Dodaj do ulubionych

Test na bycie boomersem

• black.emma Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 07:37
      0, zastanawiałam się nad czekami, ale przypomniało mi się, że je przyjmowałam w pierwszej pracy smile

U mnie jest jeszcze gorzej, bo część z tych wynalazków nadal używam big_grin: płyty cd i winyle są u mnie w codziennym użytku. Mam nawet jeszcze w garażu kasety, które mi mąż nagrywał, jak byłam jego dziewczyną (tych już nie słucham, ale zostawiłam sobie kaseciak, mogłabym włączyć). Mam też kilka filmów i koncertów na dvd i sprzęt - mogłabym obejrzeć i kiedyś pewnie tak zrobię.
      Mam papierowe mapy, normalnie nie używam, ale ostatnio na wakacjach starsza pani wyciągnęła taką mapę i prosiła o pomoc. Z 20-osobowej grupy byłam jedyną, która potrafiła tę mapę czytać smile
      Mam drukowane encyklopedie, które moi rodzice wystali w latach 80-tych w kilkugodzinnej kolejce, pięknie oprawione w płótno - tych nie używam, ale do drukowanego słownika zdarza mi się zajrzeć.
      No i wisienka - od kilku lat wysyłam znajomym i rodzinie kartki na święta.
      • ichi51e Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 07:42
        Czytanie map jest w szkole na geografii w klasie 4 i5
        • black.emma Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 07:43
          Wiem ale jakoś nie pamiętali.
        • ga-ti Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 08:35
          I co z tego, że jest, jak w tym wieku dzieciaki mają telefony i w nosie jakieś mapy papierowe, tel sam trasę wytyczy.
          Zainteresowanie mapami zwykle jest wcześniej, młodsze lubią.
          Mnie zostało do dziś. Na wyjazdach pierwsze co to idę do informacji turystycznej po mapę, często rozdają darmowe.
      • hanusinamama Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 16:08
        Ja mam laminowane głównie ale i bez laminatu papierowe też mam. Nie pójdę w góry bez papierowej mapy (czy tam laminowanej)
    • szarmszejk123 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 07:40
      1 punkt, nigdy nie używałam czeków.
      Pisanie na maszynie miałam w szkole- technikum hotelarskie:p
    • ichi51e Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 07:41
      Ja mam maksa ale moje 12 letnie dziecko też ma sporo.
    • laura.palmer Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 07:44
      Okrągłe zero, a jestem jeszcze przed 40-ką. 🤷‍♀️
    • 18lipcowa3 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 07:46
      Wszystkiego używalam
    • mylove23 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 07:47
      nie zdobyłam żadnego punktu smile
    • sanciasancia Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 07:47
      Pełne piękne zero.
    • thank_you Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 07:47
      1 pkt a miałabym zero bo wypełniałam czeki rodziców żeby było jak w amerykańskich filmach. 😅 A potem był krzyk, więc musiałam zrobić swój bloczek…
    • m_incubo Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 07:49
      Jeden punkt, ten dotyczący czeku.
      Co tu jest do przyznawania się, na litość?
      • ichi51e Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 08:02
        Też nie rozumiem takie czasy były człowiek używał. A budki telefoniczne w Austrii ciągle stoją…
        • szarmszejk123 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 08:53
          We Włoszech vtez gdzieniegdzie stoją:p
          • tanebo001 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 16:13
            A gdzie Superman miałby się przebrać?
            • szarmszejk123 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 16:15
              Jeśli w tej budce ze zdjęcia, to równie dobrze gdziekolwiek:p
    • alpepe Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 07:59
      5
    • silenta Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 08:01
      O matko, mam 0 punktów. Nawet kilkukrotnie dostałam pensję czekiem /w Polsce/.
    • aadrianka Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 08:05
      1 punkt, za czeki.
    • lucadimontezemolo Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 08:07
      Równe okrąglutkie zero : )
    • default Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 08:16
      Tylko pkt 14 mnie nie dotyczy, nigdy z tego nie korzystałam - no ale oczywiście pamiętam, że coś takiego było.
      A jeśli chodzi o pkt 17 - pocztówki - to do tej pory je wysyłam i otrzymuję (np. życzenia imieninowe, świąteczne albo pozdrowienia z wakacji), a jeszcze parę lat temu wysyłałam i otrzymywałam papierowe listy 🙂
      • ga-ti Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 08:28
        W tym roku na wyjeździe wysyłaliśmy z dzieckiem kartkę do babci, dziecko uradowane, babcia też.
        Starsze dziecko na obozie harcerskim pilnowało punktu "list z obozu", dzieciaki chętnie pisały.
    • afro.ninja Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 08:17
      Jeszcze zapomnieli tu wpisać kalki. Lubiłam używać kalki, takie domowe ksero.
      A kto pamięta telefony na poczcie?! U mnie była świetna kabina.
      • ga-ti Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 08:30
        Tak! Kalki, były takie niebiesko-fioletowe i czarne. Też lubiłam.
      • ichi51e Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 08:50
        Telefony na poczcie pamiętam big_grin moi dziadkowie mieli telefon bez tarczy - podnosiło się słuchawkę i mówiło się telefonistce z kim ma łączyć 😎 rozmowy się zamawiało.
        I pamiętam też magnetofony szpulowe.
      • 1matka-polka Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 09:10
        Kalki się używa do tej pory, np. przy wypełnianiu dziennika budowy.
      • tania.dorada Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 12:21
        I letrasety! Uwielbiałam smile
    • samanta1010 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 08:17
      20, nie pamiętam boomnoxów, bywały na plaży nad bałtykiem?
    • magda.z.bagien Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 08:19
      Wszystkiego używałam. Telefon z tarczą i książki telefoniczne były u babci aż do lat 2000. Pocztówki
      i papierowe listy wysyłałam do rodziców z kolonii, żeby wiedzieli że żyję. Pierwszy i jednocześnie ostatni czek wypisany przez moją mamę poszłam zrealizować jako nastolatka. Rodzice testowali nowoczesne technologie. Później jeszcze w Anglii się spotkałam, ale tam to jeszcze teraz jest w użyciu.
    • conena Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 08:20
      ja mam zero punktów, czuję się gen x, a nie boomersem.

w firmie, w której pracowałam funkcjonowały czeki, a boomboxa oczywiście posiadałam.
    • barattolina Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 08:21
      Ja mam 5pkt.

Tyle tylko, że wg mnie boomer to nie jest osoba, która doznała doświadczeń z przeszłości, ale ta, która nie nadąża za teraźniejszością. To znaczy, że nie używa, a nawet nie wie o istnieniu nowinek technologicznych, które ogarnia najmłodsze pokolenie małym palcem lewej stopy.

Ja na ten przykład nie wiedziałam, że zdjęciem z telefonu można "przeczytać" tekst.
      To jest kwintesencją boomerstwa.
    • ga-ti Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 08:25
      Mam 2, ale tylko dlatego, że ja boomers ze wsi 🤣 Czeków nie używałam, bo i konto późno miałam, kasa do ręki. No i punkt 14, u mnie na wsi internety dotarły późno, a zanim ja nabyłam to już technologia nieco lepsza była.
      Ale ja wiem, żem dinozaur.

Pamiętam pierwszy komputer u ojca w biurze, cały pokoik zajmował, okratowane okno i drzwi, chodziliśmy oglądać, jak do muzeum 😆
    • biala_ladecka Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 08:29
      No jeden niestety. Ale na swoja obrone mam, ze ja bylam ciekawym swiata dzieckiem i czasem robilam rzeczy, tylko dlatego, ze mozna bylo, a nie z koniecznosci. Kto pracowal w budzetowce z faksu sie nie smieje tongue_out Czeki widzialam tylko na filmie. Pocztowki wysylam do dzis, uwazam, ze to uroczy zwyczaj.
      • tania.dorada Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 12:23
        Ja dawno nie wysyłałam ale dostałam jedną przedwczoraj, pocztą oczywiście. Trójwymiarową ☺️
    • gunila7 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 08:30
      1 za modem. Czeków używałam, dostawałam od taty na studiach, potem założyłam swoje konto i już miałam kartę ok. 2 roku.
      • tania.dorada Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 12:25
        Z modemem jest trochę jak z czekami, w USA były w użyciu jeszcze ze 20 lat temu (była taka reklama AOL z dwoma nastolatkami którym się wieczorem samochód zepsuł i się próbowały dodzwonić do taty a tata nie odbierał telefonu bo siedział w internetach), a do Polski internet przyszedł później i wiele osób stał modemu ominął i weszli od razu na szerokopasmowe
      • tania.dorada Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 12:39
        Z modemem jest trochę jak z czekami, w USA były w użyciu jeszcze ze 20 lat temu (była taka reklama AOL z dwoma nastolatkami którym się wieczorem samochód zepsuł i się próbowały dodzwonić do taty a tata nie odbierał telefonu bo siedział w internetach), a do Polski internet przyszedł później i wiele osób etap modemu ominął i weszli od razu na szerokopasmowe
    • ania_nie-anna Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 08:32
      20, czeku nie pamiętam żebym widziała.
      • ania_nie-anna Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 08:34
        tzn 1 oczywiście smile
    • berdebul Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 08:36
      2. Czek i fax.
    • turzyca Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 08:37
      Chciałam napisać 1, ale nie, jednak zero, papierowy czek dostałam w 2018 roku jako formę wypłaty stypendium podczas konferencji w Stanach Zjednoczonych. Którego to czeku w dodatku nie mogłam zrealizować, bo nie miałam konta w amerykańskim banku, a moje europejskie banki (polski i niemiecki) nie mogły mi zdalnie potwierdzić, że będę mogła ten czek u nich zrealizować. Na szczęście spotykałam jeszcze przyjaciółkę, która w swoim banku ten czek mogła zrealizować. Wymagało to sporo dobrej woli pracowników banku i tysiąca formalności, ale się udało.
      Nie trzeba więc być boomerem, trzeba trafić do boomerlandu. To samo odnosi się do faksów, wysłanie faksu jest najpewniejsza metodą uzyskania reakcji niemieckiego lekarza. Do pediatry notorycznie nie można się dodzwonić, faksy przechodzą bez problemu. Do tego stopnia że zastanawiam się, czy nie kupić aparatu telefonicznego z faksem, bo wysyłanie faksów z internetu jest trochę bardziej czasochłonne.

Fun fact - moje dzieci, pokolenie zdecydowanie alfa, mają 8 punktów, jeśli uznamy, że walkman można zinterpretować jako przenośny odtwarzacz płyt CD/MP3.
      • ichi51e Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 08:47
        Można wysyłać faksy elektronicznie suspicious przez maila
        • turzyca Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 09:19
          Wiem i tak robię.
          Ale skoro i tak mam telefon stacjonarny i w dodatku muszę wymienić aparat, to może kupić faks?
      • tania.dorada Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 12:58
        Mogłaś, mogłaś, można realizować czeki w bankach i w sklepach jeśli się nie ma konta tylko za to się płaci kilka dolców. To jest jedna ze składowych tzw. podatku od biedy (ludzie którzy mają za mało/zbyt nieregularne dochody żeby bank im prowadził konto za free są skazani na te usługi, a jak dostają 4-5 czeków tygodniowo to już z tych opłat się zbiera konkretna kwota).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka