Dodaj do ulubionych

Odszkodowanie za zniszczone okulary (szkoła)

09.09.24, 10:12
Czy dziecko którejś z was uszkodziło okulary w wyniku nieszczęśliwego wypadku i dostało odszkodowanie z polisy szkolnej?
W polisie mojego dziecka jest wypłata odszkodowania za zniszczone okulary w wyniku nieszczęśliwego wypadku do 300zł. No i zaszła taka sytuacja że syn wrócił ze szkoły z wykrzywionym zausznikiem (ktoś niechcący uderzył go łokciem) którego nijak nie mogę sama naprawić. Jadę dziś z okularami do optyka. No i myślałam że polisa pokryje naprawę okularów skoro jest to zawarte w umowie. No ale zagłębiłam się w warunkach i doczytałam,że wypłata odszkodowania przyznana zostanie tylko jeśli w wyniku nieszczęśliwego wypadu zostaną uszkodzone okulary oraz dojdzie do uszkodzenia ciała. Serio??? Myślałam że jednak inaczej to działa... Oprócz odszkodowania za naprawę okularów jest jeszcze naprawa aparatu słuchowego, ortodontycznego, pompy insulinowej. No a po zagłębieniu się w warunkach że wypłata tylko jeśli przy okazji dojdzie do uszkodzenia ciała. O ile aparat ortodontyczny bardzo łatwo może ciało uszkodzić to już aparat słuchowy czy pompa insulinowa już niekoniecznie.
Próbować w ogóle zgłaszać szkodę czy sobie darować?
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Odszkodowanie za zniszczone okulary (szkoła) 09.09.24, 10:21
      Zauszniki prostowano mi zawsze za darmo, podobnie wymiana nosków (o ile poszłam do sieciówki w której były robione okulary).
      Zglosilabym, nic nie tracisz.
      • fibi00 Re: Odszkodowanie za zniszczone okulary (szkoła) 09.09.24, 10:26
        berdebul napisała:

> Zauszniki prostowano mi zawsze za darmo, podobnie wymiana nosków (o ile poszłam
        > do sieciówki w której były robione okulary).

Jadę z okularami tam gdzie kupiłam. Może rzeczywiście uda się za darmo wyprostować choć mam wrażenie że coś się w nich odłamało bo tak luźno ten zausznik lata jakby nie było blokady. No ale ja się nie znam, może wystarczy je dokręcić... Zobaczymy.
    • kamin Re: Odszkodowanie za zniszczone okulary (szkoła) 09.09.24, 10:41
      Warunki polisy przecież nie zakładają, że uszkodzisz ciało konkretnie aparatem słuchowym czy pompą insulinową...
      Odszkodowanie dostajesz jeśli dziecko ulegnie wypadkowi z uszkodzeniem ciała. Jeśli w wyniku wypadku oprócz uszkodzenia ciała zniszczą się okulary czy aparat słuchowy to dostajesz odszkodowanie również za ten sprzęt.
      Nikt nie ubezpieczy samych okularów u dziecka, bo to oznaczałoby dla firmy ubezpieczeniowej nieustanne opłacanie wszelkich usterek. Ludzie są cwani. Okulary upadły w domu? Nic to - powiemy, że w szkole i naprawimy z ubezpieczenia. Okulary się przestały podobać? Nadepnę na nie w szkole i z ubezpieczenia kupię sobie nowe. Generalnie ubezpiecza się dziecko, a nie okulary.
      • fibi00 Re: Odszkodowanie za zniszczone okulary (szkoła) 09.09.24, 15:06
        kamin napisał(a):

> Warunki polisy przecież nie zakładają, że uszkodzisz ciało konkretnie aparatem
        > słuchowym czy pompą insulinową...
        > Odszkodowanie dostajesz jeśli dziecko ulegnie wypadkowi z uszkodzeniem ciała. J
        > eśli w wyniku wypadku oprócz uszkodzenia ciała zniszczą się okulary czy
        > aparat słuchowy to dostajesz odszkodowanie również za ten sprzęt.

Kurcze to ja to inaczej zinterpretowałam. I myślę że niejeden rodzic też zinterpretował to podobnie 🤦

> Nikt nie ubezpieczy samych okularów u dziecka, bo to oznaczałoby dla firmy ubez
        > pieczeniowej nieustanne opłacanie wszelkich usterek. Ludzie są cwani.

No właśnie też mi to przeszło przez myśl czy ludzie by tego nienadużywali gdyby faktycznie były ubezpieczone same okulary.

Mnie może trochę zgłupiło to, że koleżanka mi swego czasu opowiadała że jej znajoma nieraz chwaliła się że ona w ubezpieczeniu szkolnym ma dodatkowo ubezpieczone okulary i za każdym razem jak musi dziecku wymienić okulary na nowe to zgłasza że się zepsuły , dostaje z odszkodowania jakaś kasę, dopłaca trochę i kupuje nowe. Mi nawet przez myśl nie przeszło żeby umyślnie coś zepsuć o dopiero teraz jak rzeczywiście doszło do uszkodzenia okularów zagłębiłam temat.
        Zapis mam taki:
        "...zakupu lub naprawy okularów korekcyjnych, aparatu słuchowego, aparatu ortodontycznego lub pompy
        insulinowej uszkodzonych w wyniku nieszczęśliwego wypadku na terenie placówki oświatowej – do wysokości
        300 zł, pod warunkiem, ze nieszczęśliwy wypadek, w wyniku którego doszło do uszkodzenia okularów
        korekcyjnych lub aparatu słuchowego miał miejsce na terenie placówki oświatowej oraz spowodował uszkodzenie
        ciała wymagające interwencji lekarskiej w placówce medycznej;"

Po twoim wyjaśnieniu rzeczywiście interpretuję to tak jak wyjaśniłaś i miałoby to sens.
        No ale ile jest takich osób, które nawet dopłacają do tej opcji myśląc sobie naiwnie że ubezpiecza okulary a nie dziecko bo w tabeli widnieje tylko "zakup lub naprawa okularów zniszczonych w skutek nieszczęśliwego wypadku"🤦

Swego czasu syna użądliła pszczoła. A że wystąpił u niej silny odczyn alergiczny, lekarka skierowała nas do szpitala. W szpitalu czekaliśmy 3h na badanie 🤦. W między czasie syn zaczął się już lepiej czuć, nudności i zawroty głowy zaczęły ustępować. W trakcie badania było już w miarę ok więc po przebadaniu i udzieleniu wskazówek jak mamy reagować następnym razem zostaliśmy wypuszczeni do domu. A że w polisie gdzieś mignęło mi "ugryzienia, ukąszenia,użadlenia" zapytałam czy takie coś mogę zgłosić. Odpowiedź: tak, oczywiście. Użadlenie to nieszczęśliwy wypadek, proszę wypełnić formularz o odszkodowanie. Tak też zrobiłam, dołączyłam również kopie dokumentów ze szpitala.
        Odpowiedź ubezpieczalni: wypłata odszkodowania za użądlenie należy się tylko i wyłącznie pod warunkiem pobytu w szpitalu min. 1 dobę. Tylko takiej akurat informacji nigdzie nie mogłam się doszukać. Więc tak myślę że wielu ludzi płaci czasem za jakieś dodatkowe opcje ubezpieczenia a jak przychodzi co do czego to okazuje się że tak naprawdę ubezpieczenie tego nie obejmuje....

• kamin Re: Odszkodowanie za zniszczone okulary (szkoła) 09.09.24, 16:55
          Niestety- tabele przedstawiane przy zawieraniu ubezpieczenia to tak naprawdę prospekty reklamowe. Mają zachęcić do kupna ubezpieczenia. A OWU muszą być skonstruowane tak, aby ubezpiecyzciel nie zbankrutował.
        • taki-sobie-nick Re: Odszkodowanie za zniszczone okulary (szkoła) 09.09.24, 21:17
          Odpowiedź ubezpieczalni: wypłata odszkodowania za użądlenie należy się tylko i wyłącznie pod warunkiem pobytu w szpitalu min. 1 dobę.

Niektórzy najchętniej dostalib wypłatę tylko za to, że dziecko się drapie po użądleniu...
          • fibi00 Re: Odszkodowanie za zniszczone okulary (szkoła) 09.09.24, 22:08
            taki-sobie-nick napisała:

> Odpowiedź ubezpieczalni: wypłata odszkodowania za użądlenie należy się tylko i
            > wyłącznie pod warunkiem pobytu w szpitalu min. 1 dobę.
            >
            > Niektórzy najchętniej dostalib wypłatę tylko za to, że dziecko się drapie po uż
            > ądleniu...

No właśnie nie. Tak jak pisałam syn dostał silnej reakcji alergicznej, pediatra skierowała nas do szpitala. Gdyby nie to że czekaliśmy w kolejce prawie 3h to zapewne przyjęliby nas na oddział. Więc nie pisz mi tu że najchętniej chcielibyśmy odszkodowanie za to że dziecko drapie się po użądleniu. Mi bardziej chodzi o fakt chwytu reklamowego jakoby ubezpieczalnie wypłacały odszkodanie za użadlenie a de facto tak nie jest. Ostatnio koleżanka zachwała mi jakieś super ubezpieczenie które wykupiła,że za samo usunięcie kleszcza na sorze zostanie jednorazowo wypłacone 1000zł. Nie wierzę w to. Kolejny chwyt reklamowy.
            • taki-sobie-nick Re: Odszkodowanie za zniszczone okulary (szkoła) 09.09.24, 22:13
              Nie piszę o tobie, to była uwaga ogólna. Przy okazji, co to jest "silna reakcja alergiczna" - pytam serio, bo o alergiach nie mam pojęcia.
              • fibi00 Re: Odszkodowanie za zniszczone okulary (szkoła) 09.09.24, 23:08
                taki-sobie-nick napisała:

> Nie piszę o tobie, to była uwaga ogólna. Przy okazji, co to jest "silna reakcja
                > alergiczna" - pytam serio, bo o alergiach nie mam pojęcia.

Alergia na jad pszczeli dzieli się na 4 stopnie gdzie pierwszy stopień to opuchlizna i świąd w miejscu użądlenia a 4 stopień to już wstrząs anafilaktyczny. Mój syn miał objawy 3 stopnia czyli był o krok od wstrząsu anafilaktycznego.
                Rano wstał z chrypką i mówił że boli go brzuch a w nocy było mu gorąco i duszno. Myślałam że bierze go jakieś choróbsko. Po chwili zaczął mieć mdłosci i zawroty głowy. Dopiero wtedy pomyślałam że może to przez to że wieczorem użądliła go pszczoła. Zadzwoniłam do przychodni, opisałam objawy i kazali natychmiast przyjechać. Jak się okazało chrypka była spowodowana obrzękiem krtani- czyli w nocy syn miał duszności. Pozostałe objawy czyli zawroty głowy i nudności również są objawami alergii na jad pszczeli. Prawdopodobnie każde kolejne użadlenie będzie przechodził gorzej dlatego musimy w porę reagować - dużo pić, przyjąć clatrę i smarować maścią z hydrokortyzonem a gdyby to nie pomogło natychmiast do szpitala.
                • taki-sobie-nick Re: Odszkodowanie za zniszczone okulary (szkoła) 10.09.24, 00:28
                  fibi00 napisała:

> taki-sobie-nick napisała:
                  >
                  > > Nie piszę o tobie, to była uwaga ogólna. Przy okazji, co to jest "silna r
                  > eakcja
                  > > alergiczna" - pytam serio, bo o alergiach nie mam pojęcia.
                  >
                  > Alergia na jad pszczeli dzieli się na 4 stopnie gdzie pierwszy stopień to opuch
                  > lizna i świąd w miejscu użądlenia a 4 stopień to już wstrząs anafilaktyczny. Mó
                  > j syn miał objawy 3 stopnia czyli był o krok od wstrząsu anafilaktycznego.

Jak rzeczowo! Ale już wychodzi na prostą?
      • ichi51e Re: Odszkodowanie za zniszczone okulary (szkoła) 09.09.24, 16:24
        Można ubezpieczyć okulary przy zakupie
      • berdebul Re: Odszkodowanie za zniszczone okulary (szkoła) 09.09.24, 16:25
        Zależy czy to polisa na okulary. Okulary można ubezpieczyć i u dzieci warto, często jest zniżka/100% kosztu na wymianę szkieł w ciągu 12 miesięcy.
      • eliszka25 Re: Odszkodowanie za zniszczone okulary (szkoła) 09.09.24, 16:44
        Oczywiście, że ubezpiecza się okulary. W fielmannie zawsze miałam ubezpieczenie na okulary dla dzieci, które kosztowało jakieś śmieszne grosze, a obejmowało nawet zgubienie. Skorzystaliśmy raz, kiedy syn grał w piłkę i w ferworze gry uszkodził oprawki. Dostał drugie za darmo, w ramach ubezpieczenia. Tylko to nie było ubezpieczenie szkolne, a takie, które wykupuje się u optyka przy zakupie okularów.
        • leyla76 Re: Odszkodowanie za zniszczone okulary (szkoła) 10.09.24, 07:56
          Dokładnie tak. Ja do fielmana mam daleko , więc Robbie w visilab . Tutaj dają ubezpieczenie juz wliczone w cenę okularów. Wprawdzie zgubienia nie pokrywa, ale wszelkie naprawy już tak.

Warto dodać, że tutaj to większość ma ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej i w wypadku jak kolega (niechcący ) uszkodził okulary to wtedy z ubezpieczenia sprawcy wymiana czy naprawa.
    • fibi00 Re: Odszkodowanie za zniszczone okulary (szkoła) 09.09.24, 16:05
      Dobra, optyk okulary poprostował, bez opłat.
      • ichi51e Re: Odszkodowanie za zniszczone okulary (szkoła) 09.09.24, 16:25
        Oni mają w warsztacie podgrzewarke więc to jest dla nich chwilą podgrzać wyprofilować i gotowe.
    • iberka Re: Odszkodowanie za zniszczone okulary (szkoła) 09.09.24, 16:15
      Odszkodowanie z OC dziecka, które okulary uszkodziło
    • makurokurosek Re: Odszkodowanie za zniszczone okulary (szkoła) 09.09.24, 17:17
      Rok temu miałam nausznik wyłamany, naprawa kosztowała 50 zł. Tak więc pytanie czy naprawdę za tę kwotę warto się przepychać z ubezpieczycielem.
    • cranberries1983 Re: Odszkodowanie za zniszczone okulary (szkoła) 09.09.24, 22:13
      zgłoś, może się uda
    • anorektycznazdzira Re: Odszkodowanie za zniszczone okulary (szkoła) 10.09.24, 08:01
      przecież zgłoszenie nic nie kosztuje, najwyżej odmówią, dopłacić przecież nie każą
      zgłoszenie prawie na bank musi być przed naprawą, żeby w razie czego ustalić jak naprawiać, np. gdzie, bo czasem jest wymóg w tej sprawie
      a jak było u nas nic ci nie powie, bo każda polisa ma własny regulamin i nie ma znaczenia że gdzieś indziej na innej polisie coś tam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka