Dodaj do ulubionych

Przeziębienie, grypa

21.01.25, 21:18
Mąż z dnia na dzień cos złapał. Bóle mięśni i temp ok 38 , ogólne rozbicie od dzisiaj rano. Grypa czy covid czy inny wirus to leczy się objawowo? Bo dawno ten członek rodziny chory nie był a wiecie, jak mąż chory…Polopiryna complex , reno puren, rosół, imbiry, cytryny i takie tam. Plus odpoczynek. Czy może wysłać do lekarza czy zrobić test?
Obserwuj wątek
    • danaide2.0 Re: Przeziębienie, grypa 21.01.25, 21:21
      Pytanie konkursowe: czego nie nauczyła nas pandemia?
    • bazia_morska Re: Przeziębienie, grypa 21.01.25, 21:22
      Test, 15 zł.
    • nuka_2 Re: Przeziębienie, grypa 21.01.25, 21:25
      Zrobić test combo, obecnie duzo więcej grypy niż covida. Przy grypie warto o konsultacje lekarska w ciągu 48 h od początku objawów, bo lekarz może zdecydować o włączeniu oseltamiwiru choremu oraz profilaktycznie innym członkom rodziny. Jak grypa to jest mocno zakaźna , chorują całe rodziny
      • towarzyszka_leila Re: Przeziębienie, grypa 21.01.25, 21:39
        Grypa A nie jest tak bardzo zakaźna. Na pewno nie tak, jak rota, czy covid. U nas chorował syn pod koniec listopada, następnie mąż pod koniec grudnia, a ja i starszy syn nie zaraziliśmy się. Dodam, że covida przechodziliśmy w komplecie.
        • nuka_2 Re: Przeziębienie, grypa 21.01.25, 21:51
          Piszesz o doświadczeniu Twojej rodziny, ja podsumowuję doświadczenia z tego sezonu u pacjentów z grypą, których badam prawie codziennie
          • alpepe Re: Przeziębienie, grypa 22.01.25, 10:00
            Szach i mat, pozdrawiam big_grin
      • alfa36 Re: Przeziębienie, grypa 22.01.25, 20:23
        A Twoje doświadczenie mówi, że może zdarzyć się, że członkowie chorują mniej?
      • barbibarbi Re: Przeziębienie, grypa 23.01.25, 00:38
        U nas z testu wyszła grypa typu A, najpierw chory mąż po 2 dniach ja, babcia całkiem zdrowa, bo zaszczepiona na jesieni. Najpierw gorączka i ból gardła, gorączka do 39,5 potem kaszel i ogólne "przejechanie przez traktor" Po 5 dniach gorączka spadła, już jest lepsze samopoczucie, u mnie jeszcze mokry kaszel, strasznie mnie kry aż mi bulgocze w płucach. Okropna ta grypa, covid u nas przy tej grupie to był pikuś
        • alfa36 Re: Przeziębienie, grypa 23.01.25, 19:24
          Brałaś lek przeciwwirusowy? Ja biorę od wczoraj, czyli od początków objawów i fatalnie się po nim (?) czuję.
          • nuka_2 Re: Przeziębienie, grypa 24.01.25, 09:23
            Niektórzy źle tolerują ten lek, chyba że Cię już grypa brała?
    • daniela34 Re: Przeziębienie, grypa 21.01.25, 21:27
      Test kup. Potrójny. Będziesz wiedzieć czy grupa czy covid (rsv pewnie mniej prawdopodobne).
      Zrobienie tego testu ogarnęła nawet taka sierota jak ja (inna sprawa, że wynik był taki, że żadne z 3).
    • bezmiesny_jez Re: Przeziębienie, grypa 21.01.25, 21:31
      >Czy może wysłać do lekarza czy zrobić test?

To na pewno mąż a nie synek?

• towarzyszka_leila Re: Przeziębienie, grypa 21.01.25, 21:39
      Za niska gorączka jak na grypę, ale koniecznie zróbcie test.
      • nuka_2 Re: Przeziębienie, grypa 21.01.25, 21:52
        Bywa i grypa z taką temperaturą
    • iza232 Re: Przeziębienie, grypa 21.01.25, 21:43
      A w jakim celu ten test? Co ci on da? Grypy i covidy to choroby wirusowe, leczy się tak samo. Tabcin albo aspiryna, dużo pić i zbijanie gorączki. I odpoczynek w łóżku.
      • nuka_2 Re: Przeziębienie, grypa 21.01.25, 21:53
        Jak pisałam wyżej przy grypie mogą być wskazania do włączenia oseltamiwiru choremu oraz profilaktycznie innym obciążonym członkom rodzin
        • alfa36 Re: Przeziębienie, grypa 21.01.25, 22:08
          Grypa typu A, bo rozumiem że nawet jak linia kontrolna konkretna a linia przy grypie blada, to i tak jest to test prawdziwy.
          • gajmal Re: Przeziębienie, grypa 21.01.25, 22:16
            Idźcie po lek na grypę. Szybko pomóż, ale trzeba podać w ciągu 48 godzin od początku objawów
          • nuka_2 Re: Przeziębienie, grypa 21.01.25, 22:16
            Tak dodatni, nawet jak blada. Od rana objawy, stąd bledsza jeszcze
      • eva_evka Re: Przeziębienie, grypa 21.01.25, 22:14
        Na grypę mamy skuteczny lek przeciwwirusowy, podany w ciągu 48 godzin od początku objawów skutecznie hamuje chorobę.
        • alfa36 Re: Przeziębienie, grypa 21.01.25, 22:59
          Oseltamiwir?
          • nuka_2 Re: Przeziębienie, grypa 21.01.25, 23:08
            Tak, np Tamivil, Segosna, na receptę
            • alfa36 Re: Przeziębienie, grypa 21.01.25, 23:23
              Dzięki. Wziął ebilfumin. Teraz myślę, czy nie dzwonić po receptę dla siebie. Ja z tych niepanikujących, ale wolałabym nie złapać. Generalnie to ja wierzę w moc imbiru goździków i używam tego w sezonie i póki co skutecznie. Tyle, że teraz jestem bardzo blisko choróbstwa.
              • nuka_2 Re: Przeziębienie, grypa 21.01.25, 23:31
                Można profilaktycznie wtedy 1x1 przez 10 dni
              • eva_evka Re: Przeziębienie, grypa 22.01.25, 09:53
                alfa36 napisała:

> Dzięki. Wziął ebilfumin. Teraz myślę, czy nie dzwonić po receptę dla siebie. Ja
                > z tych niepanikujących, ale wolałabym nie złapać. Generalnie to ja wierzę w mo
                > c imbiru goździków i używam tego w sezonie i póki co skutecznie. Tyle, że teraz
                > jestem bardzo blisko choróbstwa.

Tak, Ebilfumin.
                Może to jakieś pocieszenie, ale mój mąż chorował na grypę w grudniu, nie zaraziłam się.
                • alfa36 Re: Przeziębienie, grypa 22.01.25, 13:23
                  Pierwszym covidem nie zaraziłam się od męża, drugim już tak.
                • alfa36 Re: Przeziębienie, grypa 22.01.25, 15:22
                  Lekarka rodzinna nie chciała mi wypisać leku przeciwwirusowego? Jeśli nie mam objawów. , mam się obserwować 🤔
                  • makurokurosek Re: Przeziębienie, grypa 22.01.25, 20:44
                    I w XXI wieku nie wiesz o istnieniu czosnku, goździków czy leków antywirusowych.

Od kilku lat w Polsce mieszka wielu Ukraińców cechuje ich duma narodowa, natomiast Polki dla kilku groszy z firmy farmaceutycznej czy marketingowej są w stanie przedstawić Polki jako niewykształcone, zacofane idiotki, które nie wiedzą jak poradzić sobie z sezonowymi chorobami grypopodobnymi.

Nie wierzę by w Polsce istniała kobieta, która nie wie co zrobić w przypadku chorób grypopodobnych. Wstyd, że firmy farmaceutyczne i marketingowe zniżają się do tego stopnia by robić z Polek idiotki.
                  • nuka_2 Re: Przeziębienie, grypa 22.01.25, 23:35
                    Mogła uznać że nie jesteś w grupie ryzyka cięższego przebiegu grypy.
    • makurokurosek Re: Przeziębienie, grypa 22.01.25, 00:09
      Jakim cudem w XXI wieku mimo obowiązku szkolnego ty nadal nie wiesz jak radzić sobie z chorobami grypopodobnymi?
      • trina45 Re: Przeziębienie, grypa 22.01.25, 23:41
        Forum czytaja osoby zza granicy, my nie znamy lekow na grype ,bo tutaj nikt nawet o tym nie mowi.Ja zapisalam sobie te nazwy w razie W.
        • makurokurosek Re: Przeziębienie, grypa 23.01.25, 00:05
          Chcesz powiedzieć, że do tej pory w razie chorób grypopodobnych to matka cie na trzy zdrowaski do pieca wsadzała.
          Przestań opowiadać bzdury . Rośliny o działaniu antywirusowym czy antybakteryjnym znane i stosowane są od setek lat .
          Robienie z Polek niedouczonych tłuków jest po prostu obraźliwe.
          • angazetka Re: Przeziębienie, grypa 23.01.25, 00:12
            Co ty bredzisz? Jakie robienie z kobiet tłuków?
          • ardzuna Re: Przeziębienie, grypa 23.01.25, 00:13
            makurokurosek napisała:

> Robienie z Polek niedouczonych tłuków jest po prostu obraźliwe.

To nie rób z siebie takiegoż.
    • cranberries1983 Re: Przeziębienie, grypa 23.01.25, 12:56
      serio?
      lecz go sama, moze go nie wykończysz XD
      jasne ze do lekarza!!!!!
    • headonshouldersbaby Re: Przeziębienie, grypa 23.01.25, 13:56
      czy to jest żart??? założę się ze miałaś wszystkie piec boosterow...
      • trina45 Re: Przeziębienie, grypa 23.01.25, 23:58
        W Dani wydali broszure zeby nie zawracac glowy lekarzom i nie przychodzic z dzieckiem powyzej roku jak ma temperature.Bo to normalne, organizm sie broni.Niektorzy tego nie wytrzymuja szczegolnie gdy dzieci maja drgawki.
        • laura.palmer Re: Przeziębienie, grypa 24.01.25, 08:33
          W Polsce trzeba się pofatygować do lekarza, żeby dostać zwolnienie na dziecko, przez teleporady nie bardzo chcą ostatnio wystawiać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka