Dodaj do ulubionych

Fotki z pogrzebu

01.11.24, 12:34
W wątku obok (o Panu który 7 tyg po śmierci żony wprowadził do domu swojego i małych dzieci nową panią) pojawia się sugestia żeby przejrzeć fotki z pogrzebu (że może Pan ją już znał wcześniej.

Szok dla mnie.... Kto a przede wszystkim PO CO miałby robić zdjęcia na potrzebie? I potem przy kawce i cieście je oglądać? Rodzinę w rozpaczy? Trumne? Może jeszcze otwarta....

Naprawdę same robicie lub znacie kogoś kto robi zdjęcia na pogrzebie?

Skoro taka sugestia padła to pewnie tak....
Marceli szpak dziwi się światu....
Obserwuj wątek
    • borsuczyca.klusek Re: Fotki z pogrzebu 01.11.24, 12:40
      Nigdy nie robiłam i nigdy nie widziałam, żeby ktoś robił, ale widziałam takie zdjęcia (również otwartej trumny). Jak mi wyjaśniono robi się je po to, żeby rodzina, która nie mogła uczestniczyć w pogrzebie mogła zobaczyć.
      • szarmszejk123 Re: Fotki z pogrzebu 04.11.24, 16:06
        Też widziałam takie fotki, bardzo stare z resztą, więc to nie jest jakaś nowa rzecz :p
        Dziwna, ale nie nowa:p

Widziałam też zdjęcia " ze zmarłym", który lezał jeszcze w domu, na łóżku, a obok łóżka rodzina w komplecie.
    • rb_111222333 Re: Fotki z pogrzebu 01.11.24, 12:40
      Ja nie kojarzę, żebym była na pogrzebie, na którym ktoś robił fotki. Nie jest to uroczystość,którą ludzie chcą wspominać. Natomiast moi rodzice mieli jakieś zdjęcia z pogrzebu, nawet nieboszczyk w otwartej trumnie był uwieczniony.
    • andaba Re: Fotki z pogrzebu 01.11.24, 12:44
      Mamy sporo zdjęć nieboszczyków w trumnie, często to jedyne zdjęcia danej osoby...
      Fakt teraz się rzadziej robi. A po co? Żeby zobaczyć kto był na pogrzebie smile
    • homohominilupus Re: Fotki z pogrzebu 01.11.24, 12:47
      Bylam na takim pogrzebie. Nie rozumiem po co te zdjęcia.
    • pytajacakinga Re: Fotki z pogrzebu 01.11.24, 12:48
      Ja widziałam wielokrotnie takie fotki a nawet umarkego w trumnie.
      Mama mojej koleżanki ma foto 3ki dzieci w jednej trumnie które się zaczadziły.
      A takich zwykłych fotek z pogrzebu jak ludzie stoją z wieńcami lub swierzy grób z wieńcami to widziałam multum.
      • pytajacakinga Re: Fotki z pogrzebu 01.11.24, 12:50
        pytajacakinga
        lub swierzy grób
        > z wieńcami to widziałam multum.

Świeży oczywiście miało byc
    • chatgris01 Re: Fotki z pogrzebu 01.11.24, 12:54
      ophelia78 napisała:

> Kto a przede wszystkim PO CO miałby robić zdjęcia na potrzebie?

Standardowo to policja na pogrzebach ofiar morderstwa...
    • krwawy.lolo Re: Fotki z pogrzebu 01.11.24, 12:57
      A to dzisiejsi hipsterzy nie organizują funeralnych sesji zdjęciowych w wykonaniu specjalnych agencji fotograficznych?
      • krwawy.lolo Re: Fotki z pogrzebu 02.11.24, 08:27
        A nieboszczykowi nie wkłada się do trumny telefonu, coby sobie selfika strzelił?
    • hrabina_niczyja Re: Fotki z pogrzebu 01.11.24, 12:58
      Nie robimy, ale pamiętam, że dzieckiem będąc ludzie robili. Potem te zdjęcia pokazywali innym.
      • kk345 Re: Fotki z pogrzebu 01.11.24, 13:51
        > dzieckiem będąc ludzie robili.
        Coś ci tu gramatyka siadła.
    • boogiecat Re: Fotki z pogrzebu 01.11.24, 13:02
      Ja mam caly album zdjec z pogrzebu dziadka (sama bylam wtedy dzidziusiem, a dziadek zmarl nagle i mlodo na zawal serca). I bardzo lubie ten album miec, to czesc historii rodziny.
      • przepio Re: Fotki z pogrzebu 02.11.24, 13:11
        Ja mam taki mały album, cały z pogrzebu babci w 1938 roku. Na końcu wklejony jest nekrolog z gazety. Tez lubię ten album, jest częścią mojej rodziny
    • kaki11 Re: Fotki z pogrzebu 01.11.24, 13:06
      Nigdy nie robiłam. Nigdy nie słyszałam ani nie widziałam by na pogrzebach na których byłam ktoś zdjęcia robił. Prawdę mówiąc, zdjęcia z pogrzebów to mi się do teraz kojarzyły tylko z tymi robionymi przez róże serwisy plotkarskie, z pożegnań celebrytów. No ale może są rodziny w których taki zwyczaj funkcjonuje, ja się w każdym razie nie spotkałam.
    • kadfael Re: Fotki z pogrzebu 01.11.24, 13:06
      Kiedyś się robiło standardowo zdjęcia na pogrzebach. Mamy takie z pogrzebu krewnej z lat 80.
      A w 19. wieku rodziny, jeśli było je na to stać robiły zdjęcia ze zmarłymi. Robi to wstrząsające wrażenie, no. mama ze zmarłym dzieckiem, ale tak było.
      • boogiecat Re: Fotki z pogrzebu 01.11.24, 13:16
        Te zdjecia z XIX sa niesamowite. Mnie nic a nic nie wstrzasaja, co w nich jest niby takiego szokujacego? Ze np. dziecko umarlo, nie bylo okazji go sfotografowac, a tu odchodzi na zawsze, przeciez to normalne. Albo ze robisz zdjecie kochanemu dziadkowi w tym jakby nie bylo waznym momencie jakim jest smierc.
        • arwena_111 Re: Fotki z pogrzebu 02.11.24, 08:26
          Przypuszczam, że chodzi o zdjęcia post mortem, kiedy zmarły jest upozowany jakby żył. Na mnie też, jak pierwszy raz widziałam - zrobiło wstrząsające wrażenie.
          • boogiecat Re: Fotki z pogrzebu 02.11.24, 12:31
            Tak wiem, ze o te wlasnie pozowane zdjecia chodzi. Dlatego napisalam, ze dla mnie sa niesamowite. Nawet nie wiem jak to robili, zeby zmarli mieli otwarte oczy.

Jak sie te zdjecia oglada to widac rzeczywiscie zupelnie inne podejscie do smierci, tak jak by byla normalnoscia.

Zauwaz, ze nowoczesne cmentarze to dopiero XIX wieczny pomysl, wczesniej zmarli byli bardziej "pod reka", w kosciolach oraz na cmentarzach intra muros.
            • arwena_111 Re: Fotki z pogrzebu 02.11.24, 15:21
              Najstarsze cmentarze w Polsce to XVIII w.
    • katriel Re: Fotki z pogrzebu 01.11.24, 13:18
      Owszem, na pogrzebach w mojej rodzinie zwykle ktoś robi zdjęcia. Trumny, zwłaszcza otwartej, nie - ale rodziny zgromadzonej nad grobem. Na pogrzeby przyjeżdżają często krewni z drugiego końca Polski, których na co dzień się nie widuje; zdjęcia są po to, żeby uwiecznić spotkanie rodzinne. Zwykle zresztą są to tylko ze dwie-trzy fotki znad grobu, więcej ze stypy.
    • boogiecat Re: Fotki z pogrzebu 01.11.24, 13:23
      ophelia78 napisała:

> I potem przy kawce i cieście je oglądać? Rodzinę w rozpaczy? Trumne?

Oczywiscie, a ty taka zszokowana tymi nieczulymi maglarami😀

Nie wiem w sumie jak skomentowac to falszywe oburzenie, ale podpowiem ze ludzie ogladaja tez zdjecia sami, w spokoju, a nawet robia zdjecia tylko po to zeby byly, zeby cos niekoniecznie wesolego upamietnic
      • nellamari Re: Fotki z pogrzebu 02.11.24, 07:41
        Jak na zamówienie :
        www.lefigaro.fr/histoire/portraits-post-mortem-quand-les-defunts-etaient-photographies-20241101
        • boogiecat Re: Fotki z pogrzebu 02.11.24, 12:39
          W komciach kilka fajnych info: o portrecie post mortem Camille Monet, niezamieszczonej fotce Mitterranda, maskach posmiertnych i dzisiejszej klienteli posmiertnych fotografow.
          • nellamari Re: Fotki z pogrzebu 02.11.24, 12:50
            Tak, czytałam. Właśnie sobie oglądam te stare zdjęcia i sporo jest naprawdę touchant.

• livia.kalina Re: Fotki z pogrzebu 01.11.24, 13:28
      Moja babcia miała specjalne pudełko z samymi zdjęciami tylko z pogrzebów. Często je przeglądała ze swoimi znajomymi. Wspominały wtedy zmarłego, sam pogrzeb, żałobników. Jak dla mnie taki sposób na przezywanie odejścia kogoś bliskiego. Nie widze w tym nic zdrożnego. Kiedy umarła, na jej pogrzebie, zrobiłam dużo zdjęć dla dziadka. bardzo były dla niego cenna. Często do nich wracał.
      • bominka Re: Fotki z pogrzebu 01.11.24, 13:46
        Po co?
        Nie zrozumie ten,kto naprawdę nie doświadczył ciężkiej straty...
        A w ogóle po co to komentować? Przecież nikt w gazecie/mediach tych fotek nie udostępnia.
        Stanowią pamiątkę wbrew pozorom...
    • ga-ti Re: Fotki z pogrzebu 01.11.24, 13:51
      W starych albumach były takie zdjęcia, z otwarta trumną i rodziną wokół.
      Z pogrzebu mego dziadka (lata 80.) mamy całą kopertę zdjęć, które leżały nieogladane z 30 lat, później czasem ktoś z rodziny do nich zaglądał.
      Na pogrzebie teścia kuzynka męża zaproponowała byśmy stanęli przy grobie (już po pochowku) to zrobi zdjęcie. Byliśmy nieco zdezorientowani, powiedziała, że pokaże swojej rodzinie, która nie mogła przyjechać oraz, że kiedyś sami chętnie je zobaczymy, kiedyś, gdy będziemy gotowi my albo nasze dzieci. Może ma to sens.
      • grey_delphinum Re: Fotki z pogrzebu 01.11.24, 14:02
        Mam zdjęcia z pogrzebu babci (umarla, gdy mialam 2 lata). Tak, jest tez takie z otwartą trumną.
        Stanowią cenną pamiątkę.
        W ogole nie rozumiem Twojego zdziwienia. Dla mnie zdjrcia z pogrzebu to nic zaskakującego (juz bardziej dziwi mnie, ze ktos robi pierdyliard zdjęć z wakacji, np. dwadzieścia różnych póz w jednym miejscu, ja np. nie robię prawie w ogóle zdjęć na wyjazdach).
        • ga-ti Re: Fotki z pogrzebu 01.11.24, 14:27
          Aż tak się nie dziwię.
    • bulzemba Re: Fotki z pogrzebu 01.11.24, 14:01
      Wg mnie to straszna wiocha. Chociaż przyznam się, że kiedyś robiłam zdjęcia na pogrzebie na wyraźne życzenie syna nieboszczki. To był czas przed aparatami w telefonach, a ja akurat przyjechałam z aparatem. Czułam się zupełnie niewłaściwe, ale żałobnicy byli zadowoleni. W sumie dobrze, że ja robiłam te fotki przynajmniej mnie na tym szaleństwie nie ma.
      • grey_delphinum Re: Fotki z pogrzebu 01.11.24, 14:03
        Wiocha?

Nie zagalopowałaś się?
        • bulzemba Re: Fotki z pogrzebu 02.11.24, 14:52
          Dlaczego? Bo skrytykowałam zwyczaj który budzi mój wyjątkowy niesmak?
      • stephanie.plum Re: Fotki z pogrzebu 02.11.24, 08:46
        masz jakiś problem z mieszkańcami wsi?
        • bulzemba Re: Fotki z pogrzebu 02.11.24, 14:50
          Wydawało mi się że określenie "wiocha" aktualnie oznacza prostactwo, chamstwo, złe zachowanie.
      • volta2 Re: Fotki z pogrzebu 03.11.24, 07:43
        po co w takim razie brałaś aparat? wystarczyło zostawić w aucie/mieszkaniu czy tam plecaku. ale wiocha, wiadomka...
        • bulzemba Re: Fotki z pogrzebu 04.11.24, 15:53
          Ty myślisz, że na pogrzebie mi aparat z torebki wypadł?

Byłam w okolicy na wakacjach z dzieckiem i robiłam małej fotki gdy seniorka wybrała się do św. Piotra. Więc podczas czuwania przy zwłokach syn nieboszczki zaczepił mnie tym żądaniem. Mnie zatkało ale rodzina nieboszczki uznała to za dobry pomysł.
    • alpepe Re: Fotki z pogrzebu 01.11.24, 14:24
      Wiem, że coś takiego było, ale nigdy się nie spotkałam.
    • kamin Re: Fotki z pogrzebu 01.11.24, 14:29
      Byłam na pogrzebie gdzie byly robione zdjęcia. Otrzymać je miał syn zmarłego, który nie mógł przyjechać do Polski.
    • majenkirr Re: Fotki z pogrzebu 01.11.24, 14:33
      Moja ciocia miała cały album ze zdjėciami pogrzebowymi💀. Jak byłam dzieckiem to lubiłam je oglądać, a potem się bałam😅
    • m_incubo Re: Fotki z pogrzebu 01.11.24, 14:39
      Teraz to już nie (od dawna) ale tak z 30 lat temu i więcej to raczej była norma.
      • bulzemba Re: Fotki z pogrzebu 02.11.24, 15:00
        30 lat norma? Zależy gdzie. Z mojej obserwacji bardziej to było normą 40-50. 30 lat temu przestawało to być w dobrym tonie a raczej były to przechwałki posiadaczy aparatów fotograficznych.

Tak, robiłam zdjęcia na jednym pogrzebie, ale tylko dlatego że syn nieboszczki mnie o to poprosił. Zgodziłam się dopiero po tym jak kilka innych żałobników go poparło.
    • zyciemniekocha2000 Re: Fotki z pogrzebu 01.11.24, 15:17
      Odkrylam 6 lat temu zdjecia z pogrzebu mojego dziadka 1962 ,dziadka nigdy nie poznalam .Dla mnie to bylo niesamowite .Widze na tych zdjeciach mojego mlodego Tate jego siostre i moja babcie, rozpoznaje niektore sistey babci .Dla mnie sa przejmujace, nikt z tych osob
      juz nie zyje ale ciesze sie ,ze znalazlam te zdjecia .
    • 3-mamuska Re: Fotki z pogrzebu 01.11.24, 15:23
      No moja mama robi takie zdjecia , albo odsyła kogoś z rodziny zeby robił bo juz nie najmlodsza. Mowi ze to pamiatka jak ze chrztu komunii ze kazdy wazny aspekt zycia nalezy uwiecznić. Też nie wszystko sie pamieta, chocby kto był. Dla niej to wazne ,jak wazna była dana osoba.
      Kiedyś pokazywalo sie rodzinie ktora nie dojechała na pogrzeb.
      Mamy z pogrzebu jej mamy, brata, innego brata zony.
      Teraz kolejne osoby.
      Ja mam zdjecia z kuzynkami tuż przy otwartej trumnie dziadka (ojca mojego ojca) ale to bylo okolo 35 lat temu.
      Co dziwne ze tego nie pamietam ze stalismy tak boisko, pamietam za to placzacego tate w kuchni w domu w ktorym byla truma. I drogę na cmetarz.

Mieslimy w domu zdjecia z pogrzebu siostry jej przyjaciolki ktora zginela tragicznie tuz przed swietem zmarłych miala 8-10 lat tuz po komunii.
      Mama mi o niej duzo opowidała , byly kilka lat starsze od niej i do pogrzebu przygotowały ja w domu, własnie siostry , umyły , ubraly w sukienke komunii nawet zakreciły jej wlosy. Nie chcialy zeby ja przygotowali obcy ludzie ,faceci wezem zimna woda. Pamietam ze wygldała jakby spła ,biala sukienke i te jej loki. Nie wiem ,dla mnie normalne ze robi sie takie zdjecia.
    • pepsi.only Re: Fotki z pogrzebu 01.11.24, 15:27
      Kiedyś (w latach 70?80?) chyba robiło się, a teraz? nieee, to nie spotkałam się

No chyba, że paparazzi na pogrzebie kogos znanego, to wtedy do gazety i na portale plotkarskie
    • po_godzinach_1 Re: Fotki z pogrzebu 01.11.24, 15:30
      ophelia78 napisała:

> Kto a przede wszystkim PO CO miałby robić zdjęcia na potrzeb
      > ie?

Ostatnie pożegnanie kogoś bliskiego to dla wielu ludzi ważne wydarzenie i nie ma nic dziwnego, że chcą je upamiętnić fotografią.
      • zyciemniekocha2000 Re: Fotki z pogrzebu 01.11.24, 16:08
        Moja Mama na pogrzebie Taty poprosila mi o zrobienie kilku zdjec Taty w otwartej trumnie .Zrobilam, widocznie miala taka potrzebe.Zdjec nigdy nie ogladala, nie poprosila a sama mowi , ze z pogrzebu niewiele pamieta , moze nawet nie pamieta tej prosby .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka