Dodaj do ulubionych

Test na bycie boomersem

• eglantine Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 08:38
      1 punkt za czeki.
    • lella_two Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 08:41
      0.
      Ależ to szybko leci😎
      Z rzeczy dziwnych pamiętam kupowanie nalewanego mleka w mleczarni. Szło się z czystą butelką i plastikową zatyczką do niej.
      • krwawy.lolo Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 08:43
        Chodzili też z kanką.
        • lella_two Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 08:47
          Z kanką do dziś chodzi się na wsi po mleko "od krowy", butelki w sumie okazały się bardziej boomerskie.
        • hosta_73 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 09:43
          U nas mówiło się z "bańką" smile
          • lella_two Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 10:09
            U nas też😊
            • chatgris01 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 20:20
              U nas też z bańką.
    • palacinka2020 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 08:45
      1. Film na dvd
    • stephanie.plum Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 08:58
      0. używałam wszystkiego oprócz boomboxa i czeków, ale i te znam....
      ale fajny temat!
    • 1matka-polka Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 09:04
      Mam 1 punkt, a urodziłam sie w 1980.😔
      • 1matka-polka Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 09:14
        1matka-polka napisała:

> Mam 1 punkt, a urodziłam sie w 1980.😔
        >

1 punkt za czek, i 0,5 punkta za maszynę do pisania, bo uzywała tylko do zabawy.
    • ykke Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 09:09
      Jestem 100% boomer i wow - dobrze mi z tym !
    • taje Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 09:22
      Dlaczego boomersem? Te wszystkie urządzenia istniały także w latach młodości pokolenia X. Ja jestem pokolenie X i mam okrągłe zero!
      • gris_gris Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 09:47
        taje napisała:

> Dlaczego boomersem? Te wszystkie urządzenia istniały także w latach młodości po
        > kolenia X. Ja jestem pokolenie X i mam okrągłe zero!
        >

No właśnie, ja tez O i też X! To chyba chodzi o to, że boomers jest ogólnie synonimem wszystkiego, co przestarzałe.

To znaczy mam 0, jeśli używanie maszyny do pisania ojca dla zabawy w wieku szkolnym się liczy, i jeżeli wypożyczalnia wideo może być DVD, a nie VHS. We Włoszech mieliśmy nawet samoobsługowy automat z DVD na rogu ulicy smile
        Czeki mama mi wypisywała w liceum i na studiach, i wypłacałam pieniądze w banku. Raz miałam nawet czeki podróżne, które realizowałam zagranicą (w ogóle już nie pamiętam, jak to działało).
        • eglantine Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 11:29
          gris_gris napisała:

> taje napisała:
          >
          > > Dlaczego boomersem? Te wszystkie urządzenia istniały także w latach młodo
          > ści po
          > > kolenia X. Ja jestem pokolenie X i mam okrągłe zero!
          > >
          >
          > No właśnie, ja tez O i też X! To chyba chodzi o to, że boomers jest ogólnie syn
          > onimem wszystkiego, co przestarzałe.
          >

No właśnie. Chyba większość tu odpowiadających to iksy. Zaręczam wam, że dla zetek i alf jesteśmy boomerkami. 🤷‍♀️
          • tania.dorada Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 13:01
            Znaczy możemy być próchnem ale boomer to konkretne pokolenie, to prawie tak jakby nazwać zetki millenialsami jako synonim młodych, roszczeniowych nieogarów które życia nie znają.
            • eglantine Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 13:15
              Baby boomers to konkretne pokolenie, samo słowo boomer, używane ironicznie, oznacza kogoś, kto nie nadąża za rzeczywistością.

obserwatorium-mlodziezy.ujk.edu.pl/mlodzianizmy/boomer/
              nowewyrazy.uw.edu.pl/haslo/ok-boomer.html

Na przykład nasz forumowy relikt głębokiego dziadocenu - obywatel riki.
              • memphis90 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 20:16
                I to, że większość ematek używała floppy discow oraz telefonów z tarczą tudzież przeszła z wypożyczania filmów na VHS do wypożyczania filmów na DVD (a następnie płynnie do VOD) oznaczać ma, że „nie nadążają za rzeczywistościa” czy może jednak, że posiadają wyjątkową plastyczność w dostosowywniu się do nowych technologii…? 🤔
                • arthwen Re: Test na bycie boomersem 29.08.24, 19:10
                  Zaraz tam wyjątkową. Normalną. Moja prababcia też bez większych problemów przestawiła się z prania na tarze na pranie we Frani, a potem na pralkę automatyczną.
                  • chatgris01 Re: Test na bycie boomersem 29.08.24, 19:35
                    Moja jedna babcia się jeszcze na kijankę załapała. Na automatyczną nie, bo nie miała bieżącej wody, ale Franię też opanowała.
    • kanna Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 09:26
      To jest prześmieszne, bo ja nigdy nie używałam czeków.
      Używała ich natomiast moja babcia, która pracowała w banku.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 09:33
      Z wszystkim miałam do czynienia poza czekami i faksem. No i może nie słyszałam na dworze jak ktoś słuchał muzyki na boomboksie, ale sama miałam i słuchałam - w domu.
      • kanna Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 13:02
        Faks jeszcze niedawno w robocie u mnie był big_grin
      • chatgris01 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 20:23
        Boomboxy nazywały się miniwieża albo (później) radiomagnetofon, i też znam słuchanie wyłącznie w domu, na ulicy czy plaży to widziałam wyłącznie na videoclipach albo reklamach, w realu nigdy.
    • azalee Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 09:34
      1 punkcik!
      Ale : plyt winylowych zaczelam sluchac kilka lat temu, a tu gdzie mieszkam fax i czeki sa w ciaglym uzyciu. Telefonu z tarcza i maszyny do pisania uzywalam w dziecinstwie do zabawy.
      • tania.dorada Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 13:06
        azalee napisał(a):

>Telefonu z tarcza i maszyny do pisania uzywalam w
        > dziecinstwie do zabawy.

Moja babcia miała telefon na korbkę! Miała dwucyfrowy numer telefonu, korbką się łączyło z panią z centrali i mówiło się z kim się chce rozmawiać i ona łączyła z człowiekiem. A międzymiastowe trzeba było zamawiac.
        • arthwen Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 15:47
          Myśmy też tak mieli na początku, tzn telefon bez korbki, normalna tarcza, ale centrala była ręczna, z telefonistkami i jak się wykrecało numer, to ręcznie łączyły kabelki wink A międzymiastowe właśnie zamawiane.
          A w ogóle na początku mieliśmy wspólny numer z babcią, która mieszkała w sąsiedniej miejscowości, wiec jak telefon dzwonił, to trzeba było najpierw zapytać, czy ktoś dzwoni do nas, czy do babci. Dopiero jak zmienili centralę na automatyczną, to była większa pula numerów i wtedy dostaliśmy już własny.
          • szarmszejk123 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 15:49
            Też mieliśmy łączony z babcią 🤣 to jedyny numer stacjonarny który nadal pamiętam :p
    • hanusinamama Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 09:35
      Zero. smile
    • szara.myszka.555 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 09:37
      Jestem millenialsem, a mam 0 punktów...

Z czekami miałam styczność w czasach studenckich (studiowałam za granicą, pracowałam w sklepach i ludzie placili czasem czekiem).
    • eglantine Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 09:38
      Dla Amerykanów powinien być jeszcze punkt: Czy zamawiałe/aś filmy z Netflixa pocztą?
      Kilkanaście lat temu mieszkałam kilka miesięcy w Stanach j pamiętam, że dyskietki normalnie wrzucali do skrzynki. Teraz wydaje mi się to tak przedziwne i zabawne zarazem…
      • majenkirr Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 11:08
        Haha, pamiętam! Wth??
    • hosta_73 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 09:42
      Mam 1 punkt, a już myślałam, że będzie 0. Ostatnie pytanie o czeki mnie uratowalo wink
    • lauren6 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 09:48
      1 za czek
    • czarna_kita Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 09:51
      3. I co to oznacza ?
    • kamin Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 09:52
      Kompletnie nie używałam
      1. Czeków
      2. Modemu (najpierw korzystałam z netu w kafejkach internetowych, później od razu miałam stałe łącze)
      3. Faxu
      Znaczy 3 punkty.
    • pyza-wedrowniczka Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 09:53
      Mam dwa punkty. Ale winyli używałam po raz pierwszy już w dorosłym życiu, jak wróciła moda na nie kilka lat temu.
    • kocynder Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 10:03
      1. Zdecydowanie nie jestem boomersem, cokolwiek to jest. wink
      • dekoderka Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 10:09
        0, chociaż z czekami zetknelam się pierwszy raz w latach 99 w USA, ale nie używałam, podobnie jak w pl.
        • kocynder Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 10:25
          Ja z tym moim 1 też się zetknęłam, ale było o UŻYWANIU. No, był używany, ale JA nie używałam. Powiedzmy, że chodziłoby o dyskietki do komputera (nie, to nie jest ten punkt, ale przykładowo!): komputerów w domach nie było/były nieliczne, a pracowałam np. jako nauczycielka - dyskietki ZNAŁAM, posługiwał się tym cudem nowoczesności np sekretariat, ale sama nie korzystałam.
          Czyli skoro zetknęłaś się ale nie używałaś - to masz 1 punkt, a nie 0! Albo ja, znając ten mój 1 punkt, ale nie użytkując mam 0 a nie jeden?
          • arthwen Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 15:49
            O rany, serio nie używałaś niczego na dyskietkach??
            Myśmy mieli Settlersów na Amigę na dyskietkach, 5 dyskietek było, trzeba było wgrać jedna po drugiej...
            Tzn w ogóle dużo rzeczy miałam na dyskietkach, nawet jeszcze w LO jakieś zadania na informatykę na dyskietkach się przynosiło.
    • swiezynka77 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 10:07
      okrągłe ZERO! na czeki nawet się załapałam w okolicy '96-98 roku w PKO BP.
      • swiezynka77 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 10:13
        a w Niemczech dalej się używa faksu. tzn nie wiem czy ktoś faktycznie używa, ale niemieckie firmy twardo wpisują nr faksu do umów.
        • taje Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 10:16
          Podobnie w Luksemburgu…
          • chatgris01 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 20:25
            I we Francji.
        • gorzka.gorycz Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 10:41
          Owszem, recepty bywają wysyłane razem do apteki.
    • nowel1 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 10:20
      Oczywiście, że komplet 😁
    • dame_de_coeur Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 10:34
      1 punkt za fax 😁 Czeków używam bardzo często.
    • kaki11 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 10:44
      Ja mam 8 wink
      • korolla-xxx Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 10:46
        0.
        Wszystko znam
        Jeszcze radio na słuchawki, pierwsze telewizory z wielkim pudłem i malutkim ekranem
        Latarki na płaskie baterie.
        Traktor odpalany na korbę.
    • riki_i Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 11:01
      U mnie oczywiście równe 0 punktów.

Ale gwoli ścisłości, boomersi to są ludzie urodzeni do 1964 r., a ja jestem sporo młodszy.
      • memphis90 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 20:18
        No chyba nie tak dużo, ostatnio przyznałeś się ile masz dokładnie lat.. Ta 60 to tak już bliżej niż dalej przecież…
    • beata985 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 11:03
      1...ja to pamiętam jeszcze telefon który miał tarczę i korbkę...🫣
      • beata985 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 11:24
        beata985 napisała:

> 1...ja to pamiętam jeszcze telefon który miał tarczę i korbkę...🫣
        >
        1..to nie zdobyty punkt tylko a propos punktu pierwszego
        Zdobytych to chyba 21🤣
        • eagle.eagle Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 11:25
          Pamiętam jak mnie babcia uczyła z niego korzystać. I parę razy dzwoniłam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka