ichi51e 16.08.24, 21:20 Ponieważ wątek poleciał - Która piosenka z kabaretu starszych panów wasza ulubiona? Moja tanie dranie m.youtube.com/watch?v=t6qDEidleqg Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anilorak174 Re: Tanie dranie 16.08.24, 21:25 Ballada z trupem youtu.be/-loJ3JJ6hIA?si=H8oaXhxAx8UwmLrt Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Tanie dranie 16.08.24, 21:26 O mamo, o mamusiu, jakże mam wybrać??? Niech będzie Shimmy "Szuja" Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Tanie dranie 16.08.24, 21:43 Popieram Szuję, ale jeszcze to też bardzo: www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://m.youtube.com/watch%3Fv%3DIqdAbnnQm14&ved=2ahUKEwjChf-NofqHAxWUFxAIHf6vJJYQ78AJegQIExAB&usg=AOvVaw0jJcr4vTyv5hsjc6UOL6S4 Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Tanie dranie 16.08.24, 21:51 TAK Przez upiorność tę niestety Zniechęcają się kobiety Dniem kochają mnie po wierzchu A rzucają mnie o zmierzchu Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Tanie dranie 17.08.24, 13:59 A Portugalczyk Osculati?: Polak z groszem się nie liczy Jakby nie miał by pożyczył Dla rodzinki upominki tańsze zabrał By odłożył to i owo na książeczkę docelową Najpierw podjął potem objął a nie nabrał A kiedy wschód zaczął ciut złocić kwiaty Polak by nie palnął że - nie zaplati Ach Portugalczyk tym zdaniem mnie zranił Że nagle serce uwięzło mi w krtani Za oknem wiew powiał z drzew na Frascati Osculati osculati A kiedy wstałam i wyszłam bez słowa Nie wybiegł za mną nie dofinansował I nigdy nie ujrzy z nim mnie już Spatif Osculati osculati 😏 Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Tanie dranie 16.08.24, 21:50 Bo się nie da. Można sobie na wyrywki wrzucać. Tango Kat na ten przykład. ... butem, knutem, znęcaj się nad ciałem mem zepsutem ... Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Tanie dranie 16.08.24, 21:55 Upiorny Twist. Twarz mi blednie, włos mi rzednie, Psujà mi się zęby przednie Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Tanie dranie 16.08.24, 21:29 Addio pomidory! I jak się cieszę, że już nie addio! Odpowiedz Link Zgłoś
aadrianka Re: Tanie dranie 17.08.24, 12:58 Słoneczka zachodzące za moj zimowy stół! Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Tanie dranie 16.08.24, 21:42 Bez rosy po nocy i listek schnie! 😈 Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Tanie dranie 16.08.24, 21:50 Shimmy szuja - dziecku kazał mówić "proszę wuja!". Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Tanie dranie 16.08.24, 22:00 Kawał matrymonialnego zbója! Niewykluta larwa i szczeżuja! Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Tanie dranie 16.08.24, 21:56 No ja też. Całą antologię sobie kiedyś kupiłem na kilku cd. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Tanie dranie 16.08.24, 22:01 Nie za bardzo umiem wybrać. Tego jest za dużo i za dobre wykonania. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Tanie dranie 17.08.24, 08:23 Nie lubię i nie oglądam/nie słucham współczesnych , okolicznościowych wynonań. Nie potrafię. No bo jak można podrobić Kwatkowską, czy Michnikowskiego? O obu twórcach nie wspomniawszy. A tu trzeba podrabiać, bo te piosenki są dziełami sztuki w całości, z choreografią, scenografią i mętną czarnobiałością włącznie. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Tanie dranie 17.08.24, 08:26 Mnie wolno podrabiać Czechowicza w "Ty nie odmawiaj mi". Umiem grubo i z ruskim "ł". Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Tanie dranie 17.08.24, 08:26 Tylko takiego galantego uniformu nie posiadam. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Tanie dranie 17.08.24, 08:34 Śpiewają a jednocześnie jaka gra aktorska… widać że mysze w torcie nie bez przyjemności osobistej założy… Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Tanie dranie 17.08.24, 08:33 Nie umiem wybrać. Podczas słuchania albumów KSP przy każdej cieszę się jak dziecko, że to ta, która tak lubię 😄 Podobnie mam z Wojciechem Młynarskim. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Tanie dranie 17.08.24, 08:36 Był taki czas… w latach 90 chyba? 2000 ? że wyszły dwie świetne serie - obie po 4 opakowania ale płyt chyba było więcej - jedna to był właśnie Młynarski (bordo okładka?) a drugi to właśnie Kabaret (beżowy) moi rodzice mieli w samochodzie i na dłuże trasy zawsze puszczali Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Tanie dranie 17.08.24, 08:54 Jeszcze tylko górnolotnie dodam, że Kabaret Starszych Panów definiuje mnie jako Polaka. Nie żadna spuścizna Piasta, Jagiellona, czy inna martyrologia, nie gryka, czy krzyż na Giewoncie. Tekstów Przybory nie da się przetłumaczyć na żaden język świata, nawet na czeski, czy słowacki. Odpowiedz Link Zgłoś
abasia0 Re: Tanie dranie 17.08.24, 12:47 Wielbię chyba wszystkie. Cudna jest B. Kraftowna w " Dramacie w ogródkach działkowych" Najlepsze określenie na smutek : " bez ciebie jestem tak smutny jak kondukt w deszczu pod wiatr" Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Tanie dranie 17.08.24, 17:29 > " bez ciebie jestem tak smutny jak kondukt w deszczu pod wiatr" i tadaaamm, od razu marsz zalobny Macieja Zembatego ...i juz ledwo idzie zona. Przeprasza, ale Zembaty sam sie tu wkradl Odpowiedz Link Zgłoś
aadrianka Re: Tanie dranie 17.08.24, 12:59 O tak. I wespół w zespół by żądz moc móc wzmóc! To jest arcymistrzowski poziom wyczucia języka. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Tanie dranie 17.08.24, 10:27 Nie umiem wybrać, nie da się. Zarówno piosenki, jak i ich wykonanie są nie do podrobienia. Ta zabawa słowem i przy tym gra aktorska są mistrzowskie po prostu. Ostatnio to mi się przypomniało m.youtube.com/watch?v=NNyXKt61TNI Odpowiedz Link Zgłoś
migafka357 Re: Tanie dranie 17.08.24, 10:42 O, Romeo i Już kąpiesz się nie dla mnie. Ale wielbię wszystkie Odpowiedz Link Zgłoś
migafka357 Re: Tanie dranie 17.08.24, 10:45 Ach, i oczywiście Dobranoc, już czas na sen, wzrusza mnie na wylot. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Tanie dranie 19.08.24, 08:05 Przybora jak ematka… “Dobranoc, dobranoc, ojczyzno, już księżyc na czarnej lśni tacy, dobranoc i niech ci się przyśnią pogodni, zamożni Polacy. Że luźnym zdążają tramwajem, wytworną konfekcją okryci, i darzą uśmiechem się wzajem, i wszyscy do czysta wymyci, i wszyscy uczciwi od rana, od morza po góry aż, hen. Dobranoc, ojczyzno kochana, już czas na sen.” Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: Tanie dranie 17.08.24, 15:46 Dziewica Anastazja z "dylu, dylu, rach-ciach-ciach" Krafftównej. Odpowiedz Link Zgłoś
joasia33 Re: Tanie dranie 17.08.24, 17:04 Nie umiem wybrać. Każda to perełka. Sznur pereł. Odpowiedz Link Zgłoś
piesfafik Re: Tanie dranie 17.08.24, 17:32 A o niewiernym wuju I bizuterii ? Nikt tak elegancko nie swintuszyl nak Starsi Panowie. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Tanie dranie 17.08.24, 17:42 Jeszcze jedna fraza towarzyszy mi przez całe życie: Może konno wyruszył a koń Nieżyczliwie odnosi się doń. Odpowiedz Link Zgłoś
viridiana73 Re: Tanie dranie 17.08.24, 19:31 Kocham wszystkie! Ale "Jakże ściana ta cienka", oczywiście z całą " choreografią" i - nie bójmy się tego słowa - striptizem Krystyny Walczakówny, to mistrzostwo świata jest i koniec!! Odpowiedz Link Zgłoś
gryfna-frelka Re: Tanie dranie 19.08.24, 12:51 Tak! Tez nie potrafie wybrac ktora piosenka mi sie najbardziej podoba, ale "Jakze sciana ta cienka" ma tak mistrzowskie wykonanie lacznie z gra aktorska ze ja uwielbiam chyba ciut bardziej niz inne. Odpowiedz Link Zgłoś
mmoni Re: Tanie dranie 19.08.24, 05:35 Przeklnę cię, jeżeli mnie porzucisz Przeklnę cię, gdy się ku innej zwrócisz Przeklnę cię, jeśli postąpisz podle Dziś się za ciebie modlę, jutro przeklnę cię Albo Cały długi dzień męczę się za dwóch, bym na krótką noc – zakochany duch – znów powracał oto. Umówiony stuk do wiadomych drzwi, szelest bosych stóp – już otwierasz i… nikogo. Albo (to co prawda nie z muzyką Wasowskiego Dzidek! Nie opuszczaj przewodu! no nie mogę, nie mogę wybrać Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Tanie dranie 19.08.24, 07:49 I jeszcze "Zosia i ułani" youtu.be/NBKlYMgBrjM?si=1KB3XmhzHFcDMybe Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Tanie dranie 19.08.24, 11:56 Po zamku chodził wśród grania surm pan jego Hugo von Drang und Sturm. to jest genialne jak wszystkie zacytowane teksty, ale tak sparodiować niemiecki rym i rytm to chyba tylko Przybora potrafił. No, może dziś pan Uzdański, ale nie sprawdzałam, czy zechciał Odpowiedz Link Zgłoś