Dodaj do ulubionych

Zemsta Gutenberga zza grobu

13.02.25, 07:50
swiatczytnikow.pl/amazon-przypomina-nie-kupujesz-ksiazki-a-jedynie-licencje-i-zapowiada-koniec-pobierania-plikow-oto-podstawowy-problem-z-drm/ i dlatego zawsze będzie u mnie biblioteczka... Ciekawe co na to miłośnicy Kindle. Stawiam diamenty przeciwko orzechom że następna będzie muzyka w serwisach streamingowych. Trzeba będzie przeprosić się z CD...

Obserwuj wątek
    • chicarica Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 07:59
      Pomimo że używam kindle, to większość mojej biblioteczki cyfrowej nie pochodzi z Amazon tylko z innych księgarni, a pliki na urządzenie dodaję poprzez przesłanie mailem. W związku z tym Bezos może sobie w d wsadzić te parę nędznych książek które kupiłam u niego, niech stracę, przesiadka na inny czytnik nie będzie dla mnie bolesna. Ale warto wiedzieć, powoli zaczynam myśleć o kupnie nowego bo w moim bateria jest tragiczna a i z diodkami podświetlającymi coś też jest nie tak, więc pewnie zdecyduję się na czytnik innej firmy.
    • marta.graca Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 08:02
      Kupuję normalnie książki na Kindla w księgarniach.
    • sueellen Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 08:18
      No przecież na kindlu czyta się i słucha pozycji z Amazona i tak było od początku mam kindla on 11 lat. Nic się nie zmieniło przez ten czas...
      • ichi51e Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 08:20
        Dokladnie. Niespodzianka ze piracić nie mozna
        • m_incubo Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 14:43
          Co to znaczy piracić?
          Nie kupujesz książek poza Amazonem?
          Mam kilkaset książek na kindlu, żadnej nie kupiłam w Amazon.
      • marta.graca Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 08:25
        Mam Kindla od ładnych kilku lat i nie przeczytałam ani nie wysłuchałam ani jednej pozycji z Amazona.
        • ichi51e Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 08:43
          A mi Amazon pisze że jestem w 1% najlepszych czytelnikow i że mało takich klientów mają :p

Naprawdę nie chce mi się tego maila szukać big_grin
          • kk345 Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 08:48
            No pewnie, że mało, już w tym wątku widać, że jesteś wyjątkiem 😊
        • sueellen Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 09:26
          marta.graca napisała:

> Mam Kindla od ładnych kilku lat i nie przeczytałam ani nie wysłuchałam ani jedn
          > ej pozycji z Amazona.
          >
          Nie dziwię się skoro czytasz po polsku. Mam kilka ebooków po polsku i te są ściągnięte "na zawsze" ale książki z Amazona są jak z Netflixa ( w streamingu). Nie można ich sobie ściągnąć na zawsze i przesyłać innym osobom. Są przypisane do konkretnego konta. W domu mamy 3 Kindle podpięte pod jedno konto.
          • chicarica Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 13:39
            Czytam w 4 językach i z samego Amazonu mam pozycje dające się policzyć na palcach 1 ręki.
            Są inne miejsca do kupowania książek, serio.
            • sueellen Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 15:00
              No to fantastycznie. Kindle jest produktem Amazona więc większość ludzi z automatu kupuja / wypożyczaja książki z Amazona. Oczywiście, w Polsce jest inaczej.
              • paskudek1 Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 15:10
                sueellen napisała:

> No to fantastycznie. Kindle jest produktem Amazona więc większość ludzi z autom
                > atu kupuja / wypożyczaja książki z Amazona. Oczywiście, w Polsce jest inaczej.

Wiesz, czytniki są różnych firm. Na prawdę nie ma przymusu kupować Kindle.
                • ministra_prawdy Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 15:13
                  paskudek1 napisała:

> Wiesz, czytniki są różnych firm. Na prawdę nie ma przymusu kupować Kindle.

Niedługo inni producenci zrobią to samo co Amazon, bo dlaczego nie, skoro to przynosi więcej kasy, a wtedy ja ci napiszę, żebyś się przerzuciła na czytanie w Empiku.
              • ministra_prawdy Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 15:11
                sueellen napisała:

> No to fantastycznie. Kindle jest produktem Amazona więc większość ludzi z autom
                > atu kupuja / wypożyczaja książki z Amazona.

Słowo "kupują" jest wprowadzaniem w błąd, bo sugerują przeniesienie własności. Amazon nie przenosi własności e-booka na tego, kto daje za tego e-booka pieniądze. Choćby dlatego, że jeśli ktoś da swoje pieniądze na e-booka w USA, to ten e-book nie będzie dostępny poza granicami USA. Zatem nie jest to własność.
          • m_incubo Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 14:44
            Mam książki po angielsku i włosku, żadnej nie kupiłam w Amazon 🤷🏻‍♀️
            • hanusinamama Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 14:52
              Sue zaraz spadnie ze stołka...nie może być. W PL można kupić ksiązki obcojęzyczne poza amazonem!!!
          • hanusinamama Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 14:51
            NO więc mozna....nie mam kindla i e-book z amazona konwertuję sobie na plik do mojego czytnika. tadam
          • iwoniaw Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 15:16
            Tak, w Polsce jest inaczej, bo rynek ebooków jest dość rozwinięty i rozwija sie wciąż, więc dostępność ksiązek w wersji elektronicznej jest spora bez koniecznosci kupowania na Amazonie, który - o dziwo - nie jest wcale konkurencyjny cenowo, że o prawie własności i dozwolonego użytku tych plików nie wspomnę...
      • chatgris01 Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 14:00
        Używam kindla (już drugiego) od 10 lat i pozycji z amazona kupiłam może z pięć, pozostałe kilkaset kupiłam w polskich księgarniach internetowych.
    • paskudek1 Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 08:19
      Mam czytnik od 10,lat, ale nie Kindle,na Amazonie nie kupuję. Mogę się chwilowo nie przejmować.
    • ichi51e Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 08:19
      Kupuję książkę żeby ją przeczytać na kindle więc problem mnie nie dotyka.
    • madame_edith Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 08:25
      Mnie nie jest potrzebne trzymanie e-wersji książek, bo nie czytam tego samego dwa razy. Sama je wyrzucam z kindla po przeczytaniu (korzystam z legimi i muszę je wgrywać)
      • kk345 Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 08:40
        Skoro korzystasz z Legimi to przecież nie ma tematu.
      • ichi51e Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 08:41
        Książki są drogie serio kupowałabyś książkę na raz? Zgadzam się ze biblioteki to przyszłość kupowanie książki robi się rozrywką bogaczy uncertain
        • marta.graca Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 08:42
          No, ale co chciałabyś zrobić z książką, którą przeczytasz i np. ci się nie spodoba, albo nawet spodoba, ale wiesz że już do niej nie wrócisz? Będziesz ją czytać jeszcze kilka razy, żeby " się zwróciła"?
          • ichi51e Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 08:55
            No nie da się dlatego kupowanie książek to przeżytek.
            Basniobor seria kosztuje 30 USD. No mało to nie jest
        • bezmiesny_jez Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 09:27
          Tak, 50 zł to strasznie drogo. Pizza w większym mieście i pół biletu do teatru.
          • danaide2.0 Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 11:49
            Ale że jedno i drugie? To po ile u was ten bilet i pizza, bo u nas powoli za 5 dych możesz wybrać jedno z dwóch.
            • ichi51e Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 15:07
              Widać kto na pizzę chodzi i do teatru big_grin
        • chicarica Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 13:43
          Serio uważasz że książki są drogie? Wiele lat temu doszłam do tego, że skoro byle jakie pisemko typu Elle kosztuje jakieś 8 zł a książka 25-30 to lepiej kupić książkę nawet jeśli to zwykłe rozrywkowe czytadło, niż makulaturę na błyszczącym papierze, gdzie połowa to reklamy.
          • iwoniaw Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 13:50
            Dokładnie. Drogie książki to byly w dobie manuskryptow iluminowanych w cenie kilku wsi. Teraz, owszem, nowa ksiązka kosztuje średnio kilkadziesiąt zlotyvh, ale jak sie to porówna z cenami paczki chipsów, papierosów, kubka kawy w sieciówce, opakowania tuszu do rzęs, biletu do kina i tak dalej - to cóż, cena jak cena...
          • marta.graca Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 14:38
            Teraz te byle pisemka wypełnione reklamami chodzą za 15 zł...
            • chicarica Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 18:23
              No właśnie kiedy postanowiłam, że będę sobie kupować zamiast tego książki nie tylko takie które chcę mieć na lata, ale takie które ewentualnie przeczytam raz i puszczę w obieg, te pisemka kosztowały po 8-10. Zakładam że od tego czasu nie staniały. A my się dzielimy książkami po polsku z mamą i szwagierką, więc obieg tych jest nie najgorszy. Z pozostałymi językami mam inaczej, no ale trudno, traktuję to jako inwestycję w podtrzymywanie znajomości języka.
        • hanusinamama Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 14:53
          Ale serio ześ teraz odkryła, ze biblioteki to przyszłość? Srednio w domu ( na 4 czytelników) mam 5-8 ksiązek z biblioteki w miesiącu....od lat
          • marta.graca Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 15:30
            Ja mam tyle dla siebie smile
    • kk345 Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 08:33
      Mam już trzeciego Kindla, w życiu nie kupiłam książki na Amazonie
    • beataj1 Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 08:42
      Jakby to powiedzieć. Mam 2 kindle - chyba już z 10 lat.
      Oba urządzenia nigdny nie zostały do końca zarejestrowane w amazonie (bo mi się jakoś nie chciało - nie było w tym myśli o unikaniu wielkiego brata czy coś) i są w trybie samolotowym i na oba urządzenia wkładam książki "po kabelku". Książki kupuje albo bezpośrednio w wydawnictwach, albo przez serwisy. Pliki z książkami mam dodatkowo w folderze na laptopie.
      Może mnie cmoknąć.
      A jak będzie bardzo cudował to kindle nie jest obowiązkiem - kupie sobie jakiś inny czytnik - od dawna mi się podobają onyxy tylko nie ma sensu kupować 3 urządzenia skoro 2 poprzednie jeszcze świetnie działają.
      • beataj1 Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 08:48
        A i dodatkowo zakup kindle nie zmienił mojego podejścia do książek. Nigdy nie lubiłam mieć dużo książek w domu. I przez lata ich po prostu nie kupowałam, zamiast tego byłam zapisana w 4 bibliotekach w moim mieście. Czyli to nie jest tak, że zawsze miałam strasznie dużo książek w domu a czytnik to popsuł. Czytnik tylko ułatwił stan braku papierowych książek w domu, za to sprawił że wydaje kasę na książki smile
        • chicarica Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 18:24
          Ja miałam dużo papierowych książek w domu, do czasu. Po dwóch przeprowadzkach mam tak serdecznie dosyć tych kartonów, że unikam kupowania papierowych jeśli tylko dostępny jest ebook. Kto nosił kiedyś kartony z książkami, ten wie.
          • chatgris01 Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 19:01
            Ja przy ostatniej przeprowadzce (z domu do mieszkania) musiałam się pozbyć 15 sporych kartonów papierowych książek, bo nie miałam na nie miejsca. Wtedy też kupiłam pierwszego kindla.
    • princy-mincy Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 08:52
      Ja uzywam czytnika od lat (akurat nie kindle i nie kupuje na amazonie) i od samego poczatku kupilam zaledwie kilka ksiazek- wole placic za abonament, bo nie czytam tej samej ksiazki dwa razy. Po przeczytaniu usuwam z biblioteczki.
    • aadrianka Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 09:08
      Jak zwykle, to zależy.
      Z punktu widzenia czytelnika, dobrze sprawdzała się np dawna formuła Legimi. Czyli: niezbyt wysoki abonament, i w jego granicach czytasz do wypęku, korzystając z ustalonych przez abonament liczby urządzeń - i tylko z nich, plików nie możesz pobrać ani przesłać na inne urządzenia. Pomijam tu oczywiście zyski autorów i wydawców, ale czytelnik w takiej sytuacji miał się jak pączek w maśle, a im więcej czytał, tym tłuściej.
      E-booki w polskich księgarniach są dość drogie, czasami droższe niż książka papierowa, ale w zamian za to mam dostęp do pliku, który mogę pobrać, przekonwertować w Calibri, przesłać rodzinie i znajomym, mniej więcej na zasadzie pożyczania fizycznej książki, bo taki obrót plikiem mieści się w granicach dozwolonego użytku.
      Trochę nie bardzo widzi mi się rzeczywistość, w której miałabym płacić pełną cenę e-booka i nie mieć możliwości podzielenia się plikiem z partnerem. W przypadku Amazona nie ma to dużego znaczenia, kupuję tam niewiele i wyłącznie książki związane z moim osobistym fiołem, ale mam nadzieję, że inni nie pójdą za tym przykładem.
      • marecky81 Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 09:16
        doci, docer
      • ichi51e Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 09:22
        Na kindle można sobie wypożyczać książki
    • dreg13 Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 09:25
      I tak wróciłam do papieru.
      Przez 10 lat kochałam mojego kindla, ale jakoś tak wyszło, że fajniejsze, historyczne, pop-nauk pozycje wole w papierze. Na kindlu już tylko książki na raz czytałam od pewnego czasu. A że zauważyłam, że nawet te na raz jakoś gorzej przyswajam na kindlu, to nawet tu wybieram papier.
      • hanusinamama Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 14:56
        Lubię papier...ale sporo wyjezdzamy i targanie ze sobą książek jest bez sensu. Mamy własnie w tym celu 3 czytniki, młodsza pewnie jak podorsnie dostanie swój. Kazdy w plecaku ma czytnik. Jadąc gdzies na 2 tygodnie musiałabym traga tego trochę
    • iwoniaw Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 09:52
      W sumie jak sie nad tym zastanawiam, to czytnik najlepiej mi się i tak sprawdza do książek "jednorazowych", czyli takich, do których nie zamierzam wracać. Tak, są takie, ktore czytam ponownie, a jeszcze wiecej takich, które przeglądam ponownie - i w wiekszości tu juz wolę papierowe. Zdarzalo mi się kupić książkę, którą już przeczytalam pożyczoną - od kogoś lub z biblioteki. Aczkolwiek papierowe mają jeden gigantyczny minus - są ciężkie niczym ruda uranu i zajmują hektary miejsca.
      • simply_z Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 10:26
        O juz nie przesadzaj, nie kazda ksiazka to cegla w twardej okladce z tysiacami stron.
        • iwoniaw Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 13:56
          simply_z napisała:

> O juz nie przesadzaj, nie kazda ksiazka to cegla w twardej okladce z tysiacami
          > stron.
          >

Nie każda, ale powiem tak: przeprowadzalam się parę razyw zyciu z całym dobytkiem i nic nie ważyło tyle, co książki. Większość z nich nie byla w twardych oprawach. Natomiast porządne (także "surowcowo") edycje doceniam tym bardziej, im więcej staroci (w sumie to z lat 80/90, wtedy wydawano najwiecej badziewiastych - nie o treść mi tu chodzi - dzieł, starsze i nowsze to zdecydowanie inna jakość) rozpadło mi się totalnie; nie krytykuję zatem "cegiel w twardych oprawach" jako takich, tylko tak sobie wzdycham, że jednak koordynować pliki na czytniku jest lżej doslownie i w przenośni...
    • ministra_prawdy Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 12:00
      Krótko mówiąc - nie będziesz miał nic i będziesz szczęśliwy.
      Ematka powie, że w Polsce można jeszcze mieć ebooki na własność, więc o co chodzi, i powróci do gotowania makaronu. No ale to tylko kwestia czasu, gdy i na ebooki nałożą embargo na własność, tak jak się to dzieje z grami, filmami, serialami i oprogramowaniem (Adobe, Autodesk etc)
      • tanebo0001 Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 12:04
        Dlatego jeśli nie ma czegoś na płycie/w pudełku to nie kupuję.
        • iwles Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 14:03
          tanebo0001 napisał:

> Dlatego jeśli nie ma czegoś na płycie/w pudełku to nie kupuję.

Mówisz o ebookach, czy audiobookach?
          Tak sobie szukam w pamięci- czy są do kupienia ebooki na płycie?

• hanusinamama Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 14:56
            Ja się zawiesiłam wyobrażając sobie wkładanie do czytnika CD smile
        • hanusinamama Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 14:57
          A wystarczy kupić w księgarni, na stronie wydawnictwa i masz plik dla siebie...nie wiem gdzie miałabym w czytnik wetknąć tą płytę
    • marianna1960 Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 13:59
      Nie mam Kindle, nie korzystam z Amazonu mam Kobo libra 2
    • mdro Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 19:30
      Mam Kindle'a. Wszystkie ebooki mam kupione w polskich księgarniach i wgrane po kablu; czytnik po wstępnej rejestracji - tylko po to, by dało się w nim utworzyć kolekcje - pozostaje w trybie samolotowym (może wyłączę, gdy pojawi się jakaś ciekawa i ważna aktualizacja). Podobnie jak inne czytniki w rodzinie (pardon, siostra nawet swojego nie zarejestrowała, a ona akurat sporo czyta i po angielsku, więc się daje).
      Kupowanie ebooków wcale nie drenuje tak kieszeni, jeśli czekasz na promocje (i dzielisz gust czytelniczy, więc i koszty, z jedną czy dwiema bliskimi osobami). W promocjach to nie jest 50 zł/tytuł, ale 15-20 zł, rzadko powyżej 25 zł (ostatnio w tej cenie, 27 zł, kupiłam nowego Sapkowskiego, ale przedtem długo, długo nic).
      • chatgris01 Re: Zemsta Gutenberga zza grobu 13.02.25, 20:41
        Gdzie był nowy Sapkowski za 27? (bo też czyham na promocje i ciągle jeszcze się na niego czaję, najtańszego widziałam za ok. 33)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka