Dodaj do ulubionych

Suche i spierzchnięte usta

07.10.24, 17:52
Ciągle mam suche skórki na dolnej wardze. Piję ok 2 l płynów dziennie.
Próbowałam carmex w słoiczku i tubce, było gorzej, to samo z Tisane. Parafina w kosmetykach raczej mi nie służy.
Miodowa pomadka Isana czasem coś daje,ale na krótko.
Coś polecacie?
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Suche i spierzchnięte usta 07.10.24, 17:53
      Maść z wit A Hasco.
    • chocolate_dog123 Re: Suche i spierzchnięte usta 07.10.24, 18:10
      Sprawdzić czy nie ma niedoboru żelaza kwasu foliowego B12 i czy nie uczula cię jakas pomadka albo zmienić pastę do zębów.
    • zona_glusia Re: Suche i spierzchnięte usta 07.10.24, 18:14
      Maść z witaminą A
    • alpepe Re: Suche i spierzchnięte usta 07.10.24, 18:15
      Całujesz psa, kota, coś dziwnego, gryziesz ołówki etc.?
      Najpierw spróbowałabym z miodem. Poza tym, jak tu już idziemy z pomadkami, dla mnie jedyna, po której jesienią i zimą nie mam problemów to neutrogena, a próbowałam wszystkich i markowych i marek własnych i rzekomo z woskiem, z miodem, z cudami na kiju. Biała neutrogena. Ale przyjdzie tu, nie pamiętam, czy mysiulkowa czy snejkowa i powiedzą, że u nich absolutnie nie, więc to indywidualne.
      • princesswhitewolf Re: Suche i spierzchnięte usta 07.10.24, 18:36
        >Ale przyjdzie tu, nie pamiętam, czy mysiulkowa czy snejkowa i powiedzą, że u nich absolutnie nie, więc to indywidualne.

Uuu ryzykantka z Ciebie widze 😊😄
      • mysiulek08 Re: Suche i spierzchnięte usta 07.10.24, 18:43
        Ale przyjdzie tu, nie pamiętam, czy mysiulkowa czy snejkowa i powiedzą, że u nich absolutnie nie, więc to indywidualne.
        Alpepe, jak Cie lubie, tak za cholere nie pojme, dlaczego stawiasz mnie na rowni ze snejkowa w czepiactwie?? czuje sie obrazona!
        akurat neutrogeny nie uzywam, nie lubie, jak juz to albo tisane albo avene ale rzadko, bo rzadko miewam spierzchniete usta, mimo calowania kotow tongue_out
        • alpepe Re: Suche i spierzchnięte usta 07.10.24, 20:26
          Tylko chodzi mi o neutrogenę big_grin i zdawało mi się, że to akurat tobie nie podeszło, ale nie byłam pewna.
          • mysiulek08 Re: Suche i spierzchnięte usta 07.10.24, 20:41
            akurat neutrogeny nie lubie w 'calokszalcie', szczegolnie ich slynnego kremu do rak, ale o sztyfcie do ust pisze po raz pierwszy wink
            • alpepe Re: Suche i spierzchnięte usta 07.10.24, 22:01
              No krem nie zachwyca, potwierdzam.
    • majenkirr Re: Suche i spierzchnięte usta 07.10.24, 18:33
      Krem do rąk.
      • pytajacaforumowiczka Re: Suche i spierzchnięte usta 07.10.24, 18:37
        Z tym kremem do rąk może być niezły pomysł, mam Isany bez parafiny z mocznikiem
    • afro.ninja Re: Suche i spierzchnięte usta 07.10.24, 18:36
      Zobacz mokosh. Oni mają super peeling i balsam do ust.
      Parafinę na usta???
    • eglantine Re: Suche i spierzchnięte usta 07.10.24, 18:37
      Tylko uriage barierderm.
    • r789_1 Re: Suche i spierzchnięte usta 07.10.24, 18:45
      Neutrogena
    • koko8 Re: Suche i spierzchnięte usta 07.10.24, 19:08
      Maska ma usta na noc z retimaksu 1500.
    • piataziuta Re: Suche i spierzchnięte usta 07.10.24, 19:19
      Tak.
      To:
      https://media.drogerienatura.pl/catalog/product/5/9/5903415016046_daa1.png?width=700&height=700&store=default&image-type=image

To jest coś pomiędzy lekiem (mówię o wrażeniach użytkowania, nie o składzie) a balsamem. Pomaga przy opryszczce/zajadach, smaruję tym pękniętą skórę w nosie. Nie ma lepszego smarowidła na rany/wysuszony naskórek w okolicach ust, a testowałam dużo. Muszę mieć tego zawsze po cztery sztuki, bo potrzebny mi jest w domu/w pracy/przy łóżku/w podróży i jak jest mniej, i któryś gdzieś wsadzę, to jest źle.
    • mdro Re: Suche i spierzchnięte usta 07.10.24, 19:20
      Mnie dobrze robią maski do ust Flosleku. Przy katarze smaruję też nozdrza i pod nosem, też działa.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Suche i spierzchnięte usta 07.10.24, 19:41
      Jesteś alergiczką i jesz alergeny.
      Problem będzie się wciąż powtarzać, chyba że znajdziesz, co cię uczula i wyeliminujesz to.
      Usta smaruj kremem nivea, tym najzwyklejszym, to trochę pomoże.
      Każde pogorszenie świadczy o tym, że zjadłaś to czego nigdy nie powinnaś jeść.
    • aluszka97 Re: Suche i spierzchnięte usta 07.10.24, 20:01
      Oeparol everyday- pomadka, kupuję w aptece
    • bene_gesserit Re: Suche i spierzchnięte usta 07.10.24, 20:16
      Na spierzchnięte usta genialnie (mi) pomaga maść do oczu Keratovita. Kulka mąci wielkości ziarnka gorczycy na noc na usta i budze się z nową skorą. Maść ma witaminę A i panthenol, niczego więcej nie trzeba
    • forsythia Re: Suche i spierzchnięte usta 07.10.24, 20:43
      Mnie pomogl Decubal lips and dry spots balm.
    • jola_ep Re: Suche i spierzchnięte usta 07.10.24, 22:40
      Oprócz wyeliminowania przyczyny (alergia? jakieś niedobory?) polecam smarowidło własnej produkcji. Córka mi robi z wosku pszczelego, miodu, witaminy A i wyciągu z nagietka. Używam zimą.
    • n-ell Re: Suche i spierzchnięte usta 07.10.24, 22:56
      Ta pomadka: www.cocolita.pl/balsamy-i-pomadki/sylveco-odzywka-pomadka-ochronna-z-peelingiem?utm_source=google&utm_medium=cpc&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwjY64BhCaARIsAIfc7YYAHClpdKTc1iUtX-VUESyphu1eGFthxQg-JoIeHGWMue-gjGL-GTwaAqtHEALw_wcB#&gid=1&pid=1

Jedyna, ktora mi pomaga. U nas to jakoś genetycznie idzie (może faktycznie alergia?), ze spierzchnietymi ustami problem mam ja, mój ojciec i mój syn.
    • dorotakwiatkowska13 Re: Suche i spierzchnięte usta 08.10.24, 00:50
      Kupiłam zupełnie przypadkiem bezbarwny sztyft Yves Rocher z Karite i okazał się bardzo dobry! Natłuszcza i zlikwidował suche skórki z ust. Wcześniej miałam Nivea, Neutrogenę, Oeparol, Tisane i jeszcze jakiś sztyft specjalny na ekstremalne warunki dla narciarzy. Żaden z nich mi nie pomógł, ale oczywiście to sprawa indywidualna.
    • mayaalex Re: Suche i spierzchnięte usta 08.10.24, 15:11
      cos z lanolina, kiedys mialam krem na brodawki dla matek karmiacych, byl genialny rowniez do ust smile Laneige ma chyba dobra maske na usta na noc. Origins drink up intensive maslo do ust z awokado (w ogole cala seria jest dobra, nawilzajaco-odzywcza ale nie zapychajaca).
      • koko8 Re: Suche i spierzchnięte usta 08.10.24, 15:26
        mayaalex napisała:
        Laneige ma chyba dobra maske na usta na noc.

Ja nie polecam. Dobry marketing i tyle. NIC nie robi, w sensie nie poprawia stanu ust, bardzo intensywnie i nieprzyjemnie pachnie i brudzi białą pościel.
    • czyscicka Re: Suche i spierzchnięte usta 08.10.24, 16:28
      Odstaw przede wszystkim carmex bo kamfora tylko powoduje, że pomadki używasz więcej i więcej a usta dalej wysuszone.
      Kup zwykłą lanolinę, oj działa cuda.
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Suche i spierzchnięte usta 08.10.24, 22:06
      Blistex
    • damartyn Re: Suche i spierzchnięte usta 08.10.24, 23:45
      Na spierzchnięte usta polecamy regularny peeling szczoteczką do zębów najlepiej soniczną albo elektryczną, ale zwykła też da radę. Nakładasz jakiś krem na usta ( bez znaczenia jaki , chodzi tylko o poślizg ) i pracujesz szczoteczką z minutę, dwie. Potem smarujesz tłustym kremem, czy innym mazidłem i już.
      Musisz usunąć martwy naskórek , który gromadzi sie na ustach i nie pozwala ci skorzystać z właściwości odżywczych, leczniczych preparatów do ust.
      Sprawdza się bez zarzutu tylko trzeba tu pewnej systematyczności.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka