Dodaj do ulubionych

Acard przed lotem

24.03.26, 22:01
Na wakacyjnym wyjeździe męża bolały łydki , narzekał, choć generalnie narzekający nie jest. Lot był krótki. Po powrocie miał robionego Dopplera i radiolog mówiła, że w jednej nodze jest stan porzakrzepowy. Tłumaczyła to tak, że był skrzep ale ogranizm, a ściślej mięśnie poradziły sobie. Nic nie zaleciła. I teraz, co myślicie, przed kolejnym lotem wypadałoby iść do lekarza? Akard brać, czy heparynę? Czy jeśli to był epizod , to nic? Nie wiadomo w sumie, kiedy to się zadziało, skoro , zdaniem radiologa, byl stan pozakrzepowy. My skojarzyliśmy z lotem ale mogło to się zadziać wcześniej. Obecnie bez dolegliwości
Obserwuj wątek
    • marta.graca Re: Acard przed lotem 24.03.26, 22:05
      Moja mama jest po zakrzepicy, przed lotem bierze heparynę ( zastrzyki w brzuch).
    • gatito_z_kato Re: Acard przed lotem 24.03.26, 22:15
      Iść do lekarza, mi rodzinna kilka razy zapisała zastrzyki przeciwzakrzepowe, profilaktycznie przez kilka dni, zaczynałam chyba 3 dni przed wyjazdem, nawet na samym lotnisku robiłam zastrzyk. Ja miałam wtedy wskazania, ale inne niż Twój mąż, aczkolwiek też żadnych dolegliwości itp. A Acard i tak biorę stale.
    • evee1 Re: Acard przed lotem 25.03.26, 11:10
      Ja bym jednak dowiedziała się co lekarka miała na myśli mówiąc stan pozakrzepowy. Czyli są te zakrzepy, czy nie ich nie ma?
      Istnieje zespół pozakrzepowy, ale to są już trwałe uszkodzenia na skutek przebytej zakrzepicy, często wielokrotnie, więc to chyba nie to.
      Co do zapobiegania, to jak lot krótki, czyli do 3-4 godzin, to ja bym po prostu robiła ćwiczenia w trakcie lotu.
      Ale warto zrobić sobie badania oceniające ryzyko nadkrzepliwości krwi.
      • alfa36 Re: Acard przed lotem 26.03.26, 21:27
        Opis brzmi: obraz USG zespołu pozakrzepowego jednej z żył strzałkowych lewych- żyła jest słabo podatna na ucisk, poszerzona do szerokości światła 14 mm, na długości 75 mm. W połowie długości łydki. Pozostałe żyły drożne, bez widocznych skrzeplin.
        • evee1 Re: Acard przed lotem 27.03.26, 10:34
          Czyli jednak zespół, a nie stan.
          Ale zakrzepów nie ma.
          Jak wcześniej napisałam, ja bym poszła do specjalisty, żeby zrobić badania genetyczne w kierunku zakrzepicy i jeżeli coś wykażą, to może mąż powinien brać leki przeciwzakrzepowe (na przykład Eliquis albo Xarelto), jeżeli dodatkowo nie jest już pierwszej młodości.
          Nie wiem w jakim wieku jest Twój mąż, ale w starszym wieku wiele osób i tak bierze leki przeciwzakrzepowe ze względu na problemy z sercem (migotanie przedsionków).
          • alfa36 Re: Acard przed lotem 27.03.26, 19:19
            Jest pod opieką kardiologa ze względu na podwyższone ciśnienie, koronorografię miał, jest oki. Jaki lekarz powinien zobaczyć ten opis? Kardiolog?
            • evee1 Re: Acard przed lotem 28.03.26, 12:03
              Niestety w kwestii lekarza nie doradzę. Może naczyniowiec albo hematolog?
              Ja nie mieszkam w PL i u nas zawsze zaczyna się od rodzinnego i on kieruje do odpowiedniego specjalisty.
              Ja miałam wątpliwą przyjemność wylądować w szpitalu z zatorem płucnym. Po wypadku na nartach zrobiły mi się zakrzepy w nodze i stamtąd powędrowały do płuc. Przez kilka miesięcy brałam zastrzyki z heparyny i dostawałam zadyszki po 10 krokach.
          • alfa36 Re: Acard przed lotem 27.03.26, 19:21
            Ale dzięki, nawet nie wiedziałam, że to różne pojęcia. Radiolog mówiła, że organizm sobie poradził, dlatego mąż na ten wynik w sumie nie zwrócił szczególnej uwagi. Ale wygonię do lekarza.
    • zonda-m Re: Acard przed lotem 27.03.26, 10:40
      Zastrzyki z heparyny drobnocząsteczkowe. Aspiryna nie bardzo
      • presens Re: Acard przed lotem 27.03.26, 23:10
        Dobre skarpetki uciskowe na lot zawsze warto zakładać
        • alfa36 Re: Acard przed lotem 28.03.26, 17:43
          Dobre, czyli na co zwrócić uwagę? Bo są wszędzie, nawet w action.
    • mia_mia Re: Acard przed lotem 28.03.26, 12:19
      Ja właśnie zrealizowałam receptę na heparynę, po pierwsze jestem trochę bardziej narażona na zakrzepy, a po drugie cały czas mam w pamięci kolegę praktycznie w moim wieku, który całkiem niedawno po locie miał pierwszy epizod zakrzepicy, niestety pierwszy i ostatni zarazem.
      W przypadku Twojego męża sam akard czy aspiryna przed lotem nie pomogą, raczej powinien przyjąć heparynę.
    • dr.amy.farrah.fowler Re: Acard przed lotem 28.03.26, 18:13
      Acard to se może profilaktycznie brać ktoś, kto nie miał nigdy żadnych problemów.

Należy wykluczyć jakieś organiczne przyczyny zakrzepicy, a jeśli lekarz wykluczy i nie zaleci jakiegoś Xarelto, to heparyna przed każdym lotem raczej na pewno.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka