Dodaj do ulubionych

Nowa zmywarka

01.08.24, 12:06
Wszystko kiedyś umiera, nawet zmywarki. Moja właśnie jest w agonii, przeżywszy 11 lat, bosh. Planowałam kolejnego bosha, ale poczytałam sobie wasze starsze opinie i zrezygnowałam. Odradzacie też electroluxa i whirpoola. Patrzyłam z nadzieją na amicę, ale okazuje się, że nie ma funkcji 1/2 wsadu. A co myślicie o beko? Ma któraś? Zmywarka musi mieć szufladę na sztućce, koszyk odpada.
Obserwuj wątek
    • liliawodna222 Re: Nowa zmywarka 01.08.24, 12:09
      Mam Siemensa 16 lat. Nic się nie dzieje (odpukać big_grin).
    • alpepe Re: Nowa zmywarka 01.08.24, 12:10
      Nie wiem, co nie tak z boshem, jak mam bliźniaka z siemensa, nie narzekam. A amicę, ale wąską kupiliśmy do mieszkania na wynajem i jestem dość pewna, że opcja połowy wsadu.
      • mikams75 Re: Nowa zmywarka 01.08.24, 12:23
        Ja mam wąska amice i ma pół wsadu. Nie wiem czy polecam, bo rzadko korzystam.
        • koronka2012 Re: Nowa zmywarka 01.08.24, 23:03
          Szczerze mówiąc też mam a nie korzystałam nigdy w życiu nawet nie wiem jak to się wtedy pierze -?
          • mikams75 Re: Nowa zmywarka 02.08.24, 00:00
            Normalnie, sama góra się pierze a dół to co spłynie. Ja w ogóle z tej zmywarki rzadko korzystam, więc trudno mi ocenić jej trwałość. Natomiast pół wsadu mi się tam bardzo przydaje. Głównie jak jestem sama i nie gotuję. Kilka kubków i szklanek, talerzyki po kanapkach czy owocach i jest akurat.
    • alina460 Re: Nowa zmywarka 01.08.24, 12:17
      W życiu Beko. Bierz Boscha i nawet się nie zastanawiaj.
      • chatgris01 Re: Nowa zmywarka 01.08.24, 12:30
        Siemensa niech bierze, Bosche się bardzo skiepściły. Beko są przynajmniej tanie (a nie gorsze od Boscha ze średniej i niższej półki).
        • hummorek Re: Nowa zmywarka 01.08.24, 13:03
          Bosch i Siemens to to samo
          • chatgris01 Re: Nowa zmywarka 01.08.24, 13:23
            Podobne, ale nie to samo.
    • paola.brunetti Re: Nowa zmywarka 01.08.24, 12:24
      Moim zdaniem warto zainwestować więcej i kupić Miele. Wymieniam stopniowo wszystkie sprzęty w domu, najstarsza suszarka do prania ma już kilkanaście lat i ani jednej awarii na koncie.
      • chatgris01 Re: Nowa zmywarka 01.08.24, 12:28
        Moja suszarka Miele padła po 8 latach, tak że ten... (a pralka po 12).
        To już nie to Miele co kiedyś.
        • feniks_z_popiolu Re: Nowa zmywarka 01.08.24, 12:37
          I nie ten Bosch co kiedyś, moja zmywarka padła po 5 latach. Teraz żywotność procesorów to ca 5 lat.
          A moja pierwsza zmywarka włoskiej marki (zapomniałam nazwy) przetrwała 22 lata.
        • dekoderka Re: Nowa zmywarka 01.08.24, 12:49
          W Miele wkładają te same chińskie podzespoły co w inne marki. Może jakość wykonania jest nieco lepsza niż w u innych producentów, ale elektronika i podzespoły te same, a właśnie to najczęściej się teraz psuje.
          • chlodne_dlonie Re: Nowa zmywarka 26.02.25, 12:48
            To samo usłyszałam od serwisanta.
            Mam Siemensa od 6 lat - jest ok.
            Poprzedni był Electrolux i dociągnął pełnoletności wink
      • eva_evka Re: Nowa zmywarka 01.08.24, 23:15
        Moim zdaniem nie warto inwestować w Miele. Boscha czy Siemensa naprawi każdy, Miele ma specjalistyczny serwis, z którego nie byłam zadowolona. Nigdy więcej. Teraz mam zwykłego Samsunga, pralka była tania (1700) I spełnia wszystkie moje oczekiwania. Jeśli za 5 lat się zepsuję, to trudni, kupię nowa, niedrogą.
        Zmywarkę mam Siemensa, wcześniej miałam Boscha. Siemens ma program połowy wsadu, ma szufladę na sztućce i kosztował w promocji 1400 zł.
      • snakelilith Re: Nowa zmywarka 01.08.24, 23:53
        paola.brunetti napisała:

> Moim zdaniem warto zainwestować więcej i kupić Miele.

Gdybyśmy miały rok 1999 to bym powiedziała tak. Dziś, never ever. Miele nie trzyma już jakości, nie warto przepłacać. Jak masz starą, to o nią dbaj. Moje stare Miele - pralka, suszarka i zmywarka była nie do zdarcia. Pralka padła po 21 latach, suszarka ciągle chodziła, ale była już nieekonomiczna, zżerała za dużo prądu, bo stara technologia, a w zmywarce po 18 latach rozpadły się plastikowe części we wnętrzu od środków myjących, grzałka dalej pracowała nienagannie. Nowa pralka padła po 8 latach, łożysko kaput. Sorry, jak mam zmieniać coś po 5-8 latach to wybieram znacznie tańszego Boscha.
      • pseudo_stokrotka Re: Nowa zmywarka 02.08.24, 06:52
        Pewnie właśnie dlatego, że ma kilkanaście lat, a nie kilka...
        Ja mam kilkunastoletnią pralkę Beko. Czekam, aż się zepsuje, ale skubana nie chce wink

W takich wątkach zawsze praktycznie wszystkie firmy będą odradzane i wszystkie polecane smile nie da się tak nic kupić!

Ja mam 2 zmywarki whirlpoola i nie mam zastrzeżeń. W wynejetym mieszkaniu mam Siemensa i też jest ok.
      • kamin Re: Nowa zmywarka 02.08.24, 13:21
        Akurat żywotność sprzętu AGD na poziomie 10-12 lat jest dla mnie ok. Nie chciałabym mieć 25 letniej pralki czy zmywarki.
        • chatgris01 Re: Nowa zmywarka 02.08.24, 14:09
          Przeciętny sprzęt AGD powinien wytrzymać 10 lat i to jest ok.
          Problem w tym, że ostatnio wytrzymują dużo krócej (i to również te z wyższej półki), a ekstremalne padają niedługo po dwuletniej gwarancji...
      • princy-mincy Re: Nowa zmywarka 02.08.24, 15:54
        Kiedyś miele było warte swojej ceny. Mamy mieszkanie, w którym kiedyś mieszkaliśmy a dziś jest wynajmowane i tam właśnie mamy zmywarkę miele- już 17 lat bez żadnej awarii. Zresztą kiedyś sprzęt działał lata, np pralka Elektrolux 19 lat
        • chatgris01 Re: Nowa zmywarka 02.08.24, 16:37
          Tak, zgadzam się.
          Jakby to pytanie o markę było zadane w 1999, to też, tak jak Snake, polecałabym Miele. Ale dziś już nie.
    • chatgris01 Re: Nowa zmywarka 01.08.24, 12:27
      Miałam Beko (po Boschu, który mi padł po zaledwie 5 latach i się wnerwiłam), myła bardzo poprawnie, ale padła po 3,5 roku (cenowo i tak wyszło to taniej niż ten poprzedni Bosch, no ale chciałabym mieć spokój dłużej, a nie ciągle zmieniać).
      Teraz mam Siemensa i jestem bardzo zadowolona, ale nie wiem, ile pociągnie...
      • alpepe Re: Nowa zmywarka 01.08.24, 12:50
        Mój siemens ciągnie od 9 lat.
    • tilijka123 Re: Nowa zmywarka 01.08.24, 12:39
      Mam od kilku lat Boscha i nie narzekam. Działa bezproblemowo.

• chatgris01 Re: Nowa zmywarka 01.08.24, 12:49
        Mój Bosch do 5 lat też działał bezproblemowo cool
        A po 5 latach wziął i zdechł. Na amen.
        ( model był całkiem wypasiony, nie z najniższej półki).
        • tilijka123 Re: Nowa zmywarka 01.08.24, 13:24
          chatgris01 napisała:

> Mój Bosch do 5 lat też działał bezproblemowo cool A po 5 latach wziął i zdechł. Na amen.
          > ( model był całkiem wypasiony, nie z najniższej półki).
          >

Aż sprawdziłam kiedy kupiona. Za chwilę będzie mieć 4 lata. Ale wypasiona nie jest. Wychodzę z założenia, że im prostszy sprzęt tym mniej rzeczy może się zepsuć a w zmywarce i tak zawsze korzystam z jednego programu.
    • kropkaa Re: Nowa zmywarka 01.08.24, 12:42
      Beko to taki odpowiednik pasków w Tesco. Omijaj szerkokim łukiem.
      • chatgris01 Re: Nowa zmywarka 01.08.24, 12:47
        Relację ceny do jakości ma całkiem spoko, a funkcjonuje poprawnie-bez wodotrysków, ale baza jest (miałam zmywarkę, mam suszarkę, i z działania jestem całkiem zadowolona).
        Odradzam tylko pralki Beko, bo we wszystkich testach konsumenckich wychodzą bardzo kiepsko (choć i tu na forum jest parę użytkowniczek i wydawały się być zadowolone).
    • dekoderka Re: Nowa zmywarka 01.08.24, 12:46
      Bosch
    • pepsi.only Re: Nowa zmywarka 01.08.24, 12:47
      Miałam boscha, ze 12 lat.
      Teraz mam beko, od ok 6 lat, działa bezawaryjnie i bezproblemowo.

Obie marki bardzo polecam.
      • dekoderka Re: Nowa zmywarka 01.08.24, 12:50
        Hoover
    • sanciasancia Re: Nowa zmywarka 01.08.24, 12:51
      Mam Zanussi z lat '90-tych jeszcze po poprzednich właścicielach mieszkania. Nie chce umrzeć.
      • feniks_z_popiolu Re: Nowa zmywarka 01.08.24, 13:01
        Uff, dzięki że rzuciłaś nazwą Zanussi bo nie mogłam sobie przypomnieć swojej pierwszej zmywarki.
        To był niezły model smile u mnie 22 lata bez jednej awarii a z tego co wiem u kolejnego właściciela działała jeszcze kilka lat.
        • dekoderka Re: Nowa zmywarka 01.08.24, 13:04
          W spiżarni mam lodówkę i zmywarkę Ardo z 2002. Do tej pory działają bezawaryjnie.
      • chatgris01 Re: Nowa zmywarka 02.08.24, 14:11
        Moja lodówka Zanussi z lat 90 wytrzymała ponad 30 lat.
        • dominika9933 Re: Nowa zmywarka 02.08.24, 19:18
          A ja miałam Zanussi też w latach dziewięćdziesiątych, i wytrzymała dziewięćsad
          Ale teraz mam piekarnik i płytę z tej firmy od 2003 i mają się dobrzesmile
    • mava12 Re: Nowa zmywarka 01.08.24, 13:16
      a korzystalaś kiedys z pół wsadu? ja mam bo wydawało mi się, że jak (dorosłe) dzieciaki wyprowadzą się to będzie to dobre rozwiazanie. Nie jest, nigdy nie skorzystałam bo pakuje tam wszystko. Talerze, gary, patelnie. Jak zostanie wolne miejsce (rzadko) to wkładam metalowe pojemniki na płyn do mycia, gabke tp, które wiszą nad zlewem.
      Ja od lat kupuje siemensa (czyli drugi raz zdarzyło się), u mnie sie sprawdziła. Nie wiem czy ma półkę bo ja preferuję koszyk. Ale ma różne inne półki, w tym na takze na te długie noże (sztucce).
      Kupiłabym Miele, w ramach eksperymentu ale na razie odpada bo jednak dosyc drogo.
      Gdybym musiała to kolejny Siemens.
      Amice mam piekarnik i klnę każdego dnia. Nie to, że pieke codziennie ale nawet włączenie minutnika (często uzywany) powoduje mój wqrw i nigdy wiecej amici
      • iza232 Re: Nowa zmywarka 01.08.24, 13:22
        mava12 napisała:

> a korzystalaś kiedys z pół wsadu?

Od czasu do czasu korzystam. I teraz właśnie tym bardziej mam zamiar, jak zostaniemy sami, bez dzieci.
        • mava12 Re: Nowa zmywarka 01.08.24, 13:32
          > I teraz właśnie tym bardziej mam zamiar, jak zostaniemy sami, bez dzieci.

to właśnie napisałam, że to nie sprawdza się. Bo jak zostaje miejsce to pakujesz inne rzeczy np. u mnie owe pojemniki, zeby uzupełnić.
          Poza tym pół wsadu jest nieekologiczne, w tym finansowo dla ciebie.
    • czarna_kita Re: Nowa zmywarka 01.08.24, 13:39
      Ja kupiłam Amice ( po 15 letnim Whirlpoolu ) bo jako jedyna miała wszystko to co nam było potrzebne a była w dobrej cenie. Użytkujemy 3 lata i jestem bardzo zadowolona.
      Nam akurat zależało na szufladzie na sztućce,
      na podnoszonym górnym koszu, na światełku na zewnątrz żeby wiedzieć kiedy myje a kiedy jest pusta (do tego ma jeszcze światełko w środku co jest też fajną opcją),
      na bank ma pół wsadu z którego skorzystałam RAZ przez te 3 lata, bo zazwyczaj mam pełną do mycia ( pakuje wszystko, gary, patelnie...).
      Silnik nie pamiętam jaki ma bo to mąż jakiś tam sobie wymyślał i śmigło to środkowe też ma jakieś tam obrotowe czy coś tam.

Wszystko zależy od tego co Ty potrzebujesz.
    • b-b1 Re: Nowa zmywarka 01.08.24, 22:22
      Już mam wybranego siemensa-teraz potrzebuje do zabudowy, ale na boscha zlego słowa nie powiem. Moja pierwszy bosch działa nadal 15 rok, drugi ma chyba 10-też na idealnym chodzie.
    • koronka2012 Re: Nowa zmywarka 01.08.24, 23:12
      Właśnie sobie uświadomiłam że chyba nic mi się nie zepsuło na amen… jedynie Sznur w odkurzaczu przestał się automatycznie zwijać, to chyba odpukać jedyna awaria…
      Zmywarkę mam Ariston Hotpoint od 12 lat
      • dominika9933 Re: Nowa zmywarka 02.08.24, 06:19
        Mam Whirlpoola, ma 12 lat, rok temu była naprawiana, zapłaciłam ok. 500 zł, pan od napraw (sprawdzony i mogę polecić) powiedział, że warto, wymienił bądź naprawił wszystko co najważniejsze i powiedział, że będzie działać nastepne 10 lat. Ale powiedział też, że jakby co, to żeby już nie kupować tej marki teraz, że Bosch jest ok, Elektrolux ewentualnie (tu o pralkach mówił, że spoko).
        • feniks_z_popiolu Re: Nowa zmywarka 02.08.24, 07:23
          dominika9933 napisała:

> ....pan od napraw (sprawdzony i mogę polecić)

Jeśli w Warszawie ten pan to chętnie skorzystam
          • dominika9933 Re: Nowa zmywarka 04.08.24, 21:17
            Nie, w Krakowie.
      • przepio Re: Nowa zmywarka 02.08.24, 07:10
        koronka2012 napisała:

> Właśnie sobie uświadomiłam że chyba nic mi się nie zepsuło na amen… jedynie

Mialam podobnie. Przez 10 lat- potem nastąpił kataklizm i ostał się tylko telewizor. Serio
        • koronka2012 Re: Nowa zmywarka 02.08.24, 14:52
          Tfu tfu
          Akurat telewizor mam do wymiany bo choć działa to przestał się aktualizować….
    • martishia7 Re: Nowa zmywarka 02.08.24, 13:34
      Co do marki to się nie wypowiem, ale gdybym miała dziś kupować zmywarkę, to zwróciłabym uwagę, żeby miała funkcję automatycznego otwierania się po zakończeniu zmywania (geniusz to wymyślił).
    • kwietniowka2011 Re: Nowa zmywarka 02.08.24, 13:44
      miałam zmywarkę Bosch 15 letniego, ale coraz częściej nie wypompowywała wody, w zeszłym roku kupiłam następnego Boscha
    • princy-mincy Re: Nowa zmywarka 02.08.24, 13:56
      Nie wiem jak można rezygnować z bosh na rzecz Beko.
      My mamy bosha od 9 lat i po poprzednim electroluxie jestem zachwycona.
      • iza232 Re: Nowa zmywarka 02.08.24, 14:10
        princy-mincy napisała:

> Nie wiem jak można rezygnować z bosh na rzecz Beko.
        > My mamy bosha od 9 lat i po poprzednim electroluxie jestem zachwycona.

Po 9 latach też byłam zachwycona swoim Boschem
      • chatgris01 Re: Nowa zmywarka 02.08.24, 14:16
        5princy-mincy napisała:

> Nie wiem jak można rezygnować z bosh na rzecz Beko.

No ja zrezygnowałam, jak mi Bosch za 600€ zdechł po zaledwie 5 latach 😈
        Nabyłam Beko za 300€, przynajmniej, jak padła po 3,5 roku, to nie miałam żalu. Teraz mam Siemensa.
        Ponieważ inne sprzęty Boscha (pralka, pierwsza zmywarka, lodówka i 2 odkurzacze) również mi padały po 5 latach, to poprzysięgłam sobie, że więcej Boscha nie kupię 😈
        • dekoderka Re: Nowa zmywarka 02.08.24, 14:29
          Boscha nigdy. Także z tego powodu, że wykupił , a potem wygasił Zelmera, który był znaną marką, produkująca niezły sprzęt.
        • princy-mincy Re: Nowa zmywarka 02.08.24, 14:55
          Moja zmywarka Bosch działa bez zarzutu 9 lat, nie miała żadnej awarii. Zdecydowanie dobrze zainwestowane pieniądze.
          Beko to dla mnie marka typu candy.
      • premeda Re: Nowa zmywarka 02.08.24, 16:40
        Pracowałam przy podzespołach agd i te dla Bosha niczym się nie różniły, więc po co przepłacać. A takie Gorenje różniło się tylko ilością naklejek na podzespole, niekoniecznie jakością.
    • klaramara33 Re: Nowa zmywarka 02.08.24, 15:47
      Ja mam Hirpoint Ariston 13 rok , bezawaryjna i dobrze myjąca, kolejna też tej firmy będzie.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Nowa zmywarka 02.08.24, 16:32
      Nie ma co się przechwalać która ma dluzej, bo prawda jest taka, że sprzęty staja się bardziej energooszczędne, zużywają mniej wody, itp.
      Poza tym same z siebie z uplywem czasu potrzebuka więcej mocy, bo na grzalce osad, pompa i filtry zabrudzaja się i to te do których dojscia zwykły śmiertelnik nie ma. Także przez 10 lat to mozna naprawiać, potem lepiej wymienicna nową.
      Sprawdźcie sobie zuzycie pradu, wody, zaladunek, czas prania tych waszych 15 letnich i przyrównajcie do obecnych nowych modeli z podobnej półki jak kupowałyscie.
      Ja rozumiem sentyment ale bez jaj 20 letnie volvo to 20 letnie volvo.
      • chatgris01 Re: Nowa zmywarka 02.08.24, 16:41
        Ale jakbym mogła kupić NOWĄ pralkę Miele identyczną jak wyprodukowana 25-30 lat temu, to kupiłabym bez mrugnięcia okiem i z pieśnią na ustach cool
        Aktualnie produkowanych już nie chcę.
        • mysiulek08 Re: Nowa zmywarka 02.08.24, 17:27
          bylam zmuszona kupic suszarke miele, bosch padl koncertowo a akurat miele bylo z 50% obnizka, suszy, no suszy

za to na zmywarki boscha zlego slowa nie powiem, pierwsza pracowala kilka lat, przy przeprowadzce sprzedana sprawna i z tego co wiem dziala, podobnie jak pralka

na 'nowa chalupe' kupilismy duze sprzety agd boscha, tyle ze w najwyzszych liniach (oprocz suszarki, bo glupia ja nie chcialam z pompa ciepla-bo wyczytalam te 7 lat temu, ze sa awaryjne) i zmywarka dziala, uzywana czasami 3 razy dziennie (praktycznie nic nie myjemy recznie), po drodze byla pompa do wymiany a dokladniej uszczelka miski, po przegladnieciu co jest teraz na rynku, wybralismy opcje kupna pompy i miski i wymiany
          • chatgris01 Re: Nowa zmywarka 02.08.24, 19:04
            Nieno, z 50% obniżką też bym kupiła big_grin
            To jest nadal dobry sprzęt, ale pełnej ceny bez gwarancji, że pochodzi już nawet nie te 20, ale choć z 10 lat bym nie dała (bo teraz to niektóre padają po 3-5 latach). Dawniej ta wysoka cena się opłacała.
            • mysiulek08 Re: Nowa zmywarka 02.08.24, 22:40
              za pelna cene bym nie kupila smile
      • mysiulek08 Re: Nowa zmywarka 02.08.24, 17:32
        Ja rozumiem sentyment ale bez jaj 20 letnie volvo to 20 letnie volvo

o, kochana, 20letnie volvo to jest skarb , a raczej byl, gdyby sie dzisiaj udalo kupic 245 w dobrym stanie to bysmy kasy nie zalowali tongue_out
        Babcia Volvina i Dziadek Volv przewiezli nas dzielnie przez pol am pld zaliczajac w to trase rajdy dakar na atacamie i nie bylo to tak calkiem dawno
        • klaramara33 Re: Nowa zmywarka 02.08.24, 19:14
          Mysiulek mieszkasz w którymś z krajów Am. Płd.?
          • mysiulek08 Re: Nowa zmywarka 02.08.24, 22:40
            tak, w chile
      • dekoderka Re: Nowa zmywarka 02.08.24, 19:09
        Akurat zużycie prądu mnie wali smile Jak mi już w końcu padnie suszarka, to będę szukać kolejnj z grzałką w sklepach z używanym sprzętam.
      • dekoderka Re: Nowa zmywarka 02.08.24, 19:11
        Takie volvo to pancerne, niezniszczalne auto. Biorę w ciemno jeśli zadbane smile

dwa_kubki_herbaty napisała:

>
        > Ja rozumiem sentyment ale bez jaj 20 letnie volvo to 20 letnie volvo.
        • dwa_kubki_herbaty Re: Nowa zmywarka 02.08.24, 19:28
          Auto moze nie zniszczalne np. podczas kolizji ale flaki twoje, mięsnie i kosci inaczej to odczuja niż w mnacym się nowym samochodzie, który po to ma strefy zgniotu, żeby ratować ludzi wewnątrz.
          • dekoderka Re: Nowa zmywarka 02.08.24, 20:21
            20letnie volvo nie ma stref zgniotu??? Ty się dobrze czujesz?

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cf/2004_Volvo_S80_S_Automatic_2.4_Front.jpg
            • choinka35wlesie Re: Nowa zmywarka 02.08.24, 21:39
              Mamy Beko ponad 6 lat i lubię ją zwłaszcza za program godzinny. Nie zepsuła się ani razu. Ma szufladę, ale ją usunęłam, bo wolę koszyk. Mam też z Beko płytę indukcyjną i piekarnik. Gdyby znowu trzeba było kupić, to też bym Beko kupiła.
          • mysiulek08 Re: Nowa zmywarka 02.08.24, 22:39
            moze doczytaj historie volvo smile
            oczywiscie nie porownuje 240/245 z fordem expedition ale nawet obecnie bym sie czula duzo bezpieczniej w volvowym kredensie niz w chinskim elektryku
            • dwa_kubki_herbaty Re: Nowa zmywarka 04.08.24, 20:20
              Alez ja bardzo lubię volvo ale nie 20 letnie.
    • kk345 Re: Nowa zmywarka 02.08.24, 22:32
      Najbardziej lubię to, że ZAWSZE w takich wątkach ematki masowo polecają konkretne firmy, bo ich pralka/zmywarka/lodówka tej firmy ma już 15-20 lat i nadal działa jak złoto.
      A wydawałoby się, ze nie da się przespać wiedzy, ze obecnie produkowane sprzęty nie mają prawa dożyć nawet połowy tego wieku, niezależnie od producenta...

A co do meritum: mam 4-letnią, wąską zmywarkę Boscha, jestem bardzo zadowolona. Znajoma ma identyczną, jak moja, tylko z nalepką Siemensa, też jest zadowolona big_grin
    • cranberries1983 Re: Nowa zmywarka 04.08.24, 19:29
      ja mam amice od paru lat i nie chce się zepsuć wink
    • weterynarza Re: Nowa zmywarka 25.02.25, 21:08
      Nie kupujcie Toschiby. Kompletna porażka. Po serwisowej naprawie gwarancyjnej nadal nie domywa naczyń. Średnio 30% pozostaje niedomytych. Użytkowanie od roku z ciągłymi problemami. W starej zmywarce nigdy tego nie było.
    • klaramara33 Re: Nowa zmywarka 26.02.25, 09:44
      Polecam Hotpoint Ariston, pod każdym względem bardzo dobra, mało popularna firma i niedoceniana często ale jest bardzo ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka