kornelka37 09.08.24, 18:13 Możecie polecić jakąś dobrą jakościowo herbate . Najlepiej klasyczna nie żadna smakowa ani zielona. Nie znam się na tym a potrzebujemy kupić na prezent dla kogoś kto lubuje się w piciu herbat . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kanna Re: Herbata na prezent 09.08.24, 18:20 Idź do sklepu z herbatami i pogadaj. Powąchaj Od razu Ci pięknie zapakują. Odpowiedz Link Zgłoś
novembre Re: Herbata na prezent 09.08.24, 18:35 Dokladnie. Tylko nie wybierz przypadkiem aromatyzowanej! Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Herbata na prezent 09.08.24, 18:48 ale mniej wiecej wiesz jakie lubi? chinskie? indyjskie?afrykanskie? jakosciowo dobre beda np golden tips yunnan, orzezwiajace, lekkie np www.herbata.com.pl/pl/products/herbata-china-yunnan-%2560diang-hong%2560-zlota-mgla-51.html jedna z lepszych jakie pijam to suszona na sloncu yunnan asaamica ale nie mam pojecia czy w PL dostepna z indyjskich moze www.herbata.com.pl/pl/products/herbata-darjeeling-%60castleton%60-ftgfop1-first-flush-953.html ta brzmi dobrze www.herbata.com.pl/pl/products/herbata-ceylon-vithanakande-fbopfexs-44.html ale bedzie taninowa Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Herbata na prezent 09.08.24, 19:16 Wiem że taka moda jest. Ale jestem w poprzek. Proponuję wypytać obdarowywanego o preferencje. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Herbata na prezent 09.08.24, 19:40 dlatego zapytalam jakie herbaty preferuje, podane linki to sa moje preferencje, ja bym sie z takiego prezentu ucieszyla Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Herbata na prezent 09.08.24, 19:16 No ja ceylonskiej nie lubie. Chyba ze w jakiejs mieszance z czyms. Nie da sie dogodzic kazdemu. Gusta ponoc nie podlegaja dyskusji Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Herbata na prezent 09.08.24, 19:41 ja ogolnie za indyjskimi nie przepadam, ale wypije bez grymasu ( o ile nie bedzie to produkt supermarketowy) Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Herbata na prezent 09.08.24, 21:34 jw, wypije, jesli z nuta muscatel to nawet z jakas tam przyjemnoscia ale jesli do wyboru mam yunnana to zawsze wybiore yunnana lubie tez koreanskie, nepalskie, tajwanskie, z jersey ale to jako przerywniki, podstawa naszego herbacianego jestestwa sa yunnany i na nie mamy swietna mete Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Herbata na prezent 09.08.24, 22:06 Na Jersey rosnie herbata? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Herbata na prezent 09.08.24, 22:17 what-cha.com/products/jersey-premium-black-tea Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Herbata na prezent 09.08.24, 22:19 Slyszala, ze w Kornwalii hodują herbate ale ze na Jersey to nie. i jak rozumiem jest smaczna?! A myslalby kto ze slonca potrzeba Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Herbata na prezent 09.08.24, 22:21 jest bardzo dobra, nie jest gorzkotaninowa, delikatna, lekka ale bardzo trudno ja 'upolowac' Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Herbata na prezent 09.08.24, 23:16 W Bretanii też są pierwsze uprawy (nie próbowałam,.ale podobno czarna taka sobie a zielona ok. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Herbata na prezent 09.08.24, 23:33 Ta jest w UK hodowana tregothnan.co.uk/collections/tea Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Herbata na prezent 09.08.24, 23:30 O ! To.musze kupic..ja tez nie lubie tych mocno taninowych Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Herbata na prezent 09.08.24, 18:55 inne fiveoclock.eu/herbata-chinska-dianhong-tea/ 'podstawowy' yunnan, solidny klasyczny, bez fajerwerkow - u nas codzienna sniadaniowa fiveoclock.eu/china-black-golden-silk-missing/ delikatna, dobry balans slodkokwasny - jak to w yunnanie fiveoclock.eu/keemun-mao-feng-2/ solidna czarna, dajace mocny napar bez goryczy Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Herbata na prezent 09.08.24, 21:58 🤣🤣🤣🤦♀️ Możecie polecić jakąś dobrą jakościowo herbate . Najlepiej klasyczna nie żadna smakowa ani zielona. Nie znam się na tym a potrzebujemy kupić na prezent dla kogoś kto lubuje się w piciu herbat posiekane odpady czarnej gorzkiej cejlonskiej czy susz udajacy darjeeling? Odpowiedz Link Zgłoś
purchawka2020 Re: Herbata na prezent 10.08.24, 16:16 Ładne pudełko. Koniec zalet. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda.a Re: Herbata na prezent 11.08.24, 16:08 Dostałam kiedyś w prezencie i musiałam szybko oddać komuś innemu - bardzo silnie aromatyzowana, nie do zniesienia, smakowo nieciekawie. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Herbata na prezent 09.08.24, 22:12 Jak znawca, będzie ciężko utrafić. Przy znawcy poszłabym bardziej w akcesoria okołoherbaciane/ bon do sklepu. Odpowiedz Link Zgłoś
zielonyjeziorak Re: Herbata na prezent 09.08.24, 23:25 Ja co prawda jestem kawiara, ale to samo chciałam napisać - szansa, że ktoś idąc do super sklepu i wydając kupę kasy na dobrej jakości kawę, trafi akurat w mój smak - niewielka. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Herbata na prezent 09.08.24, 22:56 Jako herbaciara nie znoszę, gdy ktoś próbuje mi sprezentować herbatę. Pijam tylko specyficzne smakowo, aromatyczne herbaty w typie Assam i podobne mieszanki, tylko i wyłącznie ekologiczne i jak ktoś sprezentowałby mi drogą konwencjonalną Darjeeling first flush, to nie zrobiłby mi przyjemności. Dlatego dwa rodzaje prezentów by mnie ucieszyły. Pierwszy to talon prezentowy do sklepu, gdzie zwykle kupuję herbatę. Dołożę i kupię sobie kilogram mojej ulubionej earl grey, starczy na pół roku albo kupię coś, na co będą miała akurat ochotę. Drugi, to zestaw z małymi próbkami różnych herbat, chętnie z czymś nieco ekskluzywnym. Dobre sklepy z herbatą często coś takiego mają. Wypiję każdej jeden dzbanek, jak nie zasmakuje, to nic się nie stanie, a może odkryję coś nowego, fajnego. Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia20 Re: Herbata na prezent 10.08.24, 18:11 Taka w puszce z Muminkami na opakowaniu Odpowiedz Link Zgłoś