Dodaj do ulubionych

Pilna porada

12.09.24, 16:00
Dziewczyny, poradźcie. Wyszłam ze szpitala po dwóch dniach (wczoraj ablacja serca - bez narkozy, w pełnej świadomości), tylko leki przeciwbólowe, jakiś antybiotyk i takie tam.

Karmię piersią 2latka tylko wieczorem. Dziecko duże, pije to mleko bardzo rzadko, więc ja nie miałam potrzeby od wczoraj odciągania pokarmu. Mogę karmić 24 godziny po zażyciu tych leków, czyli właściwie już dziś po 14, lekarze mówili, ze dziś wieczorem już zupełnie bez problemu. No ale teraz mam do Was pytanie - może wiecie, a ja w szpitalu nie spytałam.

Czy ja mam to mleko najpierw odciągnąć, żeby nie było w nich tych lekarstw które mi podali w szpitalu? A potem dopiero podać dziecku kolejne? Czy mogę po prostu na luzie dać od razu, bez żadnego odciągania wcześniej.

Ja nawet nie wiem, gdzie ja mam laktator, bo nie używałam tego sprzętu właściwie nigdy poza początkiem.
Obserwuj wątek
    • mayaalex Re: Pilna porada 12.09.24, 16:06
      Kurcze, z tego co pamietam, to mleko „robi sie” caly czas i w momencie podawania jest swieze (a nie zmagazynowane sprzed doby) wiec nic nie musisz odciagac. Jak karmilam piersia to nigdy nie slyszalam o takim „wstepnym” odciaganiu wiec wydaje mi sie, ze to calkowicie zbedne.
      • antonina.n Re: Pilna porada 12.09.24, 16:11
        Byłoby cudownie, bo nawet nie mam pomysłu jak to zrobić.
    • swinka-morska Re: Pilna porada 12.09.24, 16:14
      Po 2 latach karmienia nie odciągniesz niczego laktatorem.
      Jak minął okres karencji to możesz karmić. Przy ustabilizowanej laktacji mleko produkuje się na bieżąco.
    • go-jab Re: Pilna porada 12.09.24, 16:15
      Ja karmiąca długo a przy tym kolekcjonująca choroby i hospitalizacje dla własnego spokoju psychicznego bym zrobiła „pump and dump” pierwsze mleko 🤷‍♀️
      • antonina.n Re: Pilna porada 12.09.24, 16:28
        go-jab napisała:

> Ja karmiąca długo a przy tym kolekcjonująca choroby i hospitalizacje dla własne
        > go spokoju psychicznego bym zrobiła „pump and dump” pierwsze mleko 🤷‍♀️
        >

Tak bym pewnie zrobiła, gdybym nie miała problemów natury technicznej. Nie wiem, gdzie jest laktator 😭.
        • anilorak174 Re: Pilna porada 12.09.24, 18:26
          Mozna odciągnąć ręcznie. Nie potrzeba laktatora.
        • dwa_kubki_herbaty Re: Pilna porada 12.09.24, 19:11
          Po 2 latach chyba umiesz się "wydoić" ze tak brzydko napiszę.
        • go-jab Re: Pilna porada 12.09.24, 20:47
          Poproś męża o pomoc 😂
    • hrabina_niczyja Re: Pilna porada 12.09.24, 16:19
      Możesz.
    • turzyca Re: Pilna porada 12.09.24, 16:42
      Możesz spokojnie karmić, mleko produkuje się na bieżąco. Przerabiałam podobną sytuację, kilku lekarzy mi gwarantowało, że nie ma sprawy.

A jeśli koniecznie chcesz odciągnąć tę pierwszą falę, żeby uspokoić zeschizowany umysł, to wejdź pod ciepły prysznic, żeby wszystko rozluźnić, po czym "wygłaskaj" piersi od nasady do brodawki. Mogą być potrzebne albo ruchy wyłącznie posuwiste, albo takie trochę fale, jakby kulanie piersi w dłoniach (trudno to opisać). Bo mleko można też odciągać ręcznie, bez wprawy nie uda Ci się od razu odciągnąć w ten sposób całej porcji, ale jeśli martwisz się, że coś Ci zalega w kanalikach, to powinno Ci się udać tę pierwszą porcję odciągnąć w ten sposób.
      • antonina.n Re: Pilna porada 12.09.24, 16:44
        Chyba tak zrobię. Dzięki dziewczyny, na was zawsze można liczyć.
    • lilia-anna Re: Pilna porada 12.09.24, 16:46
      Na pewno możesz nakarmić bez odciągania i wylewania. Karmiłam 2 lata, w międzyczasie miałam operacje i interesowałam się tematem smile Zaufana doradczyni laktacyjna powiedziała, że mleko produkuje się na bieżąco - jak Ci już wyżej dziewczyny napisały. Dużo zdrowia!
      • antonina.n Re: Pilna porada 12.09.24, 18:10
        lilia-anna napisała:

> Na pewno możesz nakarmić bez odciągania i wylewania. Karmiłam 2 lata, w międzyc
        > zasie miałam operacje i interesowałam się tematem smile Zaufana doradczyni laktacy
        > jna powiedziała, że mleko produkuje się na bieżąco - jak Ci już wyżej dziewczyn
        > y napisały. Dużo zdrowia!

Wielkie dzięki! Jesteście kochane!
    • nena20 Re: Pilna porada 12.09.24, 16:49
      Nic nie odciagasz , karmisz normalnie..
      • dekoderka Re: Pilna porada 12.09.24, 18:59
        Dobra okazja na odstawienie konia od cyca 😁
    • nangaparbat3 Re: Pilna porada 12.09.24, 21:16
      A czy dziecko płakało, jak Cię nie było, czy wystarczyło mu pomprostu nakarmienie i utulenie?
      Bo jak to drugie, to ja bym odstawiła. Płynnie i naturalnie.
      Ale to ja.
      • antonina.n Re: Pilna porada 12.09.24, 21:56
        Płakał strasznie, budził się trzy razy w nocy i każdorazowo płakał histerycznie przez godzinę.

Myślałam nawet o tym, żeby wykorzystać te nieobecnośc, ale nie chce przerywać karmienia w taki sposób. Teraz miał ogromny stres, bo to była pierwsza noc w jego życiu beze mnie. Czekał na mnie dwie doby i na to karmienie też. Nie chciałabym mu tak tego odebrać - bez wytłumaczenia i wcześniejszego przygotowania. On już jest duży i wszystko rozumie. Wytłumaczyłam mi jakiś czas temu, że dorasta do takiej sytuacji, że pije mleko tylko przed snem i było ok. Chciałabym podobnie z tym nocnym. Jest trudniej, no bo jest zaspany i nie za bardzo go wtedy interesują nasze wcześniejsze ustaleniawink. No ale ja przed szpitalem nic mu nie mówiłam, że wrócę i nie będzie mleka i myślę że by to było dla niego podwójnie przykre. A jest naprawdę ugodowymi fajnym dzieckiem, tyle że my na serio staramy się być wobec niego zawsze w porządku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka