Dodaj do ulubionych

Ratunku! Podszerstek 😕

05.12.24, 17:58
Kilkanaście psów miałam w życiu, a żaden nie sypał tak podszerstkiem jak nasza Mania teraz. Ma 15 lat, ale jest w dobrej formie, nie choruje, chętnie chodzi na spacery, nawet te dłuższe.... No ślepa trochę jest (zaćma), ale też sobie z tym radzimy wspólnymi siłami. Ale to co się dzieje w tym roku z jej sierścią to jest masakra. Każdego roku trochę liniała, jak każdy pies, ale teraz spod wierzchniego, sztywnego włosa wychodzą całe poduchy podszerstka, wręcz nie można jej pogłaskać, żeby na dłoni nie pozostała warstwa kłaków 🫤 Mam bardzo skuteczne zgrzebło do wyczesywania, staram się często ją czesać - jest to przykre zajęcie, bo ona tego nie znosi - ale ile bym nie wyczesywała, to i tak te "puchy" wyłażą i sypie nimi naokoło.
Różne objawy starzenia u moich psów obserwowałam... ale takiego zmasowanego linienia to jeszcze nie.
Zanim ją zawiozę na męki weterynaryjne - pytanie mam do Was: macie jakieś podobne doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • asia.sthm Re: Ratunku! Podszerstek 😕 05.12.24, 18:02
      Może tran jej dawaj. Po tranie psy robià się jedwabne. Po czterek takich lśniàcych u koleżanki wiem bo głaskałam tysiàc razy.
    • andaba Re: Ratunku! Podszerstek 😕 05.12.24, 18:02
      Mam tak ze swoją w tym roku.
      Ale po kąpieli i solidnym wyczesaniu jest odrobinę lepiej. Też nienawidzi wyczesywania, ucieka do mysiej dziury jak widzi szczotkę, czy zgrzebło.
      • memphis90 Re: Ratunku! Podszerstek 😕 05.12.24, 21:08
        A próbowałaś Easy Groomer? Oglądam taką laskę na YT, girlwithdogs, groomerke i ona tego używa dla tych mocno kudłatych.
        • dvdva Re: Ratunku! Podszerstek 😕 05.12.24, 21:19
          uwielbiam ją i oglądam na poprawę humoru
    • mytoya Re: Ratunku! Podszerstek 😕 05.12.24, 18:07
      Może zatoki przy odbycie ma zapchane?
      Mój jak zaczyna gubić kłaki to wiem, że trzeba do weta na czyszczenie
      • default Re: Ratunku! Podszerstek 😕 05.12.24, 18:16
        O, widzisz, to może być dobry trop - kiedyś miała problemy z gruczołami okołoodbytowymi, potem się to uspokoiło. Ale na pewno warto zbadać - dzięki!
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Ratunku! Podszerstek 😕 05.12.24, 18:39
      Mam młodego psa i sypie się z niego tak jak opisałaś, wręcz kępkami. Pomaga trochę suplement z Pokusy - diamond coat, ale i przy tym roomba jeździ 3x dziennie.
    • berdebul Re: Ratunku! Podszerstek 😕 05.12.24, 19:38
      Furminator.
      Zbadaj jej tarczycę, weta można wezwać do domu. Sporo starszych psów ma problemy z tarczycą.
      Takie nagłe linienie może byc też związane ze stresem - nic się nie wydarzyło ostatnio? Wtedy suplementacja kwasów omega.
      • default Re: Ratunku! Podszerstek 😕 05.12.24, 20:41
        Ostatnio wydarzyło się to, że mój mąż trafił do szpitala, nie było go dwa tygodnie, nie jest to dla psów normalne, bo on zwykłe jest w domu prawie cały czas. Mańcia linieje od dłuższego czasu, ale faktycznie w czasie tej nieobecności męża to się nasiliło - teraz sobie uświadomiłam 🥺 Ale nieobecność mojego męża nic nie zmienia w codziennej rutynie psów, harmonogram dnia jest taki sam. Więc może ta tarczyca - no trzeba psicę przebadać.
        • berdebul Re: Ratunku! Podszerstek 😕 05.12.24, 22:54
          Nie musiało się nic zmienić w rutynie dnia, wystarczy że jeden domownik zmienił plan dnia/był w szpitalu, dla starszego psa to często kłopot. Moją staruszkę bolał wtedy brzuch, nic nie pomagało. Wszystkie delegacje zawiesiliśmy na kołku, a później przyszła pandemia i tbh dla niej to było najlepsze co mogło się wydarzyć.
    • lilia.z.doliny Re: Ratunku! Podszerstek 😕 05.12.24, 20:54
      Jeszcze może być pasożyt. Czy zmieniła jej się też skóra? Tzn czy np nie jest tłusta, nie łuszczy się, etc?
      • default Re: Ratunku! Podszerstek 😕 05.12.24, 21:03
        Nie, skóra jest czysta, bez zmian. Tylko te nieprzebrane pokłady podszerstka się wyczesuje, albo same wychodzą - w postaci takich jasnych puchatych pasemek (wierzchnia sierść jest czarna, więc to widać bardzo wyraźnie).
        • lilia.z.doliny Re: Ratunku! Podszerstek 😕 06.12.24, 08:06
          A jak długo to trwa? W sensie nagromadzenie podszerstka? Ja przy owczarkach jestem przyzwyczajona do dwóch momentów w roku, gdy klaczenie było niewyobrażalne. Pierwszy okres trwał od stycznia do czerwca, a drugi od lipca do grudnia uncertain
          • pepsi.only Re: Ratunku! Podszerstek 😕 06.12.24, 08:56
            https://media.tenor.com/yj8FSVP9hQgAAAAM/haha-funny.gif
    • pepsi.only Re: Ratunku! Podszerstek 😕 05.12.24, 21:41
      Mojej 10letniej owczarce ostatnio BARDZO pomogła na sierść zmiana karmy wg zaleceń weterynarz.
      (tzn zmieniliśmy jej karmę z innego, zdrowotnego, powodu, a skutkiem ubocznym była sierść- piękna, błyszcząca, teraz linieje raz a skutecznie, czyli łatwiej mi ją było wyczesać, i mam spokój.)
      • default Re: Ratunku! Podszerstek 😕 05.12.24, 22:28
        Ale tę wierzchnią sierść ma ładną , blyszczacą, tylko spod spodu wychodzą olbrzymie kłęby podszerstka - wciąż i wciąż, mimo wyczesywania 😞
        • pepsi.only Re: Ratunku! Podszerstek 😕 05.12.24, 23:48
          Tak, wiem o czym piszesz.
          To teraz wyobraź sobie w ten sposób liniejącą owczarkę, w dodatku przerośniętą (większą niż każdy samiec jakiego spotkałyśmy przez ostatnią dekadę). Przecież ja w domu miałam wieczne tumany puchu unoszące się wszędzie... , .
          A tu zmiana karmy, w moment wyliniała, raz wyczesana. Wygląda pięknie!
          • klaramara33 Re: Ratunku! Podszerstek 😕 06.12.24, 09:37
            Co to za cud karma ku ciekaowści.
    • princesswhitewolf Re: Ratunku! Podszerstek 😕 05.12.24, 22:06
      Nie linienia ale mam wlochatego psa. Chodzi do groomer co miesiac i nie ma problemu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka