Dodaj do ulubionych

Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia

19.07.24, 18:36
Kolejny raz kupiłam złą szminkę - ta na zdjęciu. Już mam cały kuferek nietrafionych kolorów.
Może Wy podpowiecie w jakie kolory "iść", jaki mam typ urody?
Włosy ciemny brąz, całkowicie bez rudawych refleksów
Oczy - brązowo szare
Cera, tu jest problem, bo opalam się łatwo i na brązowo, nie mam piegów, ale mam przebarwienia, gdybym się nie opalała, to jestem blada, ale nie w odcieniu różu, ale raczej taka oliwka, albo kamienny beż smile
widoczne żyłki - niebieskie

Zdjecia w dziennym świetle, totalnie bez filtrów.
Obserwuj wątek
    • nutella_fan Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 18:38
      Wcale bym nie powiedziała, że nie trafioną. Wg mnie pasuje. Co do innych kolorów ja nude często używam.
      • damartyn Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 18:55
        To samo ja. Bardzo trafiona. I usta ładne.
    • piataziuta Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 18:39
      klasyczna czerwień, nie karmin, nie wiśniowa, nic z brązem
      • goscini1234 Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 18:48
        to prawda, z brązem wyglądam okropnie, obojętnie czy to cienie, szminka czy nawet bronzer
        • piataziuta Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 21:25
          I jeszcze jedno, najważniejsze:

ta cała kolorystyczna szopka polega na tym, żeby dobrać kolory, który będą się z tobą zlewały.

Moja koleżanka (brązowe włosy, zielone oczy, ciemniejsza karnacja) określona przez "kolorystkę" jako cośtam, zaczęła się ubierać w zgniłą zieleń, ugier, brąz i nigdy tak źle nie wyglądała.
          Dużo lepiej jej było w zimnych kolorach, kontrastujących z jej ciepłą urodą - typu szafirowy/fuksja/chłodny róż.

Ja mam podobnie - jestem cała koloru toffi/butterscotch - włosy, skóra, oczy. W ciepłych kolorach typu butterscotch/camel/beż/ecru/oliwka wyglądam jak rozmazana plama, chora osoba, albo po prostu szara mysz. Dobrze mi w zimnych, kontrastujących odcieniach. Kontrasty po prostu podkreślają się wzajemnie.

Czysta czerwień podkreśli twoją jasną cerę, a i kształt ust masz ładny (bo ja mam za wąskie usta na czerwone szminki) więc będzie dobrze. W tych z opcji "doboru kolorystycznego" zlejesz się w plamę.

• piataziuta Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 21:29
            A, żeby nie było, kończyłam studia artystyczne (dość ciężkie), więc na to, że mam jakieś pojęcie estetyczne mam papier, a nawet dwa. wink
            • snakelilith Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 21:39
              piataziuta napisała:

> A, żeby nie było, kończyłam studia artystyczne (dość ciężkie), więc na to, że m
              > am jakieś pojęcie estetyczne mam papier, a nawet dwa. wink

Z całym szacunkiem, ale to nie ma nic do rzeczy.
          • snakelilith Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 21:38
            piataziuta napisała:

> ta cała kolorystyczna szopka polega na tym, żeby dobrać kolory, który będą się
            > z tobą zlewały.

Nie. Nie polega na tym. Mnie teoretycznie w kolorach beżu powinno mi być dobrze, ale są takie odcienie, że znikam i takie, że wyglądam nagle jak milion dolarów. Dobrane kolory to propozycja, a ty musisz je wypróbować. Czasem wystarczy tylko, gdy odcień będzie ciut bardziej lub mniej intensywny
            A twojej koleżance mogli w ogóle dobrać zły typ. Ludzie są omylni. Zwłaszcza przy typach, które są na granicy i mają zarówno ciepłe i jak chłodne elementy.
            Czysta czerwień może być statetmentem, ale dobrze wyglądać będzie tylko na typach o dużym kontraście. Przy zgaszonych wygląda cyrkowo.

• piataziuta Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 21:44
              Cóż.
              W tej sytuacji proponuję, żeby koleżanka poszła do sklepu i (o ile się nie brzydzi, jak szarm) skorzystała z testerów, porobiła zdjęcia, wrzuciła na forum i zobaczymy w czym jej będzie najlepiej.
              • snakelilith Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 22:44
                piataziuta napisała:

> Cóż.
                > W tej sytuacji proponuję, żeby koleżanka poszła do sklepu i (o ile się nie brzy
                > dzi, jak szarm) skorzystała z testerów,

Ty nie masz pojęcia ile ja nakupiłam się wcześniej szminek (bo się jednak brzydzę), by się dowiedzieć jakim jestem typem. I pamiętam mój pierwszy błyszczyk od Heleny Rubinstein w kolorze bardzo mocnej miedzianej czerwieni. Nie był to kolor dla mojego typu, raczej dla ciepłej jesieni, ale uświadomił mi, że jestem ciepłym, a nie chłodnym typem, bo tak mocno wyciągnął mi kolor oczy jak nic do tej pory. Potem była jeszcze masa pomyłek, bo nie, pomarańcze, brązy i nudy (ile ja tych nudów wypróbowałam to głowa mała) nie są dla mnie, zostało więc na kolorach wiosny. Ale nie peache, a bardziej grejfruty i korale, i nie matty, a bardziej gloss, więc jestem jak najbardziej za tym, by próbować, bo każda z nas wygląda jednak ciut inaczej.
    • pani.asma Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 18:39
      Zima
      Choć zaraz przyjdzie Snake i powie że to pomieszanie jesieni z latem z akcentami zimy
    • majenkirr Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 18:46
      Mnie się ta szminka na Tobie podoba.
      Tylko po co zasłaniać oczy jak pokazujesz je na drugim zdjęciu?🙃
      • dni_minione Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 19:24
        żeby jej nie wyszukać po obrazie.
    • migafka357 Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 18:49
      Moim zdaniem jesteś czystą zimą i najładniej byłoby ci w takiej klasycznej, nie za ciemnej czerwieni. Ta na zdjęciu jest bardzo dobra na wieczór dla ciebie, na dzień poszukaj jaśniejszej.
      • goscini1234 Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 18:52
        Na dzień próbowałam różne odcienie nudziaków, cielistych, ale wyglądam źle, w takich delikatnych różach/łososiach - źle.
        • migafka357 Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 18:55
          Nie, absolutnie nudziaki, żywa czerwień, jak krew.
          • goscini1234 Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 18:58
            na dzień? smile swoje usta mam bardzo blade, taki przybrudzony róż, a "zimy" mają ciemne, wyraźne
            • memphis90 Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 20:10
              To weź na dzień taki błyszczyk- szminkę, nie mocno kryjącą, ale w zdecydowanym kolorze i chłodną.

Ta jest bardzo, bardzo ok - może musisz się przyzwyczaić…?
      • snakelilith Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 19:00
        migafka357 napisała:

> Moim zdaniem jesteś czystą zimą

Kierujesz się stworzonym przez autorkę wizerunkiem. Ona maluje się i ubiera JAKBY była zimą. Ale zimą wcale być nie musi.
    • snakelilith Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 18:57
      Raczej nie jesteś zimą, bo twoje oczy się zgaszone i w ogóle twoja twarz nie jest chyba bardzo kontrastowa. Włosy wyglądają na ciemniej ufarbowane. Prawda? Kolor bluzki jest chyba też za żywy. Przy takich kontrastach robisz się blada.
      Jesteś moim zdaniem z dużym prawdopodobieństwem którymś z typów lata. Ta szminka, którą kupiłaś jest więc pod względem temperatury ok, bo jest chłodna, ale jest za żywa, za czysta.
      Spróbuj co zgaszonego, np coś kolorów z tych niżej.
      • goscini1234 Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 19:05
        o, jesteś smile
        włosy nie są farbowane, choć mam już kilkanaście siwych
        bluzka - jest mocno niebieska, ale nie jest to taki electric blue, wg. mnie kobalt
        kolory które mi pokazałaś - uwielbiam w ubraniach
        a szminki - pink luster i pink parafait - piękne!
        • boogiecat Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 19:19
          A wg mnie najlepiej by ci bylo w tym shock tart
          • pani.asma Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 19:28
            To akurat odcień dla blondynki wiosny lub lata
            Nie nie nie
            • boogiecat Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 20:00
              Oj tam, ja sie nie znam ale taki roz nie tylko blondynom przeciez
      • migafka357 Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 19:09
        Tak, możliwe, że jest latem, trudno powiedzieć, bo i światło na zdjęciu może mylić i włosy słabo widać. Z jednym zastrzeżeniem, bo nie wiem, czy cię dobrze zrozumiałam, jeśli farbuje włosy na ciemno i po farbowaniu wygląda jak zima, to jest zimą, bez względu na to, jakie ma naturalne włosy.
        • goscini1234 Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 19:11
          włosy mam niefarbowane - mój kolor to ciemny, zimny brąz, w słońcu nie widać żadnych rudości, złota, a wręcz szarość (nie chodzi o siwe włosy, a taką poświatę)
          • migafka357 Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 19:15
            A ładnie wyglądasz w bluzkach w takich przydymionych kolorach, jakie pokazała Snake? Czy lepiej w wyraźniejszych, np. czerwieni albo bieli?
            • pani.asma Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 19:16
              Przecież nosi wyraziste bo taka ma na zdjęciu

Helou ???
          • pani.asma Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 19:16
            No bo jesteś zima co tu rozkminiac ???

• pani.asma Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 19:17
          Jeśli już nie jest zima to jest jesienią a nigdy przenigdy latem
          Nie nie nie
        • snakelilith Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 19:20
          migafka357 napisała:

> bo nie wiem, czy cię dobrze zr
          > ozumiałam, jeśli farbuje włosy na ciemno i po farbowaniu wygląda jak zima, to j
          > est zimą, bez względu na to, jakie ma naturalne włosy.

Miałam na myśli, że farbowaniem włosów na ciemno utrudniałaby ocenę swojego typu, bo sztucznie powiększa kontrast. Zimą się przez to nie stanie, a ciemne chłodne włosy może mieć też lato.
          Dla mnie ona nie ma jednak typowych "zimowych" oczu. One są raczej zgaszone i mają nawet odrobinę ciepła, co może robić z niej soft summer. Oczywiście zdjęcia przekłamują, więc to tylko taka hipoteza.
          Najlepiej gdy wypróbuje po prostu chłodne, ale zgaszone kolory. Jak nie będą pasować, to szuka się dalej.
          • migafka357 Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 19:26
            Tak, może być soft summer. I jeszcze chłodne lato wchodzi w grę.
            • snakelilith Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 19:34
              migafka357 napisała:

> Tak, może być soft summer. I jeszcze chłodne lato wchodzi w grę.

W każdym razie, jak autorka nosi chętnie zgaszone kolory (które jej służą), to JEST raczej lato. Zima to kolory czyste, kontrastowe, a moim zdaniem, te wydobywają u niej tylko bladość.
              • pani.asma Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 19:35
                Przecież ma kolor intensywny bluzki które bardzo dobrze jej służy

Czy to jakiś prank Żeby wmawiać ludziom że białe jest białe a czarne jest czarne
          • goscini1234 Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 19:41
            jeżeli to coś pomoże - to dobrze wyglądam w białej bieli smile takiej jak kiblowej, a wszelkie kremy, ecru robią ze mnie chorą
            • pani.asma Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 19:52
              Czyli zima 200 %
      • pani.asma Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 19:15
        Chyba tylko ślepi Kret i nietoperz nazwaliby tą szminkę chłodną bo ona jest wszystkim tylko nie chłodną szminką
        • snakelilith Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 19:21
          Spadaj asma i nie zawracaj gitary, gdy dorośli rozmawiają.
      • taje Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 19:40
        Twarz wygląda na zimę, a oczy na jesień.
        • snakelilith Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 19:49
          taje napisała:

> Twarz wygląda na zimę, a oczy na jesień.
          >

Na jesień to ona jest chyba za chłodna.
          • taje Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 19:52
            Na tym drugim zdjęciu nawet skóra wygląda jakby miała cieplejszy odcień. Może to kwestia oświetlenia?
            • pani.asma Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 19:54
              Jest charakterystyczna skóra królowej śnieżki nie wiem co tu rozkminiać?
              • snakelilith Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 20:07
                Nie bredź. Królewna Śnieżka ma typowo zimowe, lśniąco-czyste oczy.
                • pani.asma Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 20:14
                  Wkleiłaś młode laski krynico mądrości

autorka jest panią w średnim wieku więc ma oczy już wypłowiałe i zmęczone
                  • snakelilith Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 20:21
                    OJP.
      • piataziuta Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 21:32
        O właśnie, w większości tych kolorów będziesz źle wyglądać.
    • imponderabilia20 Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 19:27
      Zobacz sobie Inglot 264
      • goscini1234 Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 19:37
        to też kolor który lubię i chciałabym nosić na ustach, ale wyglądam w tym fatalnie, robię się sinowoskowa
        • snakelilith Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 19:46
          Ten kolor jest dla ciebie za ciepły. Raczej coś w tym kierunku:
    • kolorowa-branzoletka Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 19:38
      Wstaw zdjecie bez makijazu i w mozliwie gleboko wycietym bialym podkoszulku. Tak jak to robisz, nie da sie Tobie pomoc.
    • mayaalex Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 19:58
      Ja mam troche podobna kolorystyke do Ciebie i najlepiej wygladam w szminkach w odcieniu podobnym do mesa rose zalinkowanym przez snake. Taki lekko zgaszony roz rozbeltany z bezem i odrobinka fioletu, ale nie za ciemny.
      • mayaalex Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 20:59
        mialam kiedys idealna shiseido ale wycofali ten kolor. Zblizony jest ten, z eveline:

• goscini1234 Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 20:00
      w białej koszulce, bez makijażu, taki jasny kolor mają moje usta,
      właśnie u mnie zachodzi słońce, wiec kolory są cieplejsze
      • snakelilith Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 20:21
        Hm, teraz masz mniejsze kontrasty. Do tego zgaszone oczy.
        Oczy zimy, nawet jak brązowe, są inne, świetliste (bright) i robią zwykle duży kontrast.
        • goscini1234 Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 20:35
          teraz już musiałbym zrobić w oświetleniu sztucznym
          mam takie: tylko, że tutaj są pomalowane rzęsy, kreska, podkład i pociągnięte pomadą brwi
          • pani.asma Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 20:42
            Królewna Śnieżka
          • snakelilith Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 21:09
            Tu wyglądają faktycznie nieco inaczej. Bardziej czyste, mniej zgaszone. Możesz więc wypróbować kolory dla zimy, np. te bardziej stonowane i porównać, w których, tych, czy jednak lata, ci subiektywnie lepiej.
            • taje Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 21:13
              Berry couture
              • snakelilith Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 21:22
                taje napisała:

> Berry couture
                >

Też jestem za berry couture. Pytam się tylko, czy to aż taka duża różnica do tej z jej pierwszego zdjęcia. Ta jest moim zdaniem za mocna, za żywa.
                • goscini1234 Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 21:29
                  Wszyscy mi właśnie polecają (tak jak Ty Snake) te intensywniejsze i ciemniejsze kolory, a mnie się nie podobają na ustach, wolę takie Sparkle Berry, Pink Parafait i w wydaniu błyszczykowym smile

a jakie kolory ubrań dla mnie? wg. Was?

Wielkie dzięki, za fajne rady, dorady smile
                  • piataziuta Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 23:06
                    > Wszyscy mi właśnie polecają (tak jak Ty Snake) te intensywniejsze i ciemniejsze
                    > kolory, a mnie się nie podobają na ustach, wolę takie Sparkle Berry, Pink Para
                    > fait

Yep!
                    Punkt dla mnie.
                    big_grin
                    • snakelilith Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 23:18
                      piataziuta napisała:

> Yep!
                      > Punkt dla mnie.
                      > big_grin

Gdzie dla ciebie? Ja nikomu nie polecałam ciemnych kolorów, wręcz przeciwnie, kolory bardziej stonowane od wyboru autorki. A ty polecałaś przecież czystą czerwień, więc z całkiem innej beczki.
                      • piataziuta Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 23:36
                        Punkt dla mnie, bo proponuję autorce czyste kolory, a nie zgaszone.
                        Te róże co sobie sama wybiera się w to wpisują.
                        • snakelilith Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 00:31
                          piataziuta napisała:

> Punkt dla mnie, bo proponuję autorce czyste kolory, a nie zgaszone.
                          > Te róże co sobie sama wybiera się w to wpisują.

Absolutnie nie. Kolor, który sobie wybrała nie jest przecież zgaszony. To typowy kolor zimy - dosyć czysty, intensywny, tyle że chłodny.
                          • pani.asma Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 09:18
                            Nie wierzę
                            Snake przyznała że to zima
                            Czyli stanęło na tym co bapisalam 100 postów temu
                            Dziewczyny jak chcecie rady to do mnie , umiem rozpoznawać typu
                            Y()
                            • snakelilith Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 10:29
                              Taaa, zima, która jak sama przyznaje, niedobrze czuje się w kolorze zimy i założyła właśnie o tym wątek. big_grin
                • taje Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 21:30
                  A mogłabyś może wrzucić szminki dla miękkiej jesieni? (to chyba ja)
                  • snakelilith Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 22:08
                    taje napisała:

> A mogłabyś może wrzucić szminki dla miękkiej jesieni? (to chyba ja)
                    >

Jesteś soft autumn? Kolory powinny być więc ciepłe, ale zgaszone. Niekonieczne brązy, a raczej dusty rose, peachy nude, nie za ciemne rodzynkowe, karmelowe. Bardziej rosewood niż pumpkin. W zależności od kolory skóry mogą pasować ci delikatne, jasne, ale ciepłe pastele.
                    • taje Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 22:10
                      Z innej tabeli pasujących kolorów wyszła mi soft autumn. Ale patrząc na te kolory to jednak za dużo brązów, potrzebuje więcej kontrastów. Ja jestem chyba taki mix między soft autumn a soft summer.
                      • snakelilith Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 22:33
                        taje napisała:

> Ja jestem chyba taki
                        > mix między soft autumn a soft summer.
                        >

Niewykluczone, bo oba typy mają zarówno ciepłe jak i chłodne elementy, a te proporcje mogą się zmieniać.Ja jestem też z definicji niby ciepła, a jednak jako typ light spring w połowie ciepła, w połowie chłodna. Wystarczy, że jest bardziej zachmurzone niebo i moje oczy robią się chłodniejsze, wpadam ciut w light summer. A potem są dni, że jestem ciepła, prawie jak warm spring i też sobie mogę tam korzystać z kolorów. Najlepiej wtedy pójść na kompromis, znaczy jak brązy i terakota nie są dla ciebie dobre, to noś chłodniejsze, albo neutralne, zgaszone róże, ja też noszę czasem chłodniejsze kolory szminek.
                        Zobacz jeszcze tu:
                        www.instagram.com/p/C70THPQJl4S/?img_index=1
                        • piataziuta Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 22:51
                          No to ja jestem ewidentnie soft autumn i z podanych kolorów pasuje mi tylko większość niebieskich i trzy różowe z dołu od lewej.
                          W reszcie wyglądam jak ofiara losu/plama.

https://i0.wp.com/dream-wardrobe.com/wp-content/uploads/2022/02/soft-autumn-cover-1.jpg?resize=2155%2C2835&ssl=1
                          • taje Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 22:58
                            O, a te kolory mi nawet pasują, może z wyjątkiem dwóch górnych rzędów. Brakuje mi za tylko musztardowego i czereśniowej czerwieni. No i ja wyglądam dobrze w czerni (choć lepiej w ciemnym czekoladowym brązie). Za to źle w radosnych pastelach, terakocie i żółtych brązach. I bądź tu mądry.
                          • snakelilith Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 23:21
                            piataziuta napisała:

> No to ja jestem ewidentnie soft autumn i z podanych kolorów pasuje mi tylko wię
                            > kszość niebieskich i trzy różowe z dołu od lewej.
                            > W reszcie wyglądam jak ofiara losu/plama.

To możliwe, że nie jesteś wcale soft autumn, a soft summer. O ile sobie przypominam, to nawet preferujesz chłodniejsze kolory, a twoje włosy są raczej chłodnym blondem.
                            • piataziuta Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 23:34
                              No może, może - z tej palety pasują mi całe trzy rzędy z siedmiu, więc lepiej, problem tylko taki, że mam brązowe oczy. big_grin

Ogólnie to fajny pomysł na biznes, tylko trochę spójności merytorycznej brak.
                              • snakelilith Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 00:28
                                piataziuta napisała:

> No może, może - z tej palety pasują mi całe trzy rzędy z siedmiu, więc lepiej,
                                > problem tylko taki, że mam brązowe oczy. big_grin

No i co z tego, że masz brązowe oczy? To nie oznacza jeszcze, że jesteś ciepłym typem. Brązowe oczy mają też zimy. A u ciebie może to być ten jeden cieplejszy akcent.
                                I to jest raczej spójne, tylko ty nie masz pojęcia o szczegółach. Sorry. Ja w każdym razie nie zarabiam tym pieniędzy, ale od dłuższego czasu zaoszczędzam masę forsy, bo nie kupuję już ciuchów. które podobają mi się kolorem, a potem jednak nie pasują, więc nie noszę. Nie mówiąc o tym, że pasujące kolory lepiej się ze sobą kombinują, więc mam z ty co w szafie jakby więcej możliwości.
                                • piataziuta Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 08:38
                                  " Ja w każdym razie nie zarabiam tym pieniędzy, ale od dłuższego czasu zaoszczędzam masę forsy, bo nie kupuję już ciuchów. które podobają mi się kolorem, a potem jednak nie pasują, więc nie noszę. "

Mam dokładnie tak samo, tylko bez zrobienia analizy kolorystycznej. wink
                                  • snakelilith Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 10:12
                                    piataziuta napisała:

> Mam dokładnie tak samo, tylko bez zrobienia analizy kolorystycznej. wink

No to wiesz jakie kolory ci pasują. Brawo ty. Tylko ja chciałam wiedzieć, jakich JESZCZE kolorów mogę spróbować i do tego samodzielna analiza mi się przydała.
                  • pani.asma Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 23:49
                    To chyba jakieś żarty bo ty akurat jesteś wiosna ….
                    • taje Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 00:24
                      E, nie. Mam żółtawy/oliwkowy, a nie różowy odcień skóry. Fakt, dość jasny, ale jesień też może być przecież jasna. Z kolorów najbardziej pasuje mi schemat kolorystyczny dla miękkiej jesieni, tylko szminka nie może być brązowa ani pomarańczowa - śliwka, ciemny róż, rodzynkowy kolor i owszem. Więc taki mix między chłodniejszym latem a cieplejszą jesienią.
                      • snakelilith Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 00:38
                        taje napisała:

> E, nie. Mam żółtawy/oliwkowy, a nie różowy odcień skóry. Fakt, dość jasny, ale
                        > jesień też może być przecież jasna.

Wiosna też nie ma różowej skóry. Ale wiosna jest dosyć kontrastowym typem. Jeżeli więc pasują ci zgaszone, przybrudzone odcienie, to raczej nie jesteś wiosna. I nie jest tak, że jak z definicji jesteś którymś z ciepłych typów, np jesienią, to automatycznie pasują ci pomarańcze. Jesień ma czasem nawet różową skórę i często lepiej wygląda w zgaszonych różach niż pomarańczach.
                • goscini1234 Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 21:32
                  Snejk smile i najważniejsze, jakim typem wg. Ciebie jestem?
                  • snakelilith Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 21:54
                    goscini1234 napisała:

> Snejk smile i najważniejsze, jakim typem wg. Ciebie jestem?

Sorry, ale nie wiem. By coś powiedzieć musiałbym cię zobaczyć w innych kolorach. I najlepiej na żywo, bo nawet mój ekran może przekłamywać. Na czarno-białym zdjęciu widać czasem najlepiej kontrast, a to jest największa różnica pomiędzy latem a zimą.
                    W sumie najłatwiej dojść do tego samej. Wyszukujesz sobie w necie kolory dla wszystkich typów lata i zimy i sprawdzasz, jak w nich wyglądasz. Nie wszystkie jednego typu będą ci pasować, czasem dobierzesz sobie coś z typów sąsiednich. Ja np. jestem light spring, tu pasuje mi dużo, choć nie wszystko, ale bardzo łatwo mnie pomylić z light summer, zwłaszcza gdy mam na sobie złe kolory, bo robię się blada i gasną mi oczy. Ale faktycznie, niektóre odcienie błękitu dla light summer też mogę nosić. Mogą nosić też trochę kolorów z warm i bright spring, moje siostrzane typy, ale nie te bardzo ciepłe i bardzo ciemne. W pomarańczu wyglądam źle. I mogę nosić nawet kilka zielonych kolorów jesieni. Jedynie kolory zimy są dla mnie wszystkie tragiczne.
                    Na dole masz drzewko, gdzie widać najważniejsze cechy danych typów ze względu na elementy chłodne i ciepłe, kontrast (słoneczko pod obrazkiem) i intensywność koloru, choć to ostatnie może trochę mylić, bo wiosa i lato mogą mieć bardzio ciemne włosy, a zima może być nawet blondynką.
      • 1matka-polka Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 17:47
        Jesteś ciemna jesień:

https://kodstylu.pl/wp-content/uploads/2013/09/Jesie%C5%84-ciemna-scaled.jpg
    • klaramara33 Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 21:37
      Przecież pasuje ci ten kolor. Mnie się wydaje, że nie potrafisz się zaakceptować w szmince, przez którą jesteś bardziej wyraźna inna . Pochodx w niej z tydzień w celu przyzwyczajenia i zobacz .
    • feldmarszalek.duda Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 21:59
      Myślę, że drugie zdjęcie lepiej oddaje twój typ kolorystyczny i jesteś głęboką jesienią. Głęboka jesień jest często mylona z zimą (w okresie bladości), tylko problem, że w czystych niezłamanych kolorach wygląda zwykle niekorzystnie.
    • princesswhitewolf Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 22:59
      na pierwszym zdjeciu masz inny kolor skory niz na drugim zdjeciu. Zupelnie inne typy kolorystyczne
    • lillyinchains Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 19.07.24, 23:54
      Bardzo ładnie.

goscini1234 napisała:

> Kolejny raz kupiłam złą szminkę - ta na zdjęciu. Już mam cały kuferek nietrafi
      > onych kolorów.
      > Może Wy podpowiecie w jakie kolory "iść", jaki mam typ urody?
      > Włosy ciemny brąz, całkowicie bez rudawych refleksów
      > Oczy - brązowo szare
      > Cera, tu jest problem, bo opalam się łatwo i na brązowo, nie mam piegów, ale m
      > am przebarwienia, gdybym się nie opalała, to jestem blada, ale nie w odcieniu r
      > óżu, ale raczej taka oliwka, albo kamienny beż smile
      > widoczne żyłki - niebieskie
      >
      > Zdjecia w dziennym świetle, totalnie bez filtrów.
    • usha Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 08:17
      wg mnie jesteś zimą z pogranicza ( o ile istniej coś takiego). Jakim typem jest Kasia Tusk - ale przed rozjaśnieniem włosów, kiedy była cała taka w kolorze toffi / hazel?
      • pani.asma Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 09:19
        O masakro Kasia to przecież lato

Tak samo jak Tusk sam wink
        Szary i brudne kolory mu pasują
        • usha Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 10:48
          Ja nie porównuje Kasi Tusk do autorki, bynajmniej. Zadalam tylko pytanie jakim jest typem.
      • snakelilith Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 10:50
        Kasia Tusk ma nosi zwykle kolory wiosny nie decydując się na jeden podtyp. Zwykle jednak sięga po to typowe dla jasnej wiosny, czyli beż, jasne szarości, złamana biel, kremowe, złamane błękity i różne odcienie różo-czerwienie, choć czasem czasem sięgnie po za ciemny i za chłodny odcień, co dodaje jej trochę surowości, ale to młoda kobieta, więc aż tak bardzo nie widać. Nosi też czasem żółty i ciepłe odcienie zieleni, typowe kolory ciepłej wiosny, ale kombinuje też czerń, kolor dozwolony dla bright spring. Lepiej jej jednak w czystych granatach.
        Może być jednak rozjaśnioną jesienią (np. soft autumn) , ale nie jest raczej latem, bo ma w sobie za wiele ciepłych elementów i np. na tych zdjęciach niżej nosi moje kolory. Ja jestem light spring.
        • snakelilith Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 10:54
          I tu jeszcze kolejne kolory wiosny. Gdzie ona jest latem?
        • usha Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 11:04
          Dzięki . Mam podobną kolorystykę, pytalam pod siebie🙃
          • usha Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 11:06
            Tak myślałam, że to wiosna/ jesień.
            • snakelilith Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 12:26
              Tusk nosi tendencyjnie nieco jaśniejsze ubrania, bardziej jasna wiosna, niż typowo ciepła.
              Możesz sprawdzić, czy dla ciebie nie będą za jasne i kierować się bardziej propozycjami dla ciepłej wiosny, jest cieplejsza i bardziej naświetlona. Bardziej intensywne kolory są dla bright spring. Tusk też te nosi.
              • usha Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 13:18
                Bardzo dobrze wyglądam w nasyconych kolorach, takich jak na na szpalcie bright spring. Dzieki Snake
        • pani.asma Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 13:14
          Ofiaro losu
          Złamane kolory to są kolory lata
          Inaczej nazywane brudnymi

Więc Kasia jest latem bo nosi takie kolory

Sama sobie zaprzeczasz
    • mikams75 Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 09:28
      Przycupne, bo sama nie umiem sobie dobrac szminki.
      Mialam lata temu idealna, dobrana przez makijazystke. Zachowalam ja sobie przez te lata i sie zdziwilam, ze mi teraz zupelnie nie pasuje, bardzo mi dodaje lat sad
      • snakelilith Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 10:27
        To może być sprawa za dużego kontrastu. Z wiekiem kolory mogą blednąć, np. włosy ciemnieją/płowieją/siwieją, a kolor skóry się przyciemnia albo blednie. I nagle stajemy się innym, np bardziej zgaszonym typem, albo potrzebujemy kolorów o innej, np. mniejszej intensywności.
        Kontrasty uwypuklają też czasem powstającą z wiekiem surowość rysów, dlatego mówi się np. że brunetki (kontrastowe zimy) szybciej się wizualnie "starzeją". I wtedy podkręcanie tego fenomenu jest kontraproduktywne, choć w młodszym wieku było właśnie bardzo korzystne. Ale każdy typ ma więcej alternatyw, nie ma tak, że pasuje tylko jeden kolor szminki i żaden inny.
    • piataziuta Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 11:06
      Na fali wątku, zaczęłam sobie (po raz tysiąc ósmy) robić testy jakim typem kolorystycznym jestem. Poza tym, że w każdym teście wychodzi mi co innego (jesień/wiosna/lato), trafiłam na stronę, gdzie autorka robi analizy kolorystyczne na przykładzie konkretnej osoby i za pomocą wielu zdjęć UDOWADNIA, że analiza kolorystyczna ma sens.
      Oto dowody:

https://magdalenalowkiet.pl/wp-content/uploads/2021/01/zgaszone-lato-soft-summer-analiza-kolorystyczna-colour-analysis-magdalena-lowkiet-szczecin-50.jpg

https://magdalenalowkiet.pl/wp-content/uploads/2021/01/zgaszone-lato-soft-summer-analiza-kolorystyczna-colour-analysis-magdalena-lowkiet-szczecin-43.jpg

https://magdalenalowkiet.pl/wp-content/uploads/2021/01/zgaszone-lato-soft-summer-analiza-kolorystyczna-colour-analysis-magdalena-lowkiet-szczecin-46.jpg

https://magdalenalowkiet.pl/wp-content/uploads/2021/01/zgaszone-lato-soft-summer-analiza-kolorystyczna-colour-analysis-magdalena-lowkiet-szczecin-43aa.jpg

Dla tych co są jeszcze przed drugą kawą, objaśniam, że na zdjęciach z lewej są kolory wskazane dla dziewczyny, a na zdjęciach z prawej są TE NIEKORZYSTNE I NIEWSKAZANE.

Na koniec makijaż ślubny z kiepsko dobraną szminką.

https://magdalenalowkiet.pl/wp-content/uploads/2021/01/zgaszone-lato-soft-summer-analiza-kolorystyczna-colour-analysis-magdalena-lowkiet-szczecin-55.jpg

Czekam na komentarze.
      • usha Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 11:17
        Ooo… mnie się podoba bardziej w kolorach po prawej
        • usha Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 11:18
          W tych po lewej jej twarz jest jakby rozmyta
          • piataziuta Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 11:29
            usha napisała:

> W tych po lewej jej twarz jest jakby rozmyta

Czytałam kiedyś wywiad na gazecie z kolorystką. Mówiła, że sednem analizy kolorystycznej jest NIE dobierać kontrastowych kolorów do zgaszonych typów urody (na zdjęciu jest właśnie zgaszona wiosna), bo te kontrastowe kolory przytłaczają i dziewczyna w nich ginie.
            Parafrazując żartobliwie, dziewczyna o urodzie szarej myszy, ma pozostać szarą myszą, żeby przypadkiem nie przytłoczyć urodą "pani kolorystki". 🤭

• piataziuta Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 11:42
              *na zdj jest zgaszone lato
            • usha Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 11:45
              😂
            • snakelilith Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 12:02
              piataziuta napisała:

> Parafrazując żartobliwie, dziewczyna o urodzie szarej myszy, ma pozostać szarą
              > myszą, żeby przypadkiem nie przytłoczyć urodą "pani kolorystki". 🤭

Nic z tego nie zrozumiałaś. Zgaszony typ nie oznacza szarej myszy. Skąd ty to wzięłaś? Zgaszone typy to zwykle lata i jesienie. Te typy mają mały kontrast pomiędzy kolorami cery, włosów i oczu, bo te kolory są u nich zgaszone (muted). Mimo tego lato może wyglądać bardzo świeżo, a jesień, choć stonowana, przepięknie ciepła i wcale nie szara. W naświetlonych, czystych kolorach podkręcających kontrast takie typy wyglądają po prostu cyrkowo, jak przemalowane. Gorzej, w takim czystym kolorze na ciele mogą po prostu zginąć i wyglądać mdło, rozmyto i nijako.
              Ale ty nie rozumiesz chyba pojęcia zgaszonego koloru. Tu masz przykłady dla totalnych ignorantów, dla artystki jak ty, powinno być zrozumiałe na pierwszy rzut oka. Na drugim masz typowe kolory dla 4 pór roku. Dla lata i jesieni są zgaszone, o małym kontraście, dla zimy i wiosny są bardziej naświetlone, o większym stopniu kontrastu.
              A argumenty o urodzie kolorystki są tak głupie, że brakuje słów. Masz znowu jakiś napad infantylności?
              • taje Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 12:13
                No ale Piataziuta ma rację, że kolory przedstawiana przez stylistkę z linku jako niekorzystne wcale nie są niekorzystne i na większości zdjęć modelka wygląda lepiej w kolorach po prawej, rzekomo tych niekorzystnych.
                • snakelilith Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 12:37
                  taje napisała:

> No ale Piataziuta ma rację, że kolory przedstawiana przez stylistkę z linku jak
                  > o niekorzystne

Ja to widzę inaczej. Kolory z prawej dziewczynę przytłumiają. Ale mi te kolory też bardziej się podobają jako takie. Chyba wszyscy lubią bardziej intensywne kolory. Te są jednak dla tej dziewczyny zbyt intensywne. Ona w tym gaśnie. Na pierwszy plan wychodzi ciuch, a nie twarz. To jest coś, co na pierwszy rzut dla niewprawnego oka jest trochę niezrozumiałe.
                  Z drugiej strony, kolory z lewej też nie muszą być też idealne i w całej palecie mogą być dla tej konkretnej osoby lepsze. Ja tak mam z bladymi różami. Nie lubię siebie w tych proponowanych dla mojego typu. Z tych trzech na dole, założę tylko tulip. W tych dwóch pozostałych czuję się blado i źle.
              • taje Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 12:39
                W analizie kolorystycznej jestem jednak ignorantką - wiem, w czym dobrze wyglądam, ale gubię się, jak trzeba to przypisać do konkretnego profilu kolorystycznego. Z tego pierwszego obrazka jest dla mnie jasne, że zdecydowanie wolę barwy ciemne i zgaszone (dark muted). I chyba temperatura, czy chłodny, czy ciepły odcień ma mniejsze znaczenie. Wszystkie barwy po prawej lubię i dobrze w nich wyglądam. Środkowe są zbyt jaskrawe ale najgorsze te jasne zgaszone po lewej. Czy to świadczy o jakimś profilu??
                • piataziuta Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 12:52
                  >wiem, w czym dobrze wyglądam, ale gubię się, jak trzeba to przypisać do konkretnego profilu >kolorystycznego

Bo on nie ma sensu. Za dużo zmiennych. Za mało wytycznych. Zbyt mgliście nakreślone atrybuty. A wnioski jak w horoskopie - część totalnie od czapy, ale coś tam zawsze do każdego będzie pasować.
                • snakelilith Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 13:07
                  taje napisała:

>Środkowe są zbyt jaskrawe ale najgorsze te jasne zgaszone po lewej. Czy t
                  > o świadczy o jakimś profilu??

To świadczy przede wszystkim o twojej estetycznej preferencji. wink Ja jestem jasną wiosną i widzę to trochę inaczej, bo mi w jasnych kolorach bardzo dobrze. Ja w nich odżywam, poprawia mi się nawet kontrast, czyli to nad czym ubolewa ziuta, bo dobrze dopasowany jasny kolor wydobywa kolor moich oczu i lepiej prezentuje relatywnie jasne włosy. Dla mnie jednak temperatura oraz saturacja, znaczy ciepły, czy chłodny plus świetlistość, mają kolosalne znacznie. Niżej na przykładzie jasnej zieleni. W tych jasnych i świetlistych dla jasnej wiosny będę wyglądała super, w tych poniżej jasnego lata, chłodnych i bardzo zgaszonych już bardzo blado.
                  • pani.asma Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 13:15
                    Ty jasna wiosną???

w ogóle nie wyobrażam sobie jako ciebie jako jasnej wiosnę tylko albo lato albo zima

W sumie szkoda że nie jesteś atencjuszka i nie wkleiłaś swojego zdjęcia

Wszystkie chcecie być wiosna mi ale tak naprawdę jesteście latami bo w Polsce przeważa ten typwink)))
                    • taje Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 13:23
                      Ja tam chcę być latem albo zgaszoną jesienią a twierdzisz, żem wiosna.
                      • pani.asma Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 15:42
                        Zaraz bo już mi się wszystko pomieszało to ty chyba pisałaś że jesteś jesienią a ja napisałam że wiosną bo kiedyś wklejałeś takie zdjęcie no ale tam były właściwie tylko Widoczne włosy więc jak potem coś więcej napisałaś o sobie to chyba konkluzja jest taka że jesteś latem
                  • pani.asma Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 13:20
                    A ten schemat Załączony to chyba jakiś blondynek Kur domowych które nie mają nic do roboty tylko się gapić

przecież te kolory cool i soft są identyczne no dajcie spokój

wink)))
                    • piataziuta Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 13:26
                      >to chyba jakiś blondynek Kur domowych które nie mają ni
                      > c do roboty tylko się gapić

O, to ja!
                      Nie mam nic do roboty, może poza treningiem, ale mi się nie chce.

Jakim jestem typem kolorystycznym asma?
                      • pani.asma Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 15:41
                        Już mi się pomieszało kto co pisze ale z tego co widze to masz większą wiedzę na temat typów niż Snake więc jesteś tym którym uważasz że jesteś
              • piataziuta Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 12:45
                Nie, to ty nic nie zrozumiałaś Snejki, skup się.
                Wrzuciłam zdjęcia dziewczyny analizowanej kolorystyczne.
                Polecane i "WSKAZANE" dla niej kolory w większości wydobywają jej szarość cery i szarość włosów.
                A te "NIEWSKAZANE", w większości, rozświetlają twarz i wydobywają ciepły ton z włosów.
                Popatrz jeszcze raz. Zakryj sobie ręką raz stronę lewą i prawą. Może to zobaczysz, może nie.

Analiza kolorystyczna jest, imho, po prostu kolejnym biznesem, który polega na wyciąganiu kasy (wiem, wiem, ty nie zarabiasz na tym i nie płaciłaś "kolorystce", ale wspomniana przeze mnie w jednym z pierwszych postów koleżanka, wybuliła kilka stówek za rady, przez które zaczęła wyglądać gorzej) w oparciu o naciągane teoryjki.
                Tyle.

>A argumenty o urodzie kolorystki są tak głupie, że brakuje słów. Masz znowu jakiś napad >infantylności?

Nigdy nie miałaś poczucia humoru i nie umiałaś czytać żartów, ale ja tam nawet wprost napisałam, że to żart, Snejki.

• disco-ball Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 12:43
              Mam takie same wrażenia jak oglądam na fb analizy kolorystyczne
              Przygaszone dziewczę zawsze jest ubieranie w majtkowy albo brudny róż co moim zdanie potęguje efekt myszowatosci
              • snakelilith Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 13:15
                disco-ball napisała:

> Przygaszone dziewczę zawsze jest ubieranie w majtkowy albo brudny róż co moim z
                > danie potęguje efekt myszowatosci

Może. Ja nie odpowiadam tu za pracę stylistek i nie wiem, które mają kompetencje, a którym się wydaje, że to potrafią. Tak jest przecież wszędzie. Są tragiczne fryzjerki i beznadziejne kosmetyczki. Ja piszę o teorii. Przy czym pozwalam sobie na osobisty akcent, bo sama nie przepadam za różami i nie byłby to pierwszy kolor, który bym komuś zaproponowała. Uważam, że na początek ważne są kolory neutralne. Te dobrze dobrane potrafią robić cuda. A akcent kolorystyczny to często sprawa osobistej preferencji. Ja lubię przede wszystkim kolory wody i zieleni, ale inni wolą może fiolety.
                • pani.asma Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 13:17
                  Akurat zieleń to jest bardzo trudny kolor chyba najtrudniejszy ze wszystkich kolorów i szczególnie starsze panie lata nie powinny nosić
                  ewentualnie jesieńnie mogą tutaj popróbować ale żadna z nas jesień nią nie jest

Ja nic nie mam zielonego omijam to szerokim łukiem
                  • snakelilith Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 13:23
                    Akurat zieleń jest moim kolorem i im jestem starsza tym lepiej w niej wyglądam. Handluj z tym.
                • disco-ball Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 13:19
                  Wszystko „zależy” i nie dajmy się zwariować
                  U mnie bardzo duża różnice robi to, czy jestem opalona czy nie. Jak jestem - jaskrawe kolory są super, z kolei zimą wyglądam w nich słabo
                  Powinnam mieć oddzielna szafę kolorystyczna na zimę i lato
                  • pani.asma Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 13:22
                    Jak ktoś dba o siebie to się nie Opala
                    po co się opalać niszczyć sobie skórę a potem jeszcze tą zniszczono skórę prezentować w jakichś wyszukanych fatałaszkach
                    to lepiej po prostu założyć dresy Czy bluzkę z Biedronki
        • piataziuta Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 11:22
          usha napisała:

> Ooo… mnie się podoba bardziej w kolorach po prawej

Oczywiście, mnie też (może nie we wszystkich przypadkach, ale w większości)!
      • taje Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 11:52
        Mnie też się bardziej podoba e kolorach po prawej. A najbardziej tych z palety ciemnej jesieni i zimy.
        • snakelilith Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 12:11
          taje napisała:

> Mnie też się bardziej podoba e kolorach po prawej.

A ja uważam, że te z lewej jej bardziej pasują. Ale ty i ziuta kierujecie się tym, który kolor wam się bardziej podoba, nasycone i cieplejsze są jakby ładniejsze, a nie w którym lepiej dziewczynie. Na zasadzie widzę ładny ciuch, a nie ładną kobietę. U ciebie jeszcze rozumiem, po prawej są kolory cieplejsze, jak takie nosisz, to je bardziej lubisz. Ale ziuta deklaruje noszenie kolorów chłodnych. Ale to może u niej tylko takie typowe walenie z młota, zawsze pod prąd. Tak też można, kolor ciuchów może być niepasujący, jeżeli jest jakimś tam statmentem świadczącym o stylu, osobowości czy nawet chęci przekory, ale to jest jakby inna dyskusja.

• taje Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 12:20
            Napisałam już wyżej. To nie chodzi nawet o sam kolor, tylko jak w nich wygląda modelka. Co zrobić, że mi się podoba w ciemniejszych i bardziej nasyconych (ale chłodniejszych, te z palety wiosny do niej nie pasują).
            • snakelilith Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 12:41
              taje napisała:

> Co zrobić, że mi się podoba w ciemniejszych i bardziej nasyconych

Nic nie zrobisz. I masz prawo do własnej oceny. Ale percepcja może płatać nam figla. wink
              • disco-ball Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 13:23
                O właśnie to tez istotna sprawa, jak nasz mózg widzi kolory!
                Pamiętacie test białej- niebieskiej sukienk?
                www.crazynauka.pl/jakiego-koloru-jest-sukienka-naukowcy-wyjasniaja-internetowy-problem/
          • kurt.wallander Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 12:41
            snakelilith napisała:

> A ja uważam, że te z lewej jej bardziej pasują. Ale ty i ziuta kierujecie się
            > tym, który kolor wam się bardziej podoba, nasycone i cieplejsze są jakby ładnie
            > jsze, a nie w którym lepiej dziewczynie. Na zasadzie widzę ładny ciuch, a nie ł
            > adną kobietę.

Mnie też dziewczyna podoba się bardziej w kolorach po prawej. Twoim zdaniem wszystkie się nie znamy, nie wiemy, co widzimy, nie mamy pojęcia, co jest ładniejsze. Tylko ty jedna oświecona niesiesz ten krużganek oświaty, bezowocnie .....
            • snakelilith Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 12:43
              kurt.wallander napisała:

> Mnie też dziewczyna podoba się bardziej w kolorach po prawej. Twoim zdan
              > iem wszystkie się nie znamy, nie wiemy, co widzimy, nie mamy pojęcia, co jest ł
              > adniejsze. Tylko ty jedna oświecona niesiesz ten krużganek oświaty, bezowocnie
              > .....

OJP. Naprawdę chcesz dyskutować ze mną na takim poziomie? Jak to było? Miliony much nie mogą się mylić? big_grin
              • kurt.wallander Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 13:11
                Na jakim poziomie? Bo twierdzę, że dziewczyna (nie kolory tkanin) moim zdaniem lepiej wygląda w kolorach rzekomo dla niej niekorzystnych? A ty przekonujesz, że percepcja płata figle? Przecież odbiór czyjegoś wyglądu to jest percepcja. A może to tobie płata figla twoja percepcja? wink
                • snakelilith Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 13:18
                  Już ci odpowiedziałam i innym wyżej. Nie będą sobie więcej strzępić palców, tym bardziej na kogoś, komu wyraźnie chodzi o deprecjację mojej osoby. Ciao.
            • claudel6 Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 21.07.24, 00:12
              haha, dokładnie mam to wrażenie.
          • claudel6 Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 21.07.24, 00:07
            ja patrzę na kobietę i jej twarz mi się bardziej podoba w ciuchach po prawej. zauważyłabym jej twarz w takich kolorach. w tych po lewej nie zwróciłabym na nią uwagi.
      • goscini1234 Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 16:43
        kolory po prawej gorsze, choć ta dziewczyna i tak jest ładna, ale te kolory dodają jej takiej "ciężkości", przytłoczenia
      • claudel6 Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 23:58
        no mi się zdecydowanie podobają bardziej te po prawej
        • mikams75 Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 21.07.24, 10:36
          i ja glosuje na prawa strone!
          • 35wcieniu Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 21.07.24, 11:20
            Mnie też po prawej. I nie jest to kwestia tego że lubię te kolory, bo w większości nie. Ma dużo żywsze spojrzenie w tych po prawej.
            Natomiast zgadzam się że te analizy są jak horoskopy. Cały ten wątek to ogólnie świetna rozrywka, przynajmniej dla mnie. Jak w każdym na ten temat, kolejny raz wynika z niego że absolutnie każdemu można przypisać cokolwiek, a jak diagnoza jednak nie pasuje to się ją rozkłada na czynniki pierwsze, bajdurzy że odcień, pododcień, podton i rys wiosenny z elementem zimy i wczesnego lata, ewentualnie zgaszonej jesieni ale z domieszką odcieni z jednej z siedemdziesięciu palet, które można zobaczyć na losowo załączanych zdjeciach i zasadniczo nikt już nie wie ani o czym mowa ani do czego to dąży ale można tak bez końca.
            Nie wiem wprawdzie po co, ale można.
            • taje Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 21.07.24, 11:32
              Ja się zastanawiam, jak wygląda analiza kolorystyczna dla kobiet ciemnoskórych i Azjatek bo raczej żadna z tych zasad nie będzie miała zastosowania…
              • snakelilith Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 21.07.24, 12:44
                taje napisała:

> Ja się zastanawiam, jak wygląda analiza kolorystyczna dla kobiet ciemnoskórych
                > i Azjatek bo raczej żadna z tych zasad nie będzie miała zastosowania…
                >
                Wszystkie reguły mają tam zastosowanie. Przede wszystkie te dotyczące temperatury, bo ciemny kolor skóry może być chłodny albo ciepły. Tak samo postępuje się z kolorem włosów i oczu. Do tego uwzględnia się kontrast i natężenie kolorów. Ale do tego trzeba mieć wprawę i być opatrzonym z ciemnoskórymi osobami, bo nam mogą wydawać sią wszystkie takie same, ta samo, jak dla ciemnoskórych wszyscy białasi wyglądają jednakowo.
            • snakelilith Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 21.07.24, 12:31
              35wcieniu napisał(a):

>
              > Natomiast zgadzam się że te analizy są jak horoskopy. Cały ten wątek to ogólnie
              > świetna rozrywka, przynajmniej dla mnie. Jak w każdym na ten temat, kolejny ra
              > z wynika z niego że absolutnie każdemu można przypisać cokolwiek,

Bardzo trudno jest określić typ kogoś na podstawie samych zdjęć. Autorka wkleiła kilka, do tego niektóre były bardzo sugerujące, bo ma na nich makijaż i kolor ubrania przypisany już do konkretnego typu. Na niektórych zdjęciach wyglądała jednak cieplej, bo TO ROBIĄ zdjęcia. Ja na większości zdjęć mam włosy prawie rude, a w naturze nikt mnie rudą nie nazwie, niektórzy nawet nie powiedzą, że to ciepły blond. Więc już tak nie wymyślaj, tylko by było na nie.
              Poza tym, nie ma żadnego obowiązku poznania swojego typu. A nawet jak się zna, to nie ma obowiązku noszenia kolorów przypiasanych do typu. Żadnego. To więc jest w pewnym sensie zabawa, choć może z wiekszym praktycznym sensem niż obgadywanie gwiazd z pudelka.
              A autorce zdaje się, że na koniec znalazłyśmy na podstawie wykluczenie tego, co raczej nie pasuje, odpowiedni typ. Jest ciemną zimą, dlatego pasują jej kolory zimy, ale nie tak zimne jak u chłodnej zimy. Dlatego pierwsza szminka była trochę za chłodna. Stąd proponowana przez ziutę czysta, neutralna czerwień.
              I nie tak kontrastowo- naświetlone jak u tzw. clear winter, dlatego pasujące pomadki w "dziennych kolorach" powinny być bardziej stonowane, ciemniejsze, jagodowe, nie brązowe, ale jednak trochę w kierunku jesieni. To bardziej pasuje do jej oczu.
              I czasem fajnie jest, jak w czasie tych poszukiwań znajdzie się celebrytkę w typie podobnym do naszego, bo wtedy można się inspirować i czasem na filmach/zdjęciach widać, w których kolorach jej ładnie, a które mniej pasują.
              Ja masę rzeczy odpatrzyłam dla siebie od Taylor Swift (np.kolory szminki), Scarlett Johansson (np z filmu Vicky Cristina Barcelona zerżnęłam od niej wszystkie zielenie), Amandy Seyfried, Renée Zellweger i Cécile Bois (serial Candice Renoir, to był jak podkładka pod zakupy).
              A autorka może na tej stronie znaleźć swoje "siostry":
              www.spicemarketcolour.com.au/dark-winter-celebrities
              • taje Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 21.07.24, 12:36
                Na podstawie eliminacji kolorów to raczej wychodzi, że jest nie tyle ciemną zimą, co chłodną zimą (cool winter) - tylko tutaj nie wykreśliła żadnego koloru. W każdym razie jest zimą.
                • snakelilith Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 21.07.24, 12:52
                  taje napisała:

> Na podstawie eliminacji kolorów to raczej wychodzi, że jest nie tyle ciemną zim
                  > ą, co chłodną zimą (cool winter) - tylko tutaj nie wykreśliła żadnego koloru. W
                  > każdym razie jest zimą.
                  >

Weź pod uwagę, że wykluczyła te kolory na podstawie także zdjęcia, na którym te kolory niekoniecznie wyglądają dokładnie tak w rzeczywistości. A ciemą zimą jest dlatego, bo ma odrobinę ciepła w oczach i pierwsza szminka typowa dla chłodnej zimy była dla niej za surowa. Dobra, ale nie idealna. Jestem pewna, że gdy zainspiruje się kolorami celebrytek, które jej wkleiłam, które zresztą wizualnie bardzo pasują do jej typu, to będzie to strzał w dziesiątkę. One wszystkie mają właśnie tą odrobinę miękkości (jeszcze nie zgaszony, ale już ciut soft) i ciepła w oczach, który sprawia, że typ dark winter graniczy już z jesienią.
              • 35wcieniu Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 21.07.24, 12:38
                Więc już tak nie wymyślaj, tylko by było na nie.

Ja nic nie wymyślam, ja jestem bardzo na "tak" bo się świetnie bawię czytając te elaboraty, z których wynika dokładnie nic bo "a moze tak, a może inaczej, a może podtyp, pododcień, a może światło, a w ogóle to po zdjęciach się nie da ale być może jednak domieszka jesieni, no chyba że nie".

I nie tak kontrastowo- naświetlone jak u tzw. clear winter, dlatego pasujące pomadki w "dziennych kolorach" powinny być bardziej stonowane, ciemniejsze, jagodowe, nie brązowe, ale jednak trochę w kierunku jesieni.

No sama radość big_grin
                • snakelilith Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 21.07.24, 12:54
                  35wcieniu napisał(a):

> Ja nic nie wymyślam, ja jestem bardzo na "tak" bo się świetnie bawię czytając t
                  > e elaboraty, z których wynika dokładnie nic

Czyli jak zwykle. Nie wiem, ale się wypowiem.
                  • 35wcieniu Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 21.07.24, 13:46
                    No dokładnie!! I to na pierdyliard wpisów! Fascynuje mnie to.
                    • snakelilith Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 21.07.24, 16:04
                      35wcieniu napisał(a):

> No dokładnie!! I to na pierdyliard wpisów! Fascynuje mnie to.
                      >

No popatrz. A ty też się tu wpisałaś. A mogłaś popodbijać jakże mądry wątek rikusia "5 największych obciachów "made in Poland", który zapewne na koniec przebije i tak ten na liczbę wpisów.
                    • pani.asma Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 21.07.24, 16:20
                      Nie tak samo tym bardziej że odpowiedź napisałam już w drugim poście a snake i inne Krynicę mądrości coś zażarcie analizują

Zastanawiam się kim jest autor Kętrzyn no to nie jakaś podszywająca się suka z godzin albo boylenowa która robi sobie żarty

To prowokacja na 100 %
    • disco-ball Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 11:35
      Ale masz piękne oczy
    • liliawodna222 Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 12:16
      Moim zdaniem trafiona.
      A co do "nudziaków" - też nie mogę ich nosić, wyglądam jak chora. Może dlatego, że od 30 lat dzień w dzień używam czerwonej szminki wink I w dzień, i wieczorem.
    • ykke Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 13:21
      Wg mnie pasuje, tylko trochę niechlujnie nalozona
    • goscini1234 Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 14:42
      teraz z taką, wydaje mi sie, że jeszcze gorzej
      cera bez podkładu, pudru, niczego, taka 2 godziny po przebudzeniu
      na codzień podkreślam i przyciemniam brwi (tutaj są rozczochrane smile
      • taje Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 14:51
        Za brązowa.
      • piataziuta Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 14:58
        miało nie być brązów
        • goscini1234 Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 15:52
          dlatego chciałam pokazać, że w tej strasznie, od razu + 10 lat
      • snakelilith Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 15:01
        Nie jest gorzej. Moim zdaniem jest nawet lepiej. Nie jesteś blada, ładnie wychodzi ci kolor oczu. I ta szminka jest raczej.... ciepła. Lekka konfuzja. Serio. Bo teraz wyglądasz inaczej, cieplej, ładniej.
        Więc albo zdjęcia totalnie przekłamują, albo trzeba przemyśleć na nowo. W jakim odcieniu zieleni ci najlepiej? Wklej ten kolor.
        • snakelilith Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 15:15
          A zanim wkleisz, to wysmaruję nową szaloną teorię, że ty wcale nie jesteś ani zima, ani lato, ani nawet jesień, a bright spring. wink To typ często mylony z zimą. Kontrastowy, lekko ciepły, ale z chłodnymi elementami i u ciebie ciemne, chłodne włosy trochę może zakłamują.
          • goscini1234 Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 15:47
            Po 1 nie lubię zieleni i trawiastych, wiosennych wyglądam okropnie, jedyny akceptowany odcien to taka szałwiowa zieleń i dobrze wyglądam w takiej ciemnej sino-niebisko zieleni
          • goscini1234 Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 15:51
            w khaki - źle, w butelkowej - źle
            a ze wszystkich kolorów najgorzej - łososiowym i pomaranczowym

ale, co dziwne, dobrze wyglądam w odblaskowej zieleni, takiej jak kamizelki drogowców

• taje Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 15:58
              To chyba jesteś chłodnym typem, stawiam na zimę.
            • snakelilith Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 16:14
              Ok, na tym ostatnim zdjęciu znowu wyglądasz bardzo chłodno. Szukamy więc u chłodnych typów.
              Soft summer, albo deep winter? Oba by pasowały, bo mają mały ciepły element.
              • goscini1234 Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 16:35
                wyskresliłam kolory OKROPNE dla mnie
                te z wykrzyknikiem to wręcz zabójcze dla mnie
                • taje Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 16:43
                  Cool Winter to jedyny typ, gdzie nie wykreśliłaś ani jednego koloru.
                  • goscini1234 Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 16:47
                    gdy te odcienie niebieskiego zestawie z czystą bielą, albo najczarniejszym z czarnych to wszyscy mi mówią, że dobrze wygladam, jakbym sie wyspała, wypoczęła smile i sama to widzę, nawet granat z czernią mi pasuje
                    • snakelilith Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 20:07
                      To z dużym prawdopodobieństwem jesteś zimą. Spróbuj kolorów szminki dla dark winter, podtyp soft, cokolwiek to oznacza. Całkiem możliwe, że ziuta proponując ci czystą czerwień miał rację. Widzisz, ziuta, też potrafię. wink
                      • piataziuta Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 20:25
                        Uuuu...Ajm spiczless!

Teraz to ja poproszę o radę!

Mieszkam w bloku (w mieście), pod lasem w którym jest zakaz grillowania i palenia ognisk.
                        Z grillującym na parterze sąsiadem, znalazłam nić porozumienia (poprzez zastraszanie).
                        Zostali ci w lesie.
                        O ile grillujący mi tak bardzo nie przeszkadzają (w mieszkaniu dymu nie czuć bardzo), o tyle rozpalający ogniska (ukraińcy) doprowadzają mnie do szału. Jest sucho. Jak zacznie się palić las (ogniska palą na polanie, przy bloku), spali się blok.
                        Wzywałam policję już parę razy. Mieciu raz wezwał straż pożarną.
                        Znak "zakaz palenia grilla i ognisk" rozyebany - dzisiaj go odwracałam, żeby było widać co jest napisane.
                        Koooorwica mnie strzela, bo miejsce dość tłoczne, sąsiadów dużo, ale chyba tylko ja reaguję i Mieciu (niechętnie, pod moim wpływem).
                        Zaparzyć sobie meliskę, czy bić się o to?
                        • snakelilith Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 20:40
                          piataziuta napisała:

> Zaparzyć sobie meliskę, czy bić się o to?

Pyerdolić. Ludzie są niereformowalni. Podniesie ci się tylko kortyzol. Podobno z nastawieniem "co ma być to będzie", też da się żyć. Podobno. Ja kupiłam sobie oczyszczacz powietrza. Jak ludzie smrodzą, jak np. papierosami mój oblech sąsiad pode mną, albo jakaś inna patologia musi koniecznie gdzieś tam grillować i uszczęśliwiać tym pół dzielnicy, to zamykam okno, włączam mojego Philipsa i jest ok. Jest zadziwiająco skuteczny także przy wyższych temperaturach, ale klimatyzację też kupuję. A niedługo i tak się wyprowadzam, tylko jeszcze nie zadecydowałam gdzie. Szkoda tylko, że idioci są wszędzie.
                          • piataziuta Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 20:57
                            Mój oczyszczacz powietrza chodzi w tej chwili na drugim stopniu (z trzech) i działa.
                            Ale swędzi mnie wkoorw. Gdy policja/straż pożarna odwiedza pustaków na sygnale - przyjemność jest nie do opisania. Ale ile razy można dzwonić na 112?

• taje Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 21:00
                              A co zrobiła policja i straż, kiedy ich ostatnio wzywaliście? Dali jakiś mandat?
                              • piataziuta Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 21:52
                                taje napisała:

> A co zrobiła policja i straż, kiedy ich ostatnio wzywaliście? Dali jakiś mandat
                                > ?
                                >

Nie mam pojęcia czy dali mandat, ale po każdym wezwaniu był spokój przez jakiś czas.

Sedno: straż pożarna będzie po 5 minutach, jeśli powiesz, że widzisz dym z lasu i nie wiesz skąd pochodzi, ale jest go dużo - po tym była cisza przez kilka miesięcy.

A jeśli powiesz, że widzisz ludzi, którzy palą ogniska, będzie policja - ale przyjedzie po 3-4 godzinach. Spokój był po tym przez trzy-cztery tygodnie (plus rozyebany znak zakazu palenia ognisk i grilla).

• taje Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 21.07.24, 10:42
                                  Jeżeli palą ogniska w lesie w miejscu objętym zakazem i to jeszcze przy obecnej pogodzie to nie miałabym skrupułów i wzywałabym służby. To jest zagrożenie dla wszystkich.

Czy ci ludzie są właścicielami, czy wynajmują mieszkanie w bloku? Jeśli to drugie to może warto poinformować właściciela i poprosić o interwencję? Nie wiem, czy byłby zachwycony, gdyby jego najemcy doprowadzili do pożaru bloku.
                                  • pani.asma Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 21.07.24, 10:45
                                    Chyba nie wynajmujesz mieszkania skoro wydaje ci się że właścicielow interesuje czy ktoś pali ognisko czy nie
                                    • taje Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 21.07.24, 11:29
                                      Każdy rozsądnie myślący właściciel woli najemców, którzy nie doprowadzą do spalenia wynajmowanego im mieszkania - Ziuta mówi, że palą blisko i jest ryzyko dla bloku. A skoro tak lubią palić ogniska w lesie mimo zakazu, to kto wie, co w mieszkaniu robią? Może to rodzina piromanów?🤔
                                      • pani.asma Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 21.07.24, 16:19
                                        Na szczęście to nie moja sprawa ale serio nie widziałam jeszcze jakbym mógł on można podpalić z zewnatrz blok ???
                                        • taje Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 21.07.24, 16:51
                                          A skąd ja mam wiedzieć jaki to blok? Pytaj się Ziuty, która tam mieszka. Skoro ma obawy, to ja jej wierzę na słowo i próbuję znaleźć jakieś rozwiązanie. Nie mówiąc o tym, że jak ktoś nie może żyć bez palenia ogniska w lesie mimo zakazu, to i w mieszkaniu też może coś równie mądrego wymyślić.
                                        • piataziuta Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 21.07.24, 17:08
                                          pani.asma napisała:

> Na szczęście to nie moja sprawa ale serio nie widziałam jeszcze jakbym mógł on
                                          > można podpalić z zewnatrz blok ???

Masz bardzo, bardzo kiepską wyobraźnię.
                                        • 1matka-polka Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 21.07.24, 18:08
                                          pani.asma napisała:

> Na szczęście to nie moja sprawa ale serio nie widziałam jeszcze jakbym mógł on
                                          > można podpalić z zewnatrz blok ???

Pożar elewacji kamienicy na rogu ulic Pułaskiego i Komuny Paryskiej:
                                          www.wroclaw.pl/dla-mieszkanca/kleby-dymu-w-centrum-wroclawia-pozar-przy-komuny-paryskiej-zdjecia
                                  • piataziuta Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 21.07.24, 10:53
                                    No więc wzywam.
                                    Ale wk..wia mnie, że tylko ja.
                                    I że na policję trzeba czekać po 3 godziny (często trzeba do nich zejść i porozmawiać, jak już przyjadą), a ściemnianie 112, że widzę dym, ale nie wiem skąd pochodzi - tak, żeby zmusić straż pożarną do przyjazdu w ciągu kilku minut - nie odpowiada mi.

Część jest właścicielami, część wynajmuje. Bierni są wszyscy.
                          • piataziuta Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 21:00
                            >Szkoda tylko, że idioci są wszędzie.

dobra pointa
                          • pani.asma Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 21.07.24, 10:47
                            Cudowna wiadomość że snake wreszcie posłuchała moich rad i wyprowadza się Zagłębia rury po 40 latach życia w przemysłowym środowisku dziewczyna pojedzie do zdrowego otoczenia i na pewno zauważymy jakąś zmianę

Super
      • 1matka-polka Re: Jaka szminka, jaki typ urody? zdjęcia 20.07.24, 18:09
        https://justynamajewska.pl/wp-content/uploads/2019/06/g%C5%82eboka-jesie%C5%84.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka