Dodaj do ulubionych

Przepisy na makaron z sosem z mascarpone?

04.12.24, 20:36
Macie jakiś sprawdzony przepisy na makaron z sosem ze sporym dodatkiem mascarpone?
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Przepisy na makaron z sosem z mascarpone? 04.12.24, 21:05
      konkretny to nie ale kazdy typu 'smietanowego'- smietane zamienisz na mascarpone
    • mayaalex Re: Przepisy na makaron z sosem z mascarpone? 04.12.24, 21:50
      Moje dzieci lubia rozne wersje Alfredo - z brokulami albo groszkiem (to jest sos amerykanski a nie wloski i kalorycznosc oraz poziom cholesterolu zapewne sa zabojcze ale moje dzieci bardzo go lubia - dla doroslych moze byc troche za malo wyrazisty wiec dodalabym sporo swiezo zmielonego pieprzu)
    • 3-mamuska Re: Przepisy na makaron z sosem z mascarpone? 04.12.24, 22:06
      Pokroic filety w drobna kostke przyprawy smazyc , potem pieczarki w drobna koste, smazyc razem, ciut maki zalac woda przyprawy oczywiscie i dodac ser mascarpone. Wczoraj mielismy. Czasem robie z serkami topionymi jak nie mam sera.
    • b.bujak Re: Przepisy na makaron z sosem z mascarpone? 04.12.24, 22:08
      zeszklona cebulka + łosoś wędzony + mascarpone
    • turzyca Re: Przepisy na makaron z sosem z mascarpone? 04.12.24, 22:19
      Puree z dyni mi się świetnie łączy z mascarpone. Moja proporcja to mniej więcej trzy szklanki puree z dyni na 250 gramów mascarpone. Puree jest z pieczonej dyni, robię od razu kilka kilogramów i mrożę porcjami.

Przepisu konkretnego brak, zależy od nastroju i czasu do dyspozycji. Ale ponieważ łączy się ugotowane z ugotowanym, to jest to idealna opcja na sos do zrobienia w trakcie gdy makaron się gotuje i wtedy czasu starcza na najbardziej podstawową wersję. Obsmażyć czosnek, dodać dynię, po paru minutach tymianek, cynamon, odrobinę ostrej papryki i biały pieprz, wmieszać mascarpone, jeśli za gęste, to podlać wodą z makaronu. I tyle, ja lubię tę wersję właśnie za łagodność. Dobrze się klei, więc jest super do spaghetti.

Można go robić wyraziściej, dodać np. przecieru pomidorowego, doprawiać czarnym pieprzem i bazylią (plus ew. gałka) albo chili i imbirem, zacząć od przesmażenia porządnej porcji cebuli, a może też dorzucić starte warzywa korzeniowe, jakiś kurczak czy inny drób też by tu się wpasował. Ale wtedy trwa dłużej niż gotowanie makaronu.
    • little_fish Re: Przepisy na makaron z sosem z mascarpone? 04.12.24, 22:31
      Czosnek + szpinak + mascarpone
      Czosnek posiekany chwilę poddusić na maśle dodać sól, opcjonalnie gałkę muszkatołową. Wrzucić szpinak (świeży albo mrożony) a na koniec mascarpone.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka