lella_two Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 08:41 0. Ależ to szybko leci😎 Z rzeczy dziwnych pamiętam kupowanie nalewanego mleka w mleczarni. Szło się z czystą butelką i plastikową zatyczką do niej. Odpowiedz Link Zgłoś
lella_two Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 08:47 Z kanką do dziś chodzi się na wsi po mleko "od krowy", butelki w sumie okazały się bardziej boomerskie. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 08:58 0. używałam wszystkiego oprócz boomboxa i czeków, ale i te znam.... ale fajny temat! Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 09:04 Mam 1 punkt, a urodziłam sie w 1980.😔 Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 09:14 1matka-polka napisała: > Mam 1 punkt, a urodziłam sie w 1980.😔 > 1 punkt za czek, i 0,5 punkta za maszynę do pisania, bo uzywała tylko do zabawy. Odpowiedz Link Zgłoś
ykke Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 09:09 Jestem 100% boomer i wow - dobrze mi z tym ! Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 09:22 Dlaczego boomersem? Te wszystkie urządzenia istniały także w latach młodości pokolenia X. Ja jestem pokolenie X i mam okrągłe zero! Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 09:47 taje napisała: > Dlaczego boomersem? Te wszystkie urządzenia istniały także w latach młodości po > kolenia X. Ja jestem pokolenie X i mam okrągłe zero! > No właśnie, ja tez O i też X! To chyba chodzi o to, że boomers jest ogólnie synonimem wszystkiego, co przestarzałe. To znaczy mam 0, jeśli używanie maszyny do pisania ojca dla zabawy w wieku szkolnym się liczy, i jeżeli wypożyczalnia wideo może być DVD, a nie VHS. We Włoszech mieliśmy nawet samoobsługowy automat z DVD na rogu ulicy Czeki mama mi wypisywała w liceum i na studiach, i wypłacałam pieniądze w banku. Raz miałam nawet czeki podróżne, które realizowałam zagranicą (w ogóle już nie pamiętam, jak to działało). Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 11:29 gris_gris napisała: > taje napisała: > > > Dlaczego boomersem? Te wszystkie urządzenia istniały także w latach młodo > ści po > > kolenia X. Ja jestem pokolenie X i mam okrągłe zero! > > > > No właśnie, ja tez O i też X! To chyba chodzi o to, że boomers jest ogólnie syn > onimem wszystkiego, co przestarzałe. > No właśnie. Chyba większość tu odpowiadających to iksy. Zaręczam wam, że dla zetek i alf jesteśmy boomerkami. 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 13:01 Znaczy możemy być próchnem ale boomer to konkretne pokolenie, to prawie tak jakby nazwać zetki millenialsami jako synonim młodych, roszczeniowych nieogarów które życia nie znają. Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 13:15 Baby boomers to konkretne pokolenie, samo słowo boomer, używane ironicznie, oznacza kogoś, kto nie nadąża za rzeczywistością. obserwatorium-mlodziezy.ujk.edu.pl/mlodzianizmy/boomer/ nowewyrazy.uw.edu.pl/haslo/ok-boomer.html Na przykład nasz forumowy relikt głębokiego dziadocenu - obywatel riki. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 20:16 I to, że większość ematek używała floppy discow oraz telefonów z tarczą tudzież przeszła z wypożyczania filmów na VHS do wypożyczania filmów na DVD (a następnie płynnie do VOD) oznaczać ma, że „nie nadążają za rzeczywistościa” czy może jednak, że posiadają wyjątkową plastyczność w dostosowywniu się do nowych technologii…? 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Test na bycie boomersem 29.08.24, 19:10 Zaraz tam wyjątkową. Normalną. Moja prababcia też bez większych problemów przestawiła się z prania na tarze na pranie we Frani, a potem na pralkę automatyczną. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Test na bycie boomersem 29.08.24, 19:35 Moja jedna babcia się jeszcze na kijankę załapała. Na automatyczną nie, bo nie miała bieżącej wody, ale Franię też opanowała. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 09:26 To jest prześmieszne, bo ja nigdy nie używałam czeków. Używała ich natomiast moja babcia, która pracowała w banku. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 09:33 Z wszystkim miałam do czynienia poza czekami i faksem. No i może nie słyszałam na dworze jak ktoś słuchał muzyki na boomboksie, ale sama miałam i słuchałam - w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 13:02 Faks jeszcze niedawno w robocie u mnie był Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 20:23 Boomboxy nazywały się miniwieża albo (później) radiomagnetofon, i też znam słuchanie wyłącznie w domu, na ulicy czy plaży to widziałam wyłącznie na videoclipach albo reklamach, w realu nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
azalee Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 09:34 1 punkcik! Ale : plyt winylowych zaczelam sluchac kilka lat temu, a tu gdzie mieszkam fax i czeki sa w ciaglym uzyciu. Telefonu z tarcza i maszyny do pisania uzywalam w dziecinstwie do zabawy. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 13:06 azalee napisał(a): >Telefonu z tarcza i maszyny do pisania uzywalam w > dziecinstwie do zabawy. Moja babcia miała telefon na korbkę! Miała dwucyfrowy numer telefonu, korbką się łączyło z panią z centrali i mówiło się z kim się chce rozmawiać i ona łączyła z człowiekiem. A międzymiastowe trzeba było zamawiac. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 15:47 Myśmy też tak mieli na początku, tzn telefon bez korbki, normalna tarcza, ale centrala była ręczna, z telefonistkami i jak się wykrecało numer, to ręcznie łączyły kabelki A międzymiastowe właśnie zamawiane. A w ogóle na początku mieliśmy wspólny numer z babcią, która mieszkała w sąsiedniej miejscowości, wiec jak telefon dzwonił, to trzeba było najpierw zapytać, czy ktoś dzwoni do nas, czy do babci. Dopiero jak zmienili centralę na automatyczną, to była większa pula numerów i wtedy dostaliśmy już własny. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 15:49 Też mieliśmy łączony z babcią 🤣 to jedyny numer stacjonarny który nadal pamiętam :p Odpowiedz Link Zgłoś
szara.myszka.555 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 09:37 Jestem millenialsem, a mam 0 punktów... Z czekami miałam styczność w czasach studenckich (studiowałam za granicą, pracowałam w sklepach i ludzie placili czasem czekiem). Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 09:38 Dla Amerykanów powinien być jeszcze punkt: Czy zamawiałe/aś filmy z Netflixa pocztą? Kilkanaście lat temu mieszkałam kilka miesięcy w Stanach j pamiętam, że dyskietki normalnie wrzucali do skrzynki. Teraz wydaje mi się to tak przedziwne i zabawne zarazem… Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 09:42 Mam 1 punkt, a już myślałam, że będzie 0. Ostatnie pytanie o czeki mnie uratowalo Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 09:52 Kompletnie nie używałam 1. Czeków 2. Modemu (najpierw korzystałam z netu w kafejkach internetowych, później od razu miałam stałe łącze) 3. Faxu Znaczy 3 punkty. Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 09:53 Mam dwa punkty. Ale winyli używałam po raz pierwszy już w dorosłym życiu, jak wróciła moda na nie kilka lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 10:03 1. Zdecydowanie nie jestem boomersem, cokolwiek to jest. Odpowiedz Link Zgłoś
dekoderka Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 10:09 0, chociaż z czekami zetknelam się pierwszy raz w latach 99 w USA, ale nie używałam, podobnie jak w pl. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 10:25 Ja z tym moim 1 też się zetknęłam, ale było o UŻYWANIU. No, był używany, ale JA nie używałam. Powiedzmy, że chodziłoby o dyskietki do komputera (nie, to nie jest ten punkt, ale przykładowo!): komputerów w domach nie było/były nieliczne, a pracowałam np. jako nauczycielka - dyskietki ZNAŁAM, posługiwał się tym cudem nowoczesności np sekretariat, ale sama nie korzystałam. Czyli skoro zetknęłaś się ale nie używałaś - to masz 1 punkt, a nie 0! Albo ja, znając ten mój 1 punkt, ale nie użytkując mam 0 a nie jeden? Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 15:49 O rany, serio nie używałaś niczego na dyskietkach?? Myśmy mieli Settlersów na Amigę na dyskietkach, 5 dyskietek było, trzeba było wgrać jedna po drugiej... Tzn w ogóle dużo rzeczy miałam na dyskietkach, nawet jeszcze w LO jakieś zadania na informatykę na dyskietkach się przynosiło. Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 10:07 okrągłe ZERO! na czeki nawet się załapałam w okolicy '96-98 roku w PKO BP. Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 10:13 a w Niemczech dalej się używa faksu. tzn nie wiem czy ktoś faktycznie używa, ale niemieckie firmy twardo wpisują nr faksu do umów. Odpowiedz Link Zgłoś
gorzka.gorycz Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 10:41 Owszem, recepty bywają wysyłane razem do apteki. Odpowiedz Link Zgłoś
dame_de_coeur Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 10:34 1 punkt za fax 😁 Czeków używam bardzo często. Odpowiedz Link Zgłoś
korolla-xxx Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 10:46 0. Wszystko znam Jeszcze radio na słuchawki, pierwsze telewizory z wielkim pudłem i malutkim ekranem Latarki na płaskie baterie. Traktor odpalany na korbę. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 11:01 U mnie oczywiście równe 0 punktów. Ale gwoli ścisłości, boomersi to są ludzie urodzeni do 1964 r., a ja jestem sporo młodszy. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 20:18 No chyba nie tak dużo, ostatnio przyznałeś się ile masz dokładnie lat.. Ta 60 to tak już bliżej niż dalej przecież… Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 11:03 1...ja to pamiętam jeszcze telefon który miał tarczę i korbkę...🫣 Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 11:24 beata985 napisała: > 1...ja to pamiętam jeszcze telefon który miał tarczę i korbkę...🫣 > 1..to nie zdobyty punkt tylko a propos punktu pierwszego Zdobytych to chyba 21🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 11:25 Pamiętam jak mnie babcia uczyła z niego korzystać. I parę razy dzwoniłam. Odpowiedz Link Zgłoś