raczek-nieboraczek-2 28.09.24, 18:35 szukam porad jak rozpuścić silikon (wylazł na okna), podobno octem ..... ale octem czyścimy też łazienkę, płytki, kabinę ... ocet rozpuszcza wtedy uszczelniania silikonowe? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chatgris01 Re: ocet a silikon - dziwne 28.09.24, 19:41 Rozpuszcza. Rozpuszcza też silikonowe uszczelki w czajnikach elektrycznych, załatwiłam tak sobie kiedyś czajnik po odkamienieniu octem (zaczął przeciekać). Odpowiedz Link Zgłoś
pseudo_stokrotka Re: ocet a silikon - dziwne 29.09.24, 07:42 Ja całe życie odkamieniam octem czajniki i ekspresy do kawy, żyją dłuuuugie lata i nic nie przecieka 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: ocet a silikon - dziwne 29.09.24, 08:32 Może miałaś z uszczelkami z czego innego, albo słabszy ocet. Odpowiedz Link Zgłoś
pseudo_stokrotka Re: ocet a silikon - dziwne 29.09.24, 08:50 Ocet mam normalny, spirytusowy, a czajniki i ekspresy różne. Żaden nie zepsuł się z powodu uszczelek. Dalej odkamieniam octem 🙈 Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: ocet a silikon - dziwne 29.09.24, 08:51 No a mnie się zepsuł i już nie odkamieniam octem. Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: ocet a silikon - dziwne 29.09.24, 09:24 Ekspres do kawy to tez sobie załatwiłam octem, niestety . Odpowiedz Link Zgłoś
bananananas Re: ocet a silikon - dziwne 29.09.24, 09:11 Rozpuszcza (raczej rozprowadza) świeży, nie do końca spolimeryzowany. Nawet większość silikonów w tubce śmierdzi octem, jak się chce stosować do kontaktu z metalem, to trzeba wybrać bezkwasowy. Natomiast stężały, dojrzały silikon jest praktycznie nierozpuszczalny niczym. Zgłębiałam ten temat, kiedy chciałam sobie zrobić z silikonu rzadką farbę bezbarwną do pomalowania drzwiczek piec. Okazało się, że nie istnieją rozpuszczalniki silikonu, w ogóle kategoria "rozpuszczanie" nie stosuje się do polimerów. Odpowiedz Link Zgłoś
mayolijka Re: ocet a silikon - dziwne 29.09.24, 11:44 Wczoraj w Leroy Merlin widziałam przy silikonach specjalny preparat do usuwania resztek silikonu sanitarnego. Odpowiedz Link Zgłoś