Dodaj do ulubionych

"Taryfy" Trumpa ....

04.02.25, 14:17
Graja nim jak przedszkolakiem.....

Felon 34, nastroszyl gniazdo na glowie i "nalozyl" taryfy na Meksyk i Kanade, a ci biegusiem zaczeczli umacniac granice, ale czy zaczeli? hmmmm w skrocie, Meksyk "zgodzil" sie na wyslanie 10,000 wojska na granice, problem w tym, ze.... od 2021 roku 15tys meksykanskich zolnierzy stacjonuje przy granicy (umowa z Bidenem, przyp autora). Felon in Chief, "zapomnial" nadmienic, ze jego "negocjacje" zawieraja zaprzestanie wysylania broni do Meksyku przez Ameryke. . Ameryka - Meksyk 0:1 Pogrywaja nim jak chca.... a ze ma podzielnosc uwagi ameby i pamiec gupika, to dla niego to "zwyciestwo"

Kanada "zgodzila" sie wyslac 10tys zolnierzy,... tak, juz tam sa od grudnia... zadna nowosc, czyli takie gesty, zadne konsekwencyjne dzialania big_grin

Slabo wynegocjowal, bo...... przestraszyl sie jak gielda zaczela spadac (450punktow) zanim taryfy zostaly wlaczone... typowe bully

Scenariusz bedzie nastepujacy, za 30 dni orange clown odtrabi zwyciestwo nad kryzysem imigracyjnym i przemytem fentanyl... Ameryka bedzi znowu wielka.. buahahaha... propaganda dziala

za Heather Cox Richardson
"Prezydent Donald Trump wywołał kryzys w zeszły piątek, gdy jego rzeczniczka prasowa Białego Domu, Karoline Leavitt, ogłosiła, że w pełni zamierza przeprowadzić wojnę handlową, o której mówił podczas kampanii wyborczej. Trump ogłosił, że nałoży cła w wysokości 25% na większość produktów z Meksyku i Kanady oraz 10% na produkty z Chin, poczynając od godziny 12:01 w nocy z wtorku na środę, co stanowiło naruszenie umowy handlowej, którą jego własny zespół wynegocjował podczas jego pierwszej kadencji.
Gdy Leavitt ogłosiła nadchodzące cła, giełda zaczęła spadać, a do wczoraj wieczorem kontrakty futures na giełdach spadły o 450 punktów w oczekiwaniu na wprowadzenie ceł o północy. Dziś giełda nadal spadała. Nawet lojalni sojusznicy Trumpa zaczęli narzekać, że cła podniosą ceny. Redakcja "Wall Street Journal" nazwała cła Trumpa „najgłupszą wojną handlową w historii”.
Dziś prezydent Meksyku, Claudia Sheinbaum, ogłosiła, że ona i Trump „osiągnęli szereg porozumień”, które wstrzymają groźbę wprowadzenia ceł na miesiąc. Meksyk zgodził się „wzmocnić północną granicę 10 000 żołnierzy Gwardii Narodowej natychmiast, aby zapobiec przemytowi narkotyków z Meksyku do Stanów Zjednoczonych”, podczas gdy USA „zobowiązały się pracować nad zapobieganiem przemycaniu broni wysokokalibrowej do Meksyku”.
Kiedy Trump ogłosił ich rozmowę nieco później, pominął część umowy, która zobowiązywała USA do prób powstrzymania przepływu broni do Meksyku. Nie wspomniał również, że w rzeczywistości Meksyk zobowiązał się do rozmieszczenia 10 000 żołnierzy na granicy już w 2021 roku. Jak skomentowała Catherine Rampell z Washington Post: „Każda redakcja informacyjna, która raportuje, że Meksyk ustąpił Trumpowi, by opóźnić cła, nie wykonała swojej pracy domowej. Trump chwali się, że zmusił Meksyk do rozmieszczenia 10 tysięcy żołnierzy na naszej granicy. Wygląda na to, że nie zdawał sobie sprawy, że Meksyk już ma tam 15 tysięcy żołnierzy”.
Kryzys na północnej granicy rozwiązał się podobnie. Po konsultacjach premier Justin Trudeau i Trump ogłosili 30-dniowe wstrzymanie wprowadzenia ceł. Trudeau zgodził się na mianowanie „cesarza granicy” i wdrożenie planu granicznego o wartości 1,3 miliarda dolarów, który Kanada ogłosiła w grudniu."

Obserwuj wątek
    • fogito Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 14:22
      Cyrk na kółkach.🤡🤠🤑
    • princesswhitewolf Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 14:27

Clo po polsku.

Ja nie rozumiem dlaczego niektore wydawaloby sie inteligentne forumki popierają Trumpa.
      On jeszcze doprowadzi do wojny

Jeśli faktycznie w koncu wprowadzi te cla ttlko krzywde US wyrzadzi bo Kanada zacznie Intensywniej handlowac z Europa zamiast US

Mowilam o tym ( czyt. "straszylam") juz jakis czas. Niebawem zacznie sie mocowanie z UE a w szczegolnosci Niemcy ktore o wiele wiecej wyeksportowaly do US niz importowaly z US.
      • arthwen Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 15:49
        Które inteligentne forumki popierają Trumpa?
        • fogito Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 15:54
          Nie da się popierać Trumpa i być inteligentnym.
        • ministra_prawdy Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 16:01
          arthwen napisał(a):

> Które inteligentne forumki popierają Trumpa?

Najbardziej inteligentne są te, które rozpoznają, kto popiera Trumpa, a kto nie, po tym, że krytykuje Bidena, albo Tuska. Jest to typ inteligencji jasnowidzącej big_grin
          • princesswhitewolf Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 18:52
            Snejkowa na przyklad popiera Trumpa
            • hrasier_2 Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 19:15
              princesswhitewolf napisała:

> Snejkowa na przyklad popiera Trumpa
              Ja też złotko.
              • arthwen Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 23:33
                hrasier_2 napisał:

> princesswhitewolf napisała:
                >
                > > Snejkowa na przyklad popiera Trumpa
                > Ja też złotko.

Była mowa o inteligentnych tani.
            • taje Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 19:32
              Snejkowa nie tyle popiera Trumpa, co rozumie, dlaczego wygrał i tego nie wypiera, a to różnica.
              • tania.dorada Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 19:45
                oj nie do końca. Masa ludzi wie to co ona (włącznie z tymi, którzy bezpośrednio odpowiadali za kampanię konkurencji, to nie jest rocket science) ale nie pisze o nim tak jak ona.
                • ministra_prawdy Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 20:03
                  tania.dorada napisał(a):

> oj nie do końca. Masa ludzi wie to co ona (włącznie z tymi, którzy bezpośrednio
                  > odpowiadali za kampanię konkurencji, to nie jest rocket science) ale nie pisze
                  > o nim tak jak ona.

Następna obdarzona łaską profetyzmu. Wyczuwa czyjeś intencje big_grin
              • princesswhitewolf Re: "Taryfy" Trumpa .... 05.02.25, 00:22
                >Snejkowa nie tyle popiera Trumpa, co rozumie, dlaczego wygrał i tego nie wypiera, a to różnica.

Tak Pamietam jak w kolko o tym trajkotala. Ale potem jak sie wczytasz to widac jak go broni i popiera.
                • snakelilith Re: "Taryfy" Trumpa .... 05.02.25, 01:43

> Tak Pamietam jak w kolko o tym trajkotala. Ale potem jak sie wczytasz to widac
                  > jak go broni i popiera.

Jesusmaryja. Dopóki rosną mi moje amerykańskie akcje w portfolio, dopóty będą go "popierała". A z jakich to dla mnie niezrozumiałych powodów 3/4 na tym forum po Trumpie jeździ, naprawdę wisi mi koło tyłka. Pewnie z frustracji, bo uważają się za takie mądre i oświecone, a jakieś tam niewykształcone rednecki nie dały się zmisjonować.
                  • srubokretka Re: "Taryfy" Trumpa .... 05.02.25, 02:13
                    > Dopóki rosną mi moje amerykańskie akcje w portfolio

Nie do konca tak. Za bajdena wszystko szlo pionowo do gory. FB i inne platformy dwoily sie i troily, zeby nam bylo dobrze i wesolo. Jednak w tym przypadku wlasnie nie o kase chodzilo. Chyba glownie o szeroko pojety patriotyzm i blokade szamba, w ktorym demolkracja nasze dzieci kapala. .
                    • tania.dorada Re: "Taryfy" Trumpa .... 05.02.25, 02:35
                      Jakiego szamba?
                      • tanebo0001 Re: "Taryfy" Trumpa .... 05.02.25, 08:10
                        LGBT?
                    • princesswhitewolf Re: "Taryfy" Trumpa .... 05.02.25, 08:07
                      Srubokretka bo snejkowa nie ma pojecia o tym co sie z dolarem dzieje i takie babole potem wkleja.
                      • snakelilith Re: "Taryfy" Trumpa .... 05.02.25, 12:25

> Srubokretka bo snejkowa nie ma pojecia o tym co sie z dolarem dzieje

Idź princeska wpychać mąkę pod listwy. To jedyna inwestycja, na której się znasz.
                    • snakelilith Re: "Taryfy" Trumpa .... 05.02.25, 12:05
                      srubokretka napisał:

> Nie do konca tak. Za bajdena wszystko szlo pionowo do gory.

Nie ucz ojca dzieci robić. Trump jest bardzo dobry dla moich akcji. Gdybym spekulowała to byłby nawet lepszy, bo jest obecnie więcej wahań na rynku, co spryciarzom pozwala więcej ugrać. Ale jestem w inwestycjach konserwatywna i nie martw się, gorzkie żale przegrywów, że Trump niby rozwali amerykańską gospodarkę, spływają po mnie jak po kaczce.
                      • pursuedbyabear Re: "Taryfy" Trumpa .... 05.02.25, 13:32
                        Aaa, czyli w twojej nagłej zmianie frontu chodzi o kasę 😆
                      • srubokretka Re: "Taryfy" Trumpa .... 05.02.25, 14:14
                        > Gdybym spekulowała to byłby nawet lepszy, bo jest obecnie więcej wahań na rynku, co spry

Moj znajomy,bardzo sprytny facet, stracil 400K w ostatnim mies. 2 mies wczesniej namawial nas, zebysmy sprzedali drugi dom i na gielde kase wrzucili. Uwazaj na inwestycje gieldowe za republikanow. Zazwyczaj nie jest tak radosnie, jak za demolkratow. Ja mam teraz 50% kasy wycofanej. Gram bezpiecznie. Napewno niedlugo burza sie uspokoi (moze nawet za tydzien) , ale za rok , dwa znowu bedzie jazda jak na roller coaster.

>że Trump niby rozwali amerykańską gospodarkę, spływają po mnie jak po kaczce.

Na rece innych ludzi trzeba patrzec. On jest od innych rzeczy i bdb spelnia swoja role. Dopoki bogacze tutaj siedza, to ani Trump, ani nikt inny tej gospodarki nie rozwali. Rozwalona to ona byla nie raz, glownie w mediach.
                        • snakelilith Re: "Taryfy" Trumpa .... 05.02.25, 14:30
                          srubokretka napisał:

Napewno niedlug
                          > o burza sie uspokoi (moze nawet za tydzien) ,

Jaka burza? To są normalne wahania, które dla konserwatywnych inwestorów, którzy stawiają na długo terminowe wzrosty wartości nie grają żadnej roli. To było zresztą do przewidzenia, to nie pierwszy raz w historii giełdy, gdy zmiana rządu w USA wywołała chwilowe perturbacje, a co będzie dalej, to zobaczymy. Wielu ekspertów ocenia w tym względzie Trumpa pozytywnie.
                  • mizantropka_20 Re: "Taryfy" Trumpa .... 05.02.25, 15:35
                    Uważam się za mądrą i oświeconą, bo wybrałabym prokuratora, nie przestępcę, osobę wolną od skandali obyczajowych, nie oblecha skażonego niezdrową fascynacją w stosunku do własnej córki: „Całuję ją, gdy tylko mogę”, „Poszedłbym z nią do łóżka. Jak każdy facet w Ameryce”. Wybrałabym osobę w pełni władz umysłowych i stosownym wieku, nie zdemenciałego, zapampersowanego, nieprzewidywalnego z rozbuchanym ego dziada. Ty przedkładasz kasę nad przyzwoitość, cóż bywa. Jak czytać, jesteś swoją postawą zachwycona.
                    • snakelilith Re: "Taryfy" Trumpa .... 05.02.25, 19:06
                      mizantropka_20 napisała:

> Ty przedkładasz kasę nad przyzwoitość, cóż bywa. Jak czytać
                      > , jesteś swoją postawą zachwycona.

Przestań się ośmieszać. Ja w wyborach USA nie brałam udziału. Swoje gorzkie wysyłaj więc w innym kierunku, choć przypuszczam, że ci co wybrali go większością głosów w demokratycznych wyborach kompletnie cię zleją.

• pursuedbyabear Re: "Taryfy" Trumpa .... 05.02.25, 19:17
                        Nie brałaś, ale Trampkowi przyklaskujesz, bo na nim zarabiasz, do czego radośnie się przyznałaś.
                        Dlatego twoje geopolityczne wywody są uja warte.
                      • elinborg Re: "Taryfy" Trumpa .... 05.02.25, 19:31
                        No i co z tego, że nie brałaś
                        Wyrażalas podziw dla charyzmy Trumpa, doskonale pamiętam, jak twierdziłaś, że wprawdzie kłamie i oszukuje, ale to tylko przydaje mu siły i wyrazistości.
                        Twoje poglądy świadczą o tobie, chocbyś się z tej arogancji i pogardy nadęła jak balon.
                        • ministra_prawdy Re: "Taryfy" Trumpa .... 05.02.25, 19:37
                          elinborg napisała:

> Wyrażalas podziw dla charyzmy Trumpa, doskonale pamiętam, jak twierdziłaś, że w
                          > prawdzie kłamie i oszukuje, ale to tylko przydaje mu siły i wyrazistości.
                          > Twoje poglądy świadczą o tobie, chocbyś się z tej arogancji i pogardy nadęła j
                          > ak balon.

To normalnie wygląda jak sąd kościelny zasądzający ekskomunikę 😆
                        • snakelilith Re: "Taryfy" Trumpa .... 05.02.25, 19:48
                          elinborg napisała:

> Twoje poglądy świadczą o tobie, chocbyś się z tej arogancji i pogardy nadęła j
                          > ak balon.

A co to niby świadczy o mnie? I przede wszystkim, co to świadczy o tobie, bo chyba cały czas o to tu chodzi? O brandzlowanie się moralną wyższością oświeconego wokeness światka. Arogancja i pogarda to typowe właśnie dla takich jak ty i dlatego przeciwniczka Trumpa przegrała te wybory.
                        • malgosiagosia Re: "Taryfy" Trumpa .... 05.02.25, 19:51
                          elinborg napisała:
                          i.
                          > ak balon.

Oj, zebys ty nie pekla od pogardy i arogancji. A poza tym, wiesz co to jest wolnosc slowa, pogladow i wyznania? Czy lewactwo tak zrylo ci mozg, ze nie wiesz?.
                          • elinborg Re: "Taryfy" Trumpa .... 05.02.25, 20:11
                            malgosiagosia napisała:

> elinborg napisała:
                            > i.
                            > > Twoje poglądy świadczą o tobie, chocbyś się z tej arogancji i pogardy na
                            > dęła j
                            > > ak balon.
                            >
                            > Oj, zebys ty nie pekla od pogardy i arogancji. A poza tym, wiesz co to jest wol
                            > nosc slowa, pogladow i wyznania? Czy lewactwo tak zrylo ci mozg, ze nie wiesz
                            > ?.

No o tym własnie piszę
                            Wyrażaj sobie poglądy jakie chcesz. Rób to jak chcesz. A inni będą oceniać, bo mają prawo
                            Ja wiem, że nie ogarniasz, tak samo jak nie ogarniasz, że nie tylko to lewactwo straszne, WOKE i elgiebety i co tam jeszcze istnieje jako opozycja dla twojego prawactwa.
                            • malgosiagosia Re: "Taryfy" Trumpa .... 06.02.25, 01:40
                              elinborg napisała:

> No o tym własnie piszę
                              > Wyrażaj sobie poglądy jakie chcesz. Rób to jak chcesz. A inni będą oceniać, bo
                              > mają prawo
                              > Ja wiem, że nie ogarniasz, tak samo jak nie ogarniasz, że nie tylko to lewactwo
                              > straszne, WOKE i elgiebety i co tam jeszcze istnieje jako opozycja dla twojego
                              > prawactwa.

To ty nie rozumiesz. Ogarniam i WOKE i LGBT+, ale nie zycze sobie, aby lewactwo ZMUSZALO mnie do
                              zycia, jakby WOKE i LGBT+ bylo najwazniejsze na swiecie. Ja mam inne priorytety. Jesli np. Nie lubisz jakis religii, to nie zyczysz sobie, aby wchodzila z buciorami w twoje zycie, jesli lubisz jesc mieso, to nie zyczysz sobie weganow, jako jedynych prawych i uczciwych. Kazdy niech ma swoje miejsce w spoleczenstwie, bez zmuszania innych do czapkowania tym, nie wiedomo czemu, uprzywilejowanym.

• elinborg Re: "Taryfy" Trumpa .... 07.02.25, 07:48
                                No niemożliwe, prawactwo nie chce zmuszać innych do życia wg ich fantazji?
                                Ktoś ci to mięsko zabrał, biedactwo, jak enginowi?
                                Nie będzie WOKE i LGBT, będzie wasza ideologia. Jedyna i słuszna, bo przecież prawactwo w niczym lewactwu nie ustępuje. Po rewolucji pomarańczowego zjeba, po rozpieprzeniu struktur państwa, kiedy ludzie się zorientują, jak po każdej rewolucji, że to nie o nich chodziło i jest gorzej niż było, następna ekipa, wasi przeciwnicy z drugiego krańca, pojdą drogą wyznaczoną przez was, czyli wywalą wszystkich z urzędów i posad, nie wypłacą pensji, zlikwidują co się da, byle wsadzić swoich. Bez trybu, bez liczenia się z prawem, bo po co. I tyle osiągnięcie.
                                • alicia033 Re: "Taryfy" Trumpa .... 07.02.25, 09:32
                                  elinborg napisała:

> czyli wywalą wszystkich z urzędów i posad,

To, to akurat jest amerykański, starannie pielęgnowany przez obie strony zwyczaj od zawsze. Nowy prezydent równa się dymisje/zwolnienie osób powołanych przez poprzednika i obsadzenie stołków swoimi.
                                  Jasne, nie w taki chaotyczny sposób, jak to robi teraz musk ale idea głębokiej politycznej miotły w związku ze zmianą capo do tutti capi jest ich narodową tradycją.
                              • miaumia Re: "Taryfy" Trumpa .... 08.02.25, 23:07
                                Szczerze popieram.
                                Niebezpieczne mniejszości stają się po osiągnięciu 10 procent. I z większości robią mniejszość decyzyjną.
                                Nienawidzę rozkazów, nakazów przyjęcia czegoś, czego sama nie podzielam, nie podziwiam. Niech mniejszości żyją w spokoju i nie próbują siłowo przeciągać innych do swoich kwestii.
                            • mizantropka_20 Re: "Taryfy" Trumpa .... 07.02.25, 06:15
                              Sorry, napisałam prawie to samo, powinnam najpierw przeczytać twój post
                      • mizantropka_20 Re: "Taryfy" Trumpa .... 07.02.25, 05:55
                        Gorzkie żale? Ja po prostu kpie z degrengolady "mądrych" inaczej, którzy szczytują na myśl o orandż czubie, bo dowali lewakom i skapnie parę złotych. Wypisz, wymaluj sprzedajny pisowski suweren
            • ministra_prawdy Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 20:00

> Snejkowa na przyklad popiera Trumpa

Jeśli nie napisała wprost, że "popiera Trumpa" (w co wątpię), to wiesz o tym tyle, co nic, czyli jesteś inteligentna jasnowidząco big_grin
              • princesswhitewolf Re: "Taryfy" Trumpa .... 05.02.25, 00:24
                Ministra to uwaznie poczytaj jej wpisy wstecz. Widac ty uwazasz sie za jasnowidzaca.
    • koronka2012 Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 14:46
      Czekam tylko aż Chiny skapitulują 😂
      • myelegans1 Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 15:58
        Chiny wlasnie nalozyly 15% clo (taryfy), do USA 10%, ale oni z Chinami ostroznie pogrywaja, bo CALA produkcja Muska jest w Chinach, wiec we wlasne gniazdo nie bedzie defekowal...
    • ministra_prawdy Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 14:58
      Ta ma misję i postanowiła przepisać na ematkę pół internetu. Kolejna ofiara cięć na lewackie NGOsy? big_grin
      • princesswhitewolf Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 18:54
        Ministra, rozumienie czym jest lewica a czym prawica jest inne w US a inne w Polsce. Ich lewica jest taka mniej wiecej jak Polska prawica. A Republikanie to cos czego Polak sobie nie wyobraza nawet
        • ministra_prawdy Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 20:06

> Ministra, rozumienie czym jest lewica a czym prawica jest inne w US a inne w Po
          > lsce.

A już zupełną rocket science jest umiejętność czytania. Jakbym chciała pisać o "lewicy", to napisałabym "lewicowe", a nie "lewackie". Lewactwo to osobna kategoria pojęciowa, niekoniecznie polityczna.
          • engine8t Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 21:09
            ministra_prawdy napisała:

>
            > > Ministra, rozumienie czym jest lewica a czym prawica jest inne w US a inn
            > e w Po
            > > lsce.
            >
            > A już zupełną rocket science jest umiejętność czytania. Jakbym chciała pisać o
            > "lewicy", to napisałabym "lewicowe", a nie "lewackie". Lewactwo to osobna kateg
            > oria pojęciowa, niekoniecznie polityczna.
            >

Lewactwo to obecnie okreslenie skrajnie skrajnej lewicy zyjacej w swiecie Woke, DEI, CRT i innymi tego typu.

• elinborg Re: "Taryfy" Trumpa .... 07.02.25, 08:02

>
            > > Ministra, rozumienie czym jest lewica a czym prawica jest inne w US a inn
            > e w Po
            > > lsce.
            >
            > A już zupełną rocket science jest umiejętność czytania. Jakbym chciała pisać o
            > "lewicy", to napisałabym "lewicowe", a nie "lewackie". Lewactwo to osobna kateg
            > oria pojęciowa, niekoniecznie polityczna.
            >
            >
            >
            >
            Całkiem jak prawactwo.
            Prawactwo nadaje też całkiem nowe znaczenie pojęciu"wartości konserwatywne".
    • bi_scotti Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 15:07
      myelegans1 napisała:

> Trudeau z
      > godził się na mianowanie „cesarza granicy” i wdrożenie planu granicznego o wart
      > ości 1,3 miliarda dolarów, który Kanada ogłosiła w grudniu."

Well, trzeba DT oddac, ze JT dorzucil extra $200 mln do powyzszego. Ale nie oszukujmy sie, gdyby tarrifs faktycznie wprowadzono w wysokosci proponowanych 25%, stracilibysmy wszyscy po obu stronach granicy uncertain In the beginning, Americans much more, ale na dluzsza mete, zapewne my bardziej. To nie jest w niczyim interesie zeby prowadzic tego typu polityke z sasiadam tak dlugo jak sie chce miec sasiadow - but that's the question - czy DT chce miec nas za sasiadow?! Niech sie wyborcy DT ciesza, ze (niby!) granice beda bardziej strzezone - fine, moze dzieki temu mniej nielegalnie przemycanej amerykanskiej broni bedzie po naszej stronie, eh. Niemniej 30 dni reprieve to nie jest zadne viable, sensowne rozwiazanie. DT upiera sie na uczynienie z nas 51 stanu - it's not a joke. Very troubling uncertain Life.
      • krwawy.lolo Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 16:28
        Niedługo z aroganckiego geszefciarza stanie się wizjonerem. Pambuk. A jak sobie forumowe oszołomstwo nawzajem robi laskę. I straszne to i śmieszne i obrzydliwe.
        • bi_scotti Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 16:35
          krwawy.lolo napisał:

> Niedługo z aroganckiego geszefciarza stanie się wizjonerem.

Niedlugo? It's already here: www.nytimes.com/2024/11/07/us/trump-believers-presidency-god.html
          Niech zyje nasz towarzysz Stalin, co usta slodsze ma od malin - the same narrative, eh surprised suspicious Life.
        • tania.dorada Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 18:49
          On zawsze był wizjonerem, tyle że miał wizje na miarę aroganckiego geszefciarza.
        • ministra_prawdy Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 20:10
          krwawy.lolo napisał:

>
          > forumowe oszołomstwo nawzajem robi laskę.

Lolo też nie chce być gorszy w posługiwaniu się szóstym zmysłem. "Wyczuwa" światopogląd piszącego - wystarczy mu jedynie jedna opinia na temat dwóch decyzji Trumpa. On już wie, że nazizm, faszyzm i kryptogejostwo big_grin
          • snakelilith Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 20:34

> Lolo też nie chce być gorszy w posługiwaniu się szóstym zmysłem. "Wyczuwa" świa
            > topogląd piszącego - wystarczy mu jedynie jedna opinia na temat dwóch decyzji T
            > rumpa. On już wie, że nazizm, faszyzm i kryptogejostwo big_grin

Zawsze mi się wydawało, że faceci w statecznym wieku lola i tanebo są raczej konserwatywni w swoich poglądach, chyba, że robią akurat karierę w jakiejś lewackiej partii i mają z tego konkretne finansowe korzyści. Ale niektórzy ciągle chyba nie przepracowali młodzieńczego kompleksu Che Guevary. Pewnie wydaje im się, że rewolucyjne poglądy przyciągają atrakcyjne kobiety, ale do tego nie wystarczy być lewakiem, a trzeba mieć raczej wygląd względnie charyzmę, albo przynajmniej być mniejszym nudziarzem.
            • tanebo0001 Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 20:38
              Od kiedy Trump to konserwatysta?
            • ministra_prawdy Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 21:24
              snakelilith napisała:

> Pewnie wydaje im się,
              > że rewolucyjne poglądy przyciągają atrakcyjne kobiety, ale do tego nie wystar
              > czy być lewakiem, a trzeba mieć raczej wygląd względnie charyzmę, albo przynajm
              > niej być mniejszym nudziarzem.

Inteligentni potrafią lewicowy światopogląd atrakcyjnie wykorzystać, natomiast reszcie debili wydaje się, że zamiast operować surówką w hucie, spawać rury, tudzież kleić kafelki, mogą tak samo zabajerować jak inteligentni cwaniacy, a na końcu wychodzi tylko mokra brązowa plama na majtkach.
            • mondovi Re: "Taryfy" Trumpa .... 07.02.25, 02:00
              Śmiała teza, odbijając od forumowych wpisów. Zawsze myślałaś, że mężczyźni w określonym wieku są prawicowi z natury?
      • myelegans1 Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 16:41
        Naprawiaja problem tam gdzie go nie ma. 1% fentanyl przechodzi przez granice kanadyjska, to Kanada powinna strzec granic przed przemytem broni z drugiej strony..

Podobnie w Meksyku, gdzie Amerykanie zbroja kartele, z ktorymi walcza... logiki w tym nie ma zadnej,
        • bi_scotti Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 16:48
          myelegans1 napisała:

> logiki w tym nie ma zadnej,

Hey, za duzo oczekujesz! O logike to chyba nigdy nie chodzilo wink The point is one: DT ratuje US & makes America great again big_grin
          Czy ja naprawde musze sie wyniesc na Mauritius zeby zyc w spokoju? Geeez ... 51 stan - wrrr! Cheers.
          • turzyca Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 18:29
            >Geeez ... 51 stan - wrrr!

Gdyby Kanada stała się 51 stanem, to przewaga Demokratów byłaby tak ogromna, że przez następnych sto lat Republikanie mogliby zobaczyć wnętrza Kongresu czy Białego Domu głównie w trakcie wycieczek.
            Tak więc ten śmiały plan jest bardzo nie na rękę samym Republikanom. Bo czym innym jest tolerowanie przejęcia partii przez DT, które oderwało partię od jej tradycji, a czym innym jej kompletne zmarginalizowanie i tym samym odebranie sobie szans na (re)elekcję.
            • dekoderka Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 19:11
              Nio właśnie nie tak do końca. Ostatnio był ciekawy artykuł o Kanadzie w GW. Liberalne oazy to wielkie miasta, a interior niewiele się różni poglądami od sąsiadów z Montany czy Dakoty. Do tego ludzie mają potężnego wkurwa na pięknego Justynka, a on właśnie na wylocie, Kanada mocno skręci w prawo po wyborach.
              • bi_scotti Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 19:40
                dekoderka napisała:

> Kanada mocno skręci w prawo po wyborach.
                >

Ty znasz history, correct? Liberals - Conservatives - Liberals - Conservatives - Liberals - Conservatives; srednio 9-10 lat u wladzy & zmiana (najdluzej, 15 lat byl Sir Wilfrid Laurier ale to bylo 100 lat temu big_grin). Wina, of course, crappy electoral system (first past the post suspicious) ale o tym juz pisalam co najmniej kilka razy. Po prawie 10 latach u wladzy, Liberals odejda no bo "sie nam znudzili" - nothing surprising ale tez nic czym trzeba sie az tak podniecac. Za kolejnych 10 lat wroca jako majority. W 1993 roku, po 10 latach u wladzy (1984-93) az tak np. Conservatives "sie znudzili", ze zostalo ich tylko dwoje (2!!!) in Parliament big_grin No a potem sie odbudowali & znow wrocili do wladzy na lata 2006-2015. Tak tu gramy ... for better or worse. Sure, sa jeszcze 3 inne partie in Parliament ale ich szanse na stworzenie rzadu sa de facto zero. Life.
                • tania.dorada Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 19:43
                  Czekaj czekaj, coś mi tu nie styka. Nie znam historii wyborów w kanadzie, ale jak dziś pamiętam Marshalla Elliotta, który wyglądał jak wędrująca kopa siana bo obiecał że nie zetnie włosów dopóki nie wygra któraś tam z dwóch partii. To jak szybko mu te włosy rosły? (Fak,t że był postacią fikcyjną, jest bez znaczenia).
                  • bi_scotti Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 19:55
                    tania.dorada napisał(a):

> Czekaj czekaj, coś mi tu nie styka. Nie znam historii wyborów w kanadzie, ale j
                    > ak dziś pamiętam Marshalla Elliotta, który wyglądał jak wędrująca kopa siana bo
                    > obiecał że nie zetnie włosów dopóki nie wygra któraś tam z dwóch partii. To ja
                    > k szybko mu te włosy rosły? (Fak,t że był postacią fikcyjną, jest bez znaczenia
                    > ).

big_grin To be honest, jedyna ksiazka napisana przez LMM, do ktorej wrocilam pare razy to "Rilla of Ingleside" ("Rilla ze Zlotego Brzegu"?) a wlasciwie tylko czesci o Walter, Lonely Piper, Great War etc. wiec sorry - nie jestem w stanie wypowiedziec sie na temat wlosow Mr. Elliott ale zobacz co znalazlam gdy poszukalam:
                    In 1875, during an especially bitter general election, Marshall fought for his party and he was dead sure the Liberals would win, even swearing that he would cut his hair and shave if they did. However, they didn't, so Marshall stuck with his promise and let his beard and hair grow.
                    In 1891, the Liberals won, and he shaved his face and cut his hair.

No idea jak wygladal po tylu latach z niescinanymi/niegolonymi wlosami na glowie & brodzie ale chyba sa tacy Sikhs, ktorzy nigdy nie scinaja wlosow wiec ... hmmm ... stranger things happen ... big_grin Cheers.
                    • tania.dorada Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 22:58
                      Ach czyli nie zaczynał od zera!
        • ministra_prawdy Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 20:12
          myelegans1 napisała:

> 1% fentanyl przechodzi przez granice ka
          > nadyjska, to Kanada powinna strzec granic przed przemytem broni z drugiej stron
          > y..

Trump cudotwórca. Zmusił lewactwo do wyrażenia jakiejś opinii o epidemii ćpania fentanylu w USA, do tej pory mogło się wydawać, że to temat tabu big_grin
    • ichi51e Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 18:56
      A w międzyczasie Elon procesuje się z Nestle Palmolive Lego i kilkoma innymi ze bojkotowali X…
      • srubokretka Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 20:09
        > Elon procesuje się z Nestle Palmolive Lego

Mam nadzieje, ze ich zrowna z ziemia. Za trucie i modyfikacje zywnosci im sie nalezy. Obrzydliwe korpo.
        • ichi51e Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 20:10
          Wiesz nie musisz kupować…?
          • srubokretka Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 20:14
            Nie kupuje od 17 lat.
    • engine8t Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 19:01
      dlaczego oni Was nie wybrali? Takie mundre.. a sie marnuja.

Thanks God for Trump!!! i Musk smile
      • tania.dorada Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 19:27
        engine8t napisał:

> dlaczego oni Was nie wybrali? Takie mundre.. a sie marnuja.
        >
        bo nie kandydowały?
    • myelegans1 Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 19:03
      Trump podniósł cła na Chiny 10%. Chiny odpowiedziały, oprócz podniesienia ceł na amerykańskie towary, o 15% wycofując wszystkie zamówienia na soję z USA i kupując ją od Rosji. Skutek tego to nie tylko ogromne szkody dla amerykańskich rolników, ale także zwiększenie przychodów Rosji, co sprawia, że jest mniej podatna na sankcje i bojkoty, zwiększając jej siłę gospodarczą i polityczną na świecie, a zmniejszając naszą. Trump widział stal i aluminium i myślał, że to łatwa wygrana, PONIEWAŻ WIDZIAŁ TYLKO STAL I ALUMINIUM – WIDZI KAŻDĄ NEGOCJACJĘ JAKO DYSTRYBUTYWNĄ. Chiny widziały to jako negocjacje integracyjne, i zintegrowały Rosję oraz swoje zamówienia na soję w znacznie bardziej złożony ekosystem negocjacyjny.
      Felon nie jest ani negocjatorem, ani politykiem, ani businessman.
      • engine8t Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 19:22
        myelegans1 napisała:

> Trump podniósł cła na Chiny 10%. Chiny odpowiedziały, oprócz podniesienia ceł n
        > a amerykańskie towary, o 15% wycofując wszystkie zamówienia na soję z USA i kup
        > ując ją od Rosji. Skutek tego to nie tylko ogromne szkody dla amerykańskich rol
        > ników, ale także zwiększenie przychodów Rosji, co sprawia, że jest mniej podatn
        > a na sankcje i bojkoty, zwiększając jej siłę gospodarczą i polityczną na świeci
        > e, a zmniejszając naszą. Trump widział stal i aluminium i myślał, że to łatwa w
        > ygrana, PONIEWAŻ WIDZIAŁ TYLKO STAL I ALUMINIUM – WIDZI KAŻDĄ NEGOCJACJĘ JAKO D
        > YSTRYBUTYWNĄ. Chiny widziały to jako negocjacje integracyjne, i zintegrowały Ro
        > sję oraz swoje zamówienia na soję w znacznie bardziej złożony ekosystem negocja
        > cyjny.
        > Felon nie jest ani negocjatorem, ani politykiem, ani businessman.

Ty naprawde nic nie rozumiesz tylko powtarzasz lewacke slogany i "argumenty" dla maluczkich i glupiutkich?
        Za tymi Taryfami stoga mocne i madre glowy ktore to wszytko przygotowywaly przez lata..
        Dziwne ze nawet teraz widzac co sie dziej ciagle i uparcie klepiesz to samo co brukowe media szukacjace emocji.
        • bi_scotti Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 19:28
          engine8t napisał:

> Za tymi Taryfami stoga mocne i madre glowy ktore to wszytko przygotowywaly przez lata..

Elaborate, please. I ciut more o tych latach przygotowan. Thx. Cheers.
          • tania.dorada Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 19:33
            bi_scotti napisała:

> > Za tymi Taryfami stoga mocne i madre glowy ktore to wszytko przygotowywal
            > y przez lata..
            >
            > Elaborate, please. I ciut more o tych latach przygotowan. Thx. Cheers.

Osobiście stawiam na Wołodię, jest to typ który może przez lata knuć jakiś plan, tylko nie wiem, czy to jest powód żeby się cieszyć.
            • bi_scotti Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 19:43
              tania.dorada napisał(a):

> Osobiście stawiam na Wołodię,

Ciezko przebic te kandydature uncertain Agree - it's not funny, eh. Life.
            • myelegans1 Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 20:04
              tania.dorada napisał(a):

> bi_scotti napisała:
              >
              >
              > > > Za tymi Taryfami stoga mocne i madre glowy ktore to wszytko przygot
              > owywal
              > > y przez lata..
              > >
              > > Elaborate, please. I ciut more o tych latach przygotowan. Thx. Cheers.
              >
              > Osobiście stawiam na Wołodię, jest to typ który może przez lata knuć jakiś plan
              > , tylko nie wiem, czy to jest powód żeby się cieszyć.

Wolodia gra dluga gre, DonOld jest impulsywny i ma podzial uwagi ameby i pamiec rybki akwariowej.. jutro spowoduje inny chaos, w zaleznosci od obecnego "brain fart"
          • engine8t Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 20:51
            bi_scotti napisała:

> engine8t napisał:
            >
            > y przez lata..
            >
            > Elaborate, please. I ciut more o tych latach przygotowan. Thx. Cheers.
            >

Jest organizacja zwana Hertage Fundation ktora skupia ekspertow ze wsselkaich dziedzin i regularnie przygotowuje prezydentom plany na ich kadencje.
            Zwykl ePRezydenci to ignorowali a jedyni eObam raz posluzyl sie tym do wprowadzenia Obamcare.
            Ale tm razem Trum potraktowal to powaznie a Heratige podobnie i przez 4 lata przygotowali doslownie wszystko w detalach - wsytkiu zmiaany, likwidacje organizacji az do wymiany konkternych ludzi na niskich staniwiskach...poniewaz to jerdynie jest jego szansda na wyeliminowanie tych co mu porzednio przeszkadzali I obecnie to nie Trump jest tak swietnie myslacym geniuszem ale on robi krok za krokiem to co mial przygotwane.
            W czasdei kpni Demokraci wspominali o tym jko Plan 2025 ale nie za vardzo wierzyli ze to bedzie uzywane a nawet to liczyli ze zmiany beda o wiele plytsze i "shadow government" sobie z tym poradzi aby zablokowac co trzeba.
            A Cla byly od poczatku wpisane ten plan i to z wielu wzgledow... na krotka mete to kij na to aby zmusic inne kraje do kopromisu a na dluga to moze byc zrodlem kasy (Trump mowil o ERS - Exterenal Revenue Service) poniewz jego cichym planem jest proba wyeliminowani Income taxes.
            A to ze cla moge saie negatywni eodbic na cenach to jest oczekiwane tylko ze obnizeni ekosztow energii i inne oszczednosciu powinny to zrekompensowac z naddatkiem.. A ze USA jest mocne to cla nalozne na kraje slabsze przyniesie im o wiel wiecej szkody i skloni to wspolpracy..
            A to ze US traci zaufani, zaskakuje i drazni "przyjaciol" to juz go ni eza bardzo obchodzi.
            Wszelkie zrodla beda plakac i krzyczec jak to Trump zawali ekonomi amerykanska to oczekiwan reakcja tych co im status quo pasowalo.
            Tak ze to co teraz widzimy to jedynie skromne preview, Akcja sie zacznie tak za miesiac czy dwa kiedy jego caly sztab bedzie na stanowiskach i zacznie sie ciecie departamentow - albo (bo Kongres mze sie buntowac) zupelnie albo z kosztow tzn ludzi i pieniedzy.
            A wszytko dlatego ze Rzad federalny stal sie tak "fat" ze wydaje kase gdzie chca i jak chca i nikt nie jest w stanie tego sprawdzic.
            A kasy wyciek wszedzie.. USAID wydaje jedynie 10% na wspomaganie potrzebujacych (i tuz pytanie co jest potrzebne a co jest lewackimi programamai) a reszta idzi na administracje i "inne" rzaczy.
            Social security wydaje bilionuy bez potrzeby bo wyplaca zmarlym jako ze nikt nie wie kto zyje a kto nie..
            Musk abudowal ogromny kopmuter AI i zatrudnil mlodych inzynietow ktore to wszytko tak wpsiuja aby wyeliminowac nie potrzebne rzeczy a reszta zoptymaaluizowac..

Rozjasnilo?
            • engine8t Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 21:44
              Jeszcze dodam jedn rzacz w sprawie likwidacji Agencji federalnych.

Milton Friedman - noblista nauk eknomocznych wyraza sie na ten temat.
              Poniewaz on zmarl przwie 20 lat temu wiec fjne posluchac co on mial do powiedzenia
              youtu.be/aZ8LkRLuEDk
              • tanebo0001 Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 21:49
                Po pierwsze nie jest to jedyny ekonomista z noblem. Łatwo jest pieprzyć ex catedra. Co innego żyć od pierwszego do pierwszego.
                • ministra_prawdy Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 21:54
                  tanebo0001 napisał:

> Łatwo jest pieprzyć ex cate
                  > dra. Co innego żyć od pierwszego do pierwszego.

Tanebo - uciśniona klasa robotnicza. Najchętniej w obronie własnych klasowych interesów paliłby kościoły oraz strzelałby do niezaszczepionych na kowid big_grin
                  Typie, gdyby cię nie było na tym forum, to musiałabym uznać, że płeć żeńska jest najgorsza big_grin
                  • taje Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 22:31
                    Uff, jak dobrze, że Tanebo uratował honor płci żeńskiej.
                    • ministra_prawdy Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 23:33
                      taje napisała:

> Uff, jak dobrze, że Tanebo uratował honor płci żeńskiej.

Żebyś wiedziała wink
            • bi_scotti Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 21:51
              Holy Molly, Ty naprawde w to wszystko wierzysz surprised Well .. take good care - tylko tyle moge Ci zyczyc. Cheers.
              • engine8t Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 22:07
                bi_scotti napisała:

> Holy Molly, Ty naprawde w to wszystko wierzysz surprised Well .. take good care - tylk
                > o tyle moge Ci zyczyc. Cheers.
                >

Znam czlowieka ktory w tym pracowal i jak bakal o ty co to bedzie to tez pukalem sie czlolo i mowilem mu ze to "too good to be true" i to sie nigdy nie stanie bo "deep biurocratic crap" rzadzacy de facto za plecami nigdy z pomca FBI i CIA na to nie pozwoli.
                I jak go chcilei ustrzelic to sobie pomyslemem ze sie zaczelo....i beda probowac do skutku.

A sie okazuje ze byc moze niedlugo bedziemy widziec nie ta deviancka ale prawdziwa tecze na horyzoncie

Thanks God for Trump! smile

A Trump orze dalej...

youtu.be/SorC3Zz1WdY
              • engine8t Re: "Taryfy" Trumpa .... 05.02.25, 04:28
                bi_scotti napisała:

> Holy Molly, Ty naprawde w to wszystko wierzysz surprised Well .. take good care - tylk
                > o tyle moge Ci zyczyc. Cheers.
                >

Dla tych co zaluja co to bedzie jak zamkna USAID.
                youtu.be/wtgT_u2rWs0
                • ministra_prawdy Re: "Taryfy" Trumpa .... 05.02.25, 13:54
                  engine8t napisał:

> Dla tych co zaluja co to bedzie jak zamkna USAID.

To oczywiste, że ten cały USAID to jaczejka CIA, przekierowali tam cały syf, którym infekują świat, wpływają na wybory w różnych krajach, robią kolorowe rewolucje i rozpowszechniają szkodliwą, postmodernistyczną propagadne.
                  Finansowo to nie są jakieś duże pieniadze, żeby to robiło USA różnicę, czy to zamkną, czy nie - wrzask jest dlatego, że to narzędzie do robienia syfu w innych krajach, także w Polsce.
                  Chłop w filmie słusznie zauważa, że przyznanie, że coś takiego istnieje, to powazny incydent dyplomatyczny, ale nie wie, że w Polsce to już jest bez znaczenia - CIA tak u nas namieszało, że w zasadzie przestaliśmy istnieć jako państwo i nie ma nawet nikogo u władzy, który by się choć oburzył na ten skandal. Nie jest to oczywiście winą jedynie wpływów amerykańskich, ale także, a może przede wszystkim idiotów, którzy u nas rządzą i którzy nie wykazują żadnego oporu.
                  • engine8t Re: 05.02.25, 18:29

Widze ze jedna osoba obejrzala smile
                    Reszta bedzie nadal jojczyc jak to swiat ucierpi po likwidacji USAID

> Chłop w filmie słusznie zauważa, że przyznanie, że coś takiego istnieje, to pow
                    > azny incydent dyplomatyczny, ale nie wie, że w Polsce to już jest bez znaczenia
                    > - CIA tak u nas namieszało, że w zasadzie przestaliśmy istnieć jako państwo i
                    > nie ma nawet nikogo u władzy, który by się choć oburzył na ten skandal. Nie jes
                    > t to oczywiście winą jedynie wpływów amerykańskich, ale także, a może przede ws
                    > zystkim idiotów, którzy u nas rządzą i którzy nie wykazują żadnego oporu.
                    >
                    >
                    >
                    >

I wlasnie dlatego Trumo najpierw "przygotowal i wyczyscil teren" dookola aby wlozyc kij w to gniazdo szerszeni do ktorego poprzednicy bali sie nawed do drzwi pukac...
                    • ministra_prawdy Re: 05.02.25, 19:00
                      engine8t napisał:

> Widze ze jedna osoba obejrzala smile

Ba, zaczęłam followować tego chłopa na X. Mam dość dobre rozeznanie kogo warto słuchać, a kogo nie wink
                    • ministra_prawdy Re: 05.02.25, 23:15
                      engine8t napisał:

> Reszta bedzie nadal jojczyc jak to swiat ucierpi po likwidacji USAID

Perełeczkę znalazłam. Musk jest świadomy. A w Polsce totalna cisza, wszystkie buzie w ciup, a mamy tu do czynienia z jednym z największych skandali międzynarodowych.

• srubokretka Re: 06.02.25, 01:26
                        Ciekawe czy ta fundacja dalej dobrze prosperuje.
                        forum.gazeta.pl/forum/w,567,178374630,178374630,Czy_w_fundacjach_sa_tak_gigantyczne_pieniadze_.html
            • elinborg Re: "Taryfy" Trumpa .... 05.02.25, 14:55
              Czyli, engine, powiadasz, że istnieje fundacja, która opracowała niezgodne z prawem działania Muska et consortes? Ani Musk nie jest umocowany prawnie do działań, króre wykonuje, ani te jego akcje nie są legalne wg ciągle obowiazującego prawa
              Nie wiesz, czym grozi coś takiego?
              Jeżeli rozwalanie państwa zagrozi wam, prawactwu, to też będzie ok?
            • anorektycznazdzira Re: "Taryfy" Trumpa .... 06.02.25, 05:42
              "Musk abudowal ogromny kopmuter AI i zatrudnil mlodych inzynietow ktore to wszytko tak wpsiuja aby wyeliminowac nie potrzebne rzeczy a reszta zoptymaaluizowac"
              big_grinbig_grinbig_grin
              tak to brzmi moje Panie, jak dziadzio się stara zastosować mądre i na czasie określenia osiągając wyżyny argumentacji. Ten ogromny komputer AI, szacun...

Ale ale- zapomniałeś użyć słów "rakieta", "innowacyjna", oraz "sigma".
              Może tak: Musk innowacyjnie zaprojektował ogromny komputer AI, który analizuje dane i optymalizuje zespół inżynierów pracujących zwykle przy budowie rakiet bo muszą wyeliminować wszelkie niepotrzebne elementy, to wam mówię ja, sigma.
              • pursuedbyabear Re: "Taryfy" Trumpa .... 06.02.25, 10:35
                Trudno powiedzieć, czy to Ponglish, czy nadmiar whisky...
              • engine8t Re: "Taryfy" Trumpa .... 06.02.25, 19:56
                anorektycznazdzira napisała:

> "Musk abudowal ogromny kopmuter AI i zatrudnil mlodych inzynietow ktore to wszy
                > tko tak wpsiuja aby wyeliminowac nie potrzebne rzeczy a reszta zoptymaaluizowac
                > "
                > big_grinbig_grinbig_grin
                > tak to brzmi moje Panie, jak dziadzio się stara zastosować mądre i na czasie ok
                > reślenia osiągając wyżyny argumentacji. Ten ogromny komputer AI, szacun...
                >
                > Ale ale- zapomniałeś użyć słów "rakieta", "innowacyjna", oraz "sigma".
                > Może tak: Musk innowacyjnie zaprojektował ogromny komputer AI, który analizuje
                > dane i optymalizuje zespół inżynierów pracujących zwykle przy budowie rakiet bo
                > muszą wyeliminować wszelkie niepotrzebne elementy, to wam mówię ja, sigma.
                >
                >

youtu.be/Tw696JVSxJQ
                • mizantropka_20 Re: "Taryfy" Trumpa .... 07.02.25, 06:21
                  Tak pampersie, lepiej już nic nie pisz, wklejenie filmiku jest o wiele łatwiejsze, jeszcze mógłbyś kilka memów wkleić, wtedy będzie git.
        • tania.dorada Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 19:31
          engine8t napisał:

> Ty naprawde nic nie rozumiesz tylko powtarzasz lewacke slogany i "argumenty" dl
          > a maluczkich i glupiutkich?
          > Za tymi Taryfami stoga mocne i madre glowy ktore to wszytko przygotowywaly prze
          > z lata..

Od kiedy to trump słucha mądrych ludzi, którzy pracują nad czymś przez lata dla dobra ogółu?
          • engine8t Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 20:57
            tania.dorada napisał(a):

> engine8t napisał:
            >
            >
            > > Ty naprawde nic nie rozumiesz tylko powtarzasz lewacke slogany i "argumen
            > ty" dl
            > > a maluczkich i glupiutkich?
            > y prze
            > > z lata..
            >
            > Od kiedy to trump słucha mądrych ludzi, którzy pracują nad czymś przez lata dla
            > dobra ogółu?

Od zawsze. Zobacz jakimi ludzmi sie obstawil.

Wiem wiem Wam sie wydaje ze to ludzi niekompetetni ale to propaganda tych co sie boja.
            No i to jest pierwszy etap, jak oni "wysprztaja" system to niektrych wymieni aby zbodowac nowy i lepszy.

No w Polsce to wyglada na jakas glupia rewolucje bo przeciez w USA kosztu rzadu federalnego to niecale 40% PKB a w Polsce to chyba 60% i nikt sie tym nie przejmuje..

• paszczakowna1 Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 20:50
          > Za tymi Taryfami stoga mocne i madre glowy ktore to wszytko przygotowywaly przez lata..

Yhy...

Te same geniusze, które piszą Trumpowi teksty?

Wyjaśnij nam, czemu tam są same bzdury i przede wszystkim o co chodzi z tą randomową kapitalizacją niektórych słów? To jakaś wyższa strategia, by Trump wyglądał na osobą z postępującą demencją?
          • myelegans1 Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 20:58
            i wszystko klamstwa, ktore MAGA lykaja jak pelikany rybki
            • engine8t Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 21:00
              myelegans1 napisała:

> i wszystko klamstwa, ktore MAGA lykaja jak pelikany rybki

Pozyjemy i zobaczymy..
              Gra sie dopiero zaczyna... Trzymajcie sie poreczy i niedlugo bedziecie zazdroscic bo u was w Euro kolchozie to niemozliwe
              • pursuedbyabear Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 21:02
                A czego mamy zazdrościć?
                • engine8t Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 21:04
                  pursuedbyabear napisała:

> A czego mamy zazdrościć?
                  >

Np Poprawy zycia i eliminacji Woke, DEI
                  • pursuedbyabear Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 21:08
                    A co w twoim białym, nudnym, małomiasteczkowym życiu zmieni likwidacja osławionego woke?
                    • elinborg Re: "Taryfy" Trumpa .... 05.02.25, 15:01
                      pursuedbyabear napisała:

> A co w twoim białym, nudnym, małomiasteczkowym życiu zmieni likwidacja osławion
                      > ego woke?
                      >
                      Jak to, nie wiesz? Lewactwo, elgiebety i WOKE mu zmonopolizowały dostawy mięsa do sklepu! I ograniczyły ilość i jakość się pogorszyła! Żeby ma weganizm przeszedł. Tak mu rzeźnik w sklepie piwiedział!
                      Teraz będzie mięsa do wypęku, Musk z Trumpem już mu steki wycinają.
                      • bi_scotti Re: "Taryfy" Trumpa .... 05.02.25, 15:20
                        elinborg napisała:

> Teraz będzie mięsa do wypęku, Musk z Trumpem już mu steki wycinają.

Normalnie jak strajki w PRLu - znowu poszlo o kielbase surprised Pure nonsense forever!
                        Wszystko już było - rzekł Ben Akiba,
                        a gdy nie było, śniło się chyba;
                        trzeźwi, urżnięci - i rak, i ryba,
                        a świat się w kółko kręci hupaj siup

tongue_out
                        Cheers.
          • engine8t Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 20:58
            paszczakowna1 napisała:

> y przez lata..
            >
            > Yhy...
            >
            > Te same geniusze, które piszą Trumpowi teksty?
            >
            > Wyjaśnij nam, czemu tam są same bzdury i przede wszystkim o co chodzi z tą rand
            > omową kapitalizacją niektórych słów? To jakaś wyższa strategia, by Trump wygląd
            > ał na osobą z postępującą demencją?

Jak zacznie myslec i zadawac rozsadne pytania to skomentuje ale na durne czepiajce sie capitalizacji liter szkoda mi czasu..
            • paszczakowna1 Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 21:12
              No i się nie dowiem. A mnie to naprawdę interesuje. Czy tak pisze przeciętny wyborca Trumpa i to jest przemyślana strategia komunikacyjna? Może to jakaś próba naśladowania stylu "kościelnego"? (Wszystkie wyznania kochają kapitalizację czego popadnie). Dla mnie to wygląda jak wynurzenia osoby z małą spójnością intelektualną, ale może Amerykanie odbierają to inaczej?
    • taje Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 19:43
      Też to zauważyłam. W sumie to to niegłupia taktyka (o strategii się nie wypowiadam): wszcząć wojnę celną, która kończy się statusem sprzed wojny, ale można to medialnie sprzedać jako efekt swojej sprawczości. Trump zagroził i wszyscy niby odpuścili. Bez znaczenia, że nic istotnego nie ulega zmianie. Trzeba to przyznać Trumpowi, że medialnie dociera do swojego elektoratu i jeńców nie bierze, wizerunkowo jest dużo bardziej skuteczny niż Biden.
      • taje Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 20:30
        To była odpowiedź na post, który zniknął. Nie wiem, co się tu dzieje.
      • alicia033 Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 21:17
        taje napisała:

> W sumie to to niegłupia taktyka (o strategii się nie wypowiadam): wszcząć wojnę celną, która kończy się statusem sprzed wojny

Tylko, że wcale mamy "status sprzed wojny". Kilku amerykańskich wielkich producentów (Caterpillar, John Deer) już zapowiedziało ograniczenie produkcji i zatrudnienia, bo mamy chaos i niepewność co do tego, co będzie i za te najbliższe 30 dni (to jeszcze nie byłby problem) ale i dalej, bo nie przewidzisz, co i kiedy takiemu trumpowi przyjdzie z siebie, excuses le mot, wypuścić.
        • taje Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 21:22
          Powinnam była doprecyzować - kończy się "ustępstwami" po drugiej stronie, które odpowiadają status quo sprzed wojny. Ani Kanada, ani Meksyk zbyt wiele nie zmieniły wobec tego, co i tak miało być wdrożone. Za to Trump chwali się zwycięstwem wizerunkowym. Jak odpowie gospodarka amerykańska na groźby Trumpa to owszem jeszcze inna sprawa.
          • alicia033 Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 23:27
            taje napisała:

> Za to Trump chwali się zwycięstwem wizerunkowym. Jak odpowie gospodarka amerykańska na groźby Trumpa to owszem jeszcze inna sprawa.
            >

ale to, jak odpowiada przemysł jest kluczowe, dla trumpa i jego ekipy zwłaszcza. Jak pokazał przykład pissu w Polsce można przejechać na propagandzie sukcesu dwie kadencje ale kosztuje to setki miliardów wyrzucone na kiełbasę dla elektoratu (500+) oraz dziesiątki tysięcy posad dla krewnych i znajomych królika. Tego w planie trumpa&muska nie ma, wprost przeciwnie - jest likwidacja wszelkich transferów socjalnych (w tym ubezpieczenia medycznego), rżnięcie (bo "cięcie" to zbyt łagodne słowo) miejsc pracy w agencjach federalnych i - imo kluczowe, wprowadzenie chaosu w gospodarce. Inwestycje lubią stabilność i przewidywalność. Tej tu nie ma i pod trumpem - nie będzie, bo wbrew temu, co trumpowi się wydaje, USA nie są samowystarczalne. Może mogłyby i być ale w perspektywie dekad. Co oznacza dekady braku stabilności, bo nawet jeśli uda się skłonić amerykańskich producentów do przeniesienia produkcji na teren USA (ciekawewink co musk sądzi o likwidacji jego własnych fabryk w Chinach?), to żaden nie jest pewny dnia ani godziny, gdy w jego produkcję nie uderzą jakieś zwrotne retorsje, bo trumpowi się nagle uwidzi, że czegoś tam za dużo wjeżdża do USA. Jest już w wątku dobry przykład z amerykańskimi rolnikami i soją. Więc gospodarka przy takiej "polityce" będzie tam lecieć, no cudów nie ma i nie ma też pomysłu na osłodzenie Amerykanom ubożenia transferami socjalnymi, jak to robił piss w Polsce. A propagandą sukcesu człowiek się nie naje, nie zapłaci raty kredytu za dom ani rachunku za leczenie.

nangaparbat3 napisała:

> szczepienia działają wtedy, kiedy szczepią się wszyscy, którzy mogą.
            > Pojedyncze szczepienia "dla siebie" nie mają żadnego sensu.
            • tanebo0001 Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 23:34
              Pytanie: dlaczego zatem biznes poparł Trumpa?
              • lodomeria Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 23:46
                To nie jest dokładnie odpowiedź na to pytanie, ale...
                Własciciele biznesów, tacy jak np. Musk, w swojej codziennej praktyce w kontekscie biznesowym są autokratami.
                Obecne pokolenie amerykańskich oligarchów to już nie ludzie, którzy dostali solidne ogólne wykształcenie, którzy pochodzą z rodzin o wielopokoleniowych tradycjach demokratycznych (małe d) i filantropijnych.

Przychodzą tacy ludzie do polityki, patrzą i widzą swiat, którego zupełnie nie rozumieją, działania, które w ich branży są absolutnym no-no i widzą dla siebie potencjał 'jesli tylko polityka/dyplomacja/administracja byłaby zarządzana wg moich standartów, wszysko działałoby jak w zegareczku. Politycy są głupi, muszę przejąć stery.'
                • lodomeria Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 23:48
                  Poza tym, w USA biznes, to często nierozerwalnie sprzężone ze zdegenorewanymi wersjami chrzecijaństwa maszynki stworzone po to, żeby własnie uzyskać siłę i sposób wpływania na politykę po to, aby wprowadzać w życie ideologię danej sekty.
              • myelegans1 Re: "Taryfy" Trumpa .... 05.02.25, 00:03
                tanebo0001 napisał:

> Pytanie: dlaczego zatem biznes poparł Trumpa?

bo beda mieli dalsze ciecia podatkowe i kontrakty rzadowe...
              • alicia033 Re: "Taryfy" Trumpa .... 05.02.25, 00:07
                tanebo0001 napisał:

> Pytanie: dlaczego zatem biznes poparł Trumpa?

po pierwsze: jedni poparli inni nie poparli.
                Po drugie: ci, którzy poparli zrobili to imo z krótkowzrocznej chciwości, pewnie nie do końca ogarniając, jak to będzie wyglądać w praktyce ani nie przewidując, że może to dotknąć właśnie ich działalności.
    • srubokretka Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 20:11
      Kiedys byly o Usa watki raz na miesiac. Teraz kilka dziennie. Widac, ze Trump i wam ekonomie poprawia big_grin
      • alicia033 Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 21:19
        całe szczęście, że nawet nie w 1/100 tak, jak wam.
    • lodomeria Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 22:36
      Te 'deale' to umowy wynegocjowane jeszcze w zeszłym roku (to, co ogłosiła Kanada było podpisane 17 grudnia 2024).

Ciekawi mnie, jak baza trumpa będzie reagować. Jeszcze dwa dni temu taryfy to było cos, bez czego nie można żyć, pompowanie ego i sprawiedliwosć dziejowa mająca zastąpić podatki a tu nagle puff, i po taryfach.

• lodomeria Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 23:00
      Ah, i jeszcze jedno.
      Deale były tylko z Meksykiem i z Kanadą.
      Z Chinami nikt póki co nie rozmawiał i taryfy wchodzą w życie.
      • tanebo0001 Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 23:06
        Przynajmniej dopóki oligarchia nie ogarnie że ma tam fabryki...
        • lodomeria Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 23:13
          Problem może być raczej w tym, że Xi nie odbiera telefonu...
        • myelegans1 Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 23:14
          dlatego nalozyli tylko 10%, bo Elania ma tam cala produkcje, Chiny odpowiedzialy 15%, czyli crap w Walmart podrozeje, czyli elektorat dostanie po kieszeni....
          • elinborg Re: "Taryfy" Trumpa .... 05.02.25, 15:09
            myelegans1 napisała:

> dlatego nalozyli tylko 10%, bo Elania ma tam cala produkcje, Chiny odpowiedzial
            > y 15%, czyli crap w Walmart podrozeje, czyli elektorat dostanie po kieszeni....
            >

Nie ogarniają tego, że piłują gałąź, na której siedzą.
            Engine będzie pitolił o planach długofalowych, ale zobaczymy, ile wyborcy zniosą.
            Na razie napakowali im do głów, że to Wielki Plan przygotowany przez Agencję, tam się wszyscy znają i kochają..
    • lodomeria Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 23:03
      https://cdn.bsky.app/img/feed_thumbnail/plain/did:plc:z75hcy6lqjljppuq42mc4v4g/bafkreicydk75enkf6fnn75ib443olsyn3bwzvimngewvrqttcvhzor3pgq@jpeg
      • alex_vause35 Re: "Taryfy" Trumpa .... 05.02.25, 02:38
        Ale cicho, po co mu to mówić? big_grin
    • bywalec.hoteli Re: "Taryfy" Trumpa .... 04.02.25, 23:30
      ciekawe
    • sanciasancia Re: "Taryfy" Trumpa .... 05.02.25, 14:22
      Heather Cox Richardson to moja ulubiona publicystka
      • myelegans1 Re: "Taryfy" Trumpa .... 06.02.25, 03:10
        i Amy Siskind, jest na substack

Amy Siskind The Weekly List
        • sanciasancia Re: "Taryfy" Trumpa .... 07.02.25, 06:47
          Dzięki wielkie za polecajkę!
    • srubokretka Re: "Taryfy" Trumpa .... 05.02.25, 14:26
      Nie zmysla. Sa grupy stackow, ktore rosna bardzo stabilnie.
    • snakelilith Re: "Taryfy" Trumpa .... 05.02.25, 14:32

> No wez snejkowa juz mnie nie rozsmieszaj. I nic nie rosnie, bo do
      > lar zaliczyl wstrzas po wymyslach z clami .

Jesu, ja nie stawiam na kury dolara, inteligentna inaczej. I przestań zanudzać z cłami, bo ten straszak jest jeszcze głupszy od tego z wojną.
      • srubokretka Re: "Taryfy" Trumpa .... 06.02.25, 01:29
        sanake, wiec co sie tu wydarzylo i dlaczego?
    • tanebo0001 Re: "Taryfy" Trumpa .... 05.02.25, 20:04
      No to już wiadomo gdzie Musk się zapatrzył

• noname2021 [...] 06.02.25, 03:39
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • ministra_prawdy Re: "Taryfy" Trumpa .... 06.02.25, 10:29
        noname2021 napisała:

> A juz nie wspomne o tym jak sie przykladaja, jak uwadniaja, ile czasu poswiecaj
        > a na to.

Lewaccy "fakczekerzy", algorytmy jutuba czy rozmaite moderacje z nikim nie dyskutują i jeśli opinie nie pasują do lewackiego światopoglądu, to zwyczajnie wylatują w kosmos bez podania przyczyny. A tu przychodzi jedno z drugim aktywiszcze, jak mu się zaczęło palić pod tyłkiem, przeklejają pół internetu, bombardują ścianami tekstu i linkami do lewackich jutubów i OCZEKUJĄ, że ktoś je wysłucha, czy będzie z nimi prowadził merytoryczną polemikę. Arognacja, megalomania i ego wywalone w kosmos.
        • noname2021 Re: "Taryfy" Trumpa .... 06.02.25, 21:49

> Lewaccy "fakczekerzy", algorytmy jutuba czy rozmaite moderacje z nikim nie dysk
          > utują i jeśli opinie nie pasują do lewackiego światopoglądu, to zwyczajnie wyla
          > tują w kosmos bez podania przyczyny. A tu przychodzi jedno z drugim aktywiszcze
          > , jak mu się zaczęło palić pod tyłkiem, przeklejają pół internetu, bombardują ś
          > cianami tekstu i linkami do lewackich jutubów i OCZEKUJĄ, że ktoś je wysłucha,
          > czy będzie z nimi prowadził merytoryczną polemikę. Arognacja, megalomania i ego
          > wywalone w kosmos.

Masz racje w 100%!

lewackie czasy sie skonczyly - a Trump, ktory w przeciagu 3 tygodni robi rewolucje - doprowadza dems do bialej goraczki - ci, ktorzy byli przyzwyczajni do marnotrastwa, zlodziejstwa, nierobstwa - za czasow mumi Bidena!
          • fogito Re: "Taryfy" Trumpa .... 07.02.25, 01:00
            Nie wiem co bierzecie, ale ograniczcie. Oderwane od realu jesteście.
            • engine8t Re: "Taryfy" Trumpa .... 07.02.25, 01:24
              fogito napisała:

> Nie wiem co bierzecie, ale ograniczcie. Oderwane od realu jesteście.

Jak to co biora?
              Tabletki antykoncepcyjne.

A jaki to ten "Real" wg ciebie jest? To co nadaje MSNBC?
          • ministra_prawdy Re: "Taryfy" Trumpa .... 07.02.25, 02:04
            noname2021 napisała:

> Trump, ktory w przeciagu 3 tygodni robi rewolu
            > cje - doprowadza dems do bialej goraczki - ci, ktorzy byli przyzwyczajni do ma
            > rnotrastwa, zlodziejstwa, nierobstwa - za czasow mumi Bidena!

To nawet nie chodzi o przyzwyczajenie do marnotrawstwa, złodziejstwa i nieróbstwa. Oni są tak rozpieszczeni i odrealnieni przez cenzurę na swoją korzyść, że dosłownie stracili jakikolwiek kontakt z rzeczywistością. Dano im wrażenie, przez blokowanie jakiejkolwiek debaty publicznej, że ich światopogląd jest jedynym dopuszczalnym, a reszta to nazizm.
            Nie wiem czy słyszałaś o przypadkach, gdzie dosłownie nawołują w sieci do mordowania zwolenników Trumpa. I to nie tylko jakieś anonimy to robią na reddicie, ale ludzie pod nazwiskami - ostatnio jacyś pracownicy Blizzarda (firmy produkującej gry) normalnie na swoich oficjalnych kontach nawoływali do mordów.
            • malgosiagosia Re: "Taryfy" Trumpa .... 07.02.25, 02:26

.
              > Nie wiem czy słyszałaś o przypadkach, gdzie dosłownie nawołują w sieci do mordo
              > wania zwolenników Trumpa. I to nie tylko jakieś anonimy

Jestem na 100% przekonana, ze nasze ematki, widomo ktore, sa po stronie nawolujacych do mordow. Na pewno uznaja to za sluszne i rozsadne wyjscie z trudnej dla nich sytuacji.
              • iwles Re: "Taryfy" Trumpa .... 07.02.25, 07:29
                malgosiagosia napisała:

> Jestem na 100% przekonana, ze nasze ematki, widomo ktore, sa po stronie nawoluj
                > acych do mordow. Na pewno uznaja to za sluszne i rozsadne wyjscie z trudnej dla
                > nich sytuacji.

Nikt nie odpowiada za to, co lęgnie się w twojej główce.
                Jako argumentów bądź łaskawa używać faktów.

• pursuedbyabear Re: "Taryfy" Trumpa .... 07.02.25, 10:09
                malgosiagosia napisała:

> Jestem na 100% przekonana, ze nasze ematki, widomo ktore, sa po stronie nawoluj
                > acych do mordow. Na pewno uznaja to za sluszne i rozsadne wyjscie z trudnej dla
                > nich sytuacji.

Poziom zidiocenia po waszej stronie jest tragiczny.
                Ale brandzlujcie się razem z dramatikiem pierdołami.
                • ministra_prawdy Re: "Taryfy" Trumpa .... 07.02.25, 11:28
                  pursuedbyabear napisała:

> Ale brandzlujcie się razem z dramatikiem pierdołami.

Sumirka uważa lewacką cenzurę i ładowanie się z dżenderem na ulice, do szkół, filmów i gier za "pierdołę", choć wiele wskazuje na to, że właśnie sprzeciw wobec tych praktyk dał Trumpowi zwycięstwo.

Nie bez powodu to właśnie pracownicy Blizzarda postanowili nawoływać na zabicia "swojego lokalnego" wyborcy Trumpa. Branża gier bardzo mocno oberwała w wyniku "buntu inceli", którzy zwyczajnie przestali kupować i grać w gry zawierające dżendera, czyli większość na rynku. Wielu producentów gier zaliczyło mocne spadki:
                  "Począwszy od 2023 r. i kontynuując w 2024 r ., branża gier wideo doświadczyła masowych zwolnień . Ponad 10 500 miejsc pracy zostało utraconych w 2023 r., a dodatkowe 14 600 miejsc pracy zostało utraconych w 2024 r" (Wikipedia)

Incele uzależnieni od gier do tej pory ani nie interesowali się polityką, ani nie głosowali. Zaczęli, gdy dżender zaczął im się ładować do ich "piwnic" i na ich własne monitory, znacząco obniżając jakość gier. Ostatecznie skończyło się to naturalnym buntem konsumenckim, ale także zradykalizowaniem inceli, którzy zwyczajnie poszli na wybory. Skutkiem tego była wygrana Trumpa, a ostatecznie płacz lewackicch NGOsów, którym odebrano finansowanie.
                  Czy to pierdoła? Nie sądzę smile
                • malgosiagosia Re: "Taryfy" Trumpa .... 07.02.25, 13:22
                  pursuedbyabear napisała:

> Poziom zidiocenia po waszej stronie jest tragiczny.
                  > Ale brandzlujcie się razem z dramatikiem pierdołami.

Uderz w stol, nozyce sie odezwa.
    • myelegans1 Re: "Taryfy" Trumpa .... 07.02.25, 23:24
      tak to dziala jak amator zabiera sie za ekonomie
      • engine8t Re: "Taryfy" Trumpa .... 08.02.25, 00:23
        myelegans1 napisała:

> tak to dziala jak amator zabiera sie za ekonomie

A jeszcze gorzej jak sie ty zabierasz za interpretacje polityki..
        Moze zajmij sie czyms innym - np paradowaniem przed lustrem w leginsach? o czym masz chciaz odrobine pojecie a nie kopiuj durnych rzeczy bo to cie nie robi madrzejsza.
      • piesfafik Re: "Taryfy" Trumpa .... 08.02.25, 07:58
        Trump wywalili rade w centrum sztuki imieninia Kennedy "ch I oglosil zw teraz prezesem tej rady bedzie wspanialy Donald Trump ! Za to musk wszedl ze swoja ekipa do departmentu ochrony konsumentow I zadeklarowal ze kocha Trumpa jak tylko heteroseksualny mezczyzna moze kochac innego mezczyzna. Pewnie dlatego zeby Trump sie za bardzo nie wsciekl na okladke Newsweeka pokazujaca Muska w fotelu prezydenckim.. chyba zycie przeroslo kabaret, tylko niestety to nie kabaret tylko wielki kraj z bronia jadrowowa na dodatek.
    • tanebo0001 Re: "Taryfy" Trumpa .... 08.02.25, 16:06
      businessinsider.com.pl/gospodarka/ft-bastion-trumpa-przerazony-wojna-handlowa/mh22sn3 leża i kwicza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka