Dodaj do ulubionych

"Lex Kamilek" a tzw kolęda.Czy potrzebne zaświadcz

06.12.24, 11:37

Czy ksiądz chodzący z dziećmi tj z ministrantami i spotykający się z dziećmi powinien mieć stosowne zaświadczenie sądowe o niekaralności ? Wg mnie powinien mieć takie zaswiadczenie i ludzie powinni od niego domagać się jego okazania tak na dzień dobry.

parenting.pl/tego-ksiadz-juz-nie-zrobi-nowe-wytyczne-dla-bezpieczenstwa-dzieci-podczas-koledy/7099957520766017a
Obserwuj wątek
    • jakornelia12345 Re: "Lex Kamilek" a tzw kolęda.Czy potrzebne zaśw 06.12.24, 14:10
      Dodam więcej, jeżeli chodzi z ministrantami, to nie tylko sam powinien mieć takie zaświadczenie, ale także wymagać okazania go od każdego dorosłego domownika (oraz gościa), który w momencie kolędy jest obecny w mieszkaniu. 😁
      Ciekawe, ilu by wtedy kolędę przyjmowało.
      • jakornelia12345 Re: "Lex Kamilek" a tzw kolęda.Czy potrze 06.12.24, 14:12
        Dodam, jeszcze, w świetle absurdów związanych z tą ustawą. Ksiądz powinien mieć także notarialną zgodę rodziców ministranta, że zgadzają się na "domokrążenie"
        • kot.z.kosmosu Re: "Lex Kamilek" a tzw kolęda.Czy potrze 09.12.24, 08:16
          jakornelia12345 napisała:

> Dodam, jeszcze, w świetle absurdów związanych z tą ustawą. Ksiądz powinien mieć
          > także notarialną zgodę rodziców ministranta, że zgadzają się na "domokrążenie"
          >

A co w tym widzisz absurdalnego? Normalne, że powinni mieć zgody rodziców. To do tej pory było nienormalnie.
          Ble, o rodzicach wysyłających dziecko z facetami w sukienkach mam jak najgorsze zdanie.
          • jakornelia12345 Re: "Lex Kamilek" a tzw kolęda.Czy potrze 11.12.24, 19:42
            No, zgodę tak, ale chyba nie notarialną. I takie samo zdanie mam o rodzicach wysyłających dziecko z facetami w sukienkach.
      • m78wt3c Re: "Lex Kamilek" a tzw kolęda.Czy potrze 06.12.24, 14:53
        jakornelia12345 napisała:

> Dodam więcej, jeżeli chodzi z ministrantami, to nie tylko sam powinien mieć tak
        > ie zaświadczenie, ale także wymagać okazania go od każdego dorosłego domownika
        > (oraz gościa), który w momencie kolędy jest obecny w mieszkaniu. 😁
        > Ciekawe, ilu by wtedy kolędę przyjmowało.

?????

-------------
        www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/polska/akcja-policji-we-w%C5%82oszech-w%C5%9Br%C3%B3d-zatrzymanych-zakonnica/ar-AA1vnx9Y?ocid=msedgdhp&pc=NMTS&cvid=b988b5809b8741d79285867f68024a88&ei=29
        • kamin Re: "Lex Kamilek" a tzw kolęda.Czy potrze 07.12.24, 10:14
          No jest w tym logika. Skoro ksiądz organizuje dzieciom zajęcia polegające na chodzeniu po domach, to powinien się upewnić czy nie prowadzi ich do pedofila.
    • stara-a-naiwna Re: "Lex Kamilek" a tzw kolęda.Czy potrzebne zaśw 06.12.24, 16:39
      nie wiem czy ludzie "powinni" od księdza wymagać
      ale ksiądz powinien mieć - bo ustawa Kamilka obowiązuje też "organizatorów działalności religijnej" (lub jest" inną placówką religijną")

według mnie nie od księdza powinno sie wymagać żeby miał, tylko od kurii, żeby nie dopuszczały osób karanych za przestępstwa seksualne do pracy w takim charakterze jak ksiadz
      • m78wt3c Re: "Lex Kamilek" a tzw kolęda.Czy potrze 06.12.24, 20:24
        O to , to właśnie
    • andaba Re: "Lex Kamilek" a tzw kolęda.Czy potrzebne zaśw 07.12.24, 10:06
      Każdy znany mi ksiądz ma zajęcia z dziećmi - czy to w szkole, czy w kościele w oazie, czy nauki przed bierzmowaniem.
      I tak, mają zaświadczenia.
      • czcigodnystarzec Re: "Lex Kamilek" a tzw kolęda.Czy potrze 07.12.24, 10:26
        andaba napisała:
        > Każdy znany mi ksiądz ma zajęcia z dziećmi - czy to w szkole, czy w kościele w
        > oazie, czy nauki przed bierzmowaniem.
        > I tak, mają zaświadczenia.

Widać że wielu księży znasz.
        Pokazywali ci te zaswiadczenia?
        A może wierzysz im na słowo?
        • kocynder Re: "Lex Kamilek" a tzw kolęda.Czy potrze 07.12.24, 10:37
          Jeśli pracuje w szkole - to tak, MUSI pracodawcy przedłożyć zaświadczenie o niekaralności. Kropka. Tak mówi przepis. I nie kuria o tym decyduje.
        • m78wt3c Re: "Lex Kamilek" a tzw kolęda.Czy potrze 07.12.24, 10:43
          czcigodnystarzec napisał(a):

> andaba napisała:
          > > Każdy znany mi ksiądz ma zajęcia z dziećmi - czy to w szkole, czy w kości
          > ele w
          > > oazie, czy nauki przed bierzmowaniem.
          > > I tak, mają zaświadczenia.
          >
          > Widać że wielu księży znasz.
          > Pokazywali ci te zaswiadczenia?
          > A może wierzysz im na słowo?
          >
          >
          >
          >

Media alarmowały że większość księży / zakonników/ zakonnic skazanych za te sprawy nie znalazła się w rejestrze skazanych gdyż tak zarządził p.Zbyszek z kumplami aby ich ukryć przed opinią publiczną.
          Podobno dopiero teraz Państwowa Komisja d/s pod kierownictwem pani mecenas Bućko wertuje wyroki karne i pomału wpisuje ich do rejestru w którym powinni figurować od lat , dziennikarze powinni sprawdzić ten temat czy oni są już w rejestrze
      • hanusinamama Re: "Lex Kamilek" a tzw kolęda.Czy potrze 07.12.24, 10:35
        Ale ze sprawdzałaś te żaswiadczenie ze wiesz ze mają?
        • kocynder Re: "Lex Kamilek" a tzw kolęda.Czy potrze 07.12.24, 10:39
          Jeśli pracują w szkole/szkołach - to muszą mieć. Każdy zatrudniony w szkole musi przedstawić zaświadczenie o niekaralności. Przepisy takie.
          • czcigodnystarzec Re: "Lex Kamilek" a tzw kolęda.Czy potrze 07.12.24, 10:44
            kocynder napisała:
            > Jeśli pracują w szkole/szkołach - to muszą mieć. Każdy zatrudniony w szkole mus
            > i przedstawić zaświadczenie o niekaralności. Przepisy takie.
            >

Nie dotyczy księży chodzących po kolędzie.
            I ich ministrantów.
            A rodzice pozwalający na takie coś, powinni mieć odebrane prawa rodzicielskie.
            • m78wt3c Re: "Lex Kamilek" a tzw kolęda.Czy potrze 07.12.24, 10:59
              czcigodnystarzec napisał(a):

> kocynder napisała:
              > > Jeśli pracują w szkole/szkołach - to muszą mieć. Każdy zatrudniony w szko
              > le mus
              > > i przedstawić zaświadczenie o niekaralności. Przepisy takie.
              > >
              >
              > Nie dotyczy księży chodzących po kolędzie.
              > I ich ministrantów.
              > A rodzice pozwalający na takie coś, powinni mieć odebrane prawa rodzicielskie.
              >
              >
              >
              >

To jest łamanie przepisów karnych zawartych w "Lex Kamilek"
              Co na to Państwowa Komisja d/s po przewodnictwem pani mecenas Bućko ?
              Co na to żurnaliści ?
              Potrzebny medialny raban w tej sprawie.
              • marecky81 Re: "Lex Kamilek" a tzw kolęda.Czy potrze 07.12.24, 11:06
                Masz zaświadczenie?
            • kocynder Re: "Lex Kamilek" a tzw kolęda.Czy potrze 08.12.24, 20:19
              90% księży jest zatrudnionych w szkołach - czyli musi mieć zaświadczenie o niekaralności. I nie, nie "tracą" tego zaświadczenia chodząc po kolędzie.
      • alfons_nowogrodzki Re: "Lex Kamilek" a tzw kolęda.Czy potrze 19.12.24, 18:00
        andaba napisała:

> Każdy znany mi ksiądz ma zajęcia z dziećmi - czy to w szkole, czy w kościele w
        > oazie, czy nauki przed bierzmowaniem.
        > I tak, mają zaświadczenia.

Niekoniecznie a nawet bardzo niekoniecznie tak jest jak piszesz.
    • la_felicja Re: "Lex Kamilek" a tzw kolęda.Czy potrzebne zaśw 07.12.24, 10:34
      Zaświadczenie o niekaralności świadczy tylko o tym, że ktoś nie dał się złapać.
      A w przypadku księży - nawet jak się dał złapać, to i tak mu nic nie zrobili
      • m78wt3c Re: "Lex Kamilek" a tzw kolęda.Czy potrze 07.12.24, 10:44
        la_felicja napisała:

> Zaświadczenie o niekaralności świadczy tylko o tym, że ktoś nie dał się złapać.
        > A w przypadku księży - nawet jak się dał złapać, to i tak mu nic nie zrobili

tak
      • kocynder Re: "Lex Kamilek" a tzw kolęda.Czy potrze 08.12.24, 20:32
        A to jeszcze inna kwestia. Ale wątek nie jest o nie egzekwowaniu prawa, tylko czy księża zaświadczenie mieć powinni. Tak, powinni. Z tym, że, jak już napisała Andaba, większość z nich pracuje w szkole i takie zaświadczenie MA.
        • m78wt3c Re: "Lex Kamilek" a tzw kolęda.Czy potrze 08.12.24, 21:33
          kocynder napisała:

> A to jeszcze inna kwestia. Ale wątek nie jest o nie egzekwowaniu prawa, tylko c
          > zy księża zaświadczenie mieć powinni. Tak, powinni. Z tym, że, jak już napisała
          > Andaba, większość z nich pracuje w szkole i takie zaświadczenie MA.
          >

Księży jest około 30 tys.
          W szkołach pracuje około 10 tys księży. Czyli wynika z tego że 20 tys. księży nie pracuje w szkołach a chodzi po domach w czasie tzw kolędy. Czy te 20 tys. księży ma zaświadczenie o niekaralności wymaganej przez "Lex Kamilek" gdyż podczas kolędy chodzą z dziećmi-ministrantami i w mieszkaniach spotykają się też z dziećmi?
    • m78wt3c Re: "Lex Kamilek" a tzw kolęda.Czy potrzebne zaśw 08.12.24, 18:53
      Tzw kolęda odchodzi w niepamięć :
      natemat.pl/580421,ilu-jest-katolikow-w-polsce
      • hrasier_2 Re: "Lex Kamilek" a tzw kolęda.Czy potrze 08.12.24, 19:17
        m78wt3c napisała:

> Tzw kolęda odchodzi w niepamięć :
        > natemat.pl/580421,ilu-jest-katolikow-w-polsce
        Jakieś brednie ciągle wypisujesz. To już jest jakaś mania. Można się zapisać w kościele na kolędę. Nie ma ograniczeń. Przynajmniej tak w mojej parafii jest. Wygodnie i jasno w takiej sprawie.
        • m78wt3c Re: "Lex Kamilek" a tzw kolęda.Czy potrze 08.12.24, 20:29
          Wreszcie nie nachodzą hurtowo wszystkich ludzi w mieszkaniach. Nacisk na domokrążców i bunt społeczny miał sens. Odpuścili i skapitulowali. Moje mieszkanie , moja twierdza. W końcu zrozumieli że to moja prywatność i z buciorami ze swoją ideologią , ze swoimi kartotekami i szpiegowaniem mi nie włazić 😊
          • marecky81 Re: "Lex Kamilek" a tzw kolęda.Czy potrze 08.12.24, 21:39
            Chyb powinienieś się leczyć. Czytając twoje wpisy, dochodzę do wniosku, że coś z tobą mocno nie tak.
            • ariathedevil Re: "Lex Kamilek" a tzw kolęda.Czy potrze 08.12.24, 22:03
              Raczej z tobą skoro nie widzisz nic dziwnego w łazeniu po domach, na żebry przez nikogo niezapraszanych facetów w sukienkach wraz młodymi chłopcami. W tym środowisku występuje systemowo kryta pedofila. I kościół jest po skarbie państwa największym obszarnikiem w Polsce. Jest obrzydliwe bogatą instytucją, która nie wypłaca ofiarom odszkodowań za gwałty. Często wieloletnie.
              • marecky81 Re: "Lex Kamilek" a tzw kolęda.Czy potrze 09.12.24, 07:19
                Nie wyrażałem swojej opinii na temat kolędowania i kościoła. Natomiast gostek zmieniający regularnie nicki i obsesyjnie produkujący antyklerykalne wątki i wpisy, tu i na forum kraj, a potem je ustawicznie podbijający, ma coś nie teges z głową. Jest na forach gazety taki nick oszołom z radia maryja, który się produkuje z przeciwnym znakiem, czyli klerykalnie. Ten sam typ schiorzenia.
                • ariathedevil Re: "Lex Kamilek" a tzw kolęda.Czy potrze 09.12.24, 07:57
                  Mnie one interesują, nie chcesz nie czytaj.
                • kot.z.kosmosu Re: "Lex Kamilek" a tzw kolęda.Czy potrze 09.12.24, 08:17
                  O, nowy nick broniący zboczeńców. Nie znałam.
                  • m78wt3c Re: "Lex Kamilek" a tzw kolęda.Czy potrze 11.12.24, 15:20
                    kot.z.kosmosu napisała:

> O, nowy nick broniący zboczeńców. Nie znałam.

To może być wielonickowiec pisowsko-kościelny taniarada z Częstochowy , teraz robiący za hrasier , ma minimum 150 nicków w tym używający nicki kobiece np na forum "psychologia". Podobno b.zakonnik jak sam siebie określał.
                • maly_fiolek Re: "Lex Kamilek" a tzw kolęda.Czy potrze 09.12.24, 08:28
                  > ma coś nie teges z głową.
                  Mało to frustratów?
                  • kocynder Re: "Lex Kamilek" a tzw kolęda.Czy potrze 09.12.24, 08:54
                    Popatrz w lustro, naczelna obrończyni zboków i sadystów.
              • m78wt3c Re: "Lex Kamilek" a tzw kolęda.Czy potrze 11.12.24, 13:03
                ariathedevil napisała:

> Raczej z tobą skoro nie widzisz nic dziwnego w łazeniu po domach, na żebry prze
                > z nikogo niezapraszanych facetów w sukienkach wraz młodymi chłopcami. W tym śro
                > dowisku występuje systemowo kryta pedofila. I kościół jest po skarbie państwa n
                > ajwiększym obszarnikiem w Polsce. Jest obrzydliwe bogatą instytucją, która nie
                > wypłaca ofiarom odszkodowań za gwałty. Często wieloletnie.

O to , to właśnie.
                kobieta.gazeta.pl/kobieta/7,107881,31531410,tych-rzeczy-ksieza-juz-nie-zrobia-nowe-zasady-w-czasie-koledy.html
      • palacinka2020 Re: "Lex Kamilek" a tzw kolęda.Czy potrze 09.12.24, 11:25
        "Już 10 proc. rodziców urodzonych w ubiegłym roku dzieci podjęło decyzję, że ich nie ochrzczą."
        TYLKO 10%! To oznacza, ze wciaz 90% dzieci jest w Polsce chrzczonych. az 88% uczniow podstawowek chodzi na religie. Jasne ze sa spadki, ale do "odchodzenia w niepamiec" jeszcze droga daleka.
    • m78wt3c Re: "Lex Kamilek" a tzw kolęda.Czy potrzebne zaśw 09.12.24, 11:35

Oj , jak mi przykro. Coraz mniej do strzyżenia.
      Nie będą mieli hloopcy w koronkowych sukienkach do kogo namolnie łazikować , zostanie im tylko ściana wschodnia , ta bardziej południowa której mentalnie blisko do Podola , Bukowiny i Rusi.
      Dobrze że żurnaliści zaczęli interesować się tym kolędowym procederem. Więcej medialnego światła na ten ponury kopertowo-szpiegowsko-kartotekowo-dyscyplinujacy proceder jaki stosują hloopcy w stosunku do miejscowej ludności ! Dane z tzw kolędy są wrzucane do kościelnej bazy informacyjnej "FARA" z końcówkami u biskupów i w Episkopacie . Oni mają obcykane wszystkie mieszkania w Polsce , kto , co , z kim , ile razy , dlaczego. Te różne ABC , CBW ze swoimi bazami danych , teczkami , fiszkami to przy nich przedszkolaczki we mgle.

natemat.pl/580211,najbardziej-i-najmniej-pobozny-region-w-polsce-to-dwa-skrajne-swiaty
      • grzybdyrektor1 Re: "Lex Kamilek" a tzw kolęda.Czy potrze 09.12.24, 11:42
        Diecezja tarnowska z takim rekordem powołań ?" ...pełnomocnik biskupa zasugerował, że pokrzywdzeni sami są sobie winni. " ciekawi ludzie muszą chodzić do tego kościółka tam.
    • m78wt3c Re: "Lex Kamilek" a tzw kolęda.Czy potrzebne zaśw 10.12.24, 09:47
      Ta sekta ma tendencje do szpiegowania ludzi i to w ich domach i wypytywać , kto , rozglądać się po regałach ,ile , a jacy sąsiedzi, dlaczego , zadziwiające że całkiem sporo ludzi daje się na te ich manipulacyjne zachowania łapać wpuszczając domokrążców do swoich mieszkań i jeszcze dają im za to pieniądze w kopercie , na wnuczka , na kolędę i doić , doić , doić
      www.racjonalista.pl/kk.php/s,3885#google_vignette
    • angazetka Re: "Lex Kamilek" a tzw kolęda.Czy potrzebne zaśw 11.12.24, 16:54
      Strasznie męcząca ta tępa propaganda. Szkoda.
      • grzybdyrektor1 Re: "Lex Kamilek" a tzw kolęda.Czy potrze 11.12.24, 18:17
        warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,31533141,episkopat-rozpoczyna-kampanie-wyborcza.html#do_w=399&do_v=1159&do_st=RS&do_sid=1723&do_a=1723&s=BoxOpImg4 Z ambon za moją miedzy innymi kasę mniejsza prawda angazetko ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka