Dodaj do ulubionych

Trittico - do biorących

06.12.24, 10:01
Potrzebuję snu

Brałam kiedyś trittico - 1/3 tabletki dawała radę, zasypiałam bez gonitwy myśli i budziłam się o przyzwoitej porze.

Jak mi się uspokoiło odstawiłam i długo dawałam radę bez niczego. Ostatnio jak były problemy brałam asvagandę, też pomagała, ale chyba już przestała😞

Nie sypiam, jak uda się zasnąć to budzę się ok.trzeciej i już po spaniu. Jestem permanentnie zmęczona.
I pomyślałam żeby wrócić do trittico i kusi żeby wziąć całą i się wyspać tak porządnie.

I tu pytanie do biorących, czy jak wezmę odrazu całą to czy nie zejdę? Bo aż tak głęboko nie chcę zasnąć

Ps. Zazdroszczę ludziom jednego- głębokiego snu
Obserwuj wątek
    • bardzo_wredna_dziewucha Re: Trittico - do biorących 06.12.24, 10:04
      Nie bierze się całego trittico, bo może zadziałać wręcz przeciwnie, czyli wcale nie pójdziesz spać.
      • krypteia Re: Trittico - do biorących 06.12.24, 10:12
        Głupoty gadasz, biore od lat całe 150mg i działa
        • marta.graca Re: Trittico - do biorących 06.12.24, 10:25
          Ja też brałam całe i było ok.
        • presens Re: Trittico - do biorących 06.12.24, 21:45
          Dobrze gada! U mnie triticco zadziałało jak potrójne espresso i nie spałam całą noc, wzięłam pół tabletki. Koszmar! Teraz biorę ketrel na sen
        • koronka2012 Re: Trittico - do biorących 06.12.24, 22:09
          bierzesz od lat, więc nie porównuj do kogoś kto bierze od nowa. To silny lek, Kuzyn dostał schizy jak wziął za dużą dawkę
          • taki-sobie-nick Re: Trittico - do biorących 06.12.24, 22:17
            Czego dostał?

Ustalmy, że na jednych działa, na drugich nie, a na trzecich źle (kuzyn).
      • yenna_m Re: Trittico - do biorących 06.12.24, 12:29
        U mnie calactabletka zadziałala pobudzająco.
      • aequoreavictoria Re: Trittico - do biorących 06.12.24, 14:01
        Jak miałam problemy z zaśnięciem, to zgodnie z zaleceniami lekarza brałam całą tabletkę i działała usypiająco.
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Trittico - do biorących 06.12.24, 22:06
        Dokładnie to mi się przydarzyło. Nie zmrużyłam oka przez całą noc, a po południu następnego dnia po prostu się przewróciłam. Nigdy więcej nie wzięłam tego specyfiku. Na samą myśl o nim wolę juz sama zasnąć wink

A do autorki, zupełnie poważnie, czy próbowałaś technik relaksacyjnych, np relaksacja Jacobsona? Mnie też usypia skanowanie ciała z Praktyki uważności Wydawnictwa UJ. Nie musisz mieć książki, mp3 z nagraniem znajdziesz na ich stronie.
    • silenta Re: Trittico - do biorących 06.12.24, 10:07
      Całą – to znaczy jaką dawkę? Przecież Trittico występuje w różnych dawkach.
      • silenta Re: Trittico - do biorących 06.12.24, 12:09
        Ja zaczynałam stopniowo od 75 mg przed snem, docelowo 150 miałam brać ale na 125 śpię fantastycznie, absolutnie nic mnie nie zamula, budzę się super wyspana. Zaczęłam brać gdy zajmowałam się moją umierającą na raka mamą i miałam psychikę w rozsypce, spanie również. Lekarz zapewniał mnie, że bez problemu usłyszę jak mama będzie coś chciała w nocy. I tak było, budziłam się w nocy jak mama wołała a potem po położeniu się od razu zasypiałam.
    • princesswhitewolf Re: Trittico - do biorących 06.12.24, 10:07
      Nie znam sie ale czy nie lepiej wziac melatonine w odpowiedniej dawce? Mniej szkodliwe long term
      • anka_one_and_only Re: Trittico - do biorących 06.12.24, 10:20
        Najlepiej to poczukać przyczyn, gorzej jak nie da się ich wyeliminować.
    • kozica111 Re: Trittico - do biorących 06.12.24, 10:14
      Luminastil, dorminox , od tego zacznij
    • marta.graca Re: Trittico - do biorących 06.12.24, 10:24
      Nic Ci się nie stanie.
    • ameliya_85 Re: Trittico - do biorących 06.12.24, 10:25
      chyba 300 mg to najwieksza dopuszczalna dawka ... a nie mozesz wziac przed snem np. 100 mg a potem jak przebudzisz o tej 3 to znowu 100 mg?
      • ameliya_85 Re: Trittico - do biorących 06.12.24, 10:28
        oczywiscie te 100 mg to tylko taka sugestia bo nie wiem na jakich dawkach bylas/jestes ale po przebudzeniu sie wzielabym na pewno cos 'dodatkowo' by przespac chociaz do 6 - 8
    • swiecaca Re: Trittico - do biorących 06.12.24, 10:27
      zejść nie zejdziesz ale spróbowałabym najpierw z mniejszą dawką
    • koko8 Re: Trittico - do biorących 06.12.24, 10:28
      Na mnie Trittico nie działa w ogóle, albo działa wprost przeciwnie, czyli pobudzająco.
      Może spróbuj coś bez recepty, co jest stosowane w bezsenności, np. z doksylaminą (jest kilka preparatów)?
    • dni_minione Re: Trittico - do biorących 06.12.24, 10:49
      Kiedyś był wątek o metodach popełniania samob.ójstwa, zapamiętałam go właśnie dzięki wpisom o trittico/trazodon - że nie zabiłoby nawet całe opakowanie wzięte na raz.
      Ja kiedyś brałam regularnie 1/3 tej najsilniejszej. Spałam, owszem, ale miałam bardzo dziwne sny i budziłam się półprzytomna. Zdarzyło mi się okazjonalnie wziąć też 2/3 i całą, różnica jedynie w jeszcze większym zamuleniu rano.
    • magamaja Re: Trittico - do biorących 06.12.24, 13:51
      A co mówi psychiatra?
      Bo ja powiedziałabym, że zacząć na nowo od 1/3, jeśli nie będzie efektów zwiększyć do 2/3, a potem ewentualnie do całej (75mg).
      Ja biorę na stałe 75 (plus jakieś zioła, melatonina), w gorszych okresach dokładam jeszcze 25 mg, ale wtedy kolejnego dnia jestem przymulona.
      I zgadzam się - kto nie doświadczył chronicznych problemów ze snem nawet sobie nie wyobraża, jakim jest szczęściarzem.
    • nick_z_desperacji2 Re: Trittico - do biorących 06.12.24, 17:47
      Zbić nie zabije, ale trittico się zwiększa powoli, jeśli się wyśpisz po 1/3 nie ma potrzeby brania całej.
    • taki-sobie-nick Litości! 06.12.24, 22:08
      Bierze się ulotkę i się CZYTA, jaka jest maksymalna DOZWOLONA dawka.
      • pursuedbyabear Re: Litości! 06.12.24, 22:25
        Dziękujemy po raz kolejny, Captain Obvious.
        Zajmij się w końcu własnym zdrowiem i leczeniem, zamiast co wieczór strofować forum.
      • nick_z_desperacji2 Re: Litości! 07.12.24, 01:21
        Zasada jest taka, że stosuje się najmniejsze skuteczne dawki leków. A trittico jest podzielne właśnie dlatego, że się je dzieli. Nie ma to, jak wziąć maksymalną dawkę i się dziwić, że skutki uboczne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka