmszejk123 Re: Rodzaje niepamięci 17.07.24, 07:38
            Dobre! 😅🤣
        • mieszkankaroztocza Re: Rodzaje niepamięci 17.07.24, 08:50
          To ja tak nie poznałam miejscowego lesniczego, bo zawsze w ubraniu lesniczego, albo chociaż na zielono, raz się ubrał w inny kolor. Dzień dobry powiedziałam, bo twarz znajoma. Dopiero jak odpowiedział to skojarzyłam. W ogóle widziałam paru lesniczych w tym jednego emerytowanego i oni ciągle w zielonym chodzą nawet po pracy. Nie wiem czy tak już przywykli.
          • pade Re: Rodzaje niepamięci 17.07.24, 10:32
            Ja pomyliłam naszego weterynarza z mężem koleżanki...
        • snakelilith Re: Rodzaje niepamięci 17.07.24, 10:59
          szarmszejk123 napisał(a):

> Ja nie rozpoznaje ludzi poza środowiskiem, w którym ich normalnie widuję:p
          > Np. Pani z piekarni u której codziennie kupuje chleb poza piekarnią i bez służb
          > owego wdzianka będzie dla mnie kompletnie obcym człowiekiem :p

U mojego męża ślepota na twarze jest tak zaawansowana, że jak aktorka w filmie w następnej scenie ma inną fryzurę i inny ciuch, to nie rozpoznaje, że to ta sama osoba. U mnie z kolei jest odwrotnie, nigdy nie zapomnę raz zobaczonej twarzy, co jest często mocno męczące, bo twarz mi się kołacze, podczas gdy całą resztę wokół tej osoby z zamierzchłej przeszłości już dawno zapomniałam. I tak widzę kogoś na ulicy i wiem, że osobę znam, ale ponieważ z racji zawodu poznałam masę ludzi, to nie wiem dokładnie, do którego końca ją przyczepić. I czasem myślę natrętnie nad tym potem pół dnia, aż zaskoczę. Straszne....
          • szarmszejk123 Re: Rodzaje niepamięci 17.07.24, 12:51
            To twoje, to faktycznie straszne:p
            Ja, to jedynie na okrągło odstawiam " figura di merda" ignorując znajomych ludzi:p ale się tym przynajmniej nie zadręczam :p
          • danaide2.0 Re: Rodzaje niepamięci 17.07.24, 13:17
            Filmy? Te o grupie przystojnych młodych ciemnowłosych, krótko ściętych mężczyzn? Rasa w sumie nieistotna.
            Nie dla mnie.
            Znane kobiety, po zabiegach, operacjach?
            Nie dla mnie.
            Rodzice ze szkoły? Dziecko informowało czyj rodzi nadchodzi z przeciwka, żebym znów na chamkę nie wyszła z braku dzieńdobry. Dwie matki blondynki mieszały mi się całe przedszkole i w końcu w podstawówce ogarnęłam która jest która, choć nie dam głowy, że w pierwszej klasie.
            Czasem rozpoznawałam kogoś z daleka, ale po chodzie, od tyłu.
    • kochamruskieileniwe Re: Rodzaje niepamięci 17.07.24, 05:45
      Generalnie pamięć mam swietną, zwłaszcza w sprawach zawodowych.
      Ale..
      Za Chiny nie potrafię powiedzieć, jak ubrany był np współpracownik poprzedniego dnia.
      Nie pamiętam ile mam lat - pamiętam rok urodzenia, więc robię szybkie odejmowanie.
      Mam kłopot z analizami politycznymi/socjologicznymi/psychologicznymi. Czyli w tematach, które dalekie sa od mojego wykształcenia oraz hmmm.. szeroko pojętych "zainteresowań". Czytam jakąś ciekawą analizę np. w prasie i myślę - p jakie to dobre, muszę to zapamiętać... no i duda. Zapominam. Nie mam takiego kłopotu z różnymi teoriami z dziedzin nauki ścisłych i przyrodniczych... 🙄. Jakbym była zablokowana na nauki hm..społeczne?
    • marianna211272 Re: Rodzaje niepamięci 17.07.24, 06:06
      ja daty historyczne i okreslone art prawa .Potrafie zacytowac i wyszukac jakis w miare szybko co przydawalo sie na egzaminach i obecnie w pracy ( mniej daty historyczne) Pamietam tez do dzis liste obecnosci z podstawowki od gory do dolore do dzis slysze glos nauczycieki .Z liceum zero .
      Z fajnych mam dobra pamiec do dyskusji potrafie zacytowac dialogi co ktos powiedzial co z tego wyniklo i jak sie zaczelo.Czesto sie przydaje w roznych pracowych i rodzinnych sytuacjach kiedy udaje mi sie przypomniec innym co i dlaczego tak postanowilismy albo dlaczego postapilam/ postapilismy tak a nie inaczej.Pamietam takie sytuacje z przed 20 lat niektore b.dobrze
    • daniela34 Re: Rodzaje niepamięci 17.07.24, 07:33
      Nie pamiętam twarzy, ubrań, samochodów. Byłabym fatalnym świadkiem.
      Całą resztę pamiętam.
    • mieszkankaroztocza Re: Rodzaje niepamięci 17.07.24, 08:45
      W szkole miałam problem z zapamiętaniem wzorów. Umialam dostosować wzór do zadania, ale zapamiętać już nie. Jak się dało coś rozwiązać bez wzoru nie było problemu, jak nie, musiałam to sobie zapisywać. Pewnie jakby nie było na maturze karty wzorów to bym jej nie zdała. Jak miałam test wyboru wiedziałam co wybrać, jak miałam to napisać to nie wiedziałam co. Na angielskim przetłumaczyłam z Angielskiego na Polski odwrotnie już nie. Do teraz mam że rozumiem ( nie wszystko) co ktoś mówi ale odpowiedzieć bym nie umiała. Jakiś tekst przeczytam, czy obejze coś z napisami po angielsku ( cos zrozumiem, coś się domysle). Z Rosyjskiego pamiętam jak czytać te litery, ale nie zawsze rozumiem i też bym się nie dogadała. Z niemieckiego pamiętam tylko cyfry. A w czasie szkoły to siostrze pomagałam jeszcze w lekcjach. Zresztą dużo ze szkoly nie pamietam. Uczyłam się wiersza czy piosenki na pamięć do szkoły przez parę godzin i się nie nauczyłam. Byłam przy końcu w dzienniku i jak pytali nauczyciele od początku to ja z tego słuchania nauczyłam się tego, czasem nawet nie ucząc się tego wcześniej bo mnie nie było przez tydzień w szkole i nie wiedziałam że trzeba było, bo miałam taka koleżankę co mi nie powiedziała wszystkiego. Numery zapamiętuje tylko te co często używam. Czesto nie pamiętam imion ludzi którzy mi się sami przedstawili, za to pamiętam tych o których ktoś gada. Imiona i nazwiska klasy zapamiętałam z powodu czytania obecności i wiedziałam do kogo dopasować. Czasem nie mogę skojarzyć kogoś ze szkoły, bo się trochę zmienił, ale pamiętam po głosie i wtedy kojarzę. Z szkoły policealnej pamietam tematy które były nie na temat tego co sie uczyliśmy tylko rozmowy i nawet kto to opowiadał, a to co sie uczyliśmy to nie. Pamietam daty urodzin rodziny, nawet tych co nie utrzymuje kontaktu. Wkurzające jest to że mnie rodzina pyta kto kiedy ma urodziny I chcą żebym przypominała. Szczególnie ciotka mnie w tym wkurza, bo jest młoda i mogłaby sobie to wpisac w telefonie. Za to mi składa parę osób pytających się życzenia po czasie, a potem się wkurzają że nie mam tego na Facebooku. Za to siostra ma, a ona ma urodziny trochę po mnie i z tąd wiedzą że moje już minęły. Jak sobie nie zapisze co mam kupić, jakiejś wizyty w kalendarzu w telefonie lub że coś mam kiedyś załatwić, albo jakiegoś innego przypomnienia to nie kupię, nie załatwię, nie pojadę. Ale dziwne jest to że potem zadzwoni nawet po miesiącu i ja wiem po co jeszcze nie czytając. Tak samo kupię wszystko z listy nie patrząc w nią potem tylko sprawdzam czy mam wszystko. Zdarzyło mi się jechać do miasta w jakimś celu, a coś innego załatwić przy okazji i załatwić tylko to co przy okazji, raz wysiadłam z busa po drodze mijając budynek w którym miałam załatwić to w jakim celu jechałam. Zapamiętuje cyfry z rejestracji samochodów, czy numery telefonów gdzieś z jakiejś reklamy, czy jakieś napisy, bo jak idę to sobie to w myślach, nie wiem po co powtarzam. A to przydatne do niczego nie jest. Samochody za to rodziny rozpoznaje po rejestracji, a często właściciel nie wie jaką ma. Zapominam często po co szłam z pokoju do pokoju, czasem I do końca dnia sobie nie przypomnę. Wiem że coś miałam zrobić ale nie wiem co. Zapominam co mi ktoś przed chwilą powiedział, a pamiętam co się wydarzyło dawno temu ze szczegółami. Jak jestem w jakimś miejscu i z kimś rozmawiam to nie rozumiem co do mnie mówi, albo nie pamiętam zaraz po wyjściu. Jakby mnie tam wcale nie było. A przypomina mi się ta rozmowa już po dluzym czasie. Pamiętam różne hasła w których są cyfry, a zapominam jak mam wyrazy, zawsze coś przekręcę. Pamiętam droge do miejsca jak dojść ale nie umiem tego wytłumaczyć, bo nie pamiętam ulic i kolorów budynków przy jakich trzeba przejść, ale jak widzę te budynki to wiem w którą trzeba iść stronę. Czytając coś nie pamiętam na końcu co było na początku. Ale jak ktoś o czymś mówi to przypomina mi się że gdzieś to czytałam.
    • feldmarszalek.duda Re: Rodzaje niepamięci 17.07.24, 08:45
      Ja nie zapamiętuję twarzy. Ale to nie przez niepamięć tylko po prostu nie lubię patrzeć na twarze nieznajomych. Ostatnio do mnie dzwoniła osoba, którą poznałam (ale nie patrzyłam na twarz), ustaliłyśmy, że się znamy i skąd, ogólnie bardzo miło, ale jak ją gdzieś znowu spotkam to nie poznam (chyba że się odezwie pierwsza to poznam po głosie). Pechowo na fejsie ani na linkedin nie ma zdjęcia.
    • ixiq111 Re: Rodzaje niepamięci 17.07.24, 12:17
      Nie zapamiętuję twarzy. Jeżeli kiedyś policja będzie chciała zrobić z moja pomocą portret pamięciowy - nie ma opcji, nic z tego nie będzie.

Z innego rodzaju "niepamięci".
      Są osoby, szczególnie starsze, które zapominają niewygodne dla siebie fakty. Za to doskonale pamiętają, ze szczegółami, czym , kto i kiedy ich skrzywdził, co złego powiedział, jak źle się zachował.
    • koronka2012 Re: Rodzaje niepamięci 17.07.24, 12:48
      Nie pamiętam niczego poza datami urodzin najbliższej rodziny.
    • 18lipcowa3 Re: Rodzaje niepamięci 17.07.24, 12:59
      Niestety pamiętam wszystko co zapamiętam na słuch. Nie wzrokowo
      Tak więc to co się recytuje daty urodzin, pesele, nr kont. Pamiętam daty urodzin ludzi z liceum, byłych sąsiadów, kody pocztowe moich wszystkich adresów. Pamiętam dużo zdarzeń, slow, dźwięków.
      Pamiętam głosy osób z przeszłości. Niestety pamiętam wszystkie teksty piosenek łącznie z dla mnie wyglądasz idealnie i oczy zielone oszalałem.
      • johana7419 Re: Rodzaje niepamięci 17.07.24, 13:28
        Pamiętam daty w tym urodzin wielu nieistotnych dla mnie osób
        Potrafię na podstawie daty odtworzyć np jaki to był dzień tygodnia rok,dwa lata do tyłu
        Z ciągu cyfr pamiętam tylko swój PESEL, nr telefonu, pin go karty
        Nie mam pamięci do kwestii technicznych
        Nie pamiętam tytułów np czytam książkę i w trakcie muszę czasem zerknąć na okładkę bo zapomniałam co czytam hehe
        • 3fanta Re: Rodzaje niepamięci 17.07.24, 13:57
          Numery telefonów pamiętam do siebie i męża i to dlatego, że są proste i to ja je wybierałam.Kiedyś była możliwość wybierania numerów przy wykupie abonamentu i do tej pory można wybrać numer telefonu kupując starter .Syn sam sobie już załatwiał abonament jako osoba pełnoletnia a córce starter kupował mąż i wziął co dali.Numer trudny i nie pamiętam.Pamiętam bardziej nazwiska niż twarze i jak ktoś powyżej napisał potrafię zapamiętać listę klasową z SP i LO.Pamiętam daty urodzin większości znajomych, wydarzenia z dzieciństwa od 4 lat wzwyż, PESEL męża i swój.Nie pamiętam NIPów.Pamiętam piny najpotrzebniejsze a gorzej jest z hasłami do kont wszelakich i apek.Muszę sobie zapisywać jak coś komuś obiecałam przynieść na następne spotkanie.Pamiętam wiele historycznych dat a nie pamiętam wzorów.To dlatego,że jestem noga z przedmiotów ścisłych.Tabliczkę mnożenia i ważniejsze symbole chemiczne na szczęście ogarniam.Pamiętam nazwiska nauczycieli i czego mnie uczyli.
    • izabela1976 Re: Rodzaje niepamięci 17.07.24, 14:08
      A jakby ktoś np. policja zapytała się Was co robiliście np. 27 czerwca to bylibyście w stanie odpowiedzieć?
      • mieszkankaroztocza Re: Rodzaje niepamięci 17.07.24, 14:45
        Nie
      • pffpffpff Re: Rodzaje niepamięci 17.07.24, 16:48
        izabela1976 napisała:

> A jakby ktoś np. policja zapytała się Was co robiliście np. 27 czerwca to bylib
        > yście w stanie odpowiedzieć?

Tak. Dzięki kalendarzowi w tel.
      • szarmszejk123 Re: Rodzaje niepamięci 17.07.24, 17:54
        Tak z marszu, to absolutnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka