Dodaj do ulubionych

Prezenty Bożonarodzeniowe

02.01.25, 09:32
Właśnie zamówiłam pierwszy preznt na BN 2025. Kupuję tak mniej więcej jeden miesięcznie i do października mam z głowy. Więkoszość w tym roku dostanie upominek za około 130/150 zł - dzieci będą miały budżet za około 800 pln.

A jak jest u Was ? Wszsytko w grudniu, czy z dużym wyprzedzeniem ?
Obserwuj wątek
    • heca007 Re: Prezenty Bożonarodzeniowe 02.01.25, 09:37
      Zdarzyło mi się kupić pojedynczy prezent w sierpniu czy wrześniu ale tak wcześnie to nigdy wink Nie kupuję też masowo na ostatnią chwilę w grudniu. Poza tymi, które są dostępne od ręki. Reszta to raczej listopad.
      • stara-a-naiwna Re: Prezenty Bożonarodzeniowe 03.01.25, 15:29
        u mnie podobnie
        chociaż... kupiłam dzieciom 28 grudnia do kalendarza adwentowego w tigerze z przecen po świątecznych rzeczy na za rok - oni lubia takie DIY i były szopki i aniołki ze sklejki do malowania i były jeszcze małe zestawy do haftowania - spodobały im sie do szycia filcowe mini maskotki więc to tez moze być atrakcyjne (cena była bardzom zachęcająca bo 50%)
      • stara-a-naiwna Re: Prezenty Bożonarodzeniowe 03.01.25, 15:31
        A! i mam znajoma która kolekcjonuje słonie i jak jestem za granica / na placu z różnościami typu flomarkt i jak jest cos niedużego, ciekawego i nietypowego to kupuje

i zdarza mi się mieć 3-5 słoni na grudzień albo żadnego wink
    • mika_p Re: Prezenty Bożonarodzeniowe 02.01.25, 09:38
      Nie wyobrażam sobie, żeby kitrać prezent przez rok.
      Obdarowany może przez ten czas zmienić gust, potrzeby, może sobie też w międzyczasie kupić tę rzecz.
      Ja raczej pod koniec roku, choć niekoniecznie w grudniu
    • kocynder Re: Prezenty Bożonarodzeniowe 02.01.25, 09:44
      Prezenty kupuję "dwojako": planowe mniej - więcej od lipca/sierpnia, ale wcześniej bywa, że np rzuci mi się w oczy coś, co by było idealne dla X, Y czy Z, a jeśli to coś, co nie jest stale dostępne - wówczas kupuję od razu, nie patrząc na miesiąc.
      • laluga Re: Prezenty Bożonarodzeniowe 03.01.25, 17:19
        Mam taki sam system
    • leni6 Re: Prezenty Bożonarodzeniowe 02.01.25, 09:53
      Ani jedno ani drugie, najczęściej kupuje w listopadzie.
      • kubek0802 Re: Prezenty Bożonarodzeniowe 02.01.25, 10:00
        Przede wszystkim dawno zrezygnowaliśmy z prezentów pow. 50 zł z wyłączeniem własnego dziecka, tu nie mam raczej limitu bo raz wełniane skarpety a raz wypasione felgi.
    • ursgmo Re: Prezenty Bożonarodzeniowe 02.01.25, 10:40
      Przez cały rok zbieram pomysły i zapisuję w telefonie, a zakupy zaczynam we wrześniu. Gdybym kupowała wcześniej raczej nie udałoby mi się tego chomikować i wyciągnęłabym prędzej czy później. Obecnie jestem myślami przy prezencie urodzinowym dla córki, bo wymyśliłam otwierane serduszko ze zdjęciem rodzinnym i pojęcia nie mam gdzie takie foto maleńkie się załatwia.
      • mika_p Re: Prezenty Bożonarodzeniowe 02.01.25, 12:02
        Popytaj w zakładach fotograficznych, które przygotowują zdjęcia do legitymacji, dowodow osobistych etc. - może by ci pomogli przygotować fotografię, a serduszko wytniesz nożyczkami.
        Druga opcja to wydruk w automacie i też wycięcie - może ktoś znajomy odpowiednio spreparuje ci plik, bo to kwestia tylko przeliczenia, ile miejsca na odbitce 10x15 zajmie określony obszar
      • kitty4 Re: Prezenty Bożonarodzeniowe 02.01.25, 12:58
        No ja właśnie chomikuję i jakoś nie mam z tym problemu. Nie śmiejscie się proszę - mam excela z danymi od 2015 roku. Powielane tabelki z rubryczkami typu " mama, siostra, syn, córka - tam wpisuję co komu kupuję w danym roku oraz kwotę. Po zakończeniu zakupów podliczam kwotę, robię sobie statystyki o ile mi wzrosło od poprzedniego roku i robię tabelę na rok następny - od października zapisuję pomysły, a potem je realizuję - np : mama - pojemniki na sól, cukier, kawę, herbatę itd....Jak kupię i przyjdzie - kitram w pawlaczu i mam ....smile. No łatwiej mi tak po prostu...
    • kachaa17 Re: Prezenty Bożonarodzeniowe 02.01.25, 10:44
      Ja mam święta dopiero za kilka dni i jeszcze nie mam wszystkich prezentów, więc można powiedzieć, że kupuję na ostatnią chwilę.
    • alina460 Re: Prezenty Bożonarodzeniowe 02.01.25, 11:08
      800 zł na prezenty per dziecko? Wow!
      • scarlett74 Re: Prezenty Bożonarodzeniowe 02.01.25, 11:42
        Uprzejmie informuję, iż poniżej opisany prezent ( składkowy) kosztował podobnie +koszt dojazdu .
        • hanusinamama Re: Prezenty Bożonarodzeniowe 03.01.25, 13:45
          Składkowy...to jakby różnica.
      • kachaa17 Re: Prezenty Bożonarodzeniowe 02.01.25, 11:46
        Trzeba przyznać, że nieźle.
      • ursgmo Re: Prezenty Bożonarodzeniowe 02.01.25, 11:51
        Dwie książki, planszówka, firmowa bluza i średnie lego. I już jest spokojnie 800 zł, albo i ponad.
        • marta.graca Re: Prezenty Bożonarodzeniowe 02.01.25, 12:12
          Każde z w.w. może być samodzielnym prezentem.
          • alina460 Re: Prezenty Bożonarodzeniowe 03.01.25, 14:06
            Słusznie. Ale musi być dużo i na bogato.
      • kitty4 Re: Prezenty Bożonarodzeniowe 02.01.25, 13:00
        Tak, im kupuję najpóźniej. Młody mając 22 lata zresztą na pytanie co chce na gwaizdkę, odpowiada : przelew , więc kupuję jakiś drobiazg aby miał pod choinką, a resztę dostaje przelewem. W tym roku córce kupowałam pierwszej prezenty i dla niej wyszły 720 zł , więc i on mial taką kwotę do dyspozycji.
      • gryzelda71 Re: Prezenty Bożonarodzeniowe 02.01.25, 13:00
        To takie wow?
        • alina460 Re: Prezenty Bożonarodzeniowe 03.01.25, 14:05
          Tak, to duża kwota.
    • krwawy.lolo Re: Prezenty Bożonarodzeniowe 02.01.25, 11:11
      A już otworzyłem pysk w zdumieniu, że bez durnego skrótu. Ale nie, we wpisie jednak BN. Ech ...
      • kitty4 Re: Prezenty Bożonarodzeniowe 02.01.25, 13:01
        Przykro mi że Cię rozczarowałam smile
      • natalia.nat Re: Prezenty Bożonarodzeniowe 03.01.25, 15:49
        To jest forum a nie szkoła. Tutaj język i klimat narzucają piszący. Media społecznościowe zresztą rządzą się trochę innymi prawami, komunikacja jest i nawet powinna być uproszczona. I o ile razi mnie samą czytanie w kółko "acha" czy inne niektóre błędy (któż nie robi), to już czepianie się skrótu, kiedy ludzie piszą często z telefonu i na szybko, to już przesada w kierunku maniery.
    • scarlett74 Re: Prezenty Bożonarodzeniowe 02.01.25, 11:38
      Ja jeden z prezentów kupiłam ponad rok przed BNhttp://emots.yetihehe.com/1/mruga.gif, ( bilet na koncert)
    • berdebul Re: Prezenty Bożonarodzeniowe 02.01.25, 11:47
      Najdalej do lipca mam zamówione. Wyjątkiem są prezenty, które zostaną wydane później (ksiazki, płyty itd), czy muszą być świeże.
    • pyza-wedrowniczka Re: Prezenty Bożonarodzeniowe 02.01.25, 12:04
      Ja kupuję w listopadzie. Jakbym kupiła w styczniu, to bym miała jeszcze kilka okazji, żeby je dać, więc to bez sensu dla mnie. Nie kupuję na ostatnią chwilę, żeby nie było stresu, ale też nie nie umiem myśleć o świętach i prezentach zbyt wcześnie. Dla mnie myślenie o prezentach to część świątecznego klimatu, którego nie chcę rozciągać na pół roku.
    • sueellen Re: Prezenty Bożonarodzeniowe 02.01.25, 12:09
      U mnie jest tak że robimy sobie prezenty nie rzeczowe . W tym roku dla wszystkich wypad na weekend przed samymi świętami. Dzieci podpinają się pod mojego Amazona. Robią sobie listę tego co chcą a gdy już wybiera robię klik i prezenty przyjeżdżają. Pakują sobie te prezenty nawzajem. Innym robię prezenty typu butelka dobrego wina, szampan ( przyda się na nowy rok) kosz prezentowy , coś słodkiego itd.
      • kitty4 Re: Prezenty Bożonarodzeniowe 02.01.25, 12:54
        No właśnie mam przed sobą urodziny moich dwóch przyjaciółek i zastanawiam się czy karnety na masaż są fajne ?
        • obrus_w_paski Re: Prezenty Bożonarodzeniowe 03.01.25, 10:03
          Jeśli lubią masaże to tak. Ja od lat dostaje masaże od przyjaciółek, dobrze wiedzą że uwielbiam ❤️
    • gryzelda71 Re: Prezenty Bożonarodzeniowe 02.01.25, 13:02
      A skoro już kupujesz prezenty co robisz jak się zdublują?
      • kitty4 Re: Prezenty Bożonarodzeniowe 03.01.25, 09:44
        Ode mnie się nie dublują. Mam excela od 2015 roku w którym mam zapisane co komu kiedy kupiłam.
        • gryzelda71 Re: Prezenty Bożonarodzeniowe 03.01.25, 11:46
          I te osoby dostają tylko od Ciebie? Ok
          • kitty4 Re: Prezenty Bożonarodzeniowe 03.01.25, 17:59
            Mam wrażenie że się czepiasz, bo co mnie obchodzą prezenty od innych osób ? Jesli się komuś zdublują, no najwyżej wywali do śmietnika, albo odda komuś. To nie mója sprawa co obdarowany zrobi z prezentem.
    • inez21 Re: Prezenty Bożonarodzeniowe 02.01.25, 16:31
      A.juz myślałam że po wątku o rozbieraniu choinki w który się okazało że niektórzy robią to w 1 dzień świat albo kilka dni po świętach nic mnie nie zaskoczy🙈🙈 A tymczasem....kupowanie prezentów rok wcześniej...
      My dorosłym nie kupujemy prezentów wogole, tylko jednej przyjaciółce kupuje jakieś drobiazgi z reguły na początku grudnia. Dzieciom siostry które są jeszce małe też kupuje w grudniu raczej. Nie przyszło mi nigdy do głowy kupować prezenty rok wcześniej bo faktycznie obdarowanemu może się jeszce gust zmienić. No i 800 zł na prezent dla dziecka to też kosmos jakiś....
    • kurt.wallander Re: Prezenty Bożonarodzeniowe 03.01.25, 00:04
      Budżet na dzieci mnie nie szokuje. Młodszym wystarczy kupić większy zestaw Lego plus książkę, grę planszową i masz 800 zł i więcej. Starszym droższą biżuterię czy kosmetyk, albo ciuch (nie mówiąc o sprzęcie typu laptop, tablet graficzny, telefon czy konsola) i też kilkaset zł na jedną rzecz pójdzie.

Natomiast nie, nie kupuję prezentów gwiazdkowych z takim wyprzedzeniem. Po pierwsze, po drodze sa inne okazje. Po drugie, potrzeby, gust moga się w międzyczasie zmienić.
      • pyza-wedrowniczka Re: Prezenty Bożonarodzeniowe 03.01.25, 12:26
        Ja kupuje jedną z tych rzeczy synowi. Albo Lego, albo gra. A jak dostawał raz tablet, to był to prezent od nas, dziadków i mojego brata składkowy. Staram się żeby się zmieściło w jakiś 300 zł. Zresztą mężowi też kupuje za podobną cenę, rodzicom o bratu 150 zł na prezent wychodzi
        • kurt.wallander Re: Prezenty Bożonarodzeniowe 03.01.25, 13:49
          No tak, różnie w różnych rodzinach to wygląda. W naszej rodzinie w pewnym momencie ustaliliśmy, że dzieciom prezenty kupują tylko ich rodzice. Natomiast, co do kwot, to czasem trzeba/chce się kupić coś, co kosztuje więcej, szczególnie w dzisiejszych czasach, kiedy ceny rosną w dość szybkim tempie. U nas dodatkowo zawsze było dużo prezentów pod choinkę, a skoro możemy sobie pozwolić, to czemu nie?
      • hanusinamama Re: Prezenty Bożonarodzeniowe 03.01.25, 13:50
        Tyle ze kazda z tych rzeczy moze byc prezentem...Jak kgoś stać i ma taki pomysł to jego sprawa/ MOje dzieci od nas dostały prezenty za 200 zł.
        Konsolę dostały 2 lata temu jako prezent składkowy od wszystkich.
        • kurt.wallander Re: Prezenty Bożonarodzeniowe 03.01.25, 14:02
          Tak, może. Dlatego napisałam o nich. I w kontekście cen takiego sprzętu 800 zł nie szokuje tym bardziej.

U mnie nie ma prezentów składkowych od wszystkich. Więc jesli chcemy, żeby dzieci dostały drogie prezenty, to sami je kupujemy. Stąd wspomniana kwota 800 zł dla mnie jest całkiem normalna. Z tym, że sobie z mężem też dajemy prezenty w podobnej kwocie.
    • danaide2.0 Re: Prezenty Bożonarodzeniowe 03.01.25, 13:43
      Kiedy w grudniu zaczną się wątki bożonarodzeniowe pamiętajmy, że pierwszy założyła kitty - drugiego stycznia.

A za zajączka i dzień dziecka kiedy kupować? W BF?
      • kitty4 Re: Prezenty Bożonarodzeniowe 03.01.25, 18:02
        U mnie nie ma tradycji zajączka - także to mam z głowy, a na dzień dziecka staram się kupować około marca - zanim ceny podniosą smile. Z tym ze młoda na dzień dziecka już nie chce zabawek - w tamtym roku dołożyłam do Iphona, bo część uzbierała sobie sama. Albo chce jakieś wypaśne Jordany, albo perfumy typu YSL Libre Intense, a to już jest około 480 pln do 510 pln. itp.
    • natalia.nat Re: Prezenty Bożonarodzeniowe 03.01.25, 15:28
      Prezenty kupuję przez cały rok. Zawsze przemyślane. Jak mi się coś trafi i wiem, że jest w guście i się nada to kupuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka