Dodaj do ulubionych

Koc dla kota

21.10.24, 11:23
Chciałabym położyć coś na to krzesło, na które przychodzi spać obcy kotek. Dziś znowu słodko śpi sobie za oknem ale nie zawsze sypia u mnie.
Czy o polarowy koc, kot nie zaczepi pazurami?
Nie wiem, nie znam się, nie chcę aby kot poszedł sobie ciągnąc koc za sobą...
Co dać na krzesło aby było mu ciepło i przede wszystkim bezpiecznie dla kota?
Obserwuj wątek
    • mava12 Re: Koc dla kota 21.10.24, 11:32
      to zalezy, jak wygladają jego pazury.
      To kot domowy, który u ciebie tylko bywa?
      czy wolnożyjący?
      Ja mam kocyki polarowe, które łatwo prać, w sensie szybko schną.
      Swoim kotom, niewychodzącym, pazury obcinałam więc się nie wczepiały.
      Jeśli ten dochodzący ma długie pazury to bedzie się wczepiać. Nie tylko w kocyki. We wszystko cokolwiek położysz.
      • ichi51e Re: Koc dla kota 21.10.24, 11:34
        Jak wychodzi to my się pazury naturalnie szlifuja
        • mava12 Re: Koc dla kota 21.10.24, 12:11
          >Jak wychodzi to my się pazury naturalnie szlifuja

toż właśnie o tym piszę.
    • czarna_kita Re: Koc dla kota 21.10.24, 11:34
      Nie ma najmniejszego znaczenia jaki koc. Kotu będzie to obojętne.
      Chociaż ja bym patrzała za takim który się będzie łatwo prał i myślę że polarowy będzie w sam raz.
      Z drugiej strony koty są dziwne i może być tak (oczywiście nie musi) że kot stwierdzi że koc jest be i nie będzie chciał już tam spać.
      U nas koty wolą leżeć na twardym drewnianym stole na dworze, niż w ocieplonych, specjalnie przygotowanych dla nich domkach także wiesz...
    • ichi51e Re: Koc dla kota 21.10.24, 11:34
      Znajdź na olx starą owczą skórkę/derkę z konia. Koty bardzo lubią naturalne tkaniny a owca to już w ogóle jest koci ideał…
      • ichi51e Re: Koc dla kota 21.10.24, 11:37
        W sumie nie wiem skąd mi się derka wzięła…
      • szarmszejk123 Re: Koc dla kota 21.10.24, 19:43
        "derkę z konia"

Derka to może być dla konia, nie Z konia:p
        • krisdevalnor Re: Koc dla kota 21.10.24, 20:25
          szarmszejk123 napisał(a):

> "derkę z konia"
          >
          > Derka to może być dla konia, nie Z konia:p
          Ufff... A już myślałam, że teraz robi się derki z koni...
          • szarmszejk123 Re: Koc dla kota 21.10.24, 20:30
            Koń by konia na sobie nosić raczej nie chciał, więc komu taka derka z konia?:p
        • ichi51e Re: Koc dla kota 22.10.24, 08:29
          Właśnie wiem sama jak wysłałam się zdziwiłam że tak napisałam. Chodziło mi o stary koc po koniu chyba
    • tilijka123 Re: Koc dla kota 21.10.24, 12:15
      U mnie polarowe dobrze się sprawdzają I w domu i na tarasie na ławce, gdzie sypiają koty wolnożyjące. No i szybko schną, a rozumiem, że koc będzie na dworze.
    • pseudo_stokrotka Re: Koc dla kota 21.10.24, 19:47
      Polarowy jest dobry, bo nawet mokry daje ciepło czy tam izoluje od zimna. Nie będzie się zaczepial, koty są mądre, nie martw się wink
      Dzięki, że o niego dbasz!
      Może budkę styropianową rozważ?
    • pupu111 Re: Koc dla kota 21.10.24, 20:59
      Ja czytałam, ze np. do budy dla psa nie powinno się dawac do środka żadnych polarów i tym podobnych, bo one mają skłonnośc do pochłaniania wilgoci. Budę powinno w środku sie wyscielic najlepiej sianem.
      Jakby polar lezał na dworze to chyba jest podobna sytuacja. Może wełna?
      • bospoltyr Re: Koc dla kota 21.10.24, 21:17
        Do budy lepsza słoma niż siano. Albo pół na pół. Słoma dobrze izoluje i nie nasiąka wilgocią tak jak może nasiąkać siano.
        A kotu najlepiej będzie na owczej skórze albo miękkiej puchowej podusi. Dzikie koty całe lato spały na tarasie na stercie ogrodowych poduch.
        Można stary szalik wełniany wyłożyć, albo zużytą czapkę, a na spód np kawałek filcu. Byle było ciepło.
      • pseudo_stokrotka Re: Koc dla kota 21.10.24, 21:20
        Polar się nadaje, nie wiem o jakich "tym podobnych" mówisz. Znam sporo opiekunek bezdomnych kotów, wszystkie używają polarow.
    • szare_kolory Re: Koc dla kota 21.10.24, 21:06
      Kot nie chodzi, a już na pewno nie śpi z wyciągniętymi pazurkami, możliwe więc, że problem zaczepiania nie jest bardzo palący. Ale, jak już ktoś napisał, naturalne materiały powinny się kotu spodobać. Wełniany kocyk, może jakis stary sweter? No i owca: nie Wim co koty mają ztymiowcami, ale w 9 przypadkach na 10 koty wariują jak zobaczą owcze narzuty 🙂
    • mysiulek08 Re: Koc dla kota 21.10.24, 21:19
      Miszczu (*) jak jeszcze byl kotem wizytujacym, dostal na tarasie koc elektrczyny i cienka kolde w poszewce polarowej, legowisko bylo na krzesle wsunietym pod stol, byl bardzo zadowolony z takiego barlogu i nigdy nie zahaczyl pazurami

polar, grubszy albo koce wiekszy i zlozony bedzie wystarczacjacy, najle[iej jakkby sie mogl 'zakopac' czyli tak uloz mu koc, zeby mog sie schowac
      i jak pisze stokrotka (pseudo wink) moze jakas budka za zimne?

zadnem z naszych kotow nie wczepia sie w koce, mimo nie obcinania pazurow
    • wena-suela Re: Koc dla kota 22.10.24, 11:07
      Polarowy będzie ok. Koty dają sobie radęsmile A jeszcze lepiej jakaś sztywniejsza poduszka wiązana do krzesła, nie spadnie i kot jej za sobą nie pociągnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka