Dodaj do ulubionych

Jak to odebrać? ( praca)

14.08.24, 18:02
Otóż, w pracy klient powiedział mi: "taka praca ( miał na myśli: fizyczna) jest dobra dla młodych a nie dla pani"
Mam 46 lat. Wiem, bliżej mi niż dalej smile
Poczułam się jeszcze starzej. Czy on chciał być po prostu miły? Chciał zagadać? Czy wykazał się buractwem?
Obserwuj wątek
    • midge_m Re: Jak to odebrać? ( praca) 14.08.24, 18:06
      To zależy jaka to praca: na kasie, przy sprzątaniu, rozkładanie towaru, kelnerska...
      • kewa.90 Re: Jak to odebrać? ( praca) 14.08.24, 18:08
        Po trochu wszystkie razem wzięte..
        I jak?
        • midge_m Re: Jak to odebrać? ( praca) 14.08.24, 18:11
          O ile nie popełniłaś żadnego błędu żeby go zirytować a widział jak coś dzwigalas to mi się to wydaje dość neutralnym komentarzem, w stronę życzliwości nawet. Jeśli siedziałaś w klimatyzowanym pomieszczeniu przy kasie, wtedy bym to odebrała jakoś coś złośliwego.
    • turbinkamalinka Re: Jak to odebrać? ( praca) 14.08.24, 18:07
      Nic nie miał na myśli. Zwrócił uwagę że to ciężka praca dla młodych. Już ludziom się nie można odzwać aby ktoś nie pomyślał jest burakiem, ma coś na myśli, że t aluzja albo się podlizuje
      • kewa.90 Re: Jak to odebrać? ( praca) 14.08.24, 18:10
        Bo on zwrócił uwagę na mój wiek...jakby nie patrzeć miał na myśli: jesteś za stara na takie akrobacje smile
        • pseudo_stokrotka Re: Jak to odebrać? ( praca) 14.08.24, 18:17
          Skoro wiesz, co miał na myśli, to po co pytasz?
          Tak, na pewno wyglądasz na 60 lat i chciał ci dowalić 🙈
        • turbinkamalinka Re: Jak to odebrać? ( praca) 14.08.24, 18:21
          Za bardzo rozkminiasz. Jakby powiedział tylko "ale ma pani ciężką pracę" może fadniej by to brzmiało ale znaczyłoby dokładnie to samo. Chamstwem byłoby gdyby powiedział "to nie jest praca dla starej baby"
          • z_lasu Re: Jak to odebrać? ( praca) 14.08.24, 20:13
            > Chamstwem byłoby gdyby powiedział "to nie jest praca dla starej baby"

Przecież dokładnie to powiedział, tylko w bardziej oględnych słowach, ale sens jest ten sam.
        • balladyna Re: Jak to odebrać? ( praca) 14.08.24, 18:37
          Nie tyle "jesteś za stara na takie akrobacje", tylko "niech się młodzi wykazują, cięższe prace odwalają" - ty już powinnaś mieć więcej przywilejów . Facet na pewno nie miał niczego złego na myśli, można podciągnąć pod lekką gafę - komuż się nie zdarza?
        • nick_z_desperacji2 Re: Jak to odebrać? ( praca) 14.08.24, 19:15
          Moim zdaniem chamskie, to by było, jakby udawał, ze ojej taka młoda (coś tam robi). Dla mnie takie odmładzanie o 30 lat na siłę jest właśnie wypominaniem wieku.
    • nick_z_desperacji2 Re: Jak to odebrać? ( praca) 14.08.24, 18:15
      Normalnie, jako luźne przemyślenia. Przecież sama wiesz, że nie jesteś ryczącą 20-stką, a ludziom z wiekiem sił nie przybywa, więc skąd pomysł, ze jest burakiem i chciał Cię postarzeć? Równie dobrze sam mógł tak pracować.
    • aankaa Re: Jak to odebrać? ( praca) 14.08.24, 18:19
      mujtyborze, masz 46 lat i rozkminy jak nastolatka
      • nick_z_desperacji2 Re: Jak to odebrać? ( praca) 14.08.24, 19:16
        Może myślała, że do 50. będą o dowód pytać, a tu zonk.
        • kewa.90 Re: Jak to odebrać? ( praca) 14.08.24, 23:00
          Nie, nie myślała tak. Niech mnie otoczenie nie odmładza na siłę, nie mam takiej potrzeby. A pan uwagę odnośnie mojego wieku powinien zachować dla siebie.
    • kaki11 Re: Jak to odebrać? ( praca) 14.08.24, 19:47
      Może wyszło trochę niefortunnie, ale pan chciał być miły i zagadać. Nie miał raczej nic złego na myśli i pewnie nie przyszło mu do głowy, że odbierzesz to jako wytykanie wieku.
      • kewa.90 Re: Jak to odebrać? ( praca) 14.08.24, 22:57
        Tak to odebrałam jako wytykanie wieku.
        • nick_z_desperacji Re: Jak to odebrać? ( praca) 15.08.24, 08:52
          To już Twój problem, że luźna uwaga przezywasz jak mrowka okres.
    • ichi51e Re: Jak to odebrać? ( praca) 14.08.24, 20:01
      Cham
      • z_lasu Re: Jak to odebrać? ( praca) 14.08.24, 20:16
        Też tak uważam. Niezależnie od tego jakie odczucia i przemyślenia doprowadziły pana do tej konstatacji, to wymowa jest jednoznaczna "co ty tu robisz kobieto? jesteś za stara na tę pracę".
        • turbinkamalinka Re: Jak to odebrać? ( praca) 15.08.24, 00:43
          z_lasu napisała:

> Też tak uważam. Niezależnie od tego jakie odczucia i przemyślenia doprowadziły
          > pana do tej konstatacji, to wymowa jest jednoznaczna "co ty tu robisz kobieto?
          > jesteś za stara na tę pracę".

Jesteś pewna? Autorka pracuje w jakiejś Biedronce czy innym lidlu. Facet zauważył autorkę jak ciągnie za sobą paletę która waży 500kg. Obik chłopak rozkłada śmietanę. Serio takim chamstwem jest jak facet zwróci uwagę że to nie pani pod 50 powinna wozić te palety?
    • demodee Re: Jak to odebrać? ( praca) 14.08.24, 20:17
      Moim zdaniem - typowy burak.

To zupełnie tak, jakby powiedział: "taka sukienka jest dobra dla młodych kobiet, nie dla pani".
      • heniek.8 Re: Jak to odebrać? ( praca) 14.08.24, 23:09
        demodee napisała:

> Moim zdaniem - typowy burak.
        >
        > To zupełnie tak, jakby powiedział: "taka sukienka jest dobra dla młodych kobiet
        > , nie dla pani".

a może ma rację?
        jakbyś powiedziała mojemu wujkowi (załączam zdjęcie) że taka koszulka jest dobra dla młodych a nie dla pana

to jesteś typową buraczką?

https://preview.redd.it/wdrbw19x8oi11.jpg?auto=webp&s=15ffc8bda7fbcce569974a6442a1b3f12d058815
        • cegehana Re: Jak to odebrać? ( praca) 15.08.24, 08:59
          Tak. Ta koszulka jest może za mała na tego pana, ale zmarszczki i zwyrodnienia stawów nie przeszkadzają jej nosić.
          • cranberries1983 Re: Jak to odebrać? ( praca) 15.08.24, 09:13
            moze on się identyfikuje jako osoba szczupła? daj spokoj tongue_out
        • demodee Re: Jak to odebrać? ( praca) 15.08.24, 09:48
          > jakbyś powiedziała mojemu wujkowi (załączam zdjęcie) że taka koszulka jest dobra dla młodych a nie dla pana to jesteś typową buraczką?

Oczywiście, że tak!

Nie znam powodu, dla którego Twój wujek nosi taką koszulkę i jaki jest jego do niej stosunek. Może wie, że źle w niej wygląda, ale nie ma innej? Może chciałby schudnąć, ale nie może z powodów zdrowotnych?

Może autorka wątku też wie, że praca, którą wykonuje jest nie dla niej, ale robi to, co robi, bo musi, a nie z miłości do tej pracy, ale dzielnie nosi głowę w górze, co niektórych buraków irytuje, bo oni by tak nie potrafili?
          • heniek.8 Re: Jak to odebrać? ( praca) 15.08.24, 10:08
            zaraz "burak" - gość może głośno myśli

kiedy miałem 20 lat to pracowałem fizycznie i tak myślałem - że kiedy będę miał 46 lat to na pewno jakoś się wślizgnę na posadę umysłową
            być może nawet wtedy kogoś tak niedelikatnie zapytałem, właśnie 46 letniego fizola - "hej, dlaczego sie tu użerasz w kurzu i smole zamiast znaleźć ciepłą posadę?" nie było w tym zamiarów burackich

teraz sam mam 46 lat i nadal pracuję na budowie, nie udało się zrobić wielkiej kariery jak marzyłem, no cóż
            młodzi często mnie pytają "dziadku, a dlaczego nadal nosisz cegły zamiast podstemplowywać certyfikaty?" to nie buractwo, to ciekawość

co mam im powiedzieć? że nie chciało się nosić teczki, trzeba nosić woreczki?
            • ichi51e Re: Jak to odebrać? ( praca) 15.08.24, 10:11
              Jak myśli to niech używa tego “inside voice” w takim razie?
              • heniek.8 Re: Jak to odebrać? ( praca) 15.08.24, 10:24
                ichi51e napisała:

> Jak myśli to niech używa tego “inside voice” w takim razie?

ale dlaczego? normalne pytanie - boisz się skonfrontować z koniecznością odpowiedzenia sobie?

ja np jestem łysy i gruby
                widzę że ludzie jakoś omijają temat, krępują się zapytać dlaczego jestem gruby i łysy
                myślą może że uznam takie pytanie za mało delikatne i zepsuje mi to dzień

nie, ja mam od dawna wszystko przemyślane, oswojone - jestem gruby bo za dużo żrę, a łysy bo mi wypadły włosy
            • demodee Re: Jak to odebrać? ( praca) 15.08.24, 10:25
              Dzieci czasem zadają głośno w autobusie: Mamo, a dlaczego ten pan siedzi na wózku?", "Mamo, a dlaczego ta pani ma podbite oko?" itd.

Dzieci uczy się, że nie o wszystko, co ich dziwi i bulwersuje muszą pytać głośno. Bo innym może się zrobić przykro. Dziecko może zapytać mamę po wyjściu z autobusu, dlaczego pan na wózku, a pani z podbitym okiem, a mama powinna objaśnić dziecku świat zgodnie z jego możliwościami poznawczymi.

Czasem takich dzieci nie da się oduczyć zadawania takich pytań i jako dorośli wciąż to robią. Ponadto nie rozumieją, że nie wszystkie uwagi, które przychodzą im do głowy muszą werbalizować. To nawet ma jakąś tam nazwę medyczną.
              • heniek.8 Re: Jak to odebrać? ( praca) 15.08.24, 10:34
                > Dzieci czasem zadają głośno w autobusie: Mamo, a dlaczego ten pan siedzi na wózku?", "Mamo, a dlaczego ta pani ma podbite oko?" itd.

tak ale w pracy jest inaczej niż w autobusie
                widzisz kolegę z podbitym okiem to po prostu pytaj "dlaczego masz podbite oko?"

bo może się okazać że wspomniał o podwyżce w rozmowie z szefem i nie chcesz powtórzyć tego samego błędu
                • demodee Re: Jak to odebrać? ( praca) 15.08.24, 10:44
                  Ale tu mamy raczej sytuację analogiczną do sytuacji w autobusie.

Wchodzi facet do sklepu, a tam kobieta 40+ pcha ręcznie palety. Dziwi go to i bulwersuje, więc daje wyraz swoim emocjom głośno przed tą kobietą. A mógłby przecież przy tej kobiecie się nie odzywać, jak przy panu na wózku, bo jego odzywka nie zmieni sytuacji tego pana ani tej pani pchającej palety.

Zamiast tego powinien zostać aktywistą pod hasłem "Osoby 40+ nie powinny pracować fizycznie, jak nie ma dla nich innej pracy, to niech nie pracują w ogóle!"
                  • ichi51e Re: Jak to odebrać? ( praca) 15.08.24, 10:51
                    Daje lajka
                  • heniek.8 Re: Jak to odebrać? ( praca) 15.08.24, 10:51
                    demodee napisała:

> Wchodzi facet do sklepu, a tam kobieta 40+ pcha ręcznie palety. Dziwi go to i b
                    > ulwersuje, więc daje wyraz swoim emocjom głośno przed tą kobietą.

dziwi i bulwersuje? a może ciekawi - co zrobić żeby w wieku 46 już tego nie musieć pchać?
                    przecież ta kobieta wie co robi i dlaczego, to nie jest tak że myśli że jest dyrygentką orkiestry narodowej a facet jej uświadamia że jednak nie, i pryska bańka jej złudzeń, nie potrafi się pozbierać
                  • ichi51e Re: Jak to odebrać? ( praca) 15.08.24, 11:27
                    W sumie mógłby się jeszcze pani oświadczyć skoro tak go jej ciężko los poruszyl
    • cranberries1983 Re: Jak to odebrać? ( praca) 14.08.24, 20:22
      moze dał ci do zrozumienia , ze nie dasz rady
      jaka to była praca?
    • nenia1 Re: Jak to odebrać? ( praca) 14.08.24, 20:26
      w naszym świecie "kultu młodości" gdzie starość jest rodzajem epitetu zabrzmiało to niegrzecznie, ale być może miał coś innego na myśli.
      • kewa.90 Re: Jak to odebrać? ( praca) 14.08.24, 22:56
        Dokładnie.
        • dekoderka Re: Jak to odebrać? ( praca) 14.08.24, 23:02
          Szacunek dla ciebie i twojej pracy. Bardziej przydatna ludziom niż ematkowe korpopierdzenie w stołek przy "projektach", "tłumaczeniach" i innych, nikomu niepotrzebnych prezentacjach w powerpoincie.
          • simply_z Re: Jak to odebrać? ( praca) 14.08.24, 23:03
            Tłumaczenia to korpopierdzenie? o ciekawe, no popatrz.
      • panterarei Re: Jak to odebrać? ( praca) 15.08.24, 13:47
        Wytykanie kobiecie wieku było uznawane za chamstwo dużo dłużej niż panuje kult młodości
    • heniek.8 Re: Jak to odebrać? ( praca) 14.08.24, 23:04
      > Czy on chciał być po prostu miły? Chciał zagadać? Czy wykazał się buractwem?

jakie ma to znaczenie? po prostu dokończ szkołę i idź do lżejszej pracy
    • anorektycznazdzira Re: Jak to odebrać? ( praca) 15.08.24, 08:05
      To zależy z jakiego pokolenia był ten facet.
      W pokoleniu dziadersów uważa się, że nie ma większego wstydu niż być starą kobietą i jest to ostateczna obelga. Jeśli więc sam był koło 50ki lub więcej to chciał obrazić.
      Jeśli był młody, szczególnie z przedziału 20-30 to nie zwraca uwagi na takie duperele, mówi co widzi np. że się męczysz w tej robocie i chciał wyrazić współczucie lub docenić.
    • cegehana Re: Jak to odebrać? ( praca) 15.08.24, 08:17
      Wykazał się buractwem, chociaż intencje mógł mieć nawet dobre. Często tak jest, że samotni ludzie z niskimi kompetencjami społecznymi tak desperacko chcą nawiązać interakcje, że wychodzi jak wychodzi.
    • andallthat_jazz Re: Jak to odebrać? ( praca) 15.08.24, 10:43
      Ograniczone socjalne kompetencje. Pewnie chcial dobrze a wyszlo, jak wyszlo. Nie doszukiwalabym sie zlosliwosci. Na praktykach czesto slysze, dlaczego "w tym wieku" zamienilam biurko na fizyczna tyre. Odpowiadam z humorem, ze chce sie nauczyc, jak pielegnowac starsze osoby, zeby w przyszlosci byc samowystarczalna (pielegniarz). Zdarzaja sie do tej pory tez "troskliwi", ktorzy mimo, ze mieszkam w Austrii 20 lat, dopytuja ile bede musiala jeszcze sie tulac zarobkowo, zanim bede mogla wrocic "do domu" (celuja w tym zwlaszcza Polacy). Tez krotka pilka - patrze na zegarek i mowie np. jeszcze trzy godziny i wracam do domu.
      Nie przejmuj sie. Twoje zycie, Twoje wybory. Wspolczuj raczej takim ludziom, ze brakuje im wyczucia.
    • leosia-wspaniala Re: Jak to odebrać? ( praca) 15.08.24, 11:31
      Pewnie chciał być mily, ale wyszło słabo, no raz po co komentuje wiek, po drugie, co ma zrobić ktoś jego mniemaniem stary? Zwolnić się i iść pod most?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka